387
  • wanek
    Ügyiratszámot adj, a hamisított kamuk nem érdekelnek.
  • wanek
    Mi derült ki és miből? Nem húztam meg magam, peched van.
  • Cat #385
    "Ha nem lenne warez, jó lenne a modemes 65 kbit/sec net."

Nem lenne jó, nagyon nem. Én évekig toltam modemmel (még a 150 Ftos korszakban), és már akkor a pokolba kivántam az egészet, manapság pedig már sokkal nagyobb méretűek a weblapok, több képet használnak, egyre több az egy-két perces videóillusztráció, a blogokat meg telezsufolják zenékkel. Nem irigylem azt, aki ma telefonvonalon át netezik.
  • Mythic
    Valaki esetleg nem tudja, hogy a szomszédos Szlovákiában mi legális és illegális ezen a téren? Koszi!
  • Gerygrey
    Dc-n még megoldható hogy nem osztasz vissza semmit, esetleg ha min share van akkor legális cuccot, free progikat stb. Torrenten viszont, hacsak nem vagy feltöltő, nehezen fogod tudni tartani a jó arányt. Ha visszaosztass jogvédett cuccot, az az illegális, viszont ha nem akkor a filecserélő "házirendje" szerint köcsög pióca vagy.
  • WOLFISHNET
    " kiskapuk alol valo kitérés " : ezalatt azt értem hogyha valaki találna a főötleten egy kiskaput és használni szeretné, akkor egy másik nem kivédhető törvénybe ütközne, így igazábol nem is létezne ennél a warezos ügynél semmilyen kiskapu
  • WOLFISHNET
    A warez legalitására lenne is egy ötletem:
    sztem hogyha a warezt megadoztatnák, és szerzői díjt kérnének érte(20%=ado, 20%=szerzői jogdij) mindenki jol járna az állam is és a szerzők is és még lenne a kiskapuk alol valo kitérés ellen plusz megoldhato ötlet, de ezt már nem irom ide
  • bolic
    Nem kell aggódnotok, még mindig legális marad a DC-zés és Bittorrent-ezés, ha nem fizetős. Üdv. az egész décézőknek és torrentezőknek.

"Legális a nonprofit fájlcsere

Ergo a magyar jogalkalmazók álláspontja a konkrét esetekben elég konzekvensen eltér a ProArt által sulykolt elvtől, miszerint míg az egyszerű letöltéssel létrejövő másolat a hatályos törvények alapján magáncélú másolatnak minősül, a megosztással járó fájlcsere már engedélyköteles, tehát törvénytelen.

A magyar joggyakorlat szerint ez csak akkor igaz, ha a megosztásért anyagi előnyhöz jut a felhasználó, ami a DC hubokon valóban nem jellemző. A ProArt Lévai ellen benyújtott pótmagánvádas indítványának alapja ennek megfelelően az elmaradt haszon: ennek bizonyítására jogvédett tartalmakat csereberélő egyéni felhasználókat is azonosítottak a Diablo Hubon. Erről cikksorozatunk következő részében olvashat."
  • Gerygrey
    Azértbazt valljuk be hogy az ilyen egyének nélkül is lazán életképes a fórum :)

én sem szívesen játszanék 56k nettel, de 12k forintos játékkal se...
  • szotyikaa
    Azért én nem szivesen játszanék neten 65kbit/sec-es nettel :)
  • jpeg
    Azért tényleg elég sok program van, ami ingyenes és jobb mint a fizetős.
    Pl. levelező, böngésző, ...
    ezekből van ingyenes alternatíva.
    De mondjuk windowsból nincs. És nem mondja senki azt, hogy ott a Linus/BeOs ésatöbbi, mert ha mondjuk én suliba windows-t tanulok, akkor azt kell használnom és kész. Ha Photoshop-ot tanulok, akkor azt...

Amúgy tényleg igaz, hogy nem azért van annyi net előfizetés mo-n, mert chatelni/fórumozni akarnak az emberek. Ha nem lenne warez, jó lenne a modemes 65 kbit/sec net.
  • Skynet
    Jó ez vagy te és még jópáran de vannak akiket annyira nem izgat a fórumozás,chatelés,msn csak ideidenéznek megjegyzést tesznek gyorsan kérdeznek vmit,stb....Ha nemlenne warez igencsak megcsappanna azért a netelőfizetők száma...
  • Gerygrey
    Én nem a warez miatt köttettem be a netet, viszont a 3 megabit másra nem is jó. Ha nem lenne warez, akkor nem kellene ilyen rohadt gyors net, minek? Most is gprs-el vagyok fent, telefonról olvasgatom az sg-t a metrón, és bőven kielégítő a ~65kbps sávszél. Otthon bekapcsolva a gép, és megy a torrent. Ha nem lenne warez, akkor munkából hazaérve szépen rákötném a telót bluetooth-al a gépre és úgy folytatnám a netezést, a chello classic előfizut meg lemondanám a g***ibe (és talán egyszer-egyszer vennék egy legális játékot a megmaradt havi tizesből, de valószínű hogy inkább benzinre vagy másra menne el. Egy 12 ezres játék áráért 4x teletankolom a mocit, és nyáron 1-2 hónapig elmászkálok vele, élvezetesebb mint a gép előtt punnyadni). Sg-re ugyanúgy járnék mint eddig, csak olcsóbb netkapcsolattal.
  • Skynet
    Szerintem azzal hogy sok user nem lenne itt nem pont arra akart célozni hogy azért nem mert kevés aki eredeti cuccokat szerez csak hanem arra hogy a netre előfizetők 70-80%-a nem pusztán információszerzés miatt kötteti be a netet hanem azért (ahogy mondani szokták) : A neten szinte minden megszerezhető...
    Ha csak információeszerzésre lenne a net meg bájcsevelyre azért igencsak kevesebben lennének az ideirogatók...Szerintem erre akart célozni és igencsak igaza is van.
  • Dodo55
    Elolvastam a cikket, nagyon jó.

Én azt mondom, hogy amíg kevesebb a minimálbér, mint 250000 Ft, addig senki ne rinyáljon amiatt, hogy valaki illegális software-t használ.
    Azzal nagyon egyetértek, hogy legálissá kéne tenni az illegális software-ek használatát magán, nem haszonszerzési célokra.
    A warez ellen nem lehet semmit tenni, el kell fogadni, legalizálni kell, alkalmazkodni kell hozzá.
    Én 95%, hogy programozó leszek.
    Én fogok tenni illegális használatot megakadályozó dolgokat a programomba, de bele fogom írni a licensz szerződésébe, hogy a program másolásvédelmének kijátszása esetén történő nem haszonszerzés céljából való használat nem minősül illegális használatnak.
    Avval egyetértek, hogy a cégek vegyék meg a programokat, amiket arra használnak, hogy pénzt szerezzenek, és nyugodtan mennyenek ellenőrizni a cégekhez, hogy legális programokat használnak -e.
    De a magánszemélyeket hagyják békén!
    Ha sikerült kijátszaniuk a védelmet, akkor megérdemlik, hogy ingyen használják. Ha meg nem tudják kijátszani, vagy nem tudják neten beszerezni, vagy egyszerűen úgy gondolják, hogy a program megéri az árát, akkor majd megveszik.
    A programozók meg tegyenek a programjaikba jó másolásvédelmet, ha meg nem tesznek, akkor meg megérdemlik a következményeket.
    Szóval mindenki tegye meg azt, amit jónak lát, de senki ne essen túlzásokba.
  • Steamhawk
    :D Te vagy mán fura. :D Ezen az alapon legyenek hivatásos adófizető utcai bandák, akik téged jól megvernek, ha nincs rendőrségi biztosításod. Legális fenyegetés ellen legális védelem. :D
  • jaspi
    Csak egy megjegyzés. A Total Commander nem verziónként 10.000 Ft!
    Ha egyszer kifizeted ez egyben a jövőbeni verziófrissitéseket is magában foglalja (Ellentétben az MS programokkal).
    Én még 2000-ben vettem és azóta is használom. (Ez gyak azt jelenti, hogy ma 1666 Ft/év a ráfordítás, és tovább csökken...)
  • neoG
    mióta kiderült,hogy a sötét oldalt szolgálja azóta meghúzta magát:)))
  • asdasdasd
    Vírusírtóért nem fizetek. Amíg illegálisan támadják a gépemet, addíg illegálisan fogom védeni.
  • smv
    Ez konkrétan Hegyalja Fesztivál, AzFeszt, Replika feszt stb. :)

Amúgy a Nod viszont egy tipikus olyan program, amiért nem sajnálom azt az 5000 forintot. Annyit szerintem évente ki lehet bírni, kényelmesebb is így, és legalább a fejlesztőket is támogatom vele.
  • Tetsuo
    Mi van??
    Ha vki full legális akar lenni, többe kerül a szoftver, mint a hardver.
    És akkor még csak általános célokra használja a gépét, nem pedig grafikai v zeneszerkesztői munkára, mert akkor milliókkal számolhatunk ugyebár.. persze akkor a hardverből sem a dzsunkaPCt választjuk.
  • Foga
    Csak nem a fehérvári koncerten volt ez? :S
  • explicit
    "Hazánk szinte minden számítógépén tanyázik egy Nero DVD író program, egy Total Commander és egy vírusellenőrző program. Az elsőt jó választás esetén ingyen kapjuk a hardverhez, a második tízezer forint, a harmadikat pedig diákkedvezménnyel (Nod32) 5000 ért haza lehet vinni. Kezdjük el itt."
    Ha nagyon-nagyon legális akarok lenni (persze senki se az, de ha mégis):
    -Az elsőt jó választás esetén ingyen kapjuk. Ez OK.
    -A TC-t shareware verzióban klikkelgelhetjük, mert 10000-et megér a klikkelés, pláne verzióugrásonként.
    -A nodot, meg le-fel telepítgetem havonta... 5000 forint/évért 12x van időm feltelepíteni.
    És mind a három legális.
  • Tetsuo
    "így hát maradnak a tuskós, meg madarastuskós vacakok, amik lehet, hogy nem a legjobb minőségűek, meg nincs rajtuk annyi extra, de azért egy divx-et még messze vernek"
    Miaza tuskós meg madarastuskós DVD? :DD

Ha jól van konvertálva a DivX akkor az jobb mint a DVD. Pl ha a kétrétegű DVDről konvertálunk DivXbe ill egyrétegű DVDre.
    Vagy akkor ha eleve HD forrásból dolgozunk..
  • smv
    Ez azért nem így megy, tehát nem feltétlenül tudnak koncertekből megélni. De ami a jó hír, hogy egyre több együttes csinálja (például a replika), hogy koncerteken minden CD-jük 800 forint, a legújabb pedig 1000. Na ennyi az a pénz, amennyit én kiadnék egy CD-ért, és mivel ők ezt lehetővé teszik, ezért ki is adtam. Nem mindegy, hogy ugyanannyi pénzért 1 CD-t, vagy 6-ot veszek...

Ráadásul 1000 forintom azért álltalában van. 5000-et pedig meggondolom, hogy mire költöm.
  • asdasdasd
    Tömegforgalomba kerülő szoftverre nincs garancia. Hiba minden programban van, ami a hello world-nél bonyolultabb.
    Amig egy konkrét megrendelőnek készített célszoftvernél van bizonyos támogatási idő (amit ki is számláznak, vagy eleve bekalkulálnak az árba), úgy egy tömegprogramhoz nincs. És nem is lesz. Ha a hiba mellett használható a proram akkor ugyis használják, ha meg teljesen szar akkor az hamar kiderül és senki nem fogja venni.

Én meg nem azért warezolok mert nincs pénzem, hanem mert megtehetem.
    Ha nem lenne warez akkor kevesebet moziznék otthon. Többet olvasnék. És nem vennék drága gépet.

Amúgy továbbra is az a véleményem, hogy egy zenekar adja ingyen a zenét, az reklámnak jó, és éljen meg koncertezésből. Vagy ha szar, akkor menjen haknizni.
  • AljasGetto
    Régi szép idők, amíg még pl. egy Spektrum Világ hirdetési rovata a progi másolók cuccaival volt tele (legálisan)...

Amúgy az a bosszantó talán, hogy általánosságban minden más területen érvényesül az az elv, hogy valami annyit ér, amennyiért megveszik (tipikus példa egy iPod, ami szvsz mocskos drága, de a piac mégis felveszi, nem győzik gyártani...)

Mo-n esélytelen, hogy 8-10e HuF-os játékokat vegyen egy-két havonta egy 10-16 éves fiatal.

Egy DVD filmért meg pl. én nem adnék többet két mozijegy áránál. (így hát maradnak a tuskós, meg madarastuskós vacakok, amik lehet, hogy nem a legjobb minőségűek, meg nincs rajtuk annyi extra, de azért egy divx-et még messze vernek - persze nagyon kevés értelmes van ezek között)
  • Molnibalage
    Azt nem szoktam érteni, hogy akinek telik net előfizetsére és combos gépre, az milért nem tud legalább néha eredeti cuccot venni? Két havi net előfizetésből kijön egy féléves játék ára. Mert az meg vicc, hogy kell az 1MB net. MIRE?
    Játékot letölteni arra tényleg kell a nagy sávszél... 512/256-os net már kepahtó havi 4-5 ropiért. Álszentség...
  • arty
    Idéznék a songo-ról:
    "A Windows Media Audio (WMA) formátumot támogatjuk, mellyel biztosítható a zenék jogi védelme. A WMA állomány hasonló az MP3 formátumhoz, de annál korszerűbb, így jobb hangminőséget és kisebb méretet biztosít."

1.) cd-re bárki ki tudja másolni, s az lazán továbbmásolható, igy az első állitás marhaság
    2.) még azonos méretben is rosszabb hangminőségű
    3.) félve teszem hozzá, hogy a tényleges DRM licensz nincs elmagyarázva az oldalon, csak homályos utalásokat adnak, hova, hányszor, stb másolható, licensz ujrakérhető...

Én akkor vásárolnék online üzletben, ha:
    - olcsó zeneszámok, 192kbites mp3 formátumban
    - hatalmas választék, eszembe se jusson dc++ on utánakeresni, egyből az jusson eszembe, ha valami megtestzik, h itt BIZTOSAN megtalálom jó minőségben, gyorsan, olcsón, azonos felhasználási lehetőségekkel (mp3!)

Erre szvsz esély sincs :( szal maradunk örökre szembenálló felek ...

Filmeket vásárolok, ha moziban/letöltve-megnézve tetszett, feltéve, h 3k alatt jelenik meg és minőségi a kiadás (extrás, jó kép és hangminőségű).

Játékot maximum 5-7ezerért, csak ha van többjátékos lehetősége is (hosszabb játékélmény), s csak ha előtte ki tudtam probálni! (najo, flatout2 kivétel volt :D)
  • Foga
    wanek bácsi ha vagy még! Nyah itt van előttem az összes papír. ( jó vaskos :) )
    Kérj valami adatot, de ne az ügyiratszámot mert az alapján egyértelműen be lehet azonosítani.
    Vagy esetleg leírom, de Xeket teszek bele jó pár helyre.
  • Tinman #357
    Cikkhez:

"Az iTunes a Napster romjai közül kinövő virág: magyar médiamágnások, tessenek megismételni!"

Ha nem is olyan színvonalon, de már van ilyen idehaza: SONGO

• Cat #356
    "Valaki kérdezte mi van ha megtagadod a házkutatást."

Ez nagyon magas szinten is igy megy. Egyszerűen nem kell beengedni az emberkéket, és titkosítani, törölni kell a dolgokat.

http://www.sg.hu/cikkek/49388/fejlemenyek_a_magyar_telekom_vizsgalataban

"A Magyar Telekomnál zajló vizsgálat során nyilvánvalóvá vált, hogy a Társaság, a TCG és a Monet bizonyos munkavállalói elektronikus dokumentumok megsemmisítésével és megváltoztatásával akadályozták a vizsgálatot. Különösen a vizsgálatot segítő informatikai igazságügyi szakértő cég jutott arra a megállapításra, hogy hét munkavállalóhoz tartozó tíz számítógép merevlemezéről dokumentumokat töröltek, illetve "eltüntető" (wiping) szoftver használatával véglegesen helyreállíthatatlanná tették a törölt dokumentumokat. A vizsgálók megállapították, hogy a törölt elektronikus dokumentumok több, a vizsgált szerződésekhez kapcsolódó dokumentumot tartalmaztak. E törlésre és eltüntetésre irányuló tevékenység azt követően történt, hogy a Társaság dokumentum megőrzésre szóló felhívást bocsátott ki, kérve ezen szerződésekhez kapcsolódó dokumentumok megőrzését. A dokumentumok szándékos megsemmisítésének eredményeként a vizsgálók nem tudták áttekinteni a vizsgálat szempontjából releváns dokumentumokat. "

És a T-Com ilyen simán eltüntetett 2 Mrd forintot, amit nagy valószínűséggel montenegrói hivatalnokok megvesztegetésére fordítottak.
  • Tinman #355
    10 000 Ft-os net? Hát tényleg looserként viselkedsz.
    Más szolgáltatót nem ismersz?

"Ha nem lenne DC és Torrent tizedennyien sem fórumoznánk itt."
    És ezzel aztán jól kitolnál a néppel.

Szeretnélek felhomályosítani, hogy nagyon sok olyan user jár ide, akik vesznek eredeti szoftvereket/filmeket.
  • Cat #354
    "nem kapható legálisan, azt nem lehet illegális letölteni, de talán még megosztani sem, mert nemlétező árucikk"

Ez sem így van. De jó lenne, ha így lenne! :D
    Példa erre egy ismert anime ftp esete: ugyebár ez egy a filmes részlegen belül is nagyon szűk szubkultura, a japán rajzolt filmek rajongótábora. Amíg nem volt A+ tévécsatorna, szabad volt a vásár, de miután felfedezték egyesek, hogy ez is piac, hip-hop, gyorsan befenyítették, és bezáratták jóidőre. (Most bizonyos önkorlátozásokkal működik.)

Szóval aminek nincs tulajdonosa, azért valóban nem fog pattogni senki, de ez azért csak időleges állapot. És a kinnt vetített tévésorik helyzete biztosan nem ide tartozik, mert mindegyiknek előbb utóbb lesz hazai jogtulajdonosa, akinek kárt okoz az internetes letöltés.
  • HJPOWER
    Huuu, de egy cipőben járunk ;)
  • huuu
    Gyönyörű, hogy itt is közvéleménykutatást tart egy statisztikai cég!:)
  • huuu
    Havi 10 000Ft-os internet mellett biztosan még költök jogtiszta szoftverekre.
    Ha nem lenne DC és Torrent tizedennyien sem fórumoznánk itt.
    Nagyonkérem a kedves látogatókat, fejezzék be a jogtiszta vásárlásokat, hogy ébredjenek már fel a kiadók "pénzespaplanos" álmaikból.
    Egy T-online-os looser.
  • Foga
    Jah jut eszembe, amit elfelejtettem mondani. A net apám nevén volt. Őt keresték. Aztán megkérdezték van e gép a laskásban meg hogy kié? Nem ezt válaszoltam, de mostmár tudom hogy azt kell mondani, van gép a lakásban. Nem tartózkodik itt és rokonod akié. Innentől kezdve elviszik a gépet és nincs gazdája mivel rokonodra (közvetlen hozzátartozó) nem vagy köteles terhelő vallomást tenni. Max kényelmetlenséggel jár mert behívnak midnenkit a családból kihallgatásra. :)
  • freddirty
    Gratulálok a cikkedhez!
    Annyi demagóg vagy alapvetően rossz cikk jelent meg az utóbbi időben újságban/online. Végre egy ember aki tisztán és világosan le tudta írni a jelenlegi magyar helyzetet!
  • Mr Gumby
    A TDK zenekar DVD szekciója sajnos feloszlott (nincs többé TDK dvd). Nem kéne velük példálózni.