238
Melyik a jobb programnyelv (c, c++, c#), és miért?
  • n3whous3
    Ott van a kutya elásva amúgy talán, hogy nem is kéne legeneráltatni kezdő projektet, vagy nemtom... Nulláról felépíteni...
  • n3whous3
    tisztára úgy érzem magam, mint aki most kezdett programozni, szégyen gyalázat :C
  • n3whous3
    A halál a windows programozásra, MFC jó kurva anyját és a többi hasonló inzultálások... 2 teljes napja próbálok View/document modellt értelmezni, meg még több napja egyszerű módosításokkal fejleszteni egy próba projektet MFC-ben és nem lehet megcsinálni semmit. Minden elszáll runtime errorokkal meg stb. Nincs normális tutor se, letöltött példa kódokban se lehet eligazodni, mert látom, hogy húú ezt így kell csinálni, de egyszerűen a saját projektbe injektálni nem lehet!

Valaki itt köztetek jártas ebben a fostengerben? Írjon már rám egy pm-et, muszáj lenne legalább arra a szintre eljutnom, hogy módosíthassam valamilyen egyszerű kinézettel a View osztályaimat meg a document osztályt is majd kellene...
  • grizzly21
    nem a bruttot kerdeztem, hanem amennyit keszhez kap. Es csak azert irtam ennyit, mert ismerem az itteni viszonyokat (nem is nagyon fogok itthon dolgozni soha). Ez kb az az ar amit londonban mondjuk egy bebiszitter, vagy egy pincerno megkeres.
  • autoszimulator
    szerintem kicsit alábecsülted a bruttót :)
  • Me0w
    Valami normalis helyen, persze.
  • ba32107
    Ez komoly?
  • Me0w
    Ne viccelj, 300k korul egy java programozo keres.
  • Sanyix
    Nézz utána hogy történt, és nézz utána milyen típusú erőmű volt :)
    Jobb mint valótlant állítani, és egyébként ezért hőbörög a nép az atom ellen, mert nem ismerik. Pedig ez az elérhető leg tisztább és legjobb energiatermelési lehetőség a fúziós erőművekig.

Ami itt zűr volt az egy nagy semmi volt, a médiában helyet foglaló iqlight idióták fújták fel.
  • PetruZ
    Embere válogatja és nem nyilatkozom. :)
  • Terensz
    Hály!!4
    Szerintem a Basic V2 a legjobb.
  • grizzly21
    csak ugy erdekessegkepp -bar ez is off- es ha maganugy, azt is megertem:
    ha mar nagy tapasztalata van az embernek es ilyen fontos a munkaja, akkor itthon milyen skalan mozog a fizetes? 300-400 K felett?
  • grizzly21
    azert voltak zurok itt is nemreg:)) de tenyleg off..
  • PetruZ
    Tök más világ, tök más technológia, és itt off.
  • grizzly21
    jaja, lasd Csernobil
  • Cat 02 #143
    Ez a Ruby on Rails érdekes, meglesem, thnx :p
  • Me0w
    Mielott valaki belekotne a ruby a nyelv, es a rails a framework :p
  • PetruZ
    Nem kell félni, a belső rendszerekhez nincs közünk, nem lehet hozzáférni a belső irányításhoz, tehát nem tudom eldurrantani. :)
  • Me0w
    Irni akartam meg, csak lemaradt :) Viszont ha valami konnyed, webkozpontu nyelvre vagysz, akkor inkabb ruby on rails. Remekul hasznalhato pl. flex-el, igy akar 1-2 honap utan tudsz az air/flex/rail komboval akar egyszerubb desktop cuccokat is irni.
  • Me0w
    Persze, hogy van. Elsajatitani konnyu, igaz, olyan megszokasokat hozhat letre, ami miatt mas, fejlettebb nyelvek tanulasa kozben szenvedhetsz picit (tipusossag pl.), de egy egyszeru guestbookot vagy hirlevelkuldest nem c++-ban fogsz megirni, szoval ennek is megvan a hasznalhato terulete.
  • Sanyix
    nem webszerkesztős cégnél is sok a web, bár nem gyakori ott a php. Én is nagyvállalatnál vagyok, és webes felületeket is gyártogatok, általában ilyen konfig felületek xy rendszerre, de csak belső hálóról elérhető (szóval nem a végfelhasználóknak szóló felület, így legalább jó a fapados design is :D).
  • Sanyix
    "de nem fog tobbszazezer ember meghalni..komoly munka lehet, elismeresem"

Ennek semmi esélye hogy megtörténjen, még akarva sem :) max annyi történhet, hogy pár ezer embernek nincs áramja.
  • Sir Quno Jedi
    Talán. Web alapú technológiákra való hajlam és előképzettség lehet plusz pont, még ha konkrétan nem is használnak éppen PHP-t nagyvállalati környezetben (sem). Én pl. "csak" annyit értek a PHP-hez, hogy elbologuljak pl. egy e107-tel alapszinten, ha nagy a gáz, azt is csak hobbiból, viszont nyilván értek az ASP-hez, HTML-hez, JAVA SCRIPT-hez, VB SCRIPT-hez stb. Nem állnak ezek olyan távol egymástól amúgy, lényeg, hogy a web alapú kiszolgálás alapjait megismerheted rajtuk keresztül. Így az ember nem indul teljesen készületlenül az adott témában.
  • Cat 02 #135
    Úgy értem h mondjuk pl 1 állásinterjún, vagy bárhol jelent-e előnyt (nem webszerkesztő céghez).
  • Sir Quno Jedi
    Behonyám! Mobil mindig bekapcsoltan, még a WC-n, vagy fürdés közben is veled, nem számít, hogy hétvége, szabadság, betegállomány, nemzeti ünnep, avagy éjfél van. Ez a minimum. Én is lassan évtizedek óta így élem az életem és bár nem egy kéjhömpöly, de elérhetőnek KELL lenni. Alapszempont.
  • passatgt
  • Cat 02 #132
    PHP-nak gyakorlati haszna van ? Vagy arra jó "csak" h hozzászoksz a programozáshoz ?
  • grizzly21
    most latom a nickednel levo linkbol: atomeromuben rendszermernok..na igen, en ilyet nem fogok bevallalni valoszinuleg soha, ha hibas dontest hozok akkor max befagy egy honlap, de nem fog tobbszazezer ember meghalni..komoly munka lehet, elismeresem
  • grizzly21
    hm, de pl te miket csinalsz? milyen cegeknek es mi lesz a kesztermek?
    En semmikepp sem ilyet fogok dolgozni, a cegek is akiket mondtam elsosorban web design, tehat online media teruleten vannak, ertsd: honlapok, fokent: flash.
  • PetruZ
    Cége válogatja, de a legtöbb helyen a CEO, vagy az IT főnök bizony ugyanúgy éjszakázik, mint a melós rendszergazda. Többnyire más okokból, de általában ugyanazon alap-probléma miatt ("Nem megy a riportolóm, nem látom a friss adatokat, holnap reggelre jelentést és ötéves flowchart-ot kell leraknom a chief elé, csináld meg a rendszert azonnal"...).
  • PetruZ
    Itthon, üzemeltetőként, adminként ritka az ilyen hely. Nekünk pl. nagyvállalatok műszakrendjéhez kell igazodnunk, azaz legkésőbb 8-ra bent kell lennem, én 7-re járok, de egy másik telephelyen vannak, akik 6-ra, több tíz km-ről. Ez azzal is jár, hogy nap közben, sőt, egyáltalán év közben :) nem nagyon van lehetőséged kivenni rendszereket karbantartásra. Az egyik nagy magyar banknál két műszakban járnak az üzemeltetők, nálunk is be akarnak vezetni valami ilyesmit (készenlét az már jóideje van).
    Alkalmazkodnunk kell az üzemmenethez, pl. hagyományosan augusztus az, amikor egy csomó dolgot meg tudunk csinálni. Minden más időpontban, mondjuk főidőszak alatt (ez évente 4 x kb. 50-60 nap) egy óra kiesés karcolja a tízmilliót... Ilyenkor órára, percre lebontott, egymásból pontos szabályok és tervek szerint következő utasítások (és munkások, karbantartók, stb.) ezrei állnak sorban, három műszakon keresztül, a csúszások torlódást okoznak, amiket aztán nagyon nehéz behozni, sietni, kapkodni pedig tilos.
    Más rendszereknek napközben menniük kell, nincs mód mókolásra, így marad az éjszakai, vagy hétvégi távmeló. Bizonyos törzsrendszerek viszont itt is 7/24-esek, kiesésük megbénítja mondjuk a kapuforgalmat. Ezeknél szó szerint ki kell verekedned magadnak némi időt és ezt is próbálják faragni.

Szóval ha üzemeltető akarsz lenni, ezekre bizony fel kell készülni és ezt is be kell vállalni. Pláne, ha benne vagy abban a bizonyos 4-5 emberben, akik pl. egy atomtámadás után halálos sugárfertőzötten még utolsó erejükkel képesek helyreállítani az EMP-vel szétvert rendszert úgy, hogy a hiányzó biteket feltöltik valami szeméttel, mégis működik, akkor a tervezett szabadidőt, hosszú szabadságokat nyugodtan elfelejtheted, a mobilod kikapcsolása pedig főbenjáró bűn. Saját tapasztalat. :]
    A fejlesztők, programozók általában sokkal lazábbak, ami persze drasztikusan csökken a határidő közeledtével. :)

Pályaválasztásnál érdemes ezeket is megfontolni. :)
  • grizzly21
    ez helyzetfuggo szerintem, (cegtol terulettol is fugghet). Csak azert mondom, mert ismerek 2 ceget, akikkel munkakapcsolatban voltam/vagyok, az egyik newyorki, a masik londoni. Most mindegy melyik melyik, de az egyiknel volt ez a hajnalig tarto kapkodos idegolo remalom (ez freelance volt online), a masiknal pedig nyugodtan helyileg besetalos tipikus 9 to 5 job (gyakorlatban inkabb 10 to 6-7). Kaliberben pedig mindket ceg ugyanakkora volt korulbelul, sot a "normalis" mukodesu az meg kicsit jobb is, de alapvetoen nagy (vilag) cegeknel vallaltak munkakat
  • grizzly21
    penz a senior fejlesztonek? hat valami van, de messze nem annyi mint a burokrata mindenfele ceo-nak. es az siman hazamegy 5kor es leszarja mivan - ez nem tapasztalat, csak igy gondolom
  • immovable
    kivéve ha politikusnak szegődsz
  • autoszimulator
    ez a tipikus példája annak, hogy a pozíció és a pénz felelőséggel és áldozatokkal jár :) El kell dönteni ki mit akar.
  • mrzed001
    Ó, az az áldott gyermeki naivitás ... de rég is volt :)
    Tudod, ha reggel nem nyit ki a bank, nem megy a gyár, első dolga lesz a vez.ig.nek megkeresni a felelőst (igen, mindig az IT sz.p :D).
    Megnéznélek, ahogy próbálod beadni neki ezt a gyermeteg szöveget, miközben éppen milliókat/milliárdokat bukik a cég /óra (márpedig a nyereség függvényében kap vezig. prémiumot). A fejedet le fogja ordítani, és másnap már kereshetsz új állást, és MEGÉRDEMLED.

Ezzel kezdtem, hogy ha valaki jó(l kereső) fejlesztő akar lenni, akkor tanulja meg, hogy rengeteg mindenről le kell mondania. Kigyúrt senior-ral még SOHA nem találkoztam, kövérrel, pocakossal annál többel. Ez bizony ezzel jár, valamit valamiért.
  • mrzed001
    Üzemeltetői oldalról közelíted meg, én pedig fejlesztőiről, de kb ugyanarról beszélünk.
    Az aki csak fejlesztő, az sose lesz rendszerfejlesztő szintű, ahhoz neki üzemeltetőnek is kell lennie (én is voltam/vagyok)
    Tudnia kell, hogy milyen vasra tervezzen (hol vannak a szűk keresztmetszetek: IO, proci, háló), mert ha valamelyik komponens gyenge, akkor nem ritkán 5x végiggondolás, maxi optimalizálás kell hogy a rendszer működni tudjon.

Sose támogattam azt a fajta modellt, hogy a fejlesztő odaadja doksival, az üzemeltető meg installálja és oldja meg ahogy akarja ...
    Ez marhaság, és nagyon messze van a realitás talajától. A jó fejlesztő az maga is egy jó üzemeltető, aki üzemkészen adja át a (teszt) rendszert (közös telepítés üzemeltetővel, majd az élesen is első pár alkalommal), hogy az aktuális üzemeltetőnek csak a buta napi dolgokkal kelljen foglalkozni (hiszen nem fejlesztő, nem érthet úgy hozzá, mint az, sokba kerülne).
    Aztán ha nagy a gond, akkor lehet felvenni a fejlesztővel a kapcsolatot, aki (mint a legfőbb üzemeltető) forráskód szinten utána tud járni a hiba okának (persze első kérdése a teljes üzemeltetési környezet felvázoltatása, további dolgok a gépen ... mert megesik, hogy a rendszer hibátlan, és külső tényező okozza a meghibásodást)

Egyébként rendszerfejlesztő tényleg ritka, én ismerek kb 3-4-et. Nagyon sokan leragadnak a Senior szintnél (legtöbben meg még azt sem érik el, hiába 10+ éve nyomják az ipart).
  • grizzly21
    nagy allami ceg? de azert remelem nem ti csinaltatok a 200 millios honlapot?!:)

A 24/7 sajnos igaz, de szerintem ez az a dolog, amin mindenkepp valtoztatni kell ha az ember profi lesz. En is eleg sokszor csinaltam ezt, pont 1 honapja legutobb, egymas utan 2 nap aludtam kb 3-5 orat, mert egyszeruen igy jott ki a hatarido, raadasul nem az en hibambol. Amig meg nem vagyok bedolgozva es bizonyitanom kell akkor megcsinalom az ilyet, de ha vegre vegzek, es stabil munkahelyem lesz akkor az olyan lesz ahol ilye NINCS. Igenis az a normalis hogy 9kor bemesz, elkezded, es 5-6 fele hazamesz, vagy esetleg rugalmasabban kicsit, ha sok melo van nehany orat rahuzol, ha keves hamarabb hazamesz. De semmikepp sem az, hajnali 3 kor , meg hetvegen neki kell feszulni valamihez mert kulonben a megrendelo osszefossa magat...tudom nagy projekteknel sokat lehet bukni ilyenen, nagy cegeknel foleg, de nekem nem er meg egy infarktust 40 evesen az egesz:)
  • PetruZ

• PetruZ
    Egyetértek, csak fogalmi téren érzek némi kavart (vagy nem ugyanazt értjük alatta):
    - A fejlesztő az, aki rendszert fejleszt, programoz. Általában lövése sincs a leendő hardverről, a vasról, az oprendszerről, adatbázisról, csak amit az általános doksik írnak alapkövetelményként. Ha mégis, akkor az nagyjából kimerül abban, hogy mivel lehet elindítani, meg leállítani. A tipikus fejlesztő például gyakran bután pislog, ha az admin megpróbálja rávenni valami másféle megoldásra, ami az adott hardveren és szoftveren jobban működne, majd rámutat a doksira, hogy ez így van leírva, ezt adta el a vevőnek, plusz pénzt nem kap optimalizálásért, aztán csak megvonja a vállát. :) (megtörtént :) ) Viszont a jó és érdeklődő fejlesztőből többnyire ritkán lesz jó admin is. De ismerek olyanokat is, akik szívből és testreszabottan csinálnák a dolgot, de a megrendelő és a bevezető, a két nemtudás-fekete lyuk között őrlődve inkább meghúzzák magukat és rutinból lenyomják az iparosmunkát, csak legyenek már túl rajta. Admin szemmel a legtöbb értelmes arc ezek között van. :)
    - A gazda, az adminisztrátor az, aki a túloldalon áll és próbálja egyben tartani azt a szeméthalmot, amit rábíztak, illetve könyörög a fejlesztőnek, hogy csináljon már valamit az alkalmazásaival, és könyörög a vezetőknek, hogy mielőtt megvesznek bármilyen terméket, teszteljék már le a helyi környezetben, userszámmal és terheléssel is, ne csak azokat a referenciákat nézzék, amelyeket lelkesen mutogatnak nekik a fejlesztők, miközben a rendszert trükkösen csak éppen erre az időre kapcsolták be, mert amúgy éles üzemben használhatatlan... (megtörtént, pedig volt helyi "teszt" is (amiről kimutattuk, hogy hamis, félrevezető), de megvették, és most sokkal többe van, mint elsőre tűnt). Optimális esetben az admin az, aki fejből mondja a rejtett kódokat és trükkös parancsokat, a kisujjában van a rá bízott rendszerek lelke... és akiből általában jobb fejlesztő válhat, mint abból, aki célirányosan arra tanult. De láttam az ellenkezőjét is. Mindenesetre az admin az a figura, akinek a munkáját csak akkor becsülik meg, ha baj van, egyébként meg úgy tekintenek rá, mint egy lényegtelen, bármikor kicserélhető fogaskerékre a gépezetben.
    - A rendszerfejlesztő olyan admin, aki fejlesztő is, na az ilyen ritka, mint a fehér holló. :)