340
  • kamov
    1.Az oroszok összes radarja és követőhajója követte az Apollókat. Továbbá ármelyik csillagászati rádióteleszkóp képes volt rá. Amúgy rádióamatőröknek is volt/van akár pártíz méteres huzalantenna hálója, amivel az adások ha nem is érthetőek, de kimérhetően észlelhetőek voltak.

2. A doppler eltolódás megjelenik a beszédhangban is megjelenik, ennek frekvencia-analízisével megfelelően érzékeny műszerrel mérhető.
  • gothmog
    lángcsóvához ezt nem linkeltem még?
    Figyeld mi történik a lángcsóvával, ahogy fogy a légkör.
  • PR0DIGY
    >Na, most akkor kinek higgyük?

Én a NASÁ-nak. :-)
  • gothmog
    Ami azt illeti, nem. Azt hittem valamilyen módon a bevarrott drótok a saját kitalációim, és nem. Itt pl. azt írják:
    "The wire mesh is sewn into the fabric so that the flag will appear to stand out straight in the absense of wind."
    Szóval máshol is tudni vélnek bevarrott drótváztól. Na, most akkor kinek higgyük?
  • PR0DIGY
    >Egyetlen akár amatőr rádióvevővel pedig a jelek késleltetési idejéből és a frekvencia Doppler eltolódásából határozható meg a műhold pályája és sebessége.

OK, kiszámítható, hol volt. De akkor is, ha olyan hangyányi a jel, hogy 24 és 42 méteres antenna kellett hozzá? Nem sok amatőrnek lehetett akkora.
  • PR0DIGY
    Azonban valahol láttam egy lángnyelves videót is, lehet kamu.

Azokon a videókon viszont sajnos nem sok látszik, amiből ennyi mindent meg lehet állapítani.
  • kamov
    Ne süketelj, ne terelj.
    Hat pályaelemet kértem, ugyanis én utána tudok számolni ha kell.

A műhold pályája és sebessége két követőállomás adataiból kétséget kizáróan nyomonkövethető egyszerű háromszögeléssel.

Egyetlen akár amatőr rádióvevővel pedig a jelek késleltetési idejéből és a frekvencia Doppler eltolódásából határozható meg a műhold pályája és sebessége. Ezen két adatból már számíthatók pályaelemek.
  • Sir Ny
    "Az én érveim közül egyről derült ki, hogy tévedés,"
    /me ásít
  • kamov
    Ezerszer megválaszolt lerágott csont ez is.

Amit mondasz az szubszonikus turbulens áramlást feltételez 1 bar nyomáson.

A holdkomp hajtóművéből kilépő gázok 3080 m/s sebességűek voltak teljes külső vákuum mellett. Ilyen sebesség mellett a kilépő égésgázok áramlása teljesen más mint amit te odafantáziálsz, ezért nincs az indításkor lángnyelv sem mert a karcsú lángnyelvhez külső légnyomás szűkséges.

Jelenlegi fizikatudásunk birtokában a hajtóművek környéki felvételek a legjobb bizonyítékok a Holdraszállás mellett, mivel a kráterek mérete és alakja teljesen megfelel a holdkomp tömegéből és a hajtómű teljesítményéből kiadódó repülési profilnak, valamint a holdi viszonyoknak és a közet és holdporminták alapján ismert talajösszetételnek.
  • PR0DIGY
    Nem geostacionárius pályájú műholddal. :-) Én azt nem mondtam, hogy nem jutottak el a Hold közelébe, így innen hogy állapítod meg, hogy le is szálltak?
  • PR0DIGY
    >Direkt jelölve is van a képen, hol ért talajd a holdkomp lába és hol állt meg. Ugyanis nem függőlegesen szállt le, plusz az utolsó szakaszban már nem is működött a hajtómű. Hogyan is fújhatta volna akkor szét a holdport?

Gondold el, vastag por borítja a felszín, aminek megvan az a tulajdonsága, hogy mindenhez hozzátapad (a szkafanderüket is a végén leporolták), és a csúszó lábához nem tapad semmi? Ha meg annyit csúszik, tele kéne legyen a teknő a lábán. :-)

Az előző fehér folthoz itt a kép.
  • gothmog
    Így igaz. Az én érveim közül egyről derült ki, hogy tévedés, a tieid közül mindről.
  • KillerBee
    Ugyan már, a geológusokat megvette a NASA kilóra, így ők is részesei az összeesküvésnek.
  • KillerBee
    "Az miért baj, ha valaki próbál meggyőződni a dolgokról, hogy tényleg úgy van-e, ahogy bizonyos emberek tálalják?"

Miért nem alkalmazod ezt a megközelítést a moonhoaxerek állításaira is? Nem baj, ha mindkét oldal állításait azonos mértékű szkepticizmussal fogadod. Csakhogy te a NASA tudományosan megalapozott állításait kétségbe vonod, ám a csekély műveltségű moonhoaxerek állításait kritika nélkül elfogadod.

Ugye az égbolti csillagokkal, az árnyékokkal és a szálkeresztekkel már bebizonyítottam én is, mások is, hogy a moonhoaxerek hülyeségeket írnak, mégpedig azért, mert minimális fogalmuk sincs a fényképezésről. Ennek ellenére elfogadod az ő további állításaikat, míg elutasítod a mi állításainkat.

Lelked rajta, sírni nem fogunk ezért. Csak sokatmondó az egyoldalú elfogultságod.
  • kamov
    Műholdról nem lehet megoldani.
    Ha mégis azt állítod hogy igen, akkor kérném a műhold pályáját meghatározó hat pályaelemet.

Mi a helyzet a holdkőzetekkel amelyekről minden geólógu egybehangzóan állítja hogy a Holdról van?
  • PR0DIGY
    >Mit fogadnál el minden kétséget kízáró bizonyítéknak a Holdraszállásról?

Pl. az eredeti felvételeket (az adatokkal együtt), amit megsemmisítettek.
    Már 1969-ben is sokan megkérdőjelezték a Holdraszállást, miért nem mutatták be az eredeti anyagot, hogy szertefoszlassák ezt a kételyt.

Műholdról is meg lehet oldani, hogy lent azt higgyjék, hogy a Holdról jött az élő adás a nagy 24 és 42 méteres antennákkal. Ez nem bizonyíték.

Aki pedig a Mythbusteren és Brainac-en nő fel, annak nem csoda, hogy automatikusan, szkepticizmus nélkül elhisz mindent, amit elé raknak. (brainwash) Kell egy kis egészséges szkepticizmus.
  • PR0DIGY
    Igen, pont ezért írtam a fehér foltot. Azt bezzeg meglátta...
  • PR0DIGY
    Te pedig tanulj meg olvasni.

Arról volt szó, hogy nem fémszálas volt a zászló, pedig a videókon úgy látszott...
  • kamov
    A japán cucc felbontása 10m/ pixel volt ami kevés a 4,2 m átmérőjő leszállófokozat észleléséhez, viszont minden adata stimmelt az Apollo adatokkal.

Kérdésem: Mit fogadnál el minden kétséget kízáró bizonyítéknak a Holdraszállásról?

• kamov
    Tanulj meg angolul olvasni.
    Az általad belinkelt szövegben az 5,5 dollár a zászló anyagköltsége volt plusz 75 dollár a tokozás. Lentebb olvasható hogy az összköltség párszáz dollár volt.
  • PR0DIGY
    Amikor itt próbáltál olyat látni, ami nincs, én se hurrogtalak le, hogy mit hazudozol.

Pedig itt látszik, hogy automatikusan gondolkodás nélkül készpénznek veszed, amit látsz, sőt még el is hiteted magad. Az miért baj, ha valaki próbál meggyőződni a dolgokról, hogy tényleg úgy van-e, ahogy bizonyos emberek tálalják?
  • PR0DIGY
    >veszteségmentes képeket gammázzál... egy artifaktos rommátömörített jpg-nél akár egy fasz is előjöhet a háttérben, mer kb bármilyen alakzatra artifaktosodik

Ez nem magyarázat, azok az anomáliák teljesen szabályos alakzatok, nem a jpeg hibája...
  • PR0DIGY
    Nem én lettem hazugságon kapva, csak mondtam már nem néztem utána. Azért van a fórum. :-) Egyébként egy szavatok sincs, hogy a nagy Hasselblad is ugyanoda mutat, amire mindig is hivatkoztam?
  • PR0DIGY
    >A leszalloegyseg alja a talpakkal ottmardt a felszinen

Akkor azt nem értem, hogy az a japán cuccos miért nem filmezte? Mert filmezte a leszállás helyét, de az a pont nagyon fehér volt (mondjuk nem látszik, de ezt magyarázzák...) Persze a zászlót sem filmezte, de arra meg az a hivatalos magyarázat, hogy 15 m-es felbontásnál nem látszik. OK, de akkor a fehérséget miért magyarázzák bele?
  • Sanyix
    biztos leért az a szar a földre, kigyulladt a lámpa és úgy gondolta akkor lentvannak, és kikapcsolta.
  • moikboy
  • gothmog
    Valószínűleg ilyen oka volt. Csak utána -persze ez csak ilyen ugratás szintű dolog- említik több helyen hogy Armstrong leszállása nem volt "túl szép". Az más kérdés, hogy a "maximális biztonságra törekedés" miatt alakult így.
    Itt látszik hogy egy pillanatra hezitál a leérkezés előtt, és aztán még módosít a leszállási helyen.
  • KillerBee
    Oli314 linkelte be nemrég ezt a cikket, ebben írják, hogy Armstrong különösen jól kezelte a holdkompot.

kvp:
    Az interrupt on pin change trükkös dolog, mert ha több pinre van engedélyezve, akkor neked kell tesztelned, melyik pin okozta az engedélyezettek közül. Az IRQ csak pár órajel elteltével jön be, plusz lekezeled a context mentést, s miközben lekérdezed a portot, előfordulhat, hogy ezalatt következik be egy másik pin change, amit így elveszítesz. Ezért ahol lehet, jobb a fejlettebb PIC-eken a Capture bemenetek használata, mert ott minden Capture bemenethez külön IRQ-t lehet hozzárendelni.

Tudnál részletesebben írni arról, miképpen jelentkezett a gond az interrupt on pin change funkcióval? Szívesen olvasnék róla.
  • kvp
    Mert vegre jo helyen volt a jarmu. Ha hajtumuvel szallnak le, akkor meg vizszintes iranyba is mozgott volna tovabb es nem ott ernek holdat ahol akarta. A felszallashoz nem kellett takarekoskodnia, az kulon tartalybol es hajtomuvel tortent. A leszalloegyseg alja a talpakkal ottmardt a felszinen. Az eredeti otlet az volt, hogy ha elkezd sullyedni a jarmu, akkor leoldjak az aljat es azonnal felszallnak. Nem igazan tudtak, hogy a por elbirja-e a jarmuvet, ezert neztek meg eloszor azt, hogy sullyednek-e. Aztan amikor kiderult, hogy nem es stabilan all a helyen a gep, akkor dontottek ugy, hogy kiszallhatnak. Egyebkent volt meg egy gaz, ami miatt az automatikus rendszer helyett kezzel kellett repulni, meghozza az, hogy a fedelzeti szamitogepen megszolalt a master alarm, ami azt jelenti, hogy tulterheles miatt beallt a 'homokora'. (a kovetkezo kuldetesek mar egy gyorsabb gepet kaptak nagyobb memoriaval) Maradt a kezi vezerles, ami amugy jol jott mert legalabb nem egy krater kozepere sikerult leszallni. A foldon Armstrong volt a berepulopilotaja a holdkompnak, sikerult is osszetornie egyet amikor a kezi iranyitast teszteltek. (a gyakorlo valtozatban szerencsere volt katapultules) Ha az eredeti csapat megy, akkor meg az is elofordulhatott volna, hogy lezuhannak a szamitogep miatt vagy beleallnak egy krater oldalaba. (az agc-k leszarmazottja a pic mcu csalad, aminek a legegyszerubb valtozata a mai napig megtartotta az agc par funkciojat es elnevezetest, pl. a reset-et meg mindig master clear-nek hivjak, de a leszallasnal a gondot okozo interrupt on pin change is megvan a hardveres szamlalokkal egyutt)
  • Molnibalage
    Akkor azért ment ő elsőnek és nem azért, mert ő jött a sorban?
  • KillerBee
    Nem olvastam részletesen utána, ezért inkább csak kérdezem: nem lehet, hogy Armstrong azért kapcsolta ki hamarabb a hajtóművet, mert takarékoskodni akart az üzemanyaggal? Ugye köztudott, hogy új leszállóhelyet kellett keresnie és már csak 20 másodpercre volt elég az üzemanyag, talán biztonsági tartalékot akart a felszálláshoz. Biztos valahol le van írva, pontosan miért tette.

Úgy olvastam, a tréningek során ő kezelte legügyesebben a holdkompot, persze attól még élesben becsúszhatott neki egy kis hiba.
  • gothmog
    Próbálhatod elütni jópofizással, ez már nem változtat azon, hogy hazugságon lettél kapva.

KillerBee- Armstrong egy kicsit rutintalanul még 1m magasan leállította a hajtóművet, úgyhogy egy kicsit "koppanva" érkeztek le. Ez benne van a történeti leírásokban. Az Apollo15 leszállásánál látszik (real media), milyen az amikor a leérkezésig megy a hajtómű, és aztán érdemes megfigyelni, hogy mennyi idő alatt üllepszik le a felvert por. (kb. fél másodperc)
  • KillerBee
    Újabb csapás azoknak, akik azzal jönnek, miért nem fújta szét a hajtómű leszálláskor a holdport az holdkomp alól:

Kép

Direkt jelölve is van a képen, hol ért talajd a holdkomp lába és hol állt meg. Ugyanis nem függőlegesen szállt le, plusz az utolsó szakaszban már nem is működött a hajtómű. Hogyan is fújhatta volna akkor szét a holdport?

Na persze ez le van írva x helyen, ám 1000*x alkalommal teszik fel a kérdést a moonhoaxerek. Azaz 999 alkalommal nincs közvetlen vlasz, ezért nagyon örülnek, hogy lerántották a leplet a NASA csalásáról.
  • Sanyix
    veszteségmentes képeket gammázzál... egy artifaktos rommátömörített jpg-nél akár egy fasz is előjöhet a háttérben, mer kb bármilyen alakzatra artifaktosodik. A képecskéden is látni sávos köröket, na az pont olyan mint a színek között egy durva fokozat, ami az eredetin nem tűnik fel, de világosítva már megszorzódik. Tudod, ha a játékokat 16bites színmélységre állítod, kb ilyen dolgokat lehet azokon is észrevenni
  • PR0DIGY
    Köszi, miből gondoltad, hogy nem tudom, hogy panorámaképek? Nem is azzal van gond. Csak mivel magyarázható a kép?

Egyébként a sokat emlegetett Hasselblad Magazine képek is ugyanoda mutatnak, ahonnan én linkeltem az eredetit. (Figyeld meg: (non-JavaScript
    image link(s): Standard Hi-Res) http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a11/ ) Na? Csak ezek az eredetiek itt is vannak egyben.
  • Epikurosz
    ON: Ide süss!
  • moikboy
    A Hasselblad-nál meg már azok montázsok meg CGI-k. :-)

Látszik, hogy még csak 30.000 Ft-os szappanosdobozzal fotóztál; analógból meg talán a nagymama Смена-ja rémlik csak.

Gratulálok!
  • Garga Pitic #263
    Az eredetin egykéményes hajó árnyképe látszik, talán azt próbálták törölni :)

Ha fentről világítana a lámpasor, a "falon" parabolák látszanának. A körökhöz a néző felől kéne világítaniuk, de az árnyékok mást mutatnak :)

Valami nagy hatósugarú PS ecset az egyes képek illesztése után?
    Bár ez még akár analóg módon is készülhetett.
    (A képeket ívben egy fekete háttér elé rakták majd fotó? Passz, a módszer csak elképzelés.)

Valami trükközés kellett, mivel az eredeti képek nem tartalmaztak elég és egyforma magasságban eget.
  • moikboy
    Bazdmeg, oda is van írva: "Assembled panoramas". Spt, még az is oda van írva, hogy ki heggesztette össze a képeket panorámává: "Mauro Freschi ( 0.3Mb ) and David Harland ( 2.9Mb ) have done assemblies of the portion showing Neil at the MESA.".

Magyarul ezeket már a Földön vágták össze. A korábban linkelt Full Hasselblad Magazines-t nézd, mert azok az eredeti bescannelt rollfilmek.
  • Epikurosz
    Nem unjátok már ezt a témát.
    Én szemtanú vagyok: 1969-ben fekete-fehér tévén néztem a holdraszállást Erdélyben. Ezt csak azért írom, mert a ma esti híradóban azt lódította a bemondó, hogy a keleti blokkban a tévé nem közvetítette az eseményt.
    Elég sokat szerencsétlenkedtek az űrhajósok, alig volta türelmem kivárni, amíg lekecmeregnek a kompról a talajra. Ha emlékezetem nem csal, dél körül lehetett az esemény, de lehet, hogy keverem, mert a következő holdraszállást is megnéztem, meg még a 3.-at is stb. Jó kis buli volt. Az utcánkban csak 2 tévé volt, és ez már ugye választék, el lehetett dönteni, hogy kihez megy az ember mozizni. A tévétulajok örültek, hogy hozzájuk mentünk, mert lehetett villogni, fontosságukat, tehetősségüket mutatni. 1969-ben egyébként volt egy pici enyhülés a komcsi blokkban, olyan reform fíling.

Üdv,
    Egy szem- és fül-koronatanú.