367
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • grizzly21
    en nem tudom, sok infos hallgatot ismerek, sokadeveseket, de olyan emberrel alig talalkoztam aki elvegezte volna:D
  • I.C.ram
    Tudtommal a BME-KSK-n a legnagyobb a kibukási arány. Nem is csoda, ezekkel a szopótárgyakkal. Gyakorlatilag minden karrol beválogatták a legnagyobb szopásokat.
  • Hugh Hefner
    olvasgasd a topicot, meg úgy általában minden topicot, ahova beszabadul a bmevik csürhe, nyomják ezt az agymosott baromságot
  • Hugh Hefner
    ez nem igaz. nem 50%, a műszaki menedzser vezet valami 20-30%-al. aki tényleg kibukik, nem passzív, nem próbálkozik még... műhelyben olvastam. ami nyilván nem azért van, mert különösen nehéz lenne, hanem mindenki szarik rá. de amúgysem a vik vezeti a statisztikát a mérnökök között.
  • Molnibalage
    A van pénze a beruházó miatt max. itthon épülhetne úgy, mint a négyes metró. Az eredeti költségek sokszorosába került. Ma senki nem vállalna be egy ilyen pénznyelőt.
  • David2
    az építész képzés itt a BMEn kb a németországihoz hasonlítható, egyformán van műszaki és művész képzés. A tervezés gyakorlatilag 6 kredit körül szokott lenni, a többi tárgy csak körítés hozzá.

más helyeken, pl Olaszo. vagy Franciao. egyáltalán nem foglalkoznak, h mi van a falban, csak ott van és csá:D.
  • David2
    egy épületet sosem egy ember tervez, kivétel a családi házak

Sydneynél meg az történt, h a terv úgy nyert pályázatot, h még nem volt hozzá szerkezetterv, így később jött a szopacs. De így is megérte, meg szimbólummá vált, s valóban egyedül álló.

a mai környezetben minden megvalósítható, feltéve ha van elég pénze a beruházónak, s nem a magyar építőipar kivitelezi ki...
  • I.C.ram
    neoklasszikus.

Én is szeretem ja. Art-Déco után a második kedvencem nekem is :)
  • Molnibalage
    A gond az, hogy ennek az a vége sokszor, hogy rajzolnak egy gyönyörűszép és látványos épületet, csak megépíteni nem lehet egyáltalán, vagy a rendelkezésre álló pénzből. Lásd Sydney, Operház. Tényleg szép, csak a mai környezetben már soha a büdös életben nem készülne le egy ilyen dolog.

Az is érdekes, hogy ahány építészt eddig ismertem, az áltagember számára szép épületekre szinte mindig azt mondták, hogy jellegeten, átlagos vagy csúnya, de azokra az elborult alkotásokra, amin mi csak bambulunk vagy szimplán randának híjuk, az előtt meg leborultak. Érdekes.

Nem tudom milyen stílusnak hívják, nekem azok az épületek tetsznek, mint pl. a Grand Central pályaudva New Yorkban, vagy a ez. Még te mutattad meg. :)

Meg ez.

Imádom ezt a fajta - szerintem konzervatív - és múltidéző építészetet.
  • I.C.ram
    Amerikában is inkább művészeti ág.

Sőt a BME-n is sokat hívogatják a MOMEt (régi nevén Iparművészeti Egyetem), hogy segítsenek versenyképessé tenni a BME-építészetet is. MOME-nak elég jól megy a szekere a nemzetközi területen. Nagyon jó a kapcsolat a japánokkal, németekkel pl. A Mercedes-nek is két egyetemmel van csak együttműködési megállapodása: a stuttgart-i egyetemmel és a MOME-val. Tavaly voltak is az egyetemen a Mercedes design részleg vezetése.

Na mindegy ezt csak érdekességképpen.
  • Molnibalage
    Az olaszoknál művészeti és nem műszaki egyetemeken oktatják, vagy nem csak ott. Ennek nyomós oka van, de ez egyben hátrányokkal is jár.
  • grizzly21
    felvettek/jelentkezettekbe jobb a bme az biztos (sokat vesznek fel), de elvegzettek/felvettek az egy mas kerdes
  • grizzly21
    Ertelmetlennek tartod a vitad, de azert csak beszursz egy megjegyzest, hatha itt lesz egy epito akinek neki tudsz esni:D nyilvan nektek azt mondjak, nekik meg amit ok szeretnenek hallani:)

Az epitesz egyebkent nem is mernok szak nem? Szerintem sincs sok ertelme hasonlitgatni, mint ahogy a masik vitatol se lesz jobb senkinek..annak ellenere hogy aki mernok diplomaval vegez, valoszinu rogton lesz jo allasa, akit a kozgaz erdekel nem fog emiatt mernoknek menni
  • David2
    a közgazdász-mérnök vita kb az építész-építő vitához tudnám hasonlítani, Értelmetlen, mert mind2re szükség van.
    Igazándiból csak mosolygok mikor pár építő elkezdi a szokásos "mennyire gagyi nálatok a sziltan" stb. stb dumáját.

Azonban az előadok elmondták nekünk, h a karmesterek mi vagyunk, a többiek "csak" bedolgoznak
  • N1ggA
    hát nemtom, szerintem azért műszakis szakokról jóval többen hullanak ki, mint a többi szakról. BME-VIK-en az első év végén 50%, ami azért nagyon magas. Nem tudom, hogy máshogy hol van, kíváncsi lennék egy corvinusos statisztikára
  • Fbn Lx
    tudom, hogy a jelentkezés. De most ha logikusan gondolkodsz, a jelentkezettek és felvettek aránya a többi szakon nem lehet annyival jobb, hogy a műszakiak aránya számottevően kevesebb legyen.
    Sőt, tudomásom szerint sokkal jobb műszakiaknál a felvételiarány, mint gazdászok körében.
    Rengeteg helyen röhejesen alacsony a ponthatár a műszaki képzésekre, pont azért, mert nagyon sok embert fel tudnak venni, így ha a felvettek arányát nézzük, ez a 15% nem hogy csökken, de valószínűleg inkább nő.
  • I.C.ram
    Hát ELTE-TTK geofizikán 10%os arány volt :D
  • grizzly21
    nem kizart hogy vannak felsobb akaratok amik nem verik nagy dobra:D Gondolom nem lenne jo reklam a bme-nek hogy mondjuk tobb mint 50% soha nem vegez
  • I.C.ram
    Ezt keresem, de nem találok ilyet sehol :(
  • grizzly21
    egy olyan statisztikara kivancsi lennek, ami azt mutatja hogy evente hany mernok es kozgazdasz vegez (kap diplomat)
  • I.C.ram
  • I.C.ram
    Arról már végképp nem teheti senki, hogy kibuknak a műszaki sulikról.

Nálunk a mostani elsősök közt volt olyan, aki bejutott 2-es matek közép érettségivel. (Írtak első héten felmérőt)
  • Molnibalage
    Álljon már meg a nászmenet. Ez a jelentkezés! Jelentkezhek 1000000 ember is, ha nincs annyi finanszírozva... Mennyi az aki valóban fel is van véve és mennyi végzi el? Azt tudom, hogy az évfolyamomból 3 év után kb. a fele, ha még oda járt a BME-re. 4 év után már alig a harmada.
  • Molnibalage
    Ja. Akkor lehet, hogy az egyetemet elvégezzek aránya volt az 5%?
  • I.C.ram
    Hát be. Rááadásul ez egy jelentkezési statisztika, nem pedig felvettek. Köztudott, hogy a gazdasági szakokra sokkal nagyobb a túljelentkezés, és ez a ponthatárokon is látszik elég durván. De ez nem jelenti azt, hogy ennyit fel is vesznek. Arra ott can az általam berakott felvi statisztika.

Mikor értik már meg az emberek, hogy ez a túlképzéses duma csak egy nagy propaganda.
  • I.C.ram
    Tessék itt a statisztika.

Mérnökök aránya a 2009-es kezdők közt 14% beleszámolva az informatikusokat is, akik ugyanúgy mérnökök, csak külön szerepelnek a listában: 20% a mérnökök aránya, és akkor ebbe nem számoltam bele az természettúdósokat, agrármérnököket, stbket.

Gazdasági szakosok aránya pedig: 19%, és ebben benne van a turizmus vendéglátás, marketing, nemzetközi kapcsolatok ,stb-k is. Szóval Egyezzünk ki abban, hogy az az 5 % egy nagy kamú. De igazából nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mérnökből tök ugyanannyit képeznek, mint gazdaságisból, sőt még többet is.
  • Fbn Lx
    ezt most benézted szerintem.
  • I.C.ram
    Mármint oda vették fel a legtöbb diákot.
  • I.C.ram
    Hát érdekes....

2005-ben a legtöbb diák mérnök-informatikus szakra járt.
  • Molnibalage
    Szerinted...

Valaki linkelt egy cikket nemrégen egy másik oldalon. Itthon a felsőoktatásban az indított szakok között a teljes képzési létszám kb. 5%-a a műszkai jelleggű. Az lehet, hogy az infó nincs benne, de ez akkor is nevetségesen kevés.
  • I.C.ram
    hát én se elsős vagyok.

De tényleg nem értelek, hogy miért akarod a saját rossz élményeidet ráhúzni egy komplett szakmára.

Mérnökből is rengeteget képeznek. Mérnök képzés tuti 5% fölött van. Szerintem legalább 30%.
  • I.C.ram
    Ez eddig se volt titok. Az összes gazdasági suliban már első évben tanítják ez pénzügy néven.

Viszont, ha nem így működne, akkor a budős életbe nem kapnál tízmilliós nagyságrendű hiteleket egy cég alapításához, mert egyszerűen nem állna ennyi pénz a rendelkezésre.
  • grizzly21
    nem tudom mi az a zeitgeist, de ez nem osszeeskuves elmelet, csak egyszeruen a banki mukodest irja le, ami nem vita kerdese, a bankarok is elismerik biztos vagyok benne..az a megdobbento benne hogy ez nem titok es megsem fogja fel senki
  • Molnibalage
    Jaj, zeitgeist x.x. Én már unom.
  • Molnibalage
    Én meg legalább az egyiket űzöm...

Azt látom, hogy a döntéshozók hogyismondjam szarják le a modelleket sokszor. Egyik esetben felajánlottam, hogy pontosabb és részletesebb modellt tudnék csinálni a döntéshez. Nem kellett. A válasz azt volt, hogy az adott ember úgy sem értené meg, pedig nem volt egy komplikált dolog, csak több adattal zsonglrőködtem volta egy statisztikai elemzéshez. Jó mi?

Magyarán minden szép döntés eseténbem inkább érzésből és tapasztalati úton döntenek. Király.

Nem azt mondom, hogy nem kell közgazdász, de mi a túróra képeznek ennyit? Nézd már meg, hogy az összes keményen fejlődő országban a mérnökképzés a sláger. 7-20% mérnököt, vagy műszaki embert képeznek. Nálunk ez asszem 5% alatt van és a jogász és közgazdász és egyéb képzések aránya embertelenül magas. Rég elászállt az egyensúly...
  • Molnibalage
    Nem személyeskedés, csak elborul az agyam, hogy az egyik oldalon minden szar gyakorlatilag számokérhető és segebberúgnak meg megbírságolnak, ha nem teszem korrektól, akik meg szó szerint dollármillárdokkal hülyéskedtek mit kaptak? Végkielégítést, millós nagyságrendűt, meg hogy legközelebb csináld okosabban. Hát megáll az eszem... Ha ez nem bicskanyitogató, akkor mi?
  • Molnibalage
    A tanárok és az átlagidák is megjósolta, hogy ez nem lesz jó. Halgatott rájuk bárki is? Nem. Odafent meg kinyalhatják. Áldom az eget, hogy még a régi rendszerben tanulhattam és végeztem.

A matek oktatás züllesztéséről már én is írtam.
  • Nuki
    Igen, érezzük, hogy az ösztöndíj talán a legkevesebb nálunk még egyetemen belül is. Ez csak egy jel, a sok közül.

De sajnos a mi szakmánk ilyen, ha pazarlás létezik, akkor az itt van bőven. (sajnos) Szükség van rá a rutin elsajátításához.
  • grizzly21
    rosszakat hallottam a VBK-rol is:S 1 rokon ott PHD-zett nemreg, kozben Oxfordban tanul, de allitolag nagyon keves a penz, es nem hogy pozitiv de visszafejlodes van..mint eleg sok helyen mashol
  • grizzly21
    Na latom temanal vagyunk:)

Eloszor is: van szukseg kozgazdaszokra, a rendszer ezzel jar.

DE: mindenkinek tanulsagos, es szerintem megdobbento (de ugyanakkor nyilvanvalo, csak ezt nem sokan mondjaki igy ki, vagy gondolnak bele):

igy mukodik a mai penzrendszer:

A penz mint adossag

Aki meg nem latta es erdekli a tema, annak ajanlom, egy szuk ora kb.