Melyik a jobb programnyelv?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sanyix
nem webszerkesztõs cégnél is sok a web, bár nem gyakori ott a php. Én is nagyvállalatnál vagyok, és webes felületeket is gyártogatok, általában ilyen konfig felületek xy rendszerre, de csak belsõ hálóról elérhetõ (szóval nem a végfelhasználóknak szóló felület, így legalább jó a fapados design is 😄).

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Sanyix
"de nem fog tobbszazezer ember meghalni..komoly munka lehet, elismeresem"

Ennek semmi esélye hogy megtörténjen, még akarva sem 😊 max annyi történhet, hogy pár ezer embernek nincs áramja.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Sir Quno Jedi
Talán. Web alapú technológiákra való hajlam és elõképzettség lehet plusz pont, még ha konkrétan nem is használnak éppen PHP-t nagyvállalati környezetben (sem). Én pl. "csak" annyit értek a PHP-hez, hogy elbologuljak pl. egy e107-tel alapszinten, ha nagy a gáz, azt is csak hobbiból, viszont nyilván értek az ASP-hez, HTML-hez, JAVA SCRIPT-hez, VB SCRIPT-hez stb. Nem állnak ezek olyan távol egymástól amúgy, lényeg, hogy a web alapú kiszolgálás alapjait megismerheted rajtuk keresztül. Így az ember nem indul teljesen készületlenül az adott témában.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Úgy értem h mondjuk pl 1 állásinterjún, vagy bárhol jelent-e elõnyt (nem webszerkesztõ céghez).

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ

Sir Quno Jedi
Behonyám! Mobil mindig bekapcsoltan, még a WC-n, vagy fürdés közben is veled, nem számít, hogy hétvége, szabadság, betegállomány, nemzeti ünnep, avagy éjfél van. Ez a minimum. Én is lassan évtizedek óta így élem az életem és bár nem egy kéjhömpöly, de elérhetõnek KELL lenni. Alapszempont.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

passatgt
<#fejvakaras>

PHP-nak gyakorlati haszna van ? Vagy arra jó "csak" h hozzászoksz a programozáshoz ?

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

grizzly21
most latom a nickednel levo linkbol: atomeromuben rendszermernok..na igen, en ilyet nem fogok bevallalni valoszinuleg soha, ha hibas dontest hozok akkor max befagy egy honlap, de nem fog tobbszazezer ember meghalni..komoly munka lehet, elismeresem

grizzly21
hm, de pl te miket csinalsz? milyen cegeknek es mi lesz a kesztermek?
En semmikepp sem ilyet fogok dolgozni, a cegek is akiket mondtam elsosorban web design, tehat online media teruleten vannak, ertsd: honlapok, fokent: flash.

PetruZ
Cége válogatja, de a legtöbb helyen a CEO, vagy az IT fõnök bizony ugyanúgy éjszakázik, mint a melós rendszergazda. Többnyire más okokból, de általában ugyanazon alap-probléma miatt ("Nem megy a riportolóm, nem látom a friss adatokat, holnap reggelre jelentést és ötéves flowchart-ot kell leraknom a chief elé, csináld meg a rendszert azonnal"...).
PetruZ
Itthon, üzemeltetõként, adminként ritka az ilyen hely. Nekünk pl. nagyvállalatok mûszakrendjéhez kell igazodnunk, azaz legkésõbb 8-ra bent kell lennem, én 7-re járok, de egy másik telephelyen vannak, akik 6-ra, több tíz km-rõl. Ez azzal is jár, hogy nap közben, sõt, egyáltalán év közben 😊 nem nagyon van lehetõséged kivenni rendszereket karbantartásra. Az egyik nagy magyar banknál két mûszakban járnak az üzemeltetõk, nálunk is be akarnak vezetni valami ilyesmit (készenlét az már jóideje van).
Alkalmazkodnunk kell az üzemmenethez, pl. hagyományosan augusztus az, amikor egy csomó dolgot meg tudunk csinálni. Minden más idõpontban, mondjuk fõidõszak alatt (ez évente 4 x kb. 50-60 nap) egy óra kiesés karcolja a tízmilliót... Ilyenkor órára, percre lebontott, egymásból pontos szabályok és tervek szerint következõ utasítások (és munkások, karbantartók, stb.) ezrei állnak sorban, három mûszakon keresztül, a csúszások torlódást okoznak, amiket aztán nagyon nehéz behozni, sietni, kapkodni pedig tilos.
Más rendszereknek napközben menniük kell, nincs mód mókolásra, így marad az éjszakai, vagy hétvégi távmeló. Bizonyos törzsrendszerek viszont itt is 7/24-esek, kiesésük megbénítja mondjuk a kapuforgalmat. Ezeknél szó szerint ki kell verekedned magadnak némi idõt és ezt is próbálják faragni.

Szóval ha üzemeltetõ akarsz lenni, ezekre bizony fel kell készülni és ezt is be kell vállalni. Pláne, ha benne vagy abban a bizonyos 4-5 emberben, akik pl. egy atomtámadás után halálos sugárfertõzötten még utolsó erejükkel képesek helyreállítani az EMP-vel szétvert rendszert úgy, hogy a hiányzó biteket feltöltik valami szeméttel, mégis mûködik, akkor a tervezett szabadidõt, hosszú szabadságokat nyugodtan elfelejtheted, a mobilod kikapcsolása pedig fõbenjáró bûn. Saját tapasztalat. :]
A fejlesztõk, programozók általában sokkal lazábbak, ami persze drasztikusan csökken a határidõ közeledtével. 😊

Pályaválasztásnál érdemes ezeket is megfontolni. 😊
grizzly21
ez helyzetfuggo szerintem, (cegtol terulettol is fugghet). Csak azert mondom, mert ismerek 2 ceget, akikkel munkakapcsolatban voltam/vagyok, az egyik newyorki, a masik londoni. Most mindegy melyik melyik, de az egyiknel volt ez a hajnalig tarto kapkodos idegolo remalom (ez freelance volt online), a masiknal pedig nyugodtan helyileg besetalos tipikus 9 to 5 job (gyakorlatban inkabb 10 to 6-7). Kaliberben pedig mindket ceg ugyanakkora volt korulbelul, sot a "normalis" mukodesu az meg kicsit jobb is, de alapvetoen nagy (vilag) cegeknel vallaltak munkakat

grizzly21
penz a senior fejlesztonek? hat valami van, de messze nem annyi mint a burokrata mindenfele ceo-nak. es az siman hazamegy 5kor es leszarja mivan - ez nem tapasztalat, csak igy gondolom

immovable
kivéve ha politikusnak szegõdsz
autoszimulator
ez a tipikus példája annak, hogy a pozíció és a pénz felelõséggel és áldozatokkal jár 😊 El kell dönteni ki mit akar.

.: mobilize.hu :.

mrzed001
Ó, az az áldott gyermeki naivitás ... de rég is volt 😊
Tudod, ha reggel nem nyit ki a bank, nem megy a gyár, elsõ dolga lesz a vez.ig.nek megkeresni a felelõst (igen, mindig az IT sz.p 😄).
Megnéznélek, ahogy próbálod beadni neki ezt a gyermeteg szöveget, miközben éppen milliókat/milliárdokat bukik a cég /óra (márpedig a nyereség függvényében kap vezig. prémiumot). A fejedet le fogja ordítani, és másnap már kereshetsz új állást, és MEGÉRDEMLED.

Ezzel kezdtem, hogy ha valaki jó(l keresõ) fejlesztõ akar lenni, akkor tanulja meg, hogy rengeteg mindenrõl le kell mondania. Kigyúrt senior-ral még SOHA nem találkoztam, kövérrel, pocakossal annál többel. Ez bizony ezzel jár, valamit valamiért.

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

mrzed001
Üzemeltetõi oldalról közelíted meg, én pedig fejlesztõirõl, de kb ugyanarról beszélünk.
Az aki csak fejlesztõ, az sose lesz rendszerfejlesztõ szintû, ahhoz neki üzemeltetõnek is kell lennie (én is voltam/vagyok)
Tudnia kell, hogy milyen vasra tervezzen (hol vannak a szûk keresztmetszetek: IO, proci, háló), mert ha valamelyik komponens gyenge, akkor nem ritkán 5x végiggondolás, maxi optimalizálás kell hogy a rendszer mûködni tudjon.

Sose támogattam azt a fajta modellt, hogy a fejlesztõ odaadja doksival, az üzemeltetõ meg installálja és oldja meg ahogy akarja ...
Ez marhaság, és nagyon messze van a realitás talajától. A jó fejlesztõ az maga is egy jó üzemeltetõ, aki üzemkészen adja át a (teszt) rendszert (közös telepítés üzemeltetõvel, majd az élesen is elsõ pár alkalommal), hogy az aktuális üzemeltetõnek csak a buta napi dolgokkal kelljen foglalkozni (hiszen nem fejlesztõ, nem érthet úgy hozzá, mint az, sokba kerülne).
Aztán ha nagy a gond, akkor lehet felvenni a fejlesztõvel a kapcsolatot, aki (mint a legfõbb üzemeltetõ) forráskód szinten utána tud járni a hiba okának (persze elsõ kérdése a teljes üzemeltetési környezet felvázoltatása, további dolgok a gépen ... mert megesik, hogy a rendszer hibátlan, és külsõ tényezõ okozza a meghibásodást)

Egyébként rendszerfejlesztõ tényleg ritka, én ismerek kb 3-4-et. Nagyon sokan leragadnak a Senior szintnél (legtöbben meg még azt sem érik el, hiába 10+ éve nyomják az ipart).

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

grizzly21
nagy allami ceg? de azert remelem nem ti csinaltatok a 200 millios honlapot?!😊

A 24/7 sajnos igaz, de szerintem ez az a dolog, amin mindenkepp valtoztatni kell ha az ember profi lesz. En is eleg sokszor csinaltam ezt, pont 1 honapja legutobb, egymas utan 2 nap aludtam kb 3-5 orat, mert egyszeruen igy jott ki a hatarido, raadasul nem az en hibambol. Amig meg nem vagyok bedolgozva es bizonyitanom kell akkor megcsinalom az ilyet, de ha vegre vegzek, es stabil munkahelyem lesz akkor az olyan lesz ahol ilye NINCS. Igenis az a normalis hogy 9kor bemesz, elkezded, es 5-6 fele hazamesz, vagy esetleg rugalmasabban kicsit, ha sok melo van nehany orat rahuzol, ha keves hamarabb hazamesz. De semmikepp sem az, hajnali 3 kor , meg hetvegen neki kell feszulni valamihez mert kulonben a megrendelo osszefossa magat...tudom nagy projekteknel sokat lehet bukni ilyenen, nagy cegeknel foleg, de nekem nem er meg egy infarktust 40 evesen az egesz😊

PetruZ
<#eljen>
PetruZ
Egyetértek, csak fogalmi téren érzek némi kavart (vagy nem ugyanazt értjük alatta):
- A fejlesztõ az, aki rendszert fejleszt, programoz. Általában lövése sincs a leendõ hardverrõl, a vasról, az oprendszerrõl, adatbázisról, csak amit az általános doksik írnak alapkövetelményként. Ha mégis, akkor az nagyjából kimerül abban, hogy mivel lehet elindítani, meg leállítani. A tipikus fejlesztõ például gyakran bután pislog, ha az admin megpróbálja rávenni valami másféle megoldásra, ami az adott hardveren és szoftveren jobban mûködne, majd rámutat a doksira, hogy ez így van leírva, ezt adta el a vevõnek, plusz pénzt nem kap optimalizálásért, aztán csak megvonja a vállát. 😊 (megtörtént 😊 ) Viszont a jó és érdeklõdõ fejlesztõbõl többnyire ritkán lesz jó admin is. De ismerek olyanokat is, akik szívbõl és testreszabottan csinálnák a dolgot, de a megrendelõ és a bevezetõ, a két nemtudás-fekete lyuk között õrlõdve inkább meghúzzák magukat és rutinból lenyomják az iparosmunkát, csak legyenek már túl rajta. Admin szemmel a legtöbb értelmes arc ezek között van. 😊
- A gazda, az adminisztrátor az, aki a túloldalon áll és próbálja egyben tartani azt a szeméthalmot, amit rábíztak, illetve könyörög a fejlesztõnek, hogy csináljon már valamit az alkalmazásaival, és könyörög a vezetõknek, hogy mielõtt megvesznek bármilyen terméket, teszteljék már le a helyi környezetben, userszámmal és terheléssel is, ne csak azokat a referenciákat nézzék, amelyeket lelkesen mutogatnak nekik a fejlesztõk, miközben a rendszert trükkösen csak éppen erre az idõre kapcsolták be, mert amúgy éles üzemben használhatatlan... (megtörtént, pedig volt helyi "teszt" is (amirõl kimutattuk, hogy hamis, félrevezetõ), de megvették, és most sokkal többe van, mint elsõre tûnt). Optimális esetben az admin az, aki fejbõl mondja a rejtett kódokat és trükkös parancsokat, a kisujjában van a rá bízott rendszerek lelke... és akibõl általában jobb fejlesztõ válhat, mint abból, aki célirányosan arra tanult. De láttam az ellenkezõjét is. Mindenesetre az admin az a figura, akinek a munkáját csak akkor becsülik meg, ha baj van, egyébként meg úgy tekintenek rá, mint egy lényegtelen, bármikor kicserélhetõ fogaskerékre a gépezetben.
- A rendszerfejlesztõ olyan admin, aki fejlesztõ is, na az ilyen ritka, mint a fehér holló. 😊
Sanyix
Azt neked kell eldöntened mi a jó. Ha komolyan veszed a végén úgy is objektumorientált felé kell menned, a pascal meg nem az. Mi is pascallal kezdtük, és pár embernek gondot okozott az oo-vá válás.

mrzed001
Átgondolás és optimalizálás: mennyi de mennyi olyan programot láttam, hogy a fejlesztõ a maga kis 1000 tételes buta teszt adatbázisával kitesztelte, hogy gyors, majd amikor alákerült az éles 100milliós tábla, akkor meg sem akart nyekkenni ... igen, errõl is szól a profizmus.
Gyakran eleve rossz megoldást választ a fejlesztõ, mert kezdõ és még soha életében nem kellett igazán nagy adatmennyiséggel dolgoznia (kis tételszámnál meg nem szembetûnõ a sebességkülönbség). És itt bizony még a 10-20%-os sebességkülönbségek is jelentõsek (hátmég a 2000% !), pl reggel 9-ig fog futni, vagy már 4-re kész, még futhatnak utófeldolgozások, és üzemszerûen használható a rendszer.

n3whous3
Most akkor ne hozzam fel az EPAM Systemst meg a Siemens PSE-t... Mert azok elég nagyok és ott barátságos a hangulat. Nem teljesen saját tapasztalat (nem volt eddig idõ arra, hogy elmenjek kooperatív képzésre :C), barátok meg ismerõsök dolgoznak egyiknél-másiknál, meg volt szerencsém bele látni némelyikbe egy rövid ideig más szemszögbõl is.

De persze ezek lehet a nagy kivételek.

"Bölcsész" programozók... hát sajnálom, hogy kikerülnek ilyenek a piacra. De annyit felhoznék "védelemnek", hogy annyi technológia van ma, hogy ha valaki kikerül innen és elmegy dolgozni, nagyon valószínû, hogy olyannal is kell dolgoznia, amihez nem sok köze volt még és nem fog tudni profin programozni egy adott technológiában, környezetben. Csak akkor ezek szerint nem veszi a fáradtságot sok cég arra, hogy tovább képezzen meg segítsen a munkatársaknak, ha ezt erõsen tapasztaltátok is.

púúúúú

Sanyix
"még a sok használhatatlan közenincs elméleti marhaságot magoljam."

azért, mert csak úgy engednek át elég tantárgyból ugye, hogy meg legyen a kredit.

Sanyix
"ha mernok informatikuskent vegezel akkor programozo is vagy ebben biztos lehetsz. illetve nem tudom mit tanultok, de nalunk pl kapasbol 5 szoftver labor van ami csak programozas, es emelett is eleg sok "nagy" targy van ami kotelezo + a valaszthatok kozott is van boven."

Én nem lennék biztos ebben... én egy nevesebb fõiskolán "tanultam", és 1 programnyelvet tanultunk, azt is nagyon kevés órán. Ráadásul a haladás 0 volt (kemény fél év alatt sikerült a származtatásig eljutni...). A "szar" gyakorlati okj-s múltammal végigaludtam/neteztem az órákat, majd lazán meg is volt programozásból a kredit. Ezért abba is hagytam, mert nem láttam értelmét hogy ott üldögéljek még 3 évig, és még a sok használhatatlan közenincs elméleti marhaságot magoljam.

Sanyix
Mér ha más vizsgám lenne, akkor tudnám azt aminek egyébként 2 perc alatt utána lehet nézni? 😄DD Hülyeségeket nemkell felhozni.

(utánanézni meg azért nem nézek, mert aminél nekem kellett adatbázisoznom, oda jó volt az mysql, a db2-t meg csak használom, nem én alakítom -> leszarom mit tud, ameddig nekem nincs gondom vele (igen 2 percet se pazarlok rá hogy megnézzem, bár elég sok minden érdekel, de az adatbázisok nem tartoznak a legizgalmasabb témák közé)).

mrzed001
Van igazság abban amit írsz, de ez tipikusan a rossz vezetés következménye, meg hogy rossz emberek lettek összeválogatva. Dolgoztam én már teljesen ellenséges fejlesztõkkel is, nem gond, volt mellette sok normális is. És õk a lényeg, nem az agresszív magányos farkas.

És igen, pontosan így látom én is, ez az a terület, ami 7/24-es. Gond van, meg kell oldani. Nem az, hogy eldobod az egeret 17:00-kor, telefon kikapcs, majd másnap 8:00-ig totálisan elérhetetlen vagy.
Még ha nem is vagy készenlétes (mert ezen spórol az ostoba vezetés), történhet olyan hogy azonnal el kell tudni érni téged, vagy másnap nem nyit ki a bank (ami azért elég durva, de volt rá nem egy példa), egy hétvégén át nincs netje egy városrésznek, ....
Olyan iszonyat tudás van a fejlesztõ fejében, néha 1 szó, 1 beállítás, 1 regkulcs ... ennyi ami a válasz a problémára (ehhez persze néha 2-3 órás log+forráskódbújás kell). És mégis, elég sok helyen nem becsülik meg a fejlesztõt, sok helyen egyszerû IT portásként tekintenek rá (cserélhetõ, pedig nemigazán, mellesleg õ az aki a legjobban átlátja a cég valós mûködését).
Nem véletlen írtam, hogy egy rendszerfejlesztõ egymaga képes igen komplex rendszert lefejleszteni, láttam már erre is példát.

Tipikusan az általad is emlegetett "bölcsész" fejlesztõk munkáira SQJ egyik kedvenc mondása:
... na ezt is a majmok programozták

QuippeR
hát ennek is két oldala van ugye. ha nem szoftverfejlesztés profilú cégben dolgozik valaki, de mégis szoftverfejlesztés a feladatköre, akkor nem igazán lehet másképpen fejleszteni, mert a szervezeten belül nincs ugye kiforrott folyamat erre. ezt mondjuk kifejthetem, ha érdekel valakit, hogy például egy gyárban támogató-szoftvereket író emberkének milyen közegben és mit kell dolgoznia.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

PetruZ
Ha van a közelben HR, pénzügy, titkárság, akármi, akkor általában szabad a gazda. 😊 Tudok közös "földmûvelésrõl" is, nincs ebben semmi szokatlan... 😉
PetruZ
Mint a többség, én is kulis, mindenes informatikusként kezdtem, de voltam Oracle/FoxPro fejlesztõ is, most már csak DBA-val foglalkozom. Amit leírtam, nem általános és mindennapos, de bizony vannak / voltak ilyen helyek is. 😊 Nekem nem volt annyira nehéz beépülni csapatokba, különösebb bajom nem is volt soha senkivel, máig vannak barátaim régebbi helyekrõl (és a mostaniról is), de amiket leírtam, láttam másokon, akik végül nagyrészt el is hullottak, átmentek más helyre. Én nem azért váltogattam cégeket és munkahelyeket, mert nem feleltem meg, hanem mert általában a cégek (és nem garázs bt-k, hanem nagyvállalatok) szûntek meg alattam... 😛

Amit a második felében írtam, az teljesen saját tapasztalat. Állítom, módszertanok ide, minõségbiztosítás oda, a mai fejlesztések kétharmada - háromnegyede okádék, tipikus "bölcsész" programozók által készített "dobjuk össze tankönyvbõl és mintapéldákból" munka. És sajnos nem csak itthon... Amit mrzed írt a #100-ban a ráérzésrõl, az intuícióról, a gondokodásmódról (és amivel egyébként teljesen egyetértek), na, ez totálisan hiányzik a fejlesztõk egy jelentõs részébõl. A fejlesztés sajnos ipar lett, elõre elkészített dobozok összemadzagolása, ugyanis nincs idõ alaposabb optimalizálásra, vagy átgondolásra. Ha van egy megoldásuk valamire, ugyanazt fogják a tízfõs garázscégnek, meg a tízezres multinak is eladni. Kevesebb meló, kevesebb befektetés, több nyereség, a többi az üzemeltetõk dolga...
Természetesen tisztelet a kivételnek (mert vannak ilyenek is).
MerlinW
"Alap, hogy barátság meg jó hangulat legyen..."
Kft-knél így megy. Nagyvállalatoknál más a helyzet.

[merlinw.org]

n3whous3
Elsõ bekezdésedhez annyit, hogy értelmes cégnél segítik egymást és az újoncokat is és nem restek segíteni, ha az is feladatuk épp... Ez csapatmunka és nem egyéni verseny.
Második bekezdésedhez ugyanaz a véleményem.
Nem tudom te hol dolgoztál eddig, de ha fejlesztettél is, akkor elég érdekes helyeken... Alap, hogy barátság meg jó hangulat legyen a projekttársak közt, ha ez nem megy, akkor nehezen megy minden.

púúúúú

Ezt az írást is lementettem 😊
(a lányokról szóló rész elszomorított <#buck>)

PetruZ
Alapvetõen egyetértek, de azt is hozzá kell tenni, hogy ezek inkább az ideális helyzetben igazak. Saját tapasztalataim közel 15 év és több különbözõ munkahely után:
- Ha új fiúként bekerülsz valahová, az "öregek" egy része nem tanítványt, hanem potenciális vetélytársat fog benned látni. A legszükségesebb infókat megkapod, de minden mást harapófogóval kell kihúzni belõlük, nem szívesen adják le a feladatok részleteit, hiszen ezzel elveszed a munkájukat és látszólag csökken a befolyásuk a cégvezetésre.
- Ha elkúrtad, kezdõként nagyságrendekkel nagyobb leb*szást kapsz, akkor meg fõleg, ha a hiányzó, át nem adott infókra hivatkozol. Ha az öregek kúrják el, megpróbálnak úgy kijönni belõle, hogy rád is fröccsenjen a sz*rosvödörbõl.
- Lépni kell és bizonyítani, ki kell vívni a megbecsülést és hogy bevegyenek a brancsba. De ha jópofizol, haverkodsz, vagy feleslegesen és idegesítõen nyaggatod õket alapvetõ kérdésekkel, nagyon hamar a partvonalon találod magad. Ami általános infó benne van a manual-ban, vagy megtalálható a neten, az tabutéma, ha ilyesmivel nyûglõdsz náluk, az fekete ponttal és káromkodással kísért RTFM-el fog zárulni.
- Legyél önálló és csapatjátékos egyszerre, különben lemorzsolódsz. Ha nem tudod tartani a lépést, nem veszed fel a ritmust, lemorzsolódsz. Emellett IT területen általánosan utálják a "felfelé nyalunk, lefelé taposunk" szemléletet, mivel az IT per definitionem mindig sz*p. 😊 Nincs annál rosszabb, ha van a csapatban egy törtetõ, karrierista tag is.
- Házinyúlra nem lövünk. IT területen ritkák a nõk, viszont értelemszerûen nagyobb az aránya az okos és helyes példányoknak. Ha új fiúként hössz, az öregek számára fiatal kakas leszel, akit a partvonalon kívül kell tartani. Ne hajts senkire addig, amíg alaposan ki nem tapasztaltad a helyzetet. Az IT-s csajok ritkán kikapósak, többnyire már foglaltak és hûségesek. Ha mégis kitör a balhé, új fiúként minden biológiai tény ellenére is te leszel a f*sz rosszabbik végén. 😊

Általánosságban fel kell készülni arra, hogy az IT terület sokszor 7/24-es meló. Ha fejlesztõ, bevezetõ, vagy teszter vagy, akkor a megrendelõ az atyaúristen és az lesz, amit õ mond. Üzemeltetõként még rosszabb a helyzet: neked egyszerre kell megküzdened a "bölcsész" 😊 programozók által elkövetett borzadályokkal, meg a vezetõség "mindent akarok látni és villámgyors legyen" akaratával. Ilyenkor jön az, hogy hiába magyarázod, hogy a fejlesztés sz*r, az adatbázist sem lehet a végtelenségig hangolni, ez senkit sem érdekel, legfõképpen a fejlesztõt nem. Oldd meg.

(Oracle DBA vagyok már vagy 10 éve, most egy Naaaaagy állami cég IT részlegénél. 😊 )
PetruZ
Az SQL Developer nem fizetõs (már ha az Oracle termékre gondolunk), ugyanúgy, mint a JDeveloper sem, vagy az Apex sem, meg még egy csomó minden (pl. tkp. az adatbázisaik, meg a szervereik is). Ja, igen, most jut eszembe, hogy van egy külsõs Pl/SQL Developer program is, de azt én nem használom, sztem béna. 😊 Ha már, akkor inkább T.O.A.D., de a legjobb az ingyenes SQLTools (ill. a ++ változat, Linuxon meg a TOra). 😊
Hogy a Java lassú, az viszonylagos, több tényezõje is van: a tisztán Java-s SQL Developer kliensoldali, tehát ha ott lassú motor van, akkor az is lesz (és mint általában kliensen minden Java...). Szerveroldalról viszont natív kódot is fordít, van NComp/JAccelerator, és az új Application Server-ek már sokkal jobban mennek, hál' az égnek már kidobták azt a szutyok JInitiator megoldásukat.

A programozhatóság nézõpont kérdése. Az Oracle-ben a PL/SQL motor és az SQL motor két külön dolog, ezért szokatlan és nehézkes sokaknak, hogy ami mûködik SQL-ben az miért nem, vagy miért másképpen megy PL/SQL-ben. De igazából az egész rendszer alaplogikája is más, és itt nem csak a terás méretû adatbázisoknál kidomborodó elõnyökrõl van szó. A tranzakciókezelésük és a szerializációjuk teljesen egyedi, nagyon jól ki van találva, és ezekre alapozva még mindig legalább 10 évvel járnak a vetélytársak elõtt. Olyan technikáik vannak, amelyek más adatbázisokban nincsenek, vagy még csak próbálnak utánozni (pl. parallelizálás, linkek, flashback, ASM, loader, DataPump), sok benchmark paraméterben egyeduralkodók - nem véletlenül. 😊
Érthetõ volt teljesen. Köszi a tanácsokat <#eljen>

MerlinW
Minden nyelv másra való... egyik ilyen másik olyan. A választás rajtad és az elvégzendõ feladaton múlik.

[merlinw.org]

n3whous3
5 éves PTM, a 4. év vége van lassan.

púúúúú

mrzed001
Nos a tanácsaim neked, és minden hasonló cipõben járó kezdõnek:
- legyen munkád. Bármilyen sz.r kulimunka van, vállald el. Nem leszel elsõre vezetõ, és ha igen (hátszél) akkor meg is érdemled hogy utáljanak, ne segítsenek, és amikor továbblépsz ugyanolyan tudatlan és buta leszel, mint amikor odamentél (öngól, de hatalmas).
- ha a cég jó egyébként, akkor igyekezz összebarátkozni 1-2 min. senior szintûvel (ha nem, akkor jobb cégnél keres ocsó kulimunka, megéri). Csak szerényen a profival, ne felejtsd el, hogy te szeretnél tanulni tõle (ha nagyképûsködsz elzavar a fenébe, és megérdemled), és ne tolakodj.
Ha megértitek egymást (IT-ban mindig van közös téma), akkor lényegében kimondatlanul is õ lesz a mentorod. Nagyon sokan alkalmasak rá, valahogy itt nem terjedt el ... nekem is volt nem egy mentorom, igen sokat tanultam tõlük, és ahogy fejlõdsz egyre inkább partner leszel neki (és vagy ott lépsz szintet /ritka, sok buta HR-es meg manager miatt/ vagy a következõ helyen már olyan munkakörre jelentkezel).
- a jó programozó holtig tanul. Ez szabály. Amit ma kitalálnak, az holnapra elavul, tehát folyamatosan képezned kell magad. Nem oktatással, hanem utánaolvasol, hozzáértõvel beszélgetsz róla, felrakod magadnak, kipróbálod, ... és
- TESZTELSZ. Gyakorlatot kell szerezned, ez pediglen csak úgy megy, ha dolgozol vele/rajta. Munkaidõben, otthon, kipróbálod az elképzeléseidet, és csodálkozol mennyire nem úgy mennek a dolgok, ahogy a kisfejedben kitaláltad. Ez fõleg a sok nagyokosnak meglepetés, aki "tudja" hogy mennek a dolgok ... aztán mégse.
- Szorgalmas vagy. Ha van egy munka amit meg kell csinálni, akkor csináld. Aki folyton kihúzza magát a munka alól, az elássa magát.
- Légy problémamegoldó. Ha felmerül egy probléma, akkor ne hárítani akard másfelé, törekedj a megoldására.
- Légy egyenes. Mindenki kúr el dolgokat, emberek vagyunk. Vállald a felelõsséget, tégy a gond gyors megoldásáért, legyen javaslatod/ötleted (igen fontos szempont!)
- mindenféle területet ismerj. Ha csak win programokat tudsz írni, akkor igen kicsi a kereslet irántad. Ha dolgoztál már adatbázissal is (értsd: telepít, üzemeltet, fejleszt alá, adatmodellezés), akkor már jobb, és ha még web alá is fejlesztettél, na akkor már érsz is valamit. Miért? Mert ha csak win/web programot írsz, akkor nem tudod, hogy miért lassú az SQL-es lekérdezésed benne, mit kellene a PROGRAMODBAN másképpen csinálnod, vagy mi rossz az adatbázis szerkezetben, ott mit kell javítani/módosítani. Sokan azt hiszik, hogy írnak egy programot, és mellé odasz.rnak valami hülye átgondolatlan adatbázist ... aztán csodálkoznak, hogy lassssú, hiányos, jelentéskészítésre alkalmatlan ... és még tudnám sorolni. Az egyik legfontosabb, a jól megtervezett és fejlesztett adatbázis. Erre metodikát tényleg csak min. rendszerfejlesztõtõl érdemes tanulni. Könyvekben sok az elmélet, és 0 gyakorlat illetve gyakorlati tapasztalat van.

Kb ennyi, ebbõl talán a mentor ami kezdésnek a legfontosabb. Az egész életedbe nem tanultál annyit, mint amennyit egy rendszerfejlesztõvel együttdolgozva (vele megbeszélve a dolgokat, mi miért jó, miért nem, miért azt a megoldást választotta) tanulhatsz egy év alatt.

És van még valami: ráérzés. Más szó most nem jut eszembe rá. Mirõl is van szó? Egy feladatot igen sokféleképpen meg lehet oldani. Egy idõ után kialakul a fejlesztõkben egyfajta nemtudommi, hogy mit melyik úton oldja meg. Ez miért érdekes? Az hogy elkészült az aktuális fejlesztés az szép és jó, DE lesz folytatása is (újabb funkciók, modulok). Ha már kialakult benned ez a fajta elõrekészülés (még mindig nem találom rá a jó szót), akkor a következõ fejlesztésnél könnyû dolgod lesz, mert úgy írtad, hogy már majdnem fel van készítve rá a programod. Hogyan is magyarázzam ... nehéz, aki nincs ezen a szinten, az nem is értheti.
Megesik, hogy megkérdezi valaki, hogy miért pont úgy csináltam. Akkor nem tudnék rá logikus magyarázatot adni, sõt, lehet 10-50%-al tovább is tartott így elkészíteni, mint pár másik módon.
De aztán késõbb egy új fejlesztésnél áldom az agyam, hogy így csináltam, mert különben lehetne az egész rendszert alaposan átírni (így meg csak pár nap). Nem tudom mennyire voltam érthetõ, sorry.

NEOreg3
shellscript!

nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(

mrzed001
Pl programozhatóságban, és annak sebességében.
Az SQL script nyelve erõsen VB szerû, annak egyszerûségével és fejlesztési sebességével. Márpedig mivel komplex programokat vagy szervizeket nem kell SQL script alatt írni, ezért ez tökéletesen meg is felel a célnak (nem kell ágyúval galambra menni).

Oracle, bár pascal szerû (amit mindig is szerettem), de lassabb fejleszteni alá és más szemléletet kíván meg. Ja, és l.a.a.a.s.ú.ú java felületû. Sõt, (a fizetõs) pl/sql developer nélkül nem is ajánlott hozzányúlni se.
Nagymennyiségû (2 Terra) adattárolásban, és egyéb speciális funkciókban viszont még mindig az Oracle a király.

Miért most hova jársz? Vagy elõtte hova jártál?

n3whous3
Szar is a 3 éves képzés, én se éreztem magam még 3-ban elégnek 😊 Most már igen.

púúúúú

Õõõ... 😄

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

kifli
ok csak mert már elkezdtem egy ideje, csak mostanában hanyagoltam...
elsõ értelmes valamire használható programom a visszefelészámoló meg ilyen baromságok után a kõ, papír, olló játék... 😛
szal tulajdonképpen akk én már játékfejlesztõ vagyok ? xD
Pascal tökéletes, másra szinte nem is jó 😄

Basszus olvasva itt a hozzászólásokat, különösen mrzed írásait eléggé elveszettnek érzem magam..............jövõre fogok végezni egy programtervezõ infó képzésen, használható tudásom most C++ -ból, és Java-ból van, de ezen kívül aztán már nem sok mindent fogok tanulni. Persze a felesleges hülye tárgyak azok vannak.........

Kicsit félek kilépni a nagybetûs életbe, dolgozni, ráadásul egy ilyen rohanó, gyorsan fejlõdõ világban. :S

kifli
ha valaki el akar kezdeni programozni tanulni mit ajánlotok? pascal pl jó erre?
grizzly21
nem tudom kikkel hozott ossze eddig a sors, de azert aki a bme-n vegez annak van egy alap matematikai es termeszettudomanyos hattere, jo esetben. Altalaban aki vegez azt hamar elkapkodjak a cegek, foleg azt aki ert hozza.

Elhiszem hogy sok olyan van aki vegigkuzdotte az egyetemet es nem tett hozza azon kivul semmit (egyebkent ez is ertheto, mert mar maga az egyetem baromi sok idot elvesz, plane ha meg az ember maganeletet is akar ..), de aki szakacs peldaul, annak eselye sincs, hogy valamu ujat/innovativat kitalaljon, mert nincs meg hozza az alap altalaban. Amit egy konyv megtanithat azt megtudja csinalni...es persze ez sem mondhato el altalanosan mindenkirol, ha jol tudom Bill Gates-nek sincs diplomaja, Steve Jobs-nak se volt soha, tenyleg csak az szamit hogy ki mennyire tehetseges es mennyi idot aldoz ra

grizzly21
En csak azt nem ertem, hogy hogy egy Elte bolcsesz miert programozna? Ez most nem lenezes, csak nem ertem hogy miert akarna egyaltalan nekiallni? Ennel ellentetesebb peldat nem is tudok mondani, talan hasonlo lenne, ha pl egy matematikus tesitanar akarna lenni, vagy egy fizikus topmodell😄 szoval erted..