Melyik a jobb programnyelv (c, c++, c#), és miért?
  • PetruZ
    Mint a többség, én is kulis, mindenes informatikusként kezdtem, de voltam Oracle/FoxPro fejlesztő is, most már csak DBA-val foglalkozom. Amit leírtam, nem általános és mindennapos, de bizony vannak / voltak ilyen helyek is. :) Nekem nem volt annyira nehéz beépülni csapatokba, különösebb bajom nem is volt soha senkivel, máig vannak barátaim régebbi helyekről (és a mostaniról is), de amiket leírtam, láttam másokon, akik végül nagyrészt el is hullottak, átmentek más helyre. Én nem azért váltogattam cégeket és munkahelyeket, mert nem feleltem meg, hanem mert általában a cégek (és nem garázs bt-k, hanem nagyvállalatok) szűntek meg alattam... :P

Amit a második felében írtam, az teljesen saját tapasztalat. Állítom, módszertanok ide, minőségbiztosítás oda, a mai fejlesztések kétharmada - háromnegyede okádék, tipikus "bölcsész" programozók által készített "dobjuk össze tankönyvből és mintapéldákból" munka. És sajnos nem csak itthon... Amit mrzed írt a #100-ban a ráérzésről, az intuícióról, a gondokodásmódról (és amivel egyébként teljesen egyetértek), na, ez totálisan hiányzik a fejlesztők egy jelentős részéből. A fejlesztés sajnos ipar lett, előre elkészített dobozok összemadzagolása, ugyanis nincs idő alaposabb optimalizálásra, vagy átgondolásra. Ha van egy megoldásuk valamire, ugyanazt fogják a tízfős garázscégnek, meg a tízezres multinak is eladni. Kevesebb meló, kevesebb befektetés, több nyereség, a többi az üzemeltetők dolga...
    Természetesen tisztelet a kivételnek (mert vannak ilyenek is).