Fizetős lesz a felsőoktatás?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
justin, ez nem pótvizsga dij 😊 Ez pénzbüntetés arra az esetre, ha túl sok kreditet veszel fel 😊
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
no, és még mit találnak ki?
Két napban vehettük fel az indexet. Az egyik nap ebbõl csak 9-tól 11-ig voltak nyitva. Ha valaki nem ért rá ilyenkor felvenni, már csak 2000 forintért veheti fel. Mert? Rohadt nagy problémát okozunk azzal a tanulmányisnak, hogy be kell nyúlnia a fiókjában a rohadt kis leckekönyvért?!!!!
Ohh, ha a tanár valamit elír, és mi nem vesszük észre, de úgy adjuk le az indexet, újabb 2000 forintot kell fizetnünk. Minden egyes hibáért!
És persze mindenki elsõre levizsgázik a 7-8-9-10 vizsgájából, melyek között még ütközés is akad, ugye? Ha nem, akkor minden egyes új vizsgáért 2000 forintot kell fizetni.
Nézzük scak. A legeslegrosszabb esetben, 7 vizsgám van, mindegyikbõl még kétszer megyek mert megbukom. Az 7*2*2ezer, azaz 28 ezer forint! 28 ezer forintomba is kerülhet a vizsgaidõszak.
De legyünk optimisták, talán egy 10 ezressel simán meguszom.
Jó hogy eltörölték a kreditelmaradás utáni fizetést, most igy legalább mindenki szop (és tisztelettel vegyített irigykedés azokfelé akik nem!)!
Persze még nem számítottam a koleszt (/albérlet), oda-vissza felutazás, ruha-kaja, könyvek, jegyzetek, nyomtatások.. és végül az idegösszeroppanás miatt kapott kezelés költségei 😊
Örülök hogy neked sikerült mindig minden vacak, ami kellett a pályádhoz!
Egyetérteni meg természetesen nem kell velem, nem is azért irogattam amit. ;P
Miért van a Coca-Colás napocskán napszemüveg?Mi süt a szemébe??
R U Ready?!?!? ...broken soul...
- A kormányzatnak nem csak a saját programját kell végrehajtani, hanem reagálni kell a társadalmi igényekre is. Mi egy valódi társadalmi igényt kívánunk megjeleníteni, erre a kormánynak lépnie kell.
- És ha mégsem történik semmi?
- Mi kitartunk céljaink mellett; a demonstrációt követõen adott esetben nem zárkózunk el a 95-ös tandíjtüntetés hagyományainak (sátorozás, állandó jelenlét) felelevenítése ellen sem."
Látod, így is hozzá lehet állni a dolgokhoz ;P
Két oldalt ajánlok:
HÖOK weboldala
A tandíj bevezetése ellen tiltakozó oldalacska
Az alternatíva javaslatok, vélemények pedig:
A kormány érve, a diákok ellenérvei
Ez maga az alternatívák, melyet a kormány is megkapott hivatalosan is
Mindjárt elolvasom, de azt hiszem ez ugyanaz
2010 VB és klubtermékek: http://kep.tar.hu/lonsdaleshop/50636453#2
A tüntetés pedig én mondom ott lesz 😊 Mert nem mindenki úgy áll hozzá hogy "semmi sem lesz ki se megyek".
BADE: mi visszük a gyaktanárunkat is magunkkal 😛
2010 VB és klubtermékek: http://kep.tar.hu/lonsdaleshop/50636453#2
Zénó, a NEMZETI NINJA! http://ninja.freeblog.hu/ Saját, napi frissítésű, kézzel rajzolt képregényblog!
Zénó, a NEMZETI NINJA! http://ninja.freeblog.hu/ Saját, napi frissítésű, kézzel rajzolt képregényblog!
Ha oly könnyü lenne 100 ezer forintot egy hónap alatt összeszedni, akkor nem lennének hajléktalanok, és biza a minimálbér sem 50 ezernél lenne meghúzva.
örülj neki, hogy te megtudod keresni 😉
Egyetemista is vagyok, ugyanakkor nem tartom magam túlságosan okosnak, ellenben elég lusta vagyok. 😄
Ha én képes vagyok rá, akkor aki nem pont szar le mindent, hozzám hasonlóan, az plána képes rá.
A lényeg nem is ez, hanem hogy a "bukdácsolóknak" van abból elég hátrányuk, hogy nem úgy megy az egyetem nekik, ahogy annak mennie kéne. Még mielõtt vki kijelenti hogy "tanulni kéne", leírom hogy nagyon ritka az az ember aki évekig csinálja az egyetemet csak azért hogy legyen diákja pl, és közben magasról tesz a tanulásra.
Mi van? 😄
Attól még, hogy alkotmányellenes, amíg hatályban volt, joggal szedték, tehát náluk maradhat, nem?
Nálunk (ELTE TTK) 23 volt.
Adott egy rendszer, ami szvsz is tényleg a mennyiséget és nem a minõséget szolgálja. Jogi egyetemen tanulok, nálunk átlagosan 250-300 elsõéves van (késõbb sokan feladják, elmennek, stb), de gondolom ez máshol is így van. Arról nem a hallgatók tehetnek, hogy ennyi az irányszám, és hogy az egyetemeknek/fõsuliknak érdekük hogy minél több embert vegyenek fel (fejkvóta). Viszont az intézmények döntõ többsége nincs felkészülve ennyi emberre (nálunk a legnagyobb elõadó például 180 személyes, és akkor még nem beszéltem arról, hogy szemináriumokon hány ember jut egy tanárra, mennyi értelme van így egyáltalán egy "kiscsoportos" foglalkozásnak), azaz magához az oktatáshoz nincs megfelelõ infrastruktúra és sok helyen kevés az oktató. Ez az egyik.
A másik probléma, ami gondolom másokat is érzékenyen érint, a tanerõ: már régen be kellett volna vezetni, hogy a hallgatók osztályozhassák a profokat, és azok eszerint kapjanak juttatásokat (vagy akár eszerint kapják a fizetésüket). Ezzel a rendszerrel ki lehetne szûrni azokat az oktatókat, akik puszta élvezetbõl vágnak ki embereket, akiknél a bukási ráta 90%-os, aki vizsga közben úgy hozzávágja a hallgatóhoz az indexét hogy annak felreped a szemöldöke (nem városi legenda, higgyétek el), aki államvizsgán kiküldi a többi tanárt miután a jelenléti ívet aláíratta velük (és ezzel okirat-hamisítást követ el mellékesen) és így a diákkal kettesben marad.. elárulom nem azért hogy így segítse át a vizsgán a szerencsétlent.
Ha néhányan hülyéskedésre/bosszúra is használnák az oktatók osztályozását, a többség szvsz korrekt és reális jegyeket adna nekik és nem azért mert a tanár pl. mindenkit átenged a vizsgán (egy kezemen meg tudom számolni, hogy a 4 év alatt megismertek közül hány profot tekintek egyáltalán embernek; közülük 3-nál buktam vizsgán, mégis 5-öst adnék nekik). A "bukdácsolók" nevében mondom, hogy egyetemen a bukások nagy többsége nem a tudás hiánya, hanem az oktatás színvonala és a szociopata oktatók miatt van. Ezt a két dolgot a tandíj bevezetésével nem fogják megszûntetni, sõt: az egyetemeknek érdekük lesz, hogy minél nagyobb legyen a bukási arány, mert annál több ideig szedhetik be a pénzt a "továbbszolgálóktól".
u.i.: (bocs, hogy még egyszer bemásolom, de) "aki pedig bejutott az államilag finanszírozott szakra, akárhogy bukdácsol is, nem kell fizetnie." csak annyit mondok hogy UV-díj (nem egy hatalmas összeg, de akkor is..), és volt még kredithiány miatti büntetés (ha nem értél el x kreditet a félévben akkor fizetned kellett, nálunk ez 15 ezer körül mozgott) amit az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minõsített. Azóta megszûnt, de az addig alkotmányellenesen beszedett pénzt senki sem kapta vissza...
Elnézést a hosszú hsz-ért.
Tûzhetetlen a normatíva, mert még mindig hagy az oktatásban olyan finanszírozási részt, amit nem a kölykök vállát nyomja. Ha a nyomi 100 kiló helyett évi milla feletti a sarc, majd még jobban meggondolják ezek, hogy mit tanulnak.
De buli! 😊
Nem figyelsz a parlamenti közvetítésekre.
Az egyik kövér zsírgömböc döbrögi, akinek nem tudom a nevét, világosan elmondta, hogy bármelyik egyetemista megkeresi ezt az éves tandíjat egy hónap alatt.
Kb. én is. Nem szoroluk rá, de felveszem, és elbulizom. 😊
Na és aztán.
Mi van akkor?
A legális jövedelmed 6%-ával kell törlesztened csak.
Legyen az bármennyi.
Nyomorult 6%-ba nem halt még bele senki.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
bár hogy a rektorok még inkább szabad kezet kaphassanak, az kétlem hogy sok jóhoz vezetne. Fõleg a tanár értékelése, amit majdnem mindenki csak poén szinten szokott kitölteni a suliban. Arra is kiváncsi lennék, kikbõl állna az a bizonyos irányítói testület.. 😊
Szükséges, de nem elégséges a tandíj bevezetése a felsõoktatásban - mondta Bokros Lajos, aki szerint ugyanakkor üdvözlendõ, hogy bármilyen néven, de a fizetési kötelezettség újra bevezetésre kerül a felsõoktatásban. A további lépések között említette az egykori pénzügyminiszter a diákonkénti, fejkvóta alapú finanszírozási rendszer megszüntetését: ez ugyanis a mennyiségi, és nem a minõségi képzésre ösztönöz, Bokros szerint ennek köszönthetõen ma sok egyetemet, felsõoktatási intézményt meg is kellene szüntetni Magyarországon. Az egyetemek bezárására akár önálló, speciális csõdtörvény megalkotását is szükségesnek látná.
Bokros megszüntetné a felsõoktatásban dolgozók közalkalmazotti státusát, a rektorok mind a munkáltatói jogokat, mind a bérezést illetõen szabad kezet kapnának javaslata szerint. Mindkét kérdésben meghatározó lehetne a diákok tanárokról adott éves értékelése. A jelenleg a felsõoktatási intézményeknél mûködõ gazdasági tanácsokat - õ maga az ELTE ezen testületének vezetõje - megszüntetné, a döntéseket úgynevezett tulajdonosi irányító testületek kezébe adná."
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Ugyan már! A BAH csomópontnál bármelyik Fedél nélkült áruló csöveg is megkeres egy nap 3-4 ezret.
Anti-sötétben-bújkáló-démon-akinek-a-szeme-se-áll-jól.
de még mindig ugyanott vagyunk, hogy nem a felsõoktatás megadóztatása a megoldás a problémákra. Van ennél ésszerübb módszer is, ami hosszútávon is jobban kamatozna, mint ez.
És miért? Hogy még több és még több kevésbé tehetséges gyermek mehessen olyan kamuszakokra, melyek ontják ki magukból a diplomás embereket.
Egyébbként fõleg azért sír még a szánk, mert azt állítják hogy az eddigi igazságtalanságot akarják ezzel megoldani, a színvonalat emelni, miközben le se szarnak minket, csak kicsit több pénzt várnak a zsebükbe. Legalábbis jónéhányunk véleménye szerint.
Majd megláttjuk hogy lesz.