187
 • Epikurosz
  #187
  Néha nézzetek be a Popsiba is. :-)
 • Epikurosz
  #186
  Át lehet ugrani egy kis rakétahajtóművel is.
 • kukacos
  #185
  A Gellérthegy átugrásához kb. 250 km/h-ra kell felgyorsítani egy testet. Fizika, hogy a csontjaid szilárdsága ehhez nem elég.
 • willcox
  #184
  Alapvető fogalmakkal, illetve azok jelentésével sem vagy tisztában, így majd bármit írsz, nem vitázom veled, mert értelmetlen.

  Csak annyit: az átugrom a Gellért hegyet nem fizikai képtelenség. Legalábbis semmilyen fizikai törvénynek nem mond ellent. Még azzal sem vagy tisztában, hogy ez inkább biológiai dolog, nem fizikai (nem keverendő a fizikummal).

  Kötekedésen kívül nem tudsz semmit, csak eszement agyalásokat írsz le.

  Befejeztem veled a diskurzust.
 • kukacos
  #183
  "Mármint az összesé"

  Hol írtam azt, hogy napi gyakorlat a test összes atomjának és molekulájának feltérképezése? Én annyit mondtam, kis méretekben ma is lehetséges egy molekulaszerkezet felderítése vagy egy atomi struktúra megállapítása. Te valami egészen másról beszélsz.

  Tehát szerinted az pongyola beszéd, ha az "elvileg lehetséges" kifejezés egy fizikáról írt szövegben azt jelenti, hogy fizikai törvényeknek nem mond ellent, viszont egy fizikai törvényeknek ellentmondó jelenség "elvileg lehetséges". Ezt talán nem is kommentálnám.

  Ezt írtad:

  "hogyan képzeled el egy test előállítását "a célállomáson talált anyagokból"? Ha ez menne, akkor már rég tudtak volna élettelen alapanyagokból élő valamit előállítani."

  Vesd össze az alábbi ősi (d)inkával:

  "hogyan képzeled el az autó előállítását? Ha ez menne, akkor már rég tudtak volna szekeret csinálni!"
 • willcox
  #182
  Kezdjük azzal, hogy a molekulák többsége nem kizárólag szén- és oxigénatomból épül fel. Tudod te, hogy mennyi sejt van egy emberben? Molekulából még több. Atomból meg pláne. Nem hiszem, hogy rutin munka lenne bármelyik mai laborban is ezek megállapítása. Mármint az összesé. És akkor még összerakásról nem is beszéltünk. Nem olyan ez, mint egy főzőcske, hogy veszünk 5 szem krumplit, 10 deka sót, stb., annál egy kicsit összetettebb a dolog. Kevesebb scifit kéne nézned.

  Hogy te milyen saját értelmezési rendszert használsz, az a te egyéni szociális problémád. De ha nem tudsz szabatosan fogalmazni, akkor beszélgess magadban, vagy adj egy saját értelmező szótárt is minden szóhoz! LOL!

  Hajaj! Elég jó a logikám, csak a te felfogóképességed és a félreértelmezésed (valószínűleg a sajátságos értelmezésed szerint) adhat kapitális ökörséget.
 • Epikurosz
  #181
  aham.
  A barinőd, a méhdarázs azért kötött belém, mert a kritikus pontot nem úgy használtam, ahogy ő akarta.
  aham.
 • kukacos
  #180
  "Szén és oxigénatomokon kívül még sok másra is szükség van!"

  Mire? Összes molekula felépítése, kapcsolataik, pozíciójuk - elvileg megtudható, kis méretekben napi rutin a mai laborokban is.

  "részhalmaza a szó jelentésének"

  Már bocs, de az én mondataimban hadd jelentse már azt, aminek én gondolom. Én ebben az értelemben használtam #170-ben, ha te máshogy szereted, egészségedre, de ne nyiss "vitát" a szótáram minőségéről.

  "ez ócska érv"

  Hajaj, alapvető logikának híján látszol lenni... Érvelni csak te érveltél itt, mégpedig úgy, hogy HA egy jövőbeli hipotetikus találmány elvileg létezhet, AKKOR ez azt jelenti, hogy most valamire képeseknek kellene lennünk - ami nyilvánvaló kapitális ökörség. Én csak megismételtem azt, amit írtál, a szavakat kicserélve.
 • willcox
  #179
  Most átteleportálom magam a konyhába (igaz, nem fénysebességgel, de közben a tudatom sem szakad meg, és az atomjaimmal és a kvantumokkal sem lesz semmi baj), kiveszek egy sört a hűtőből, és megiszom. :)))
 • kukacos
  #178
  Azt magyaráztam itt lejjebb, hogy nagyon is elképzelhető, hogy nem rosszat álmodik, hanem a tudata nem folytatódik, a halállal ekvivalens állapotba kerül, viszont az ikertestvére tovább fog élni - akit gyakorlati szempontból egy külső szemlélő nem tud megkülönböztetni az eredetitől.

  A Star Trekes teleport az egy vicces állatfajta, mert energiamegmaradást sért, tehát a lenti értelemben elvileg sem lehetséges. Legfeljebb valami téridő-struktúra átalakítással, de az több gondot okozna, mint amit megold. Szerintem az is szép teljesítmény lenne, ha fogadóoldali berendezésekkel lehetne teleportálni.
 • johnsmitheger
  #177
  Igazad van, de nem tényleges álomról van szó csak arról, hogy mennyire nem érdekes az, hogy éppen mire gondolt az akit így átvisznek csak kerüljön át. Ha éppen elveszti az aktuálisan futó gondolatát az kit érdekel. Vagyis van egy kis tolerancia, hogy mennyire kell ügyelni az összerakáskor. Ha a teleportált személy számára elsötétedik a világ és kicsit szédül összerakás után az semmit sem számít. Analógia: éppen gondolsz valamire, de elindulsz korfura egy 35 órás buszos úttal. A végén, amikor odaérsz, kéred a kezdő gondolatod vagy nem érdekes az már annyira...
 • willcox
  #176
  "Aki teleportál az rosszat álmodik." - akit atomjaira szednek szét, az nem álmodik semmit, mert nincs mivel álmodjon.
 • willcox
  #175
  Kvantumállapot lemásolása nélkül sem lehet egy embert atomhelyesen lemásolni. Szén és oxigénatomokon kívül még sok másra is szükség van!

  "Elvileg = nem mond ellent a fizika törvényeinek." - ez csak egy leszűkítése, vagy ha jobban tetszik, részhalmaza a szó jelentésének.

  "Sőt, ezen zseniális gondolat analógiájára: ha mi lopakodót tudunk csinálni, eccerűen le-he-tet-len, hogy az eszkimók nem találták fel már vagy ezer éve a kereket!" - ez ócska érv.
 • johnsmitheger
  #174
  Pont a leírt nehézségek miatt írtam tényleges move-ot. Igazi teleportálásnál egy csillag mellé is lehetne teremni mindenféle céloldali mozgolódás nélkül. Olyan, mintha lebontanál egy legó várat, a darabjait átdobod a szomszédba és ott összerakod. Esetleg azért így csinálod, mert a teljes legó várral nem lehetne a dobást megcsinálni de az egyes darabok igen jól tűrik a gyorsulás/lassulás szakaszt. Embernél itt talán elég lenne atomokat lövöldözni, és küldésnél tényleg meghalánál, mert atomjaidra szednek és csak a célban térnél magadhoz. Itt nincs másolás. Egyébként ki mondta, hogy a másolásos teleport a legjobb ötlet. Szereintem az veti fel a legtöbb problémát, mert a küldött élni akar :DD Fura. Az hogy a move-os megoldásnál a tudatod nem pont abban az állapotban tér vissza, le van [email protected] Aki teleportál az rosszat álmodik. És?
 • kukacos
  #173
  Nyolcvan kilónyi anyag kvantumkoherenciájáról beszélünk, amikor csak egy-egy részecskére tudták megcsinálni, és most ezen akadsz fenn? :) Ha ekkora méretekben tudnánk kvantumállapotot másolni, embert összerakni szén meg oxigénatomokból gyerekjáték lenne.

  Elvileg = nem mond ellent a fizika törvényeinek. A Gellérthegyet viszont te elvileg se fogod tudni átugrani, legfeljebb nagyon nagy mázlival.

  "Ha ez menne, akkor már rég tudtak volna élettelen alapanyagokból élő valamit előállítani."

  Nyilván. Sőt, ezen zseniális gondolat analógiájára: ha mi lopakodót tudunk csinálni, eccerűen le-he-tet-len, hogy az eszkimók nem találták fel már vagy ezer éve a kereket! De erre az élő-élettelen offolásra nem igazán akarok itt válaszolni. Egyébként úgy emlékszem vírust már raktak össze laborban szervetlen anyagokból.
 • willcox
  #172
  "Azt elvileg előállíthatod a célállomáson talált anyagokból." - elvileg? Elvileg át tudom ugrani helyből a Gellért hegyet. A gyakorlati megvalósítása már nagyon problémás, mondhatnám sosem fog sikerülni (mármint nekem az átugrás).
  Mégis hogyan képzeled el egy test előállítását "a célállomáson talált anyagokból"? Ha ez menne, akkor már rég tudtak volna élettelen alapanyagokból élő valamit előállítani. De még egy nyomorult sejtet sem, nemhogy egy komplett élőlényt! Ráadásul azt hogyan küldöd tovább, hogy mit is kéne előállítani? Iszonyatos mennyiségű adat!
 • kukacos
  #171
  Persze értsd oda, hogy "szerintem", KillerBee máshogy gondolja, szerinte elég a klasszikus másolat is. De az se menne gyorsabban, mint fénysebesség.
 • kukacos
  #170
  Azt elvileg előállíthatod a célállomáson talált anyagokból. Tehát lemásolhatod a tested "klasszikus" úton, ami akár a lentebbi paradoxonok szerint az ikertestvéred lenne, de az a személy, aki utazik, nem élné át a szubjektív utazást. Ezután a kvantumhókuszpókusz áteleportálja az induló tudatát - esetleg az eredeti testet klasszikusan meg sem semmisítve ezzel, ahol megint egy újabb ikertestvér jön létre. A lényeg, hogy amikor utazni akarok, azt fénysebességgel tehetem, de előtte hosszas előkészületekre van szükség.

  Ha tetszik, a test kvantumállapota megfeleltethetőnek tűnik a "lélekkel" a vallásos értelemben... Nem kettőzhető, mindenkire nézve egyedi. Azért a bibliofilek ne örüljenek, mert ezt elfogadva egy kődarabnak is van lelke ;) Bár koherensnek tűnik - istent végre sikerülhetne a legkisebb egérlyukba betenni, ahova a tudomány már nem ér el (http://en.wikipedia.org/wiki/God_of_the_gaps).
 • willcox
  #169
  "A másolat anyagát teljesen hagyományos úton a célállomásra kell mozgatni" - de akkor a többi bűvészkedésre miért van szükség? Ha teleportálásról beszélünk, akkor az eredeti is tudna ugyanúgy mozogni, mint a másolat anyaga, akkor meg egyszerűbb, ha utazásról beszélünk, nem?
 • kukacos
  #168
  Bővebben:

  http://www.research.ibm.com/quantuminfo/teleportation/

  "[...]in quantum teleportation, two objects B and C are first brought into contact and then separated. Object B is taken to the sending station, while object C is taken to the receiving station. At the sending station object B is scanned together with the original object A which one wishes to teleport, yielding some information and totally disrupting the state of A and B. The scanned information is sent to the receiving station, where it is used to select one of several treatments to be applied to object C, thereby putting C into an exact replica of the former state of A."

  Tehát a "move" nem az anyagot teszi át A helyről B helyre, csak annak teljes *állapotát*. A másolat anyagát teljesen hagyományos úton a célállomásra kell mozgatni, sőt, mielőtt az egész végbemegy, egy speciálisan kezelt "másoló anyagot" kell előállítani (kicsit mint az indigó), aminek egy részét a küldő, egy másik részét pedig a fogadó állomásra kell juttatni. A továbbítás maga klasszikus információátvitellel történik, tehát maga a másolás elvileg fénysebességgel végbemehet.
 • Epikurosz
  #167
  Inkább nézzétek meg a galériámat.
 • johnsmitheger
  #166
  Ha csak move van, és maradni akarunk a teleportnál, akkor a move-ot kell gyorsítani. (és így a sok filozófiai zavar is eltűnne :) A jelenlegi move-nak mi a korlátja? Illetve, eleve hogyan képes térben vándorolni az anyag? Nem az erő/sebesség dologra gondolok, hanem hogy a tér egyik pontjáról hogyan képes a másikba move-olni az anyag...
 • Epikurosz
  #165
  Fecsegés, semmitmondás
 • Epikurosz
  #164
  Hát persze. Mikrotubulusok meg kvantumfizika.
  Amikor az idegi ingerek csigalassúsággal cammognak. Az emberi agy információfeldolgozó képessége ennek ellenére bámulatos, mert sok agysejt van, sok szinapszissal. Mesterségesen egyszer talán túl lehet szárnyalni.
  A kvantumjelenségek szellemi síkon is csak korlátozottan jelentkezhetnek, mert a racionális gondolkodás eléggé kizárja a kétértelműségeket, vagy legalábbis törekszik azokat minimalizálni.
 • Epikurosz
  #163
  Közös erővel, gondolati úton felhőket mozgatni.
  Beh szép is lenne... :-)
 • kukacos
  #162
  Penrose-nak és néhány követőjének van egy elmélete, hogy a sejtekben levő mikrotubulusok rejtenek egy mechanizmust, ami a kvantumjelenségeket makroszkopikus szintre nagyítja fel. Mások ezt lényegében meggyőzően cáfolták, körülbelül 6-10 nagyságrend hiányzik ahhoz, hogy bármit számítson.
 • Epikurosz
  #161
  QXCI / EPFX / SCIO : Quantum Xeroid Consciousness Interface device
 • Epikurosz
  #160
  Ja, és jut eszembe, van olyan kolloidális ezüstoldatom, amelynek a neve Nano Silver (pár száz forintba került), és már várom, hogy a boltban mikor fognak árulni kvantumkenyeret szezámmaggal.
 • Epikurosz
  #159
  Nincs most időm, meg a tomboló Kasszandra miatt kedvem sem most itt nagyon belefolyni, de esetleg privátban jelezhetnéd nekem, ha tudod, hogy ki kezdte el ezt az egész dolgot, amely az agyműködést is kvantumfizikai alapokon magyarázza. Nem másért, csak én az interneten már láttam olyan "gyógyító készüléket" (pl. EPFX-SCIO, Magyarországon: Biolabor!), amelynek a gyártója, kuruzslója azt állítja, hogy kvantumfizikai elveken nyugszik a működése.
  A tudatnak kétségtelenül van egy olyan érdekessége, hogy egyszerre itt is és ott is el tudom képzelni magam, sőt álmaimban, vágyaimban más dimenziókot is meg tudok járni, teleportálok, időben előre-hátra utazgatok stb. de, de, de...
 • physis
  #158
  Igen, számomra is úgy tűnik, hogy Penrose is azt érti távfuvarozás alatt, ahogy Te összefoglaltad, meg ahogy itt a fórumon felmerült. Sajnos a könyv fizikai tárgyú fejezeteinek értő átolvasásával még adós vagyok.

  Még ezt találtam a Wikipédián összefoglaló kiindulópontként Penrose feltételezéséről: Roger Penrose (Physics and consciousness c. fejezet)
 • physis
  #157
  Sajnos én sem olvastam végig a Penrose Császár Új Elméje könyvét. Abból főleg a matematika, logika, lambda-kalkulus, kiszámíthatóság, levezethetőség, platonizmus témájára koncentráltam, A fizikai részeket csak rendszertelenül futottam át, még csak nem is mindet.

  Úgy tudom, a Wikipédia önálló cikkcsokorrá dolgozta ki az Általad említett témakört (Penrose elképzelése arról, hogy az elme megértéséhez közvetlenül is kvantumos fogalmak kellenek). Remélem, a quantum mind cikk jó kiinduló helynek bizonyul (sajnos nem olvastam még át).
 • Alfa Of NS
  #156
  Mivel a könyvet nem olvastam, de ha jól értem arra gondol távfuvarozáson, hogy az indulási pontban lévő személy atomjainak állapotát átmásolja, kialakítja a célhelyen, de a kvantummechanika szabályai szerint az eredeti helyen az atomok állapota megváltozik, így gyakorlatilag csak mozgatás létezik kvantumszinten.

  Amúgy Penrose hogyan hozza be a képbe a kvantumfizikát? Mi alapján képzel ilyet hogy esetleg lehet a tudatnak köze a kvantumjelenségekhez? Valami jellemző vagy jelenség alapján?
 • kukacos
  #155
  Másnak is, akik azon háborognak, hogy ilyen úgy sem lesz, hülyeség róla beszélni.

  Megbeszéltük, hogy noha elvileg lehetséges, gyakorlatilag gigantikus nehézségeket kellene legyőzni. Azonban gondoljatok bele, hogy a problémák nagy részét az emberi agy fizikai implementációja adja, ami nagyon sokat változhat.

  Ugye világos, hogy az egész test lemásolása helyett beszélhetnénk csak az agyról is. Senki sem érzi személyiségét megrövidítve attól, hogy műkezet kap.

  Tegyük fel, hogy a jövőben elszaporodnak a neurális implantátumok, lesz Google search a fejben, aztán szépen lassan lecseréljük az egész agyunkat. Vérmérséklettől és a putnam-i funkcionalizmusról alkotott álláspontunktól függően az is lehetséges, hogy az emberi tudatok teljes egészében szilíciumalapra költöznek. Innentől már csak rajtunk múlik, beépítünk-e copy műveletet avagy sem.

  Vagy nézzük a korábban említett mesterséges intelligenciát. Ez eleve szilíciumalappal indul, a tudat.exe másolható és Ctrl+C-vel megállítható. Milyen társadalmi jogokat adjunk a tudat.exe-nek? Munkát végez, érzései vannak. Mondjuk lemásoltad, erre az eredeti vinyón a régi példány, mielőtt ürítenéd a recycle bint, gyönyörű, kétezres IQ-nak megfelelő érvelésbe kezd, hogy miért ne töröld le. Higgyünk-e majd neki, avagy sem?
 • kukacos
  #154
  "Pedig szerintem igen. És nem csak úgy álmában "ölik meg", hanem még azelőtt, hogy az eltárolthoz és a másolathoz képest eltérő életutat kezdhetne. Vagyis nincs olyan életuta(m), amely a másolat életében ne szerepelne."

  Ugye érted, hogy a vécében lemásolós és a teleportos példa kizárólag annyiban különbözik, hogy mikor történik meg a tested helyreállítása? Az egyik esetben csak akkor, amikor meghaltál, a másik esetben akkor, amikor még élsz. Nem értem, miért jelentene lényegi különbséget ez az eredeti testtől teljesen független cselekmény, miért lenne az egyik esetben utazás az, ami nem az a másik esetben.

  "az eredeti megsemmisítése ezen önálló életút megsemmisítését, vagyis halálát is jelenti."

  Öt percnyi kőpadló és egy bámész tömeg emléke megér annyit, hogy valakit embernek minősítsünk?

  A halálról szóló példád nagyon jó, egy darabig gondolkodtam is, hogy felvetem ugyanezt, de a témához nem kapcsolódik szorosan. Röviden a válasz: egy jövőbeli másolgatós, teleportos, mátrixos vagy MI-s társadalomnak fel kell készülnie, hogy definiálja a halál különböző fokozatait. Jelenleg a következő jelenségek kizárólag együtt fordulnak elő, bár 3. nem mindig:

  1. a testet felépítő genetikai információ és az agy felhalmozott tudása, tapasztalata visszafordíthatatlanul elvész.
  2. az illető kiesik a társadalomból szociális és munkavégzési szempontból.
  3. egy tudat átéli a halállal kapcsolatos félelmet és esetleg fájdalmat, ha a halál erőszakosan történik.

  A 3. pont is fontos, mert a társadalom tagjaira hatással van, hogy milyen jövőre számíthatnak, tehát mindhárom pont megérdemli a közösség és az egyén figyelmét. Jelenleg a halál fogalma tiszta, mert 1-3 együtt fordul elő, de az említett technológiák megjelenésével viszont ezek az esetek szétválnak. És nagyon óvatosan kell itt eljárni, mert például te közel azt mondod, hogy álmában megölni valakit nem bűncselekmény bizonyos feltételek esetén, vagy enyhébb formában az eutanáziát abszolút érvénnyel engedélyezni kell. Nagyon klassz sci-fi krimiket lehetne írni a különböző forgatókönyvekre.
 • kukacos
  #153
  Pontosan. Kvantumállapotot megkettőzni nem lehet. Sőt, témánk szempontjából az is érdekes, hogy teleportálni is lehetséges, amíg sikerül a megfigyelt szint alatti koherenciát fenntartani.

  Magyarán a lentebb leírt példákkal ellentétben a kvantumos fizikai világban nincs "copy" elemi művelet, csak "move". Mozgatni lehet, másolni nem.

  Szzerintem Penrose sejtése kiváló arra nézve, hogy ez a cenzúra megyarázhatja a tudat másolással kapcsolatos paradoxonát (nevezetesen ha a tudat klasszikus neurális korrelátummal rendelkezik, az kettőzhető, tehát elvileg a tudat is 100%-ban kettőzhető, ami nem lehetséges - bár KillerBee-t még meg kell győznöm ez ügyben, vagy neki engem). Szerintem Penrose viszont téved abban, hogy ehhez szükséges volna a kvantumfolyamatok tudatos szintre emelése.
 • physis
  #152
  A ,,távfuvarozás paradoxona'' címén pedig Penrose, úgy érzem, azokra a kérdésekre gondolt, amik itt is felmerültek a topikban:

  ,,A kérdés természetesen az: valóban utazási módszer-e ez az egyik helyről a másikra, vagy vagy csupán egy másolat készítése és az eredeti példány meggyilkolása? Kész volna-e Ön használni az utazásnak ezt a módját ...? Ha a távfuvarozás nem utazás, akkor milyen elvi különbség van közte és aközött, hogy csak szépen átsétálunk egyik szobából a másikba? Az utóbbi esetben nem arról van-e szó hogy valakinek az atomjai az egyik pillanatban megadják az atomok következő pillanatbeli helyére vonatkozó információt? Végül is láttuk, hogy az egyes atomok azonossága megőrzésének nincs jelentősége, sőt még értelmetlen is az egyes atomok azonosságáról beszélni. Nem képez-e az atomok minden mozó alakzat egyfajta információs hullámot, ami amely átterjed egyik helyről a másikra? Hol van a lényegi különbség a hullámok terjedése között, aminek segítségével a szokásos módon lehet leírni utazónk átballagását egyik szobából a másikba, és aközött, ami a távfuvarozó műszerben végbemegy?'' (Penrose 1993:43-44)


  .. és még tárgyal néhány további kérdést is, amik szerintem ugyanazok mint, amik itt a topikban is felmerültek (mi van ha az erdeti nem semmisül meg, stb.)
 • physis
  #151
  Abban a fejezetben, ahol a kvantumklónozás kapcsán Penrose-tól idéztem, ott Penrose a ,,távfuvarozás paradoxonát'' említi meg:

  ,,Emlékezzünk vissza az 1. fejezetben tárgyalt ,távfuvarozó gépre' (43.o.). Ez azon alapul, hogy elvileg lehetséges tökéletes másolatot készíteni egy személy testéről és agyáról egy távoli bolygón. Érdekes azon elgondolkodni, hogy egy személy ,tudatossága' egy kvantumállapot bizonyos sajátosságain alapulhat. Ha így van, akkor a kvantumelmélet megtiltja, hogy másolatot készítsünk e tudatosságról, az eredeti állapot megsemmisítése nélkül, és így a távfuvarozás ,paradoxonja' megoldódhat. A kvantumos jelenségek lehetséges jelentőségéről az agy működésében az utolsó két fejezetben lesz szó.'' (Penrose 1993:297)


  Magam ellen kell beszélnem: én nem igazán erre gondoltam, amikor hivatkoztam Penrose-ra, és azokra az analógiákra, amik a távfuvarozás paradoxona és a kvantumklónozás tilalma között sejt az ember első pillantásra.

  Ilyen értelemben nem volt teljesen jogos a Penrose-ra való hivatkozásom: bár valóban ír erről, de én eredetileg másra gondoltam. Én nem tételezem fel (feltétlenül), hogy az agy megértéséhez közvetlen szükség lenne kvantumvilág bevonására. Bár nem bánom, ha tényleg így van, de azt sem bánom, ha nincs így.

  Engem inkább egész más érdekelt itt: a tudat-teleportálás e fórumban tárgyalt paradoxonát végülis majd megvilágító elmélet (ha lesz ilyen egyáltalán) a formalizmusában mennyiben fog emlékeztetni a kvantummechanikára.

  Még csak azt sem feltételezem, hogy feltétlenül valami mély dolog lapulna az analógia mélyén (ha lesz egyáltalán alaki hasonlóság).

  Akár azt is el tudom fogadni, ha kiderül majd, hogy tényleg lesz valami alaki hasonlóság a két elméleti keret között a puszta formalizmusában, de ez merő véletlen, különösebb mély ok nélkül.

  Van egy olyan sejtésem, hogy Penrose ír erről a témáról is, de ezt nem tudom igazolni, Penrose újabb könyveit nem olvastam (csak belepillantottam egyikbe egyetlenegyszer, és csak az alapján volt egy ilyen futó benyomásom, ez téves is lehet).
 • Alfa Of NS
  #150
  Penrose mit vél a tudat paradoxonainak?
 • willcox
  #149
  Minden helyváltoztató mozgás move-olás. Ha odébb rakod a seggedet, az sem úgy történik, hogy előbb készül egy másolat, és az eredeti törlődik.
 • KillerBee
  #148
  Kérlek, megalapozatlan vádaskodás helyett - ez is személyeskedés, nem? - inkább arra válaszolj, amit a #129-ben kérdeztem tőled. A kérdésem, ha már nem emlékeznél rá (bár még mindig ott áll a #129-ben):

  Kérlek, magyarázd el, a move, copy és delete parancsok mióta adhatók ki elemi részecskéknek és egy elemi részecske mióta tekinthető file-nak. Én ui. szó szerint ezt írtam:

  "move=copy+delete :) Én legalábbis még nem láttam olyan rendszert, amely a másolás sikeres befejezése előtt törölné a source file-t vagy annak bármely részét."