Pálcát törhetnek a húrelmélet felett
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szerintem marha jó kérdések írtál!
Alaptörvény: az energia mennyisége zárt rendszerekben lezajló folyamatoknál állandó.
Csakhogy: nincsenek zárt rendszerek! Max jó megközelítéssel zártnak tekínthetõk.
És valóban, az energia (de akár az impulzus is) valójában egy abszrtrakt mennyiség, számoljuk, nem pedig mérjük, pláne ha relativisztikus viszonyok között vizsgáljuk.
Eközben a kisgyerköcnek a suliban szinte beleverik a fejébe, hogy ezt szinte látni kéne, mert az anyag legalapvetõbb tulajdonsága.
A legtöbb reális rendszer eközben nem tud 100%-ig elszámolni az energiával, azt mondjuk hõvé alakul, meg ilyenek.
Szerintem viszont van valaki, aki az így elszökött kis energiákat összegyûjti és elteszi magának hogy értelmes dolgokat csináljon belõlük. Valahogy úgy mint az a bizonyos programozó, aki a banki szoftvernér a kerekítések után kijövõ kis feleslegeket mindíg átutaltatta magának.
Valszeg ez is van annyira tudományos.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Természetesen matematikai szempontból a dolgok világosak, tudok a képletekkel dolgozni; elfogadva a törvényszerûségeket, meg tudom oldani a feladatokat.
Inkább filozófiai jellegû az én bajom. Már az impulzusnál is problémám volt, hogy mi a fene az. Elsõ hallásra én is elfogadtam, ám ahogy jobban belemerültem, vagy elkezdtem rajta gondolkozni, rájöttem, hogy nem teljesen világos minden.
Lényegében talán az a bajom, hogy próbálom másra visszavezetni, a szavaidból pedig úgy tûnik, hogy nem kell. Lehet, ha azt mondják van távolság, idõ, sebesség, tömeg, impulzus és energia, nincs ilyen gondom, ehelyett nekem egy olyan érzésem van, mintha következne valamibõl. Ja, és ha nem következik semmibõl, ugyanakkor nem is olyan kézzelfogható dolog, mint pl a távolság, vagy akár az idõ, honnan lehet tudni, hogyan jöttek rá a tulajdonságaira?
"Véleményem szerint, ha ezt ki merjük jelenteni, hogy egy tûszúrástól legalább olyan folyamatok jöhetnek létre mint egy szupernova robbanás, akkor kijelenthentnénk hogy elég instabil unibverzumban élünk ami nem garantálja az ember biztonságát."
Pont errõl van szó. És szerintem igazából csak a folyamatok idõtartamában van különbség.
A környezetszennyezés ehhez egy nagyon aktuális példa.
Az a technológia, amit használunk több évszázados technológiáknak a finomítása, a környezet szennyezés ugyanis nem most kezdõdött ugye, monnyuk 20 éve.
Az a mód, ahogy a környezetünkhöz viszonyolunk katasztrófához vezetett, és az emberiség pusztulásához vezethet.
Kisebb civilizációknál ilyen már megtörtént pl Húsvét sziget vagy a középamerikai indiánkultúrák.
Egy nagyon dúrva járvány is kitörhet.
De ugyan így egy aszteroida is a Földbe csapódhat.
Vagy lehet hogy az LHC-ban fog olyan bekövetkezni amit nem láttunk elõre. Bár valszeg télleg ennek a legkisebb az esélye.
A környezetünkkel való viszonyunk csak részben tudatos. Sokszor nem vagyunk tudatában azzal, hogy kis beavatkozásra nagyságrendekkel nagyobb reakciót is kaphatunk.
Mindegyik katasztrófa ellen lehet valamilyen szinten védekezni, bekövetkezését elkerülni, de az emberiség nem fog örökké létezni.
A káoszelmélet szerint nem egyensúlyok, kitüntetett állapotok vannak, csak egy összetett rendszer viselkedését leíró egyszerûbb és bonyolultab mintázatok.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Kara kánként folytatom tanításom.
Kara kánként folytatom tanításom.
Csak azt ne felejtsd el, hogy valójában nem tudjuk pontosan, hogy mekkora energiájú részecskék, milyen intenzív részecskezáport váltanak ki, amikor a légkörbe érkeznek!
A részecske záport mérik és abból számolják ki a jelenlegi modellek segítségével, hogy mekkora volt a kozmikus részecske energiája.
Én inkább arra gondoltam, hogy ezek a bazi nagy energiájú részecskék olyan folyamatokból kapták az energiájukat, amit nem ismerünk.
"Érdekes lenne, ha minden gamma-kitörést egy-egy LHC felrobbanás okozná.
xDDDD"
Nem lenne ebben semmi újdonság, mivel az ûrben keringõ gamma obszervatóriumokat a hatvanas években éppen hogy értelmes lények tevékenységének megfigyelésére lötték fel, pontosabban a másik nagyhatalom kísérleti atomrobbantásainak detektálására😉))
Lufiét már próbáltam...<#idiota>#idiota>
"The size of the LHC constitutes an exceptional engineering challenge with unique safety issues. While running, the total energy stored in the magnets is 10 GJ, and in the beam, 725 MJ. Loss of only 10−7 of the beam is sufficient to quench a superconducting magnet, while the beam dump must discharge an energy equivalent to a considerable quantity of explosives. For comparison, 725 MJ is equivalent to the detonation energy of approximately 157 kg (347 pounds) of TNT."
Gondok olyankor jelentkezhetnek, ha az ütközést alacsony entrópiás elrendezéssel (tehát emberi tervezéssel) párosítjuk.
xDDDD
Az emu olyan mint a láma, csak madár... Nincsenek nyertesek, csak akik nem adták még fel. Hologram xD
Az emu olyan mint a láma, csak madár... Nincsenek nyertesek, csak akik nem adták még fel. Hologram xD
Ha a kvarkok is összetettek, és a kötési energiája láncreakciószerûen felszabadítható, akkor bekövetkezhet nem várt esemény.
De ha így nézzük az atombombában is csak néhány deka TNT van, ami az uránium/plutonium töltetek implóziójára szolgál.
Amirõl itt kukacossal beszélünk, az valami olyasmi ami az atombombánál is van. Az atombombában levõ tnt mennyiségétõl pl nem függ az atombomba valódi hatóereje, mert az energiáját másból nyeri.
Szal a gyorsítókkal eddig eljátszogattunk, de most érünk el annak a határmezsgyéjére, amit anyagnak nevezünk.
Régebben mindíg úgy gondoltuk, hogy nem lehet bajunk, mert a nagy változások már lezajlottak, az univerzum egyfajta egyensúlyban van , lineáris folyamatok jellemzik, és nem történnek olyan megrázó változások, amilyen az õsrobbanás volt.
De azóta ismerjük pl a gammakitöréseket, az eszméletlen nagy energiájú kozmikus sugárzást és egyéb nyalánkságokat. Plusz rájöttünk, hogy nem vezethetõ minden vissza lineáris folyamatokra, ahogy azt a kaotikus folyamatok mutatják, kis változások a rendszerek alapvetõ, akár katasztrófális változásaihoz vezethetnek.
Igen is ki lehet engedni a szellemet a palackból. Ellene pedig az egyetlen ellenérv az, hogy eddig még nem tettük meg (azonkívül hogy szétbasztuk a légkört) és eddigi létünkre kivetítve ezért kicsi a valószínûsége, hogy megtesszük.
De vajon nem-e azért nem találtunk még értelmes lényeket magunkon kívül, mert nincsenek is, merthogy mindenki így gondolkodik, amíg nem lesz késõ?😉))
Hát ez az!😉
Tegyük fel a szupernova robbanás, illetve a hozzákapcsolódó gamma kitörés annak eredménye, hogy az energia sûrûség a vákuumot deformálja. Az egész elindítója nem annyira az energia sûrûség, mint inkább a sûrûség grádiens! Vagy is nem a sok energia egy heylen, hanem az energia eloszlásának egyenetlensége, ami egyfajta nagyléptékû párkeltéshez vezet.
Létrejön egyfajta gravitációs doménfal, amin a részecskék kilépnek az egyik és a másik oldalon is. Az egész folyamatot nem ezek az egyes reakciók jellemzik, hanem sokkal inkább a terület/térrész topológiája és geometriája, amit egyfajta szimmetriasértés jellemez.
A folyamat egészen addig tart, amíg egy új egyensúlyi állapotnem alakul ki.
Ha a lényeges paraméter az energia sûrûség grádiens, akkor nem kell nagy energia, elég rettentõ kevés is, csak rövid idõ alatt nagyon kis helyre kell koncentrálódnia, úgy hogy a környezetével se legyen egyensúlyban.
Pl mikor a részecskéket ütköztetik, vagy amikor valami tranzens folyamat játszódik le.
Tegyük fel az ellenkezõjét. "
<#hehe>#hehe>
ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL
A standard kozmológiai modell legalább egy helyen kölcsönveszi a vákuumenergiát, nevezetesen a korai univerzum felfúvódásánál. Azonkívül azt se lehet mondani, hogy 1000%-osan ismerjük a gamma kitörések, vagy a kvazárok energia termelési folyamatait.
Szal a vákuumenergiával a normál anyag normál körülmények között egyfajta békés egyensúlyban van, és max olyan éppen a méréshatárt elérõ dolgokat tud produkálni, mint a Casimir vagy a Davies-Unruh effektus.
Viszont ugye azért kell ilyen gyorsítókat építenünk, mert a jelenlegi elméletek bizonyos paramétereknél már ellentmondásokhoz vezetnek.
De vajon nem érünk-e el egy pontot, amikor a normál anyag és a vákuum egyensúlyát megbontjuk és egyfajta fázisátalakulást hozunk létre, ami sokkal nagyobb energiát szabadít fel, mint amit befektettünk? Mert ekkor már lehetséges az amit leírtál, hogy láncreakció szerûen létrejön egy pozítv visszacsatolási folyamat, ami fenn is marad addig, amíg sajnos elég energia jön ki ami elég egy nagyobb katasztrófához.
Ha létezik ilyen fázis átalakulás, akkor valszeg amellett, hogy a fél földgolyó lakhatatlanná válhat, 1-2 nagyon fontos tudományos felfedezést is teszük. Pl a olcsó és kifogyhatatlan energia kérdése megoldódik. Aztán valszeg az is kiderül mitörténik egy szupernova robbanás közepében. De ha ilyen fázis átalakulás bekövetkezik, az is lehetséges, hogy azok a közkedvelt objektumok amiket mi fekete lyukaknak nevezünk valójában nem léteznek.
És végül de nem utolsó sorban valszeg a kvantum-gravitáció problémája is megoldódna.
😉))
A fizikusok meg nyilvan nem ismerik az anyag alapveto szerkezetet, hisz ahhoz nagyon nagy energiak kellenek. Epp ezert epitenek ra kiserleteket. Ellenben nagyon jo modelljeik vannak az anyag alapveto szerkezetere. Lasd: Standard modell. A kvantum elektrodinamika a hetkoznapi energiakon 20 jegy pontossaggal mukodik.
De hogy a hurelmelethez hozzaszoljak: azok meg azt sem tudjak, mi az alapallapota a vakuumnak... 10^100 fajta stabil vakuum lehetne, amennyire en tudom. Rohogni fogok ha vegre a cern megcafolja oket, mert az amcsik nagyon hypeoljak ezt a hurelmeletet. (gyakorlatilag el akarjak hitetni, hogy ok neveltek ki a nagy egyesitett elmelet szuloatyait) Politika van az egesz mogott
Úgy érted nem zárják ki egymást, csak éppen egyik sem magyarázza meg azt a másikban ami hiányzik belõle. A relativisztikus kvantummechanika ugyanis nem egyenlõ a kvantum gravitációt leíró valamilyen elmélettel, márpedig ez az ami alapvetõen hiányzik a mostani standard modellbõl.
Szerintem
A gyorsító az a természetben sosem elõforduló helyzet, ahol a kivételesen alacsony entrópiák extrém energiákkal találkoznak. A használt energiák valóban nem túl erõsek, de a kísérletek speciális konfigurációban fognak zajlani. Tegyük fel, hogy például sikerül egy ütközésbõl kiszökõ speciális részecskéket valamilyen extrém pozitív visszacsatolásra kényszeríteni egy tudatos elrendezéssel. Mondjuk tegyük fel, hogy ki lehet számítani, merre repül ki A részecske, és az útjába elhelyezünk egy másik részecskenyalábot, ami mondjuk újabb 10 A részecskét termel, és így tovább, ami idõvel elég sûrûn termeli a részecskéket ahhoz, hogy azok keletkezése a földi sûrû barionos közegben önnfenntartóakká váljanak. Erõltetettnek látszik, de ezernyi hasonló lehetõség adódik egy gyorsítóban, esetleg olyan módon, amirõl a tervezõk még csak nem is álmodtak és senki sem látta elõre. Mindez azért, mert a berendezés valami olyan alacsony valószínûségû állapotot hoz létre, amit pontosan ugyanolyan konfigurációban a természet nem képes létrehozni. Pontosan úgy, mint egy számítógépet.
Természetesen senkinek sem tûnik túlságosan valószínûnek, hogy az intelligens tárgymanipuláló tevékenység valaha is katasztrófához vezethet. Én sem gondolom, hogy hirtelen valami speciális kvantummechanikai hatás oldódhatna ki az LHC-ben. Viszont szem elõtt kellene tartani, hogy
1) a kincstári optimizmus ("úgysem lesz semmi baj") megengedhetetlen, ha az egész Föld forog kockán. Nem lesz második dobás, nem lesz javítási lehetõség. epszilon > 0 extrém kics valószínûségû esemény várható kára végtelen, ha az esemény költsége végtelen. Ilyen feltételek mellett nincs az a biztosító, ami vállalná a kockázatot. Minden kísérlet elõtt bizonyítékokat kellene szerezni, hogy pontosan ugyanez már lejátszódott a Föld légkörében is vagy máshol a közelünkben. Egy Martin Reeves nevû fickó írt ebben a témában egy hosszabb könyvet mostanában, ha jól emlékszem a nevére.
2) senki sem tudja pontosan, mi történik majd. Megismétlem, hogy nem kell az Univerzum végét elõidézni, elég csak valami olyat, aminek nem jó a közelében lenni, például egy stabil fekete lyuk vagy gammasugár-kitörés. Ilyenbõl naponta tucatnyit látunk, léteznek, elméletben itt is elõidézhetõk.
3) a Fermi-paradoxon, azazhogy nem figyelünk meg más értelmes lényt, szerintem legalábbis maximális óvatosságra int a tudományos haladással kapcsolatban. A legegyszerûbb magyarázat volna, ha a Természetnek létezne egy ilyen technológiai gátja. Elég magyarázat, ha nagy gyorsítót olcsóbb építeni, mint csillagközi ûrhajót.
Majd módosítanak rajta kicsit és újra cáfolható lesz...
Girls are like carparks. The good ones are taken. The rest are retarded.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Na mindegy, nekem az egészbõl annyi jött le, hogy sok fizikus fikázza az Egely meg a társait, és most meg kiderül, a nagy fizikus urak sem tudnak semmit az anyag szerkezetérõl, de ezzel a semmivel erõsen cáfolják a kézzel fogható valamit!
Ez igen!
Megyem meg is nézem az Egely oldalát
az elméleti fizika létét is pusztán elméletileg helyes megfigyelések igazolják, olyan megfigyelések amelyek általában nem kézzel foghatóak.
egyáltalán ebben a tudományágban szerintem a kérdések sem biztos, hogy helytállóak.
...bár én nem értek hozzá... 😊
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
2. Tömören: a XX. században az elméleti fizika elõbbre tart, mint annak gyakorlati megvalósításai. Ezt nem tagadom, de nem látom mi ezzel a baj. Amúgy tudtommal az szilárdtestfizika elméletét kõkeményen alkalmazzák, de javíts ki ha tévedek (érvekkel, bizonyítékokkal, ne ex catedra).
3. Ezt fejtsd ki bõvebben, légyszíves. A tömegdefektus jelenségét hogyan magyarázod, ha nem azzal, hogy a tömeg energiává (foton) alakul? Mik azok a másfajta modellek?
4. Nem szenvedek én semmiben, a stimulált emissziót Einstein fedezte fel, a fotoelektromos effektus kutatásakor; leírása a kvantummechanika segítségével lehetséges és ez adta a lézerfizika alapját.
5. Bõvebben?
6. Aha, akkor a már alkalmazott kvantumtitkosítás kamu, a kvantumkémia meg puszta véletlenségbõl jósolja meg a kémiai kötések tulajdonságait...
2. szerintem nem vagy tisztában a dolgokkal. Szó sincs arról, hogy elõveszik az egyenleteket, és azok alapján feltalálnának bármit is. Pont fordítva van. Feltalálnak valamit, és azt próbálják magyarázgatni.
3. az atomszerkezetnek van más modellje is. Az atombomba és az atomreaktorok nem bizonyíték az anyag-energia ekvivalenciára. Arra max. anyag-antianyag lehet bizonyíték. Az, hogy maga az anyag energiát hordoz, azt már az õsember is tudta, legfeljebb nem vetette papírra 😊
4. szerintem ok-okozati téveszmében szenvedsz.
5. nekem errõl más a véleményem.
6. távlatok helyett inkább képzelgéseket írnék...
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!