174
 • endgamer
  #174
  Éljen, éljen! Még egy rafkós fegyver, amivel a világ lázongó (bér)rabszolgáit fegyelmezni lehet majdan.
 • Epikurosz
  #173
  Azt ugye tudod, hogy ez csak mendemonda?
 • Mortein79
  #172
  Hm. Érdekes. Bár, az a magyarázóábra nem túl meggyőző, annak a két katonának akkor sem lenne jó napja, ha egy egyszerű kézigránátot kapnak a nyakukba. Olcsóbb is, hatásos is...

  Erről az Amerikai űrhajós történet jut az eszembe, amikor az amerikaiak milliókból kifejlesztették azt a tollat, amelyikkel súlytalanságban is lehet írni (mert ugye a tinta nem folyna lefelé egyébként, a betétből), erre az oroszok mit csináltak? Ceruzát használtak....
 • lapaleves
  #171
  "természetesen csinálunk majd olyat is, ami csak megcsiklandozza a lövészárokban bújó katonákat"

  hát persze.
 • KillerBee
  #170
  "A földmágneses térről: a puszta indoklást értem, csak azt nem, hogy ez milyen pluszt nyújt az alternatív lehetőségekhez képest."

  Milyen alternatív lehetőségekre gondolsz?

  A szél hatását nem is említettem, de valóban, ez is rontja a pontosságot, mégpedig annál nagyobb százalékban, minél kisebb a torkolati sebesség. Ráadásul ezt a fordulatszámméréssel sem lehet kompenzálni, de kilövés előtt talán van ilyen beállítási lehetőség is.

  A visszarúgást azért nem csak a nagyobb tömeggel lehet csökkenteni, hanem pl. a cső végén elhelyezett furatokkal is, amelyek akár hátrafelé is fújhatják a lőporgázokat - igaz, ennek veszélyei is vannak. Tegnap utánaolvastam, szép megoldások léteznek.
 • halgatyó
  #169
  A másik gond amire tippelek: az apró gránátot egy (az ablak előtt vagy fölött elhelyezett) deszkával is ki lehet védeni.
  Nem helyes lebecsülni a harcoló felek találékonyságát. Van egy olyan érzésem, hogy ez az új fegyver nem sokat fog befolyásolni a harcok során.
  (Találékonyság persze mind a két oldalon van, ez világos. Az RPG-ket Vietnamban a páncélkocsik köré helyezett vastag deszkákkal védték az amerikaiak, ez hatékony volt a robbanófej piezoelektromos gyújtása miatt)

  Asszem az amerikaiak leghatékonyabb fegyvere az eléggé alacsony dicsőség-színvonalú: a szembenálló hadurak megkenegetése néhány millió dolcsival
  (hú de finoman fogalmaztam:-))
 • halgatyó
  #168
  A kisebb kezdősebesség is gond, elsősorban két okból: egyrészt így meredekebb röppálya szükséges, ami épített környezetben megkönnyíti a megcélzott harcosoknak a fedezék kiválasztását. Másik (nyílt terepen) a szél jobban befolyásolja a gránátot.
  A földmágneses térről: a puszta indoklást értem, csak azt nem, hogy ez milyen pluszt nyújt az alternatív lehetőségekhez képest.
  "az emelkedési szöget kilövés előtt kell beállítani" Ez az alacsony kezdősebesség miatt (is) van.

  A visszarúgásról: ez kézifegyver, amivel szaladgálni kell. Emiatt a súlya nem lehet túl nagy. Szerintem az egymásnak ellentmondó követelményeket csak rakétameghajtással lehetne kiküszöbölni, ahogyan a korábbi magyar hadseregben RPG működött (első pillanatban egy elpuffanó töltet kidobta a rakétát, és az a csőtorkolattól kb. 15 méterre indult be)
  Az RPG eléggé súlyos volt, és a rakéták is. Az RPG-snél levő táskában 2 db rakéta volt, a társánál levő táskában meg 3. Ez nem túl sok. (Pláne azzal a célzási pontossággal, cserébe minden rajban (7 ember) volt egy RPG-s)

  Az amerikaiaknak olyan sokféle fegyver van már most is a birtokukban (pl. gépkocsira szerelt gránátvető), hogy ez a fegyver nem is tudom milyen hézagot tölt be, amit a többi nem tud ellátni. Biztos van ilyen hézag, ha már kifejlesztették ezt.

  Ami viszont szemet szúrt: 2012-ben rendszeresítik a fegyvert. Vagyis akkor KEZDIK A HASZNÁLATÁT hivatalosan.
  Akkor meddig akarnak háborúzni? Én azt gondoltam, hogy 2012-ben már ott se lesznek!
 • KillerBee
  #167
  A kis torkolati sebesség önmagában nem lenne gond. A baj a torkolati sebesség szórásából adódik, mert a lövedék esésének a változó torkolati sebesség miatti szórása abszolút számokban nagyobb, mint nagyobb torkolati sebesség esetén.

  "Az, hogy a kilövési sebesség jelentősen változik, szerintem igencsak hátrányos."

  Jelentős szórásról nem olvastam. Minden fegyver torkolati sebessége ingadozik, több okból is: hőmérséklet (pl. hanyadik lövést adják le), a huzagolás kopottsága, a lőpor mennyiségének szórása, a lövedék felületi kidolgozásának szórása, hogy csak azt írjam, ami épp eszembe jut. Ennél a fegyvernél a megtett út számításában (ugye már érted, miért kell a Föld mágneses terét mérni?) kompenzálják a torkolati sebesség szórását, ám a lövedék esésének a torkolati sebességtől függő szórása nem kompenzálható, hiszen az emelkedési szöget kilövés előtt kell beállítani. Ez a nagyobb baj.
 • halgatyó
  #166
  Átfutottam a megadott irományokat, hát nem győzött meg.
  A 190 m/s eléggé alacsony sebesség, tehát a röppálya tényleg nem lapos. Ez megnehezíti az olyan "ellenség" eltalálását, akik felülről védett fedezékből, keskeny résen át tüzelnek.
  A hatótávolságnak mindenütt max. 500 métert írnak, ami a kezdősebesség ismeretében reálisnak tűnik. (1000 méter nem)
  Az, hogy a kilövési sebesség jelentősen változik, szerintem igencsak hátrányos.
  A fegyver leírásában akad némi összevisszaság, szerintem nem akarják pontosan elárulni a működési részleteket, ami érthető.
  Majd meglátjuk, hogy vizsgázik a gyakorlatban.
  Magánvéleményem, hogy a katonák legnagyobb biztonságát az hozná el, ha szépen hazamennének és békénhagynák az arabokat és a paffgánokat...
 • KillerBee
  #165
  1.

  2.

  3.
 • KillerBee
  #164
  Nincs kizárva, hogy van benne dezinformáció. Az nekem is gyanús, hogy állítólag akkora robbanóereje lenne egy 25mm-es lövedéknek. Én a szabadalmi leírást olvastam és az alapján írtam, hogy simán működhet így.

  1) A lövedéknek adott impulzus mindenképpen nagy, mert 25mm kalibernél elég nagy tömeg kell ahhoz, hogy a közeg ne lassítsa le nagyon hamar. A fegyver rúgásának mértéke azonban függ a fegyver tömegétől is, továbbá van más módszer is a rúgás kompenzálására. Az sem biztos, hogy támaszték nélkül lövik ki, a fotó szerintem nem jelent semmit.

  2) A cikkben én nem olvastam lapos röppályáról, de feltételezhető, hogy az.

  3) "A pontos időzítéshez ma már teljesen felesleges a Föld mágneses terével vacakolni, amikor 100-szor pontosabban lehet időzíteni egy mászemnyi elektronikával, és akkor kívülről nehezebben zavarható."

  A Föld mágneses tere nem az időzítéshez kell, hanem a lövedék tengely körüli forgási sebességének meghatározásához. Timer meg mindenképpen van, hiszen szükség van egy időalapra, továbbá 1000 méteren túl már a timer alapján detonál.

  4) Nem hiszem, hogy egy katona rendszeresített fegyvere lenne ez. Talán csal alkalmilag használják és addig egy járműben tárolják.

  De olvasd el a #126-os hozzászólásomat és a cikkben megadott linken a szabadalmi leírást. Ez utóbbi igen bő lére ereszti, a lényeget én összefoglaltam.

  Nekem csak most tűnt fel:

  "mivel rádió távirányítású robbanó lövedéke képes egy méteren belül felrobbanni a célponttól."

  Hol van itt rádiótávirányítás? Vagy bármiféle távirányítás?
 • halgatyó
  #163
  Nem hiszem hogy ez pont így működik. Egy kissé dezinfó szaga van az egésznek.
  Majd ha hallom (több helyről, megbízható forrásokból) hogy ilyen izét sikeresen használtak a hazájukat védők ellen, akkor majd elhiszem.

  Több ooka van a kételyeimnek:
  -- A huzagolt csövön keresztülpasszírozni egy lövedéket nem olyan könnyű, nagy gáznyomás kell hozzá (egy kalasnyikov csövén pl. nem tudnám kézzel átnyomni a lövedéket)
  (Ha preciziós megforgatást akarnak, akkor a huzagolásnak bele kell nyomódnia a lövedék oldalába)
  -- A nagy gáznyomás, meg a cikkben említett lapos röppálya viszonylag nagy kezdeti sebességet feltételez. Megnézem azt a katonát, aki támaszték nélkül, pusztán vállból kilő egy ilyet.
  -- A lövedéknek muszáj hogy tömege legyen, mert egy 7.62-es lőszer semmilyen robbanóanyaggal megtöltve sem tud letarolni egy szobát, szóval legalább 15 dekának kell lennie (ld. még az előző pont)
  -- A pontos időzítéshez ma már teljesen felesleges a Föld mágneses terével vacakolni, amikor 100-szor pontosabban lehet időzíteni egy mászemnyi elektronikával, és akkor kívülről nehezebben zavarható.
  -- A fegyver EGYETLEN fajta fedezék ellen biztosít hatásos támadást. Azok az emberek, akik eléggé elszántak és ravaszak (már sokszor bebizonyították) nem fogják magukat túlságosan zavartatni ettől a fegyvertől.
  -- A nagytömegű gránát rengeteg kiskaliberű lőszer helyét (és súlyát) foglalja el. Kérdéses, hogy a harcban mi ér többet: az 5,6-es kaliberű lövedékekből 200 darab, vagy egyetlen ilyen gránát. (ez nyilván helyzetfüggő)
  A kilövéshez szükséges fegyver is plussz súly. Ami ide-oda leng a katonán miközben szalad (szaladtam én is annak idején, kalasnyikovval)
 • Epikurosz
  #162
  A sárga festmény
 • Epikurosz
  #161
  Igen, ez az evolúció eredménye. Egy nőnek felkészültnek kell lennie a gyors cselekvésre. :-))
 • Doktor Kotász
  #160
  Ez a fegyver 40mm-es gránátlövőként már működik.
  Most kézifegyvert csináltak a telepíthető vagy gépjárművekre szerelhető fegyverből.
  AS
 • KillerBee
  #159
  Girl powa rulez!
 • KillerBee
  #158
  Egy nőnek mennyivel könnyebb dolga van ilyen esetben, legalábbis ha szoknyát visel.
 • Epikurosz
  #157
  Nszóval, szerintem szándékosan van ez belerakva, egy másik indexes villogtatja az ülepét. Megrendezett!

  Az viszont nem volt megrendezve, amikor én rövidnadrágban elmentem a teszkóba, jó két éve, és valamelyik önkiszolg. pultnál lehajoltam és elszakadt az alsógatyámban a gumi.

  Az ülepem nem lepleződött le emiatt, de az alsógatya állandóan csúszott le, és a lábam között kifittyent a rövidnadrágból. Mindig utána kellett nyúlni, oldalt, és visszaügyeskedni. Mindjárt vettem is egy új alsógatyát azzal, hogy majd kint a WC-ben lecserélem. A pénztárig úgy mentem el, hogy a zsebemben volt a kezem, úgy tartottam a belsőséget, de amikor fizetni kellett, csak lecsúszott. A pénztáros csaj mindenesetre nem szólt semmit, sem a mögöttem sorban állók, legcikibb, a legmesszemenőkig diszkrétek voltak. :-))
 • Epikurosz
  #156
  Ja. Különben, ha belenézel a többi videóba, van olyan, hogy "Felvonulók kérték"
  Ez egy jellemző indekszes fércmű, de lehet rajta szórakozni.
  A maszop városligeti majálisán forgattak a fijúk, na ott is egy kilógó se..ű valakit lehet látni. Sőt, egy maszopos öregfan kijelenti, hogy neki a s..e is piros.
  Úgy néz, hogy náluk már vezérmotívummá vált a s..g, a szájukból is azt csináltak egyébként.
  Mint a jutyubra feltett Gálvölgyis-shows kabaréban a sárga festmény.
 • Cefet
  #155

  Jó ez a videó.
  Próbálják kizoomolni, de azért mégiscsak benne van egy ilyen:
 • Epikurosz
  #154
  Ha nekem ilyen puskám lenne, először ezeket lőném agyon.
 • KillerBee
  #153
  "Ha ezek a repeszek, lovedekek,akarmik minden iranyba repulnenek, raadasul olyan sebesseggel, ami alkalmas az ellenseg harckeptelenne tetelehez, ugy a lovesz sem lenne minden esetben biztonsagban. Persze, csak ha kizarolag lefele robban."

  Ezt hogyan érted?
 • KillerBee
  #152
  Ez nagyon egyszerű és könnyen megtanulható szabály, csak éppen semmi köze az egybeírás-különírás kérdéséhez, amely sokkal bonyolultabb.

  #147:
  Nekem semmilyen spell checker nincs telepítve, még az OOo-ban sem. Amúgy toto66-nak tökéletesen igaza van a #139-ben, a spell checker nem sokat segít azoknak, akik eleve nem tudnak helyesen írni.
 • hangulati
  #151
  Ha ez megerte a penzt, akkor mar miert nem tettek egy tisztesseges granatvetot halalosan pontossa? Az legalabb el is temeti az aldozatokat...
 • hangulati
  #150
  Nekem megis az abra tetszik a legjobban. Ahogy a robbanas csakis lefele iranyulo repeszeket szor. Persze a gravitacio:) Ha ezek a repeszek, lovedekek,akarmik minden iranyba repulnenek, raadasul olyan sebesseggel, ami alkalmas az ellenseg harckeptelenne tetelehez, ugy a lovesz sem lenne minden esetben biztonsagban. Persze, csak ha kizarolag lefele robban:) Egy tomahawk-szeruen forogva eldobott geppisztoly szigeteloszalaggal rogzitett ravasszal kb. hasonlo lenne:)) Es az is kommunikal a fold magneses mezejevel, mert elobb-utobb biztosan leesik. Az is kivancsisaggal tolt el, hogy vajon egy 25 mm-es lovedekbe mit tudnak belesajtolni, ami ilyen hatast kepes kelteni? Mert a cel ugyebar altalaben visel vedofelszerelest. Hat, most majd megjelenik a katonai kevlaresernyo(KKE):)
 • Epikurosz
  #149
  Ízelítőnek:

  „138. Szóösszetétel révén gyakran keletkeznek hosszú szavak. Ezeket bizonyos esetekben
  célszerű kötőjellel tagolni, hogy könnyebben olvashatók legyenek.
  A két egyszerű közszóból alakult összetételeket egybeírjuk: asztallap, felezőegyenes, matematikatanítás,
  nitrogénasszimiláció, paradicsomsaláta, televíziókészülék, teljesítménynövekedés
  stb. De: sakk-kör stb. (Vö. 62.)
  A kettőnél több szóból alakult (úgynevezett többszörös) összetételeket általában ugyanúgy egybeírjuk,
  mint a kéttagúakat: cseppkőbarlang, gépkocsivezető, ivóvízellátás, készruhaáruház,
  pénzügyőrlaktanya, rádiószaküzlet, úttörővasút, nyersolajmotor, rendőrjárőr, barnakőszénkoksz,
  mértékegységrendszer stb. – A hat szótagnál hosszabb többszörös összetételeket azonban már
  többnyire kötőjellel tagoljuk két fő összetételi tag határán: csapatzászló-avatás,
  dokumentumfilm-bemutató, könyvritkaság-gyűjtemény, tornász-csapatbajnokság, munkaerőnyilvántartás,
  foszforműtrágya-gyártás stb.
  Az egyébként szabályos, de túlzottan hosszú összetett szavak szerkezetes megoldással
  elkerülhetők: tervezőiroda-vezető = a tervezőiroda vezetője, gépkocsivezető-tanfolyam
  = gépkocsi-vezetői tanfolyam stb.
  Az úgynevezett szótagszámlálás szempontjai a következők: Szótagszámon az összetett szó jel
  és rag nélküli alakjának szótagszámát kell érteni: cserépedénygyártás, cserépedénygyártásnak,
  cserépedénygyártásban; honvédemlékmű, honvédemlékműveink; stb. – A származékszók
  képzőeleme azonban beleszámít a szótagszámba: kerékpárjavítás, kerékpárjavításokat;
  élelmiszerkészlet, élelmiszerkészletüknek; de kerékpár-javítási, (bőséges) élelmiszer-készletű
  stb. – Gyakorlati megfontolásból az igekötők közül csak a két vagy több szótagúakat tekintjük
  külön összetételi tagnak: előadó-művészet, kölcsön-visszafizetés stb.; de: befogadóképesség,
  állománykiegészítés stb.”
 • Epikurosz
  #148
  Az összetett szavaknál az ökölszabály az, hogy hat szótagig egybeírjuk.

  Egyébként A magyar helyesírás szabályai c. mű on-line is megkonzultálható.
 • Epikurosz
  #147
  Én Mozillában nyomom, és telepítettem a helyesírás-ellenőrzőt. (Most elárultam a titkot, hogy miért írok ilyen szépen, és helyesen. :-)
  Angolul is, és magyarul is. Annyira nem rossz.
 • KillerBee
  #146
  http://www.sg.hu/galeria/1240997691/12409976911244322174.GIF
 • KillerBee
  #145
  Na ez talán jobb lesz:

 • KillerBee
  #144
  A biztonság kedvéért megnéztem a Scriptum-féle Anyanyelvi könyvespolc helyesírási szótárában, ott is külön van írva:

 • Molnibalage
  #143
  A jelzős szerkezetekkel egyáltalán nem boldogul. A műszaki és természettudományos szakkifejezésekről fogalma nincs...
 • KillerBee
  #142
  A helyzet az, hogy a helyesírási szabályzat szerint tényleg külön kell írni. Olvasd el itt vagy itt.

  Ettől függetlenül a magyar helyesírási szabályzatban éppen az egybeírás-különírás a legkövethetetlenebb és legkövetkezetlenebb, részben a qrva sok szabály miatt, részben meg a szintén qrva sok kivétel miatt. Szerintem ez annyira feleslegesen bonyolult, hogy megtanulhatatlan.
 • toto66
  #141
  Bár, igazad van, sokan elhiszik, hogy a Word helyesírás-ellenőrzője tudja helyesen.
 • tenkenorman
  #140
  ez már több éves cucc amúgy.
 • toto66
  #139
  Talán próbáld meg a "felvétel a szótárba" gombot!
  A helyesírás javító nem azonak való, akik nem tudnak helyesen írni, hanem azoknak akik ismerik a szabályokat, de vétenek írásközben, mint én is.
 • B0nFire
  #138
  off

  Na, pont a Word helyesírás-ellenőrzőjét lehet nagy ívben elfelejteni. Nem tudom, ki volt az az ökör, aki programozta (elnézést, de nem tudok rá enyhébb kifejezést találni), mert a magyar nyelvben létező összes összetett szót külön akarja írni! Sokan pedig, akik tényleg hadilábon állnak a helyesírással, bátran ráhagyatkoznak. Aztán meg hót pipa vagyok, amikor, látom a boltokon a "NYITVA TARTÁS" c. táblát. És ugye egy bolond százat csinál; mert már kapni készen ilyen táblácskákat, és gyárilag van szarul írva rá! Lassan már afelé tendálunk, hogy az ország elfelejt helyesen írni, mert a spell-checker a jó helyett is rosszat javasol. "hó esés, kosár labda" stb.

  /off
 • KillerBee
  #137
  Ez csak eggyel több ok lenne az SG számára, hogy megbecsülje a segítőkész olvasókat.
 • Epikurosz
  #136
  Tudtommal a zindex is alkalmaz főkorrektor, Zs. Béla (Don B) személyében, de nekik nagyobb a forgalmuk, a libsik csak úgy öntik beléjük a pénzüket, hogy arra hajoljon a szerkesztők keze. Mindenhez pénz kell, még a pénzhez is.
 • KillerBee
  #135
  Érdekes szemléletmód, csak azt nem értem, hogy a cikkírónak miért nem áll rendelkezésére spell checker. Egészségügyi okokból el van tiltva tőle? Bár megnézném, a Word ellenőrzője hogyan dönt pl. a folyt és a fojt alakok között.

  A köszönet kérdését érdemes még egy kicsit boncolgatni. A portál a cikkíróknak és a fordítóknak tiszteletdíjat fizet a cikkekért. Ha egy olvasó kijavítja a cikkben található helyesírási/fordítási hibákat vagy tárgyi tévedéseket, akkor ő is megérdemelne annyi tiszteletet, hogy megköszönjék az önzetlen és ingyenes segítségét. Végtére is az SG fizetett munkatársai munkáját végzik, ingyen. Egy sor olyan helyet ismerek, ahol a cikkíró hozzászólásban megköszöni a javítást, ilyen pl. a Prohardver, de nem csak az. Általában véve is a magyar netes újságírásra sokkal inkább az utóbbi jellemző, nem az SG példája.

  Sőt, szinte hihetetlen, de MA is létezik olyan internetes portál, amely alkalmaz főállású korrektort, ilyen pl. a Prohardver.


  Egyebekben pedig egyetértek kiskorúbézoltán #132-es hozzászólásával.