199
-
#119 1. Ez egy kifejezés. Kb. annyit tesz, hogy "nagy utazgató", "sokat látott utazó", "bejárta már a fél világot", ilyesmi...
Ebben az estben pl.: (ha olyan közeli viszonyban vannak, hogy a magyarban tegeződnének...)
- Hát ide figyelj, Foscarelli. Mint sokat látott utazó, állítom neked, hogy a kütahyai cserepek a legcsodálatosabbak egész Törökország szerte!
- Én meg azt mondom, hogy az izniki zománcozott cserepek az Ottomán Birodalom legrégebbi és legszebb cserepei!
- Nos minden bizonnyal azok is lenyűgözőek, de a kütahyaiak szebbek! Biztosra veszem, hogy az itteni bazárban is kaphatóak, ami bizonyítaná az igazamat!
(A tegeződést szvsz nem lehet eldönteni az angolban csupán abból, hogy a keresztnevükön szólítják-e egymást az emberek! Ha a megszólításban ott van a Mr, Mrs, Miss, Ms, Sir, stb. akkor biztos, hogy nem tegezik egymást - pontosabban fogalmazva, akkor nemigen fordítható a párbeszéd tegeződő formában...azonban vezetéknév használat mellett is lehetnek tegeződő viszonyban - a magyar nyelv szempontjából - a párbeszéd résztvevői - ezt mindig az adott körülmények alapján kell mérlegelni: hogy az adott szituációban, adott korban, adott emberek a MAGYAR NYELVBEN tegeződnének-e...
Pl. az X-aktákban sem szólították egymást soha keresztnevükön az ügynökök, de mégis a magyar nyelvben nagyon hülyén hangzott volna két ilyen közeli munkatárs magázódása...ellenpélda pl. a német Siska - a Derrickhez hasonló - tv sorozat. A németben ugye kicsit "szigorúbb" a tegeződés-magázódás, mégis tegeződve kellett volna magyarra fordítani a főnök Siska és a közeli munkatársa párbeszédeit. Ennek ellenére magázódva fordították, ami szerintem nagyon hülyén hangzott a sorozatban. Gondoljunk csak bele, mennyire elképzelhetetlen a magyarban, hogy egy zsernyák a régóta meglévő állandó társát magázza lol...:D)
2. Fogalmam sincs... -
ricky #118 :DD -
#117 Nekem már asszem nem lesz túl nehéz a játék, mert olyan jó tippeket adtok itt :-) -
flashh #116 MEGVAN: Ne a 60 hoz tekerjétek,hanem a nullától kiindulva 6 kattintás balra,aztán komplett kört ugyanide jobbra,és újra komplett kör balra:)
:DD -
flashh #115 A külföldi fórumokon is ezt kérdezik sokan,nem tudják ők sem kinyitni.... -
flashh #114 Azt is tudom hogy balra-jobbra-balra a 6-ig,de hiába:( -
flashh #113 Sziasztok.Segitsetek kicsit.A széfnél elakadtam.Tudom,hogy 666 a kód,de akárhogyan tekergetem,nem nyilik ki a széf...Légyszi segitsen valaki! -
ricky #112 Még lenne 2 kérdésem :) :
1.
- Now see here, Foscarelli, I've done my fair share of traveling. I'll tell you Kütahya tiles are the finest made in Turkey!"
- And I tell you it is the enamelled tiles from Iznik! These are the oldest and the most beautiful of the Ottoman Empire!
- "Well, they are quite impressive to be sure, but the Kütahya tiles are more beautiful! I'm sure there are examples sold here in this bazaar that would prove my point!"
Ebből a szövegből amit félkövérrel írtam az mitjelent? Mert a cseréptálakohz sehogy nem illik.
2.
Van egy szöveg, ami nekem nem jön be a játékban. Azt meg tudom valahol nézni, h mikor kellene annak jönnie? -
ricky #111 nem volt nagy szám, leaglábbis nekem nem tetszett. Már a közepén lehetett tudni, h mi lesz... -
#110 Bammeg láttam a kiírást a TXT-n, de elfelejtettem beállítani a videót. :( -
ricky #109 csak ahogy fordítom, úgy nem mindig jut eszembe a megfelelő magyar szó, ha átolvasom az egészet magyarul, úgy kijavítom... -
ricky #108 ok, még javítgatok majd az egész szövegen, csak úgy egyszerübb, ha magyar az egész és úgy olvasom át... -
#107 Vétettél pár hibát.
Ja, és nem árt kicsit "dramatizálni" a szövegen. (az angol túl egyszerű, a magyar sokkal több árnyalatot kínál!)
- Monsieur Poirot, állok teljességgel a szolgálatára!
- Ön ismeri Poirot-t?
- Ó, ki ne ismerné a világ leghíresebb magándetektívét?
- Ön végtelenül kedves, Mademoiselle!
- Különös szenvedéllyel viseltetek a bűntények iránt!
- Remélem a bűnesetek tanulmányozása-, és nem az elkövetése iránt...
- Ó, természetesen a bűnesetek felderítése izgat! A nyomok-bizonyítékok begyűjtése, a gyanúsítottak kikérdezése!
- Egyszóval amit az amerikaiak "utánmenésnek" hívnak...
- Azt hiszem, inkább "utánajárásnak" mondják... -
ricky #106 lassan kész leszek az első részével, akkor azt majd felteszem vhova, h megnézzétek milyen! -
ricky #105 jó, oké... :) thx -
#104 Nem. Mivel itt az "utánajárás"-ról van szó, azt pedig csak a "legwork" jelenti. -
ricky #103 de úgy meg nem lesz jó a szöveg... -
ricky #102 de utánanéztem, és a footworkot egy csomó helyen megtaláltam, a legwork-öt meg sehol, szóval szerintemm a footwork a helyes... -
ricky #101 - Monsieur Poirot, I place myself entirely at your service
- You know Poirot?
- Who would not recognize the most famous detective in the world?
- "You are very kind, Mademoiselle!"
- I have a passion for crime!
- You enjoy the study of it I hope? Not the committing?
- "Oh! The study! The gathering of clues, the questioning of uspects!"
- Merely what the Americans call the footwork--
- "Legwork I believe, Monsieur." -
#100 Megkaphatnám az eredeti angol szövegkörnyezetet is? :)
(amúgy az eddigiek alapján pl.:
-Ez az, amit az amerikaiak "utánmenésnek" hívnak.
-Azt hiszem, inkább "utánajárásnak"...) -
ricky #99 - Monsieur Poirot, állok szolgálatára.
- Ismeri Poirot-t?
- Ki ne ismerné a világ leghíresebb magánnyomozóját?
- "Maga nagyon kedves, Mademoiselle!"
- Szenvedélyt érzek a büntények iránt!
- Remélem a tudományág tetszett... Nem a gyakorlat...
- "Oh! A tudomány! A bünjelek keresése, a gyanusítottak kikérdezése!"
- Csupán amit az amerikaiak lábmunkának hívnak--
- "Legwork szerintem, Monsieur." -
#98 Az a helyes biológiai meghatározás, de ő nem úgy használja. :) (kis szürke agysejtecskék...) -
#97 Már megint csak egy mondatot emelsz ki. Írd le a pontos szituációt, és adj szövegkörnyezetet!
"Lábmunkáról" vagy "utánajárásról" van szó??? (esetleg mindkettőről...) -
ricky #96 vagy inkább szürkeállomány! :) -
ricky #95 Van az a rész, ahol a nő meg Poirot beszélget a vonat előtt.
Egyszer csak azt mondja Poirot, h ez az amit az amerikaiak FOOTWORKnek hívnak. Erre a nő: Legwork, I beleive.
Hogy írjam ezt le, h legyen valami különbség??
Meg a little gray cells jó lesz úgy hogy kis szürke agysejtek? Mert belenéztem pár filmbe és máshogy szokta mondani mindig, de ezt hallottam a legtöbbször! -
ricky #94 Agatha Christie: Gyöngyöző cián -
#93 Ma is lesz egy Agatha Christie film az M1-en 22:30-kor. :) -
#92 Ezek is nagyon jók, tudom ajánlani. Talán amik egy kicsit gyengébbek, azok Az álom és a Hihetetlen rablás. -
#91 Szvsz a sorozatok is jók és a Sherlock sorozat is! -
ricky #90 Ezekre gondoltam:
1. csomag
2. csomag
3. csomag
4. csomag
5. csomag
6. csomag -
#89 Amit mondtok, az igaz, de ezek voltak a legviccesebb Poirot-filmek.
Lehet egyébként, hogy 1-2 DVD-t én is rendelek majd, de már az összes filmet láttam sajnos ezek közül. -
ricky #88 hát igen, az a sorozat, az olyan volt, h az 5rész utűn, már majdnem mindenhol tudtam ki a gyilkos, meg hát nem volt valami nagy nyomozás benne... -
#87 Azt a " Poirot ritkán sherlockos" t a színvonalra értettem. Amúgy!! -
#86 Hát egyrészt a Poirot nem szar, ráadásul nem David Suchet-vel, másrészt a Poirot ritkán sherlockos :-)
Most ezeket találtam. Ezek közül a Cipruskoporsó, a Hétvégi gyilkosság, az Öt kismalac és a Halál a níluson teljesen új filmek, a megjelenés előtt készült.
A többit viszont mintha már a 90-es évek közepén is meg lehetett volna venni videón, ezekről nem tudom, hogy újonnan leforgatták őket, vagy csak felújították és DVD-n kiadták. -
#85 Ha jól tudom, a Napi Ászhoz a 89-90-es évjáratú David Suchet-Hugh Fraser-Philip Jackson-féle sorozat részeit adták.
Ezek nagyon jópofák voltak, bár nem túl izgalmasak.
Volt egy olyan sorozat is '90-95 között, ami 90 perces részekből álltak és a fenti színészek játszottak benne, ezek is nagyon jók, illetve most az új sorozat, amiről már ejtettem szót. -
ricky #84 ami volt mellette azok az 50 percesek... de most már 3 alakalommal is megjelent dvd 4 vagy 5 film, azaz kb 15. :) -
#83 De ezek a rendes filmek, 100 valahány percesek, vagy csak az 50 perces, Viasat 3-on is menő Sherlock -os szarok? -
ricky #82 Nyáron a Napi Ász mellé adták a Poirot-collection. Megvettem mindet és meg is néztem. Egész jók voltak, bár a rendes filmek jobbak és bonyolultabbak... -
#81 Ezek tök jók, mindig nézem, ha tudom, hogy lesz, csak a múltkorin elaludtam sajnos.
De holnap lesz a Poirot: Az ijedt szemű lány(Murder on the Links)angol krimi, 105 perc, 1995. Ebbe is David Suchet játszik.
Csak össze vissza adják a különböző csatornákon, így nehéz értesülni, mikor lesz és hol.
Ez pl. itt lesz: DUNA II. AUTONÓMIA
Sose néztem még egy ms-ot se. De ezt megnézem. Tök véletlenül láttam, hogy lesz a film.
Engem nagyon érdekelne az összes rész.
-
#80 Ez egy nagyon komolytalan darab, volt szerencsém látni a TV2-n még pár éve szinkronosan.
A színész nagydarab, holott Poirot Agatha Christie szavai szerint is apró belga.
Másrészt ha jól emlékszem, ez egy modern feldolgozás, bár erre nem tudnék megesküdni.
Az új Poirot-sorozatban már David Suchet játszik, ezeket tudtommal 2003-2004 óta forgatják, és a következő regényeket dolgozzák fel:
Cipruskoporsó, Halál a níluson, Hétvégi gyilkosság, Öt kismalac, Temetni veszélyes, A kék vonat, és a múlt szombati film, amit 21:15-től adtak az mtv1-en.