• physis
    #151
    Abban a fejezetben, ahol a kvantumklónozás kapcsán Penrose-tól idéztem, ott Penrose a ,,távfuvarozás paradoxonát'' említi meg:

    ,,Emlékezzünk vissza az 1. fejezetben tárgyalt ,távfuvarozó gépre' (43.o.). Ez azon alapul, hogy elvileg lehetséges tökéletes másolatot készíteni egy személy testéről és agyáról egy távoli bolygón. Érdekes azon elgondolkodni, hogy egy személy ,tudatossága' egy kvantumállapot bizonyos sajátosságain alapulhat. Ha így van, akkor a kvantumelmélet megtiltja, hogy másolatot készítsünk e tudatosságról, az eredeti állapot megsemmisítése nélkül, és így a távfuvarozás ,paradoxonja' megoldódhat. A kvantumos jelenségek lehetséges jelentőségéről az agy működésében az utolsó két fejezetben lesz szó.'' (Penrose 1993:297)


    Magam ellen kell beszélnem: én nem igazán erre gondoltam, amikor hivatkoztam Penrose-ra, és azokra az analógiákra, amik a távfuvarozás paradoxona és a kvantumklónozás tilalma között sejt az ember első pillantásra.

    Ilyen értelemben nem volt teljesen jogos a Penrose-ra való hivatkozásom: bár valóban ír erről, de én eredetileg másra gondoltam. Én nem tételezem fel (feltétlenül), hogy az agy megértéséhez közvetlen szükség lenne kvantumvilág bevonására. Bár nem bánom, ha tényleg így van, de azt sem bánom, ha nincs így.

    Engem inkább egész más érdekelt itt: a tudat-teleportálás e fórumban tárgyalt paradoxonát végülis majd megvilágító elmélet (ha lesz ilyen egyáltalán) a formalizmusában mennyiben fog emlékeztetni a kvantummechanikára.

    Még csak azt sem feltételezem, hogy feltétlenül valami mély dolog lapulna az analógia mélyén (ha lesz egyáltalán alaki hasonlóság).

    Akár azt is el tudom fogadni, ha kiderül majd, hogy tényleg lesz valami alaki hasonlóság a két elméleti keret között a puszta formalizmusában, de ez merő véletlen, különösebb mély ok nélkül.

    Van egy olyan sejtésem, hogy Penrose ír erről a témáról is, de ezt nem tudom igazolni, Penrose újabb könyveit nem olvastam (csak belepillantottam egyikbe egyetlenegyszer, és csak az alapján volt egy ilyen futó benyomásom, ez téves is lehet).