125
  • sheldrake
    #125
    A Firefox3 valószínűleg valamilyen nem frissített kiegészítő használata miatt nem tölti be a maps.google.com oldalon lévő térképeket. Ilyen kiegészítő lehet pl. a skype toolbar, amely ha régi, de kikapcsolod, akkor máris bejönnek a térképek, ha visszakapcsolod, megint nem jönnek be a térképek. Vagy frissíteni kell vagy eltávolítani a firefoxból és akkor talán menni fog.
  • CSOCSO
    #124
    ez aztan egy jol elbaszott browser lett!!!!! kettes gyonyoruen mukodik ez meg megsem nyilik.......... a gep lefagy tole szinte.. 1 percig vartam ra.. utanna elohoztam a feladatkezelot de alig birtam bezarni az ff3 at.........................
  • Sil78
    #123
    "Mint ahogy az új motor már alkalmas a teljes oldal zoomolására is, mert volt rá igény (pl a mobiltelefonok miatt), és megcsinálták."
    Még mielőtt félreértenétek: az az összefüggés a zoomolás és a mobiltelefonok között, hogy ez egy fontos lépés az ablakmérethez igazítás felé.
  • Sil78
    #122
    "Van benne igazság, csak ezzel az a probléma, hogy a panaszkodó felhasználók 90%-ának bőven kielégíti az igényeit az Opera, csak nem veri ki a szemét az adott feature, onnantól már szar, meg bonyolult meg logikátlan, vagy mégrosszabb: utána se néz, hanem egyszerűen kijelenti, hogy nem megoldható."
    A Firefoxnál is hasonlóan szoktak eljárni a panaszkodók, ahelyett, hogy rákérdeznének. Én tényleg sokkal intuitívabbnak látom a Firefox megoldásait, teljesen egyszerű volt használni anno, közvetlenül az IE-ről való váltás után is, teljesen kézre állt, és magamtól jöttem rá az olyan apróságokra is, mint pl a középső egérgomb használata. Pedig sokféle böngészőt használtam már az elmúlt 11 évben, és egyiknél sem volt meg az a bizonyos "rátalálás".

    "De azért kicsit érdekes, hogy egyszer egy egyértelműen teljesen más dolgot emelsz ki alternatívaként, máskor meg kihangsúlyozod, hogy "És én pl szeretem, hogy pont azt és pont úgy csinálja a böngésző, ahogy én akarom."
    Ez az Operás és a Firefoxos tábornál is adva van. FF-ben meg a korlátlan lehetőség azt jelenti, hogy írd át a forráskódot és csinálj magadnak MDI ablakokat bele."

    Más az alapfilozófia, de erről volt már szó párszor. Az Operával inkább a Mozilla Suite (illetve ma már Seamonkey) állítható párhuzamba, de az sosem volt ilyen népszerű. Ti máshonnan közelítitek meg a dolgokat, más a logikátok, van ilyen. Ezért van többféle böngésző, hogy mindenki kiválaszthassa, ami neki megfelel. (A teljesen más dolog kiemelése is az eltérő logika miatt van. Ez olyan, mint amikor a magyaroperán írnak a Firefoxos kiterjesztések Operás "megfelelőiről", részmegoldásokat párhuzamba állítva velük, és teljesen más dolgokat kiemelve, mint amire mi használjuk azokat.)
    Elképzelhető persze, hogy valamikor a jövőben lesz majd MDI is, ha lesz rá felhasználói igény. Mint ahogy az új motor már alkalmas a teljes oldal zoomolására is, mert volt rá igény (pl a mobiltelefonok miatt), és megcsinálták.

    "Akkor próbáld már ki mondjuk itt, írd meg a kommentedet, majd kattints rá mondjuk a 'Főoldal'-ra, utána meg egy laza jobb-bal egérmozdulattal vissza, hogy megmarad-e a szöveg."
    Szerinted írtam volna, hogy megmarad, ha nem marad meg? Persze, hogy működik. Nem használok egérmozdulatokat, mert nem felelnek meg a böngészési szokásaimnak, de külön a kedvedért feltettem egy All-in-One-Gestures-t, és azzal is ugyanúgy működik.

    "Ehhez is kiterjesztés kell, vagy minimum about:config, itt megjegyezném az Opera opera:config-ja azért kicsit felhasználóbarátabb és rendezettebb."
    Ehhez speciel kiterjesztés, hisz ez egy új funkció. Az Operának volt egyáltalán about:config-ja, mielőtt megtetszett nekik a Firefoxé?
  • Penge4
    #121
    "Ha van valami elképzelésem, jó eséllyel meg lehet oldani pl valamilyen kiterjesztéssel, vagy a felhasználói fájlokkal, míg Operában ha valami nincs benne alapból, vagy nem úgy van benne, mint kéne, akkor elég nehézkesen oldható meg - vagy többnyire egyáltalán nem"

    Van benne igazság, csak ezzel az a probléma, hogy a panaszkodó felhasználók 90%-ának bőven kielégíti az igényeit az Opera, csak nem veri ki a szemét az adott feature, onnantól már szar, meg bonyolult meg logikátlan, vagy mégrosszabb: utána se néz, hanem egyszerűen kijelenti, hogy nem megoldható.

    "A smiley-k megnyithatók külön tabon is, még kiterjesztés sem kell hozzá."

    Ezt eddig is tudtam, de az még rosszabb, mint a külön ablak.
    De azért kicsit érdekes, hogy egyszer egy egyértelműen teljesen más dolgot emelsz ki alternatívaként, máskor meg kihangsúlyozod, hogy "És én pl szeretem, hogy pont azt és pont úgy csinálja a böngésző, ahogy én akarom."
    Ez az Operás és a Firefoxos tábornál is adva van. FF-ben meg a korlátlan lehetőség azt jelenti, hogy írd át a forráskódot és csinálj magadnak MDI ablakokat bele.

    "A beírt szöveg Firefoxban sem tűnik el sima visszalépésnél talán már az 1.5 óta (végülis abban már volt hasonló "gyors előre" és "gyors vissza" funkció, mint Operában)."

    Akkor próbáld már ki mondjuk itt, írd meg a kommentedet, majd kattints rá mondjuk a 'Főoldal'-ra, utána meg egy laza jobb-bal egérmozdulattal vissza, hogy megmarad-e a szöveg. Ehhez is kiterjesztés kell, vagy minimum about:config, itt megjegyezném az Opera opera:config-ja azért kicsit felhasználóbarátabb és rendezettebb.
  • Sil78
    #120
    Az Állapotsávra lehet rakni gombokat, csak nem húzgálással. Egyes kiterjesztések pl alapból odarakják a gombjukat, vagy adnak lehetőséget arra, hogy ott legyen. Igen, eltaláltad, ez a két rész, ahova nem lehet csak úgy húzgálni (illetve láttam már erre is kiterjesztést). De pl a főmenü mellé és a könyvjelzők sávjára simán lehet.

    Ha én bolyongok a menüben, akkor egy teljesen láma felhasználó szerinted mit csinál? Egyszerűen túl van bonyolítva, és nem eléggé intuitív a kezelőfelülete. Igaz, sokat javult, de azt is már a Firefox megjelenése után, annak a hatására.

    Persze, hogy vannak még gombok. Minden kiterjesztés hozzáadja a választékhoz a saját gombjait, és vannak olyan kiterjesztések, amik kifejezetten arra szolgálnak, hogy egy csomó új gombot adjanak hozzá (pl Toolbar Buttons), vagy haladóbbak írhassanak saját gombokat (pl Custom Buttons).
  • Sil78
    #119
    Ez csak részleges megoldás. Tulképp az Opera toolbarjai sokkal kötöttebbek, mint a Firefoxban.
    A kiterjesztések sem feltétlenül növelik az erőforrásigényt. Én mint power user még PII-es gépen, Win98 alatt is átlag 50 kiterjesztést használtam, és nem lassult be. És én pl szeretem, hogy pont azt és pont úgy csinálja a böngésző, ahogy én akarom. Ha van valami elképzelésem, jó eséllyel meg lehet oldani pl valamilyen kiterjesztéssel, vagy a felhasználói fájlokkal, míg Operában ha valami nincs benne alapból, vagy nem úgy van benne, mint kéne, akkor elég nehézkesen oldható meg - vagy többnyire egyáltalán nem ("eszi, nem eszi - nem kap mást" alapon). Vannak felhasználói fájlok, vannak widgetek, de a kiterjesztések által nyújtott szinte korlátlan szabadság hiányzik.
    A smiley-k megnyithatók külön tabon is, még kiterjesztés sem kell hozzá. Alapból a javascripttel nyitott ablakokat új fülre rakja, kivéve, ha az ablak tulajdonságai (pl mérete) nincsenek megadva. Ahhoz, hogy minden popupot új fülre rakjon, az about:config-ban a browser.link.open_newwindow.restriction értékét kell 0-ra rakni. Nem MDI, az igaz, de az Operán kívül nem is ismerek más böngészőt, ami MDI-t használna.
    A beírt szöveg Firefoxban sem tűnik el sima visszalépésnél talán már az 1.5 óta (végülis abban már volt hasonló "gyors előre" és "gyors vissza" funkció, mint Operában).
  • Penge4
    #118
    "de az istennek nem tudtam felül legalulra (közvetlenül az oldal fölé) varázsolni."

    A címsor gombjait a main bar-ra pakolod, majd kikapcsolod a címsort, de ez tényleg elég illogikus. Még ebben az esetben sem kell .ini-ket szerkesztgetni.

    De nálam például nem ez a döntő, én szerkesztgetném a userChrome-ot is, ha számomra lényeges funkciókhoz nem kéne vagy 20-30 különböző kiterjesztés, amik esetlegesen akadhatnak egymással, és tovább lassítják az alapból erőforrásigényes böngészőt és nyújtana olyan nélkülözhetetlen valamit, amiért szükségét érezném. Operában ha valami nem érhető el két kattintással, akkor kell userscriptekhez és .ini-khez nyúlni, aminek nagy előnye, hogy nem feltétlenül növeli az erőforrásigényt.
    Ott vannak még az MDI ablakok, például itt az SG-n a szmájlik nem foglalnak plusz helyet a tálcán külön ablakban (ezt FF-ban semmilyen kiterjesztéssel nem lehet pótolni), vagy ha itt például kommentírás közben rákattintok valamelyik linkre, majd nyomok egy visszát, akkor onnan folytatom ahol abbahagytam, nem tűnik el a beírt szöveg, ilyen apróságok.
  • cousin333
    #117
    "Ha nem tudnátok itt a firefox 3-ról van szó és nem az Operáról. Majdha kijön az Opera 10-es verziója, akkor az ahhoz készített cikknél lehet überelni."

    Már itt sem vagyunk, amint megmutatod a végleges Opera 9.5-ről szóló SG-s cikket...

    "Nem tudom, hogy az Opera milyen rendszereken használható, de a firefox mellett szól az is, hogy linuxtól kezdve rengetegféle rendszeren használható."

    Windows, Linux (32 ill. 64 bit), FreeBSD, Mac, Solaris (Sparc, Intel), QNX, OS/2, BeOS, némi jóindulattal Windows Mobile, Wii, Archos (vmi játékgép), Symbian (Javaval). Igaz, egyik-másik verzió elég régi...
  • cousin333
    #116
    Hát, ami azt illeti, nekem sem sikerült Firefoxban az állapotsávra húzni egy gombot :P. Se a fülsávra. A címsor fülek fölé viele nem triviális, de - bár szerintem teljesen értelmetlen, és illogikus - megoldható. Egyébként meg kb. felsoroltad, hogy mi az, amit nem lehet - egyszerűen - megcsinálni az Operában :).

    "És mindenhez hatvanezer menün keresztül vezetett az út."

    Vagy éppenséggel csak bolyongtál össze-vissza a menüben... :D

    ui: Firefoxhoz vanna még gombok valahol, vagy csak össz-vissz ez a 11 db...?
  • cousin333
    #115
    "Engem az győzőtt meg ellene véglegesen, hogy lehet ff-ban blokkolni a reklámokat, ami operában elképzelhetetlen..."

    Még szerencse, hogy ilyen alaposan megismerted az Operát. Mióta van benne használható blokkoló funkció? Két éve?... (9-es verzió). Blokkolni korábban is tudtál, csak kissé körülményesen.

    Szerintem a filozófiai különbség nagyjából itt is tettenérhető. Ha valami kellene Firefoxhoz: "biztos van ilyen add-on". Ha Operához? "Rápillantottam, nem találtam, tehát nincs benne, és nem is lesz..."

    "oké h az operába bennvan minden alapból de vagy jó úgy vagy nem, nem tudsz vele mittenni, ffban pedig mindet maximálisan testreszabhatsz,"

    Ebben van valami, de ez egy véglegesen sarkos nézőpont. Az Operában rengeteg funkció benne van, néhány dolga (pl. a kezelőfelület) a végletekig testreszabható. A fentiekből következik, hogy könnyedén lehet meglehetősen egyedi Operát létrehozni. Sok funkció van, amit egyesek úgy használnak föl, ahogy nekem az életbe nem jutott volna eszembe. A másik a Firefox testreszabhatósága: valóban az, hiszen nyílt a forráskódja, ergo úgy modosítod, ahogy akarod. Viszont az emberek többsége nem teszi ezt, mert nem ért hozzá. Egy részük (kiváncsi lennék, milyen ez az arány) használ kiterjesztéseket, de azok - ahogy mondani szokás - a Firefox legnagyobb előnyét és legngyobb hátrányát jelentik. Innentől kezdve, nem olyan kiterjesztést használsz, amilyet akarsz, hanem amilyet találsz. És annak is vannak korlátai, lásd például a Speed Dial-t, és annak képminőségét.
  • Mardel
    #114
    Mivel a flash elég cpu igényes. Ha sok flash van egy oldalon, akkor picit töpp CPU fogyasztás kell hozzá. az általad említett oldal nálam gyorsan betölt, de folyamatosan 25-30 CPU-t eszik. (Flash egyik átka, amiért utálom is a flashes oldalakat.)
  • atomgepezet
    #113
    nekem majd bele hall mire betölti ezeket xD
  • Zsoltika 007
    #112
    Nekem siman ment.
  • atomgepezet
    #111
    Firefox-os vagyok, de ezt nem tudom kihagyni xD
    Naugyebár itt van ez az oldal: http://www.computermode.hu/
    Az FF2 simán betöltötte, igaz kellett neki vagy 5-10 sec (1 megás nettel) de vígan mászkáltam addig a többi oldalon, az FF3 meg úgy megszenved az ilyen java/flash vagy nemtom micsoda szaroktól hogy az valami eszméletlen, miután átállítottam a pipelining-et 1 fokkal jobb lett.
    De ettől eltekintve semmi problémám nincs vele, hiába megvan nyitva vagy 10-15 ablak.
    Az Operáról meg annyit hogy próbálgatom, de vhogy nem nagyon akkar megtetszeni (lehet visszahúz a szívem a jó öreg FF-hez xD)
  • Sanyix
    #110
    aha és olyanról szó sincs, hogy 1. mindenre amikor elérhetetlenné válik a szerver azt írják "összeomlott" közben lehet hogy elvágták az ethernet kábelét azt vígan megy a szerver.
    2. az se fordulhat elő, hardveresen túl van terhelve, nem bírja kiszolgálni időben a kéréseket. De a vindóz az ilyenkor a levegőbül veszi ki a hálózati sávszélt, meg a processzoridőt, meg a memóriát :D
  • Ludi94
    #109
    Megnéztem, hogy azért az afrikaiak is tolják az FF3-at a 100 dolláros laptopjukon
  • Ludi94
    #108
    "a rajt pillanatában szinte azonnal összeomlott a Mozilla szervere és ezzel elérhetetlenné vált az oldal, illetve a letöltőlap"
    Mert ha jól tudom Linux szervert használnak. Szerver platformra (és minden másra) jobb a Microsoft megoldása.
    Egyébként az IE-nek se lenne ekkora előnye, ha nem lenne beépítve a Windowsba, jó példa erre, hogy sokan nem váltottak még a 7-es verzióra, mert azt is külön le kéne tölteni.




    Windows Vista Ultimate+ Internet Explorer7 4ever
  • HUmanEmber41st
    #107
    A kritikusoknak biztosan igaza van, de nekem nagyon tetszik, és főleg a gyorsasága nagyon szembeötlő az FF2 után. Ugyanazokat az oldalakat amit eddig is néztem, atombrutál sokkal gyorsabban nyitja meg.
  • Sil78
    #106
    A 3.1-ben. (És itt a bug hozzá.)
    Azért az Operáé sem teljesen CSS3-as megoldás, lásd pl a renderelési sorrendet...

    Egyébként a kiterjesztések felrakása is két kattintás, és csak egyszer kell megcsinálni. Utána már ugyanúgy drag'n'drop vagy pár kattintás. A userChrome nem az egyszerű usernek van (nem mintha nehéz lenne), az egyszerű usernek a kiterjesztések vannak.

    Az Operában, amikor egyszer régebben az állítólagos testreszabhatóságát próbálgattam, nekem speciel elég nehézkesen ment az eszköztárak átrendezése. Pl könnyen át lehetett rakni alulra a fülek sávját, de az istennek nem tudtam felül legalulra (közvetlenül az oldal fölé) varázsolni. Nem lehetett csak úgy gombokat pakolni a könyvjelzők sávjára vagy a menüsor mellé, vagy ahova éppen kedvem tartja. És mindenhez hatvanezer menün keresztül vezetett az út. Nagyon nem állt kézre. Persze lehet, hogy aki ezt szokja meg, annak így a jó, és a Firefoxban nem igazodna ki.
  • Penge4
    #105
    "Akit zavar az újfajta címsor: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6227"

    LOL! Jó hogy ahhoz nem kell külön kiterjesztés, hogy nyithassak egy tabot.
    about:config-ban browser.urlbar.matchOnlyTyped;true és kb ennyi.

    A füleket meg a többi cuccot is lehet pakolászni, vagy felhasználói fájlokkal (userChrome.css), vagy pedig kiterjesztés segítségével.

    Ez az UserChrome.css-s megoldás jól hangzik, de látod, ehhez is kiterjesztés kell az egyszerű usernek (ez a többség), Operában meg drag n' drop, ami meg nem az két kattintás.

    Amúgy a nagy szabványkövető róka mikor fogja támogatni a CSS3-at?
  • galocza
    #104
    köszi.
  • Mardel
    #103
    Elvileg a Windows media player működéséhez kell.
  • smv
    #102
    Meg ne magyarázd már nekem, hogy egy informatikai portál hogyan nem foglalkozhat a harmadik legelterjedtebb böngészővel. És ez nem marketing kérdése, hanem igényességé. Régen rossz, ha egy hírportál a híreket mindössze reklám és marketing alapján közli. És itt ezt kifogásoltuk.
  • Icegod
    #101
    az Operások az egyszerűbb, de jobb (sajnos nem hatékonyabb) utat válaszották ... csináltak egy jó böngészőt, és rábízták a lelkes userekre a reklámozást ... nézd csak végig a kommenteket ... csak az a baj, hogy ilyen helyekre (ahol a lelkes userek reklámoznak) kevés váltani akaró IE user keveredik, inkább a ráklikkel vhol a hatalmas firefox logo-ra ...
  • Benedekco
    #100
    igen időközben megtaláltam ezt :) gondoltam magamban, ha ott van akkor ff-hoz is lesz kieg... meg közben találtam még más kiegeket is amik eléggé hasznosak
    a többieknek köszi a pipeline tippeket! remélem bejön, mert nem igazán érzem böngészés alatt a 25MBit/sec-et
  • DjDano
    #99
    Idefigyelj, azt nehogy már a cikkírókra vagy bárki másra fogjad, hogy az Opera marketingje nem 0 hanem -10. Hogy is szól a mondás? Jó bornak is kell a cégér! Nem is értem, hogy az opera készítői miért nem jöttek rá még erre... Marketing nélkül megehetik az Operájukat!
  • galocza
    #98
    hello,
    egy kérdésem van: pluginek között microsoft drm??? szedtem is le azon melegiben oszt ff2 vissza...
  • tomcsa4
    #97
    Jaa ezt nem tudtam! DE remélem FF3-ban már automace szélessávra van optimalizálva. Mert már elég sok háztartásban van szélessáv (többe, mint modemes) és hát így illene!
  • Sil78
    #96
    Az a stílus is megoldható felhasználói stíluslappal. Ha nem értesz annyira a css-hez, akkor a legegyszerűbb, ha felrakod a Stylish nevű kiterjesztést, és keresel hozzá mások által alkotott stíluslapokat a userstyles.org-on. Pl itt egy, ami valami hasonlót csinál, mint amit akarsz.
  • smv
    #95
    -Operárúl
    +Operáról
  • smv
    #94
    Operárúl nincs cikk, ez az első hely ahol egyáltalán megemlíti az SG, tehát teljesen korrekt, hogy ide írnak az operások. Magyarázni pedig kell, mert olyan elképesztő butaságokat mondanak az ff-esek az operára, mint az IE-sek mondanak az FF-el szemben.
  • Sil78
    #93
    A pipelining bekapcsolásával engedélyezed, hogy még mielőtt az egyik lekérésre választ kapna a böngésző a szervertől, indítson egy újat. Ez kb olyan, mint amikor egy letöltésvezérlőben beállítod, hogy több szálon töltsön. Akadnak olyan szerverek, amik nem támogatják, de ez nem túl gyakori. (Amúgy ez a HTTP 1.1 specifikáció része.)

    Bekapcsolni pl az about:config-ban a network.http.pipelinig true-ra állításával lehet (vagy ha proxit használsz, a network.http.proxy.pipelinig-gal). Van egy network.http.pipelining.maxrequests nevű kulcs is, ez adja meg, hogy ha be van kapcsolva a pipelining, max hány ilyen párhuzamos kérést hajtson végre a böngésző. Ennek az értéke 1 és 8 között lehet.

    De nem muszáj ehhez az about:config-ban turkálni, ezeknek (és még egy csomó másik preferenciának) a finomhangolására vannak kiterjesztések (pl FasterFox, Tweak Network) és külön programok is (pl FireTune).
  • Mardel
    #92
    Teljesen mindegy, mert a maximum érték 8, lentebb írták is. 60-at is írhatsz, akkor is 8-at fog kezelni. :)
  • tomcsa4
    #91
    "network.http.pipelining.maxrequests = 8 "

    Nem 15?
  • Mardel
    #90
    De ezt a gyorsítást 2005-ben vagy még 2006-ban olvastam, azt nem értem, hogy alapból miért nem kapcsolják be?
  • Mardel
    #89
    Beírod a címsorba, hogy about:config

    Szűrőbe meg ezeket (felül)

    network.http.pipelining = true (alapon false)

    network.http.proxy.pipelining = true (alapon false)

    network.http.pipelining.maxrequests = 8
  • Benedekco
    #88
    Mi ez a pipelining és hol lehet bekapcsolni a firefox-ban?
  • Benedekco
    #87
    off: kipróbáltam az operát, de arra amire Én használom jó a Firefox... egyetlen dolog hiányzik a foxból, az pedig operában a nézet stílus nagykontrasztú fehér/fekete beállítás... randa lesz tőle az oldal, de qrva jó, kevesebbet fogyaszt a monitor, mert minden fekete kivéve a betűket :)
    on: mint már említették vagy ezren, de nemtom miért nem lehet elolvasni az elöttünk szólókat... szal van kieg arra, hogy visszaállítsuk a már jól megszokott címsort https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6227
    és az előső theme is megtalálható https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6554
  • Sil78
    #86
    Nos, egyrészt a Firefoxos AdBlock Plushoz is van Element Hiding Helper, a CSS-sel való reklámtiltás pedig már az ősidőkben, a régi Mozillákban is működött. Ugyanis vannak felhasználói fájlok Firefoxban is, és a userContent.css segítségével ez könnyedén megoldható. Szóval az ilyen trükkök ugyanúgy megvannak, réges-régen, maximum csak az Operás verziót ismered.
    A füleket meg a többi cuccot is lehet pakolászni, vagy felhasználói fájlokkal (userChrome.css), vagy pedig kiterjesztés segítségével.
    A sebességen meg lehet tovább gyorsítani némi finomhangolással, pl a pipelining bekapcsolása érezhető különbséget szokott hozni. (Operában is van pipelining, csak alapból be van kapcsolva.)