34554
  • j0nNyKa
    nah, thx, ez hasznos

TvZ - reaper: nem eszi meg a queen ?
    illetve nem implikalja, hogy szetrassold roach-csal azt a terrant, aki rament a reaperre?

en ezek miatt nem mernem eroltetni, de lehet igazad van, ki kene probalni
  • j0nNyKa
    hat, most osszeszedtem neked azokat a nerfeket az utobbi X buildbol, mert ugyebar beta ota nerfeltek

ne haragudj, de innentol kezdve nem nagyon tudom komolyan venni a velemenyed

ha ez a nerf, akkor kivanom a masik 2 fajnak is, hogy kapjanak nerfet.

1.4.2
    Forge
    The cost of Upgrade Shields Level 1 has been decreased to 150/150, down from 200/200. - buff
    The cost of Upgrade Shields Level 2 has been decreased to 225/225, down from 300/300. - buff
    The cost of Upgrade Shields Level 3 has been decreased to 300/300, down from 400/400. - buff
    The cost of Upgrade Ground Weapons Level 2 has been decreased to 150/150, down from 175/175. - buff
    The cost of Upgrade Ground Weapons Level 3 has been decreased to 200/200, down from 250/250. - buff
    The cost of Upgrade Ground Armor Level 2 has been decreased to 150/150, down from 175/175. - buff
    The cost of Upgrade Ground Armor Level 3 has been decreased to 200/200, down from 250/250. - buff

1.4.0
    Immortal
    Attack range increased from 5 to 6. - buff
    Mothership
    Acceleration increased from 0.3 to 1.375. - buff
    The Mothership’s Cloaking Field no longer cloaks all units instantaneously, but rather adds units to the cloak field over time (maximum of 25 per second). This should alleviate “Mothership Lag” issue when a Mothership comes online. - N/A
    Stalker
    Blink research time increased from 110 to 140. - nerf
    Warp Prism
    Shields increased from 40 to 100. - buff

1.3.3
    Archon
    Now a Massive unit. - N/A
    Range increased from 2 to 3. - buff
    Cybernetics Core
    Research Warp Gate time increased from 140 to 160. - nerf
    Gateway
    Sentry train time decreased from 42 to 37. - buff
    Warp Gate unit train times remain unchanged. - N/A
    Pylon power radius has been decreased from 7.5 to 6.5. - nerf

1.3.1
    Mothership
    Units leaving the Mothership's Vortex are now un-targetable and immune to damage for 1.5 seconds. - buff
    High Templar
    Khaydarin Amulet upgrade (+25 starting energy) has been removed. - nerf
    Zealot
    Charging Zealots will now hit fleeing targets at least once. - buff

1.2.0
    Hallucination research time decreased from 110 to 80. - buff
    Observer
    Cost decreased from 50/100 to 25/75. - buff
    Phoenix
    Build time decreased from 45 to 35. - buff
    Void Ray
    Now deals 20% more damage to massive targets. - buff
    Flux Vanes speed upgrade removed. - nerf
  • unknown nick
    "Ez kb csak 4 bázis után történik így."

Működhet az közepes mapokon is, ahol fe-t épít a toss.
  • unknown nick
    100% komolyan gondolom. Kiwi egész jól boldogult az MS-el, mert nem szabvány taktika. De ez egy pókerjátékostól elvárható, hogy hasonlókat alkalmaz. De ha a MS common taktika lenne és nem csak KiWi játszaná egyszerűen nem működne, és lám a Blizzard ki fogja venni a unitot. Racionálisan belátták ők is. Bázis védelemre és recallra lett kitalálva, de egy olyan játékban, mint a box, amiben csak úgy nyerhetsz ha ütsz, nem lehet egy rohadt drága lassú tech tree-t építeni, hogy mid-late game-ben, mikor már minden adott a kijátszására amiatt kihozza a toss. Ezért inkább a játékosok támadtak vele. Ezt látta a Blizz adott neki acceleration-t. Nem jött be **drop out**.

Főnix: Tastosis hányszor de hányszor elmondja, nagyon jó unit, de a gyakorlatban annyira nehéz vele mikrózni, hogy idővel elesik mind. Egyszer láttam MC-t úgy nyerni, hogy kizárólag főnix és chargelotot csinált és mindent felkapkodott, amit ért közben warpolta a zeákat semmi más unitot nem csinált. Ma már nem tudná kivitelezni.

Terran: Egyedül a BC necces, bár az balanszolva lesz.
  • Hegi90
    " Eközben a tossnál ott hever 2,5 használhatatlan unit. A Carrier és a MS valamint a főnix. 0.5 a főnix, mert a játék elején (ominózus void+főnix) és kivételes ritka helyzetekben, azért még használható unit."

Ugye az MS-t meg a phoenixet nem gondolod komolyan?
    Ajánlom Kiwikaki streamet, minden játékban MS, és szopat vele keményen. Phoenix-ről meg asszem már annyi replayt meg vod-ot linkeltem, hogy egyértelműen lehet cáfolni az állításod sztem. Death ball-ban is alap unit.

Terrannál meg amúgy is sokkal több a kihasználatlan unit: nuke, bc, raven, reaper...
  • Hegi90
    "Mondjuk elveszik a fél army, ha a játékos gyors pillanatok alatt újra maxol."

Ez kb csak 4 bázis után történik így.
  • unknown nick
    "a protoss az latvanyosan egyre tobb, nyilvanvalo okokbol, annyi buffot, amennyit azok kapnak, egy zerg is el tudott volna viselni..."

Béta óta nerfelték. A prot fajban nincs annyi tartalék, mint a zergben, amivel, ha jobban játszol erősebb a kezedben a faj. A zerg a makró mechanizmusa miatt hibatűrőbb. Mondjuk elveszik a fél army, ha a játékos gyors pillanatok alatt újra maxol. Tossnál nincs így. Egész idáig a Blizz nerfelte minden patchben (majdnem) és végül annyira overnerfed lett, hogy pro szinten is játszhatatlanná vált. A nerf oka az volt, hogy a zergek nem tanultak meg játszani ment a QQ pro szinten, lehet sírni de ez tény. A tossal könnyű elindulni, de magas szinten nagyon nehéz faj (nincs fault tolerance). És itt jöttek a problémák ladder szinten pár %-os különbség, pro szinten nem nagyon vagy véletlen tudott a toss versenyt nyerni. A ladderre később átterjedt a versenyzők módszertana és a hihetetlen differencia miatt a toss a kút mélyére esett. TvZ viszonylag balanced maradt. A toss early gémben szívott a terran miatt később már a late game is terran favored lett. Ahogy a zergek megtanultak massolni és harassolni egyidőben, az félelmetes fegyverré vált. Eközben a tossnál ott hever 2,5 használhatatlan unit. A Carrier és a MS valamint a főnix. 0.5 a főnix, mert a játék elején (ominózus void+főnix) és kivételes ritka helyzetekben, azért még használható unit.
  • Hegi90
    liga: plat ~15
    ZvT: pörgősnek tényleg pörgős, majd beszarok, úgy jönnek a harrassok :D
    Ha a T kiexpel egy harmadik bázist is, akkor általában vége is a játéknak (nálam legalábbis). Egy 10-13 perc környéki tank+marine push igen erős lehet, mert ha csak két bázison vagyok, jobban termeli az egységeket mint én. Thor+tank+hellion ball gecierős még upgradek nélkül is.
    Infestor elég hatékony tud lenni csatákban. Baneling speed és creep alapnak kell legyen szinte minden meccsen. A droppok meccsdöntőek lehetnek. Reapereket nagyon kevesen haszálnak mostanság, ezért nem számít rá senki. Ha a T makrózni akar inkább, 2 reaper a játék elején nagyon sokat segíthet.

ZvP: 4gatet még mindig be lehet szopni keményen :D
    Phoenix-void "harrass" nagyon, nagyon nagyon erős, nem értem miért nem hasznáják többen.
    Makrós protossokat egy timing roach/hydra russhal szét lehet szopatni.
    Proxy pylonokra nagyon kell figyelni, érdemes beáldozni 1-2 linget a map egyes részein szétszórva.
  • j0nNyKa
    ertem, ertem

hat, jogos, sok a terran a versenyeken, de mostanra a balance-szal mar semmi problema nincs [szerintem], es en alapvetoen a jelenlegi balance-t akartam kitargyalni, nem azt, hogy regen mi volt, meg hogy emiatt tobb a terran jatekos, mint a tobbi

bar en a kis egyszeru platina kornyeki ligaimban tobb zerggel, es protossal talalkozom, mint terrannal, de legalabbis biztos, hogy nem tobb terrannal

a protoss az latvanyosan egyre tobb, nyilvanvalo okokbol, annyi buffot, amennyit azok kapnak, egy zerg is el tudott volna viselni...

egyebkent jatszottam egy darabig protossal, hogy ne csak a vakvilagba lovoldozzem ezt a "stalker colo tul eros" hisztimet, es azt tapasztaltam, hogy sokkal konnyebb a jatek veluk, mint a terrannal

terrannal minden egyseg melle kell legalabb 1 fejlesztes + a szokasos weapon / armor upgrade, es ha esetleg nem jon be amit csinalsz (pl. bio buildedre colot, ht-t hoz a p), akkor sulyos nyersanyag mennyiseget dobtal ki az ablakon (maga a gyarto epulet + az upgrade-je, a hasznalt egysegeid upgrade-jei, maguk az egysegek, stb.)

protossal ha pl. fejlesztesz ground damage-t, armort, meg shieldet, meg mondjuk egy zealot charge-ot, stalker blinket, azok tuti nem vesznek karba semmifelekeppen

csata kozbeni mikrorol meg nem is akarok beszelni, azt eddig sem tagadhattuk, hogy a t mikroigenyesebb

a perma invis detektorrol, dark templarrol, es egyebekrol meg aztan tenyleg nem szeretnek egy szot sem ejteni, nekem mindig nagy szivfajdalmam volt, hogy terrannal utolso tieres egyseg, es 200 gaz (?!?!?!) a detektor
    igen, tudom, van scan, de akkor meg nincs mule, meg hosszutavon nem lehet scanre epiteni

bar nyilvan minden fajnak megvannak az elonyei, hatranyai, csak mostansag a protoss elonyeire olyan.. irigykedve nezek, mig a terran elonyeit annyira nem ertekelem (mivel sorban nerfelik oket :D)

TvZ-rol MOST mi a velemenyetek? en azt pl. szeretem, jo porgos, viszont nem olyan undorito, mint a 4 gate ellen szopni :D

TvT-t pl. mindennel jobban utalom

PvZ milyen?
  • Muki100
    Nézd meg a többi fajhoz képest a részvételi arányt 2010 szept-2011 márc. között a valamirevaló versenyeken, meg a winrateket. A másik két fajt csak 1-1 "hős" vitte a hátán, miközben mindenki más terrannal volt, nyilván ha többen vannak akkor gyorsabban találnak ki új dolgokat.

A tank, reaper, bunker nerfek is elég jelentősek voltak, de mégis hónapokba tellett mire a blizzard végre előállt a patchel. Ez idő alatt a terranok "el voltak szabadulva", főleg általában zerg ellen, az utóbbi időben pedig a TvP statisztika állt rosszul.

Most szerintem nagyjából kiegyensúlyozott a helyzet, de ha az első 1 évben győztest kéne választani egyértelműen a terran lenne az.
  • Hegi90
    Azt arra értettem, hogy tényleg igaz, hogy már a kezdetektől csak nerfelik a fajt, mégis meg lehet nézni a statisztikákat...
  • j0nNyKa
    tehat akkor azert op a terran, mert:
    a) alapjaban veve van veluk elkurva "valami"
    b) megjeleneskor nagyot sebzett a tank, ezert sok terran volt, ezert gyorsabban fejlodott, mint a tobbi faj (??)

ooo, hat, oke, valaki mas? :)
  • Muki100
    A terran előnye abból is fakad, hogy mivel kezdéskor nagyon imba volt (65 dmg siege tank lol), és sokáig default faj is volt multiban, jóval több terran játékos volt aktív mint P vagy Z. Mivel többen játszották és ez a GomTvT-n is igencsak meglátszik, gyorsabban fejlődött mint a többi faj, pl. 1/1/1.
  • Hegi90
    szerintem alapjában véve van a terránnal elkúrva valami.
  • j0nNyKa
    egyebkent most hisztit felreteve, kivancsi vagyok az oszinte velemenyedre / velemenyetekre

tegyuk fel, hogy megjelenesnel nagyon op volt a terran, ezt mondjuk belatom, igaz

DE, azota iszonyat brutalis nerfen ment at a faj (tank gyengites, reaper... az ugy nc, barakknak supply req., tovabba barakk lassabban epul, stim lassabban keszul, most ghost nerf, helion nerf, stb stb stb. - csak nehany, ami hirtelen eszembe jutott)

oszinten, jelen allas szerint is erosnek erzed / erzitek a terrant?

protoss megjelenes ota csak erosodott, es igazabol en eddig sem ereztem gyengenek

en vegigmentem... hat bronztol diamondig mindenen, de a stalker-colo egyszeruen mindenhol, minden ellen, altalanosan, ala nature kurvaeros, es terrannal pl mindig nehez ellene igazan hatekony, egyertelmuen folenyesen nyero taktikat / buildet hozni

terrannal azert ilyen globalis taktikat, mint a stalker-colo nem tudok mondani

tank marin medivac lehet valami hasonlo, de ezerszer konnyebben counterelheto, illetve mikroigenyesebb, + egyaltalan, a tank all egy helyben, na.

zerghez annyira nem ertek, abba emiatt most nem is szeretnek belemenni, inkabb a fenti 2 fajrol erdekelnenek velemenyek
  • holy84
    pls ban ! hülye zerg !
  • antgecc
    Ja, nem! Protoss OP!
  • antgecc
    Terran OP!
  • natalyel
    Persze, "sírás" nélküli, normális beszélgetés.
  • Hegi90
    Ehhez képest mióta az utóbbi 1-2 hónapban lecsökkentek a sírások, vagy 3-4 új aktív tagunk is van, és meg is indokolták, hogy miért.
  • natalyel
    Pont hogy evvel nem zavartok el senkit, szerintem. Egy normális beszélgetés a játékról - mi más, ha nem ez idevaló? :)
  • SnowF
    A kényszerítést arra értem, hogy elég sokszor volt már rá példa, hogy nyitottak Phoenixxel, és már közben váltottak Robo-ra remélve, hogy a logikusnak látszó Hydrát fogom választani ellene. Elég sokszor előfodult ez már, és gyakorlatilag instant loss volt ha Hydrára mentem.
    Azóta mindig Spire a válasz, amire általában még több Phoenixel válaszolnak, ami viszont csak pocsékolás a Corruptorok ellen.
  • j0nNyKa
    nem kényszerítenek azok semmit, egyszerűen stalker colot hoznak, mert úgysem vered meg belátható keretek között :D
  • Hegi90
    //off
    Destiny trolling emtoss' stream
    vége bazeg :DDDD
    off//
  • antgecc
    Végülis nem lényeg. A lényeg, hogy rosszul közelíted meg a dolgot. Protoss ellen toljad a ling, hydrát orrbaszájba és majd magad rájössz, hogy miért is haszontalanok protoss ellen. Feltéve, hogy nem mass voidrayre megy, plsuz van sentry-je és ilyesmi. Látod, máris helyben vagyunk, számít az a liga, mert normál deathballt, jó FF használatot nem fogsz látni gold/platina alatt.
  • antgecc
    Tudom, egy mókamester vagyok. Megkérdezhetem, hogy milyen ligában?
  • aricsi
    Vicces vagy, játszom, zerggel.
  • antgecc
    Te játszol is vagy csak videókat nézel? Írásaidból úgy sejtem még be se kapcsoltad a multit.
  • Hegi90
    +1
  • SnowF
    Amennyire a saját tapasztalatom alapján látom, a protok egy része direkt próbálja zerget belevinni hogy legyen Hydra, és már előre készülnek Coloval ellene, egyszerűen néhány esetet leszámítva tényleg használhatatlan a hydra... sajnos jegyzem meg, mert SC1-ben kedvencem volt, most nem...
  • Hegi90
    Alapból roccsal könnyebb manőverezni, mert gyorsabb, mint a hydra, másrészt olcsóbb az utánpótlás, ha elkapják az armyd egy részét, morogsz egyet, de annyira nem vészes, mintha hydrát vesztenél.

Ha van colo, akkor a lingek egyértelműen felejthetők (flankre se jók), egyébként meg nem arról van szó, hogy kerüljük a hydrát teljesen, csak tényleg nem éri meg egyszerűen 10-nél többet egyszerre kihozni belőle. Rócsok mögé egy vonal hydra még belefér, másra nem jó (sőt, idegesítő, pazarlás)
  • Hegi90
    fuck colo
  • aricsi
    FF-et a roach is kapja,ugyanúgy mint a hydra.Vagy átmászik alatta burrow move-al? Ezért kell air vagy infestor vagy a "faszomtudja" a colora, de utána a maradék nyócvanmillió stalkert is miért roach-al akarják elintézni. És amikre gondoltam meccsek ott nem volt zealot vagy colo.És nem csinálta jól Idra,mivel kikapott. Szal ha a rakat roach helyett kihoznának feleannyi hydralisket na azt próbálják ki blink mikrózni, a ling+hydra is üti a zealot-ot amúgy ha esetleg átváltana zealotra. Ezért nem értem miért spórolnak a zerg játékosok a tech-eken. Ha szinte az összes egységet használnák ,nem csak egyet nagyobb esélyük lenne.
  • j0nNyKa
    rócs kapja az ffet, colo szétégeti :D
  • antgecc
    Heginél a pont, nagyon szituáció függő, hogy mikor mit kell hozni. Rengeteg Idra meccset néztem már meg és ő is a roachokat erőlteti leginkább. Nem tudom melyik meccset láttad, de nyilván abban a szituációban azt kellett hoznia. Ling kapja az FF-et, közelébe se mehet a protnak, colo szétégeti, hydra szintén kapja az FF-et, nem fér oda, colo szétégeti.
  • SnowF
    Én mostanában egy olyan buildet csinálok Prot ellen, főleg ha makrózik, hogy Roach az alap, és Spire T2-n, ha már előtt airre ment, akkor csak Corruptor, ha nem akkor Muta, de csak 7-8 darab. Ha erre airrel válaszol, akkor itt is Corruptor, egyébként mass muta.
    Az egész egyébként egy dologra megy ki, elérni Broodlordig, és Roach + Brood Lord sereggel benyomni. Ilyenkor mondjuk már veszek Hydrát, mert ha Voidokkal jön az szívás. A lényeg hogy Zerg deathball nagyon brutál tud lenni, a Roachok védenek az ellen hogy beblonkeljen a Lordok alá, más dolguk nincs, a munka nagyját a Lordok végzik.
    A közepén elég sérülékeny a build de egy makro prot elég csúnyát tud koppanni, mert hozzászoktak, hogy Colo,Stalker, Zela esetleg Void, deatballjukat semmi nem tudja megállítani.
    Ami jó, hogyúgy kb 20 perc környékére ez össze is hozható, és nagyon nem is kell hozzá rusholni, mondjuk 3 base a minimum.
  • Hegi90
    Na de elég a sírásból, mert úgyse fogunk egyetérteni, csak a topik olvasóit zavarjuk el...
  • Hegi90
    EG Idra interjú - Korea, Hots, 1.4.2
  • Hegi90
    Protoss air ellen jelenleg szerintem egy Zerg egység sem elég "költséghatékony". Ahhoz, hogy elég hatásos védelmem legyen zergként, annyi nyersanyagot el kell költsek, hogy ha utána zelákat hoz, háromból kétszer nem tudok ellene semmit se csinálni.
  • SnowF
    A probléma, ott van, hogy földön a zergnek nem sok választása van, igazából a Roach az egyetlen egysége ami elég költséghatékony és strapabíró is.
    Ling: jó, de ForceField teljesen képes ellensúlyozni illetve Zealot is nagyon hatásos ellene.
    Hydra: creepen kívül lassú és kevés a HP-ja, charge zela megeszi, Colo-ról nem is beszélve, csak GW army ellen használható illetve air ellen, de oda nem feltétlenül eég mobilis
    Ultra: csak lategameben használható, és zelával nagyon könnyű counterelni.

A roach meg egy olyan egység, ami nem kifejezetten jó akármelyik egység ellen sem, de cserébe nem is rossz gyakorlatilag semmi ellen sem. Olcsóak és költséghatékonyak, kvázi rá vannak kényszerítve a zergek, mert nincs alternatívája...