387
  • gforce9
    Hidd el a gyógyszergyártókat se fogja senki kötelezni arra, hogy olcsóbban adják, max fizetik a TB-ből..de azt meg a te zsebedből húzzák ki, annyira nem rossz példa bár kissé tényleg szélsőséges. Viszont mint fizetőképes kereslet - illetve kínálat valamint ár - érték szempontból jó példa.
  • Mike at home
    viccesen, hogy máshogy :D
  • Voltan
    Jó, azért ez sarkítás. Ha nem tudsz megvenni egy programot, attól még nem halsz éhen, és nem fal fel a rák.
  • smv
    Jó akkor picit álljunk hozzá másként a kérdéshez:

Tegyük fel, hogy van egy kenyérgyár. Nem adja magas áron a kenyeret, de a szegény országokban ez megfizethetetlen rendszeresen.
    A kérdés: Ha lenne rá mód és lehetőség, lemásolnád ezt a kenyeret, hogy adhass az éhezőknek belőle? Vagy ez számodra lopás?

Vagy nézzünk másik példát:
    Feltalálják a rák ellenszerét, azonban hatalmas összegeket kérnek el érte. Lemásolnád a gyermeked számára? Igen? De hiszen ez lopás...
  • wanek
    A tudatlanság teljes zavara van itt a fejekben.
    Fogalmatok sincs, hogy mi a különbség a tulajdonjog és a használati jog között, legalábbis a hozzászólások ezt mutatják.
    Életetekben nem olvastatok el egy felhasználói licencet sem, pedig feketén-fehéren le van írva, hogy a pénzetekért mire van jogotok, csak a vágyaitokat fröcsögitek.
    Sem a rendőrségi, sem a bírósági ügymenetről nincs fogalmatok se, de egy páran nagyon tapasztaltnak állítják be a saját képzelgésüket.
    Keveritek a lopás/jogtalan használat, a hamisítás/csalás fogalmakat.
    Továbbá páran azt hiszik, hogy az, hogy keveset keresnek, az büntetendő dologra is feljogosítja őket.

Tisztázzunk valamit. Nem vagyok a warez ellen, csak a tévhitek ellen. De mondjuk ehhez sem ártana egy kis IQ...
  • killer123
    Reméljük minden rendben lessz.
  • gforce9
    sok sikert
  • Foga
    Jut eszembe, thx annak aki belinkelte a HUBról azt a cikket. Sikerült elérnem a srác ügyvédjét. Nagyon rendes volt. Mondtam, hogy nem tudok sokat fizetni. Azt mondta küldjem át az anyagot átolvassa, felmegyek Pestre megbeszéljük a továbbiakat!
  • killer123
    Ebbe a kategóriába beletartozik akkor a játékok modolása is.

Szal ha megveszem mondjuk a Trackmania-t és csinálok egy modot hogy nem jeep-el mehetek benne hanem busszal akkor én máris illegaitásba vonultam?
    És itt most csak magamnak csinálom a modot nem másoknak.
  • Mynet
    naja én pl vmi miatt nagyon nem szeretem a photoshop cs-ket, még mindig a 7.0-ásat használom.
  • gforce9
    de nem is a te véleményed szerint :D egyébként itt rajtad kívül senki nem ítélkezett... jah Deus egy kicsit :DD de mind1 vedd úgy hogy nem is írtam :)
  • DjDano
    mike te tutira valami szoftvercég fizetett megmondóembere vagy, szerintem nem leszel itt igazán népszerű ezzel a felfogással
  • Mike at home
    tökéletesen igazad van
    szerintem az MS-nél a moddolás illegális
  • Mike at home
    hát ja

nekem úgy túnik csak a filmes kiadóknak van eszük, bár ők is szoktak szívózni
  • killer123
    "ha akarom, alakíthassam át, bütykölhessem meg"

Akkor elvileg a letölthető MOD-ok is illegálisak mert modositják a programot.

Szal akkor most mi is van??
  • Mike at home
    jaja, én is így látom
    ebben éli ki magát
    témától függetlenül
  • Mike at home
    ilyen alapon az adobe modulonként is árulhatná a termékeit, megveszed az alapot, meg ami még kell
    mindjárt nem lennének böszme szoftverek, amikben a belesajtolt képességeknek jó ha 20%-át használod
  • Gerygrey
    Nem. Ha kifizetek egy dobozos szoftvert, akkor kapok egy dobozt, adathordozót, stb. Vagy akkor adjanak csak használati jogot, de akkor ne rajtam hajtsák be pl a szállítási költséget. Oldják meg. Apropó, a netes zeneáruházban miért ugyanannyiba kerül a zene, mint cd-n? Nincs szállítási-, gyártási- és anyagköltség, és még a minősége is rosszabb...
  • Mike at home
    nem az kérdés mibe kerül, hanem az elv, a jog
    ezt irtam volna? azt irtam: nem akarja eredetiként eladni
    csak tudod a szoft klónozás bűncselekmény, az autó meg nem
  • gforce9
    OFF
    Wanekkal nem érdemes vitázni, ő mindent tud, és ahogy ő tudja az úgy is van, ennyi. Régóta figyelem itt a fórumhozzászólásait, de kb annyi, hogy mindenkit elküld a vérbe, meg leszerencsétlenez, jelen esetben lehazugoz. Bár nem tudom mire fel... az anonimitás nagyon jó neki... majd most bisztos visszaugat nekem is bár én már az ilyet tetojom. :)
    ON
    Az a gond, hogy egy átlag otthoni felhasználó gépén található szoftverek ára magával a gép árával vetekszik. Viszont a vas és az sw előállítása és terjesztése között van picike értékbeli különbség. míg pl egy Core 2-es processzort csak dollármilliók ráfordításával lehet előállítani, addig egy szoftver előállítása közel sincs ennyiben, (na jó lehet hogy van talán egy komolyabb szoftver) de a C2 proci 50K az MS office szintén annyi... csak az utóbbit kicsikével egyszerűbb sokszorosítani.. nem értem hol valós az ár-érték arány egy szoftver esetében...
    Egyébként én is annak az elgondolásnak vagyok a híve, hogy sokkal olcsóbb szoftver-->sokkal több vásárló-->profit megmarad.... Csak a BSA-ra nem lesz szükség.. :) Lehet ez fájna valakinek? :)
  • Mike at home
    de majd ha mi nemzedékünk ül a Parlamentben, és nem a funkcionális analfabéták
  • Mike at home
    szoftvereknél sajnos nem
  • wanek
    Ennyire nem lehetsz korlátolt. Azt a cipő tökéletesen egyező lemásolására írtam.
    Autónál van lehetőséged sajátot építeni, senki nem tiltja. Csak a forgalomba helyezési procedúrát kell végigcsinálnod. De úgy butaság építeni, mert az alkatrészek külön megvásárolva is többe kerülnek, mint egyben az autót megvenni.
    Azt viszont tiltja a törvény, ha mondjuk egy klónautót eredetiként akarnál eladni. Klónautókat mellesleg csinálnak itthon is (Ferrari, Lamborghini), de persze az csak kívülről néz ki úgy, kívül-belül gyakorlatilag semmi sem eredeti. És nem is állítja senki sem azt, hogy azok eredetiek lennének.
  • Mike at home
    a jogvédők mániája az autólopással jönni
  • Foga
    EZ hülyeség!
    Én nem csináltam mást mint letöltöttem!
    Nincs szó jövedelemszerzésről, se megosztásról!
    Engem csupán letöltéssel vádolnak, illetve már nem jogerősen el is ítéltek!
  • Mike at home
    legyen garancia, legyen jogom kipróbálni (nem demo!) legyen jogom a pénzt visszakérni, legyenek felelősek az elvesztett adatokért, ha az a program hibája, végül pedig a szoftver legyen a tulajdonom
    ha akarom, alakíthassam át, bütykölhessem meg

egy chiptuningért sem kerülsz börtönbe, pedig az nem 100k-s tétel
  • DjDano
    az erkölcscsőszök is hallgassanak, mert mindenki tudja hogy a szoftvereket, filmekt, zenéket 10x-es haszonnal adják el... ha pl ez lenne az édességpiacon 1000 Ft lenne egy tábla Milka
  • mikloss
    Akkor játékokat is legálisan lehet letölteni ha csak saját felhasználásra teszed azt?
  • DjDano
    szerintem meg kerüld ezt a fórumot te újgazdag seggfej, én eddig is mindent a netről szereztem és ezen az se változtat, hogy meg tudnám venni a legfontosabb dolgokat....

ui: pofa be
  • ssdb
    ez így van és sztem ez így helyes... én sem árulok semmit, csak magamnak szedem le a cumot :)
  • berczy #209
    Szerintem ez az autós példa rossz hasonlat. Már csak azért is, mert itt Te építed az autót önerőből, itt meg ugye egy kész szoftvert veszünk el és használjuk. Nem pötyögjük be újra bitről bitre...
    Csak azért írtam, mert szerintem nem jó a hasonlat.
  • ssdb
    ez a cikk így igaz ahogy van. amég nem lesz minden olcsóbb és az itteni fizukhoz mért addig nincs értelme vitatkozni.
  • Mike at home
    nekem az a véleményem, hogy a szoftver, film, zene, ne legyen különleges státuszú, legyen olyan, mint bármilyen más termék, é
  • Asperot
    „Ugyanez vonatkozik a felhasználókra is: noha egyelőre semmilyen hazai precedenst nem tud felmutatni a ProArt, hamis, és a sajtó (sajnos az Index is) által széles körben, kritikátlanul átvett állításai már beszivárogtak a közvéleménybe, és a fájlcserét a legtöbben illegálisnak hiszik. A valóság ezzel szemben az, hogy amíg nem kérünk, vagy kínálunk érte pénzt, a magyar joggyakorlat szerint nem lépjük át a szerzői jogi törvény által szabályozott szabad felhasználás kereteit, tehát nem járunk el törvénytelenül.”

Forrás Index

Index cikk
  • Mike at home
    pontosan erről van szó!
    mit kapsz a pénzedért? igazából semmit
  • Mike at home
    egyébként úgy látom vannak itt emberek pl. név szerint wanek, akik azt élvezik, hogy jól beszólhatnak az általános vélekedéssel szemben, teljesen mindegy mi a téma
  • wanek
    Itt azért alapvető különbség van.
    Egy autó vásárlásával az autó tulajdonjogát veszed meg.
    Egy sw esetén viszont csak használati jogot vásárolsz.
  • Mike at home
    az épített autó hamisítás? ugyan már
  • Mike at home
    mert az már jövedelemszerzés, vagy jövedelem emelés
    de az, hogy te kicseréled filecserélőn, úgy hogy nem kérsz érte pénzt, az szabad felhasználás
    a proArt úgy bukta be a Diablo HUB-bal szembeni pert, ahogy kell
  • wanek
    Ez nem lopás, hanem hamisítás.