Sikeres Firefox-rajt, kisebb malőrrel
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Még mielõtt félreértenétek: az az összefüggés a zoomolás és a mobiltelefonok között, hogy ez egy fontos lépés az ablakmérethez igazítás felé.
These are my friends, see how they glisten...
A Firefoxnál is hasonlóan szoktak eljárni a panaszkodók, ahelyett, hogy rákérdeznének. Én tényleg sokkal intuitívabbnak látom a Firefox megoldásait, teljesen egyszerû volt használni anno, közvetlenül az IE-rõl való váltás után is, teljesen kézre állt, és magamtól jöttem rá az olyan apróságokra is, mint pl a középsõ egérgomb használata. Pedig sokféle böngészõt használtam már az elmúlt 11 évben, és egyiknél sem volt meg az a bizonyos "rátalálás".
"De azért kicsit érdekes, hogy egyszer egy egyértelmûen teljesen más dolgot emelsz ki alternatívaként, máskor meg kihangsúlyozod, hogy "És én pl szeretem, hogy pont azt és pont úgy csinálja a böngészõ, ahogy én akarom."
Ez az Operás és a Firefoxos tábornál is adva van. FF-ben meg a korlátlan lehetõség azt jelenti, hogy írd át a forráskódot és csinálj magadnak MDI ablakokat bele."
Más az alapfilozófia, de errõl volt már szó párszor. Az Operával inkább a Mozilla Suite (illetve ma már Seamonkey) állítható párhuzamba, de az sosem volt ilyen népszerû. Ti máshonnan közelítitek meg a dolgokat, más a logikátok, van ilyen. Ezért van többféle böngészõ, hogy mindenki kiválaszthassa, ami neki megfelel. (A teljesen más dolog kiemelése is az eltérõ logika miatt van. Ez olyan, mint amikor a magyaroperán írnak a Firefoxos kiterjesztések Operás "megfelelõirõl", részmegoldásokat párhuzamba állítva velük, és teljesen más dolgokat kiemelve, mint amire mi használjuk azokat.)
Elképzelhetõ persze, hogy valamikor a jövõben lesz majd MDI is, ha lesz rá felhasználói igény. Mint ahogy az új motor már alkalmas a teljes oldal zoomolására is, mert volt rá igény (pl a mobiltelefonok miatt), és megcsinálták.
"Akkor próbáld már ki mondjuk itt, írd meg a kommentedet, majd kattints rá mondjuk a 'Fõoldal'-ra, utána meg egy laza jobb-bal egérmozdulattal vissza, hogy megmarad-e a szöveg."
Szerinted írtam volna, hogy megmarad, ha nem marad meg? Persze, hogy mûködik. Nem használok egérmozdulatokat, mert nem felelnek meg a böngészési szokásaimnak, de külön a kedvedért feltettem egy All-in-One-Gestures-t, és azzal is ugyanúgy mûködik.
"Ehhez is kiterjesztés kell, vagy minimum about:config, itt megjegyezném az Opera opera:config-ja azért kicsit felhasználóbarátabb és rendezettebb."
Ehhez speciel kiterjesztés, hisz ez egy új funkció. Az Operának volt egyáltalán about:config-ja, mielõtt megtetszett nekik a Firefoxé?
Van benne igazság, csak ezzel az a probléma, hogy a panaszkodó felhasználók 90%-ának bõven kielégíti az igényeit az Opera, csak nem veri ki a szemét az adott feature, onnantól már szar, meg bonyolult meg logikátlan, vagy mégrosszabb: utána se néz, hanem egyszerûen kijelenti, hogy nem megoldható.
"A smiley-k megnyithatók külön tabon is, még kiterjesztés sem kell hozzá."
Ezt eddig is tudtam, de az még rosszabb, mint a külön ablak.
De azért kicsit érdekes, hogy egyszer egy egyértelmûen teljesen más dolgot emelsz ki alternatívaként, máskor meg kihangsúlyozod, hogy "És én pl szeretem, hogy pont azt és pont úgy csinálja a böngészõ, ahogy én akarom."
Ez az Operás és a Firefoxos tábornál is adva van. FF-ben meg a korlátlan lehetõség azt jelenti, hogy írd át a forráskódot és csinálj magadnak MDI ablakokat bele. <#eplus2>#eplus2>
"A beírt szöveg Firefoxban sem tûnik el sima visszalépésnél talán már az 1.5 óta (végülis abban már volt hasonló "gyors elõre" és "gyors vissza" funkció, mint Operában)."
Akkor próbáld már ki mondjuk itt, írd meg a kommentedet, majd kattints rá mondjuk a 'Fõoldal'-ra, utána meg egy laza jobb-bal egérmozdulattal vissza, hogy megmarad-e a szöveg. Ehhez is kiterjesztés kell, vagy minimum about:config, itt megjegyezném az Opera opera:config-ja azért kicsit felhasználóbarátabb és rendezettebb.
http://www.thevenusproject.com/ http://magyaropera.blog.hu
Ha én bolyongok a menüben, akkor egy teljesen láma felhasználó szerinted mit csinál? Egyszerûen túl van bonyolítva, és nem eléggé intuitív a kezelõfelülete. Igaz, sokat javult, de azt is már a Firefox megjelenése után, annak a hatására.
Persze, hogy vannak még gombok. Minden kiterjesztés hozzáadja a választékhoz a saját gombjait, és vannak olyan kiterjesztések, amik kifejezetten arra szolgálnak, hogy egy csomó új gombot adjanak hozzá (pl Toolbar Buttons), vagy haladóbbak írhassanak saját gombokat (pl Custom Buttons).
A kiterjesztések sem feltétlenül növelik az erõforrásigényt. Én mint power user még PII-es gépen, Win98 alatt is átlag 50 kiterjesztést használtam, és nem lassult be. És én pl szeretem, hogy pont azt és pont úgy csinálja a böngészõ, ahogy én akarom. Ha van valami elképzelésem, jó eséllyel meg lehet oldani pl valamilyen kiterjesztéssel, vagy a felhasználói fájlokkal, míg Operában ha valami nincs benne alapból, vagy nem úgy van benne, mint kéne, akkor elég nehézkesen oldható meg - vagy többnyire egyáltalán nem ("eszi, nem eszi - nem kap mást" alapon). Vannak felhasználói fájlok, vannak widgetek, de a kiterjesztések által nyújtott szinte korlátlan szabadság hiányzik.
A smiley-k megnyithatók külön tabon is, még kiterjesztés sem kell hozzá. Alapból a javascripttel nyitott ablakokat új fülre rakja, kivéve, ha az ablak tulajdonságai (pl mérete) nincsenek megadva. Ahhoz, hogy minden popupot új fülre rakjon, az about:config-ban a browser.link.open_newwindow.restriction értékét kell 0-ra rakni. Nem MDI, az igaz, de az Operán kívül nem is ismerek más böngészõt, ami MDI-t használna.
A beírt szöveg Firefoxban sem tûnik el sima visszalépésnél talán már az 1.5 óta (végülis abban már volt hasonló "gyors elõre" és "gyors vissza" funkció, mint Operában).
A címsor gombjait a main bar-ra pakolod, majd kikapcsolod a címsort, de ez tényleg elég illogikus. Még ebben az esetben sem kell .ini-ket szerkesztgetni.
De nálam például nem ez a döntõ, én szerkesztgetném a userChrome-ot is, ha számomra lényeges funkciókhoz nem kéne vagy 20-30 különbözõ kiterjesztés, amik esetlegesen akadhatnak egymással, és tovább lassítják az alapból erõforrásigényes böngészõt és nyújtana olyan nélkülözhetetlen valamit, amiért szükségét érezném. Operában ha valami nem érhetõ el két kattintással, akkor kell userscriptekhez és .ini-khez nyúlni, aminek nagy elõnye, hogy nem feltétlenül növeli az erõforrásigényt.
Ott vannak még az MDI ablakok, például itt az SG-n a szmájlik nem foglalnak plusz helyet a tálcán külön ablakban (ezt FF-ban semmilyen kiterjesztéssel nem lehet pótolni), vagy ha itt például kommentírás közben rákattintok valamelyik linkre, majd nyomok egy visszát, akkor onnan folytatom ahol abbahagytam, nem tûnik el a beírt szöveg, ilyen apróságok.
Már itt sem vagyunk, amint megmutatod a végleges Opera 9.5-rõl szóló SG-s cikket...
"Nem tudom, hogy az Opera milyen rendszereken használható, de a firefox mellett szól az is, hogy linuxtól kezdve rengetegféle rendszeren használható."
Windows, Linux (32 ill. 64 bit), FreeBSD, Mac, Solaris (Sparc, Intel), QNX, OS/2, BeOS, némi jóindulattal Windows Mobile, Wii, Archos (vmi játékgép), Symbian (Javaval). Igaz, egyik-másik verzió elég régi...
"És mindenhez hatvanezer menün keresztül vezetett az út."
Vagy éppenséggel csak bolyongtál össze-vissza a menüben... 😄
ui: Firefoxhoz vanna még gombok valahol, vagy csak össz-vissz ez a 11 db...?
Még szerencse, hogy ilyen alaposan megismerted az Operát. Mióta van benne használható blokkoló funkció? Két éve?... (9-es verzió). Blokkolni korábban is tudtál, csak kissé körülményesen.
Szerintem a filozófiai különbség nagyjából itt is tettenérhetõ. Ha valami kellene Firefoxhoz: "biztos van ilyen add-on". Ha Operához? "Rápillantottam, nem találtam, tehát nincs benne, és nem is lesz..."
"oké h az operába bennvan minden alapból de vagy jó úgy vagy nem, nem tudsz vele mittenni, ffban pedig mindet maximálisan testreszabhatsz,"
Ebben van valami, de ez egy véglegesen sarkos nézõpont. Az Operában rengeteg funkció benne van, néhány dolga (pl. a kezelõfelület) a végletekig testreszabható. A fentiekbõl következik, hogy könnyedén lehet meglehetõsen egyedi Operát létrehozni. Sok funkció van, amit egyesek úgy használnak föl, ahogy nekem az életbe nem jutott volna eszembe. A másik a Firefox testreszabhatósága: valóban az, hiszen nyílt a forráskódja, ergo úgy modosítod, ahogy akarod. Viszont az emberek többsége nem teszi ezt, mert nem ért hozzá. Egy részük (kiváncsi lennék, milyen ez az arány) használ kiterjesztéseket, de azok - ahogy mondani szokás - a Firefox legnagyobb elõnyét és legngyobb hátrányát jelentik. Innentõl kezdve, nem olyan kiterjesztést használsz, amilyet akarsz, hanem amilyet találsz. És annak is vannak korlátai, lásd például a Speed Dial-t, és annak képminõségét.
"Timeo Danaos et dona ferentes."
Ez van, ezt köll szeretni...
i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360
Naugyebár itt van ez az oldal: http://www.computermode.hu/
Az FF2 simán betöltötte, igaz kellett neki vagy 5-10 sec (1 megás nettel) de vígan mászkáltam addig a többi oldalon, az FF3 meg úgy megszenved az ilyen java/flash vagy nemtom micsoda szaroktól hogy az valami eszméletlen, miután átállítottam a pipelining-et 1 fokkal jobb lett.
De ettõl eltekintve semmi problémám nincs vele, hiába megvan nyitva vagy 10-15 ablak.
Az Operáról meg annyit hogy próbálgatom, de vhogy nem nagyon akkar megtetszeni (lehet visszahúz a szívem a jó öreg FF-hez xD)
Ez van, ezt köll szeretni...
2. az se fordulhat elõ, hardveresen túl van terhelve, nem bírja kiszolgálni idõben a kéréseket. De a vindóz az ilyenkor a levegõbül veszi ki a hálózati sávszélt, meg a processzoridõt, meg a memóriát 😄
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Mert ha jól tudom Linux szervert használnak. Szerver platformra (és minden másra<#eplus2>#eplus2><#eplus2>#eplus2><#eplus2>#eplus2><#eplus2>#eplus2><#eplus2>#eplus2>) jobb a Microsoft megoldása.
Egyébként az IE-nek se lenne ekkora elõnye, ha nem lenne beépítve a Windowsba, jó példa erre, hogy sokan nem váltottak még a 7-es verzióra, mert azt is külön le kéne tölteni.
Windows Vista Ultimate+ Internet Explorer7 4ever
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Azért az Operáé sem teljesen CSS3-as megoldás, lásd pl a renderelési sorrendet...
Egyébként a kiterjesztések felrakása is két kattintás, és csak egyszer kell megcsinálni. Utána már ugyanúgy drag'n'drop vagy pár kattintás. A userChrome nem az egyszerû usernek van (nem mintha nehéz lenne), az egyszerû usernek a kiterjesztések vannak.
Az Operában, amikor egyszer régebben az állítólagos testreszabhatóságát próbálgattam, nekem speciel elég nehézkesen ment az eszköztárak átrendezése. Pl könnyen át lehetett rakni alulra a fülek sávját, de az istennek nem tudtam felül legalulra (közvetlenül az oldal fölé) varázsolni. Nem lehetett csak úgy gombokat pakolni a könyvjelzõk sávjára vagy a menüsor mellé, vagy ahova éppen kedvem tartja. És mindenhez hatvanezer menün keresztül vezetett az út. Nagyon nem állt kézre. Persze lehet, hogy aki ezt szokja meg, annak így a jó, és a Firefoxban nem igazodna ki.
LOL! Jó hogy ahhoz nem kell külön kiterjesztés, hogy nyithassak egy tabot. <#hehe>#hehe>
about:config-ban browser.urlbar.matchOnlyTyped;true és kb ennyi.
A füleket meg a többi cuccot is lehet pakolászni, vagy felhasználói fájlokkal (userChrome.css), vagy pedig kiterjesztés segítségével.
Ez az UserChrome.css-s megoldás jól hangzik, de látod, ehhez is kiterjesztés kell az egyszerû usernek (ez a többség), Operában meg drag n' drop, ami meg nem az két kattintás.
Amúgy a nagy szabványkövetõ róka mikor fogja támogatni a CSS3-at?<#gonosz1>#gonosz1>
No good deed goes unpunished, outlander. - Azura
Starcraft + Diablo III - esemve
a többieknek köszi a pipeline tippeket! remélem bejön, mert nem igazán érzem böngészés alatt a 25MBit/sec-et
Mé há nem?
egy kérdésem van: pluginek között microsoft drm??? szedtem is le azon melegiben oszt ff2 vissza...
No good deed goes unpunished, outlander. - Azura
Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetők pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevező emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...
Starcraft + Diablo III - esemve
Bekapcsolni pl az about:config-ban a network.http.pipelinig true-ra állításával lehet (vagy ha proxit használsz, a network.http.proxy.pipelinig-gal). Van egy network.http.pipelining.maxrequests nevû kulcs is, ez adja meg, hogy ha be van kapcsolva a pipelining, max hány ilyen párhuzamos kérést hajtson végre a böngészõ. Ennek az értéke 1 és 8 között lehet.
De nem muszáj ehhez az about:config-ban turkálni, ezeknek (és még egy csomó másik preferenciának) a finomhangolására vannak kiterjesztések (pl FasterFox, Tweak Network) és külön programok is (pl FireTune).
Nem 15?
Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetők pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevező emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...
Szûrõbe meg ezeket (felül)
network.http.pipelining = true (alapon false)
network.http.proxy.pipelining = true (alapon false)
network.http.pipelining.maxrequests = 8
on: mint már említették vagy ezren, de nemtom miért nem lehet elolvasni az elöttünk szólókat... szal van kieg arra, hogy visszaállítsuk a már jól megszokott címsort https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6227
és az elõsõ theme is megtalálható https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6554
Mé há nem?
A füleket meg a többi cuccot is lehet pakolászni, vagy felhasználói fájlokkal (userChrome.css), vagy pedig kiterjesztés segítségével.
A sebességen meg lehet tovább gyorsítani némi finomhangolással, pl a pipelining bekapcsolása érezhetõ különbséget szokott hozni. (Operában is van pipelining, csak alapból be van kapcsolva.)
Nekem tetszik az új elrendezés, de a régit kedvelõknek ajánlom a link alatt lévõ plugint 😊
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
Namost h ki mit használ tojom le, tõlem vernyákolhat a balbéla a mikorszoftos fosmocsokban ( (c) Sanyix ).
Annyit ehhez a részéhez h ugyanezek a dolgok, amiket említettél, elmondhatók az operáról is, de mivel nincsen lelkes úttörõcsapat kommuna mögötte, és a cég sem egy mikorszoft, a markecingje nem lesz sose nagyon erõs. A FF3 lassan kezdi beérni az operát, ennyi... bár most megint megugrott egy kicsit a 9.5ös
Érdekes és poénos cikkeim: http://kovacsjanos.com
A firefoxot leginkább a gyorsasága, a könnyû kezelése és a jó pár kiterjesztése miatt használom. Nekem az oldalakat pillanatok allatt betölti. A gmail-en érkezett új üzeneteket is kijelzi a kiterjesztésnek hála. A bõvítményeket és kiterjesztéseket egyszerûen lehet telepíteni és kezelni. A könyvjelzõket is használom és azzal is megvagyok elégedve. Az adblock plus kiterjesztéssel a reklámokat is kilövöm. A többségben ez automatikusan történik.
A memóriakezelés tényleg nem olyan fontos, hogy beszélni kellene róla. Nekem sose volt probléma. És szerintem ma már mindenki legalább 256 MB-os ramot használ a gépében. Annyit meg tuti hogy ott sem eszik, hogy behalna tõle a gép. Valóban a kilépés után várni kell ha újra elakarjuk indítani a firefoxot. Erre csak azt tudom mondani, hogy nem kell állandoan bezárni az ablakot és újra indítani a programot.
Egyébként a programon belül rengeteg beállítás van, amivel finomhangolni lehet a programot.
És hamár említetéttek a portable megoldást, nos hát én azt használom. Úgyanaz bitrõl bitre, csak még a könyvtár tartalmazza azokat a beállításokat, könyvjelzõket, ami idõ közben elmentésre kerül. Különbség nincs köztük és a hordozhatóság miatt mindenkinek bátran tudom ajánlani. Azoknak meg fõleg, akik hetente rakják újra a rendszerüket.
Nem tudom, hogy az Opera milyen rendszereken használható, de a firefox mellett szól az is, hogy linuxtól kezdve rengetegféle rendszeren használható. Gépigénye nem túl nagy, és a ma kapható alsó kategóriás számítógépen is könnyedéb elfut.
Érdekes és poénos cikkeim: http://kovacsjanos.com
i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?