Más Operációs Rendszerek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Zsoltika 007
Igen. A linux is ilyen. Pl szervereknél nem is rakják fel a graf felületet. Egyszerûen konzolból bekonfigurálják. Így sokkal stabilabb és kevésbé sebezhetõ.

i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360

Unixos parancsok? Az parancssoros? Olyan egyszerûek mint a DOS-é?
Zsoltika 007
Ubuntu. Mert jól dokumentált, egyszerû és jól támogatott. Majdnem minden azonnal rendelkezésre áll és mûködik is. Ráadásul a neten is van egy valag fórum ahol segítséget vagy megoldást talál aki elakadt. A solaris meg a többi az a legkevésbé felhasználó barát. És ha valamit mélyebben állítani akarsz már kell a konzol és a unixos parancsok ismerete. Kezdõknek ez elrettentõ. Esetleg Opensuse. Ezeken mindent elérsz a grafikus felületrõl. Nem kell konfig fileokat szerkeszteni.

i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360

A lényeg az, hogy jogtiszta ingyenes és egyszerû legyen. Indokld meg, hogy melyik Linux disztribúciót és miért ajánlod.
Zsoltika 007
De te kérdezted hogy egy noobnak mit ajánlok. :D Ha nem lehet linux akkor mégis mi a rákot mondjak ha nem xp vagy osx? Vagy találjak fel neked egy nem linux nem win, nem osx, ingyenes, könnyen tanulható, hülye biztos oprendszert? Ébresztõ: Olyan nincs!

Mi a topic alcíme? "ingyenes, jogtiszta operációs rendszerek a Windowson és a Linuxon kívül"
R-Windows Pe. Beírod Goggle be magyar oldalak és ott van.
Zsoltika 007
Windows PE az nem a bootolós live windows? Az csak arra van hogy kimentsd az adataidat ha elszállna a rendszer.

Zsoltika 007
Hát végül is az. De nem legális :D

Találtam egy magyar által készített operációs rendszert R-Windows PE a neve. Kipróbálta már valaki? Milyen virtuális gépen megy?
Megy PC-n? Ezt se tudtam. Ingyenes?
Zsoltika 007
A mac is nagyon jó. Az xp is. Mindegyiknek megvan a maga elõnye és hátránya. Amúgy megsúgom én a pc-men használtam. :D Egyedüül azért nem használom most is mert a vista mellett kell egy xp is és a mac os vinyója nem fér már a házba. De már dolgozom rajta.

Én most hallottam, hogy a Win nem használja ki annyira a gépet mint a Mac. A Mac meg csak Apple-on megy nem? Meg én ingyenesre/olcsóra gondoltam mert mi van akkor ha szomszéd Ferike inkább kalóz XP-t használ? Gyõzzük meg arról, hogy van annál jobb. Végül is ezért hoztam létre ezt a topicot.
Zsoltika 007
Win xp. Egyszerûen ahhoz van a legtöbb támogatás és még a szomszéd ferike is hozzá tud szólni ha valamit nem tudsz. Egy kezdõnek ez a lényeg.
Amúgy ha nem lehet windows akkor egyértelmûen Mac Os X. Átgondolt, egyszerû, könnyen, kezelhetõ és robosztus.

Ez nem a NASA meg a katonaság szuperbiztos szoftvere? Erre valaki azt írta, hogy nem mezei felhasználóknak való. Ebbõl következik kérdésem: Szerintetek melyik a legegyszerûbben használható op. rendszer? Nem azt akarom, hogy rávágjátok Linux és kész hanem indoklást is kérek. Egyszerûség alatt meg a mezei felhasználó szemszögét értem és nem azt, hogy "szuperszámítógépekre kiváló, egyszerre 30 processzort és 90 winchestert tud kezelni".
Zsoltika 007
QNX Neutrino Ha már kisérletezgettek ezt is érdemes megnézni. Magánhasználatra teljesen ingyenes. Letölthetõ a honlapjáról.

Értem, köszönöm.
Dj Faustus
"Mik ezek a a fájlrendszerek? És min vitáztatok?"
A számítástechnika egy fájlrendszer alatt a számítógépes fájlok tárolásának és rendszerezésének a módszerét érti, ideértve a tárolt adatokhoz való hozzáférést és az adatok egyszerû megtalálását is. A fájlrendszerek használhatják a adattároló eszközöket, mint a merevlemez vagy CD-ROM és használhatók a fájlok fizikai elhelyezésnek karbantartására is, valamint szervereken lévõ adatokhoz való hozzáférést is biztosíthatnak hálózati protokollok segítségével (pl., NFS, SMB, vagy 9P kliensek), vagy lehetnek virtuálisak és csak a virtuális adatokhoz való hozzáférési mód miatt léteznek csak (pl. procfs).

Precízebben meghatározva: egy fájlrendszer absztrakt adattípusok halmaza, amelyeket adatok tárolására, hierarchikus rendezésére, kezelésére, megtalálására illetve navigálásra, hozzáférésre, és visszakeresésére valósítottak meg. Vita tárgya, hogy egy fájlrendszer tekinthetõ-e egy speciális adatbázis kezelõ rendszernek (DBMS) vagy nem. Tény ugyanakkor, hogy több fájlrendszer megosztása alapvetõen az adatbázis technológiák jellemzõje.

Forrás: Wikipedia - Fájlrendszer

Az NTFS vagy New Technology File System (új technológiájú fájlrendszer) a Microsoft Windows NT és utódainak (Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003) szabványos fájlrendszere.
...
A Linux kernel csak NTFS olvasási képességgel rendelkezik.

A Captive NTFS projekt hozzáférést biztosít az NTFS fájlrendszerhez, felületet biztosítva az operációs rendszer és az ntfs.sys között, ami szinte minden Windows telepítésen létezik. Azonban ez csak nagyon lassú írás/olvasási lehetõséget biztosít, vannak adatvesztéssel járó esetek és korlátozza az írható fájl méretet is.

Linux, OS X, FreeBSD, NetBSD és Haiku alatt Szerédi Miklós és Szakacsits Szabolcs révén a FUSE és az NTFS-3G technológiák segítségével stabil és teljes támogatottságú az NTFS fájlrendszer elérése, a hozzáférési jogokat leszámítva.

A Mac OS X 10.3-as verzió felett képes olvasni NTFS köteteket.

Forrás: Wikipedia - NTFS

Mik ezek a a fájlrendszerek? És min vitáztatok?
zvaragabor
Ja értem.

Chaos Anno Domini

lck
Alapból csak olvassa.
zvaragabor
Ja mert a 10.2 még nem támogatja az NTFS-t?

Chaos Anno Domini

Zsoltika 007
Nagyon jó hír! Köszi!

lck
Oké, köszi az infót. Csak elsõre nem találtam hogy milyen fájlrendszert használ. Ha windowsost használna, akkor talán egy ghostolás után próbából feltenném az XP helyére, de így nem valószínû.
lck
Igen alapból. Amikor beta2 -t feltettem ( kb. 1 hónapja) már alapból az is tudta nem kellet semmit felraknom.
Elõször féltem, hogy majd ha winnel bebootolok elkezdi a lemezellenõrzést, de nem. Pl. már olyat is csináltam, hogy Suse alatt elkezdtem egy torrentes letöltést NTFS partícióra, aztán késõbb win alatt folytattam :)
Most beta3 van. Október 4.én jön ki a végleges.
zvaragabor
Naggyon helyes, SUSE powa! :)
Na értsd félre, nem azért adtam így tudtodra a dolgot, hanem mert így volt a legkönnyeb, és még több info is van a (nem)támogatott fájlrendszerrõl.

Chaos Anno Domini

Zsoltika 007
o_O

Most mi van? Mik ezek a fájlrendszerek?
Zsoltika 007
Alapból? Telepítés után? Vagy fel kell tenni az ntfs3g-t?

lck
Ehhez csak annyit fûznék hozzá hogy Suse 10.3 tökéltesen olvassa és írja az NTFS-t. ( bármilyen bonyolult is ) Újraindítás után a Win. észre sem veszi hogy beleírtak a fájlrendszerébe. Úgyhogy tényleg van még mit fejlõdni.
De még korántsem tökéletes.
lck
Milyen fájlrendszerre települ ?
ReactOS 0.3.3 REL

Világ talán egyetlen telepíthetõ Windows kompatibilis operációs rendszere, mely ingyenes és nyílt forráskódú. Telepítés után egy XP kompatibilis rendszert kapunk. Az Xp driverei és a rajta futó programok egyaránt használhatók.
yesss
engem is érdekelne...

Tapasztalatokat nem lehetne hallani a Solarisról?
kihalódott a topic...
Valaki VIP-es feldobná asztal(operációs rendszer asztala) képekkel a topicot?
Csakis. A VirtualPC-re a következõ héten akarom felrakni a FreeDOS-t ha engedi.
Zsoltika 007
Mindenki Solarist meg Linuxot telepít :D

yesss
na mivan srácok a kezdeti nagy lendület alábbhagyott?:)

kiwi? azért lehettek volna egy kicsit kreatívabbak. hurom vagy valami
yesss
ehe ez jól néz ki:D

Csak 1 magyar tesztelõje van.
lck
Ne errõl ma hallottam elõször:
Kiwi Linux
zvaragabor
Azért mondom. :)

Chaos Anno Domini

lck
Persze hogy az.
yesss
jah lehet hogy hogy a golyóstollat mi találtuk fel csak arra már nem jutott ész hogy levédessük a találmány mondjuk 20 évre egybõl egyenesbe jött volna a magyar kincstár:)

zvaragabor
Mind2 ingyenes tudtommal.

Chaos Anno Domini

Rossz PC játékok sorazat egyik darabja.