139
  • paraszgyerek
    Kedves Adenoma,

Nyilván Autocad vagy Photoshop egyiken sem, de ha visszaolvasod a korábbi beírásom ez onnan is kiderül.
    A mainframe-ek visszatérését egy magasabb szinten viszont továbbra is elképzelhetőnek tartom, megfelelő számú felhasználó és sávszél esetén igenis lehetséges, még munkára is.

ki gondolta volna mondjuk 15 éve, hogy az akkor menőnek számító progik ma sima webböngésző flash-ben futtathatók lesznek...?
  • mousee
    Azért picit a linux nem való desktopra dologba beleszólnék egy icipicit. Nem légből kapott, kifórumozott vérpistike véleménnyel, hanem gyakorlati tapasztalaton alapulón.

Édesanyám tipikus titkárnő. Tudja mi az a word/excel/ppoint/e-mail/chat. Valahonnan szerzett egy régi laptopot, 700mhz-s p3-as proci, 256sd ram, 40 giga winyó. Egy FuSi Lifebook-ról van szó. Volt rajta egy alap win xp, amit anyám a használat során 2 hét alatt vágott totálisan gajra. Hiába volt vírusírtó, tűzfal (amik mellesleg lefelezték az így sem túl nagy teljesítményt, az akksiidőről nem is beszélve), a gép úgy döntött, hogy egy kék halál után újraindul. Pontosabban csak szeretett volna. Fekete képernyő, és semmi. Valószínűleg valami rendszerfájl meghibásodott, és a gépezet feladta.
    Próbáltam rátenni neki másik XP-t, amikor szembesültem egy apró hibával. A gépben nincs CD olvasó, de legalább nem bootol USB-ről se. Itt volt egy erős "namostmiaf@szlegyen" időszak, amikor bújtam a netet a megoldások iránt. Végül eljutottam a puppy linuxig. Gépből winyót kivettem, feltelepítettem rá a puppy-t, visszatettem. Rendszer boot ideje bőven 1 perc alatt van. Utána jött a kozmetikázás, flash, java, anyám érdeklődési körének bővülésével msn, skype, vlc, audacity, gimp. A kis laptop meg csak megy, a boot idő még mindig bőven 1 perc alatti. Szerintem ez a rendszer addig fog így menni, amíg ki nem rohad alóla a vas. Amúgy a 4.2-es verziószámú rendszerről van szó. Az hogy nem lehetne hozzászokni, az marhaság. Ha anyám hozzászokott, aki full számítógép inkompatibilis volt, akkor mindenki képes rá. Eleinte kipakoltam neki az összes ikont a desktopra, azóta már erre nincs szükség, saját könyvtárrendszert épített magának, rendszerezi a zenéit, leveleit, videóit. Megszokás kérdése.
    De nézzünk más, szintén, nem légből kapott infót:

Másik példa: Kb 2 hónapja kerültem abba a helyzetbe, hogy hoztak nekem egy régi ócska gépet. 700Mhz proci, 512 ram, 40giga winyó. Mondták, hogy csak netezésre lenne használva a gép, talán officra, meg zenehallgatásra. Okulva az előző laptopos példából, ismét egy linux alapú megoldás felé kezdtem kacsingatni. A választásom végül a Little susie feat kde3 nevű magyar fejlesztésre esett. A rendszerbe benne van a flash, java, kodekek, és minden ami alap telepítés windowsnál is. Plusz van skype, msn, videólejátszó, office, pár alap játék, de a lényeg, hogy hozzáfér az összes opensuse tárolóhoz, szóval az van rajta, amit akarsz. A reakciók pedig: Majdnem minden nap a gép előtt ülnek, mert hogy "gyorsabban lehet vele netezni, mint az ikszpés géppel", meg "nem tölt annyit".
    Megmutattam nekik, hogy hol van a saját könyvtáruk, szépen az előzőleg lementett adatokat visszaraktam oda nekik, teljesen hibátlan.

Linux mint desktop: Teljesen életképes, ha valaki olyan állítja be, aki ért hozzá (kicsit ego, de a jelek szerint így van), és nem a szomszéd vérpistike konfigolja be.

Ettől függetlenül nem mondom azt, hogy mindenre megoldás lenne, sőt, ha az illető játszani is szeretne, akkor felejtős a dolog. Sokkal több a gond vele mint a haszon. De hogy nincs piaca, az orbitálisan nagy hülyeség.

Elnézést a hosszú postért.
  • feamatar
    bár így lenne. Az igazság az, hogy mind a Commodore, mind az Atari magát nyírta ki...
  • sh4d0w808
    A mainframe-es hasonlat marhára nem állja meg a helyét. Mainframe-et a 80-as években is csak a legnagyobb cégek használnak, most is. Az írás által sugallt mainframe=PC egy irgalmatlan hülyeség.
  • Adenoma
    dolgozni mp3 lejátszóval fognak?
    vagy noteszgéppel?
    esetleg konzollal?
    vagy táblapécével?
    esetleg e-bookkal?

• paraszgyerek
    Itt nem is arról van szó igazán hogy a kütyük "lenyomnák" az asztali gépet, de hogy a használata visszaszorul az azért érzékelhető, a dekstop pc inkább egyfajta integráló szerepet tölt be
    - zenelejátszásra mp3 stick,
    - könyvolvasásra e-book olvasó
    - játékra konzol
    - "sima" netezéshez, böngészéshez jönnek a táblapc-k

És még lehetne sorolni - és nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a jövőben, ahogy a net sávszél emelkedik, a desktop pc egyszercsak eltűnik, marad egy "okos terminál" ami lényegében egy netbook jellegű gép, és maguk az alkalmazások egy távoli szerverparkban futnak. Hasonlóan ahhoz amit valamelyik amci szolgáltató vezet most be - persze most még ez vadnak tűnik, de ha a sávszél problémák (oda-vissza) megoldódnak akkor ez lehet egy lehetséges irányvonal. A desktop pc gyártás átállna szerverpark gyártásra, a jogvédők örülnének hiszen minden művelet "fentről" kontrollált; a havi netszámla mellé pedig megkapnánk az összesítőben melyik extra progin mennyit lógtunk illetve melyik filmet/zenét néztük... talán ezért is mantrázzák ezt a cloud-computing-ot annyit. Brave new world...
  • Kensin
    Microsoft Midori?
  • Komolytalan
    Linuxszal az a baj, hogy felsorolsz egy Office csomag konkurenciát, meg egy video lejátszót, és kb ezzel ki is merült ami értelmes program van rá.
    Szervernek nagyon jó, mert a szerver szoftverei tényleg jók és van is minden. De asztali alkalmazásnál egy melóhelyen azért nem csak Word-ot használ az ember. Nincs rá tisztességes grafikai szoftver, mondjuk olyan szintű mint a fotóbolt. Vektorosról, animáció készítőről már nem is beszélek. Nincs rá CAD, végső soron nincs rá semmi se. Amire persze lehet mondani hogy nem a linux bűne, de valójában mégis az, mert egy fejlesztő cég nem fog úgy fejleszteni, hogy 77 féle disztriben, ezen belül 28 féle grafikus felületen kellene működnie a szarjának, amikor még az XP/Vista/Win7 support is sok neki. Ha meg nem akar ezzel tökölni akkor adja oda a forráskódot - ami kb a cége össz vagyona - , hogy jóska-pista disztrib gyártó át tudja benne írni a kabbef.szom függvényt mennyapics.ba-ra, mert mondjuk ubuntuban így hívják, debianban meg úgy.

Senki, én se kezdenék bele egy olyan oprendszer támogatásába, ahol visszafelé kompatibilitás nincs, ahol teljesen hétköznapi hogy egy XY szoftver 7.3-ba nem lehet bemigrálni a 7.2 mentést, ahol a függvények neve, kis-nagybetű, adatformátum, kisf.szom minden minor verzióváltáskor megváltozik.

Sajnos a linux mint komoly asztali munka-operációs rendszer megbukott, örökre. Szervernek azért jó, mert szerver disztribeket vagy 5 évig támogatják, így addig nem kell semmit se lecserélned rajta. 5 évente 1x meg belefér egy migrációnak nevezett gigaszopás.
  • Komolytalan
    PC azért nyomta le a nagygépeket mert:
    1. A kezdetek óta szabványos volt.
    2. A visszafelé kompatíbilitás a kezdetektől kezdve megvolt. Sokak szerint ez a PC rákfenéje, mégis emiatt nyomta le az egyébként fejlettebb gépeket (Amiga, Atari)
    3. Nagyságrendekkel olcsóbb volt a nagygépeknél. Az ára a terminálok árával volt partiban, amiből a nagygép mellé kellett még venni minden felhasználónak. Csak PC mellé nemigen kellett nagygép.
    4. Megfelelő teljesítményt nyújtott a munkához az esetek 99%-ában.

Most ebből mi áll meg a mobilkütyü vs PC "harcban":
    1. A mobil cuccok abszolúte nem szabványosak. Mind hardver mind szoftver részen sok gyártó, mind a saját megoldásait tolja.
    2. Egymással se kompatibilisek, nemhogy visszafelé.
    3. Egyáltalán nem olcsók - egy korlátozott képességű mobilkütyü néha többe is kerül mint egy PC. Most itt nem high-end PCről van szó, hanem irodai, 100eFt-be még a monitor is férjen bele cuccról.
    4. A PCn végzett munkák kiváltására abszolúte nem alkalmasak.

Ettől függetlenül van jövője a mobil kütyüknek, de hogy a PC-t feleslegessé tenné és leváltaná? Nem hiszem. Ha azt mondják hogy a noteszt leváltja - ok. Az asztali naptárat az irodákban - ok. Vezetékes telefont - ok. De a PCt? Ne vicceljünk már.
  • Gerygrey
    Kicsi kavarodás van ebben a cikkben.

Mobil eszközökön a MS sosem volt igazán nagy játékos. A WinCE - Pocket PC - Windows Mobile (5-ös verzióig bezárólag) korszakában, úgy '95-2005 között csak egy szűk réteg játékszerei voltak a PDA-k. 2004-2005 körül jött a robbanás, de akkor megjelent a Symbian, később az iPhone majd az Android, sajnos az MS-nek nem sikerült meglovagolnia azt a hullámot, hogy egyszer csak tömegek kezdtek el okostelefonra vágyni és elkezdték vinni őket, mint a cukrot.

Asztali platformok közül viszont épp fordított a helyzet, a MS-nek sosem volt igazán komoly kihívója. Persze, átlagfelhasználónak én is Ubuntut tennék fel, van rá Firefox, Skype és MSN kliens, valamint zene- és videólejátszó, mi más kellene neki? Komolyabb munkára és játékra viszont alkalmatlan a Linux, az OSX pedig csak az utóbbira, de legalább még jó drága is, szóval szintén nem fenyegeti a Windows uralmát.
  • mumpic
    Tudod a szóbeli beszélgetés menete is úgy szokott zajlani, hogy egyik témából jön a másik, még szerencse hogy a fórumon sincs megtiltva hogy eltérjen valaki a tárgytól ;).
    Azt nem tudom, hogy ki gerjesztette az 'okoska linux huszárok' közül a vitát, én mindenesetre csak igyekszem megvédeni a kedvenc oprendszeremet, mert úgy fikázzák itt a legtöbben, hogy nettó 1 óránál többet nem töltöttek a megismerésével.
    Ha megnézed sehol senkit nem akartam meggyőzni hogy használja, mégis én lettem leanyázva.
  • paraszgyerek
    Én hosszabb távon valami olyan mikrokerneles oprendszert vizionálok, ami minden egyes alkalmazás alá transzparens módon egy virtuális gépet tesz, így elmosódnak a jelenleg szilárdan különálló architektúrák közötti különbségek is - azaz vígan megfér majd egy eredetileg OSX-re fejlesztett, egy linuxos progi, mellettük egy directx-es játék - de lehet hogy az adott alkalmazás épp felhőben fut, akkor meg a megfelelő vékony klienst teszi alá az OS... ha jól tudom a Midori valami ilyesmit célzott meg de lehetnek emellett más próbálkozások is.

Szvsz a JAVA egyébként valahol erre lett volna kitalálva... csak aztán végül egész máshol kötött ki, de azért megtalálta a helyét így is :-)

Az biztosnak tűnik hogy a mostani, monolit kerneles koncepció hosszabb távon zsákutca, és ezt a vitruális gépek "forradalma" nagyszerűen jelzi is.

--- OFF ----
    Kicsit unalmas ez a win vs linux vita... mindenki tudja hogy vannak esetek amikor a linux jó, és van amikor a win. Feladatfüggő a dolog.

A pénzügyi részt ebbe belekeverni teljesen felesleges; aki diák/pedagógus az például nézzen utána a tisztaszoftver programnak.
    Aki az iparban dolgozik, azt az eredmény érdekli, és ide csak egy példát mondok: ha van 5 mérnököd egy építőipari irodában és egy sürgős feladatod - pl mail-ben kapsz egy dwg-t amit konvertálni, szerkeszteni és plottolni / továbbküldeni kell IDŐRE, akkor lehet hogy az hat embered állásideje és az esetleges kötbér egy nagyságrenddel nagyobb összeget tesz ki, mint amit az ingyenes szoftverrel nyerhetsz. ( plusz ha odahívsz egy szakértőt, aki egy-két-három órát még eltököl a megoldást keresve, és ezt már egyáltalán nem biztos hogy ingyen teszi.. )
    És akkor itt még nem szóltam az ingyenes/nyílt forráskódú megoldás esetleges kockázatairól, konkrétan ha egy konverzió során elkefél valamit és ennek a következménye az építési területen derül ki - trexx6676 kódnevű emberke lehet h már nem fogja vállalni az okozott kárt...

Ez persze csak egy példa volt, de hasonlóa elven működik a dolog más területeken is és bőven vannak esetek amikor épp az ingyenes megoldások segítenek hozzá a számlához, kicsiben és nagyban is...
    ---ON---
  • xinosz
    Bár a Windows egyeduralmának másfél évtizede alatt visszatérő téma volt a riválisok előretörése és az esetleges trónfosztás...
    Értem is meg nem is...,hogy van ez a mondat?
  • MsUser
    Ez vicces tényleg Linuxról beszélgetnek, és a cikk meg nem!
    Az valóban igaz hogy a potenciális felhasználók nagy részét elcsalja a
    PC-k elöl az egyébb technikai újdonság, amik mellesleg még sokat is tudnak.
  • T0nk
    +1
  • semmikozod
    Nem akarok beleszólni, mert hülyék vagytok, de hol a nyavajában volt szó a cikkben arról, hogy a Linux leváltja a Win-t?
    Arról van szó okoska linux huszárok, hogy az oprendszer is webes lesz (egy böngésző azt, csókolom), a sok mobil eszközök elterjedése miatt.
    Mindenhol tudtok Linux vs. Win vitát generálni mi? Geez...
  • Balumann
    Nah igen, dehát ez úgy kezdődik általában, hogy Win7 ultimate warez 0 Ft, Microsoft Word 2007 warez 0 Ft. Ha ez nem lehetne akkor a Microsoft felhasználása tényleg igencsak visszaesne, és programok terén is több támogatása lenne a Linuxnak.
    Az Ubuntu már tényleg felhasználó barát és egyszerű, egészen addig míg nem akar bizonyos extrákat is beállítani. Például én az 5.1 -et sehogy sem tudtam normálisan beállítani, nem tudtam sztereo filmet legalább 2.1 -be kitenni. Meg mivel pl. nincs directX gyorsítás (és az openGL elég gyenge talpakon áll ilyen téren), nem tudom mennyire lehetne pl. olyanokat megoldani, mint pl. AviSynth -el duplázni a film fps-ét (köztes képkockákat interpolálni, hogy ne legyen annyira röcögős főleg a HD film).
    Játékoknál is ami meg van írva rá külön OpenGL -ben, sokkal gyengébben fut, mint directx -ben windowson. Virtualboxal igen sokat lehet szenvedni és hát azzal sem lehet közel sem úgy futtatni (már amit lehet egyáltalán) mint Windowson. Microsoft Word -ot gondoltam, hogy beállítom Wine-al az EEE PC -men, de leírásból se tudtam megcsinálni! AZt ne mondja senki, hogy egy eee PC-re telepítsem virtual boxal vagy vmware-el egy windowst :D Persze ezen az asztalimon az még lehetséges alternatíva. De az sem egyszerű feladat teljesen, fájlokat kivenni, bevinni oda. Kell egy gyakorlat hozzá na, főleg linuxon.

Egyébként ha előlről kezdi, és nincs olyan igénye amit Linuxon nem lehetne átlagos szinten, egyszerűen megtanulni, ingyenességéből adódóan tényleg lehet, hogy jobb döntés a linux. Bár szerintem előbb utóbb tényleg lesz valami problémája mindenkinek, hogy olyat szeretne futtatni amin linuxon nincs lehetősége, vagy windowson ezerszer jobb megoldás van rá. Persze aki kevésbé ért a Windowshoz, az még a telepítéshez is segítséget kér rendszeresen, és hát windowst is lehet nagyon rosszul kezelni (és hetente újra tenni mert az internet explorer 6-al beszedett 20millió vírust).
    Mindenestre a fejlődés nem áll meg, a Linux meg a windows is egyre tökéletesebb lesz. Én bízok abban, hogy a Linux (Ubuntu irányzata) mint ingyenes rendszer, tényleg megközelíti egyszer a Windowst minden téren, tehát felhasználóbb barát lesz (több mindent lehet grafikusan elintézni, konzol parancsok meg konfig fájl szerkesztgetések nélkül), és a grafikai megjelenést is fejlesztik, nameg nagyobb szoftvertámogatás.

Mindenesetre az biztos, hogyha a Windows ingyenes lenne, akkor a Linuxnak tényleg kizárólag szerver oldalon lenne helye, meg ott ahol a számítási teljesítmény fontos.

A MAC -nak sincs sok előnye a Windows 7 -el szemben (egyszerűbb és stabilabb, dehát mennyi hardvert támogatnak, célhardverekkel könnyű). Árát is figyelembe véve, annak is inkább csak a professzionális multimédia (studiók) terén van jelentős előnye (azokban tényleg), és hát nem is terjed igazán máshol - csak amerikában ahol ha jól tudom, az oktatás támogatást is ad rá (sőt biztosítják a diákoknak is helyeken?)... nameg persze akik menőzni akarnak, hogy hű neki is MAC -je van.
  • N András
    Ha még mindig szeretnél Linuxot kipróbálni, akkor ajánlom a Wubi nevű programot, ezzel Windows alól tudsz telepíteni Ubuntu Linuxot különféle asztali felületekkel, ha nem tetszik, csak simán uninstallálod Windowsból. http://wubi-installer.org/
  • mumpic
    Igen, ő is megveszi.
  • mumpic
    Ha kivesszük a másolt szót, akkor ez jön ki:

"A vindóz példánnyal rendelkező userek a linuxot még mindig valami fekete ablaknak képzelik el, amiben ott villog a prompt kurzor és van rá 5db. program"

Ez nyilván nem igaz rád, ha nem inged miért veszed magadra? :D
  • KP27
    anyádból él a májkrémszoft kb ...
  • mumpic
    Ezt elismerem, vannak gyökerek. Én is tartottam a beszólásoktól, ezért inkább kiolvastam a wikipédiát, meg a disztrók honlapjait. Igaz, ehhez az kell, hogy ne egyik napról a másikra döntsd el hogy te linuxot akarsz. A legtöbb ismerősöm úgy kezd neki, hogy "jé, ez mi? á, ez fos". És ezzel vége is, és esélyt sem adtak neki.
  • pixx
    Mielőtt kitalálnád, másolt winem van meg satöbbi hülyeség, eredetim van vettem a géppel együtt...

• pixx
    A lényeg az volt, mikor beírtam a topicba, hogy milyen való nekem, mivel a neten keresgélve találtam vagy 6-8 fajtát...így elmondtam mire használnám stb. Melyik lenne nekem a legjobb, na erre jött a flame...
    Ha ez arcpirító kérdés linux körben, akkor bocs...ígérem közelébe nem megyek többet a témának, és elkönyvelem, hogy a linuxosok gyökerek...remélem ez is arcpirító volt.
  • mumpic
    Amúgy a barátnő tipikusan az a fajta, aki sosem tanulja meg az ilyesmit, (hacsak nem infós :P) mert ugyanúgy megnyitja a cuki cicás ppt, a felugró ablakokra rákattint, és minden szövegmezőbe beírja az ímélcímét, még ha el is mondod neki 100× hogy ne tegye. :)

Amúgy meg tényleg tök mindegy hogy ki mit használ, a lényeg az hogy hogyan használja.
  • mumpic
    Nem mondtam hogy nehezebb. Én a "bőven elég"-be kötöttem bele igazából, csak elterelődött a téma.
  • Hegi90
    Azt ne mondd nekem, hogy a windowst nehezebb megtanítani valakinek, mint az ubuntut :D. Ahogy te is megtanítottad a te barátnődet az ubuntura, ő is meg tudja tanítani a sajátjának a wint. Csak neki nem kell telepítés után órákat a konfiggal szarakodni. Vírusom meg nem volt már 3 éve. XPről 7re átállni meg aztán tényleg egy életen át kell tanulni ;)
  • Hegi90
    Ezzel akkor most mit is akartál mondani? :D
  • mumpic
    Előbb-utóbb rá kell érnie a win7-et is kitanulni. Csak azért még fizet is. De nem gond, belőletek él a májkrémszoft.
  • KP27
    barátnőd lehet ráér ilyesmival foglalkozni, meg nekem nincs időm ottlenni tesómnál folyamatosan, aki mellesleg dolgozik és 2 gyereke van. szal gtfo...
  • mumpic
    win7 dobozos home premium 28.000 Ft. Bőven elég? :)
    Barátnőmnek felraktam egy ubuntut. 0 Ft. Neten böngészik, csetel, emailezik, filmet néz és tölt le, zenét hallgat, játszik, megírt egy szakdolgozatot is. Épp csak nem kell foglalkoznia a vírusokkal, és hívnia a géphez havonta hogy írtsak vírust meg adwaret. Minden problémájához találtunk programot, és mind ingyenes volt, amit tárolóból tölt le, egy parancs beírásával, aminek a működését még ő is képes volt megtanulni. Nincs crack, nincs 30 napos próbaverzió, nincsenek semmitmondó hibaüzenetek. Mekkora szar ez a linux :)
  • KP27
    nővéremet még a windows intézőről se tudom átszoktatni total commander-r, mert azon a fos tanfolyamon azt tanították neki.

itthon win7 van a gépemen és inkább nem ül le gépezni, mert fura neki az xp-hez képest...

Most akkor rakjak neki linuxot? :D
  • bertino
    közeledik a túrót.
  • Hegi90
    Ennyi... ugyanezt akarom nekik elmagyarázni, de hát az ilyen vérfanokat nehéz meggyőzni valamiről :)
    Nem is zavarok tovább, rakjátok fel nyugodtan minden ismerősötöknek Win helyett az ubuntut, aztán mehettek nekik naponta baszakodni valamivel ;)
  • Hegi90
    :DDDD
    Tudtam, hogy a szerverekkel fogtok jönni. Mondjátok már meg, hogy valaki miért választana magának aszerint otthoni oprendszert, hogy milyen oprendszer van a munkahelyi SZERVEREN? Teljesen irreleváns a kettő. A Linux(Unix) tökéletes szerverekhez, ezt senki nem tagadja. De szomszéd Jolánkának bizony a windows a legmegfelelőbb, mert a MAC-el ellentétben nem kell elkölteni rá egy vagyont, és a linuxszal ellentétben ha valami probléma adódik, nem kell egyből a "számíógépes fiút" hívni, mert rövid idő alatt hozzászokik az ember, és csak komolyabb problémák esetén kell hívni segítséget.

"Francia csendőrség, londoni tőzsde, Párizs és München közigazgatása, Finn védelmi minisztérium, Google" szerver, szerver, szerver. Mi pedig munkaállomásokról, és otthoni használatról beszélünk.
    Igaz a Google-nél mostantól linuxon vagy mac-en fognak tovább dolgozni is, de nem hiszem, hogy nekik gondot jelentene :)
  • gyussz7
    Erről van szó :)
  • gyussz7
    Pontosan melyik disztribúcióról beszélsz?
  • Balumann
    A Linux tényleg nem mondható messze sem egyszerűbbnek. Vannak olyan disztribúciói, mint pl. az Ubuntu, ahol arra törekszenek, hogy minél több mindent eltakarjanak a grafikus felülettel, és egyszerűbben kezelhetővé váljon, de mondja valaki aki használja, hogy sikerült mindent egyszerűen beállítani úgy ahogy szeretett volna, az nélkül hogy ne kelljen konfig fájlt átszerkeszteni, és 20millió oldalt begooglizni hozzá. A linux grafikus felülete, az egyszerű testreszabhatóság, a teljes kompatibilitás (és egyszerű beüzemelés) különböző hardverekkel, és ilyenek terén még kicsit távol áll sajnos a Windowstól. Van amire nagyon jó a linux és előnye is van (pl. szerverek területén, vagy olyan alkalmazásokra amik elsősorban számításalapúak, pl. tudományos szoftverek, pénzügyi szoftverek).
    Játékokra, otthoni multimédiára, netezésre (főleg a nagyon gyengeé s bugos flash player miatt, ami azthiszem windowson a directx gyorsítása miatt sokkal hatékonyabb), irodai alkalmazások futtatására (pl. Office), meg így általános felhasználásában a Windows sokkal jobb és kényelmesebb, és hát azért a programok száma sokkal több Windowsra, nagyon soknak nincs alternatívája. Habár aki profibb az megoldja, megoldás a legtöbb dologra van, jókis konzolos parancs meg ilyesmi útján :P
    Windows 7 óta tényleg nincs előnye szerintem stabilitásban és megbízhatóságában (win xp az nagyon hamar behülyülhet és túl sok rá a vírus is), habár az is igaz hogy annak 2 giga memória kell, hogy valójában megfelelően működjön.

A másik, hogy a Linux tényleg nagyon szépen tud kinézni, pl. KDE + Compizzal, de ezek is zabálják jócskán a gép erőforrásait és tudna kbugokat okozni. Nálam pl. a videók compiz (és gnome felület) esetén így szétcsúsznak, olyan mint mikor egy játék nagyobb FPS-el fut a monitor frissítési frekvenciájánál, és így nem egyszerre mozdul el a kép alsó része mint a felső :I írtó zavaró, mire rájöttem, hogy mi okozza...
  • KP27
    Az emberek nagyrészének még az xp is magas, mint tyúknak az abc. nem hinném hogy bármilyen veszély fenyegetné a windows-t.

nekem volt már linuxom és elismerem minden tudását az ingyenessége mellett, de egy mezei home usernek filmet nézni, játszani meg netezni bőven elég egy windows xp/vista/7/akármi.
  • peetking
    "Amúgy, le merném fogadni veled hogy az SG-szervere is Unixos."

úriember tutira nem fogad.

Apache/1.3.34 (Debian) PHP/4.4.4-8+etch6