174
  • endgamer
    #174
    Éljen, éljen! Még egy rafkós fegyver, amivel a világ lázongó (bér)rabszolgáit fegyelmezni lehet majdan.
  • Epikurosz
    #173
    Azt ugye tudod, hogy ez csak mendemonda?
  • Mortein79
    #172
    Hm. Érdekes. Bár, az a magyarázóábra nem túl meggyőző, annak a két katonának akkor sem lenne jó napja, ha egy egyszerű kézigránátot kapnak a nyakukba. Olcsóbb is, hatásos is...

    Erről az Amerikai űrhajós történet jut az eszembe, amikor az amerikaiak milliókból kifejlesztették azt a tollat, amelyikkel súlytalanságban is lehet írni (mert ugye a tinta nem folyna lefelé egyébként, a betétből), erre az oroszok mit csináltak? Ceruzát használtak....
  • lapaleves
    #171
    "természetesen csinálunk majd olyat is, ami csak megcsiklandozza a lövészárokban bújó katonákat"

    hát persze.
  • KillerBee
    #170
    "A földmágneses térről: a puszta indoklást értem, csak azt nem, hogy ez milyen pluszt nyújt az alternatív lehetőségekhez képest."

    Milyen alternatív lehetőségekre gondolsz?

    A szél hatását nem is említettem, de valóban, ez is rontja a pontosságot, mégpedig annál nagyobb százalékban, minél kisebb a torkolati sebesség. Ráadásul ezt a fordulatszámméréssel sem lehet kompenzálni, de kilövés előtt talán van ilyen beállítási lehetőség is.

    A visszarúgást azért nem csak a nagyobb tömeggel lehet csökkenteni, hanem pl. a cső végén elhelyezett furatokkal is, amelyek akár hátrafelé is fújhatják a lőporgázokat - igaz, ennek veszélyei is vannak. Tegnap utánaolvastam, szép megoldások léteznek.
  • halgatyó
    #169
    A másik gond amire tippelek: az apró gránátot egy (az ablak előtt vagy fölött elhelyezett) deszkával is ki lehet védeni.
    Nem helyes lebecsülni a harcoló felek találékonyságát. Van egy olyan érzésem, hogy ez az új fegyver nem sokat fog befolyásolni a harcok során.
    (Találékonyság persze mind a két oldalon van, ez világos. Az RPG-ket Vietnamban a páncélkocsik köré helyezett vastag deszkákkal védték az amerikaiak, ez hatékony volt a robbanófej piezoelektromos gyújtása miatt)

    Asszem az amerikaiak leghatékonyabb fegyvere az eléggé alacsony dicsőség-színvonalú: a szembenálló hadurak megkenegetése néhány millió dolcsival
    (hú de finoman fogalmaztam:-))
  • halgatyó
    #168
    A kisebb kezdősebesség is gond, elsősorban két okból: egyrészt így meredekebb röppálya szükséges, ami épített környezetben megkönnyíti a megcélzott harcosoknak a fedezék kiválasztását. Másik (nyílt terepen) a szél jobban befolyásolja a gránátot.
    A földmágneses térről: a puszta indoklást értem, csak azt nem, hogy ez milyen pluszt nyújt az alternatív lehetőségekhez képest.
    "az emelkedési szöget kilövés előtt kell beállítani" Ez az alacsony kezdősebesség miatt (is) van.

    A visszarúgásról: ez kézifegyver, amivel szaladgálni kell. Emiatt a súlya nem lehet túl nagy. Szerintem az egymásnak ellentmondó követelményeket csak rakétameghajtással lehetne kiküszöbölni, ahogyan a korábbi magyar hadseregben RPG működött (első pillanatban egy elpuffanó töltet kidobta a rakétát, és az a csőtorkolattól kb. 15 méterre indult be)
    Az RPG eléggé súlyos volt, és a rakéták is. Az RPG-snél levő táskában 2 db rakéta volt, a társánál levő táskában meg 3. Ez nem túl sok. (Pláne azzal a célzási pontossággal, cserébe minden rajban (7 ember) volt egy RPG-s)

    Az amerikaiaknak olyan sokféle fegyver van már most is a birtokukban (pl. gépkocsira szerelt gránátvető), hogy ez a fegyver nem is tudom milyen hézagot tölt be, amit a többi nem tud ellátni. Biztos van ilyen hézag, ha már kifejlesztették ezt.

    Ami viszont szemet szúrt: 2012-ben rendszeresítik a fegyvert. Vagyis akkor KEZDIK A HASZNÁLATÁT hivatalosan.
    Akkor meddig akarnak háborúzni? Én azt gondoltam, hogy 2012-ben már ott se lesznek!
  • KillerBee
    #167
    A kis torkolati sebesség önmagában nem lenne gond. A baj a torkolati sebesség szórásából adódik, mert a lövedék esésének a változó torkolati sebesség miatti szórása abszolút számokban nagyobb, mint nagyobb torkolati sebesség esetén.

    "Az, hogy a kilövési sebesség jelentősen változik, szerintem igencsak hátrányos."

    Jelentős szórásról nem olvastam. Minden fegyver torkolati sebessége ingadozik, több okból is: hőmérséklet (pl. hanyadik lövést adják le), a huzagolás kopottsága, a lőpor mennyiségének szórása, a lövedék felületi kidolgozásának szórása, hogy csak azt írjam, ami épp eszembe jut. Ennél a fegyvernél a megtett út számításában (ugye már érted, miért kell a Föld mágneses terét mérni?) kompenzálják a torkolati sebesség szórását, ám a lövedék esésének a torkolati sebességtől függő szórása nem kompenzálható, hiszen az emelkedési szöget kilövés előtt kell beállítani. Ez a nagyobb baj.
  • halgatyó
    #166
    Átfutottam a megadott irományokat, hát nem győzött meg.
    A 190 m/s eléggé alacsony sebesség, tehát a röppálya tényleg nem lapos. Ez megnehezíti az olyan "ellenség" eltalálását, akik felülről védett fedezékből, keskeny résen át tüzelnek.
    A hatótávolságnak mindenütt max. 500 métert írnak, ami a kezdősebesség ismeretében reálisnak tűnik. (1000 méter nem)
    Az, hogy a kilövési sebesség jelentősen változik, szerintem igencsak hátrányos.
    A fegyver leírásában akad némi összevisszaság, szerintem nem akarják pontosan elárulni a működési részleteket, ami érthető.
    Majd meglátjuk, hogy vizsgázik a gyakorlatban.
    Magánvéleményem, hogy a katonák legnagyobb biztonságát az hozná el, ha szépen hazamennének és békénhagynák az arabokat és a paffgánokat...
  • KillerBee
    #165
    1.

    2.

    3.
  • KillerBee
    #164
    Nincs kizárva, hogy van benne dezinformáció. Az nekem is gyanús, hogy állítólag akkora robbanóereje lenne egy 25mm-es lövedéknek. Én a szabadalmi leírást olvastam és az alapján írtam, hogy simán működhet így.

    1) A lövedéknek adott impulzus mindenképpen nagy, mert 25mm kalibernél elég nagy tömeg kell ahhoz, hogy a közeg ne lassítsa le nagyon hamar. A fegyver rúgásának mértéke azonban függ a fegyver tömegétől is, továbbá van más módszer is a rúgás kompenzálására. Az sem biztos, hogy támaszték nélkül lövik ki, a fotó szerintem nem jelent semmit.

    2) A cikkben én nem olvastam lapos röppályáról, de feltételezhető, hogy az.

    3) "A pontos időzítéshez ma már teljesen felesleges a Föld mágneses terével vacakolni, amikor 100-szor pontosabban lehet időzíteni egy mászemnyi elektronikával, és akkor kívülről nehezebben zavarható."

    A Föld mágneses tere nem az időzítéshez kell, hanem a lövedék tengely körüli forgási sebességének meghatározásához. Timer meg mindenképpen van, hiszen szükség van egy időalapra, továbbá 1000 méteren túl már a timer alapján detonál.

    4) Nem hiszem, hogy egy katona rendszeresített fegyvere lenne ez. Talán csal alkalmilag használják és addig egy járműben tárolják.

    De olvasd el a #126-os hozzászólásomat és a cikkben megadott linken a szabadalmi leírást. Ez utóbbi igen bő lére ereszti, a lényeget én összefoglaltam.

    Nekem csak most tűnt fel:

    "mivel rádió távirányítású robbanó lövedéke képes egy méteren belül felrobbanni a célponttól."

    Hol van itt rádiótávirányítás? Vagy bármiféle távirányítás?
  • halgatyó
    #163
    Nem hiszem hogy ez pont így működik. Egy kissé dezinfó szaga van az egésznek.
    Majd ha hallom (több helyről, megbízható forrásokból) hogy ilyen izét sikeresen használtak a hazájukat védők ellen, akkor majd elhiszem.

    Több ooka van a kételyeimnek:
    -- A huzagolt csövön keresztülpasszírozni egy lövedéket nem olyan könnyű, nagy gáznyomás kell hozzá (egy kalasnyikov csövén pl. nem tudnám kézzel átnyomni a lövedéket)
    (Ha preciziós megforgatást akarnak, akkor a huzagolásnak bele kell nyomódnia a lövedék oldalába)
    -- A nagy gáznyomás, meg a cikkben említett lapos röppálya viszonylag nagy kezdeti sebességet feltételez. Megnézem azt a katonát, aki támaszték nélkül, pusztán vállból kilő egy ilyet.
    -- A lövedéknek muszáj hogy tömege legyen, mert egy 7.62-es lőszer semmilyen robbanóanyaggal megtöltve sem tud letarolni egy szobát, szóval legalább 15 dekának kell lennie (ld. még az előző pont)
    -- A pontos időzítéshez ma már teljesen felesleges a Föld mágneses terével vacakolni, amikor 100-szor pontosabban lehet időzíteni egy mászemnyi elektronikával, és akkor kívülről nehezebben zavarható.
    -- A fegyver EGYETLEN fajta fedezék ellen biztosít hatásos támadást. Azok az emberek, akik eléggé elszántak és ravaszak (már sokszor bebizonyították) nem fogják magukat túlságosan zavartatni ettől a fegyvertől.
    -- A nagytömegű gránát rengeteg kiskaliberű lőszer helyét (és súlyát) foglalja el. Kérdéses, hogy a harcban mi ér többet: az 5,6-es kaliberű lövedékekből 200 darab, vagy egyetlen ilyen gránát. (ez nyilván helyzetfüggő)
    A kilövéshez szükséges fegyver is plussz súly. Ami ide-oda leng a katonán miközben szalad (szaladtam én is annak idején, kalasnyikovval)
  • Epikurosz
    #162
    A sárga festmény
  • Epikurosz
    #161
    Igen, ez az evolúció eredménye. Egy nőnek felkészültnek kell lennie a gyors cselekvésre. :-))
  • Doktor Kotász
    #160
    Ez a fegyver 40mm-es gránátlövőként már működik.
    Most kézifegyvert csináltak a telepíthető vagy gépjárművekre szerelhető fegyverből.
    AS
  • KillerBee
    #159
    Girl powa rulez!
  • KillerBee
    #158
    Egy nőnek mennyivel könnyebb dolga van ilyen esetben, legalábbis ha szoknyát visel.
  • Epikurosz
    #157
    Nszóval, szerintem szándékosan van ez belerakva, egy másik indexes villogtatja az ülepét. Megrendezett!

    Az viszont nem volt megrendezve, amikor én rövidnadrágban elmentem a teszkóba, jó két éve, és valamelyik önkiszolg. pultnál lehajoltam és elszakadt az alsógatyámban a gumi.

    Az ülepem nem lepleződött le emiatt, de az alsógatya állandóan csúszott le, és a lábam között kifittyent a rövidnadrágból. Mindig utána kellett nyúlni, oldalt, és visszaügyeskedni. Mindjárt vettem is egy új alsógatyát azzal, hogy majd kint a WC-ben lecserélem. A pénztárig úgy mentem el, hogy a zsebemben volt a kezem, úgy tartottam a belsőséget, de amikor fizetni kellett, csak lecsúszott. A pénztáros csaj mindenesetre nem szólt semmit, sem a mögöttem sorban állók, legcikibb, a legmesszemenőkig diszkrétek voltak. :-))
  • Epikurosz
    #156
    Ja. Különben, ha belenézel a többi videóba, van olyan, hogy "Felvonulók kérték"
    Ez egy jellemző indekszes fércmű, de lehet rajta szórakozni.
    A maszop városligeti majálisán forgattak a fijúk, na ott is egy kilógó se..ű valakit lehet látni. Sőt, egy maszopos öregfan kijelenti, hogy neki a s..e is piros.
    Úgy néz, hogy náluk már vezérmotívummá vált a s..g, a szájukból is azt csináltak egyébként.
    Mint a jutyubra feltett Gálvölgyis-shows kabaréban a sárga festmény.
  • Cefet
    #155

    Jó ez a videó.
    Próbálják kizoomolni, de azért mégiscsak benne van egy ilyen:
  • Epikurosz
    #154
    Ha nekem ilyen puskám lenne, először ezeket lőném agyon.
  • KillerBee
    #153
    "Ha ezek a repeszek, lovedekek,akarmik minden iranyba repulnenek, raadasul olyan sebesseggel, ami alkalmas az ellenseg harckeptelenne tetelehez, ugy a lovesz sem lenne minden esetben biztonsagban. Persze, csak ha kizarolag lefele robban."

    Ezt hogyan érted?
  • KillerBee
    #152
    Ez nagyon egyszerű és könnyen megtanulható szabály, csak éppen semmi köze az egybeírás-különírás kérdéséhez, amely sokkal bonyolultabb.

    #147:
    Nekem semmilyen spell checker nincs telepítve, még az OOo-ban sem. Amúgy toto66-nak tökéletesen igaza van a #139-ben, a spell checker nem sokat segít azoknak, akik eleve nem tudnak helyesen írni.
  • hangulati
    #151
    Ha ez megerte a penzt, akkor mar miert nem tettek egy tisztesseges granatvetot halalosan pontossa? Az legalabb el is temeti az aldozatokat...
  • hangulati
    #150
    Nekem megis az abra tetszik a legjobban. Ahogy a robbanas csakis lefele iranyulo repeszeket szor. Persze a gravitacio:) Ha ezek a repeszek, lovedekek,akarmik minden iranyba repulnenek, raadasul olyan sebesseggel, ami alkalmas az ellenseg harckeptelenne tetelehez, ugy a lovesz sem lenne minden esetben biztonsagban. Persze, csak ha kizarolag lefele robban:) Egy tomahawk-szeruen forogva eldobott geppisztoly szigeteloszalaggal rogzitett ravasszal kb. hasonlo lenne:)) Es az is kommunikal a fold magneses mezejevel, mert elobb-utobb biztosan leesik. Az is kivancsisaggal tolt el, hogy vajon egy 25 mm-es lovedekbe mit tudnak belesajtolni, ami ilyen hatast kepes kelteni? Mert a cel ugyebar altalaben visel vedofelszerelest. Hat, most majd megjelenik a katonai kevlaresernyo(KKE):)
  • Epikurosz
    #149
    Ízelítőnek:

    „138. Szóösszetétel révén gyakran keletkeznek hosszú szavak. Ezeket bizonyos esetekben
    célszerű kötőjellel tagolni, hogy könnyebben olvashatók legyenek.
    A két egyszerű közszóból alakult összetételeket egybeírjuk: asztallap, felezőegyenes, matematikatanítás,
    nitrogénasszimiláció, paradicsomsaláta, televíziókészülék, teljesítménynövekedés
    stb. De: sakk-kör stb. (Vö. 62.)
    A kettőnél több szóból alakult (úgynevezett többszörös) összetételeket általában ugyanúgy egybeírjuk,
    mint a kéttagúakat: cseppkőbarlang, gépkocsivezető, ivóvízellátás, készruhaáruház,
    pénzügyőrlaktanya, rádiószaküzlet, úttörővasút, nyersolajmotor, rendőrjárőr, barnakőszénkoksz,
    mértékegységrendszer stb. – A hat szótagnál hosszabb többszörös összetételeket azonban már
    többnyire kötőjellel tagoljuk két fő összetételi tag határán: csapatzászló-avatás,
    dokumentumfilm-bemutató, könyvritkaság-gyűjtemény, tornász-csapatbajnokság, munkaerőnyilvántartás,
    foszforműtrágya-gyártás stb.
    Az egyébként szabályos, de túlzottan hosszú összetett szavak szerkezetes megoldással
    elkerülhetők: tervezőiroda-vezető = a tervezőiroda vezetője, gépkocsivezető-tanfolyam
    = gépkocsi-vezetői tanfolyam stb.
    Az úgynevezett szótagszámlálás szempontjai a következők: Szótagszámon az összetett szó jel
    és rag nélküli alakjának szótagszámát kell érteni: cserépedénygyártás, cserépedénygyártásnak,
    cserépedénygyártásban; honvédemlékmű, honvédemlékműveink; stb. – A származékszók
    képzőeleme azonban beleszámít a szótagszámba: kerékpárjavítás, kerékpárjavításokat;
    élelmiszerkészlet, élelmiszerkészletüknek; de kerékpár-javítási, (bőséges) élelmiszer-készletű
    stb. – Gyakorlati megfontolásból az igekötők közül csak a két vagy több szótagúakat tekintjük
    külön összetételi tagnak: előadó-művészet, kölcsön-visszafizetés stb.; de: befogadóképesség,
    állománykiegészítés stb.”
  • Epikurosz
    #148
    Az összetett szavaknál az ökölszabály az, hogy hat szótagig egybeírjuk.

    Egyébként A magyar helyesírás szabályai c. mű on-line is megkonzultálható.
  • Epikurosz
    #147
    Én Mozillában nyomom, és telepítettem a helyesírás-ellenőrzőt. (Most elárultam a titkot, hogy miért írok ilyen szépen, és helyesen. :-)
    Angolul is, és magyarul is. Annyira nem rossz.
  • KillerBee
    #146
    http://www.sg.hu/galeria/1240997691/12409976911244322174.GIF
  • KillerBee
    #145
    Na ez talán jobb lesz:

  • KillerBee
    #144
    A biztonság kedvéért megnéztem a Scriptum-féle Anyanyelvi könyvespolc helyesírási szótárában, ott is külön van írva:

  • Molnibalage
    #143
    A jelzős szerkezetekkel egyáltalán nem boldogul. A műszaki és természettudományos szakkifejezésekről fogalma nincs...
  • KillerBee
    #142
    A helyzet az, hogy a helyesírási szabályzat szerint tényleg külön kell írni. Olvasd el itt vagy itt.

    Ettől függetlenül a magyar helyesírási szabályzatban éppen az egybeírás-különírás a legkövethetetlenebb és legkövetkezetlenebb, részben a qrva sok szabály miatt, részben meg a szintén qrva sok kivétel miatt. Szerintem ez annyira feleslegesen bonyolult, hogy megtanulhatatlan.
  • toto66
    #141
    Bár, igazad van, sokan elhiszik, hogy a Word helyesírás-ellenőrzője tudja helyesen.
  • tenkenorman
    #140
    ez már több éves cucc amúgy.
  • toto66
    #139
    Talán próbáld meg a "felvétel a szótárba" gombot!
    A helyesírás javító nem azonak való, akik nem tudnak helyesen írni, hanem azoknak akik ismerik a szabályokat, de vétenek írásközben, mint én is.
  • B0nFire
    #138
    off

    Na, pont a Word helyesírás-ellenőrzőjét lehet nagy ívben elfelejteni. Nem tudom, ki volt az az ökör, aki programozta (elnézést, de nem tudok rá enyhébb kifejezést találni), mert a magyar nyelvben létező összes összetett szót külön akarja írni! Sokan pedig, akik tényleg hadilábon állnak a helyesírással, bátran ráhagyatkoznak. Aztán meg hót pipa vagyok, amikor, látom a boltokon a "NYITVA TARTÁS" c. táblát. És ugye egy bolond százat csinál; mert már kapni készen ilyen táblácskákat, és gyárilag van szarul írva rá! Lassan már afelé tendálunk, hogy az ország elfelejt helyesen írni, mert a spell-checker a jó helyett is rosszat javasol. "hó esés, kosár labda" stb.

    /off
  • KillerBee
    #137
    Ez csak eggyel több ok lenne az SG számára, hogy megbecsülje a segítőkész olvasókat.
  • Epikurosz
    #136
    Tudtommal a zindex is alkalmaz főkorrektor, Zs. Béla (Don B) személyében, de nekik nagyobb a forgalmuk, a libsik csak úgy öntik beléjük a pénzüket, hogy arra hajoljon a szerkesztők keze. Mindenhez pénz kell, még a pénzhez is.
  • KillerBee
    #135
    Érdekes szemléletmód, csak azt nem értem, hogy a cikkírónak miért nem áll rendelkezésére spell checker. Egészségügyi okokból el van tiltva tőle? Bár megnézném, a Word ellenőrzője hogyan dönt pl. a folyt és a fojt alakok között.

    A köszönet kérdését érdemes még egy kicsit boncolgatni. A portál a cikkíróknak és a fordítóknak tiszteletdíjat fizet a cikkekért. Ha egy olvasó kijavítja a cikkben található helyesírási/fordítási hibákat vagy tárgyi tévedéseket, akkor ő is megérdemelne annyi tiszteletet, hogy megköszönjék az önzetlen és ingyenes segítségét. Végtére is az SG fizetett munkatársai munkáját végzik, ingyen. Egy sor olyan helyet ismerek, ahol a cikkíró hozzászólásban megköszöni a javítást, ilyen pl. a Prohardver, de nem csak az. Általában véve is a magyar netes újságírásra sokkal inkább az utóbbi jellemző, nem az SG példája.

    Sőt, szinte hihetetlen, de MA is létezik olyan internetes portál, amely alkalmaz főállású korrektort, ilyen pl. a Prohardver.


    Egyebekben pedig egyetértek kiskorúbézoltán #132-es hozzászólásával.