A Linuxok között tudtommal annyira nincs nagy inkompatibilitás, persze a hardvereket kihasználó alkalmazásokkal vannak problémák, de ha megnézed, az OpenOffice meg ilyenek simán elmennek - tudtommal az összes Linux verzión. Nincs külön programnyelvük. CAD programok vannak rá nem is egy, persze hogy ez minőségben milyen a Windowsokhoz képest azt nem tudom, biztos rosszabb (de ha valakinek pl. elegendő, és azt is nézi hogy ingyenes?). Akkor ottvan az SAP (legnagyobb üzleti szoftvercsomag), szintén teljesen jól működik Linux alatt (és mivel az inkább számításalapú, az elérése meg már javaval is működik, böngészőből, így talán jobb is rajtuk).
A Windowst igazából a warez menti meg, meg hogy csomó laptophoz, géphez azokat adják hozzá. Ha nem lenne, tényleg sokkal népszerűbb lenne a linux, és így a linuxra fejlesztés is, és így talán szép lassan felborulna a Windows uralom. Ubuntu -t meg lehet nézni, hogy mennyit fejlődött jónéhány év alatt, és ha jól tudom csak bővül a fejlesztőtáboruk is, egyre több mindent érnek el, javítanak, stb.. Úgyhogy semmiképpen ne szidjuk a Linuxot, nagyon jó rendszer és egyre több mindenre használható, és ráadásul tényleg ingyen.
Ráadásul mint valaki írta, gyengébb hardvereken pl. egy Puppy Linux (kb. 200 megát foglal összesen, úgy hogy bennevan az openoffice meg még rengeteg hasznos dolog), 128 mega memóriával például, össze lehet hasonlítani a windows teljesítményével, azthiszem sokan a puppyt választanák :D Ha nincs 1 giga ram egy gépbe, én már lehet, hogy nem szenvednék Windows XP-vel (512 -vel már egy ubuntu is vígan elmegy, persze nem KDE destoppal). Egyébként az asztali környezet bejelentkezésnél simán választható linuxon, én kislaptopon ubuntun egyből az xfce4 telepítésével kezdtem mert az kicsit gyorsabb a gnome-nál, és akkor még compiz is vígan elment. Csakhát kezelné normálisan a wifi-t, és az energiatakarékos módokat rajta (meg pl. a webkam kikapcsolását, stb.)...