238
Melyik a jobb programnyelv (c, c++, c#), és miért?
  • Sanyix
    Azt neked kell eldöntened mi a jó. Ha komolyan veszed a végén úgy is objektumorientált felé kell menned, a pascal meg nem az. Mi is pascallal kezdtük, és pár embernek gondot okozott az oo-vá válás.
  • mrzed001
    Átgondolás és optimalizálás: mennyi de mennyi olyan programot láttam, hogy a fejlesztő a maga kis 1000 tételes buta teszt adatbázisával kitesztelte, hogy gyors, majd amikor alákerült az éles 100milliós tábla, akkor meg sem akart nyekkenni ... igen, erről is szól a profizmus.
    Gyakran eleve rossz megoldást választ a fejlesztő, mert kezdő és még soha életében nem kellett igazán nagy adatmennyiséggel dolgoznia (kis tételszámnál meg nem szembetűnő a sebességkülönbség). És itt bizony még a 10-20%-os sebességkülönbségek is jelentősek (hátmég a 2000% !), pl reggel 9-ig fog futni, vagy már 4-re kész, még futhatnak utófeldolgozások, és üzemszerűen használható a rendszer.
  • n3whous3
    Most akkor ne hozzam fel az EPAM Systemst meg a Siemens PSE-t... Mert azok elég nagyok és ott barátságos a hangulat. Nem teljesen saját tapasztalat (nem volt eddig idő arra, hogy elmenjek kooperatív képzésre :C), barátok meg ismerősök dolgoznak egyiknél-másiknál, meg volt szerencsém bele látni némelyikbe egy rövid ideig más szemszögből is.

De persze ezek lehet a nagy kivételek.

"Bölcsész" programozók... hát sajnálom, hogy kikerülnek ilyenek a piacra. De annyit felhoznék "védelemnek", hogy annyi technológia van ma, hogy ha valaki kikerül innen és elmegy dolgozni, nagyon valószínű, hogy olyannal is kell dolgoznia, amihez nem sok köze volt még és nem fog tudni profin programozni egy adott technológiában, környezetben. Csak akkor ezek szerint nem veszi a fáradtságot sok cég arra, hogy tovább képezzen meg segítsen a munkatársaknak, ha ezt erősen tapasztaltátok is.
  • Sanyix
    "még a sok használhatatlan közenincs elméleti marhaságot magoljam."

azért, mert csak úgy engednek át elég tantárgyból ugye, hogy meg legyen a kredit.
  • Sanyix
    "ha mernok informatikuskent vegezel akkor programozo is vagy ebben biztos lehetsz. illetve nem tudom mit tanultok, de nalunk pl kapasbol 5 szoftver labor van ami csak programozas, es emelett is eleg sok "nagy" targy van ami kotelezo + a valaszthatok kozott is van boven."

Én nem lennék biztos ebben... én egy nevesebb főiskolán "tanultam", és 1 programnyelvet tanultunk, azt is nagyon kevés órán. Ráadásul a haladás 0 volt (kemény fél év alatt sikerült a származtatásig eljutni...). A "szar" gyakorlati okj-s múltammal végigaludtam/neteztem az órákat, majd lazán meg is volt programozásból a kredit. Ezért abba is hagytam, mert nem láttam értelmét hogy ott üldögéljek még 3 évig, és még a sok használhatatlan közenincs elméleti marhaságot magoljam.
  • Sanyix
    Mér ha más vizsgám lenne, akkor tudnám azt aminek egyébként 2 perc alatt utána lehet nézni? :DDD Hülyeségeket nemkell felhozni.

(utánanézni meg azért nem nézek, mert aminél nekem kellett adatbázisoznom, oda jó volt az mysql, a db2-t meg csak használom, nem én alakítom -> leszarom mit tud, ameddig nekem nincs gondom vele (igen 2 percet se pazarlok rá hogy megnézzem, bár elég sok minden érdekel, de az adatbázisok nem tartoznak a legizgalmasabb témák közé)).
  • mrzed001
    Van igazság abban amit írsz, de ez tipikusan a rossz vezetés következménye, meg hogy rossz emberek lettek összeválogatva. Dolgoztam én már teljesen ellenséges fejlesztőkkel is, nem gond, volt mellette sok normális is. És ők a lényeg, nem az agresszív magányos farkas.

És igen, pontosan így látom én is, ez az a terület, ami 7/24-es. Gond van, meg kell oldani. Nem az, hogy eldobod az egeret 17:00-kor, telefon kikapcs, majd másnap 8:00-ig totálisan elérhetetlen vagy.
    Még ha nem is vagy készenlétes (mert ezen spórol az ostoba vezetés), történhet olyan hogy azonnal el kell tudni érni téged, vagy másnap nem nyit ki a bank (ami azért elég durva, de volt rá nem egy példa), egy hétvégén át nincs netje egy városrésznek, ....
    Olyan iszonyat tudás van a fejlesztő fejében, néha 1 szó, 1 beállítás, 1 regkulcs ... ennyi ami a válasz a problémára (ehhez persze néha 2-3 órás log+forráskódbújás kell). És mégis, elég sok helyen nem becsülik meg a fejlesztőt, sok helyen egyszerű IT portásként tekintenek rá (cserélhető, pedig nemigazán, mellesleg ő az aki a legjobban átlátja a cég valós működését).
    Nem véletlen írtam, hogy egy rendszerfejlesztő egymaga képes igen komplex rendszert lefejleszteni, láttam már erre is példát.

Tipikusan az általad is emlegetett "bölcsész" fejlesztők munkáira SQJ egyik kedvenc mondása:
    ... na ezt is a majmok programozták
  • QuippeR
    hát ennek is két oldala van ugye. ha nem szoftverfejlesztés profilú cégben dolgozik valaki, de mégis szoftverfejlesztés a feladatköre, akkor nem igazán lehet másképpen fejleszteni, mert a szervezeten belül nincs ugye kiforrott folyamat erre. ezt mondjuk kifejthetem, ha érdekel valakit, hogy például egy gyárban támogató-szoftvereket író emberkének milyen közegben és mit kell dolgoznia.
  • PetruZ
    Ha van a közelben HR, pénzügy, titkárság, akármi, akkor általában szabad a gazda. :) Tudok közös "földművelésről" is, nincs ebben semmi szokatlan... ;)
  • PetruZ
    Mint a többség, én is kulis, mindenes informatikusként kezdtem, de voltam Oracle/FoxPro fejlesztő is, most már csak DBA-val foglalkozom. Amit leírtam, nem általános és mindennapos, de bizony vannak / voltak ilyen helyek is. :) Nekem nem volt annyira nehéz beépülni csapatokba, különösebb bajom nem is volt soha senkivel, máig vannak barátaim régebbi helyekről (és a mostaniról is), de amiket leírtam, láttam másokon, akik végül nagyrészt el is hullottak, átmentek más helyre. Én nem azért váltogattam cégeket és munkahelyeket, mert nem feleltem meg, hanem mert általában a cégek (és nem garázs bt-k, hanem nagyvállalatok) szűntek meg alattam... :P

Amit a második felében írtam, az teljesen saját tapasztalat. Állítom, módszertanok ide, minőségbiztosítás oda, a mai fejlesztések kétharmada - háromnegyede okádék, tipikus "bölcsész" programozók által készített "dobjuk össze tankönyvből és mintapéldákból" munka. És sajnos nem csak itthon... Amit mrzed írt a #100-ban a ráérzésről, az intuícióról, a gondokodásmódról (és amivel egyébként teljesen egyetértek), na, ez totálisan hiányzik a fejlesztők egy jelentős részéből. A fejlesztés sajnos ipar lett, előre elkészített dobozok összemadzagolása, ugyanis nincs idő alaposabb optimalizálásra, vagy átgondolásra. Ha van egy megoldásuk valamire, ugyanazt fogják a tízfős garázscégnek, meg a tízezres multinak is eladni. Kevesebb meló, kevesebb befektetés, több nyereség, a többi az üzemeltetők dolga...
    Természetesen tisztelet a kivételnek (mert vannak ilyenek is).
  • MerlinW
    "Alap, hogy barátság meg jó hangulat legyen..."
    Kft-knél így megy. Nagyvállalatoknál más a helyzet.
  • n3whous3
    Első bekezdésedhez annyit, hogy értelmes cégnél segítik egymást és az újoncokat is és nem restek segíteni, ha az is feladatuk épp... Ez csapatmunka és nem egyéni verseny.
    Második bekezdésedhez ugyanaz a véleményem.
    Nem tudom te hol dolgoztál eddig, de ha fejlesztettél is, akkor elég érdekes helyeken... Alap, hogy barátság meg jó hangulat legyen a projekttársak közt, ha ez nem megy, akkor nehezen megy minden.
  • ba32107
    Ezt az írást is lementettem :)
    (a lányokról szóló rész elszomorított )
  • PetruZ
    Alapvetően egyetértek, de azt is hozzá kell tenni, hogy ezek inkább az ideális helyzetben igazak. Saját tapasztalataim közel 15 év és több különböző munkahely után:
    - Ha új fiúként bekerülsz valahová, az "öregek" egy része nem tanítványt, hanem potenciális vetélytársat fog benned látni. A legszükségesebb infókat megkapod, de minden mást harapófogóval kell kihúzni belőlük, nem szívesen adják le a feladatok részleteit, hiszen ezzel elveszed a munkájukat és látszólag csökken a befolyásuk a cégvezetésre.
    - Ha elkúrtad, kezdőként nagyságrendekkel nagyobb leb*szást kapsz, akkor meg főleg, ha a hiányzó, át nem adott infókra hivatkozol. Ha az öregek kúrják el, megpróbálnak úgy kijönni belőle, hogy rád is fröccsenjen a sz*rosvödörből.
    - Lépni kell és bizonyítani, ki kell vívni a megbecsülést és hogy bevegyenek a brancsba. De ha jópofizol, haverkodsz, vagy feleslegesen és idegesítően nyaggatod őket alapvető kérdésekkel, nagyon hamar a partvonalon találod magad. Ami általános infó benne van a manual-ban, vagy megtalálható a neten, az tabutéma, ha ilyesmivel nyűglődsz náluk, az fekete ponttal és káromkodással kísért RTFM-el fog zárulni.
    - Legyél önálló és csapatjátékos egyszerre, különben lemorzsolódsz. Ha nem tudod tartani a lépést, nem veszed fel a ritmust, lemorzsolódsz. Emellett IT területen általánosan utálják a "felfelé nyalunk, lefelé taposunk" szemléletet, mivel az IT per definitionem mindig sz*p. :) Nincs annál rosszabb, ha van a csapatban egy törtető, karrierista tag is.
    - Házinyúlra nem lövünk. IT területen ritkák a nők, viszont értelemszerűen nagyobb az aránya az okos és helyes példányoknak. Ha új fiúként hössz, az öregek számára fiatal kakas leszel, akit a partvonalon kívül kell tartani. Ne hajts senkire addig, amíg alaposan ki nem tapasztaltad a helyzetet. Az IT-s csajok ritkán kikapósak, többnyire már foglaltak és hűségesek. Ha mégis kitör a balhé, új fiúként minden biológiai tény ellenére is te leszel a f*sz rosszabbik végén. :)

Általánosságban fel kell készülni arra, hogy az IT terület sokszor 7/24-es meló. Ha fejlesztő, bevezető, vagy teszter vagy, akkor a megrendelő az atyaúristen és az lesz, amit ő mond. Üzemeltetőként még rosszabb a helyzet: neked egyszerre kell megküzdened a "bölcsész" :) programozók által elkövetett borzadályokkal, meg a vezetőség "mindent akarok látni és villámgyors legyen" akaratával. Ilyenkor jön az, hogy hiába magyarázod, hogy a fejlesztés sz*r, az adatbázist sem lehet a végtelenségig hangolni, ez senkit sem érdekel, legfőképpen a fejlesztőt nem. Oldd meg.

(Oracle DBA vagyok már vagy 10 éve, most egy Naaaaagy állami cég IT részlegénél. :) )
  • PetruZ
    Az SQL Developer nem fizetős (már ha az Oracle termékre gondolunk), ugyanúgy, mint a JDeveloper sem, vagy az Apex sem, meg még egy csomó minden (pl. tkp. az adatbázisaik, meg a szervereik is). Ja, igen, most jut eszembe, hogy van egy külsős Pl/SQL Developer program is, de azt én nem használom, sztem béna. :) Ha már, akkor inkább T.O.A.D., de a legjobb az ingyenes SQLTools (ill. a ++ változat, Linuxon meg a TOra). :)
    Hogy a Java lassú, az viszonylagos, több tényezője is van: a tisztán Java-s SQL Developer kliensoldali, tehát ha ott lassú motor van, akkor az is lesz (és mint általában kliensen minden Java...). Szerveroldalról viszont natív kódot is fordít, van NComp/JAccelerator, és az új Application Server-ek már sokkal jobban mennek, hál' az égnek már kidobták azt a szutyok JInitiator megoldásukat.

A programozhatóság nézőpont kérdése. Az Oracle-ben a PL/SQL motor és az SQL motor két külön dolog, ezért szokatlan és nehézkes sokaknak, hogy ami működik SQL-ben az miért nem, vagy miért másképpen megy PL/SQL-ben. De igazából az egész rendszer alaplogikája is más, és itt nem csak a terás méretű adatbázisoknál kidomborodó előnyökről van szó. A tranzakciókezelésük és a szerializációjuk teljesen egyedi, nagyon jól ki van találva, és ezekre alapozva még mindig legalább 10 évvel járnak a vetélytársak előtt. Olyan technikáik vannak, amelyek más adatbázisokban nincsenek, vagy még csak próbálnak utánozni (pl. parallelizálás, linkek, flashback, ASM, loader, DataPump), sok benchmark paraméterben egyeduralkodók - nem véletlenül. :)
  • ba32107
    Érthető volt teljesen. Köszi a tanácsokat
  • MerlinW
    Minden nyelv másra való... egyik ilyen másik olyan. A választás rajtad és az elvégzendő feladaton múlik.
  • n3whous3
    5 éves PTM, a 4. év vége van lassan.
  • mrzed001
    Nos a tanácsaim neked, és minden hasonló cipőben járó kezdőnek:
    - legyen munkád. Bármilyen sz.r kulimunka van, vállald el. Nem leszel elsőre vezető, és ha igen (hátszél) akkor meg is érdemled hogy utáljanak, ne segítsenek, és amikor továbblépsz ugyanolyan tudatlan és buta leszel, mint amikor odamentél (öngól, de hatalmas).
    - ha a cég jó egyébként, akkor igyekezz összebarátkozni 1-2 min. senior szintűvel (ha nem, akkor jobb cégnél keres ocsó kulimunka, megéri). Csak szerényen a profival, ne felejtsd el, hogy te szeretnél tanulni tőle (ha nagyképűsködsz elzavar a fenébe, és megérdemled), és ne tolakodj.
    Ha megértitek egymást (IT-ban mindig van közös téma), akkor lényegében kimondatlanul is ő lesz a mentorod. Nagyon sokan alkalmasak rá, valahogy itt nem terjedt el ... nekem is volt nem egy mentorom, igen sokat tanultam tőlük, és ahogy fejlődsz egyre inkább partner leszel neki (és vagy ott lépsz szintet /ritka, sok buta HR-es meg manager miatt/ vagy a következő helyen már olyan munkakörre jelentkezel).
    - a jó programozó holtig tanul. Ez szabály. Amit ma kitalálnak, az holnapra elavul, tehát folyamatosan képezned kell magad. Nem oktatással, hanem utánaolvasol, hozzáértővel beszélgetsz róla, felrakod magadnak, kipróbálod, ... és
    - TESZTELSZ. Gyakorlatot kell szerezned, ez pediglen csak úgy megy, ha dolgozol vele/rajta. Munkaidőben, otthon, kipróbálod az elképzeléseidet, és csodálkozol mennyire nem úgy mennek a dolgok, ahogy a kisfejedben kitaláltad. Ez főleg a sok nagyokosnak meglepetés, aki "tudja" hogy mennek a dolgok ... aztán mégse.
    - Szorgalmas vagy. Ha van egy munka amit meg kell csinálni, akkor csináld. Aki folyton kihúzza magát a munka alól, az elássa magát.
    - Légy problémamegoldó. Ha felmerül egy probléma, akkor ne hárítani akard másfelé, törekedj a megoldására.
    - Légy egyenes. Mindenki kúr el dolgokat, emberek vagyunk. Vállald a felelősséget, tégy a gond gyors megoldásáért, legyen javaslatod/ötleted (igen fontos szempont!)
    - mindenféle területet ismerj. Ha csak win programokat tudsz írni, akkor igen kicsi a kereslet irántad. Ha dolgoztál már adatbázissal is (értsd: telepít, üzemeltet, fejleszt alá, adatmodellezés), akkor már jobb, és ha még web alá is fejlesztettél, na akkor már érsz is valamit. Miért? Mert ha csak win/web programot írsz, akkor nem tudod, hogy miért lassú az SQL-es lekérdezésed benne, mit kellene a PROGRAMODBAN másképpen csinálnod, vagy mi rossz az adatbázis szerkezetben, ott mit kell javítani/módosítani. Sokan azt hiszik, hogy írnak egy programot, és mellé odasz.rnak valami hülye átgondolatlan adatbázist ... aztán csodálkoznak, hogy lassssú, hiányos, jelentéskészítésre alkalmatlan ... és még tudnám sorolni. Az egyik legfontosabb, a jól megtervezett és fejlesztett adatbázis. Erre metodikát tényleg csak min. rendszerfejlesztőtől érdemes tanulni. Könyvekben sok az elmélet, és 0 gyakorlat illetve gyakorlati tapasztalat van.

Kb ennyi, ebből talán a mentor ami kezdésnek a legfontosabb. Az egész életedbe nem tanultál annyit, mint amennyit egy rendszerfejlesztővel együttdolgozva (vele megbeszélve a dolgokat, mi miért jó, miért nem, miért azt a megoldást választotta) tanulhatsz egy év alatt.

És van még valami: ráérzés. Más szó most nem jut eszembe rá. Miről is van szó? Egy feladatot igen sokféleképpen meg lehet oldani. Egy idő után kialakul a fejlesztőkben egyfajta nemtudommi, hogy mit melyik úton oldja meg. Ez miért érdekes? Az hogy elkészült az aktuális fejlesztés az szép és jó, DE lesz folytatása is (újabb funkciók, modulok). Ha már kialakult benned ez a fajta előrekészülés (még mindig nem találom rá a jó szót), akkor a következő fejlesztésnél könnyű dolgod lesz, mert úgy írtad, hogy már majdnem fel van készítve rá a programod. Hogyan is magyarázzam ... nehéz, aki nincs ezen a szinten, az nem is értheti.
    Megesik, hogy megkérdezi valaki, hogy miért pont úgy csináltam. Akkor nem tudnék rá logikus magyarázatot adni, sőt, lehet 10-50%-al tovább is tartott így elkészíteni, mint pár másik módon.
    De aztán később egy új fejlesztésnél áldom az agyam, hogy így csináltam, mert különben lehetne az egész rendszert alaposan átírni (így meg csak pár nap). Nem tudom mennyire voltam érthető, sorry.
  • NEOreg3
    shellscript!
  • mrzed001
    Pl programozhatóságban, és annak sebességében.
    Az SQL script nyelve erősen VB szerű, annak egyszerűségével és fejlesztési sebességével. Márpedig mivel komplex programokat vagy szervizeket nem kell SQL script alatt írni, ezért ez tökéletesen meg is felel a célnak (nem kell ágyúval galambra menni).

Oracle, bár pascal szerű (amit mindig is szerettem), de lassabb fejleszteni alá és más szemléletet kíván meg. Ja, és l.a.a.a.s.ú.ú java felületű. Sőt, (a fizetős) pl/sql developer nélkül nem is ajánlott hozzányúlni se.
    Nagymennyiségű (2 Terra) adattárolásban, és egyéb speciális funkciókban viszont még mindig az Oracle a király.
  • ba32107
    Miért most hova jársz? Vagy előtte hova jártál?
  • n3whous3
    Szar is a 3 éves képzés, én se éreztem magam még 3-ban elégnek :) Most már igen.
  • Cat 02 #95
    Őőő... :D
  • kifli
    ok csak mert már elkezdtem egy ideje, csak mostanában hanyagoltam...
    első értelmes valamire használható programom a visszefelészámoló meg ilyen baromságok után a kő, papír, olló játék... :P
    szal tulajdonképpen akk én már játékfejlesztő vagyok ? xD
  • ba32107
    Pascal tökéletes, másra szinte nem is jó :D
  • ba32107
    Basszus olvasva itt a hozzászólásokat, különösen mrzed írásait eléggé elveszettnek érzem magam..............jövőre fogok végezni egy programtervező infó képzésen, használható tudásom most C++ -ból, és Java-ból van, de ezen kívül aztán már nem sok mindent fogok tanulni. Persze a felesleges hülye tárgyak azok vannak.........

Kicsit félek kilépni a nagybetűs életbe, dolgozni, ráadásul egy ilyen rohanó, gyorsan fejlődő világban. :S
  • kifli
    ha valaki el akar kezdeni programozni tanulni mit ajánlotok? pascal pl jó erre?
  • grizzly21
    nem tudom kikkel hozott ossze eddig a sors, de azert aki a bme-n vegez annak van egy alap matematikai es termeszettudomanyos hattere, jo esetben. Altalaban aki vegez azt hamar elkapkodjak a cegek, foleg azt aki ert hozza.

Elhiszem hogy sok olyan van aki vegigkuzdotte az egyetemet es nem tett hozza azon kivul semmit (egyebkent ez is ertheto, mert mar maga az egyetem baromi sok idot elvesz, plane ha meg az ember maganeletet is akar ..), de aki szakacs peldaul, annak eselye sincs, hogy valamu ujat/innovativat kitalaljon, mert nincs meg hozza az alap altalaban. Amit egy konyv megtanithat azt megtudja csinalni...es persze ez sem mondhato el altalanosan mindenkirol, ha jol tudom Bill Gates-nek sincs diplomaja, Steve Jobs-nak se volt soha, tenyleg csak az szamit hogy ki mennyire tehetseges es mennyi idot aldoz ra
  • grizzly21
    En csak azt nem ertem, hogy hogy egy Elte bolcsesz miert programozna? Ez most nem lenezes, csak nem ertem hogy miert akarna egyaltalan nekiallni? Ennel ellentetesebb peldat nem is tudok mondani, talan hasonlo lenne, ha pl egy matematikus tesitanar akarna lenni, vagy egy fizikus topmodell:D szoval erted..

• grizzly21
    hat nem tudom en sok kulfoldi allashirdetest lattam ahol a kovetelmenyek kozott "csak" az volt hogy mihez kell erteni. Egy ceget az erdekli hogy mit tudsz, nem az hogy milyen papirod van rola
  • grizzly21
    ha mernok informatikuskent vegezel akkor programozo is vagy ebben biztos lehetsz. illetve nem tudom mit tanultok, de nalunk pl kapasbol 5 szoftver labor van ami csak programozas, es emelett is eleg sok "nagy" targy van ami kotelezo + a valaszthatok kozott is van boven.

"egy jó program semmit sem ér a megfelelő elképzelés és háttér nélkül" a megfelelo elkepzeles es hatter nelkul a program nem is jo program szerintem, de ugy erzem hogy foloslegesen beszelgetunk errol, mert a lenyeg tenyleg annyi, hogy kell tudni programozni, es utana lehet tervezni - de ez akkor is kiderul ha elkezdesz tervezni es olyanokat csinalsz, amiket a programozok nem fognak tudni jol leprogramozni, mert a gyakorlatban nem jo amit elmeletben kigondoltal.
    Nem tudom te hogy vagy vele, de en a gyakorlatbol tanulok a legjobban, ugy jegyzem meg a lenyeget, tehat ha az ujjadban van a gyakorlat akkor jo esellyel atlatod a mogotte levo tervezest is. Ha szoftver projekteket akarsz tervezni, akkor irany a Design Patterns, es gyakorlas, attol ne ijedj meg hogy sokat kell kormolni, vannak uml -bol kodot generalo programok , amiket tipikusan szoktak nagy programoknal hasznalni.
  • PetruZ
    "1) MS SQL: nagyon jön fel, meg sokmindenben mindig is a legjobb volt"

Miben, pl.? :)
  • autoszimulator
    egy konkrét példa az előzőekre

• autoszimulator
    na igen, a diploma...

tudást nem ad, sokszor csak azt érzi az ember, hogy időhúzás a valódi munka előtt, de sajnos sok helyen, és főleg a jó, sokat érő helyeken elvárás egy diploma. És most már, pl külföldre való kimenetelhez nem a BSC alap vacakot, hanem az MSC-t kérik, ami, mondani sem kell, szintén egy semmit érő, ELMÉLETI tudást adó két éves képzés. Egyetemeken szerintem semmiféle gyakorlatiasságot nem szed magára az ember, csak ha esetleg mellette van munkalehetősége, vagy utána egy olyan helyre be tud kerülni, ahol pályakezdőt keresnek, és úgymond betanítják.
  • mrzed001
    Tudod, bárkiből lehet fejlesztő. Az ELTE-sekből lettekkel (akivel találkoztam term.) meg mindig volt valami gond.
    Találkoztam már szakács, biztonságiőr, táncos, villanypásztor, gépész, hangmérnök, ... előéletű/képzettségű fejlesztőkkel, és rendre jobbak voltak, mint pl a BME infósok.
    Nem tudom, lehet ahhoz van köze, hogy ők a gyakorlati oldalról indultak, vettek egy könyvet, elolvasták, kipróbálták ami benne van, majd elkezdtek fejleszteni és tesztelni. Ha elég energiát áldoztak rá, és érdekelte is őket, akkor mérföldekkel nagyobb tudást és tapasztalatot halmoztak fel, mint a "tanult" társaik (akik nem áldoznak rá energiát, mert azt hiszik, hogy értenek hozzá).
  • autoszimulator
    ez teljesen természetes, hogy akinek gőze nincs, hogy kell egy programot implementálni, akkor az megtervezni sem tud egy progit, főleg nem egy rendszert. Szóval ezt én teljesen értem, de mrzed szövegéből azt vettem ki, hogy JÓ informatikus csak programozóból lehet, tehát bárki más, aki informatikusként, mérnökként végez, az csak valami alattomos munkát végezhet, mint a menedzserek :)
    Holott én ezt inkább úgy látom, hogy azok, akik egyetemen tanultak, akár programozást, akár másféle informatikai tevékenységet, azok a konkrét szakmai tárgyak mellett tanultak mások felelőssége alá tartozó dolgokat is. Gondolok itt most arra, hogy mi mérnök infósok tanultuk például a teljes tervezési folyamatot, egészen a megvalósításig, persze mindet más más tárgyak keretében.
    Viszont cserébe konkrét gyakorlatot nem igen lehet ezekből szerezni, mert nincs rá alkalom, se idő.
    Ettől függetlenül, láttam már embert, aki nem a programozói ágról (természetesen azt is ismerte, hisz az nélkülezhetetlen) jutott el körülbelül oda, ami mrzed ranglistáján a legfelső két helyet jelenti.

Szóval amire ki akarok lyukadni, hogy alap esetet véve, egy only-coder ember nem fog tudni ezen a bizonyos ranglétrán feljebb kúszni, hisz egy jó program semmit sem ér a megfelelő elképzelés és háttér nélkül. Viszont akkor nem értem, hogy az OKJ-s és hasonló alap papírú, bár tudásban jó programozókat miért kapkodják annyira? Vagy ők csak az alsó 2-3 szintre vannak betervezve, afelett amúgy is egy diplomás fogja össze a dolgokat?
  • grizzly21
    azert van nehany hasznalhato tudast ado szak, es alapvetoen az iranyt mondjak meg, az embernek maganak kell utanajarnia annak ami erdekli.

Azt viszont nem ertem, hogy hogy jon ide az elte bolcsesz szakja? Marmint a szoftverfejleszteshez
  • mrzed001
    Egy általános jótanácsom lenne minden kezdőnek: a papír (diploma) SEMMIT SEM ÉR! SŐT!

A legrosszabb kategória akivel eddig találkoztam, az az ELTE-s (közülük a bölcsész)
    Ha még másoddiplomája is van, akkor egyenesen használhatatlan.
    Komolyan mondom.
    Eddig 6/6 volt olyan, hogy elméletileg csak úgy szálltak az (őrült/megvalósíthatatlan) ötletek, kivitelezésben/gyakorlatban meg egyenesen NULLA. Valahogy elcseszik az agyukat, kreativitás, logikus gondolkodás, komplex rendszerek fejben modellezése, kíváncsiság és utánajárási hajlam teljesen kihal belőlük.

Alaptétel, hogy mivel az oktat, aki nem ért hozzá, ezért amit oktatott is használhatatlan az életben. Ez elsősorban az állami oktatásra vonatkozik, egy diplomás nem hogy nem senior, de még az alap 1)-es szintet is alig éri el.

Ami számít papír(? nem, nem kell róla papír, két kérdésből úgyis kiderül), az a szaktanfolyamok: Oracle, Delphi, MS, ...

A ranglétrát természetesen végig kell járni, és ez a SAJÁT érdeked (fogalmad sincs mit jelent rendszert fejleszteni, ameddig annak egy részét nem csináltad még, és még pl soha nem is láttál belülről egy teljes rendszert se). Sokan gondolják olyan überokosnak magukat, hogy ő azt úgyis kitalálja, aztán dől be az egész project. Ó, hány ilyet kellett már rendbeszednem :D

Tehát döntsd el, hogy mi szeretnél lenni: manager, vagy szakember.
    A managernek csak helyezkedni és nyalni kell tudni, a szakembernek ÉRTENI kell hozzá (ez bizony sok utánajárás, seggelés, keresés, olvasás, TESZTELÉS, ...).
  • mrzed001
    Plusz nem kell, hogy minden megbeszélésen ott üljön (ami eléggé improduktív)
    Egymás mellett ülnek, nem saját iroda meg hasonlók, együtt mennek enni, kávézni, sokat beszélgetnek (így is kell választani az illetőket, meg eleve ilyen beállítottságúak kell hogy legyenek, mert a magányos farkasokkal csak baj van) ...
    így mindannyian tudnak a futó dolgokról, megbeszélik, egymásnak is tanácsot adnak, elmondják egymásnak mivel színak nagyon éppen (lehet ő már 2x, és van ötlete, megoldása) ...
    és így bizony át is látják a teljes céget (és betegség esetén egymás tartalékai tudnak lenni).
    Hogy miért kell valaki közülük vezetőnek?
    Hogy ne legyenek veszekedések, kell a döntéshozó.
    Olyan kell, akit a többiek is elismernek (ez a ranglétra magától létrejön az ebédek és beszélgetéseik során egyébként)