387
  • Mike at home
    szokták hozni az autólopást
    ez uganaz
    van autós tunningműhely? építhetsz kocsit? igen
    a meglévő kocsidat átalakíthatod? igen
    pedig egy autóban rengeteg munka van
    az egészet lemásolhatod
    max nem forgalmazhatod BMW-ként
    ezzel ellentétben mi van ma szoftver fronton? jaj nem működik a fék, a kormány is csak balra forgatható, nem baj ugye? majd kijavítjuk, tessék csak várni, itt tessék fizetni
  • DjDano
    hát szerintem tévedsz, letölteni tényleg le lehet filmet/zenét de pl a szomszédba/haverhoz már nem viheted át, nyilvános helyen nem játszhatod le
  • Mike at home
    van erre is példa
    Flatout2 2k-ért
    vitték is mint a cukrot

a konzoljátékokról meg annyit, hogy nem tudom melyik jobb a sonynak eladni 10 darabot 17k-ért, vagy eladni 1000-et 3-ért
  • Gerygrey
    Kérdés a deus ex és wanek-féléknek, nagyon szeretném ha válaszolnátok.
    Csak hogy ennél a rettentően demagóg cipős hasonlatnál maradjunk: kölcsönkérem egy haverom nike cipőjét, és - az most lényegtelen hogy hogyan, tegyük fel hogy van hozzá technikám - csinálok róla egy másolatot (szigorúan magamnak, nem terjesztem) és azt hordom, az eredetit visszaadom a gazdájának. Akkor én most loptam? Nem mert visszaadtam az eredetit. De nem is vettem. Akkor ezért a manőverért hány évet kaphatok, és hány (százezer) forint kárt okoztam a cipőgyártónak?

Vagy egy másik, reálisabb példa: egyre több helyen látok kenyérsütőgépet, alig drágább egy ilyen masina mint egy dvd író. Mikor várható, hogy artisjus matrica kerül a lisztre a boltban? Elvégre ha otthon sütöm a kenyeret, azzal hatalmas veszteséget okozok a pékeknek...
  • Foga
    Elvileg hátkutatási parancs nélkül nem mehetnek be. Nekem is megmutatták, megvárták az előszobába míg elolvasom.
    Ha anélkül voltak kint, akkor tényleg pancser volt az ügyvéd.
  • Mike at home
    nem lopás
    Magyarországon törvény adta jogod zenét, filmet letölteni, másokkal cserélgetni amig ebből jövedelmed nem származik
    csak a ProArt és a többi jogvédő hazudozik összevissza, megfélemlítve az embereket, és sorra bukva a pereket
  • muerte2
    Ja majd elfelejtettem, rövid 2év után vissza is kapta az elkobozott számítógépet, persze HDD és CDíró nélkül.
  • muerte2
    1. hang és képállományok saját felhasználásra való letöltése nem sért semmilyen jogszabályt, ezt pedig egy a BSA alkalmazásában álló jogász jelentette ki valamelyik reggeli TV-műsorban és ezt bizonyítandó le is töltött egy zenét a netről.
    Az ha fizetsz egy warez hozzáférésért az már baj, vagy ha bármilyen szoftvert, könyvet töltessz le.
    Komámnál is kint járt BSA bejelentés alapján és hát úgy indult hogy a kapuban a srác rákérdezett a házkutatási parancs meglétére, erre rendőrkollega (Hatósági személy mert az is kell ) előreugrtt, félrelöke majd közölte vele hogy: "Ez nem Amerika bazzeg!"
    Mindenhová benéztek még ágyneműtartóba is, mindent elvittek, komplett gépet, CD-ket vinyákat, még az újság mellékleteket is. (A TV teteján lávő cd-k elkerülték a figyelmüket szerencsére, mert office és win változatok voltak )
    A srácnak nem volt pénze jó ügyvédre ezért 1,5 év felfüggesztettett és 1millio felfüggesztett pénzbírságot kapott ha jól emlékszem, de lehet hogy ezen fellül volt amit ki is kellett fizetni. Azon a napon egy másik helybéli emberkét is megfogtak kb 20szor annyi dologgal ő megúszta felfüggesztett pénzbírsággal. (Neki volt ügyvédje)
    Ez az eset nem most történt, talán 10 v 12éve, a komám még gimnazista volt, ez volt a mákja, különben szigorúbban ítélkeztek volna.
    EHHEZKÉPEST 3cigány megerőszakolt egy 12éves kislányt majd felgyújtották a haját, kaptak talán 2évet aztán pár hónap mulva az utcán láttam őket. (Tettünk róla hogy ne akarjanak a környéken lakni)
    EZZEL van a baj, hogy a többi jóval komolyabb bűncselkményhez képest túl erős büntetéseket szabnak ki. Cégek esetében általában előre tudni mikor jön ki a BSA ellenőrizni, akkor aztán mindenki takarítja a gépeket mint állat.
  • PíszLávJuniti
    nézz be ide
  • killer123
    Aha. Köszi. És sok sikert. Szoritok hogy ne legyen gázos a dolog neked.
  • Foga
    Persze, hogy nem adom meg. Ugyanis a segítőkészség halvány fingját sem látom benned. Keresztbetennél nekem. Amúgy grat a saját céghez. (csak nem szakértői? :) ) Remélem jól megy és megveszel mindent original. Ügyike vagy! :)
    Remélem, ha nem sittelnek le akkor nekem is lesz nagyapakoromban saját cégem mint neked. :P
  • Foga
    Az is benne van. Keress rá és olvasd el.
    Ez a szerzőjogi trv vagy mi. Nem értek hozzá. :) 35§ 1-8 bekezdés! Nekem is úgy küldték!
  • killer123
    "A magáncélú másolás a szabad felhasználás legelterjedtebb formája."

És ebbe mik tartoznak bele?
  • Foga
    Csak! :) MErt biztos azért veszed mert illegálisan letöltött zenét akarsz rátölteni.
    Amúgy meg:
    A magáncélú másolás a szabad felhasználás legelterjedtebb formája. Egyes országok a szerzőket és szomszédos jogi jogosultakat a magáncélú másolás miatt elmaradt haszon kompenzálása céljából a szórakoztatóipar hardware (pl. videolejátszó, zenei berendezések stb.) előállítóit kötelezik jogdíjfizetésre. A magyar szabályozás az üres hang és képhordozók után állapít meg jogdíjfizetési kötelezettséget. Az eltérő jogtechnikáknak az előállítók szempontjából számottevő gyakorlati jelentőségük nincsen, mivel ezek a díjak a termékek árába beépülve, végül a fogyasztókra hárulnak.

A hang- és képhordozó magáncélú másolására tekintettel az ARTISJUS évenként, a Magyar Közlönyben megjelentetett jogdíjközleménye tartalmazza a jogdíjak mértékét:

- audiokazetták és videokazetták (a hordozó időtartamától függően darabonkénti összeg)

- hang, ill. képhordozó import nyersanyag (méterenként meghatározott összeg)

- egyéb kategóriában az írható CD és minidiszk (darabonkénti összeg)

• killer123
    Amugy egy kérdés. Az irható lemezt mikor megveszem akkor nem fizetek jogdijat??? Vagy minek vannak a lemezek tokján a hologrammok???
  • killer123
    Sajnos a magyar pénztárcákba nem férnek bele a több ezer forintos játékok.
    Én is mindig az akciózótt játékot veszem meg. Nagyon ritka hogy a premier játékokat is megveszem mert sajna az a 10-15-25 ezer forint (Ms FSX delux 25K) nekem is sok. De van hogy nem birom ki és inkább megveszem. Azt megy a zsiros kenyér hagymával :).
  • killer123
    Szerintem meg ugy lenne jó a dolog hogy mindent lehet tölteni meg kiirni MAGADNAK.

És csak akkor lennél büntethető ha terjeszted.

Amugy meg az egész országot le lehetne csukatni szerintem, mert még a nagyanyó is az unokájátol másolt simset nyomja szvsz.
  • Foga
    A védekezésről jut eszembe. A házkutatási parancs amivel jönnek, az nem jogosítja fel őket arra, hogy PL benézznek a szekrénybe. Keresgélenek! Bejönnek. Megkédik hol a gép! Megmutatod! Összepakolják! Hol vannak a CDk? Megmuttod összepakolják. Szóval azt vihetik el amit látnak. NEm forgathatják fel a lakást mint a filmekben.
    Tehát a warezos elős alapszabálya szerintem...végy egy nagy szekrényt! :D
  • Dynamic
    "Bárhogy csűrik csavarják, nem lopás. És kárt sem okozok vele. Ugyanis ha nem tölthetném le, akkor sem venném meg. Akkor ezzel kinek okoznák kárt ?"

Igazad van.Ezt jó lenne már egyszer s mindenkorra felfogni.Ezt ugatom én is évek óta.Csak a sok beszűkült agyú antiwarezos valahogy ellenállhatatlan késztetést érez, hogy összemossa a warezt a lopással.Ebből következően számomra az is érthetetlen, hogy hogy a francba számolják ki, hogy mennyi kárt okoz a warez egy x film, x játék stb. letöltése esetén.Ha 10ezren töltik le akkor 10ezerszer a program ára?Ez nevetséges!
  • zakika
    egyetretek. ez a wanek vagy agent provocateur, vagy azt hiszi ert hozza jobban mint barki vagy egy unatkozo kiskolyok akinek eppen szunideje van (mivel nem tuntette fel a korat, talan ez lesz az igazsag)
  • Foga
    Nem! A terjesztésért még súlyosabb büntetés jár, főleg akkor ha anyagi hasznod is származott belőle.
    A birtoklás is "bűn". :)
    Persze mint írtam filmet, mp3at lehet letölteni. Én is visszakapom azokat a lemezeket.
  • izb
    erre jön majd wanek aki megnézni a pragrafusokat,ha egyáltalán ért hozzá.
  • killer123
    De elvileg a törvény csak a megosztást bünteti nem?
  • izb
    ez nem vicc, ez tény...
    viszont ahol dolgozol, lehet szólni kéne a rendszergazdának, hogy ugyanmár használja már mindenki a számítógépet arra, amire való.
    remélem téged nem azért fizetnek, hogy ide irogassál,és mások bírósági ügyiratszámát nézegesd ha megadná..ugye ugye...??
    és nagyon remélem nem az adófizetők pénzén koptatod a klaviatúrát..
    Lehet nem tudod,de az internet addig nyújt láthatlanságot míg az illető user azt hiszi,bár azt hiszem ez már egy olyan terület amihez nem hiszem hogy értenél, így a munkaidő végeztéig mondjuk olvasgass
    paragrafusokat...
  • berczy #167
    Az én véleményem az, hogy itt a büntetések arányával van a probléma... Ok, legyen bírság, mert hát mégis törvényt sért az ember, de éveket kapni jogtalan szoftverhasználatért... Enyhén szólva abszurd.
    Nincs köztünk olyan aki csak minimális jogi ismeretekkel is rendelkezik, hogy legalább egy kis iránymutatást adjon a dologban?
  • killer123
    Köszi.
  • izb
    M.O-on 1994-óta van..
    Globálisan 1988-óta
  • Foga
    Hát ha lent elolvasod akkor az is kiderül. 2 év próba, +500eFt perköltség, de nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért fellebbezett! Most jött meg az ítélet és várom a következő idézést a megyére.
  • killer123
    Uhhh. És a dolognak mi lett a vége? Azaz elöreláthatólag mi lessz a vége?
  • killer123
    Anno a c64 lemezek is ebbe a kategóriába tartoztak?? Szal ott is csak az eredeti lemezt lehetwett volna használni?? Csak azért mert eredeti c64 lemezt még nem is láttam.
  • Foga
    Mint írtam, névtelen bejelentés alapján jöttek ki hozzám!
  • killer123
    Tényleg a bsa az móta van?? Bocsi hogy ilyeneket kérdezek csak érdekel a dolog.
  • izb
    elviekben ja...
  • izb
    a sutyerákot nem én írtam rád,csak idéztem valakit.
    kisgyerek hehe..ne fárassz már ember,nem kell itt osztanod az észt.
    Rég az info társadalom aktív tagja voltam, mikor te még a homokozóban lapátoltad a kutyaszart.
    ez az egész bírósági eljárás a home userek ellen egy vicc.
    fölösleges pézkidobás az adófizetők pénzén a BSA és a többi ingyenélő
    pozicciójának a megszilárdítására,és a közvélemény aktív elutasítására
    jó max.
  • killer123
    Akkor mit csináljon egy átlag user????

Commodor64???

Vagy ha van egy 300k-s gépe de nincs legális szoftvere az embernek akkor nem is tudja használni???

És mi alapján deritik ki hogy te bizony nem eredeti szoftvert használsz??? Szuroproba szerüen bekopognak???

Freeware-ért is pénzt kérnek???? Akkor mitöl free?????
  • Foga
    Attól még a bíró nem ért hozzá te. És ő dönt!
    És igen 1MFt-nál jár az én ügyemben a szkértői díj. Ami szerintem szintén nem kevés.
  • killer123
    Tehát ha csak ott figyel mondjuk dvd-n de nem használod (tehát ki irtad magadnak és nem terjeszted), akkor is a gáz kategoriában vagy?

Vagy ha mondjuk kölcsön adod az eredeti játékodat valakinek és ö lemásolja akkor mi van?? Engem büntetnek mert kölcsön adtam pistikének akinek nincs pénze rá de szeretne vele játszani és a papája lemásolja a pistikének???
  • wanek
    "tényleg egy sutyerák vagy" , "ne személyeskedj mert az nem nagyon komázom" - talán magadat nem "komázod"? MEGALOL!
    Kisgyerek! Össze-vissza hablatyolsz itt mindenféle marhaságot.
    "Annyira új terület ez" - te eddig hol éltél? Tudod, hogy mióta van bsa? Tudod, hogy mikor született az első bírósági itélet?
  • Foga
    Jaja...igaz...mivel ellenem is folyik most egy ilyen per rendelkezem "szakértői" szarral. Hát ne tudjátok meg mik vannak benne. Az ingyenes szoftvereknek is olyan ára van mint huzat.
    kb 100DVD/CD 4MFt!!!!! Super Mario meg ilyenekkel együtt. Szal 40.000Ft / DVD sok egy kicsit nem? Ráadásul XP, Office stb stb eredeti MS szoftverekkel rendelkezem.
    Mivel a bíró saját bevallása szerint sem ért ehhez, ezért hisz a szakértőnek, én meg mehetek a levesbe.
    Szóval bebiztosíthatod te magad annyira amennyire akarod.
  • izb
    vagy ProArt.
    vagy csak simán idealista,és mindentudó..