310
  • Ulkesh
    "Nincs jól optimalizálva a szoftever Windows-os változata"

Sorry, tudnék még Geekbench-es shoot-ot is beszúrni, de az szintetikus teszt és még én sem veszem az olyat komolyan, de alkalmazásteszteket amit csináltam mind hasonló eredménnyel záródtak, csak a stoperóráról nehéz screenshoot-ot készíteni :D

De elismerem, hogy lehet, hogy nincs jól optimalizálva a Windows-os változat, csak akkor ugyanez van a Maya-nál, Handbrake-nél, Photoshop-nál, rar és zip tömörítőknél stb. Szar lehet, hogy ennyire rosszul programoznak Windows alá :D
    Én inkább arra a következtetésre jutottam, hogy a többszálú programfuttatást a Windows nem tudja jól ütemezni a több mag között, ezért gyengébb az adott alkalmazások futási teljesítménye.

Egyébként a két eredmény különbsége egy átlagos Core Duo-s komplett gép teljesítménye, szóval nem éppen határeset.

"Meg igazság szerint 4 magnak jó eséllyel csak a 4-et kéne közelítenie nem pedig túlszárnyalni."

A hyperthreading miatt itt elvileg 8 "mag" van.

"de elméletileg nem léphető át, ha csak nem emelünk titokban órajelet."

Nem titokban, hanem valóságban van emelve 3,8 GHz-re, de a tesztprogram az eredeti órajelet írja ki.
    (Mindkét rendszer alatt ugyanaz az órajel és hardver volt, gyakorlatilag csak átbootoltam egyikből a másik rendszerre.)

"rossz az OpenGL drivered, vagy a program kicsit csal újra."

Ezt mondjad az nVidia-nak. A legfrissebb driver van telepítve, a különbség meg nem csak a számoknál, hanem szemre is igencsak látható. (Ez egyébként nem meglepő, mert a Windows-nak soha nem volt erőssége az OpenGL.)
  • Sanyix
    Mit kéne olvasni? ami nincs ott? :DD de a lényegen nem változtat, a mac egy sima pc :)
  • A1274815
    Most még egy gyors kérdés, gondolom a Hackintoshodon tesztelted?

Most akkor 2.6 GHz-es vagy az aláírásodban szereplő "Hackintosh, Nehalem 8x3,6 GHz, 12 GB RAM, 4 TB HDD" processzor. Meg gondolom négymagos Core i7 és ebben az esetben HT vagy 2 processzoros megoldás.
  • Ulkesh
    "Egyébként grat a mac fejlesztőinek, hogy összehoztak egy i7-et egy 9600 gt-vel…"

Olvasni ismét tudni kéne (lásd konfig az aláírásomban).

Ez nem Mac, hanem PC OSX-el. A 9600 GT-t én választottam, mert abszolút nem játszom, munkára meg tökéletes és passzív hűtéssel néma.

• A1274815
    Továbbá az egyiken a Proci nem látszik (gondolom OSX alatt) a másiknál meg az órajel a 8x-os szózónál. Illetve a Windowsosnál a tester mező üres.
  • MacropusRufus
    :)) 27" kicsi... ui. a monitorod 16:9-es... 4:3-as képátló mellett a 27" jóval
    nagyobb képet ad...

• A1274815
    4.26x vs. 4.16x -> Nincs jól optimalizálva a szoftever Windows-os változata (esetleg direct). Meg igazság szerint 4 magnak jó eséllyel csak a 4-et kéne közelítenie nem pedig túlszárnyalni. 4 processzor is csak a 4 közelíti meg, de elméletileg nem léphető át, ha csak nem emelünk titokban órajelet.

10210 vs 6772 -> rossz az OpenGL drivered, vagy a program kicsit csal újra.
  • Sanyix
    Na tessék odaírta neked :) egy i7 920 cpu van a gépedben (mint még ezernyi pc-ben), és egy ma már elég gyengének számító sima gf 9600 gt :D
    Egyébként grat a mac fejlesztőinek, hogy összehoztak egy i7-et egy 9600 gt-vel... i7 mellé kicsit erősebb gpu-t szoktak rakni.

Ennyit a különlegességről :D
  • A1274815
    Jogos bocsi elnéztem 7 perc 13 másodpercnek.
  • Ulkesh
    Ennyit a hibahatárról:

OSX:

Windows 7:
  • MacropusRufus
    már megint a három tábor esett egymásnak :)))
    kissé régi a link de még müxik :)
    http://www.mslinux.org

• Sanyix
    nem, itt nem erről van szó. hanem arról hogy a ferrariban is trabant motor/trabantban és ferrariban is ferrari motor :) nézz már utána milyen proci van a gépedben és milyet lehet venni pc-hez... lol ilyet is csak egy mac fan csinálhat, azt sem tudja milyen proci van a gépében :D
  • Ulkesh
    Nem mondod, és mindegyik szoftvernél? :D

"de megjegyezném, vogy a 7 perchez képest a 13 sec az hibahatáron belül van."

Mi van?
    7 perchez képest a 13 perc hibahatár? No ekkora baromságot sem hallottam még, gyakorlatilag kétszer lassabban dolgozik, de hibahatár.
    Semmi gond, használj boldogan Windows-t az is egy hibahatár :D
  • Ulkesh
    Persze, a Trabant és a Ferrari is benzinnel és hasonló elven működő motorral működik :D

--

De még mindig várom az 27"-os iMac fele árú alternatíváját :D
    A gond az, hogy ha külön akarsz egy ekkora IPS panelű monitort vásárolni, akkor már majdnem elköltötted a gép árát, a Core i7-es vasra már nem nagyon fog maradni :D :D De persze jól hangzó sztereotípia, hogy drága a Mac. :D
  • A1274815
    Már mint a korábbi írásomnál.
  • A1274815
    "DVD konvertálás H.264-re Windows 7 alatt 13 perc, OSX alatt 7 perc."

Ha azt hiszed egy masszív számítási feladatnál valamit is jelent az OS akkor el vagy tévedve, a kulcs nyítja a szoftvarben van. Esetleg csalás az apple javaára, de megjegyezném, vogy a 7 perchez képest a 13 sec az hibahatáron belül van. 7*60=420 13/420=~3% ja twice as amising, csak akkor mondjuk 100%-nak kéne lennie.

Amúgy szerinted a "[Gonoszmód=be]" minek volt odaírva. Ne vedd komolyan!
  • Sanyix
    vigyázz mert már i7-es is van :)
  • Sanyix
    pedig simán hasonlíthat mert ugyanazokból a cuccokból épül fel mint a tesco gazdaságos mióta intel procira váltottak ;)
  • Ulkesh
    2x annyiért?
    No ez a baromság.
    Mutass nekem 27"-es Core i7-es iMac méretű, kialakítású, fogyasztású gépet fele annyiért, azonnal veszem. Mondjál MAc Mini méretű és teljesítményű gépet olcsóbban. Mondjál Mac Pro kategóriájú gépet fele annyiért (a Dell és HP munkaállomásait ne nézzed, azok pont 2x drágábbak :)).

Tudod értelmes ember brand gépet, brand géphez hasonlít, nem Tesco gazdaságos legóPC-hez amit a sarki közértből kukázott össze (annak is megvan a maga szépsége, de nem egy kategória).
  • Ulkesh
    Pont ezért kisfiúztam, mert fingod sincs az egészről :D

Persze elmondhatnád, hogy mégis mit teszteltél, mert azt én is tudom, hogy akár 200 layer sem probléma még a Windows-nak sem, ha azok nem tartalmaznak semmit :D
  • Justil
    sorry, C2Q
  • Justil
    soha nem tudtam, nem tudom, és nem is fogom tudni megérteni azt, hogy egyes emberek hogy képesek megvenni egy C2D/C4D pc-t átlagos hardverekből egy átlag OS-el felszerelve, szép csicsás chassisba csomagolva...duplaáron.
    A netet bogarászva rengeteg vicces fail-re lehet bukkanni, de "AZ" epic fail számomra mindig is ez marad...
  • Justil
    Te kisfiúzol, kicsi troll?

a psd-m ugyan nem lett 2.3 giga, csak 1.9, viszont a 64 bites PS cirka 15 mp alatt betöltötte.

Úgyhogy mennyé vissza az iSuckodhoz, és örülj neki, mint majom a farkának...
  • Ulkesh
    :D

Kár, hogy olvasni már tudsz, de a szöveget értelmezni kevésbé.

"Attól, hogy a havasi párducod elkezd strandlabdázni 1GB rammal ezen a feladaton, az intel lassítókártyás gépen, még egy jobb PC Vista x64 ultimattel sem. "

Nem tűnt fel, hogy fordítva van a dolog? :D
    Szóval még egyszer, adott feladatot a Windows lassabban hajt végre. Pl. DVD konvertálás H.264-re Windows 7 alatt 13 perc, OSX alatt 7 perc. A beállítások, a szoftver (Handbrake) ugyanaz, a hardver ugyanaz, csak a rendszer különbözik.
    Photoshop filtereknél, Maya renderingnél, zip, rar tömörítéseknél, alkalmazás és szintetikus teszteknél (CineBench, Geekbench) stb. mind, mind megvan ugyanez a különbség, ha az adott szoftver több processzormagot is használ. Egyszerűen ez a Windows-nak még nem megy, az OSX meg már megjelenése óta több processzor és sok memória kezelésére van optimalizálva.

"Most komolyra fordítva a szót: annak memória igénye van csak nyílván és ha van hozzá elég ramod szabadon vagy cache-lve. Akkor az OS és CPU, alaplap és videókártya független."

Az sem tűnt fel, hogy azonos hardveren, azonos alkalmazást használva, csak az operációs rendszert váltva is ekkora különbségek vannak?

12 GB RAM-nak szerintem elégnek kéne lenni Windows alatt is :D
  • A1274815
    [Gonoszmód=be]

Attól, hogy a havasi párducod elkezd strandlabdázni 1GB rammal ezen a feladaton, az intel lassítókártyás gépen, még egy jobb PC Vista x64 ultimattel sem.

[Gonoszmód=ki]

Most komolyra fordítva a szót: annak memória igénye van csak nyílván és ha van hozzá elég ramod szabadon vagy cache-lve. Akkor az OS és CPU, alaplap és videókártya független.
  • Ulkesh
    "most gyors kipróbáltam az általad vázolt szitut, A2-es méret, 300 DPI, 60 layer. hmm...swappelés? megakadás? homokóra?"

És mégis hogy próbáltad ki? Létrehoztál pár üres layer-t és hátradőltél, hogy milyen ügyes kisfiú vagy?
    :) :)
    Csak a PSD önmagában 2,3 GB amit Win alatt a Photoshop majdnem 4 percig tölt be, érdekes módon OSX alatt 8-10 másodperc.

"szóval máskor, mielőtt hülyeséget beszélsz a Windowsról, amihez fingod sincs, inkább lődd be a mekedet, és foglalkozz azzal…"

Ember, napi 10-12 órát használom mindkét platformot, szóval, ha valaki hülyeséget beszél itt, az sajna te vagy.
  • sz4bolcs
    Hadházi László hangjával:
    "-Mit töltesz haver?
    -Önmegsemmisítőt."
  • sz4bolcs
    "Williams hozzátette, hogy a szoftvereredetiség-ellenőrző modul letöltése és telepítése teljesen önkéntes alapon történik"

-Ez beférne valami stand up comedybe.
  • Justil
    most gyors kipróbáltam az általad vázolt szitut, A2-es méret, 300 DPI, 60 layer. hmm...swappelés? megakadás? homokóra?

szóval máskor, mielőtt hülyeséget beszélsz a Windowsról, amihez fingod sincs, inkább lődd be a mekedet, és foglalkozz azzal...
  • Justil
    iFail...
  • Ulkesh
    "Azert megneznem, hogy munkara hogy hasznalna valaki egy mac-es gepet anelkul, hogy vegul windows-t tenne ra (dual boot-ba vagy emulator ala) es ne a macos-ben futtatott emulatorban futtatna a windows-t, hogy dolgozni tudjon. :)"

Nos én éppen azért használok OSX-et, mert munkára használom a gépem és nem tűröm, hogy a használt alkalmazásaim 20-40%-al lassabban működjenek a Windows elavult erőforrás kezelése miatt.
    Azok az alkalmazások amik több magot és nagyobb memóriát használnak (Maya, Photoshop, videóvágó és renderelő szoftverek stb.) drasztikusan lassabbak Windows7 alatt, mint OSX alatt. Egy videókonvertálás esetében akár 4-5 perc különbség nekem megérte, hogy az egyébként normál PC-s alkatrészekből összerakott Core i7-es konfigomra OSX kerüljön, ami hiba nélkül teljesít immár 5 hónapja.
    Ha esetleg kételkednél az igazamban, akkor próbálj dolgozni egy A2-es méretű plakáton 300 DPI-vel, 50-60 layer-rel, aztán amikor szétrugdostad a Windows-os gépedet a folyamatos swap-elés, megakadások és homokórázások miatt, akkor el fogsz csodálkozni, hogy ugyanez a munka valamiért OSX alatt zökkenőmentesen is elvégezhető, ráadásul úgy, hogy a háttérben még egy csomó más alkalmazás is akadozás nélkül fut.

Egyébként igencsak kíváncsi lennék, hogy mi az a munka amihez nem találtál OSX-es alkalmazást és Windows-t kellett felraknod :D
    Én két területet tudok csak, a játékok és a CAD (kivéve, ha építész vagy, mert az Archicad elsősorban Mac-re készül).

Zenei, grafikai, videós területen egyelőre éppen, hogy a Windows az ami kevésbé alkalmas munkára egy Mac-el szemben. Irodai felhasználásra is tökéletesen megfelel, a Microsoft nem véletlenül fejleszti az Office-t erre a platformra is, de az Apple saját iWork csomagja is megfelelő választás.

Szóval elég buta sztereotípia az amit leírtál.

"Van belole 32 bites es 64 bites valtozat is, a tenyleg hasznalhato valtozat az a 64 bites amiben van egy winxp alrendszer is, de ahhoz megfelelo hardver is kell. (ma mar szinte csak az apple meg par europai gyarto rak a laptopjaiba olyan procikat amin nem megy rendesen) "

Jajjj, ekkora baromságot. Ugye nem zavar, hogy az összes Apple gépben Core 2 Duo proci van, vagy Core i5/i7? Ezek közül melyik nem alkalmas 64 bites rendszer használatára? (Főleg, hogy az OSX Snow Leopard alapból 64 bites rendszer.)

--

Ja még egy apróság, a mai gépek esetén nem értem milyen emulátorokról írsz, ha valaki az OSX mellett Windows-t is akar használni, azt nem emulátorban teszi (nincs is mit emulálni), hanem virtualizációs technológiát használ.

--

Lehet, hogy a Windows-t már nagyon vágod, hisz aki azt használja, az vagy rendszergazdai tapasztalatokra tesz szert, vagy alkalmaz egy rendszergazdát, hisz anélkül nem igazán működőképes hosszú távon (igazi tamagotchi, amit ápolgatni, meg karbantartogatni kell), de az OSX-hez fingod sincs, ez messziről látszik, így nem kéne nagyon fényezned magad ezen a területen :D
  • Dark Angel 666
    nem tudod te mi a jó , szerintem te ki sem próbáltad
  • jaspercry
    ezt most te komolyan gondolod?
    Xp-t nagyon szerettem,az első kiadása egy trágya volt !sok sok javítás után egy használható oprencer lett belölle,de 9 év hosszú idő,tovább kell lépnünk rajta,a tény hogy a vistát én is kihagytam,nem volt meggyőző,de itt van a win7 ulimate,és nagyon bejön azóta elég ritkán töltöm be az Xp-t,pedig azi még megvan.
    Neked személy szerint mi az ami nem tetszik rajta?
    (még atomos konfigre is merem ajánlani)
  • Dark Angel 666
    az XP 9 éve jelent meg , a 7 meg 4 hónapja, 60 %os részesedést várnál egyből ?
  • gothmog
    Így van. Akkor ebből négy darab kapásból 40 rugó (+30 a gép árában). Plusz a különbség egy sima alaplap, és egy olyan között, amibe belefér a négy modul. Igazad van, inkább ez, minthogy legyen swapfile. Javasolni is fogom mindenkinek ;)
    Nade, közben ideért a moron is, úgyhogy ez a topik már érdektelen.
  • hdo
    Mit értesz azon hogy "megtanulni bánni" a géppel. Tényleg ... kifog rajtam. Példát mondanál? Persze töredezettségmentesítés, vírus-, spyware-, hibaellenőrzés, registry-, merevlemez defrag, Local Settings\Temp rendszeres törlése illetve windows update kivételével.
  • hdo
    Október óta van egy netbookom. Winxp home oprendszerrel érkezett. Felraktam rá egy operát, egy sulis office 2003-mat - corporate, nem warez -, egy Adobe Acrobat Reader-t, egy Avira Antivir-t, egy Comodo Firewall-t, egy AD-Aware-t, meg egy winzipet ... _semmi_ egyéb más nincs rajta. Ha éppen nem jegyzetelek wordben, akkor netezek. Fél év alatt átlagban 2-3 másodperccel lassult, mind a bootidő, mind a programindítás. Ez a negyedik hardver ami mutatja azt a tendenciát, hogy windows évekig, lehetetlen hogy bírja észveszejtő lassulás nélkül.

Továbbá ötletem sincs mit értesz azon hogy "megtanulni bánni" a géppel. Tényleg ... kifog rajtam. Példát mondanál? Persze töredezettségmentesítés, vírus-, spyware-, hibaellenőrzés, registry-, merevlemez defrag, Local Settings\Temp rendszeres törlése illetve windows update kivételével.
  • GerY5
    Az előző gépemen 4 éve ment már az XP, átlag napi 12-16 órát. 3 éve egy laptopot használok, szintén első telepítéssel, ha lehet, még az asztali gépnél is többet. Az asztali gép sem lett újratéve azóta sem (7 éve!). Azt hiszem meg kéne tanulnod bánni a gépeddel, akkor nem lenne olyan hihetetlen az a 9 év sem...
  • hdo
    Te teljesen hülyének nézed az embert! Esküszöm, azt hiszed hogy ide valami gibbonok járnak postolni akik valami csoda folytán megtanultak gépelni!

1: warez? Egyrészt ismerem az open source fogalmát. Másrészt magyarázd meg nekem, hogy egy vírusmentes crackelt exe indítófájltól hogy a büdös ... életbe lassul le a windowsom maga x hónap alatt, miközben nem is használom azt a bizonyos programot? Sehogy! Vagy első használatra már, vagy sehogy!

2: Rendszer visszaállítás kikapcsolásából nem tudom hogyan következik neked egyenesen az _összes_ "önvédelmi funkció" kikapcsolása, nem mintha bővelkedne benne a windows xp ... 2001 óta egyetlen egyszer nem használtam a rendszervisszaállítást, és soha nem állt fenn olyan helyzet, hogy szükségem lett volna rá. A több mint fél gigabájt tárhelyre amit lefoglalt az anno 20 gigás merevlemezemből, na arra már annál inkább! Windows XP alatt meg még nem láttam a saját gépemen kék halált, csak mikor elszállt az egyik noname memóriamodul a gépemben mikor még másik gépem volt - aztán vettem kingstont és még mindig köszöni szépen jólvan öcsém gépében -! Ennyit a kikapcsolt lapozófájlos fagyogatós teóriádról!

3: Még a photoshop is rávehető hogy működjön swap nélkül, habár nem szívesen teszi. Innentől kezdve amelyik program nem képes/hajlandó rá, azt nem is találom érdemesnek arra, hogy foglalkozzak vele. Maya például ezt csinálta, cseréltem is le Blenderre. Azt még ráadásul warezolni se kell mert open source.
  • kvp
    "Most ezek után mondd meg nekem, hogy miért 18 hónap volt eddig a leghosszabb időtartam, amit egy windows operációs rendszer kibírt a gépemen?"

Mindenfele warez cucc felrakasa? 18 honapnal meg a baratnom laptopja is tobbet birt ki idaig, pedig o csak ie alatt hajlando internetezni es tenyleg nem ert hozza. (egyszer beallitottam a gepet amikor uj volt, azota nem kellett piszkalni, winxp van rajta, ie, mediaplayer, msn, skype es egy office csomag, minden cucc legalis)

""Érteni kell hozzá" -na igen. Amit leírtál, épp az mennyiségű karbantartási igény, ami miatt már elavultnak tartom az xp-t."

Nos, egyetertunk. Csak azt akartam leirni, hogy egy majdnem 100 eves ford-t modell is tud olyan jo allapotu lenni minta uj lenne, ha valaki ert hozza. Mindennapos hasznalatra ujabban mar tenyleg jobb a win7.

"a lapozo file fix mertu, elore allokalt helyen
    Nekem nincs ... ami 64 bites rendszeren 8 giga rammal nem boldogul annak semmi keresnivalója a gépemen!"

Akkor neked nincs windows-od. A lapozofile kotelezo, ugyanis kernel panic (kek halal) eseten ide menti a rendszer allapotat. Persze ha valaki kikapcsolja a rendszervisszaallitast es az osszes onvedelmi funkciot, akkor eleg nagyot tud fagyni a windows-a, pl. ugy hogy tobbet fel se all. Egy autobol is ki lehet venni a fekeket, de nem jo otlet. Egyebkent a system meghajton biztos talhato egy legalabb 64KB-os swap file. A masik, hogy sok progam elore lefoglal egy csomo helyet, amit aztan nem hasznal. Ez a terulet jobb ha swap-en van, hogy a ram-ban a hasznalatban levo adatok legyenek. Tipikus peldak a jatekok es nehany tervezoprogram memoriaba toltott alkatresz adatbazissal. Lehet kemenynek lenni es swap nelkul probalkozni, de neha hatarozottan rossz otlet. (a fizikai ram elfogyas miatti fagyasok szamanak novekedeserol nem beszelve)

"Na erről beszélek, az emberek döntő többsége nem munkára használja a gépét, mint ahogy pl én sem. :)"

Igen, van aki jatszani akar. Na ok is windows-t hasznalnak es nem macosx alol emulatorbol, mert a directx-nek az nem tesz jot. Aki viszont se dolgozni, se jatszani nem akar es a szorakozasat kielegiti az amit a magyar itunes-ban talal (azaz semmit mert nincs), na itthon pont nekik valo a mac.