4487
Oldies Music 1.0
'50-es, '60-as, '70-es évek zenéje
Rock 'n' Roll, Beat, Hard-Rock, Blues, Rhythm & Blues,
Jazz-Rock, Folk-Rock, Disco....
A topik házigazdája kettő darab, a 80-as években szocializálódott füllel van megáldva:)))
-
#3340 Örülök neki,hogy érdeklödésre talált a zenekar!! -
#3339 Amúgy némileg kamu is ez, mert amikor nyaralni voltam és írtam a fórumba a hotelből, aztán itthon néztem a megfelelő időhöz a megfelelő zászlót és nem találtam... -
#3338 A zárójeles dolog az szerintem "MUHAHA", de hagyjuk. -
#3337 A Frakció album másik felét hamarosan pótlom.
Le vagyok fenyítve a szolgáltatóm által, mert....
A feltöltésem 3 kb/s lett....
A 10-es dalra meg majd kitalálok valamit...(Szabó Ervin) -
#3336 Érdekes, ahogy a svéd zenét említetted, máris jött egy svéd olvasó...(de lehet, hogy ez szellőcske műve...bezzeg szomáliait nem csinál...)
Lustans Lakejer-ról egy szujektív értékelést dobnál?
A svéd/skandi zene nekem bejön....talán a Fra Lippo Lippi nem annyira...
DeFilm?
-
#3335 Ez jó téma.
Én igazából a katonaság alatt hallottam ezt a nevet...
Néhány dalt ismerek tőlük, főleg a '90 utáni időkből.
Power-pop-nak tűnik nekem (tehát '90 után), vagy valami electro-body-indusrtial-akárminek:)
Leginkább az And One-t tudnám hozzájuk társítani ill. az SPK-t és talán a '86-utáni Cabaret Voltaire-t.
Remélem nem nagyon tájoltam el:)
Szerintem ez elég izgalmas zene... -
#3334 Vele tulságosan is elfogult vagyok...sok mindent elnézek/elnéztem neki...meg aztán földim is... -
#3333 Engedjétek meg,hogy bemutassak egy számomra nagyon jó zenekart!
A maguk müfajában(bár ez akkor new wave-nak számitott!!) korszak alkotó zenei irányzattal áltak össze,anno 1981-ben!!Kezdetben duo-ként nyomták (Daniel B. and Dirk Bergen)Ök voltak a FRONT 242
Majd 1982-töl még két taggal bövülve (Patrick Codenys and Jean-Luc De Meyer)fölált a klasszikusnak mondható összeálitás!
Elsö probálkozásuk nemsok sikert hozott nekik (PRINCIPLES névre keresztelt 7'-es kislemez) BODY TO BODY TRACK. De elinditottak egy ujj zenei irányzatnak mondható müfajt ez volt az Electronic Body Music(EBM).Ha érdekel vkit a folytatás,szivesen vmikor!! -
#3332 Egy jó kis new wave egyenesen a svédektöl!Ha valakitt érdekel s felkeltette az érdeklödését,kiteszem pár albumuk elérhetöségét!!
Lustans Lakejer -
#3331 Nincs mit!Majd a többit is küldözgetem,ha még kellenek(Rolls!)
A nyelvujjitásrol meg csak annyit:a tájszólás mán jócskán nem 20.századi new wave!!Dö itt szögeden ez a normál!Bár már kezdik ki-ki kopni a nyelvekböl!! -
#3330 ...valamint Szikora... -
#3329 Akko' utolsó utáni... -
#3328 Az utolosó utáni pillanatban egyenlítettél.....
viva la közös pont. -
#3327 #3326-ra:
hát igen, de..
végül is rohadtul leegyszerűsítve, szűrted le a lényeget..
mert pl. ez a banda nem a pénz miatt készítette el a süsü hanganyagát, hanem azért, mert csukás istván valamiért őket találta méltónak rá..etc..
amúgy van, amiben igazat adok..
valóban nem kell őket szeretni..
ezen két albumukon kívül mást én sem szeretek tőlük..
nem vagyunk hál`isten egyformák.
nekem pl. egyszer sem jutott eszembe, hogy a hit nevű formáció oké c. koholmányát valaha is meghallgassam.
mások meg azt szeretik.
bár ettől a fura ízléstől eltekintve,
még lehetnek értelmesek ők is..
talán egy nap leporolom azt a vinylt, és meghallgatom..
lehet, hogy nem is lesz olyan rossz..
talán egy nap, te is belehallgatsz valamelyik bergendy lemezbe (a kettő közül) és azt mondod:
"wazze! ez biztos, hogy bergendy?"
szerintem ezt itt le is zárhatjuk.
megemlítettem érdekességképpen ezt a két albumot, hogy ilyet is csináltak oszt ennyi.
részemről visszakanyarodhatunk a fő csapásirányhoz, vagyis ahhoz,
amit viszont mindketten szeretünk:
a new wave-hez :)
viva la közös pont.. -
#3326 Én nem vonom kétségbe a Bergendy 70-es évek eleje-közepére tehető ún. tündöklését.
Nekem nem szólnak a dalaik, engem nem is céloztak meg, lévén igen kicsinyke voltam akkoriban.
Az elöző generáció felelőssége, hogy az ilyen zenét mennyire tudja maga elött "tolni".
Bizonyára nem véletlen, hogy a Bergendy később már "őszinte kőkemény" zenével probálkozott, majd nem sokkal ezután meselemezekkel tudott csak fentmaradni!!!
Csak hab a tortán a Szalonzenekar...
Annyira sok példa van a "mindeárontalponmaradni" történetnek, hogy ihaj.
Fenyő, Pataky, Nagy Feró, Somló Tamás...
Pataky a legnagyobb - citrom-díjas. -
#3325 "a bergendy -t olyan nagy nevek kérték fel előzenekarnak, mint
az illés, az omega, a gemini, korda gyuri, vagy épp a hungária.."
Hát ez az...
Mainstream, mainstream, mainstream.
"a bergendy, mint kőkemény rockot nyomó alternatív zenekar lép a közönség elé.."
Teljesen hiteltelenül - ezt azért tegyük hozzá!!!!
Ez lagálább annyira kínos volt, mint amikor az Eddát meg a Piramist akarták New Wave zenekarnak eladni az állandóan ventillátorba szaró "fejesek", csak, hogy elvonják a figyelmet az igazi vonulatról. Hál' Istennek nem sikerült!!!
-
#3324 Szép Napot!
A Kex-ről már többszőr ejtettünk szót.
Nyilván nem vág közvetlenül a topik témájába.
Azonban az tagadhatatlan, hogy Baksa-Soós szellemisége nagy hatással volt az új hullám "nem hivatalos" képviselőire.
Ezért hoztam szózba ismét..., mint a Bergendyvel szemben jobb példát...
-
#3323 #3322-re:
erre mondták a vidéki hawerok:
"pösti vagy?
mire én: ahhát!.."
a pesti hawerok meg ha vidéken jártak, nagyjából úgy csajoztak, mint a butabi bratyók:
"csá! vidéki vagy? kő kóla? járjunk együtt basszájba!
mire ők: meghát!"
kétségtelenül, ez is egyfajta új hullám volt a nyelvújítás területén :)
..bár számukra csak sima tájszólás..
a privik mögjöttek,
értök mög köszönet :) -
#3322 Dö szöp a vidöki kiöjtésöd wazzze!! -
#3321 #3320-ra:
akkor ne fogd vissza magad :)
most lépek, és nem is zavarlak az uploaderkedésben :p
(azaz magyarú:
tőccsé, ne kőccsé wazze :)
cső... -
#3320 Igen,nállam vhol megvannak+1-2 koncert felvétel,ha jólemlékszem!! -
#3319 #3314-re:
az illés..
na igen. akkor kifejteném, miért említettem a bergendy-t..
ők ugyebár legtöbbünk szemében csupán egy szalonzenekar.. (..én táncolnék veled..)
a 60-as évek hajnalán, mikor még a beat dívott kis hazánkban, a stílus éllovasaként az illés-zenekarral, a bergendy nevű formáció is a jazzről, a beat-esebb hangzásvilág felé evezett..
ebben a döntésükben, az a szörényi levente segítette őket, aki az illés frontembere is volt akkoriban (hoppá!)
-szerző (vagyis zephyr) megj.: a kár a benzinért! c. magyar filmtörténeti alkotásban még egy közös pár perces szereplésbe is belementek..-
szóval azokban az időkben a budai ifjúsági park volt a zenei élet központja pesten (elnézést: budán!)
a bergendy -t olyan nagy nevek kérték fel előzenekarnak, mint
az illés, az omega, a gemini, korda gyuri, vagy épp a hungária..
a 70-es évektől nagy hatással volt rájuk a deep purple és a yes hangzásvilága..
ekkoriban csapódott hozzájuk demjén rózsi, akinek a már említett 5. sebesség (74) és hétfő (73) albumokat is köszönhetjük..
itt még egy nevet meg kell említsek: latzin norbert..
demjén vele közösen kreálta ezen említett albumokat.
a legismertebb nóták is innen származnak (poprisznya idejében volt is egy 5. sebesség rádiós műsor, aminek ők tolták a főcímdalát..)
de említhetném még a "döcög az úthenger.."-t, vagy a "de nehéz az iskola táska.." c. eposzokat is.
vagy esetleg a férfiak nagy kedvencét, a "hagy főzzek ma magamnak!..."-ot is :)
most hirtelen nem is tudnék másik zenekart mondani, akiknek a koncerjére akkoriban az e-klubba, és a ganz mávag művházba több ezren! nem tudtak bejutni..
pedig közel 7 évig minden hétvégén felléptek.
a 70-es évek derekára a balatoni coctail hajón az ndk-ból jött zenekarokkal tartott közös bulik is mindíg teltházasak (telt hajósak) voltak..
ezek voltak az együttes talán legszebb, de mindenkeépp legsikeresebb évei..
`77-ben demjén távozik.
1981. hajógyári fesztivál.
a jelenlévők álla leesik:
a bergendy, mint kőkemény rockot nyomó alternatív zenekar lép a közönség elé..
..hát igen..
a bergendy kétségkívül, nem egy new wave zenekar...
de ezeket az éveket, és ezt a két (bocsánat: az egyik dupla) tehát három nagylemezt, nyugodtan megemlíthetjük itt..
hú, elfáradtam :)
szép napot gyerekek! -
#3318 Ismerős dal. Az rást pedig elolvastam, jó. -
#3317 #3315-re:
én elolvastam :)
érdekes eszmefuttatás..
ezen említett kex nóták tűrhetőbb hangminőségben beszerezhetőek még valahonnan?
..vagy csak én maradtam le róluk?... -
#3316 -
#3315 Szevasztok Tagok!
Azért itten a Kex nevű zenekarunkkal nagyon vigyázzunk! A Kex csúcspontján(?) 1969-től - 1972-ig állott, míg a Baksa-Soós ki nem vándorolt Németországba. Ráadásul nagyon erősen intellektuális underground zenét játszott.
1969, 1970, 1971, 1972, és aztán vége. Kifújt, annyi. Saját közönségük imádta, a szélesebb publikum nem ismerte vagy nem értette őket, hivatalos helyeken pedig idegenkedtek tőlük. Nem volt esélyük. A Kex túl intellektuális, a Syrius túl elvont, a Tűzkerék túl proli volt - így vagy úgy, de az elvárásokhoz igazodni képtelen, végletes egyéniségek.
A Kex menthetetlenül a Budai Ifjúsági Park, a Citadella, a Bem rakpart 6., a Fő utcai Párizs-kert, az Egyetemi Színpad házizenekara maradt tündöklése másfél éve alatt. (Egyébként egy Kex-koncert szünetében lépett először közönség elé Cseh Tamás, aki hosszabb, önkéntes házibuli-pódiumba zártság után, befolyásos művészértelmiségiek - Jancsó Miklós, Gyurkó László - segítségével színpadra, filmre, végül 1977-től lemezre jutott Bereményi Géza szövegeire írt dalaival - már amelyikre pecsétet ütött a sanzonbizottág.)
"Baksa-Soós Jancsi nem zenész, nem költő, nem festő, nem színész, nem rendező, ahogy a lexikonok írják majd róla, hanem művész. Teljes és nyitott személyiség, aki képes és hajlandó bármit új oldalról szemügyre venni, legyen az borsószem, vacsora, zene, végrehajtó, helyesírási szabály, közhely, Magas Művészet, hatalmasok, még ha vérébe kerül is a kísérlet: a szó átvitt és szó szerinti értelmében egyaránt. Többek között tőle tanultam, hogy a művészet nem a fül, a nyelv, a kéz ügyessége, hanem - magatartás." (Mozgó Világ, 1980 május, Czakó Gábor)
A Kex soha nem adott két egyforma koncertet - írta Magya-Rock című könyvében Sebők János. - A műsor mindig a pillanat hatására, a közönség reakciójától függően, a színpadon született. Baksa-Soós szívesen rögtönzött, engedve a közönség kívánságainak, a körülmények kihívásainak, így váltak a Kex-koncertek az istentisztelet, a pogány-szertartás, a kabaré, az orfeumi ripacskodás, a magánszámok és a happening furcsa keverékévé. Poénok és pofonok csattantak, jelképesen és valóságosan, az olyan szürrealista látomásokat, mint a Zöld-sárga vagy az Elszállt egy hajó a szélben, olcsó slágerek követték, majd minden átmenet nélkül József Attila Hetedikje vagy a legendás Tiszta szívvel. Aztán reklámversikék és blődlik, gegek és parabolák, fricskák és halandzsa, értekezések a művészetek történetéből. Áhitat, olcsó szentimentalizmus, dacos keménység, leheletfinom banalitások követték egymást. A Kex, mint egy vulkán ontotta magából az ötleteket."
Miután Baksa-Soós János elhagyta a zenekart és az országot, a Kex - bár egy darabig, profi zenészekkel bővülve folytatták a dolgot - érdektelenné vált. Baksa 1972 óta Németországban él, olykor-olykor ő is hazalátogat, fel-fellép a 80-as évek undergroundjának közegében - egy önmagának folyamatosan író, rajzoló, néha másoknak is éneklő, gitározó, glóbusz-szinten gondolkodó, önmagát pionyírművésznek tekintő nagyvárosi indián, szociális segélyen. Saját magát Január Fejedelemnek vagy Hercegnek hívja (másoknak is osztogat címeket: Vető János például tőle kapta hercegi rangját).
Mi maradt fenn belőlük az utókornak? Elég kevés.
A Kexből:
Egy kétszámos kislemez:
Elszállt egy hajó a szélben/Család), négy rádiófelvétel
Filmek:
Mészáros Márta: Szép lányok, ne sírjatok (1969)
Szomjas György: Tündérszép leány (1969)
Feldolgozások: Hobo: Zöld-sárga , Koncz Zsuzsa: Család.
Az alig-alig létező hangdokumentumok mellé, használati utasításul, a Baksa-jelenség leírásának kísérletei: Szerémi László: Csillagok ne ragyogjatok (Mozgó Világ, 1978 április)
Czakó Gábor: Előszószerűség Baksa-Soós Jánoshoz (Mozgó Világ, 1980 május)
Kapuvári Gábor: Leírás egy Kex-koncertről, ami nincs többé (Rock Évkönyv 1981, Zeneműkiadó, 1982)
Sebők János: Magya-Rock 1., Zeneműkiadó, 1983).
Interjúk, beszélgetések Baksa-Soós Jánossal:
Szőnyei Tamásé (POLIfon, 1985/4)
Trencsényi Zoltáné (AlteRock, 1990 január)
Stiedl Gáboré (Magyar Narancs, 1996 január 25.)
Ennyi, ami itten kikívánkozott belőlem a Zenekarral kapcsolatban. Ha vki elolvasta, gratula hozzá!
Ezen iromány Szőnyei Tamás M.U.Z.I.K. című művén alapszik.
"Mindenki megdöglik vagy lelép, égetik a zenét!" (URH, 1981)
-
#3314 Hűha...jó széles témakőr.
A Toy Dollsról magad írtál rövid összeállítást, az Auróra emlékeim szerint (régebben) volt már említve.
A Toy Dolls szerintem nem volt mérföldkő a punk/New Wave zene történetében...
Én nem értem, miért a Bergendy van itt emlegetve. Mert még az Illést meg is érteném...
A Kex meg egyenesen követeli magát "közénk"...
A New Wave valóban tág határok között mozgott, de 1985-6-7 körül MEGHALT. Ő volt az igazi.
Lehetnek külömböző műfajoknak ún. új hullámai, de az már nem "A" NEW WAVE...nyilván. -
#3313 Csak nyugodt legyél, mint a kotlós.
Én nem siettetlek, csak vázoltam a folytatást, amit ránézésre a jövő hét végére gondolok...
-
#3312 pár szösszenet a mai naphoz kapcsolhatóan:
priviket köszöntem..
a bergendy `73-as és a `74-es albumjait (vagy legalábbis jópár nótát róluk) magam részéről a new wave-hez sorolnám..
(még ha valójában stílusilag nem is az)
a bandákról szóló eszmefuttatások, érdekességek, infók továbbra is tetszenek..
a punk felsorolásból a `79-es toy dolls és hazánk punk zászlóvivője az aurora bánatomra kimaradt..méltánytalanul..
és egyelőre zárásként:
igen. new wave: új hullám.
a 70-es évek derekán, páran szakítva a diszkós és a rockos hagyományokkal, létrehoztak valami újat, valami egyedit.
lázadva a sablonok, a skatulyák ellen, a rendszer ellen, a világ ellen.
jelszó: játsszuk, ami nekünk tetszik, mert nekünk így jó.
az elmúlt évtizedek folyamán, rengeteg nem épp nyúvév zenekar tette ugyanezt:
nirvana, doors, metallica, uriah heep, de említhetném a depeche mode-ot, a kraftwerket (ők nagyon is ideillenek) vagy épp a bergendy-t, akik bár alapjában véve jazz,- rock`n roll, és a swing furcsa elegyét kreálták.
új hullám. ahányan csak vagyunk, annyiféle stílust és irányzatokat keverünk. ezekből új irányzatok születnek. na, ez az igazi új hullám.. -
#3311 Vmi olyasmi! -
Etelkozi Vata #3310 Egészen nagy nyomás alatt érzem magam, hogy már kétszer is finoman szóba került a küldetésem... :)
Holnap folytatom is, fel ne tartsam a sort... :) -
#3309 Tényleg nem...ez valami magazin címlap?
Nekem nem jut eszembe a Sex Pistols-ról a New Wave, az biztos...
-
#3308 Erre egy jó képet találtam!!Mondjuk ez nem magyaráz meg semmit!!
-
#3307 D. Nagy és a Frakció (1. részlet) -
#3306 Az igaz, hogy abban az ídőben melyet Te megjelöltél volt példa arra, hogy a punk szinonimája volt a New Wave....
...de a Punk hőskorában (1975-1977) létező/induló zenekarokra: Sex Pistols, New York Dolls, Television, Talking Heads stb. nem lehet a New Wave "jelzőt ráhúzni". Oly annyira nem, hogy Johnny Rotten a Punk felvizezett stílusának nevezte a New Wave-et. Neki elhihetjük.
Nem könnyű azonosságot találni a Sex Pislols és pl. a Duran Duran között. Pedig Rhodes-ék éppen tőlük merítettek - valamennyit.
Említhetném Iggy Pop-ot aki igazi elmebeteg volt. Volt?
Nem igazán találunk a New Wave-ben ilyen "állatot".
Sorolhatnám.
A Punk valóban a rendszer ellen "lázadt". Jelszó: Anarchia. A New Wave szerintem inkább a fáradt öreg unalmas rock zene ellen evolulálodott a punkból...miután az lényegében megbukott. Nyilván vannak átfedések. Nem lehet egyértelműen meghatározni meddig tartott a "gyári" punk és honnantól datálható a New Wave.
Erre keresek és a korabeli résztvevők visszamlékezéseiből találok is magyarázatot, miután Vata barátunk letudta a TfF-t.
Segítségemre lesz a "Rockzene története" c. film.
Hátha valaki már látta...nagyon jó. -
#3305 Nekem valamiért nincs meg... -
#3304 Gondolj csak bele,anno a punk-ra is a new wave jelzöt húzták rá a 80-as évek elején!! -
Amúgy van egy Aranyalbum nevű dupla cd-m a Bergendytől... -
#3302 New Wave a rendszer ellen?
Na majd csodát láttatok veled, ha Vata elvégzi a küldetését...
Bergendyt?
Igen....szentségtörés....nem is egy... -
#3301 Igy jók lessznek?