Melyik a jobb programnyelv (c, c++, c#), és miért?
-
Nos a tanácsaim neked, és minden hasonló cipőben járó kezdőnek:
- legyen munkád. Bármilyen sz.r kulimunka van, vállald el. Nem leszel elsőre vezető, és ha igen (hátszél) akkor meg is érdemled hogy utáljanak, ne segítsenek, és amikor továbblépsz ugyanolyan tudatlan és buta leszel, mint amikor odamentél (öngól, de hatalmas).
- ha a cég jó egyébként, akkor igyekezz összebarátkozni 1-2 min. senior szintűvel (ha nem, akkor jobb cégnél keres ocsó kulimunka, megéri). Csak szerényen a profival, ne felejtsd el, hogy te szeretnél tanulni tőle (ha nagyképűsködsz elzavar a fenébe, és megérdemled), és ne tolakodj.
Ha megértitek egymást (IT-ban mindig van közös téma), akkor lényegében kimondatlanul is ő lesz a mentorod. Nagyon sokan alkalmasak rá, valahogy itt nem terjedt el ... nekem is volt nem egy mentorom, igen sokat tanultam tőlük, és ahogy fejlődsz egyre inkább partner leszel neki (és vagy ott lépsz szintet /ritka, sok buta HR-es meg manager miatt/ vagy a következő helyen már olyan munkakörre jelentkezel).
- a jó programozó holtig tanul. Ez szabály. Amit ma kitalálnak, az holnapra elavul, tehát folyamatosan képezned kell magad. Nem oktatással, hanem utánaolvasol, hozzáértővel beszélgetsz róla, felrakod magadnak, kipróbálod, ... és
- TESZTELSZ. Gyakorlatot kell szerezned, ez pediglen csak úgy megy, ha dolgozol vele/rajta. Munkaidőben, otthon, kipróbálod az elképzeléseidet, és csodálkozol mennyire nem úgy mennek a dolgok, ahogy a kisfejedben kitaláltad. Ez főleg a sok nagyokosnak meglepetés, aki "tudja" hogy mennek a dolgok ... aztán mégse.
- Szorgalmas vagy. Ha van egy munka amit meg kell csinálni, akkor csináld. Aki folyton kihúzza magát a munka alól, az elássa magát.
- Légy problémamegoldó. Ha felmerül egy probléma, akkor ne hárítani akard másfelé, törekedj a megoldására.
- Légy egyenes. Mindenki kúr el dolgokat, emberek vagyunk. Vállald a felelősséget, tégy a gond gyors megoldásáért, legyen javaslatod/ötleted (igen fontos szempont!)
- mindenféle területet ismerj. Ha csak win programokat tudsz írni, akkor igen kicsi a kereslet irántad. Ha dolgoztál már adatbázissal is (értsd: telepít, üzemeltet, fejleszt alá, adatmodellezés), akkor már jobb, és ha még web alá is fejlesztettél, na akkor már érsz is valamit. Miért? Mert ha csak win/web programot írsz, akkor nem tudod, hogy miért lassú az SQL-es lekérdezésed benne, mit kellene a PROGRAMODBAN másképpen csinálnod, vagy mi rossz az adatbázis szerkezetben, ott mit kell javítani/módosítani. Sokan azt hiszik, hogy írnak egy programot, és mellé odasz.rnak valami hülye átgondolatlan adatbázist ... aztán csodálkoznak, hogy lassssú, hiányos, jelentéskészítésre alkalmatlan ... és még tudnám sorolni. Az egyik legfontosabb, a jól megtervezett és fejlesztett adatbázis. Erre metodikát tényleg csak min. rendszerfejlesztőtől érdemes tanulni. Könyvekben sok az elmélet, és 0 gyakorlat illetve gyakorlati tapasztalat van.
Kb ennyi, ebből talán a mentor ami kezdésnek a legfontosabb. Az egész életedbe nem tanultál annyit, mint amennyit egy rendszerfejlesztővel együttdolgozva (vele megbeszélve a dolgokat, mi miért jó, miért nem, miért azt a megoldást választotta) tanulhatsz egy év alatt.
És van még valami: ráérzés. Más szó most nem jut eszembe rá. Miről is van szó? Egy feladatot igen sokféleképpen meg lehet oldani. Egy idő után kialakul a fejlesztőkben egyfajta nemtudommi, hogy mit melyik úton oldja meg. Ez miért érdekes? Az hogy elkészült az aktuális fejlesztés az szép és jó, DE lesz folytatása is (újabb funkciók, modulok). Ha már kialakult benned ez a fajta előrekészülés (még mindig nem találom rá a jó szót), akkor a következő fejlesztésnél könnyű dolgod lesz, mert úgy írtad, hogy már majdnem fel van készítve rá a programod. Hogyan is magyarázzam ... nehéz, aki nincs ezen a szinten, az nem is értheti.
Megesik, hogy megkérdezi valaki, hogy miért pont úgy csináltam. Akkor nem tudnék rá logikus magyarázatot adni, sőt, lehet 10-50%-al tovább is tartott így elkészíteni, mint pár másik módon.
De aztán később egy új fejlesztésnél áldom az agyam, hogy így csináltam, mert különben lehetne az egész rendszert alaposan átírni (így meg csak pár nap). Nem tudom mennyire voltam érthető, sorry.