Melyik a jobb programnyelv?

← ElőzőOldal 5 / 5

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nekem fõsulin eddig volt C, Asm, most meg Java+Delphi és a poén az hogy egybõl egymás után van a kettõ, néha kicsit belekeveredek hogy most miben is programozok😊 Az a szerencsém hogy pascalt, delphit elég régóta ismerem.

Sun tutorialból megtanulod az egész Java-t 😄

3 programnyelvet tanulgattam úgy komolyabban:

-Pascal: 11-12 évesen, amikor elkezdett érdekelni a programozás, még internet nélkül ehhez jutottam a legkönnyebben(maga a program, meg leírások).

-Dark Basic (Pro): kifejezetten játékprogramozásra találták ki, nagyon egyszerû a szintaktikája, és egy hello world az egy sor, egy kocka megjelenítése és folyamatos forgatása az úgy 4 sor, de nyugodtan lehet benne 30000 soros programokat is írni. Csak ugye vannak korlátai, egy konkrét dolgot nagyon könnyû megírni benne, de ha már valami dinamikusabb program kell, akkor szívás van.

-PHP: Az elején kicsit nehéz volt a szintaktika miatt, de amikor ráéreztem, akkor végre kicsit szabadabban engedhettem a fantáziámat, szerveroldalú scriptnyelv ellenére eléggé korlátlanok a lehetõségek, tulajdonképpen egyedül a platform korlátai érvényesek.

Aztán azt mondtam mostmár kéne valami univerzálisabb nyelv is, mondjuk c. Találtam is úgy 50 leírást hozzá kapásból, csak az a baj, hogy ezek vagy 1000 oldalas könyvek voltak, amik kb a 200. oldalnál jutnak el a hello worldhöz, vagy 10 oldalas ultrakezdõ tutorialok, amik kezdenek a hello world-el, utána meg rögtön valami bonyolult példa, aminek a felét sem magyarázza el.

De én akkor is a tutorialok híve vagyok még mindig, szeretek úgy tanulni, hogy hamar jön a gyakorlat, és az elmélet pont annyi, amennyi éppen szükséges, de azért van annyira gondosan megírva a dolog, hogy az a kevés elmélet azért tömören összefoglal minden lényegeset.

Csak az a baj, hogy nagyon kevés az ilyen tutorial, ami igazából a középút egy gagyibb tutorial, és egy 800 oldalas könyv között.

Viszont amit eléggé megtanultam, és már nagyon sok mindent megvalósítottam vele, az a Neobook nevû program, amit eredetileg ilyen e-könyv féleségek, meg prezentációk készítésére találtak ki még a DOS-os idõkben, de mára nevetségesen sokat tud, és pár kattintás az egész, viszont nagyon flexibilis, pl a változókezelése.
Egyszer már egy Steam szerû content distribution rendszerrel is próbálkoztam vele 😄

C#-ot is nézegettem már, de akkor ilyedtem meg tõle, amikor megláttam, hogy a hello world az igaz 1 sor, de majdnem végigéri a 19"-os LCD monitorom keresztbe, olyan hosszú child-parent szerkezetû a parancs, van benne vagy 6 darab pont, kb 20 karakteres objectnevekkel.

De most így megint kedvem lett hozzá kicsit, remélem végre találok hozzá valami jó leírást, amibõl meg lehet fokozatosan, de érezhetõen haladva tanulni.
mrzed001
Miben is különbözhet az IBM több mint 20 éve fejlesztett nagyszerveres adatbázismegoldása az ingyenwebes kisjózsikák butagány adatbázismegoldásától? Mindenben.
Inkább miben hasonlít lenne a megfelelõ kérdés!
És itt rögtön kapsz is egy tippet: bár DB2-bõl készült Win és Linux verzió is (biztos marketingesek ötlete volt), azért egy jobb AS/400-as gép a minimum, ami ajánlott neki.

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

Sanyix
Miért, miben külömbözik?

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

tugyiti
<#zavart1>
Sir Quno Jedi
Khmmm. Ekkora ökörséget még viccbõl sem szoktak kijelenteni, max. a színlaikusok...

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Sanyix
Igen, onnan született a .net hogy eredetileg az m$ megpróbálta a java-t szétgányoltan, bugosítva elterjeszteni (ms java), de a sun megmonda nekik, hogy el lehet takarodni a javatól.
Erre csináltak egy saját nyelvet, ami nagyon java másolat. úgyanúgy wm-es, és maga a nyelv szerkezete is annyira hasonlít, hogy aki az egyiket ismeri, a másikat is fogja, max az okoz gondod, hogy az xy osztály nem olyan nevû csomagban van mint a másikban 😄
pl a printelen javaban a system.out-ban van, .net-nél meg úgy emléxem valami system.io-ban.

Csak java-hoz sokkal több kiegészítés, stb érhetõ el, nagyjából mindenre jó amire egy programnyelv lehet.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Sanyix
Még nem jöttem rá mi a külömbség egy "értelmes" vállalati adatbázis, mondjuk db2, és egy mysql között. Ugyan azok tárolhatóak benne, ugyanúgy...

Sanyix
Nem érted... az a lényeg hogy elterjesztik a .net-et minden rendszeren, majd mikor ezt elérték. Hopp sajnos csak vindózra "oldható" meg a következõ verzió használata, sajnos minden szervert vindózra kell állítanotok.

autoszimulator
hát végül is elmondható, hogy microsofték féle JAVA-ról van szó 😊 Ugyan úgy kell a keretrendszer hozzá, meg egy fejlesztõi csomag.
Viszont míg a JAVA valóban platformfüggetlen, addig a .NET inkább csak windowson használható, más rendszereken alternatív megoldásokkal... Sok helyütt ragaszkodnak ahhoz, hogy a java "utódja" ez a rendszer, én azért ezt így cáfolnám. Ja igen, és a .NET általában valós, futás idejû fordítással mûködik, de mondjuk ennek sem láttam MÉG sok jelét 😊

.: mobilize.hu :.

Most biztos ki fogtok röhögni, de a .NET az olyasmi mint a Java VM?

Eclipse?

autoszimulator
Sulinkban ahhoz tartják magukat, hogy a C a kezdet, abban tanítanak meg minden kezdõt a ciklusok, precedenciák, stb használatára. Aztán jön a C++, ahol fõként az adattárolás különbözõ módjait vettük, pointereket. Itt kezdték el bevezetni a szép és takarékos kódolás fogalmát, hogy területet, ami már nem kell, felszabadítjuk, stb... Aztán, nálunk itt kettévált a dolog, volt egyrészt a JAVA, ami nekem személy szerint nagyon tetszett, logikus, developer és userbarát, no és nem utolsó sorban a dokumentáció a neten rengeteget segíthet. Mellette volt még egy c++ mélyítõ tárgy, ott a mapeket, vektorokat, névtereket, stb-ket gyakoroltatták velünk, engem igazából nem gyõzött meg a dolog, hogy akkor most legyek programozó 😊
Aztán amik most vannak a vége felé, amolyan választható tárgyak, onnan van .Net, na hát az számomra nagyon idegen, virtuális valóság, ami pedig nagyon érdekes tárgy, és nem nyelvspecifikus. No és mindenki halála, a számgépháló, ahol valamilyen nyelven egy olyan programot kell megvalósítani, ami hálózati kommunikációt tesz lehetõvé, lehet egy üzenõprogram, torrent kliens, stb...

Szal suli szempontjából igazából ezek azok, amikre szükség van, más nyelvekkel igazából az ember még választottként sem találkozik, és ahogy ismerõseimtõl hallottam, nem csak nálunk van így ez.

Nem suli szempontból nem sokat tudok hozzászólni, látva az álláshirdetéseket, legtöbb a C és JAVA lehetõség, külföldön/belföldön egyaránt. Én mondjuk a szoftverfejlesztés korábbi fázisai felé orientálódok inkább, a fejlesztés kézzel fogható folyamata nem nyerte el a tetszésem 😊

.: mobilize.hu :.

HiPPoNaX
Ugyanakkor ami az elonye a tanulas soran, az konnyen hatrannya is tud valni. Nalunk C#-ot eroltetnek "tanulonyelvnek" a fosulin, de az adatszerkezetek elmeletenel mar problemas a dolog, mivel nem lehet vele normalisan szemlelteni a mutatot peldaul. Igy aztan aki soha semmi masban nem programozott, az nagyot sziv most, mert nem erti az elmeletet 😄

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

QuippeR
vékony kliens?

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

QuippeR
ez egyáltalán nem baj szerintem, a Java meg a .NET pont erre való, és nem kernelírásra.

dugót húzni is lehet kisbicskával, ami egy nagyon jó univerzális eszköz, de ugye dugóhúzó használata esetén nem kell annyit szórakozni. cserébe a dugóhúzóval csak ködös elmeállapot esetén próbálsz szalonnát vágni.

Palinko
sõt ha akarod van még
D nyelv
E nyelv
F# nyelv

na ezek nem tudom mire valók csak úgy belinkeltem 😄

viszont ez sztem egy jó kis program nyelv:
python
Sir Quno Jedi
A multiplatformitás meg többnyire valóban nem számottevõ tényezõ egy megrendelõnek. Vannak helyzetek és iparágak, ahol ez számít, de általánosságban nem szükséges. Fõleg a mobil/hordozható terület az, ahol elvárható, hogy a kód mindenen fusson, de azért még ott sem feltétlen cél ez.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Sir Quno Jedi
Java már performanciában is kiesik a legtöbb esetben, mivel nem lehet hatékony és gyors kódot írni benne. Merthogy scriptnyelv a drága ízig-vérig, akárhogy csûrjük-csavarjuk is. Egy szar kis delphi ezerszer hatékonyabb és gyorsabban futó kódot szolgáltat, ami nem elhanyagolható. Én pl. még nem láttam java-ban írt windows szervizeket, sem kernelt, sem adatbázismotort stb.-stb., talán nem véletlen... 😄

Bár lehet, hogy még egyszer megérem. 😄

Pont az a baj vele, mint a .NET-tel szvsz.

Sir Quno Jedi
Ismersz egy rakat program és adatbázisnyelvet, meg van tapsztalatod kommunikációban és adatbázistervezésben stb. akkor már semmi sem tud meglepni. 😄

QuippeR
és a visual studiót melyik java devenv veri meg például ease of use-ban? meg aztán, kit érdekel például, hogy multiplatform-e a kimenet, ha vállalati környezetbe vagy például webszerverre fejleszt az ember?

pedig akkor c-rõl fura lehetett, a delphi a pascalra épül
n3whous3
Értelmes adatbázis megoldások nem ingyenesek ahhoz sem. Enterprise méretû dolgokra gondolok és nem házi weboldalakra természetesen.

Másrészt a M$ dinamikus web megoldásai kiváló alternatívák a java-hoz képest és versenyképes, nem fog ez eltûnni, nehogy azt hidd... Hiába pénzes.

Elõbb utóbb Windowson? Épp hogy az a helyzet, hogy mostanára már Linux alá is van C# meg .NET fejlesztés... Korábban meg még nem volt.

púúúúú

Sanyix
Na meg ingyenes, és szinte minden ingyen is van hozzá.

Sanyix
A lényeg, hogy bármelyik ami m$ által csinált, szar mert még ha most multiplatform, egyszercsak be fogják szûntetni, és elõbb útóbb csak vindózon lesz (árukapcsolás).

szvsz java. Az mindenre jó, és mindenen megy, és mindent meg lehet vele csinálni. (viszont az ibm által gányolt változatot kerüld el, mert egy bugtenger értelmetlen hibaüzenetekkel)

n3whous3
API tekintetben én a Java-ra esküszöm, valahogy az MSDN nekem úgy ránézésre egy labirintus, nem nagyon tudtam kiigazodni benne, hogy megtaláljam azokat a dolgokat, amik kellenek. Nem mintha elmondhatnám magamról, hogy .NET programozó vagyok, szinte alig tudok róla valamit, bár már nem ártana azt is nézegetni...

púúúúú

Sir Quno Jedi
Mikor utólag gyömöszölnek bele valami programozható logikát (legalábbis próbálnak) egy ekkora szarba, ez lesz a vége. (lásd. 4GL nyelvek).

Sir Quno Jedi
Lehet, de ASP is VB alapú, meg kellhet néha kliens oldalra, ergó ha ASP.NET irányban is nyomulsz, nem úszod meg, olykor kénytelen vagy kombinálni a HTML+VB+JAVA+ASP scripteket (+AJAX, ha kell), ami egy õrület, de evvan (vegyesszaravilág). Amúgymeg a VB script aránylag 1xû és könnyen megérthetõ persze, nem kell hozzá sokat szenvedni.

Sir Quno Jedi
Amúgymeg, az alcímre reflektálva, manapság ki lehet hagyni (ha valaki kezdõ) a c-t, c++-t és rögtön lehet ráugrani a C#-ra. Elég hibrid katyvasz (és akkor még finom voltam), de .NET-es fejlesztésekre ideális és könnyen tanulható, az MSDN, nomeg a net meg teli van c# példákkal, leírásokkal stb., szal. nem kell sötétben tapogatózni. A c++ kicsit fogós még egy kedõnek szvsz.

n3whous3
A flash action script 2 meg maga a megtestesült szartenger, akkora bugos, átgondolatlan, debuggolhatatlan szart még nem láttam életemben.

púúúúú

n3whous3
VB script egy hányás 😄

púúúúú

Sir Quno Jedi
Sima win32-es applikációkra (akár szervizek írására is) mindmáig a Delphi a legkényelmesebb és gyors/kompakt kis fincsi exe-éket gyárt. Ha egyszer rászoksz, úgy maradsz (én is sima c és c++-ról álltam át anno és a szívem csücske lett, ajánlom az õskövület 6-7-es Delphit)

.NET-es okosságokra, pláne webszervízekre meg ott a C# (lásd. Web Developer). Van ingyenes MS cucc is, komplett Visual Studio is akár.

Adatbázisnak alátolsz MS SQL 2000-2005-2008-at (mindbõl van ingyenes is)

Ha nem windows platform, akkor meg valóban jó a c, vagy esetleg Kylix (Delphi helyett) + adatbuzisnak Oracle, vagy Progress, meg ami akad.

Scriptnyelvnek ott a HTML, VB script/ASP, JAVA script, + némi AJAX, esetleg PHP.

n3whous3
a címe a témának tényleg elég hülye, de ha megnézed mi volt a kérdése, õ a különbségeket kérdezi a nyelvek között.

púúúúú

Nincs olyan hogy legjobb programnyelv, mindegyik jó a maga nemében. Pascalon például remekül lehet tanulni. Nekem a Java a kedvencem, a szakdogámat is abban írom.

Esplanade
nincs jobb vagy rosszabb, mire akarod használni?

n3whous3
C ócska, de alacsony szintû progra jó... Meg linux rendszer fejlesztés estébé. C++ application fejlesztés, C# meg ugyancsak, újabb technológiákkal. Java hasonlít C#-hoz (onnan lopott a C# meg a C++-tól). Általam nagyon kedvelt dolog.

Ha meg már prog nyelvekrõl van szó, ne felejtkezzünk el a nem imperatív nyelvekrõl, haskell, prolog, ezeket eléggé réteg feladatokra lehet használni (mestint, robotika, számítások), de meg van a maga szépsége...

púúúúú

Hy! Arra vagyok kíváncsi, hogy melyik programnyelv miben jobb, vagy rosszabb a többitõl, a címben szereplõkön kívül a többi programnyelvrõl is írhattok, ha van kedvetek 😉

← ElőzőOldal 5 / 5