367
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Fbn Lx
    Ha sok pontod lesz, akkor menj a PPKE-re.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    (kisebb konkurenciám lesz biomérnökire)
    [geci]
  • lazart
    és mondjuk az egészségügyi vonal érdekel!

szóval mesterképzésnél majd pl. BME-VIK egészségügyi mérnököt vagy PPKE-ITK orvosi bitechnológiát szeretném választani

A PPKE-ről azt hallani, hogy gyenge, de az ITK kar viszont tök jó.
    Elképzelhető, hogy lefikáznának egy állásinterjún, vagy MSc felvételin, ha Pázmányos diplomám lenne?
    :(
  • lazart
    Szerintetek BME-VBK biomérnök szak vagy PPKE-ITK molekuláris bionika szak?

(kémiát nem tanultam két éve, de nem utálom a kémiát ettől függetlenül)
  • dronkZero
    Szerintem ez nem olyan jellegű dolog, hogy _megérteni_ nem tudod... Más jellegű gondolkodást igényel, meg az egyes elemek készségszintű ismeretét, hogy felismerd, hol melyik lesz eredményes.

Szal az, hogy nem ismered fel, hogy az adott diffegyenletben melyik és milyen "trükkok" jönnek egymás után, az nem "képtelen vagyok felfogni" jellegű probléma.
  • Molnibalage
    Bizony, ilyennel már én is találkoztam. Akkor fogtam fel, hogy milyen jó képzést kaptam, mikor az áramlástani modellezést össze tudtam kapcsolni más modellekkel, hogy nédmá, ez tök ugyanaz, mint a másik tárgyban, csak a változók mások. Stb.

Ha leülök egy szabályozástechnikussal beszélni, legalább nem vagyok teljesen hülye, stb.

Arról van szó, hogy pusztán a felhalmozott tudás összekombinálásával többet tudok, mint amit a tárgyak egyenként adtak. Ez mutatja, hogy a tanangyag elég jól van felépítve. Persze ehhez az is kell, hogy a fogadó oldalon is legyen megfelelő érdeklődés és szürkeállomány.
  • Molnibalage
    Találkoztál már igazán komoly matematikával? Másodrendű, inhomogén, parcfiddegyenletrendszer, stb.? Nem mindenki képes felfogni az ilyet. Én éppen a határon voltam. Néha értettem, néha nem egyes dologkat ezen a szinten. Mikor numerikus megoldó sémákat elkezdték kombinálni egyes diffegyenletekkel na, ott kezdtem elveszteni a fonalat.

Vannak olyan dolgok, amiket nem lehet egyszerűen elmagyarázni, ezért megérteni sem.
  • Molnibalage
    Akinek harmadszorra sem megy az eleje, az tényleg nem jó ómen.

Nekem is voltak olyan tárgyaim amit többször vettem fel. A hőtan volt olyan, hogy elsőre éppenhogy meg lett az aláírás, de nem vizsgáztam le. Aztén 3-szor vettem fel úgy, hogy csak vizsgázni mentem. Esélyem sem volt. Aztán megembereltem magam és újra megcsináltam az egészet hőtant, az elejéről. 85%-kal kaptam aláírást és 84%-kal kaptam 4-est vizsgán. Szimplán rá kellett szánni időt.

Az én agyam kicsit talán későn ért be és az alapképzésben túl sok olyan tárgy volt, ami nem túlságosan hozott lázba. Mikor azt tanultam, ami érdekelt, a tanulás hatásfoka és a vizsgák eredményessége is nőtt. Annak ellenére, hogy egyre nehezebb dolgokat tanultam, egyre könnyebb volt.
  • Cat 02 #240
    Nem lehet h a tanár nem magyarázta el rendesen és amiatt nem értetted meg ?
  • Molnibalage
    Nem vagyok buta gyerek, de bizony mutattak és tanítottak nekem olyat, amit képtelen voltam felfogni. Még alapszinten is képtelen voltam megtanulni programozni, egyszerűen hiába tudom fejlben elképzelni, hogy mit akarok és fel is tudom blokksémán rajzolni, nem tudtam Matlabban megcsinálni.

Matekban is vannak olyan dolgok, amit egyszerűen nem fogok fel.
  • mumpic
    éljen a cserekereskedelem!
  • Hugh Hefner
    ha már itt tartunk a hitelpiacon forgó tőke valóban 90%-a fizikailag "nem létezik" már igen régóta túlhaladta a pénz értéke a valóban létező pénzét. egyrészt a 10% körüli kötelező tartalék amit tartanak, gyakorlatilag annyi van, másrészt pl a régi dolláron rajta volt, hogy becserélhető aranyra. ma már nincs. az is érdekes gondolat, hogy miért bérli az usa a pénzét a nem állami banoktól, de ez más kérdés
  • grizzly21
    nyilvan szoltak neki hogy ez csak az SZE, adjon hozza 3-t / 4-et ahhoz amit amugy adna :P
  • HM
    BME-s tanártól kaptam az SZEn 5-t.
    Topikba benézek és látom, hogy az elején sírtak a matek miatt...
    Érdekes hely lehet ez a BME.
  • dronkZero
    Azt jól látod, hogy a diplomád értékét nem a rá kapott jegy adja.
    (Egyébként BME-n nincs kettes diploma/államvizsga. Ha kettest érne, akkor megbasznak. Sikeres államvizsga legalább hármas.)

És bizony összehasonlíthatatlanul több értelme van szopni a BME-n, mint kisujjból kirázni egy büfészakot. (nem konkrétan SZIE-ről beszélek, fogalmam sincs, hogy milyen a győri színvonal)

Csak mert szvsz nehéznek az tűnik, ami "túl" sok információ, vagy egy téma túlságosan részletekbe menő boncolgatása. És ha már legalább hallottál olyan dolgokról, még ha 100% megtanulni nem is sikerült, már ezzel a "próbálkozással" előrébb vagy, mintha soha nem is hallottál volna róla.

Nekem így, a meló gyakorlatában rengetegszer van olyan, hogy "jaaa, valami olyasmiről volt szó az egyetemen ezzel kapcsolatban, hogy...". Ennyi már bőven elég, gyorsan előkapok valami szakirodalmat, vagy netet, vagy egyetemi jegyzetet, és tudom, mit keressek.

Szal sztem megéri szopni. Még ha nincs is hozzá kedved, akkor is.
  • dronkZero
    Az egy dolog, hogy nem tudnak olyan elméletet kitalálni, ami kísérletileg is bizonyítható, egységes, és mindenre vonatkozik, de ami már ki van találva, az mégis miért lenne megtanulhatatlan?

Egyébként természetesen foglalkoztam kvantummechanikával és relativitáselmélettel is, de ez pont az a kategória, amihez lusta is vagyok, meg nem is akarom megtanulni, mert baromira semmi hasznát nem venném.

De abban meg 100% biztos vagyok, hogy ha szükségem lenne rá, akkor képes lennék megtanulni.

Másik fele, hogy a "Föld legnagyobb tudósai" is ugyanolyan emberek, mint te vagy én. Többek között ezért is emlegettem önértékelési problémákat...
  • Bammy
    Azt érzem magamban hogy megpróbálok mindent kihozni magamból, és meglátom félévkor mire jutok. De ha a teljes odaadás nem elég akkor gondolom inkább menjek át máshova...mert oké h bme 2es diploma is jobb lenne mint mondjuk egy győri egyetem 5-ös, de ha csak beleőrülök és szopok akkor nincs értelme erőltetni...de végülis majd kiderül, lehet nem ezen kéne gondolkozni már az elején, bár sztem sok bmesnek megfordul(t) a fejében amikor elkezdi v. elkezdte.
  • grizzly21
    allj neki a relativitaselmeletnek, fekete lyukaknak pl

a Fold legnagyobb tudosainak sincs sokszor fogalma sem a dolgokrol.
  • Fbn Lx
    oké, elismerjük, hogy nagy koponya vagy. Tudom, hogy ezt vártad :]
  • dronkZero
    "Ha ismeretlen akkor valoszinu nem astad magad eleg melyre:)"

Ezt fejtsd már ki bővebben kérlek! Én még megtanulhatatlan témával nem találkoztam.
  • grizzly21
    Ha ismeretlen akkor valoszinu nem astad magad eleg melyre:)

De abban igazad van, hogy egy diplomat szerezni, szerintem mindenki tud, meg egy bme-mernok diplomat is, ha akar. A kerdes mindig az hogy mennyi idod baszod el ra, mennyire van kedved csinalni, es mekkora hasznot remelsz tole.
  • dronkZero
    New World Order, a Tudományos fórum részben.
  • dronkZero
    Mondjuk nekem tökéletesen ismeretlen az az érzés, hogy valamit ne TUDNÉK megtanulni. Az milyen?

Mert olyan már számtalanszor volt, hogy valamit nem AKARTAM megtanulni, esetleg olyan, hogy sajnáltam rá az időt.

Az elég súlyos önértékelési hiba, ha valaki képtelennek érzi magát rá...
  • grizzly21
    nwo = wtf ?
  • grizzly21
    Szerintem erdemes kuzdeni, de magambol kiindulva:
    Soha nem volt kerdes, hogy osszejon-e a kreditek fele, es megis az elejen tobbszor elgondolkoztam azon hogy ott kene hagyni. Ha erzel magadban erot hogy valtoztass a dolgokon akkor hajra, de szerintem ugy hogy a kreditek fele is neccesen van meg, csak megbanod, es kesobb hagyod abba...
  • dronkZero
    Esetleg NWO topikba át is mehetünk, ott van szó ilyesmiről.
  • dronkZero
    Ilyen nem történik. Ne Drábikot hallgass, az egy idióta.
  • dronkZero
    Ez meg arra példa, hogy milyen elmebeteg fasz végrehajthatatlan törvényeket tudnak néha hozni. Mivel nem áll minden ember háta mögött munkaügyi ellenőr, és egy kész pöcegödörről az Isten sem mondja meg, hogy egyedül ástad, vagy haverokkal, így ezt a törvényt nagyjából a szomszédod szopatására lehet használni, másra tökéletesen alkalmatlan.
  • grizzly21
    fedezete van, egy toredeke..en azt nem tudom felfogni, hogyha nekem "fizikailag" 10 forintom van, akkor milyen jogon adhatok kolcson valakinek 100 forintot ? Es akkor ez 10%os tartalekrata, a valosagban joval ezalatt van.
  • dronkZero
    Bocs az offért, de ha már felhoztátok...

"Azt nem tartom etikusnak (sot felfoghatatlan hogy ez hogy lehet legalis), hogy a bank olyan penzt is adhat ki hitelbe, ami mogott neki nincs semmi fedezet..az addig ok hogy a nala levo penzbol kolcsonad kamatra masnak, de ha nincs nala akkor milyen alapon ?"

Nos ez totál hülyeség, nem az volt a helyzet, hogy egyáltalán ne lett volna rá fedezet.

Az volt a helyzet, hogy USAban ingatlanhitelek voltak, kurvasok. Aztán hirtelen, egyszerre, sok ember bebukta az ingatlanhitelét. A bank lefoglalta az ingatlanokat, és elkezdte őket elárverezni.
    De mivel egyszerre és sok ingatlan került fel a piacra, az ingatlanárak elkezdtek leesni. Tehát a bank nemhogy a felbecsült ingatlanárat nem tudta beszedni, de még annyit sem, hogy fedezze a hitelként kiadott buktáját. Így a bank ott maradt egy rakat minuszos, bebukott hitellel.

Röviden ennyi. Esetleg utána is nézhetsz dolgoknak, mielőtt elkezdesz róla ilyen határozottan véleményt nyilvánítgatni...
  • Bammy
    Akit bme-ről első évben kirúgnak annak mennyire érdemes még egyszer megpróbálnia? Én sokat ismerek aki harmadszorra nyomja de most sem megy neki. Én elsős (gépész) vagyok, de már most azt érzem h nekem ez nem fog, vagy nagyon nehezen fog menni. Csak nem tudom hogy ha félévkor nincs meg a 15 kredit, vagy alapból csúsznék akkor maradjak vagy próbáljak átjelentkezni valahova...
  • Cat 02 #217
    Nyílt nap jó szokott lenni?
  • Molnibalage
    A Google-ben beírtam, hogy "Chrysler building inside" és a 7. oldalon levő egyik képhez ezt hozta ki.

Itt.
  • grizzly21
    Ooo erre hogy talaltal? Ez a Grand Central also szintjen van, itt mentem el egesz nyaron minden egyes nap!
  • Fbn Lx
    azért nem költenek annyira, mert mindenkinek egyre több hitele van

egyébként meg elvileg azért van világválság, amiből elvileg nem nagyon lesz a közeljövőben kiút, mert egyre több a kiadott hitel, így nyilván a visszafizetendő kamat, és a bankoknak a pénzteremtési sebessége egyre kevésbé tudja tartani a lépést a kamatok növekedésével, így nincs miből visszafizetni. Legalábbis én így hallottam, de nyilván nem értek hozzá, mert nem vagyok közgazdász.
  • Molnibalage
    Vagy ez.

Na jó, nem offolok tovább. :)
  • Molnibalage
    Ez sem csúnya.
  • Fbn Lx
    na az ilyen stílusú épületeket én is rohadtul szeretem.
    ahogy a mostanában már omladozó klasszicista épületeket is szeretem
  • mumpic
    És még törvényben köteleznek is rá hogy ezt a virtuális pénzt használd. Vö: ingyen ma már nem lehet dolgozni, még ha nagyon jó ismerősöd is. Nem tudom hogy a cserebere tiltott-e, de előbb-utóbb úgyis az lesz.
  • grizzly21
    azon azert elgondolkoztam en is hogy mire fel ez az egesz vilagvalsag ? Amikor az egesz penzrendszer nem letezo virtualis penzre es hitelekre epul, akkor ki szabja meg azt hogy akkor most szarban van a gazdasag? Egy adott hitel alatt minden rendben, felette meg hirtelen szar az egesz? Es ki hatarozza meg ezt?
    Elegge osszemosodik az ok es az okozat: azert nem kolt senki annyit, mert azt mondtak hogy vilagvalsag van, vagy azert nem koltenek az emberek, mert tenyleg keves penzuk van?

Azt nem tartom etikusnak (sot felfoghatatlan hogy ez hogy lehet legalis), hogy a bank olyan penzt is adhat ki hitelbe, ami mogott neki nincs semmi fedezet..az addig ok hogy a nala levo penzbol kolcsonad kamatra masnak, de ha nincs nala akkor milyen alapon ?
  • I.C.ram
    Tavaly kijött egy statisztika, és abban volt egy rangsor, szóval nem csak urban legend ez :)