Hunter

Pálcát törhetnek a húrelmélet felett

Az Európai Részecskefizika Laboratórium, a CERN év vége felé üzembelépő Large Hadron Collider részecskegyorsítójának kísérletei, ha megerősíteni nem is tudják, de kizárhatják a fizika erőit egybe foglaló, sokat vitatott elméletet.

A húrelmélet szerint a részecskék, mint az elektronok és a fotonok valójában parányi rezgő húrok. Az elmélet minden ismert erőt megmagyaráz, beleértve a gravitációt is, amire a fizika standard modellje nem képes. Mindez nagyon szépen hangzik, csupán egyetlen szépséghibája van, ami az elmélet tesztelhetetlenségéből adódott.

Korábban felvetődött ugyan egy eshetőség, ami az MIT elméleti fizikusa, Allan Adams nevéhez fűződött, azonban az általa keresett jelenség legalább annyira megfoghatatlannak tűnik, mint maga a húrelmélet. Adams szintén az LHC-t vette volna igénybe a bizonyításhoz, egészen pontosan az ott képződő, rövid életű mini fekete lyukakat vizsgálta volna, azonban ezek megjelenésére igen minimális az esély.

Ezt hivatott pótolni, hacsak részben is, egy amerikai fizikus csoport által kifejlesztett módszer, ami a CERN legújabb részecskegyorsítója által előállítható, nagy energiájú ütköztetésekkor létrejövő kölcsönhatásokkal már képes ellenőrizni, hogy az elmélet alapjául szolgáló feltevések helytállóak-e vagy sem.

Az egyik ilyen feltevés Einstein relativitás elméletéből származik, mely szerint a fény sebessége minden megfigyelő számára azonos, ez az úgynevezett Lorentz állandóság. Ez az alapelv, két másik társával azt határozza meg, hogy a gyenge nukleáris erőt hordozó W bozon nevű részecskék milyen erővel lépnek kölcsönhatásba. Ha ezek a kölcsönhatások, melyek az LHC-ben már létrehozhatók lesznek, nem érik el a kutatócsoport által kiszámítottat, az azt jelzi, hogy a húrelmélet egyik matematikai alapja hibás, ennélfogva maga az elmélet is helytelen, magyarázta Jacques Distler a kutatás egyik vezetője, a Texas Egyetem munkatársa. Distler a San Diegói Kalifornia Egyetem és a Carnegie Mellon szakembereivel dolgozta ki a tesztet, mellyel Adams elismerését is sikerült elnyerniük.

Ha a húrelmélet megdől, akkor a fizikusok kénytelenek lesznek újabb elméletet találni, ami ráhúzható az LHC megfigyeléseire.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #168
    Ez a cikk arról szól, hogy ha sikerül valamit létrehozni, akkor megdőlhet a húrelmélet. De ez csak feltevés, tehát jó lenne, ha cikk ezt a feltevést nem tényként kezelné, mert mindezidáig még nem sikerült a ha..., tehát a húrelmélet még egyáltalán nem dőlt meg.
  • Mintaka #167
    finis sanctificat media
  • kukacos #166
    http://en.wikipedia.org/wiki/Entropy_and_life
  • NEXUS6 #165
    Aha, de az asztalomon levő tulipánnak ezt meg ne mondd!;))))
    Még a végén elszáradna.

    Neki alacsony rendezettségű környezetből kell magát felépítenie, CO2, H2O, némi nitrogén meg nyomelem a földből, meg egy kis napfény (gyak 5785K hőmérsékletnek megfelelő sugárzás, leszámítva a szinképvonalakat) aztán ennyi.

    Elmondanám a megoldást de már kifut a topik;)
  • wanek #164
    Tisztelt moderátorok! Nem lehetne rebot2 személyeskedését "megjutalmazni"?
    PS: Én ezeknek a töredékéért kaptam büntetőpontokat...
  • rebot2 #163
    Ez tök jó, olyan mintha beszélne.
    Beszélő robokuty.
  • wanek #162
    Ahhoz képest, hogy kemény 5 napja sikerült beregisztrálnod (ez neked hányadik fikanicked?), meglehetősen kötekedő a stílusod. Valószínűleg csak provokálni akarsz, de erre nem leszek vevő. Maradj el magadban, keress más balekot.
    Egyébként a méréstechnikáról halvány fogalmad sem lehet, ha ilyen kérdéseket teszel fel.
  • rebot2 #161
    "már eleve a születés magában hordozza a halált, vagyis a pusztulást"

    Nélküled vakon szédelegnénk a világban, és azt hinnénk örökké élünk.
  • rebot2 #160
    " eressz le egy nagyon pontos, nagyon érzékeny mérleget"

    Szervómotoros a kezed?
    Mi vagy te , robokuty?
  • Epikurosz #159
    A wikivel nincs gond, én is szoktam szerkeszteni, és talán itt, az SG-n néha beidéznek engem is, ismeretlenül. Az persze más közeg, de ott is vannak vitalapok.
    Szerintem az a baj az emberekkel, hogy túlságosan patikamérlegre teszik egymás szavait. Nem biztos, hogy a vitapartner azt épp úgy, komolyan gondolta, lehet, hogy csak gáncsoskodni akart - én is szoktam - meg mit tudom én mennyi oka lehet. Igazából - és ez élettapasztalat -, a legegészségesebb taktika az, hogy megőrzi az ember a humorérzékét, kimazsolázza mindenünnen az értékes, hasznosítható részleteket, oszt' szépen követi jó álmainak a megvalósítását. Persze, ha vannak ilyen jó álmok, mert, ugye az ördög sem alszik, épp ezért maradunk nyilvános fórumokon a felszínen, és nem nagyon mélyedünk el a bugyrokban, ami teljesen érthető.