• kukacos
    #154
    "Pedig szerintem igen. És nem csak úgy álmában "ölik meg", hanem még azelőtt, hogy az eltárolthoz és a másolathoz képest eltérő életutat kezdhetne. Vagyis nincs olyan életuta(m), amely a másolat életében ne szerepelne."

    Ugye érted, hogy a vécében lemásolós és a teleportos példa kizárólag annyiban különbözik, hogy mikor történik meg a tested helyreállítása? Az egyik esetben csak akkor, amikor meghaltál, a másik esetben akkor, amikor még élsz. Nem értem, miért jelentene lényegi különbséget ez az eredeti testtől teljesen független cselekmény, miért lenne az egyik esetben utazás az, ami nem az a másik esetben.

    "az eredeti megsemmisítése ezen önálló életút megsemmisítését, vagyis halálát is jelenti."

    Öt percnyi kőpadló és egy bámész tömeg emléke megér annyit, hogy valakit embernek minősítsünk?

    A halálról szóló példád nagyon jó, egy darabig gondolkodtam is, hogy felvetem ugyanezt, de a témához nem kapcsolódik szorosan. Röviden a válasz: egy jövőbeli másolgatós, teleportos, mátrixos vagy MI-s társadalomnak fel kell készülnie, hogy definiálja a halál különböző fokozatait. Jelenleg a következő jelenségek kizárólag együtt fordulnak elő, bár 3. nem mindig:

    1. a testet felépítő genetikai információ és az agy felhalmozott tudása, tapasztalata visszafordíthatatlanul elvész.
    2. az illető kiesik a társadalomból szociális és munkavégzési szempontból.
    3. egy tudat átéli a halállal kapcsolatos félelmet és esetleg fájdalmat, ha a halál erőszakosan történik.

    A 3. pont is fontos, mert a társadalom tagjaira hatással van, hogy milyen jövőre számíthatnak, tehát mindhárom pont megérdemli a közösség és az egyén figyelmét. Jelenleg a halál fogalma tiszta, mert 1-3 együtt fordul elő, de az említett technológiák megjelenésével viszont ezek az esetek szétválnak. És nagyon óvatosan kell itt eljárni, mert például te közel azt mondod, hogy álmában megölni valakit nem bűncselekmény bizonyos feltételek esetén, vagy enyhébb formában az eutanáziát abszolút érvénnyel engedélyezni kell. Nagyon klassz sci-fi krimiket lehetne írni a különböző forgatókönyvekre.