• physis
    #152
    A ,,távfuvarozás paradoxona'' címén pedig Penrose, úgy érzem, azokra a kérdésekre gondolt, amik itt is felmerültek a topikban:

    ,,A kérdés természetesen az: valóban utazási módszer-e ez az egyik helyről a másikra, vagy vagy csupán egy másolat készítése és az eredeti példány meggyilkolása? Kész volna-e Ön használni az utazásnak ezt a módját ...? Ha a távfuvarozás nem utazás, akkor milyen elvi különbség van közte és aközött, hogy csak szépen átsétálunk egyik szobából a másikba? Az utóbbi esetben nem arról van-e szó hogy valakinek az atomjai az egyik pillanatban megadják az atomok következő pillanatbeli helyére vonatkozó információt? Végül is láttuk, hogy az egyes atomok azonossága megőrzésének nincs jelentősége, sőt még értelmetlen is az egyes atomok azonosságáról beszélni. Nem képez-e az atomok minden mozó alakzat egyfajta információs hullámot, ami amely átterjed egyik helyről a másikra? Hol van a lényegi különbség a hullámok terjedése között, aminek segítségével a szokásos módon lehet leírni utazónk átballagását egyik szobából a másikba, és aközött, ami a távfuvarozó műszerben végbemegy?'' (Penrose 1993:43-44)


    .. és még tárgyal néhány további kérdést is, amik szerintem ugyanazok mint, amik itt a topikban is felmerültek (mi van ha az erdeti nem semmisül meg, stb.)