238
Melyik a jobb programnyelv (c, c++, c#), és miért?
-
#78 **itt nem a managereket akartam szidni, mert szukseg van rajuk sokszor, csak ezt a konkret helyzetet irtam le mint negativ pelda -
#77 a. miert basznak at?
b. miert ne erne semmit?
Ugy latom mrzed-nek tenyleg van ralatasa a temara, javitson ki ha tevedek, de szerintem a szamarletranak azert IS van jelentosege, mert ha fogalmad sincs a technikai megvalositasrol, akkor nehezebben tudod az egeszet megtervezni. Szerintem csak az latja at az egesz tervezesi feladatot jol, aki tisztaban van az implementacioval is, de persze azzal nem foglalkozik mikozben megtervezi a rendszert, hiszen arra vannak emberek..ha nem lenne tisztaban alapveto kerdesekrol se lenne fogalma.
Ha nem akarsz kodolni akkor legyel buta manager ami szerintem nagyon irritalo, nem szimpatikus amikor valakinek fogalma sincs semmirol es megis o a felettese a szakmai tenyleges munkat vegzo technikai embereknek...marpedig hallani ilyenekrol sajnos -
#76 hm..
mondjuk ezek ellenére, bár természetesen a pénz lenne az, ami engem is érdekelne, de viszont az, hogy akkor én most valamilyen nyelven fejlesztő legyek, mely konkrétan programokat ír egy adott nyelvben, az számomra nagyon idegen. Az ismeretségi körben van pár cég, melyek ilyen rendszerek fejlesztésével és telepítésével, üzemeltetésével foglalkoznak, s ott láttam azt, hogy ezek a dolgok valamilyen szinten szét vannak szedve, szóval az általad 1-3as kategóriába sorolt "rangú" emberek ugye csak a megvalósításért felelnek.
Viszont amennyiben a 4-5-ös szintet csak úgy lehet elérni, hogy az első hármat már megjárom, tehát hogy fejlesztek, akkor mondjuk:
a, egyetemen végig átb*sszák az embert (nem lepne meg)
b, innentől a mérnök, mint ami én inkább leszek, mint konkrét informatikus, nem ér semmit (ez sem lep már meg)
-
#75 hat dehogynem lehetseges szerintem. ha pl 2-3 futo projektje van egy cegnek akkor is siman elkepzelheto, de tobbnel is.. -
#74 Rossz az, ahol a rendszerfejlesztőnél vége a listának, mert a rendszerek legtöbbször egymással is kapcsolatban állnak.
Láttam olyat is, hogy a rendszerfejlesztők eldöntötték maguk között, hogy ki legyen "kvázi" a vezető (akár nem hivatalosan, semmi extra pénz), mert kell.
Ja, tudod hogy lehet egy fejlesztő IQ-ját harmadolni?
Nyakkendőt köttetsz vele :D (magyarán managerré teszed, ha kiszáll és már nem csinálja, lassan elbutul) -
#73 Rosszul értelmezted.
A vezető fejlesztő a FŐ rendszerfejlesztő, és mint ilyen éppen a legdurvább dolgokat fejleszti.
Egyébként rossz irányba gondolkodsz. Ezt az egész "tervezzük meg hogy majd mit fejlesztünk" marhaságot a managerek találták ki, hogy "hasznosnak" érezhessék magukat.
Láttam én már 100 milliókból elkészített csilivili terveket, ahol az első lépés az volt (a haveny röhögőgörcsöt követően), hogy a CD-re szépen rákarcoltuk (az írt oldalára), hogy MARHASÁG (el is égettük volna, de tűzjelző miatt nem :) ).
De tényleg, csak az első 3 oldalon volt 5 olyan dolog, hogy egyikre-másikra vagy egy NASA szuperszámítógép kell neki, vagy +200 fejlesztő, vagy az egyik forrásrendszer (perui talán?) milliárdokból átfejlesztetése. A screen képeket, milyen funkció hova meg mellesleg a projectvezető (manager, aki ügyféllel tartja a kapcsolatot) tudja a legjobban (ő találja ki a rendszerfejlesztővel, vagy senior-ral)
A helyedben szépen ráállnék a gyakorlatra, ott a #65-ben a lista, hogy milyen szamárlétrán kell felmásznod (és ez nem egy cégnél lesz általában, ami jó is mert mindenféle különböző rendszerekkel ismerkedhetsz meg)
-
n3whous3 #72 A hierarchia a 4.)-nél véget ér, olyat te ne mondj, hogy van olyan (nagy) cég, ahol egy ember minden projektben benne van valamilyen szinten. Kizárt dolog, hogy minden projektben benne legyen aktívan valaki. Max embereket felügyel úgy, hogy bele se kukkant a projektekbe és ellátja őket tanáccsa és mondjuk vezet 1-2 projektet, ami a fő munkája lenne. -
n3whous3 #71 Ez a programozó karrierje, egy idő után (EURÓPÁBAN) minden fejlesztő esetleg tovább lép és projekt manager meg hasonló emberke lesz... Mert itt nem becsülik meg annyira a programozókat, mint USA-ban, ott 45-60 éves coder is van, itt nincs. Ennek az oka, hogy itt sokkal kevesebb lóvé jár a proli programozónak :D -
#70 aha, értem, tehát akkor te most már magyarán nem fejlesztesz, hanem összehangolod a fejlesztők munkáját, és megtervezed azt, amit fejleszteni kellene? Mert ugye számomra lassan el kellene dönteni, hogy mely irányba szeretnék orientálódni, és bizony engem nem a konkrét programozási feladatok érdekelnének, hanem inkább az azok előtti tervezési fázisok. De ha jól értem, akkor te is hasonló munkát végzel? -
#69 ada -
n3whous3 #68 Több mód is van arra, hogy csökkentet lehetőség listát kapd ki eclipseben egy . műveletnél, másrészt ki kell következtetni dolgokat, harmad részt ismerni kell kicsit az api-t, negyedrészt meg kell tanulni kezelni... Én se akartam megtanulni, de rávitt a kötelezettség és azóta szeretem. -
n3whous3 #67 C#-ot szereted? Az is VM-et használ....... -
n3whous3 #66 Ha nem OKJ-s vizsgád lenne [ ] akkor tudnád, hogy a sebesség, a stabilitás és még sok más paraméter nagyon változik ezeknél a rendszereknél... Egy példa: nem arra találták ki a MySQL-t, hogy egy pl. világméretű bankrendszer adatbázisa legyen... -
#65 1) Fejlesztő: coder (általában buta scripter, VB 1.0-ás, kezdő Delphi-s, html-es)
2) Junior fejlesztő: már képes önállóan képezni is magát, utánajárni a dolgoknak
3) Senior fejlesztő: Önálló munkára képes, utánajár annak amit nem tud. Ő az, akire rá lehet bízni már egy komplexebb munkát (az egyszerű részét kiossza az első kettőnek).
4) Rendszerfejlesztő: nem csak egy rendszerben fejleszt, rendszerek között, egész rendszerben gondolkodik és fejleszt, tudja milyen kihatása lesz egyik fejlesztésnek a másik rendszerre. Lényegében a Senior-ok főnöke, ő ossza ki nekik, hogy a saját alrendszereikbe mi kerüljön lefejlesztésre (és egy részét maga csinálja, lehetőleg a központi legbonyolultabbat). Ha nincs más egymaga lefejleszt egy komplex rendszer rekord idő alatt ...
High End, nagyobb cégnél sincs 2-3-nál több. Magas fizetés, MINDEN felelősség.
5) Vezető fejlesztő: Ő az aki cég szinten átlátja az összes fejlesztést, ő az összes fejlesztő vezetője (szakmai, mert egy manager azért szokott kelleni ügyfélbabusgatásra, aki nem szólhat bele hogy mit hogyan, csak hogy mi az igény), ő az aki kiossza a rendszerfejlesztőknek, hogy mi a feladat (rendszerint a rendszerfejlesztők közül az, aki a legnagyobb rálátással rendelkezik a legfőbb rendszerekre, van némi manager vénája, tehát a fő rendszerfejlesztő)
Gyakran keverik a fejlesztési osztályvezetővel, aki legtöbb esetben hozzánemértő buta manager ...
Nos az 5)-ös lennék én. Meg SQJ is, csak szerény. -
#64 delphi -
#63 Ajánlott programnyelvek:
- Windows-os program:
1) primitív valami: Visual Basic. Erre jó. 1.0 fejlesztőknek kezdésnek ajánlott
2) komplex program, service: Delphi (mint a villám, főleg 7-es)
3) hardverközeli, maxsebességre optimalizált: ASM, C (iszonyat hibagyártási lehetőséggel: kékhalál, memóriafolyás, ...)
- Webes:
1) ASP: VBscript miatt villámgyorsan fejleszthető/bővíthető
2) PHP: nagy közösség, Linux
3) Javascript: első kettő csak ezzel kliens oldalon
4) AJAX: elkerülhetetlen elég sok esetben, ugyanis ilyen funkciókhoz szoktak userek windows-os programokban. Lehet előre megírt kezelőket használni hozzá, de 1 nap alatt össze lehet ütni egy sajátot is (ha már megértette a működését)
- Adatbázis:
1) MS SQL: nagyon jön fel, meg sokmindenben mindig is a legjobb volt
2) Oracle: bár pascal szerű a programozása, mégis az MSSQL átgondoltabb e téren (és a java-s felületek rondasága és lassúsága őrjítő), viszont csak az MSSQL 2008 az, ami már particionálni tud (még nem teszteltem), tehát őrülten nagy adatmennyiségre Oracle volt a legjobb alternatíva
-
#62 mit melózol? -
#61 Igen, ezt sajnos első hozzászólásodat követően sejtettem.
Tudod, nem szégyen ám kezdőnek lenni ... de annál nagyobb szégyen beszólni a hozzáértőknek.
Ha tudásra vágysz, talán egy KISSÉ szerényebben ... ha a magadnak kitalált hülyeséget akarod szajkózni, akkor itt a vége, mert dilettánsokkal NEM vitatkozok (elvárok egy intelligenciaszintet, hogy valakivel egyáltalán szóbaálljak).
SQJ meg én összesen kb 30 év tapasztalattal és megszámlálhatatlan (különböző területű !!!) projecttel a hátunk mögött talán egy "kicsit" jobban értünk hozzá, mint te.
Gondolom sosem láttál nagyüzemi DB2-es felhasználást, és úgy tűnik fogalmad sincs az üzemeltetés legalapvetőbb követelményeiről sem.
Mond valamit az hogy rendelkezésreállás ?!?
Úgy mellesleg nem csípem a DB2-t (öregecske), de ismerem az érdemeit ami miatt egyes esetekben jól megfontoltan mellette döntenek. Gyors, online kiszolgálásra talán a legjobb, de pl statisztikázni már nem kezdenék neki DB2-vel.
-
toto2700 #60 és ki melyik fejlesztőkészletre esküszik, melyikkel lehet gyorsan haladni a kódolással? -
#59 Szóval gyorsabb ok. Ez talán érthető.
(engem igazából sohasem érdekel hogy működik az adatbázisos rendszer, én csak programokat írok amik ebből kérdezgetnek le, vagy módosítanak, vagy új rekordokat hoznak létre(perzisztencia rétegen keresztül). És ezek szinte pont ugyanúgy működnek mint a mysql-nél. -
#58 Pedig igazuk van, a kettőt összehasonlítani nem is nagyon szabad, mert teljesen más a célközönség, másra készültek (leszámítva azt az egyezést, hogy adatokat tárolhatunk bennük)
Persze, egy kisvállalatnál, ahol nincsenek központok, raktárak, mindenféle nyilvántartások, ergó nincs sok információ, amit kezelnie kell a DB-nek, ott tökéletesen megfelel egy mySQL is, és a többi variánsa. És persze egy jó ingyenes alternatíva.
De azért egy nagy cégnél, mely mondjuk egy konkrét példával élve kereskedelemmel foglalkozik, országosan több központtal, ezek a központok még külön nyilvántartanak kisebb boltokat, és egy egy adatbázisnak tárolnia kell a termékeket, dolgozókat, számlákat, tranzakciókat, és még egy millió dolgot, na ilyenkor veszik elő az Oracle-t és társait. Nem olcsó mutatványok valóban, de egy ilyen kaliberű cég teljes "digitalizálásakor" ezek a legkisebb költségek, és viszont megtérülnek.
Hisz a vevő általában pár alapdolgot lefektet a projektmenedzsernek, hogy miket vár el, és ezek bizony a megbízhatóság, a rendelkezésre állás, konfigurálhatóság, és a későbbi esetleges evolúció, no és természetesen a sebesség.
Szóval azért ez nem egy marketingfogás, annál több. Konkrét számadatok pedig google-n könnyedén találhatóak, igazából azokat én sem nézegetem, mert minek? -
#57 Igen, amellett, hogy hülyeséget írtam, a második mondatban is félreérthetően fogalmaztam. Azt hiszem abba is hagyom az irogatást:) -
#56 Nemtudom miféle ez, de nekem a sima hivatalos eclipse, meg az ibm-es is normálisan működik (bár az ibm-es néha csinál hülyeségeket, dehát sajna ibm-es izékre kell fejleszteni, így nincs más). -
#55 Tudom, napokban az említett nokiás Carbide.c++al szórakoztam (ami olyannyira Eclipse, hogy 1x annak a felületével indult), s nem jöttem rá, hogy lehetne máshogy az egész projectben keresni. Ctrl+F-el biztosan nem, CTRL+F3-ra pedig semmit nem csinál, egyedül a search menüpontban engedte, de ott meg ki kellett hozzá jelölni a szöveget (ez is egy érdekes megoldás). Intellisense sajnos nem úgy működik, ahogy leírtad, írhattam ./::/->-t, mindig ugyanazt dobálta fel, majd persze fordításkor beszólt, hogy nem jó (előtte azonban nem). -
#54 Az actionscript neveben is benne van hogy szkriptnyelv, nem igazi programnyelv, es az hogy bugos az nem igaz, max te nem tudod hasznalni -
#53 Egyébként még suliban írtam egy gyagyi sok pattogó labdás programot java-ban, de ez mindegy. A lényeg, hogy ez volt 3 éve, az akkor 3100+-os athlon xp-men (2,1 ghz) olyan 70% körüli prociterheléssel futott. A mostani 4400+-os x2-mön, 1 ghz-s energiatakarékos módban maradva ugyan ez 10%-os terheléssel futott! Fejlettebb az x2 minden tekintetben, de ennyire nem lehet fejlettebb órajel/órajel arányban, ergo brutálisan lecsökkent a javas programok erőforrásigénye valamelyik futtatókörnyezet frissítésnél, tehát már a teljesítményre se lehet panasz. -
#52 ez felig baromsag, kezdjuk ott hogy a .NET nem programnyelv, hanem keretrendszer, nem csak a C#bol all. -
#51 a C# lopott a JAva-tol? -
#50 De bizony vm-es, nem véletlenül kell hozzá a keretrendszer (nem is gépi gépi kód nem is tudna natívan futni). Max nem úgy működik mint a java, hogy fut egy olyan nevű folyamat (de ha jól emléxem ennél is megjelenik valami folyamat).
"The Microsoft .NET Framework is a software framework that is available with several Microsoft Windows operating systems. It includes a large library of coded solutions to prevent common programming problems and a virtual machine that manages the execution of programs written specifically for the framework."
Valószínűleg van gépi kódra fordító compilere is, mint a java-nak (amit nem sűrűn használnak, mert vannak hibái, és csak azon a platformon fog futni amire fordították) -
#49 Első állításom visszavonom, JITes dolog megkevert. Kialvatlanul nem kéne fórumoznom.) -
#48 A többségnek nem. Ugyanis egyre több mindenféle program épül eclipse-re(tehát nem csak fejlesztő, hanem pl vizuális adatbáziskezelők), pl az ibm saját fejlesztőkörnyezete is.
projecten belül úgy tud keresni, hogy beírod a keresett szöveget... miért kéne kijelölni?
A felajánlásnál meg azt ajánlja fel amivel lehet folytatni az adott sort, és létező dolog. Semmi mást.
Amúgy a netbeans egy szar az eclipse-hez képest, csak a kattintgatós felület készítésben jobb. -
#47 .NET nem VM-es Java-val ellentétben. Viszont tény, hogy a nyelv maga nagyon emlékeztet rá (ami valahol érthető, Java átláthatóra sikeredett, érdemes volt "átültetni"). -
#46 Akkor a c#-t se szeresd, mert az is vm-es. A php-nek még vm-je sincs, mert scriptnyelv (tehát még lassabb, és kell hozzá szerver is).
Én nem úgy vettem észre hogy a swing ronda, egyáltalán nem(mellesleg lehet változtatni), lassúnak se mondanám, bugot meg nem találtam a fájltallózásban. Az awt is win classic kinézetű uh nemtudom honnan szedtél te win3.1-es kinézetet. -
ba32107 #45 Hát én a suliban használtam Netbeans-et, ami szerintem egy használhatatlan lassú szar, úgy ahogy van. Én Eclipse-ben fejlesztek, és szerintem pedig hihetetlen hatékony, nagyon gyorsan tudok vele kódolni, és folyamatosan segíti a munkát. Nem értem, mi a bajod vele. -
Thanatos #44 hát ha platform függetlenség annyira nem lényeg akkor c#, két kattal lehet benne mai kinézeti win programokat írni winformal vagy wpf-el (persze azért a kódot ne sporold ki :D) és azért az a hello world minimális tájékozodás után nem is oylan bonyolult, meg az a child-parent szerkezet se olyan haszontalan ám (és nem mellesleg mint irták eléggé hajaz java-ra igy ha késöbb mégis áttérnél az se lesz vészesen nagy gond)
én ugyan java-val kezdtem suliba (előtte meg basic, c/c++, és különféle assembly-k, de ezeken mind el is hasaltam szal nem sokat számitanak :D)
, de "önszorgalomból" elkezdegettem c#-t is, és eddig elég kellemes véleményem van róla is meg visual studioról is mint fejlesztői környezetről, mellesleg igen sok jó e-book is van hozzá (Apress és OReilly kiadványok nekem bejöttek nagyrészt és gyk minden tudásszintre van 6 e-bookjuk ami nem mellesleg igen könnyen beszerezhető különböző oldalakról..., de ha irsz egy pm-et este adok pár tippet pm-ben) -
ba32107 #43 Egészen egyszerűen, pár sorban lehet váltani LookAndFeel-t, és az az egész GUI-t átállítja. Nekem minden programom úgy kezdődik, hogy az aktuális platformra állítódik át :) Tökéletesen XP-s kinézet. -
#42 Borland C++
Builder c (vizuális) -
#41 Eclipse?! Ez még viccnek is rossz. Papíron lehet, hogy sokat tud, de -számomra legalábbis- kínszenvedés használni, hihetetlen milyen gyökérségek vannak benne (projecten belül csak úgy tud keresni, hogy kijelölöm adott szöveget? Tökmindegy, hogy -> vagy :: vagy .-t írok, ugyanazt ajánlja fel az intellisense (bár lehet ez a Nokiás Carbide.c++ variáns sajátja lenne?)).
Akkor már inkább Netbeans (bár annak is megvannak a maga hülyeségei). -
#40 -IBM több mint 20 éve fejlesztett nagyszerveres adatbázismegoldása (iszonyatos micsoda külömbség
-Mindenben (ez is hatalmas)
"És itt rögtön kapsz is egy tippet: bár DB2-ből készült Win és Linux verzió is (biztos marketingesek ötlete volt), azért egy jobb AS/400-as gép a minimum, ami ajánlott neki."
Bár ebből még mindig nem derül ki mitől lehetne jobban tárolni adatokat az egyikben vagy a másikban. Valami csodatömörítés? :D
Tudom, itt is azon megy :) (persze nem egyedül ez megy a gépen.) -
Dodo55 #39 Javat elvből nem szeretem a VM miatt. Ha már megoldották a platformfüggetlenséget, akkor megoldhatták volna, hogy minden VM a platformjának megfelelő GUI-t használja, mert ez a saját Java GUI ronda, lassú, és kényelmetlen. Meg még bugos is, pl a fájltallózás. Az más kérdés, hogy nem csak GUI-s programot lehet benne írni, de nekem most egy olyan programnyelv kéne. Bár láttam már pár Java-s programot, amiben nem ez a lila vagy rózsaszín Win 3.1 feeling GUI volt, hanem egész Win 5 szerű, úgyhogy nem akarom elkiabálni, mert nem értek hozzá.