387
-
#26 Persze, pereljük be, semmizzük ki és lökjük a jeges dunába pistikét, aki warez fruity loops-al ír egy szerelmes dalt a barátnőjének, vagy másolt photoshoppal készít egy karácsonyi üdvözlőlapot a családtagjainak. Börtönbe vele, a sok aberrált pedofil állat és sorozatgyilkos mellé. Ez valóban civilizáltabb és értelmesebb hozzáállás mint torrentről zenét letölteni. Arra persze nem gondolsz, ha mindenkit lecsuknának aki illegális szoftvert/filmet/játékot használ akkor
1. Párezermilliárd adóforintból építeni kéne pármillió új börtöncellát
2. A fél ország bebörtönzése után ki fog dolgozni, javakat termelni, adót fizetni? -
#25 továbbá az is gond, hogy mire kishazánkba eljut, átjön halom adó-n meg vámon, és szépen nő-nő-nő az ára...
és most ne gyertek hogy akkor a magyar játékok miért ugyan annyiak...
talán mert nem volt még olyan magyar fejlesztésű játék a panzers-ig, amiből a fejlesztőnek lett volna, kb. 10forint haszna is...
ennyi. -
sh4d0w808 #24 randomly:
Egyetértek Veled - "Tehát annyit kell érte kérni amit még a piac megfizet." Az itthoni piac nem fizeti meg a nyugati árszínvonalat a szoftverek esetében, ergo elősegíti a warez-tevékenység terjedését. Néhány cégnek használnia kellene a fejükben lévő sötét vákumot és esetleg árat csökkenteni, lehet, hogy akkor többen vennék a szoftvereket, nem? Ha meg mi ehhez túl kicsi piac vagyunk, akkor vegyék tudomásul, hogy itt az emberek nagy része nem engedheti meg magának, hogy 40-50 ezer Ft-ért operációs rendszert, 15-20 ezer Ft-ért pedig játékokat vegyenek... és akkor még nem beszéltem egy grafikai vagy egy irodai programról sem, amik messze ezek fölött tanyáznak árukat tekintve. Azt még értem, hogy a konzolgyártók a konzolokon képződött veszteségeket a szoftver-oldalon hozzák vissza, de ez akkor sem magyarázat a PC-s játékok áraira... -
#23 Igazad van, de még sem. Abban igen, hogy ez - mondjuk ki őszíntén - lopás.
No de: Közeledve (csak nagyon lassan) az euro bevezetéséhez, az átlag keresetet nézzük meg Mo-n, az osztrákoknál, meg mondjuk a németeknél. Ezt vessük össze a cikkben szereplő árucikkek árával (szándékosan nem értéket írtam).
Ha mondjuk egy középvezetői szinten dolgozom egy cégnél, tudok venni a fizetésemből havonta, cirka 15 játékot. Ha ugyan ezt a speciális munkát Ausztriában, vagy németországban végezném, kb 3-4 szeresét tudnám megvásárolni. No ez az ami böki jónéhány ember csőrét. Ugyanannyit, sőt, sok esetben többet is dolgozol, mint külföldi szakmai partnered és mégis jóval kevesebbet keresel.
Amíg ez így lesz, addig menni fog a warez is.
Csak egy példa: nemrégiben angliában csíptek fülön egy filmeket letöltögető társulatot. Biztosan azért csinálták, mert rosszul keresnek.
-
1hengeresVmotor #22 ha tehetem megveszem eredetiben is pl minap vettem egy cd-t 1500 Ft- ért mert mert úgy gondoltam hogy megéri főleg hogy új albumot adott ki egy x eggyüttes ,filmeket is vennék szivesen ha pl 300 Ft ért értékesítenék jjah az úgy nem jó mert nekik nincs extraprofit .... -
Deus Ex #21 Egyetértek.. -
randomly #20 Hali!
Akkor egy kicsit cinikus leszek.
Drága a játék?
Írni kell olcsóbbat ha be jön több a fizetésed és vehetsz majd drágábbat!
De ugye ha olcsóbban adod kisebb a profit ergo sosem lesz több a fizetésed.
Tehát annyit kell érte kérni amit még a piac megfizet.
A többivel meg csak felületessen kell foglalkozni mert úgy sem hoz pénzt, és a csak a munkától veszi el az energiát.
Lásd Microsoft kidolgozott egy operációs rendszer és ha tudsz olvasni és felfogod mit látsz a képernyőn akkor kapsz egy működő számítógépet.
Nekem 2x volt próbálkozásom a versenytársával és ebből kétszer nem ismerte fel a modemet, innentől kezdve egy darab vas volt az asztalon.
Azóta vettem 3db OEM Windowst, ebből kettőt 1/3-ad áron eladtam 1,5 év használat után.
És az árunk sokszorosát kerestem velük.
Ergo a versenytárs elrúgta a piros pöttyös, és nem is látom hogy valaki is megpróbálna jobb vagy hasonlót alkotni.
Szóval jót jó áron, jobbat még jobb áron.
És valamit ki kéne már találunk nekünk Magyaroknak, és azt teljes erővel gyártani forgalmazni.
De erre felénk Szegeden erre a leghalványabb esélyt sem látom.
Beleértve magamat is … sajnos, de nem is háborgok hogy nem kapok sok fizetést. Mert látom hogy nem termelem meg még az adómat és a TB -met sem. (Szürke gazdaság)
Bocs a BLOG -ért.
Termelni, termelni!
rand
ps: És lesz minden .... lásd Kína.
-
#19 nem figyeltél... olvasd el megint -
#18 Az EA-ről meg annyit hogynem karnak dolgozni. Ha Ők nem veszik a fáradságot...
Az NFS esetében 3 rész óta ugyan az csak pepitában... lol beletesznel 2 új elemet meg "új" játékmódot és vegyétek parasztok. Akinek esze van tényleg leszedi, kipróbálja és eldönti ér-e annyit.
A másik ilyen kategória a sportjátékok. -
Deus Ex #17 Nos, kedvenc témáim közé tartozik a warez, bővebben pedig az interneten uralkodó vadnyugati állapotok. Véleményem szerint semmilyen formában nem tűrhető el a szerzői jogokat sértő másolás, nem azért, mert sajnálom a bevételtől eleső jogtulajdonosokat, hanem azért, mert az ezeket megtermelő társadalom működése azon az elven alapul, hogy minden jószágért fizetni kell. Enélkül nem fog bővülni a gazdaság, a járulékbevételtől eleső állam pedig alacsonyabb szintű szolgáltatásokat lesz képes nyújtani. Vagyis, aki lop, az saját magától és a köztől lopja el a jövő egy részét. Hogy ez csak csepp a tengerben? Menj oda a benzinkúthoz, és kérdezd meg a kutast, hogy mennyibe kerül egy csepp benzin, és ha azt mondja, az semmibe, akkor kérd meg, hogy csepegtesse tele a tankot.
Igenis pereljenek be magánembereket, vesszen oda az autó, a ház, ha valaki tüctücc zenét, hülye filmeket, videójátékot, alapvetően felesleges programokat töltöget. Pár tucat vagy pár száz precedens értékű esetnek volna visszatartó ereje. Szerintem - bármilyen széleskörű is valakinek az érdeklődése - évente nem jelenik meg több, mint 3-4 érdemi, figyelemre méltó, megőrzésre érdemes alkotás. Ha pedig valakinek erre sincs pénze, az talán szórakozás helyett tanuljon vagy dolgozzon, vagy, józan mérlegelés alapján mondjon le azokról a javakról, amit nem képes megfizetni. Csak sajnos a józan mérlegelés és a lemondás két olyan fogalom, ami kikopott a köztudatból.
Sokszor bebizonyosodott már, hogy az embernek nem való a korlátlan liberalizmus, így történt ez az internet esetében is. Ha egy rendszer mindenféle érdemi korlátozás és szabályozás nélkül működhet, akkor nem kell csodálkozni az efféle végeredményen.
Azon viszont meglepődtem, hogy magát az ország legjobb informatikai és tudományos portáljának hírdető, közízlés formáló médiumon megjelenhet egy nyiltan bűnpártoló és felbújtó, deviáns, jogellenes tevékenységet normálisként beállító cikk. Lehet, hogy nagy a csábítás, lehet, hogy nagyon egyszerű a netről leszedni bármit, de ez akkor is káros dolog. Szégyelje magát az író és a szerkesztő is. -
#16 Volt említve a cikkben az Oblivion is...
Nos miért ven végzett a Warezlista tetején?
Sztem sokban befolyásolta ezt a Morrowind. Iszonyat jó, a Bethesda zseniális.
Továbbá: Aki várta az emékszik, hogy az egyik online áruház küldött e-mailt, hogy a CE csak korlátozott mennyiségben van jelen az országban és nem lesz minden megrendelőnek (sajna) nekem pont mákom volt.
Szóval ami érdekel és megfog, ráadásul miőségi munka, arra nem sajnálom a jelen esetben a 17k-t sem. Hiszen nagyon hosszú időre leköt.
Persze mígy meg nem jött leszedtem warezről is, de csak azért mert nem bírtam kivárni azt a 2 napot :)
A másik, meg hogy a 1-12 éves "Fúanídforszpídújrésze" kategóriájú felhasználók mit csinálnak, hidegen hagy. -
#15 Jó cikk! CSak a kereset kevés... -
#14 Egyébként egy példa: van két kisfiú, attila és béla. Mindketten 12 évesek, és nfs fanok. Attila egy újgazdag kispöcs és kikönyörgi anyucitól a carbont, amit rögtön meg is kap. Béla egy értelmes kölyök, de a szülei csóreszok és nem tudják neki megvenni, ezért ő fogja, és letölti torrentről.
A két gyerek közül melyik követett el jogsértést? Szerintem mindketten ugyanannyit tettek azért, hogy meglegyen a játék... -
#13 -
#12 Flém lesz? :)
A konzoljátékok azért drágák, mert pl a sony veszteséggel árulja a ps3-at és a játékokon hozza be a kiesést.
Játékokból amiről tudom hogy tartalmas, hosszútávú szórakozást nyújt azt megveszem. De sajnos nagyon sok olyan játék van, aminek még a letöltését is megbánom utólag, feleslegesen rontja az arányomat a torrenten. Pl a matrix - path of neo vokt ilyen legutóbb, ha 500 ft lenne, akkor sem venném meg. Sims, civilization és heroes bőven megéri, bár kiegészítőt nem veszek hozzájuk. Zenét elvből nem veszek, komolyabb szoftvert meg nem engedhetek meg magamnak (photoshop, premiere, after effects - ez utóbbihoz leszedtem a total training sorozatot dvd-n torrentről, ami egy rohadt jó oktatóanyag, de csak ezen dvd darabja 150 dolcsi, hát ez már kicsit luxus. Pláne hogy nem profi munkára kell, hanem csak úgy otthon szórakozni vele. Ha nem lenne warez, akkor nem tölteném le, de meg sem venném úgyhogy azadobe nem sokat bukik rajtam. Ha hivatásos webdesigner warez photoshopot használ, azt már elítélem. -
Ajnasz #11 Szerinted a programozók mennyi pénzt kérnek több évi fejlesztésért? Biztos lehetsz benne, hogy nem minimálbérért csinálják azt, amit csinálnak. -
nukewar #10 Azért az jó tendencia, hogy a szuper- és hipermarketekben már vannak olcsó kategóriás dvd filmek 1000ft alatti áron. Az szerintem már az elviselhető kategória. Meg is vettem életem első legális dvd-jét 590-ért:) -
#9 De manapság akármelyik film max. 3-4 ezer forintos áron jelenik már meg. Mind, hogy világsikere volt, vagy megbukott a mozikban. És egy játék nem kerül súlyos dollár 10 (vagy 100) milliókba, szal nem értem, hogy miért van ilyen qrva magas áruk még így is. Ha kicsit lejjebb vennének az árakból, nem lenne ennyi warez. 5-6 éve egy mezei DVD-ért is 6-8 ezret kellett fizetni minimum, ahhoz képest a játékok ára semmit nem csökkent, sőt. -
Cvd #8 A "King-Kong" jó eséllyel már minimum nullszaldósra futotta ki magát mire a polcokra kerül. Egy játék meg csak akkor kezd el pénzt csinálni. Plusz a konzolos játékoknál ráadásul az árképzés miatt minden egyes játékkal egy rész konzolt is fizetsz. Úgyhogy az valahol érthető hogy többe kerül mint egy DVD, de a 15-20ezrek tényleg nem magyar piacra való árak. -
#7 A játékok miért sokkal drágábbak (min. 2X, de inkább 3X), mint a filmek?
Nem tudom menniybe kerül 1 játék elkészítése (mondjuk néhány m dollár), de ha pl a 200 millió dollárból forgatott King Kong DVD-t meg lehet venni már a megjelenés napján 3 ezer ft-ért, akkor egy új konzolos játék miért kerül 15 ezer forintba? -
fourgee #6 A probléma ott kezdődik, hogy Magyarországon a fizetésekhez képest baromi magasak az árak... Meg ott, hogy eddig egyetlen olyan program volt, amit a megjelenés napján, kipróbálatlanul meg mertem venni, az a San Andreas "díszdobozos" változata volt :) . Bár a csomagolása nagyon tetszett, ötletes volt hogy egy könyvben rejtették el a lemezet, mégis, ha már annyit kiadtam érte, vártam volna valami "extrát" is. Hogyha regisztrálom magam, akkor megköszönik hogy megvettem, stb.
Amivel még probléma van, az az, hogyha valamit leszedek teljes verzióban és kipróbálom (mert sokszor a demóból nem derül ki, hogy milyen lesz az igazi játék), akkor sokszor van olyan hogy be sem lehet szerezni az adott játékot Magyarországon. Tudom, van netes rendelés, meg ilyesmi, de én úgy akarom, hogy bemegyek a boltba és leszedem a polcról, be a kosárba, aztán haza vele.
Itt tényleg először a kiadók hozzáállásán kell változtatni, meg a kiadványaikat úgy kellene értékesíteniük, hogy a vásárlók érezzék azt, hogy tényleg valami többhöz jutottak hozzá a pénzükért, mintha egyszerűen csak leszedték volna valami warez oldalról... Na meg az itteni fizetésekhez kellene igazítani az árakat. Megint csak a Microsoft jut eszembe. Elvitték innen az XBox gyártását, mert az olcsó magyar munkaerő túl drága volt nekik. De azért a Windows-ért elkérik a teljes árat... Németországban persze csináltak olyan akciót, hogy akinek nincs legális XP-je, az megveheti a Vista-t átszámítva 20-40 ezer forintnyi összegért, aztán amíg az meg nem jelenik, legálisan használhat XP-t. Nálunk persze ilyen nem volt. Biztosan sz@rul keresnek hozzánk képest a németek... -
#5 na végigolvatam, jó a cikk
a második oldalon irtakhoz annyit fűznék hozzá, hogy adják itthon is a zeneszámokat 1 dollárért, már az is elfogadható ár lenne
lehessen letölteni filmeket is teszem azt 500 forintért (tékások öngyilkosságot követnek el), akinek kell a több nyelv, DVD minőség, az úgyis megveszi DVD-n. Egyébként a DVD paicra egy rossz szavunk nem lehet, az átlag film 2-3k körül kerül piacra, ennyit bőven ki lehet érte fizetni, nem beszélve az eszement leértékelésekről, a haalmas 1k-s halmazról
ezzel elleentétben a zene még mindig 4-5k körül tanyázik, az szokott vicces lenni amikor tezsem azt egy koncertfelvétel CD-n 5k ugyanez DVD-n 3
az Üvegtigrisről meg ne beszéljünk mert a 2. rész egy darab szar az elsőhöz képest, nem ok néélkül szüköltek az alaktók, szal innen üzenem nekik, ha csak erre futja akkor legközelebb inkább ne! (ja és kiváncsi lennék mit szólnának, ha visszaadnám nekik a dedikált DVD-t, hogy adják vissza a pénzt)
és ha már filmek, szerintetek nem gáz, hogyha egy film nem tetszik, és kijövök 10 perc után a vetitésről, nem adják vissza a jegy árát? -
#4 a Nero sok esetben legális
vmilyen DVD lejátszó program is
de nézzük pl. az Adobe termékeit, elég speciálisak
melyik előnyösebb a cégnek
sutyiban használt Photoshop, amit a user megkedvel, megismer, másra rá sem akar nézni, vagy pedig a Gimp, ami szép, ingyenes
ás ha eme user megismerve a Photoshopot, és mást meg utálva eltol maga elől, akkor jó eséllyel lesz belőle vásárlás
másik ami nálunk nagyon gyerekcipőben jár az a használt szoftver piaca
nem kell mindig a legújabbat megvenni
meg tudom venni üzletben? nem
ma a neten mondjuk az ebay-en
és soxor itthon nem lehet azt a programot megvenni a mi kell nekem, legyen az játék, vagy vmilyen alkalmazás
ma mindenki interneten intézi ezeket az ügyeit Mo-n? nem hiszem
de nézhetjük az árakat is
itthon fél év alatt nem esik le az ár (vagy nagyon szar a program) vagy ha igen az ezer éves is lemegy 4k-ra
na esetleg karácsony van 2k-ra
hol kapok én itthon osztrák mintára 1 euroért pl. Jagged Alliance 2-t? -
#3 Egyébként azt veszem észre magamon és a környezetem is, hogy egyre több eredeti játékot veszünk -
#2 és mi van akkor ha drágán vett Nike cipőm, aminek csak a donbozát nézhettem meg a boltban, esetleg neten egy videót, hogy néz ki az a tipus amikor valaki járkál benne, szal haza viszem, és kiderül, hogy járás közben lifeg a talpa, elején óriási lyuk van, és az egyik szorít másik meg bő. És ha reklamálok a gyártónál, azt mondják nyugodjak meg meg, fél év és addigra egész jó cipúm lesz, most hordjam így, bocsi.
ja és persze a cipő nem lett ám az enyém, csak a használati jogát vettem meg
ez a baj a szoftverrel
nincs tulajdonlás, nincs igazi garancia
más termékeket ilyen állapotban piacra sem lehetne dobni -
#1 TDK zenekar, lol. Lehet ám borítót nyomtatni :)