430
A II. Világháború híres harckocsiai
  • ambasa
    Amennyire én tudom az első sorozatú Tigerek voltak a H változatok, amiket javarészt (ha nem mindet) Afrikában vetették be. Sejtésem szerint a H elnevezés még a fejlesztési fázisban ragadt rá amikor a Tiger P (Porsche) és a Tiger H (Henschel) versenyzett. A Henschel nyert. Hogy a H elnevezést miért változtatták meg E re, arra ötletem sincs. Amúgy a németek a fejlesztés alatt álló harckocsiknál használtak E (Entwicklungstyp) betüjelzést, de ez után egy szám következett Pl: E-100, ami egy 140 tonnás 15 cm-es ágyúval felszerelt 200mm-es homlokpáncélú harckocsi lett volna, és az alváz valamilyen készültségi fokig el is jutott.
  • ambasa
    A német 128 mm-es nem is haditengerészeti, de talán ebből fejlődött ki:
    128mm FlaK 40 L / 61
    Caliber : 128mm
    Country : Germany
    Roll : Heavy Anti-Aircraft Gun
    Date : April 1941
    Manufacturer : Krupp
    Number Produced : 1125
    Crew : 10
    Weight (Deployed): 13000 kilograms
    Elevation : +88° / -3°
    Traverse : 360
    Ammunition Type : High Explosive
    Ammunition Weight : 26020 grams
    Ammunition Feed : Single Shot Manual Reload
    Muzzle Velocity : 879 meters per second
    Cyclic Rate of Fire : 12 rounds per minute
    Practical Rate of Fire : 12 rounds per minute
    Effective Ceiling : 10675 meters

http://www.tarrif.net/cgi/production/all_artillery_adv.php?op=show_aag&aa_gunsX=3

• kiskorúbézoltán #228
    Azért a 61kaliberes csőhossz nem olyan rossz .
  • kiskorúbézoltán #227
    Ez csak a kinetikai energiára épülő lövedékek esetében igaz , kémiai energia esetében az űrméret eleve sokmindent meghatároz .
  • kiskorúbézoltán #226
    175mm M-107
    (115mm T-62 lövege , típus passz)
    76mm (innen lefelé már van gépágyú)
    ...

Szinte minden számhoz van űrméret csak legfeljebb ritka . :DDD
  • Molnibalage
    Bár az űrméret nem minden. A német hosszúcsövű 88-as nak nagyobb volt a páncélátütő képessége, mint az IS-2 122mm lövegé.
  • kiskorúbézoltán #224
    Annyit találtam róla hirtelen , hogy a Rheinmetall teljesen új fejlesztése volt akkoriban , tehát nem hajófedélzeti volt .

Nem a 127mm-es ürmérettel kevered ? Az elég elterjedt volt .
  • [NST]Cifu
    Én úgy tudom, hogy a Jagdtiger 128mm-es Pak 44-es lövege friss fejlesztés volt, aféle válasz az új szovjet nehézharckocsik (JSz-1, JSz-2) ellen, a német hadihajókon 105mm-es lövegeket használtak kiegszítő tüzérségként.
  • kiskorúbézoltán #222
    Én is 128-ra emlékszem .
  • Molnibalage
    128-as volt benne? Ilyen löveg szerintem nincs is. Az alábbiak ismertek előttem és ezek (voltak) a legeltejedtebbek), néhány példával.

460mm (Yamato volt ekkora, ha jól emlékszem.)
    406mm (16 inch, Iowa)
    381mm (15 inch, Royal Oak, Hood)
    380mm Bismarck
    356mm (14 inch, King Geroge V)
    343mm (13.5 inch, Lion, Tiger, I.Vh-sak)
    305mm Dreadnought
    280mm Scharnhorst, Graf Spee
    240mm (Na sepeciel ez asszem nem volt túl elterjedt, németeknek volt ilyen.)
    234mm (Lásd fent, csak angol. Hogy ez hogy jött ki? Hüvelykben nem stimmel...)
    203mm (8 inch, Cumberland, Dorsetshire)
    152mm (6 inch, angol könnyűcirkálók)
    102mm (4 inch, angol könnyűcirkálók)

ennél kisebbeket nem pakoltak nagyon komoly hadihajókra. Hagyományos szárazföldi tüzérségnél meg az alábbiak vannak a páncéltörő lövegeket is beleértve:

203, 155, 152, 125, 122, 120 (125 és 120 a mai harckocsiknál van és sokszor simacsövűek, nem huzagoltak) 105, 100, 88, 75, 57, 40, 35, 20, 12.7 (utolsó három az már gépágyú/nehézgéppuska)

Ha valakinek mág jut szébe és ismer mást is nyugodtan tágítsa horizontom. :)
  • harcu
    A Tomahawk pontos magyar terminológiája éppen a robotrepülőgép.

Amúgy a Jagdtigernek a 128 mm-es lövege az haditengerészeti löveg volt, jól tudom?
  • SZU
    Valószínűleg felrobbantották a visszavonuló németek, csak helyre van pofozva. Így ez is megsemmisültnek mondható, de mégis van a múzeumokban belőle. ;) Bár a ruszkiknak lehet, hogy van működő példánya is.
  • Molnibalage
    Ok, köszi, de azért kérdeztem, mert a lenti típusokat ismerem nagyon jól.

Az info-t köszi a Sturmtigerről. Azért nem semmi, hogyegyáltalán fennmaradt róla valami. Ilyen mennyiségben ennyire a háború végén...
  • [NST]Cifu
    Jagdpanther: A Panther alvázára épült 45 tonnás páncélvadász, a torony helyére egy merev felépítmény került, amibe egy 88mm-es pct. löveget szereltek.

Jagdtiger: A Tiger II. meghosszabított alvázára épült, mind a Porche, mind a Henchell féle alváz előfordult. A torony helyére egy nagy dobozszerű felépítény került, amibe egy 128mm-es löveg került. A felépítmény frontoldalán 250, a test frontrészén 150, oldalán 100, hátul pedig 80mm vastag volt a páncélzata, így szinte elpusztíthatattlan dög volt, a tömege mintegy 70 tonnára növekedett viszont, ami miatt a túlterhelt futómű és hajtáslánc sok mechanikus gonddal küszködött. Ne feledjük el, hogy az oldalirányú irányzáshoz az egész harckocsinak kellett elfordulnia.

[center]
  • [NST]Cifu
    A Panther II. alapvetően egy erősebb páncélzattal felvértezett (homlok: 100m, torony front: 100mm, oldal: 60mm, hátfal: 30mm), új, keskeny tornyal és hosszú csövű 75mm (esetleg 88mm-es) főfegyverzettel felszerelt harckocsi lett volna. A tömege cirka 47 tonnára nőtt, és egy új, 900 lóerős motor mozgatta volna. Gyakorlatilag a Panther II. is már egy komoly nehézharckocsivá vált, és ennek megfelelően lassú, nehézkes és üzemanyagzabáló monstrummá vált. A prototípust egy Panther Aus G tornyával szerelték fel 1945 Márciusában, mivel a végleges torony nem készült el.

[center]

• [NST]Cifu
    robotrepülő meg nem lehet, mert csak egyszerhasználatos és cirkálórakéta sem, mert nem cirkál és nem rakétahajtóműve van..)

Én is a robotrepülőgép besorolást használom rá, és amennyire én tudom, ez a hivatalos magyar megnevezése...
    Az egyszerhasználatos repülőgépekkel mi a baj? Számtalan ilyen volt és van...
  • [NST]Cifu
    Őszinte legyek? Ezen igazából meg sem lepődöm... :D
  • PrasCo
    18 db.

#ambasa: "Lehet, hogy tévedek, és úgy érzed hogy kötözködök veled, kérlek ne tedd, én úgy érzem jót vitatkozunk, hiszen te is rávilágitottál, amikor tévedtem. Remélem sikerült eloszlatnom ezt a félreértést, és valami más támával folytahatjuk eszmecseénket pro, vagy akár kontra."
    Dehogy is, emberek vagyunk, tévedhetünk, a történelem meg sűrűn olyan, hogy hiába beszélünk elvileg műszaki dolgokról, még így is sűrűn máshogy ismerjük. ...vagy épp sehogy sem ismerjük. Én is érdekességeket olvasni jöttem ide, és új dolgokat tanulni, de természetesen ha valamivel nem értek egyet, hát beleugatok. És vagy igazam lesz, vagy nem - de ha nincs (ami sűrűn előfordul), azt nem személyem elleni támadásnak veszem, hanem jogos kiigazításnak. :)

Abban pedig jobban nem is érthetnék egyet, hogy két harcjárművet nem lehet összehasonlítani így, "jobb-e, vagy sem". Egy harcjárművet lehet értékelni úgy, hogy feladatkörében, melyben bevetették, milyen eredményeket ért el, illetve hogy vált be. De így, hogy "jobb-e?" Kár volt rámozdulni erre a kérdésre, mert ezt csak hosszan taglalva lehet levezetni, és még úgy is csak úgy, hogy a kérdés nyitott marad.
    Nem jobb - más. :)
  • Punker
    nem a Párduc 2 soha nem készült el a párduc tovább fejlesztése lett volna mint a tigrisnek a királytigris.
  • Molnibalage
    Mi az a Panther II? Jagpanther? Jagdtiger? Még így soha nem halottam róla.
    Egyéként az összes Pz IV alázra szerlet cuccnak ilyen sok variációja volt. Sokszor alig van köztük eltérés. Meg hát a fronton is születtek barkácsművek..

Háború végefele sérült Tigrisekből csintálták a Sturmtigert. Volt is összevissza vagy 13 db belőle...
  • Beni521
    tetszik a kép, nem is tudtam h a Stugnak ilyen sok változata van. De a Tigris 2 változata az Ausf E és az Ausf H még nekem nem jön össze. Az E-t ismerem, az a legelterjettebb, arról van a legtöbb kép. De a H foglalkoztatna engem, mert arról csak annyit tudok mint a Panther II-ről (igaz arról azt se tudom h néz ki, tehát lehet a Panther II-ről képet felrakni).
  • Molnibalage
    Aranysasban én csak hordozókról szoktam olvasgatni, de már ott se nagyon, mert a hajózás átkerült a regimentbe. Az meg, hogy anyahajót ír modjuk egy szerző az nem minősíti az egész lapot, és néha mindkét szó előfordul a cikben. Gondolom azért amiért "cirkálórakétának" modják vagy "robotrepülőgépnek" a Tomahawk-ot és társait. A laikus is tudja elsőre, hogy miről van szó, mert ez ül a köztudatban, a buta híradókban is így modják a barmok. Mert cruise missile az irányíott lövedéket jelent.. A Tomahawk-ra szerintem a szép magyar megnevezés talán a manőverező szárnyasbomba. De még ez sem pontos, mert a bombának nincs hajtóműve. (robotrepülő meg nem lehet, mert csak egyszerhasználatos és cirkálórakéta sem, mert nem cirkál és nem rakétahajtóműve van..)
    Egyébként messze a legszínvonalasabb újságok a témában a társával együtt.
  • SZU
    Valahol láttam egy rajzolt paródia képet az igazi anyahajóról. A hajó fedélzetén volt két nagy csöcs! =)
  • SZU
    Ez ettől még igaz lehet, de akkoriban nem volt még fogalom a harckocsikra. S nem akarták a német hírszerzést odavonzani egy olyan névvel, hogy "antinémet fronttörő páncélozott ágyúnaszád". =)

Szal csak úgy hivatkoztak rájuk, hogy jönnek az üzemanyag tárolók a frontra. Ez már amerikai figyelmetlenség, hogy MBT-nek hívják az Ambramst. Bezzeg a németek új névvel illették, nemes egyszerűséggel panzer/páncélos.
  • kiskorúbézoltán #206
    Akarsz sírni ? Állítólag a ZMNE-en is anyahajót oktatnak ...
  • harcu
    "Harcunak: A számokat több helyről vettem, de elsősorban az Aranyasban megjelent Lánctalpas legendák sorozaból. A Sherman, T-34 és Tigrisa típussal foglalkozott a cikksorozat. "

Pontos és hiteles forrás. :) (Nem sikerült még a lelkükre beszélnem, hogy az anyahajó fogalmat hagyják már a fenébe, mert 85 éve nincs ilyen a tengereken, de nem értenek a szép szóból. Ha egy ennyire alapfogalommal bajaik vannak, akkor milyen lehet a szakmai megbízhatóságuk??? Mostanában nem is veszem, mert a szakmai része max 5%, a többi sztorizás, és abból is a gyengébb. Tegnap a kezembe akadt egy régi Háború és 49 év béke c. kiadvány 1994 augból, az utolsó szám. Mennyivel jobbak benne a cikkek, pedig az is Top Gun kiadvány volt (= Aranysas))
  • harcu
    Ahhoz képest, hogy egy modern Abrams megnevezése fő csata-üzemanyagtartály, eléggé muris.
  • SZU
    Végül is, ha úgy vesszük az első Mark I-es brit kávédarálók voltak egyedül a tankok. Hisz önjáró üzemanyag tartálynak álcázták őket (tanknak), amikor vitték legelőször a frontra. ;)
  • Molnibalage
    Nem tank, rohamlöveg vagy páncélvadász verziótól függően. Szokták önjáró lövegnek is hívni. Azért van ez a fogalomzavar, mert kezdetben inkább egy tarck volt benne, de később pánxéltörö löveg került beépítésre. (Asszem 75 mm-es)

A tank szót is utálom. A laikusok hívank minden guruló vasdarabot tanknak. A harckocsi a szép megnevezés szerintem. Nem kötekedés, de egyszerűen zavar.
  • Sir Quno Jedi
    denemtank
  • Realtibi
    Stug a kedvenc tankom
    thx
  • Molnibalage
    Ezt pontosan tudtam, de azért hasznos leírni, hogy más is tudja. :)

Harcunak: A számokat több helyről vettem, de elsősorban az Aranyasban megjelent Lánctalpas legendák sorozaból. A Sherman, T-34 és Tigrisa típussal foglalkozott a cikksorozat.
  • kiskorúbézoltán #198
  • Mersant
    valamint ittangolul tudoknak, + eredeti kézikönyvek pl. Tiger
  • kiskorúbézoltán #196
  • Mersant
    akit érdekel a német páncélosok összes adata és tud németül az látogasson el ide
  • kiskorúbézoltán #194
  • harcu
    "Egyébként tényleg sokan abban a hitbe élnek, hogy húúú, de mennyi tigris volt.
    Pedig hát a Tiger I -ből készült 1355 a Tiger II -ből meg 497."

Na ja, közben meg Shermanből 30-40 ezer, T-34-esből is hasonló mennyiség. A németeknél az összes legyártott páncélos mennyisége 1933-tól 1945-ig a Pz I-től a Tiger II-ig, beleértve a rohamlövegeket, önjáró lövegeket, vadászpáncélosokat, páncélvadászokat, stb., nem volt annyi, mint a szovjeteknél egyedül a T-34-es gyártása a háború alatt.
  • harcu
    "Egy Stug IV-es tank valóban "izgi" lehet ... "

Harckocsi???? :)
  • harcu
    "Pz-IV-ből 20000 felett készült..."

Legyen 10.000 és megegyezünk. :)