Melyik a jobb programnyelv (c, c++, c#), és miért?
-
Van igazság abban amit írsz, de ez tipikusan a rossz vezetés következménye, meg hogy rossz emberek lettek összeválogatva. Dolgoztam én már teljesen ellenséges fejlesztőkkel is, nem gond, volt mellette sok normális is. És ők a lényeg, nem az agresszív magányos farkas.
És igen, pontosan így látom én is, ez az a terület, ami 7/24-es. Gond van, meg kell oldani. Nem az, hogy eldobod az egeret 17:00-kor, telefon kikapcs, majd másnap 8:00-ig totálisan elérhetetlen vagy.
Még ha nem is vagy készenlétes (mert ezen spórol az ostoba vezetés), történhet olyan hogy azonnal el kell tudni érni téged, vagy másnap nem nyit ki a bank (ami azért elég durva, de volt rá nem egy példa), egy hétvégén át nincs netje egy városrésznek, ....
Olyan iszonyat tudás van a fejlesztő fejében, néha 1 szó, 1 beállítás, 1 regkulcs ... ennyi ami a válasz a problémára (ehhez persze néha 2-3 órás log+forráskódbújás kell). És mégis, elég sok helyen nem becsülik meg a fejlesztőt, sok helyen egyszerű IT portásként tekintenek rá (cserélhető, pedig nemigazán, mellesleg ő az aki a legjobban átlátja a cég valós működését).
Nem véletlen írtam, hogy egy rendszerfejlesztő egymaga képes igen komplex rendszert lefejleszteni, láttam már erre is példát.
Tipikusan az általad is emlegetett "bölcsész" fejlesztők munkáira SQJ egyik kedvenc mondása:
... na ezt is a majmok programozták