430
A II. Világháború híres harckocsiai
  • Beni521
    a magyarok tudtak egy kiváló tankot építeni a 2. Világháborúban egyáltalán?
  • harcu
    Vékony volt a páncélzat, a törzset és a tornyot szegecselték, gyenge volt a motor, a felfüggesztés nem bírta a tömeget, a megbízhatósággal gondok voltak, ráadásul erősen túlterhelt volt a rövid 75-ös löveg miatt is. A páncélzat megerősítése + a nagyobb löveg miatt még tovább növekedett volna a tömeg, csökkent volna az amúgy sem legendás saras terepen mutatott terepjáró képessége...
  • Beni521
    hosszú 75 mm-es löveggel már talán lehetett volna vmit kezdeni
  • Beni521
    kár
  • harcu
    A Turánt szerelték 40 mm-es Bofors löveggel (I) és 75 mm-es rövidcsövűvel (II), a 75 mm-es hosszúcsövű löveg csak terv maradt.
  • Beni521
    ahogy jobban elnézem a képet: csak a rövid ágyúcső nem tetszik benne
  • Beni521
    a Turan II külsőleg még szép is. De milyen volt a kalibere?
  • ambasa
    Ez lemardt, bár ez makettező szemszögből van:

Haditecnika 2002/1 87.o.
  • ambasa
    A Tasról bővebben:

Militaria Modell 1992/5 17.o.
    Haditechnika 1993/1 39.o.
    Haditechnika 2006/ jul-aug 86.o
  • Punker
    nekem 1 ezer éves modell és makett újságban van 1 kevés info, ha találsz valamit oszd meg velünk :)
  • PrasCo
    Ilyesmire gondoltam, köszönöm!
  • TBalazs
    Keresd a mostani Haditechnikát (2006/4). A Tas tervezőjének fia írt cikket a harckocsiról (lesz még több része is).
  • PrasCo
    Nem is könyvet kértem senkitől.
  • Punker
    gyártás elött lebombázták a gyárat a prototipus is oda veszett szal túl sok info nem lesz.
  • fonak
    A II. vh legjobb tankja akkor is a Panther volt, különösen ha a már sorozatgyártásra nem került Panther II-re gondolunk, aminek már éjjellátója is volt többek között...
  • Beni521
    Valakit érdekel a Sherman Firefly? Tudtátok h milyen sok változata volt? Ha nem klikk ide!
  • Beni521
    Nekem közepes tank kategóriában a Sherman Firefly ill. a T-34 a kedvencem
  • PrasCo
    Értem. :\ Mondjuk nem meglepő, nem jutottak el túl messzire vele, csak érdekelt volna, hátha valakinek... sosem lehet tudni. =)
  • [NST]Cifu
    Amit egy egy sima Google keresés nem dob ki? Egy pár éve ha jól rémlik a Haditechnika újságban volt róluk egy kis szemezet, de az sem volt túl sok.
  • PrasCo
    Ömm, kis hazánk... jogos! =)

Tényleg, a Tas-ról nincsenek valakinek normális infói?
  • Seaweed
    nah szal akkor:

38M Toldi:

Turan I:

Turan II:

Turan III:

• PrasCo
    Szomorú egyébként, hogy nagyon sokan csak Tigriseznek, és nagyvasaznak, pedig van egy olyan pszichiátriai eset-beütésem, hogy bár tisztelem és becsülöm a "nagyokat", és sok "kedvenc" is van belőlük (már ha lehet ezt mondani harckocsiról), de az én szívem csücske a kis kávédarálók, és azok korszakai.

Például itt az én egyik személyes kedvenc hullajelöltem, a T-36 kétéltű ún. "Tankette", egy szál géppuskával, kétfős kezelőszemélyzettel.

(sajnos jobb képet nem tudtam fellelni szegénykémről)
    Na, EZZEL bátorság nekimenni a német arcvonalnak...

De ugyanilyen érdekes Ivánék másik véglete, mondjuk a T-28-as, ami úgy öt toronnyal és ebből eredő igen komoly tűzvezetési nehézségekkel indult neki a háborúnak. A puszta tűzerőre építő elgondolás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

(hihetetlen, hogy ennyire nem köp még a Google sem képet semmi értelmes dologról...)

De érdemes egy pillantást vetnünki a másik kiskedvencemre (valahogy ez amolyan annyira szánom, hogy már szeretem-szindróma lehet nálam), a T-26-as szériára, mely a T-34 előtt gyakorlatilag a szovjet páncéloserők gerincét képezte, rengeteg alvariánssal. Eleinte még dupla géppuskástornyokkal, később egyre erősödő fegyverzettel és finomodó újításokkal, bár esküdni nem mernék rá, de talán még lángszórós változat is készült belőle (vagy csak az OT-széria kavar be?)

Fontos megjegyezni, hogy bár a T-34-esek árnyékában ezt a típust szinte "figyelmen kívül hagyták" és hagyjuk ma is, azért a korai Pz III.-asok és IV.-esek korántsem voltak a 45mm-es harcokcsiágyú számára leküzdhetetlenek, csakhogy a T-26-os maga is "papírtank" volt. A német és az orosz optika között pedig van azért különbség...

Még említésre méltó a BT-sorozat, amely a szovjetek "gyorsharckocsijai", függetlenül attól, hogy milyen relatív, és egyátalában böszme egy kifejezés ez. Lánctalpát ledobva több, mint 80km/h-s sebességgel tudott haladni, és szintén sok alvariáns megszületését élte meg, végsősoron tekinthetünk rá a T-26 és a T-34 között egyfajta "hiányzó láncszem"-ként. Még éppen csak nyomokban, de már kezdünk eljutni a kis fémdobozoktól a modern MBT alapelvét lefektető T-34-es három fő szempontot (tűzerő, páncélvédettség, mozgékonyság) figyelembe vevő kialakításához, érdemes megfigyelni például a nagyméretű futógörgők alkalmazását (kiiktatva ezzel a korai típusok csaknem mindegyikére jellemző felső görgősort), a már úgy-ahogy döntött páncéllemezt (a németek még a Tigrisnél sem jutottak el idáig! Inkább a gyártási szempontokat vették figyelembe, és vastagítottak) és a kor igényeinek megfelelő 45mm-es páncéltörő löveget a toronyban.

BT-7-es. Már-már kész, modern értelemben vett "harckocsi".

BT-7-es egy szebb ugratás pillanatában.
  • Beni521
    na ezt is elszúrtam: fáradt vok, karate övveizsgáról jövök nem tehetek róla
  • Beni521
    Nekem van egy Revell Challenger 1-em van. 3 nap alatt raktam össze
  • Beni521
    sztem azért szép munka
  • Seaweed
    "a Legokról vélemény?"

Inkabb nem mondok..az ovibol mar regen kinottem...
  • DJ Skyline
    én egy makett magazinban olvastam róluk régebben! [makettezik]
    árak is voltak ott,de most nem tudom melyik számban volt benne! jópofák,de inkább a makett! :D mint pl a #99-ben!
  • Beni521
    150 és 75? nem semmi. a Legokról vélemény?
  • PrasCo
    ...azért így utólag vicces belegondolni, hogy úgy '39-40 tájékán egyedül az a 75-ös már maga elég tisztességes főfegyverzet lett volna. :D
  • PrasCo
    Minek, a Mausnak? Úgy rémlik, egy 150mm-es és egy 75mm-es.
  • DJ Skyline
    #107 / maus link, ott levan írva,csak most nem működik a wiki!
  • Beni521
    és milyen kaliberű a lövege?
  • Beni521
    melyik?
  • [NST]Cifu
    LoL, sorry. :D
  • Seaweed
    #26 a kep linke meg nem jo
  • [NST]Cifu
    Az első prototípus (amely csak fa tornyot kapott) teste a második típus tornyával (amely Berlin felé haladva lerobbant, és a személyzete felrobbantotta) ma is látható Kubinkában.
  • a_n_d_r_e_w
    Az egyiket állítólag látták harc közben mikor védte a gyárat, ahol összerakták.
  • Beni521
    na jó még 1 ráadás:

• Beni521
    no ezeket a tehetségeket nézzétek:

Még több itt:brickmania
  • Beni521
    én csodálkozok h még van mert összesen volt 18, ha lejjebb görgetsz láthatsz mindkettőről képet