387
  • killer123
    Ms szoftverből igen de másbol sajna nem :((
  • Deus Ex
    #290: Azzal a mentalitással van a baj.
  • Deus Ex
    #282: Pl. MS szoftverek közül sokból lehet eval változatot rendelni ingyenesen, a funkcionalitása megyegyezik a teljes változattal, csak 90-180 nap elteltével megáll.
  • Nandusz
    Nagyon nem olvastam vissza a hsz-eket, ezért lehet más szempontot fogok ide írni.
    Érdekes azért azt is latba venni, hogy egy adott terméket mindenki a hatályos EU, ISO, MSZ, etc. előírásai szerinti kritériumoknak megfelelve szeretne megvenni a pénzéért.
    Na most ezt egy hardware, elektrotechnikai berendezés, cipő, kerékpár, stb. kapcsán könnyen be is lehet hajtani, mert ugye, ha bármi hibát fellelünk a megvásárolt cuccon, akkor irány vissza a bolt, ha ez sem segít, akkor fogyasztó védelem, élelmiszerek esetén ÁNTSZ...

Kérdésem az lenne a warez ellen kardoskodóktól, hogy ha egy szoftvert terméknek tekintünk, akkor azok kb.90%-át miért kellene megvennünk teli durva bugokkal, hibákkal. Ugyanis kijön nem egy ilyen termék, amiből aztán több hónapos felpeccselés után talán érdemi cuccot kapunk. Mondom talán, ha szerencsénk van.

• syn7h37ic
    Ezt aláírom. Én sem a megjelenés napján veszem meg a progit. Viszont, egy demóból még nem mindíg lehet megállapítani, hogy az adott game jó, avagy mésem jön be. Ha jó, akkor legkésöbb egy év múlva, már emberi áron lesz. Én mindíg így vettem a játékokat, egy kivétellel. A HL2-t két hónappal a megjelenés után megvettem. egyrészt... A "nem hivatalos" verzió végigjátszása után az volt a véleményem, hogy ez kell. Másrészt a Cs:Source miatt, amit csak legális példány esetén tudsz használni. Nálam a warez inkább úgy jelentkezik, hogy ha tetszik egy adott dolog, azt úgy is megveszem. Ha nem volna, akkor engem elvesztene a vevőkörböl, mint potenciális vásárót, a kiadók. (filmekkel zenékkelugyanígy vagyok.) Bár így nézne ki az egész warez társadalom. Ma már divat dicsekedni, hogy én ezt tűtőttem le a netrű' és hogy lúzer vagy, hogy megvetted. Sajna ez a csoport a népesebb.
  • scorpeeon
    Szép kis vitát kavart ez a cikk, ahogy az várható is volt :)
  • Deus Ex
    Engem nem zavar, ha valaki warezol, cak se meglepődve, se felháborotva ne legyen, ha kopogtatnak. Te döntöd el, hogy megéri-e kockáztatni. A korábban felemlegetett hasonlattal élve, én is kíváncsi vagyok rá, milyen egy több tíz, vagy több száz millás számítógépvezérlésű megmunkálóközpont, ezért elmegyek, és megnézem ott, ahol van belőle.

A kiértékelés célú warezolás az elfogadhatóbb indítékúakhoz tartozik, gondolom, a hulladékot nem is őrizgeted.

A húsz éves zenék nem tipikusak.

#279: Valószínűleg igazad van..:-DDDDDDDDDD

Nah, a magam részéről be szeretném ezt fejezni, mindenkinek további jó mulatást.
  • killer123
    Aszem régen erre volt a shareware verzió ha jol tom.
    Ma már ez nem divik. Amit kicsit meg is értek. Mivel manapság több dvd-s egy-egy program rosszabb esetben meg több duplarétegű dvd.

Ez meg rohatt nagy költségekkel járna sajna.
    De még mindig ott a hivatalos oldal ahol lehetne leszedni.
  • Mike at home
    rablóból lett pandúr :))
  • tbundy
    és legyen ott egy link, hogy "adj annyit, amennyit szerinted ér".

ezt nem gondolhatod komolyan
  • wanek
    Ha ez megnyugtat: kb. 6 évig pirate szervert működtettem... De ez már rég volt, el is évült ;)
  • Mike at home
    aha, mert a kiadó megengedi ám neki

de nem kell nagyon ragozni
    ott vannak a saját számok előadása, ami szintén jogdij köteles
  • killer123
    "kis utánajárással sokmindenből lehet tesztváltozatot kapni"

Ez igaz DE.

1: A demo ugye tele van bugokkal, amire persze jobb esetben fel is hívják a figyelmünket a demo elinditásánál lévö kis ablakban. Ez csak egy demo verzió nem eggyezik meg a program teljes jogtiszta változatával blablabla.
    Ezeken mérlegelve eldönthetem hogy az adot prog fog e futni rendesen a gépemen, vagy levonom a következtetést hogy nem mert kevés a gépem, vagy egyáltalán nem tetszik amit látok (szar grafika, nehéz kezelhetőség stb).
    Ezekután demo uninstall és már döntöttem is hogy kell vagy nem.

2. Nálunk ugye a külföldről beszállitott programok késöbb jelennek meg mint mondjuk amerikában. Ja és az 1-es ponthoz még annyit hogy lehet nem is lessz belöle demo, akkor meg mi alapján döntsek ugye mert amit a dobozra nyomnak 3*3 cm-es kis shot-okat abbol nem derül ki hogy mi lapul a lemezen ugye.
    Többször jártam ugy demo hiányában hogy kiadtam az 5-10k-t és otthon meg vertem a fejem a falba hogy szar a prog mert a reklámszöveg egy kamu és gagyi az egész prog. Ment is a szemétbe vagy havernak ugye. A pénzem meg eluszott.

Na ezért jó ha leszedhetem a full-t (legyen 1 hónapos full a használhatósága de azidő alatt kiderül tuti hogy kell e nekem az a prog.)

Pl : Lineage 2 a gs ujságban ami full de ha kell a játék akkor meg kell venned mert lejár a 15 napos próba.De legalább a full-t tudtam kipróbálni és el is dönthettem hogy igen ez kell nekem. Irány a cd bolt és megvehetem.

Na igy kéne mindennel. Persze ez csak a játékoknál meg a programoknál müködik de igy jó lenne mindenkinek. De legalább lehetőséget kapnánk hogy ne olyan valamire adjak ki pánzt ami zsákbamacska. És a reklám az mind kamu. Ilyen graf meg olyan irányitás és huuuu de jó képszerkesztó ám azt kiderül hogy tök gagyi.
  • Mike at home
    tiltsuk be a szakácskönyvet is, mert ott leirják mit hogyan kell főzni, és hány szakácsnak mennyi idejébe munkájába került kitalálni új kajákat, amiket a szakácskönyvek segítségével akár otthon is klónozhatunk, ahelyett hogy étteremben ennénk meg

ugze milyen nevetséges?
    csakhogy már több ezer éve főzünk receptek alapján, szerzői jog meg mióta van?
  • szivar
    Aha. Próbáltál már boltban vásárolni olyan zenét ami több mint 20 éves? Én igen. Elkergettek a halál nemiszervére(egszerűsítve). Ha meg nem, akkor horror árak következtek. A webáruházakban meg NINCS az amit szeretnék. Meg ha van is, akkor sem legális.
  • Mythic
    Azt hiszem én inkább leutok egy postást, vagy egy csávót a bankautomata elott és a szerzett pénzbol veszek pár új jogtiszta szoftvert. Úgy érzem ha elkapnak még mindig jobb, mintha warez lemezekkel kaptak volna el.
  • Voltan
    Évi 2-3 CD, DVD? Hát, az rohadtul kevés. Én elég sok DVD-t veszek, havonta kb. kettőt. És igen, eredetit, nem nagy ügy kipengetni 2000 Ft-ot egy jó filmért. Ennél többet mondjuk ritkán adok érte, de szerencsére elég korrekt irányba halad a hazai DVD forgalmazás, sok az akció. Zenéket is szoktam vásárolni, bár azt ritkábban, egyre kevesebb zenét hallgatok manapság. Zenét töltök is néha, azért, mert olyan együteseket is hallgatok, akiktől itthon egyszerűen nem kapni semmit. Filmeknél is azokat töltöm le, amiket itthon nem lehet beszerezni. Premier filmeket pl. soha. Arra ott a mozi, vagy a téka. Játékokat viszont szedek a netről. Elég sokat szoktam játszani, és érdekelnek az új dolgok. Megnézem őket, ha tetszik, megjegyzem, és emberi áron később sokszor meg is veszem. Ami szar, az meg megy a kukába. És nem hinném, hogy valami felháborítóan jogsértőt tennék ezzel. Amit igazán jónak tartok, arra hajlandó vagyok pézt áldozni, amit nem, arra nem. És a fenébe is ilyen árért hadd legyen már jogom tudni, mi is az pontosan, amire pénzt adok ki. Filmeknél, zenénél tudom, játékoknál nem. Ezért előtte megnézem. És ne jöjjön senki az "arra ott a demó" szöveggel, mert az baromság.
  • Gerygrey
    Képes vagyok, igen, és meg is veszek ennyit, általában többet egy átlagos évben. De miért zavar téged, hogy mellé még letöltök olyan játékot például, ami nem annyira jó de kíváncsi vagyok hogy milyen, vagy photoshop-premiere-after effects kaliberű progikat, amiket esélyem nem lenne megvenni. Ne használjam? De akarom, mert érdekesebb időtöltésnek tartom az ilyen szoftverek nyúzását, mint ha mondjuk lemennék kocsmázni.
  • Deus Ex
    #275: Ennek alkotmány ellenesnek kellene lennie az adott országban, vagy ha nem az, akkor lámpavasra a képviselőház tartalmával, és lehetőséget kell adni egy normálisabb politikusgarnitúrának..:-D

Rakja fel. Mi gátolja meg benne? Nyilván az, hogy az értékesítés olyan tőkét és szakértelmet kíván, amivel a szerző nem rendelkezik. A becsületkassza nem a biztos megélhetés forrása..:-)
  • smv
    Az a jelen esetben teljesen mindegy, hogy éhen lehet-e halni miatta. Ha abban a helyzetben az erkölcsösséged azt mondja, hogy igen, úgy szabad lenne másolni a kenyeret, akkor már miért ne lehetne másolni a szoftvert, vagy a zenét? Mert ezek nélkül nem hal meg senki? Ennyi erővel akkor kenyér hejett zabáljanak füvet, egyék emg egymást, úgy se fog.

Szerintem ez az egész rendszer el van baszva. A kiadókat egy az egyben ki kellene iktatni a fenébe. Minden szerző rakja fel netre a dolgait, és legyen ott egy link, hogy "adj annyit, amennyit szerinted ér". Oké, hogy sok kis 100-200 forintokat kapnának, de sok kicsi sokra megy. És az máris nagyobb fer lenne, minthogy pl egy olyan albumot kelljen megvenni, amin összesen 2 jó szám van.
  • Deus Ex
    #273: A webáruházak korában ez talán nem akkora probléma.
  • szivar
    Ha még kapható az a zene||film, stb amit meg szeretnél venni. És emberi áron.
  • Deus Ex
    #266: Egyik sem vagyok.
    A warez és a szomáliai állapotok között az a különbség, hogy előbbitől nem lehet éhen halni. Továbbra is állítom, hogy ami szórakoztató cuccot érdemes megvenni (évi 3-4 CD, DVD, program), azt egy átlag ember is képes kifizetni. Lehet, hogy nem a megjelenéskor, de három hónap múlva igen.
    Biztosan létezni fog, de a mértéke a nem mindegy.
  • DjDano
    A kínai piacon 90Ft-ért kapok egy Verbatim DVD-t, ugyanezt pl tescoban 2-3x ennyiért tudom megvenni... a különbség mindössze annyi, hogy a piaci cuccon nincs hologrammos matrica
  • Mike at home
    ha nahyon keményen fellépnének a warez ellen, szépen mindenki átállna szabad OS-re, aztán kenheti a hajára az egész iparág
    ki mondja, hogy szükség van nagy kiadókra
    egyébként nyugaton is letöltenek, másolnak
  • DjDano
    tudod mit gazdagítsad csak meg a kiadókat, de minket kímélj meg a bugyuta szövege(i)dtől

• Mike at home
    a szoftver/film/zene nem jövedéki adó köteles

ha az adózott jövedelmedből nem a fenti 3 dolgot veszed, akkor jó eséllyel elköltöd másra, sőt esetleg olyanra amiből nem csak áfabevétele származik az államnak
  • Deus Ex
    #194: A Nike befektetett a cipő fejlesztésébe, valószínűleg jogi lépéseket is tett a fejlesztés eredményeként létrejött cipőmodell védelme érdekében. Te a cipő lemásolásával anélkül jutsz hozzá a fejlesztés eredményéhez, hogy hozzájárulnál annak költségeihez. Itt követsz el lopást, bár talán nem a lopás a megfelelő szó erre.

A kenyeres hasonlat rossz példa, mivel senki sem birtokolja a kenyérsütés technológiáját, általánosságban.

Ellenben, a zenének, filmnek, programnak van jogtulajdonosa, ezért sántít a "ha nem lopwarelem össze, akkor meg sem veszem" védekezés. Sajna magadhoz vetted/megosztottad a jogtulajdonos engedélye nélkül, ezzel jogot sértettél.

Sántítós hasonlat, de picikét ilyen a házilag pancsolt üzemanyag helyzete is. Szabadon fogalmazva, van egy olyan törvény, hogy közforgalmű közlekedésben csak olyan üzemanyag használható, amely után megfizették a jövedéki adót. Ott sem áll meg az a védekezés, hogy a krumplisütőolaj helyett úgysem vettem volna meg a jövedéki adóval terhelt drága gázolajat, ez adócsalás.

Megint mondom, amit reggel: ha lopunk, abból az államnak sem lesznek adóforintjai. Lehet, hogy ezeket nem kezelik mindíg jó gazda módjára, ezt nem az én dolgom megítélni. De az tény, hogy ha kevesebb megy a buxába, akkor jó célra is kevesebb jut. Az "én csak kicsit csalok" állásponra pedig ajánlom a benzinkutas hasonlatot.

Nem mondtam, hogy az én igazságérzetemet nem zavarja az, hogy a jogtulajdonosok a befektetésük mértékét sok nagyságrenddel meghaladó extraprofitra tesznek szert, de, övék a jog, és ha játszunk, akkor nekünk az ő feltételeik szerint kell játszani.

Vagy, nem kell játszani sehogyan sem.

Senkinek sem dolgozom, tök ugyanolyan kisember vagyok, mint itt mindannyian, én is szívom a fogam a 25 k-s FSX-től. Ezért mondom azt, hogy egyrészről kis utánajárással sokmindenből lehet tesztváltozatot kapni, másrészről érdemes megnézni, hogy az a csodaprogram, film, zene, fenetudjami annyira kell-e, érdemes-e foglalkozni vele, az őszintén végzett értékelemzések általában arra vezetnek, hogy nem.

#262: Igen, egy ilyen fórumon kicsit mindenki sarkítva fogalmaz. Nyilván nem életszerű az én demagógiába hajló szemellenzős, sarkos álláspontom, de a tárgyban az itteni átlagot képviselő szélsőségesen liberálisan gondolkodókat talán sikerül kicsit az arany középút felé terelni.
  • syn7h37ic
    Mondja ezt egy olyan ember, akinek vagy túlzottan sok pénze van, vagy simán ortodox BSA rajongó. Ennyi erőböl, ha úgy gondolod, hogy akinek nincs bizonyos dolgokra pénze, akkor ne is vegye meg, mit csináljon pl. egy éhező szomáliai? Még kapára sincs lóvé, amivel a jófajta sivatagi talajt megművelhetné. Haljon éhen?.
    Na ez az a hozzáállás, ami nem tetszik. Pontosan így gondolkodnak a BSA vezetői is. Ahelyett, hogy adnák némileg olcsóbban, esetleg korlátozott felhasználási idővel, pl. havidíj módszerrel a programjaikat, és ha megnyerte a felhasználó tetszését, akkor megveheti a teljes jogú használatot. Mondjuk egyre több ilyen "trial period" szoftver van, de még mindíg nagyon kevés.
    A Warez, mint olyan, pedig mindíg is létezni fog,úgy, mint az a bizonyos ősi női szakma, vagy a maffia.
  • syn7h37ic
    Tedd a szívedre a kezed. Mondd meg, de őszintén légy szives! Ugye nálad is van legalább egy illegális SW. Vagy min. megfordult a gépeden. Nincs a világon egy olyan felhasználó, akinek legalább egy illegális cucc ne lenne a gépén. Most nem vállalati gépekről beszélek, hanem egyszerű otthoni felhasználókról.
  • Voltan
    Ez tény :D
  • Mynet
    én gimppel kezdtem, majd vhogy photoshopnál kötöttem ki :o
  • Gerygrey
    Tisztában vagyok a fogalmakkal, csak egy kicsit sarkítva fogalmaztam (mint mindenki más egy ilyen fórumon).
    Eula-t valóban nem szoktam végigolvasni, de tegye fel a kezét aki igen...
    Egyébként meg nem halok éhen és nem esz meg a rák ha nem tudok megvenni egy programot, viszont van hogy megöl a kíváncsiság :)
  • Mike at home
    mint ahogy az mp3 sem ugyanaz, csak hasonlít
  • Mike at home
    nekem az tetszik még, amikor azzal jönnek a jogvédők, hogy az államnak is elmaradnak így a bevételei
    szerintem meg az állam akkor jár jobban a szoftver/zene/film helyett autózom meg piálok, és nem szokom le a cigiről sem
  • smv
    Elméletileg ugye a szoftver másolását és megosztását tiltja a törvény. Node, ha én pl kettészelem a szoftvert 2 fájlba? Akkor már nem magát a szoftvert osztom meg, hanem csak 2 fájlt. :D Vagy ez nem járható út?
  • killer123
    pistike = XYXY csak elirtam bocsi.
  • killer123
    Na mondjuk vegyük egy példát. De meg ne kövezzetek pls.

XYXY elhatározza hogy van apucinak (vagy neki a sporolt pénzéböl) fölösleges kerete pl 200k.

Eldönti hogy vesz egy számitógépet magának. El is költi fasza alaplapra vga-ra ram-ra stb-stb.

Haza viszi a konfigot és leül elé hogy na akkor teszteljük mit megy a konfigom.
    Na de hoppá nincs jogtiszta windows-a.

Mit tesz pistike?

1: Átmegy a szomszéd xy-hoz és elkéri töle a copy-zot nem legális win-t.

2: Kisirja a papátol a 25k-t és vesz egy jogtiszta home-ot és ennyi.

3: Vár még egy hónapot hogy megint legyen pénze és vesz egy home-ot.
  • killer123
    Oksa no problem nevettem :):):):):)
  • Mike at home
    így van
    a vágyak arra valók, hogy megvalósítsuk őket
    a törvények sincsenek kőbe vésve, megváltozhat minden