Agatha Christie: Murder on the Orient Express (Gyilkosság az Orient Express-en)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

nem adtam fel, csak a héten pesten voltam, jövõ héten meg 6 vizsgám lesz, csak utána tudom folytatni...

Persze, hogy tudtam! Csak nem sejtettem...

hykao
Na, hogy állsz? Remélem nem adtad fel!
kirol
Hát a "tegnapi" dologkat már nem tudom "ma" megnézni sajnos.

tegnap volt a tv2-n Halál a Níluson...
hykao
M1-en és a Duna TV-n szokott mostanában...
kirol
Mostanság nem lesz valamelyik adón AC-s film?

hykao
Gondolom majd igen...ha kész lesz...
le lehet a magyarosítást szedni valahonnan?
hát õõõõ... nem netrõl szedtem. Majd késöbb megkeres vagy felteszem vhova...

kirol
Linkeld már be ezt a betûtípust, légyszi!

oks, meglesz, az már részlet kérdés 😊 az grafikában otthon vagyok... 😊

hykao
Fasza, de "túljárhat" szvsz egy szó, illetve varázsolj ékezeteket utólag a betûkre! 😊
kirol
Nagyon király.

Találtam egy olyan betûtípust, mintha újságból vágták volna ki a betûket.

oks, köszi! 😊

hykao
Akkor jól gondoltam. Az ott egy kötõjel, a szó: "double-cross".
Ez az:

De tényleg lehet, hogy kötõjel! 😊

hykao
Biztos, hogy így van??? Itt valami zavaros! Nem double-cross az a szó? Szal a pont helyett nem kötõjel van véletlenül??? Mert úgy lenne értelmes! Ha úgy van, akkor pl:
"Azt hitte túljárhat az eszünkön és megúszhatja, amit tett? Soha! Már a nyomában vagyunk, Ratchett! Nem menekülhet!"

2: pl: "Ki fogjuk csinálni, Ratchett! Hamarosan! Nem ússza meg, felfogta!?"
Nem, ezeket a titkárja táskájban találom (ha jól emlékszem), meg van még egyharmadik is, amit elégettek és a kalaptartókkal el elhet egyszer olvasni, de azon csak a Daisy Armstrong neve van, aki miatt megölték, mert Ratchett ölte meg Daisy-t...

(De a filmben lehet, h megmutatja neki...)

hykao
Akkor mesélj nekem kicsit a szituációról, mert már nem emlékszem a filmre pontosan. Ez az a csóka akit kinyírnak? Ezekerõl beszél (mutatja meg) Poirot-nak, amikor fel akarja bérelni testõrnek? Ilyesmi?
Ehhez nincs szövegkörnyezett. Mr Rachett kapta ezeket a fenyegetõleveleket. Ennyi az össz szöveg a képeken...

hykao
Én még mindig nem mélyedtem el a játékban. Úgyhogy légyszíves: szövegkörnyezet! és ki írja kinek vagy most mi van? 😊
Van ez a 2 zsaroló levél. Ebben még tudnál segíteni? 😊

1:

Thought you'd double. Cross us and get away with it did you? Not on your life. We're out to get you, Ratchett, and we will get you!

2:

We're going to take you for a ride, Ratchett. Some time soon. We're going to get you, see?

azért, mert a regényben is úgy van, hogy eldönthetik hogy az igazat mondják-e el a rendõrségnek, azaz, hogy mindenki gyilkos vagy pedig azt a verziót, hogy valaki felöltözött kalauznak, megülte a férfit és leszállt a vonatról és eltünt...

Taranov
Teljesen igazad van a tegezést-magázást illetõen, de a német példára azt mondom, hogy elképzelhetõ szabadfordítás és szorosan az eredeti szöveghez igazodó fordítás, és ilyen esetben az elõbbi szerencsésebb, bár általánosságban errõl fölösleges beszélni.
A Poirot-történetek esetében viszont azt is figyelembe kell venni, hogy Poirot stílusához jobban illik a magázás (lásd Poirot-t, Hastingset, Jappet és Miss Lemont a szinkronizált Poirot-filmekben), illetve kevésbé fordult elõ akkoriban az, hogy fiatal idõsebbet tegezett, vagy férfi nõt tegezett.

A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.

Taranov
Én csak azt nem értem, hogy miért mondják, hogy a befejezés változó és a játékostól függ, miközben mindenki ismeri a regény végét.

A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.

Nah végigvittem... Kár, hogy olyan történet volt amit már ismertem, lehet ha valami új akkor nehezebb lett volna (pl:kalaptartók-égetr papír...). De azért tetszett! 😊

Feltettem ide 43 képet. (Fordított sorrendben vannak, mint ahogy a játékban jön)

Még van egy-kettõn kisebb hiba, azokat próbálom kijavítani a szövegben...

Tegnap csináltam pár képet, mindjárt feltöltöm õket!!!

😊 köszi szépen!

hykao
1. Ez egy kifejezés. Kb. annyit tesz, hogy "nagy utazgató", "sokat látott utazó", "bejárta már a fél világot", ilyesmi...
Ebben az estben pl.: (ha olyan közeli viszonyban vannak, hogy a magyarban tegezõdnének...)
- Hát ide figyelj, Foscarelli. Mint sokat látott utazó, állítom neked, hogy a kütahyai cserepek a legcsodálatosabbak egész Törökország szerte!
- Én meg azt mondom, hogy az izniki zománcozott cserepek az Ottomán Birodalom legrégebbi és legszebb cserepei!
- Nos minden bizonnyal azok is lenyûgözõek, de a kütahyaiak szebbek! Biztosra veszem, hogy az itteni bazárban is kaphatóak, ami bizonyítaná az igazamat!

(A tegezõdést szvsz nem lehet eldönteni az angolban csupán abból, hogy a keresztnevükön szólítják-e egymást az emberek! Ha a megszólításban ott van a Mr, Mrs, Miss, Ms, Sir, stb. akkor biztos, hogy nem tegezik egymást - pontosabban fogalmazva, akkor nemigen fordítható a párbeszéd tegezõdõ formában...azonban vezetéknév használat mellett is lehetnek tegezõdõ viszonyban - a magyar nyelv szempontjából - a párbeszéd résztvevõi - ezt mindig az adott körülmények alapján kell mérlegelni: hogy az adott szituációban, adott korban, adott emberek a MAGYAR NYELVBEN tegezõdnének-e...
Pl. az X-aktákban sem szólították egymást soha keresztnevükön az ügynökök, de mégis a magyar nyelvben nagyon hülyén hangzott volna két ilyen közeli munkatárs magázódása...ellenpélda pl. a német Siska - a Derrickhez hasonló - tv sorozat. A németben ugye kicsit "szigorúbb" a tegezõdés-magázódás, mégis tegezõdve kellett volna magyarra fordítani a fõnök Siska és a közeli munkatársa párbeszédeit. Ennek ellenére magázódva fordították, ami szerintem nagyon hülyén hangzott a sorozatban. Gondoljunk csak bele, mennyire elképzelhetetlen a magyarban, hogy egy zsernyák a régóta meglévõ állandó társát magázza lol...😄)

2. Fogalmam sincs...
😄D

Taranov
Nekem már asszem nem lesz túl nehéz a játék, mert olyan jó tippeket adtok itt :-)

MEGVAN: Ne a 60 hoz tekerjétek,hanem a nullától kiindulva 6 kattintás balra,aztán komplett kört ugyanide jobbra,és újra komplett kör balra😊
😄D
A külföldi fórumokon is ezt kérdezik sokan,nem tudják õk sem kinyitni....
Azt is tudom hogy balra-jobbra-balra a 6-ig,de hiába😞
Sziasztok.Segitsetek kicsit.A széfnél elakadtam.Tudom,hogy 666 a kód,de akárhogyan tekergetem,nem nyilik ki a széf...Légyszi segitsen valaki!
Még lenne 2 kérdésem 😊 :

1.

- Now see here, Foscarelli, I've done my fair share of traveling. I'll tell you Kütahya tiles are the finest made in Turkey!"
- And I tell you it is the enamelled tiles from Iznik! These are the oldest and the most beautiful of the Ottoman Empire!
- "Well, they are quite impressive to be sure, but the Kütahya tiles are more beautiful! I'm sure there are examples sold here in this bazaar that would prove my point!"

Ebbõl a szövegbõl amit félkövérrel írtam az mitjelent? Mert a cseréptálakohz sehogy nem illik.

2.

Van egy szöveg, ami nekem nem jön be a játékban. Azt meg tudom valahol nézni, h mikor kellene annak jönnie?

nem volt nagy szám, leaglábbis nekem nem tetszett. Már a közepén lehetett tudni, h mi lesz...

kirol
Bammeg láttam a kiírást a TXT-n, de elfelejtettem beállítani a videót. 😞

csak ahogy fordítom, úgy nem mindig jut eszembe a megfelelõ magyar szó, ha átolvasom az egészet magyarul, úgy kijavítom...

ok, még javítgatok majd az egész szövegen, csak úgy egyszerübb, ha magyar az egész és úgy olvasom át...

hykao
Vétettél pár hibát.
Ja, és nem árt kicsit "dramatizálni" a szövegen. (az angol túl egyszerû, a magyar sokkal több árnyalatot kínál!)

- Monsieur Poirot, állok teljességgel a szolgálatára!
- Ön ismeri Poirot-t?
- Ó, ki ne ismerné a világ leghíresebb magándetektívét?
- Ön végtelenül kedves, Mademoiselle!
- Különös szenvedéllyel viseltetek a bûntények iránt!
- Remélem a bûnesetek tanulmányozása-, és nem az elkövetése iránt...
- Ó, természetesen a bûnesetek felderítése izgat! A nyomok-bizonyítékok begyûjtése, a gyanúsítottak kikérdezése!
- Egyszóval amit az amerikaiak "utánmenésnek" hívnak...
- Azt hiszem, inkább "utánajárásnak" mondják...
lassan kész leszek az elsõ részével, akkor azt majd felteszem vhova, h megnézzétek milyen!

jó, oké... 😊 thx

hykao
Nem. Mivel itt az "utánajárás"-ról van szó, azt pedig csak a "legwork" jelenti.
de úgy meg nem lesz jó a szöveg...

de utánanéztem, és a footworkot egy csomó helyen megtaláltam, a legwork-öt meg sehol, szóval szerintemm a footwork a helyes...

- Monsieur Poirot, I place myself entirely at your service
- You know Poirot?
- Who would not recognize the most famous detective in the world?
- "You are very kind, Mademoiselle!"
- I have a passion for crime!
- You enjoy the study of it I hope? Not the committing?
- "Oh! The study! The gathering of clues, the questioning of uspects!"
- Merely what the Americans call the footwork--
- "Legwork I believe, Monsieur."

hykao
Megkaphatnám az eredeti angol szövegkörnyezetet is? 😊

(amúgy az eddigiek alapján pl.:
-Ez az, amit az amerikaiak "utánmenésnek" hívnak.
-Azt hiszem, inkább "utánajárásnak"...)