139
-
sanyicks #99 "hajlandók arra hogy mást jegyezzenek meg" persze ha gondolkodnának nem kéne megjegyezni semmit, de ez a legtöbb embernek nehéz feladat. -
sanyicks #98 igen az ilyen embereket hívják begyepesedettnek, és logikátlannak.
Mert nem keresnek logikusan, azt tudják amit megszoktak annak hol a poziciója, és nem is hajlandók arra hogy mást jegyezzenek meg. És ezt csinálják az élet minden területén. Ha valami változik az fúj, így van pl a nyuggereknél akik jól megmondják "eddig is az mszp-re szavaztam ezután is rájuk fogok" :D -
KP27 #97 -
#96 Jaj ez az egész úgy baromság ahogy van. Soha nem fogja veszélyztetni a kalózkodás a PC-s játékipart, sőt pont ellenkezőleg. Ha minden játékot meg kellene venni, akkor igencsak sokan nem tartanának fönnt meg fejlesztenének gépet csak azoknak a játékoknak. Ha megszűnne a warez egyáltalán nem nőne meg jelentősen a játékszoftverek eladása, maximum kicsit cserélődne a felállás. Persze főleg az éppen kiadott teljes árú játékokról van szó, budgetek illetve leárazott játékok eladása megnőne, de azzal meg már a kutya se törődik. A kevesebb játékeladásnak egyetlen oka van, a PC kihasználatlansága, egyre primitívebb játékmenet, butított irányítás, nem fejlődő AI és játékmenet (max grafikában meg talán scriptelt fizikában...), és ilyesmik, illetve az, hogy a játékkínálat miatt sokan konzolt vettek és arra veszik meg a játékokat... márakik megelégszenek azokkal. FPS, szimulátor és azok körében akik inkább kihasználják a PC-t minden téren többnyire pc-nél maradnak. Amúgy én igen kevés olyat ismerek, akinek nincs PC-je csak konzolja (lenne egy tippem hogy igencsak a 0% -ot közelíti meg ez az érték). Windowsnak meg aztán pláne nem tenne jót, ha kiszűrné a warez verziókat. Inkább csak megpróbálja nehezíteni, hátha úgy döntenek, hogy megveszik (nézd csak meg a Win 7-et, egy indulási üzenet meg fekete háttér az egész hátránya, ha nem aktiválod...).
A legmodernebb játékok (amik szerintem a szimulátorok) így is csak PC-re jönnek, és van pár bejelentett játék, ami arra jön, illetve azon lesz ideális, talán FPs-ek is fellendülnek amíg nem jön ki a következő konzol. Akkor kezdődik minden előlről, exkluzívok, meg minden baromság, hogy az embereket meggyőzzék a konzol előnyéről, és hogy csak azon érdemes játszani, stb...
A történelemben már jópárszor eljátszották ezt a szegény PC-s játékok haldoklását, vegyenek konzolt, warez is volt mindig (csak mostmár több ember számára elérhető a PC és a net is, így még több a letöltés), és még 20-30 év múlva is ez lesz.
Tv-n netezni... hát egészségére. -
sathinel #95 Terra online így néz ki játék közben nem movie
Bossfight -
sathinel #94 Temetni nem kell a wint, pc-t mert mint mondtad a legújabb dolgok azon jönnek ki.
Most gondolkozok egy 1200 fontos gépen:D
Pl pár példa amit nehéz most megoldani még konzolon:
OCZ NIA Ezt én is meg akarom venni.
eyefinity Ha már LCD TV-n gondolkozok akkor kb 150+ font és megvan 3 24" monitorral.
Terra online
Ezt most nagyon várom de van még pár dolog pl diablo3, starcraft2, supreme commander 2 és még pár játék amihez inkább pc mint akármilyen konzol.
Tehát a fejlesztések elsőnek pc-re jönnek ki. -
#93 Ami miatt a PC sikeres lett igen olcsóbb, volt viszont nem volt olyan a minőség sem viszont lehetett nagymennyiségben kinyomni.
Miért pl az OSX mióta nem kompatibilis visszafelé, úgytudom futnak rajta a OS9 -es dolgok ha emulátoron is. Bármilyen os alá lehet emulátort vagy WINE szerű virtualizációt telepíteni. -
JTBM #92 Az MS és a PC akkor for elsüllyedni a történelemben, ha nem tudja megoldani a kalóz software problémát.
Az MS és a PC azért lehetett sikeres, mert mindenki azt használta. Azért használta mindenki azt, mert az összes sw és főleg játékok a PC-re készültek.
Ma a játékok többsége nem a PC-re készül, ezért egyre több háztartásban nem lesz majd PC egyáltalán.
Netezni lehet már a TV-n, játszani is. Többre pedig otthon nincsen szükség.
A vállalatok meg simán át tudnak állni nem MS alapú rendszerekre, egyre több át is áll.
Ha az MS nem töri meg a trendet, tényleg az IBM sorsára jut...
Ellenben ha kidolgozza v. segít a sw védelemben, akkor újra PC-re készülnek a legmodernebb játékok, sw-ek.
Majd meglátjuk, mi lesz, most akárhogy is eldőlhet a dolog... -
sathinel #91 Én mondhatni hogy linux fan vagyok, de annyira nem hogy mindenre azt használjam. Alap dolgokra teljesen megfelelt, sokszor még jobban is tetszett, de játszani nem szeretem a bonyodalmakat. Ezenfelül a win7 laptopom is nagyon szépen működik. Semmi gondom nem volt még vele, és szerintem szépen megcsinálták végre az OS-t.
A linux nagyon király mert mint a legót többféleképp a célnak megfelelően tudják felépíteni. Ezen felül az opensource miatt cégek, magánszemélyek fejleszthetnek, átírhatják, és így nagyon gyorsan fejlődik. Nem csak az alkalmazásokat fejleszthetik, hanem a rendszer egésszéhez hozzáférhetnek. Valsz ez miatt a hardware gyártók nagyrészének ezért könyebb androidra, linux-ra fejleszteni.
Ati problémáim nekem is voltak, de mióta az AMD megvette kicsit megváltozott a helyzet.
Én nagyon drukkolok a linux-nak, de windows kikerülhetetlen sok ember számára, vagy túl sok bonyodalommal jár ha spec dolgokat akarnak. Persze nagy átlagnak mindegy hisz azok amúgy is kb úgy használják ahogy az okostelefonokat szokás. max pár alkalmazás.Értem ez alatt a szövegszerkesztőt, stb pl apám sem használta szerintem még soha, de böngészni zenéthallgatni, skype, szokott. -
#90 Kiváncsi vagyok mikor jönnek olyan releváns hozzászólások mint:
bármelyik politikus mutyija, vérfertőzés, kutyaidomítás, lufihámozás.
Mert itt sikerült teljesen off-topic hozzászólásokat generálni, az tuti.
Jó lenne inkább egy másik topicot nyitni FLAME WAR kategória alatt.
Ott bárki beköltözhetne a saját gumiszobájába aztán ordithatna. -
#89 Az első hozzászóló megemlítette a linuxot, majd a 4.-ben pixx már szidta is. Addig nem volt itt linux hívő. :)
Ez a 'flame' is olyan, mint a viccbeli verekedés: úgy kezdődött hogy a másik visszaütött. -
szvini #88 És ha majd mindenkinek MAC-je lesz, akkor a Win lesz a menő :D -
semmikozod #87 #49: Tudom hogy zajlik egy szóbeli beszélgetés, de ez nem az, egy informatikai fórumon vagyunk, nem pedig egy kocsmában. :)
Arról beszéltem, hogy ha megjelenik valami cikk amiben Windows vagy Linux szó szerepel máris megjelennek a Linux hívők és kezdődik a flame, ahelyett hogy a cikkről lenne szó. (Ez a téma is bőven megérné a misét.)
-
paraszgyerek #86 Kicsit visszautalnék az eredeti cikkre;
- op.rendszer, rpm, package manager, directx, driver, .net, flash...
ezek nekünk mind triviálisak, de miért akarnánk, hogy ez az egyszerű, mezei usernek is az legyen? Főleg ha nem akar semmit különlegeset csak elolvasni az újságot, levelezni meg chatelni, időnként megírni egy levelet meg játszani...?
Hosszabb távon még az sem igazán elfogadható ha van a környéken egy hozzáértő; a piac azt fogja kikényszeríteni ezen a területen is, hogy egyszerűen megvegye az ember a motyót, bedugja a konnektorba/hálóba és menjen rögtön a net, mindenféle telepítgetés nélkül, valahogy úgy mint egy videó vagy játékkonzol.
Az sem igazán fogja érdekelni hogy helyben vagy egy távoli szerverparkon fut az adott játék vagy alkalmazás, csak az hogy kattintásra ( vagy kacsintásra, mutogatásra stb) menjen, értelmetlen kérdések és hibák nélkül.
Az ok egyszerű: így sokkal szélesebb rétegben tudják felébreszteni az igényt a net iránt, így több embernek nyílik majd ki a pénztárcája.
-
#85 En nem vagyok linuxos, felreertes ne essek (ha csak az androidot nem vesszuk annak) asztali gepre sosem tennek Windows 7-en kivul semmit.
Viszont epp eleg 1.0-s user gepet lattam az elmult evek soran, csodakra kepesek ha arrol van szo, mikent tegyunk hasznalhatatlanna egy amugy relative jo gepet.
Nyilvan nekem sincs bajom a Windows-szal, de nem is magamrol beszelek. -
#84 "Persze ami a package manager-ben van és a zárt driverek. De ha valami nincs benne..."
Tudom, ezt oda is írtam zárójelbe.
""milliókat érő eszközök" nem éppen desktop kategória."
Az egész fejlesztői/tesztelői környezet amit használunk sima desktop-os suse linuxon van kialakítva. -
#83 Ha utana talalsz benne hibat, az szivas :) De pl az en munkakoromben ez teljesen megszokott, ha egy 10+ ora alatt lerenderelt anyagrol rendereles utan derul ki hogy hiba van benne, akkor rabasztam... Ezzel szemben ha egy PDF-ben hibat latsz, megnyitod a DOC-ot, es a javitas utan ujra elmented PDF-kent. A DOC formatumot csak ugy kell kezelni, mint az AEP-et vagy a PSD-t: azzal dolgozol, de nem abban publikalsz, hanem egy arra alkalmas formatumban (pl avi, tiff)
De maradjunk az atlagfelhasznalonal, akitol senki nem var semmilyen formazott doksit, prezentaciot, tablazatot. Neki minek MS Office es Windows? Legyen Firefox, Skype, MSN, egy VLC media player vagy hasonlo, oszt' jonapot, ezek meg mind vannak linuxra. -
#82 Ha utana talalsz benne hibat, az szivas :) De pl az en munkakoromben ez teljesen megszokott, ha egy 10+ ora alatt lerenderelt anyagrol rendereles utan derul ki hogy hiba van benne, akkor rabasztam...
De maradjunk az atlagfelhasznalonal, akitol senki nem var semmilyen formazott doksit, prezentaciot, tablazatot. Neki minek MS Office es Windows? Legyen Firefox, Skype, MSN, egy VLC media player oszt' jonapot, ezek meg mind vannak linuxra. -
KP27 #81 Nemtom milyen elbarmolásról beszélnek a linuxosok örökké. Most 4év után tettem újra az xpmet, azt se vírus miatt kellett.
Ott van nővérem aki tök analfabéta a gépekhez(38 éves és kb 2-3éve van gépük), van egy 8éves gyereke aki aztán tényleg mindenre rányomja hogy igen, és ott is 3éve áll az XP.
Netezni msnezni skypeolni lehet sima userként, nem kell 24/7 rendszergazda fiókkal bejelentkezve legyenek... -
philcsy #80 "PDF?"
Ha készen van a DOC és OK, akkor mehet PDF-be. De ha utána találsz valami hibát?
Powerpointról nem is beszélve.
A Google Docs-szal és a 2007/03 inkompatibilitással kapcsolatban igazad van. -
Komolytalan #79 Linuxok között lehet nincs inkompatibilitás, csak ami megy az egyiken "alap" installal, az nem megy a másikon. Mert mondjuk /etc-ben kell valami fájlt meghaxolni ahhoz, hogy menjen. Persze google nagy találmány, de azért egy desktopon ne kelljen már ilyenekkel szarakodnom.
A másik az, hogy ami elsősorban linux alá fejlesztett szoftver (mondjuk PostgreSQL) annál abszolúte nincs visszafelé kompatibilitás. Nekem konkrétan még sose sikerült régi postgres alól kimentett dumpot az újba egy az egyben beönteni, pedig volt hogy csak tizedesjegyben tértek el a verzió számok. Vagy kódolást kúrta el, vagy a dátum+idő mezőre találtak ki valami újat (kb 4 féle képpen láttam már postgresben dátum+idő típusú mezőt deklarálva aktuális idő defaulttal), vagy a franc tudja mit kavarnak. A lényeg hogy mindig kézzel kellett editálni gigás text fájlokat, mivel 1-1 művelet 10 percekben volt mérhető, ezért volt hogy napokat vett igénybe a migráció. Ezzel szemben mikor kb 10 éve egy akkor 5 éves Sybase szerver cseréltünk le, akkor annyi volt a móka, hogy lelőttük a klienseket, dump mágnesszallagra, új szerverbe beraktuk a kazettát, és restore. Aztán a két gép ip címét megcseréltük, és lehetett pezsgőt bontani. Szóval ennyi a különbség egy fizetős Windows, és egy free linux program között.
Persze az ár sokszor fontos, mert én is inkább bevállalom a linuxos szopást ahelyett hogy milliókat költsek szerver alkalmazásokra. De ha korbáccsal vernének akkor se csinálnám végig ugyanezt a szopást egy nyamvadt kliensgép miatt, amire pár 10eFt-ért meg lehet venni a Windowsos programokat. És sose mondom azt, hogy a linuxos program jobb, mert ez egyszerűen hazugság. A linux mint oprendszer sokkal kulturáltabban kezeli az erőforrásokat mint a windows - ez tény. MS-nek még mindig nem sikerült lelopnia a linux kernelt. Viszont a windowshoz készült fejlesztőeszközök évtizedekkel járnak a linuxosok előtt - ez is tény. Ebből fakadóan a Windows egy instabil fos, amin nagyon jó programok futnak (amíg le nem fagy az egész a vérbe, vagy be nem lassul egy nyugdíjas csiga szintjére). A linux meg egy kiszámítható, atom-stabil alap, amin gagyi, kiforratlan, 90-es éveket idéző kliens alkalmazások futnak. Mivel szerver oldalon senki se nézi hogy néz ki a szerver alkalmazás, meg a webszerver 10 éve is webszerver volt, ezért arra a linux fényévekkel jobb a windowsnál. De kliensre, hááát...
Amit meg írtál, hogy biztos van ingyenes CAD, csak gyengébb - hát erre meg azt tudom mondani, hogy lovaskocsival is lehet fuvarozni, csak éppen nem leszel versenytársa mondjuk a Fiat Ducatonak. Szóval munkára nagyon korlátozottan alkalmas. Ami jó rajta az az OpenOffice, csak senkinek se kelljen doksit adni továbbformázásra. Meg van linuxra valami könyvelő progy is, arról azt hallottam hogy használható. De ezzel együtt is a számítógéppel dolgozók kb 90%-ának nem alternatíva a linux, hiába hogy ingyen van, ha egyszer nincs rá használható program. -
philcsy #78 "A linuxnak az egyik legerősebb (ha nincs meg az .rpm vagy .deb akkor viszont igen gyenge...) oldala a telepítés, package managerben a legtöbb dolgot meg szoktam találni, simán felrakja és nincs reboot."
Persze ami a package manager-ben van és a zárt driverek. De ha valami nincs benne...
""A Linux desktopon tökéletes netezésre, meg apróbb feladatokra de ezzel vége."
Multicégnél dolgozom programozóként, és linux alapon készítünk rengeteg cuccot milliókat érő eszközökre. Ezt nem nevezném apró feladatnak :)"
"milliókat érő eszközök" nem éppen desktop kategória. -
philcsy #77 "Miről beszélsz? A jobb felső sarokban kijön egy kártya ikon, rákattintasz, kiírja, hogy zárt driverek elérhetőek, rányomsz, jelszó beír, újraindít, popcornt eszik." Ja igen a zárt driverek. Viszont abból kevés van. Az Nvidia saját drivere pedig nem elég zárt neki. -
#76 A Linux desktopon tökéletes netezésre, meg apróbb feladatokra de ezzel vége. Az OpenOffice szívás mert nem kompatibilis az MS Office-szel. Hiába lehet szépen megcsinálni benne mindent, ha elviszed valahova (és valahol általában MS-van) kezdheted elörről a formázást.
PDF?
Egyebkent ilyen kompatibilitasi problemakhoz nem kell openoffice, a szutyok Word sajat magatol is kepes ra. Word 2007-tel letrehozott doksi 2003-as vagy regebbi Wordben megnyitva pontosan ugyanugy elszarodhat, mint ha oo Writerrel nyitod meg.
Egyebkent kivancsi lennek, hogy az atlagfelhasznalo aki leginkabb netre-kommunikaciora-filmre-zenere hasznalja a gepet, elete soran hanyszor kenyszerul formazott doksik letrehozasara ami miatt neki feltetlenul MS office kell excelestul, powerpointostul. En viszonylag advanced usernek tartom magam, es megsem szembesultem soha ilyen problemaval, nincs is a gepemen semmilyen Office (se MS, se Open) amennyi dolgom nekem dokumentumokkal van, arra a Google Docs is tokeletesen megfelel (sot bizonyos szempontbol jobb is, mint a ms office: kollaboracio, barhonnan elerheto doksik, barmi embeddelheto weboldalon anelkul hogy fel kellene tolteni es belinkelni - aztan remenykedni hogy a szerencsetlen juzernek van valamije amivel megnyitja -, gmailre erkezo doc-xls-stb csatolmanyok megnyitasa, stb)
Szoval ami valoban kell az atlagjuzernek, arra tenyleg tokeletes a linux. Nem tudja elbarmolni es nem kell allandoan a hozzaerto ismerost hoty baj van a geppel.
Bocs az ekezethianyert, HTC Desirerol forumozok jelenleg. Ebben mar nalam valoban vege a windows-korszaknak, hiszen hirek es e-mailek elolvasasahoz nem durrantom be a core i7-es atomeromuvet (plane ha lehetosrg sincs ra, mint pl most a keletiben a padon ulve vonatra varva), de ettol meg a gyors, windowsos asztali gep letjogosultsaga megvan, es egy pillanatig sincs veszelyben az egyeduralma. -
gemihu #75 A linux nekem azért problémás,mert ati kártyám van. Lehet mondani,hogy szar az ati driver részlege,de win alatt megy , linux alatt meg nem. Azért nem fogok kidobni egy kártyát,hogy linuxom legyen.Sajnos a szkennerem se támogatja.
A másik gond az,hogy linux alatt kevés a profi felhasználói program.Ezen a téren viszont változás lesz ,és a windows ekkor lesz igazán gondban.A Khoronos nyílt szabványai úgy gondolom feloldják a felhasználók kötödését a windowshoz.Hiszen,ha egy alkalmazás nem függ attól,hogy milyen rendszeren megy,akkor az emberek a rendszert szabadon választhatják és fogják is.
-
#74 "A Linux tényleg nem a legegyszerűbb pl.: egy videókártya driver telepítéséhez ki kell lépni a grafikus rendszerből. Nálam ubuntu van és ott nincs "grafikus rendszer bezárása" gomb. Külön ablakból kell kilőni a grafikus felületet telepíteni a drivert majd elindítani a grafikus felületet. Na az ilyen felesleges szop@tások azok amelyek miadt a Linux idegesítő."
Nekem Kubuntu Lucid-om van, és simán lehet benne videókártya drivert telepíteni minden varázslás nélkül pár kattal, még választani is lehet hogy melyik verziót szeretném. A winben vannak inkább a "felesleges szop@tsok", hogy programok meg driverek telepítésekor legtöbbször reboot-olni kell. Új win telepítésekor szokott történni pár reboot, még akkor is ha a legtöbb "teccik akarni újraindítást?" kérdésre nemmel válaszolok. A linuxnak az egyik legerősebb (ha nincs meg az .rpm vagy .deb akkor viszont igen gyenge...) oldala a telepítés, package managerben a legtöbb dolgot meg szoktam találni, simán felrakja és nincs reboot. Kivétel a kernelfrissítés, de akkor se kötelező a reboot.
Visszatérve kicsit a videókártyához, a KDE most már alapból 3D gyorsítást használ megjelenítéshez, de Shift+Alt+F12 -vel át lehet váltani normál módba, ahol kevesebbet fogyaszt.
"A Linux desktopon tökéletes netezésre, meg apróbb feladatokra de ezzel vége."
Multicégnél dolgozom programozóként, és linux alapon készítünk rengeteg cuccot milliókat érő eszközökre. Ezt nem nevezném apró feladatnak :)
A linux a programozóknak kedvez a legjobban.
Olyan ez, mintha egy repülőn ülnél, ami elkezd zuhanni. Windows-ban ekkor az történik, hogy a stewardess odajön hozzád és megnyugtat hogy nincs semmi gond, a pilóta mindent megold. Ez addig oké, amíg az ember nem pilóta (programozó), mert akkor neki már iszonyat idegesítő a vigyorgó stewardess aki nem enged be a fülkébe a csattanás előtt se. Linuxban viszont nincs stewardess, be vagy ültetve a másodpilóta ülésébe, és ha akarod nem nyúlsz semmihez, ha akarod igen, de akkor vigyázz mit csinálsz.
A pilóta mindkét esetben nem 100% megbízható. -
#73 Amíg Windows-t oktatják az iskolában, ecdl tanfolyamokon, könyvtárakban az 50 feletti csoportnak, stb, addig az emberek Windows-t fognak használni.
Plusz az álláshirdetésekben is általában a "MS Office eszközök ismerete" "Windows felhasználói szintű ismerete", stb. szerepel.
Hiába esik szó más operációs rendszerekről, ha nem mélyednek bele a témába/nem érdekli őket, nem fognak mást használni.
A mezei felhasználónak a Windows kielégíti a mindennapi igényeit. Mert tényleg csak "next-next-next" és kész. (Bár így lesz tele vírusokkal is a gép...)
OSX-re vagy Linux-ra max az fog áttérni, aki már benne van annyira az informatika világában, hogy tudja ezeket komolyabb fennakadás nélkül használni.
Bár az új, fiatalabb generáció már lehet, hogy nyitottabb lesz az alternatívák fele. De a jelenlegi, akik közül sokak számára csak a Windows létezik, nem fog áttérni más oprendszerre, hogy aztán előröl kezdje tanulni a használatát. -
Chris05 #72 Miről beszélsz? A jobb felső sarokban kijön egy kártya ikon, rákattintasz, kiírja, hogy zárt driverek elérhetőek, rányomsz, jelszó beír, újraindít, popcornt eszik. -
opeca #71 A windows-nak addig volt egyeduralma, amíg szinte csak a PC-ék léteztek az egyszerű felhasználók számára.
Manapság már, notebook, tablet PC, okostelefon, ipad stb stb. annyi céleszköz készült, hogy aki ilyet vesz, az nem akarja a windows összes kompatibilitását kihasználni, ami régen ugyebár a nagy ütőkártyát jelentette. -
philcsy #70 1. A Linux tényleg nem a legegyszerűbb pl.: egy videókártya driver telepítéséhez ki kell lépni a grafikus rendszerből. Nálam ubuntu van és ott nincs "grafikus rendszer bezárása" gomb. Külön ablakból kell kilőni a grafikus felületet telepíteni a drivert majd elindítani a grafikus felületet. Na az ilyen felesleges szop@tások azok amelyek miadt a Linux idegesítő.
2. A Linux desktopon tökéletes netezésre, meg apróbb feladatokra de ezzel vége. Az OpenOffice szívás mert nem kompatibilis az MS Office-szel. Hiába lehet szépen megcsinálni benne mindent, ha elviszed valahova (és valahol általában MS-van) kezdheted elörről a formázást.
3. Az tény hogy a Win erőforráspazarló, de ez csak azt érdekli aki 5-6 éves géppel dolgozik. -
who am I 7 #69 Nem attól lesz valami jó, praktikus és könnyedén használható, amihez 100 oldalas leírás kell, egy egyszerű művelethez.Ez a hétköznapokban fölösleges, unalmas, haszontalan.De a vérpistikéknek, akik már (SEGÍTSÉGGEL) fel tudtak telepíteni végre egy ubuntut (lol) legalább ad egy hamis kényszerképzetet önön felsőbbrendűségükről, és így tudnak külöböző fórumokon trollkodni.
(Egyébként, csak, h az 1bites agyadra rávilgítsak, gondolod nem tudnák automatizálni a linuxot default beállításokra, és úgy megírni a setupot, h csak nextet kelljen nyomni? :D )
Egyébként a cikk fölösleges és a címe félrevezető.Szép napot -
paraszgyerek #68 Úgy érzem kissé elbeszélünk egymás mellett... nem az a kérdés hogy a linux vagy bármi más le tudja-e nyomni a windowst, hanem itt bizony általában véve a desktopokról van szó, beleértve a többit is, még ha ez most olyan furcsának is hangzik.
Durva hasonlattal azt mondanám, mintha mindenkinek a házában saját aggregátról menne az áram, mindenki egyénilegh gondoskodna üzemanyagról, végezne karbantartást stb - és egyszer csak valaki rájönne hogy egy közös erőművel lehet hogy mindenki jobban járna, nem kellene lejárni a pincébe stb.
Erre mi elkezdenénk vitatkozni hogy most melyik aggregát a jobb, amelyik benzines/dízeles, de a napkollektor nem pöfög... erőmű? Ugyanmár... :-)
Ez a dolog egyébként már jól megfigyelhető a virtuális, jellemzően webszerverek területén ( ott már produktívak ), és bizony már léteznek virtuális desktopok is ( pl. eyeos ) - ugyan ezek még mindig messze vannak attól hogy komoly munkára lehessen fogni, csak idő kérdése hogy megjelenjenek a valóban professzionális, virtuális desktopok. Akkor pedig a mostani win-linux flame-ekre úgy emlékszünk majd mint a c64-amiga háborúra :-D -
Mythic #67 Nem erre gondoltam...a windows tényleg egy lebutított gyerekjáték a linuxhoz képest, de egy jól konfigurált linux alatt a mindennapi használat is másoknak kisebb "csodának" tűnik. :) Mindegy, nem is szándékozom itt leállni senkivel ezen vitázni, én 100%-ig megtaláltam a számításaim linuxon, és ismerőseimtől származó visszajelzések is csak megerősítenek abban, hogy egy nem speciális, vagy gamer rendszeren nincs ennél jobb választás, csak sokan félnek tőle. -
torreadorz #66 "Arról nem is beszélve, amikor meglátja valaki, hogy miket trükközik az ember linux alatt, a fél előadóterem csak les, hogy húúú mi ez öcsém, nekem is kell ilyen win"
Na mondjuk ehhez nem kell linux. Ha elmegyek valahova számitógépet szerelni és inditok windows alatt egy konzol (hogy futtassak egy ping-et), akkor már egyből hallom hogy összesúgnak a hátam mögött hogy "aztakur.va bakker ez nagyon ért hozzá", ha meg esetleg még a bios-ba is belépek, akkor még azt is elhiszik rólam hogy naponta szoktam betörni a pentagon számitógépes rendszerébe...
-
ADAMEX9 #65 Imádom, mikor a Windowst azért szidják, mert hetente újra kell telepíteni vírus miatt. 10 év alatt 1, azaz egyetlen egy darab vírus okozott gondot nálam. Újratelepítettem. Elég kocka vagyok, tehát nem napi 1 órát gépezek.
Csak nem kell mindenféle felugró szar ablakra rányomni azért mert Lady Gaga meztelen fotóival kecsegtet. Nálam sima NOD32 nagyon jó szolgálatot tesz évek óta. -
Mythic #64 Egyszerűen imádom az Ubuntu Lucid Lynx verzióját! Sokan hurrognak, hogy semmivel sem jobb, mint a Win7. Azt hiszem az egyik leglényegesebb kérdésben a Win bármelyik verzióját veri, mégpedig bármikor, bárhova, bármennyiszer telepíthetem. :) Ez azért nem mindegy. Teljesen igaz, az első napok, hetek nem voltak egyszerűek. Szinte elölről kell tanulni az OS alapokat, de az ubuntu.hu közössége előtt emelem kalapom, mert minden kérdésemre részletes és gyors választ adtak. Amióta pedig kicsit ráéreztem a linux világára a család minden számítógépén ubuntu, vagy kubuntu fut. Arról nem is beszélve, amikor meglátja valaki, hogy miket trükközik az ember linux alatt, a fél előadóterem csak les, hogy húúú mi ez öcsém, nekem is kell ilyen win. Aztán csak lesnek, hogy hát kérem ez linux, és nagyon szívesen segítek áttérni, mert egy egyetemistának, tanulónak, egyszerű usernek nincs tökéletesebb választás. Gyors, biztonságos, ingyenes, 100%-ig testre szabható és egy kis utána járással tényleg gyönyörűvé tehető. Nem kell tőle félni, ha a 45éves apám 15perc után tudta használni az alapdolgokra, és a 19 éves 0 informatikai érzékkel rendelkező barátnőm is azt használja minden nap, akkor azt mondom, nem lehet bonyolult. Akit meg érdekel is kicsit az infó, az már csak érdekességből is kipróbálja és szerintem 75% ott is maradnak. ;) -
#63 A Linuxok között tudtommal annyira nincs nagy inkompatibilitás, persze a hardvereket kihasználó alkalmazásokkal vannak problémák, de ha megnézed, az OpenOffice meg ilyenek simán elmennek - tudtommal az összes Linux verzión. Nincs külön programnyelvük. CAD programok vannak rá nem is egy, persze hogy ez minőségben milyen a Windowsokhoz képest azt nem tudom, biztos rosszabb (de ha valakinek pl. elegendő, és azt is nézi hogy ingyenes?). Akkor ottvan az SAP (legnagyobb üzleti szoftvercsomag), szintén teljesen jól működik Linux alatt (és mivel az inkább számításalapú, az elérése meg már javaval is működik, böngészőből, így talán jobb is rajtuk).
A Windowst igazából a warez menti meg, meg hogy csomó laptophoz, géphez azokat adják hozzá. Ha nem lenne, tényleg sokkal népszerűbb lenne a linux, és így a linuxra fejlesztés is, és így talán szép lassan felborulna a Windows uralom. Ubuntu -t meg lehet nézni, hogy mennyit fejlődött jónéhány év alatt, és ha jól tudom csak bővül a fejlesztőtáboruk is, egyre több mindent érnek el, javítanak, stb.. Úgyhogy semmiképpen ne szidjuk a Linuxot, nagyon jó rendszer és egyre több mindenre használható, és ráadásul tényleg ingyen.
Ráadásul mint valaki írta, gyengébb hardvereken pl. egy Puppy Linux (kb. 200 megát foglal összesen, úgy hogy bennevan az openoffice meg még rengeteg hasznos dolog), 128 mega memóriával például, össze lehet hasonlítani a windows teljesítményével, azthiszem sokan a puppyt választanák :D Ha nincs 1 giga ram egy gépbe, én már lehet, hogy nem szenvednék Windows XP-vel (512 -vel már egy ubuntu is vígan elmegy, persze nem KDE destoppal). Egyébként az asztali környezet bejelentkezésnél simán választható linuxon, én kislaptopon ubuntun egyből az xfce4 telepítésével kezdtem mert az kicsit gyorsabb a gnome-nál, és akkor még compiz is vígan elment. Csakhát kezelné normálisan a wifi-t, és az energiatakarékos módokat rajta (meg pl. a webkam kikapcsolását, stb.)... -
wsvap #62 Amíg minden játék win-re jön ki miért várja bárki azt, hogy a most fiatal generáció (aki elsősorban játékra használja a gépet) egyáltalán leszarja a linuxot? Vagy egyáltalán megismerje? Amíg ezen a téren nem lesz változás esélytelen a linux, vagy bármi a win ellen. A jövő a fiatalokban van és ők windóz függők, mert a programjaik is azok. -
#61 Sokan temették már soxor a winfost, de nem történt semmi. Most, hogy a win7 odabasz, de még azt sem kell használni, mert az XP is bőnyállal elég mindenre desktopon, nem hiszem, hogy nagy áttöréstől kéne reszketni. Max. mobilon, de az már rég megtörtént. -
veghlaci05 #60 Az én tapasztalatom a Linuxal, hogy bőven lehetne értelmes alternatíva a Win ellen de ehhez hiányzik még pár dolog. Az egyik a driverek hiánya, a másik pedig az elérhető programok minősége. Tényleg szinte mindenre lehet találni linuxos alternatívát de ezek minősége gyakran egyszerűen csapnivaló. Amíg ez nem változik addig szerintem nem fog gyorsan elterjedni. Én is épp emiatt áltam vissza Win-re egyszerűen állandóan felba*ták az agyam a bugoktól hemzsegő, nem jól átgondolt, esetleg totálfapados programok.