Komolytalan#79
Linuxok között lehet nincs inkompatibilitás, csak ami megy az egyiken "alap" installal, az nem megy a másikon. Mert mondjuk /etc-ben kell valami fájlt meghaxolni ahhoz, hogy menjen. Persze google nagy találmány, de azért egy desktopon ne kelljen már ilyenekkel szarakodnom.
A másik az, hogy ami elsősorban linux alá fejlesztett szoftver (mondjuk PostgreSQL) annál abszolúte nincs visszafelé kompatibilitás. Nekem konkrétan még sose sikerült régi postgres alól kimentett dumpot az újba egy az egyben beönteni, pedig volt hogy csak tizedesjegyben tértek el a verzió számok. Vagy kódolást kúrta el, vagy a dátum+idő mezőre találtak ki valami újat (kb 4 féle képpen láttam már postgresben dátum+idő típusú mezőt deklarálva aktuális idő defaulttal), vagy a franc tudja mit kavarnak. A lényeg hogy mindig kézzel kellett editálni gigás text fájlokat, mivel 1-1 művelet 10 percekben volt mérhető, ezért volt hogy napokat vett igénybe a migráció. Ezzel szemben mikor kb 10 éve egy akkor 5 éves Sybase szerver cseréltünk le, akkor annyi volt a móka, hogy lelőttük a klienseket, dump mágnesszallagra, új szerverbe beraktuk a kazettát, és restore. Aztán a két gép ip címét megcseréltük, és lehetett pezsgőt bontani. Szóval ennyi a különbség egy fizetős Windows, és egy free linux program között.
Persze az ár sokszor fontos, mert én is inkább bevállalom a linuxos szopást ahelyett hogy milliókat költsek szerver alkalmazásokra. De ha korbáccsal vernének akkor se csinálnám végig ugyanezt a szopást egy nyamvadt kliensgép miatt, amire pár 10eFt-ért meg lehet venni a Windowsos programokat. És sose mondom azt, hogy a linuxos program jobb, mert ez egyszerűen hazugság. A linux mint oprendszer sokkal kulturáltabban kezeli az erőforrásokat mint a windows - ez tény. MS-nek még mindig nem sikerült lelopnia a linux kernelt. Viszont a windowshoz készült fejlesztőeszközök évtizedekkel járnak a linuxosok előtt - ez is tény. Ebből fakadóan a Windows egy instabil fos, amin nagyon jó programok futnak (amíg le nem fagy az egész a vérbe, vagy be nem lassul egy nyugdíjas csiga szintjére). A linux meg egy kiszámítható, atom-stabil alap, amin gagyi, kiforratlan, 90-es éveket idéző kliens alkalmazások futnak. Mivel szerver oldalon senki se nézi hogy néz ki a szerver alkalmazás, meg a webszerver 10 éve is webszerver volt, ezért arra a linux fényévekkel jobb a windowsnál. De kliensre, hááát...
Amit meg írtál, hogy biztos van ingyenes CAD, csak gyengébb - hát erre meg azt tudom mondani, hogy lovaskocsival is lehet fuvarozni, csak éppen nem leszel versenytársa mondjuk a Fiat Ducatonak. Szóval munkára nagyon korlátozottan alkalmas. Ami jó rajta az az OpenOffice, csak senkinek se kelljen doksit adni továbbformázásra. Meg van linuxra valami könyvelő progy is, arról azt hallottam hogy használható. De ezzel együtt is a számítógéppel dolgozók kb 90%-ának nem alternatíva a linux, hiába hogy ingyen van, ha egyszer nincs rá használható program.