461
Mindenkinek fizetős lesz a felsőoktatás?
  • Kmarha
    #461
    az sem a pótvizsga dij létét kritizálja, ha elolvasod. Én örülök neki hogy van, nem lenne jó az első bukta után repülni a suliból.
  • justin
    #460
    Én még a "2000"-es hozzászólásodra írtam.
    A sok kredites dologban pedig Sadistnak igaza van.
  • Kmarha
    #459
    még soha nem jutottam el odáig hogy túl tudjam szárnyalni.. mondjuk nálunk nem is lehet kamutárgyat felvenni. Csak most jött elő, amikor kötelező tárgyakból tudtam volna többet felvenni.

    justin, ez nem pótvizsga dij :) Ez pénzbüntetés arra az esetre, ha túl sok kreditet veszel fel :)
  • Sadist
    #458
    Elég régóta. Szerinted ha nem lenne mi tartaná vissza a hallgatókat, hogy felvegyenek minden kamutárgyat soktíz kredit értékben, hogy javítsák vele az átlagukat?
  • justin
    #457
    Azért a pótizsgáért való fizetésen ne akadjunk már fent :D
  • Kmarha
    #456
    mióta? mert nálunk még nem szóltak eddig. Vagy hozzácsapták a beiratkozás költségeihez? De ha régóta igy van, akkor sem tetszik :) (főleg hogy most utolérhetem magam, ha több tárgyat veszek fel, ergo fizethetek még többet, mert a csuszások után ügyes fiú voltam :D)
  • Sadist
    #455
    Ez már rohadt régóta így van.
  • Kmarha
    #454
    "ha az állami fin. képzésben részt vevő hallgató az összes kredit 10%át meghaladó kreditértékben vesz fel tárgyakat, ezekért a tárgyakért a kar a felvett kreditek számával arányos, a TTSZ-ben rögzített dijfizetést állapít meg"

    no, és még mit találnak ki?
  • ffxi
    #453
    az egészre!!!
  • Kmarha
    #452
    állítólag csak a 3.ért kell 2000-ezret fizetni.. igy máris jobban hangzik azért. De 500ról akkor is szép ugrás
  • Kmarha
    #451
    Újabb pofon! Tök jó állami támogatot suliba járni. Most bejött a 2000 forintosok időszaka.

    Két napban vehettük fel az indexet. Az egyik nap ebből csak 9-tól 11-ig voltak nyitva. Ha valaki nem ért rá ilyenkor felvenni, már csak 2000 forintért veheti fel. Mert? Rohadt nagy problémát okozunk azzal a tanulmányisnak, hogy be kell nyúlnia a fiókjában a rohadt kis leckekönyvért?!!!!

    Ohh, ha a tanár valamit elír, és mi nem vesszük észre, de úgy adjuk le az indexet, újabb 2000 forintot kell fizetnünk. Minden egyes hibáért!

    És persze mindenki elsőre levizsgázik a 7-8-9-10 vizsgájából, melyek között még ütközés is akad, ugye? Ha nem, akkor minden egyes új vizsgáért 2000 forintot kell fizetni.

    Nézzük scak. A legeslegrosszabb esetben, 7 vizsgám van, mindegyikből még kétszer megyek mert megbukom. Az 7*2*2ezer, azaz 28 ezer forint! 28 ezer forintomba is kerülhet a vizsgaidőszak.

    De legyünk optimisták, talán egy 10 ezressel simán meguszom.

    Jó hogy eltörölték a kreditelmaradás utáni fizetést, most igy legalább mindenki szop (és tisztelettel vegyített irigykedés azokfelé akik nem!)!

    Persze még nem számítottam a koleszt (/albérlet), oda-vissza felutazás, ruha-kaja, könyvek, jegyzetek, nyomtatások.. és végül az idegösszeroppanás miatt kapott kezelés költségei :)
  • Kmarha
    #450
    nem csőlátás szerintem. Nem azt mondom hogy nincs kivételek, jó ha van. De ne mondd, hogy akinek az összeadással vagy egy logaritmussal baja van, annak jó helye lesz müszaki pályán? Ezt én kétlem :) De egy ilyen megelözhetett és kitúrhatott a férőhelyemről, mert anno vitte az 5-ös törit, és nyelvtant és irodalmat és angolt és tesit :) Amig én ezekből csak 2-es voltam, és a fránya matekból meg fizikából jött csak össze az 5-ös. De hát ez akkor kit érdekelt? :D Most még rosszabb, elég csak két jegy (meg néhány helyre jó pár plussz dolog) a bekerüléshez.

    Örülök hogy neked sikerült mindig minden vacak, ami kellett a pályádhoz!

    Egyetérteni meg természetesen nem kell velem, nem is azért irogattam amit. ;P
  • peti193
    #449
    Hello mindenki!Zidzsi nem értek veled egyet(régebbi hozászólás) minden-ben!én mérnők informatikusira(mert kizárólag az informatika érdekel) járok hogy hova az mindegy nem egy elit egyetemre,és képzeld én sem voltam olyan jó tanuló mármint a középsuliban volt úgy h a matek se ment jól persze felvetek mert más tantárgyakból nem voltam olyan rossz meg ugye a ponthatár sem volt magas,ez a hozászólásod csőlátásra val."""totál sügér a matekhoz, az elmegy ilyen helyekre""" Én sem voltam jó matekból soha de az informatika annyira érdekelt h képes voltam érte mindigg hozni a kötelezőt.és h a műszaki menekűlő szak lenne:)akinek az azt sajnálom.
  • t0mmy #448
    lehet ezt az iskola tanulmányi irodáján kellene megkérdezned... ott elvileg tudniuk kellen az ilyesmit
  • Vanek
    #447
    sry,hogy nem olvasom vissza,nekem egy kérdésem lenne. most járok egy főiskolára állami tám-mal,de én jövőre máshova szeretnék járni,azaz átjelentkeznék akkor kéne fizetnem?
  • Kmarha
    #446
    "A kormány nagyon eltökélt; miből gondolják, hogy sikerülni fog az akció?
    - A kormányzatnak nem csak a saját programját kell végrehajtani, hanem reagálni kell a társadalmi igényekre is. Mi egy valódi társadalmi igényt kívánunk megjeleníteni, erre a kormánynak lépnie kell.

    - És ha mégsem történik semmi?
    - Mi kitartunk céljaink mellett; a demonstrációt követően adott esetben nem zárkózunk el a 95-ös tandíjtüntetés hagyományainak (sátorozás, állandó jelenlét) felelevenítése ellen sem."


    Látod, így is hozzá lehet állni a dolgokhoz ;P
  • Kmarha
    #445
    No csak kereső kellett semmi több.

    Két oldalt ajánlok:
    HÖOK weboldala
    A tandíj bevezetése ellen tiltakozó oldalacska

    Az alternatíva javaslatok, vélemények pedig:
    A kormány érve, a diákok ellenérvei
    Ez maga az alternatívák, melyet a kormány is megkapott hivatalosan is
    Mindjárt elolvasom, de azt hiszem ez ugyanaz
  • Kmarha
    #444
    megkeresem neked. Irták miért szar és irták hgoy hogyan kéne megoldani... valahol csak meglesz újra.
  • Sadist
    #443
    Arról lehet valahol olvasni, hogy a HÖOK-nak mik a javaslataik a probléma megoldására? Mert eddig csak olyat találtam, hogy a most bevezetésre kerülő rendszer miért szar, de megoldást a problémára nem adtak.
  • BADE
    #442
    pl. lesz olyan,ahol az iskola közösen vonul ki a diákokkal
  • Kmarha
    #441
    miért mi kéne hogy legyen? tüntetés semmi más. mi is tudjuk hogy a fejeseket ez sem fogja jobb belátásra téríteni, de legalább jelezzük mindenkinek, hogy itt bizony nincs minden rendben. A jövőbeni választóknak, a jövőbeni felsőoktatásba résztvevő diákoknak, öregebbeknek, hogy érdemes figyelni hogyan akarják "megoldani" a problémákat.

    A tüntetés pedig én mondom ott lesz :) Mert nem mindenki úgy áll hozzá hogy "semmi sem lesz ki se megyek".

    BADE: mi visszük a gyaktanárunkat is magunkkal :P
  • BADE
    #440
    rengetegen lesznek az tuti,nekem pont anatómia gyakom lesz:(
  • ffxi
    #439
    Sztem úgy sem lesz semmi az egészből
  • Kmarha
    #438
    Remélem azért páran eljöttök 21.én 17 órára a tüntetésre.
  • t0mmy #437
    ugye te sem gondoltad komolyan hogy ekkora butuskát csinálsz magadból??!
  • NFP
    #436
    Nem hivatalos "meghirdetik és jelentkezel" távmunkával, hanem ismeretségi körön keresztül, de ez full részletkérdés. Mindenkinek vannak ismerősei :D
  • vg
    #435
    Heh, távmunkával megkereresel havi nettó 100e pénzt? Miért kell hazudozni?
  • Kmarha
    #434
    :)) perelj be
  • NFP
    #433
    nyáron könnyű :D nem ér :)
  • Kmarha
    #432
    igen, nekem is sikerült most nyáron. Elötte viszont...

    Ha oly könnyü lenne 100 ezer forintot egy hónap alatt összeszedni, akkor nem lennének hajléktalanok, és biza a minimálbér sem 50 ezernél lenne meghúzva.

    örülj neki, hogy te megtudod keresni ;)
  • NFP
    #431
    Ha akarok (vagyis fejlesztői távmunka-feladatokon kotlok a gépnél, nem pedig anime filmeken, és játékokon :)), akkor én bizony tudok annyit keresni egy hónapban.
    Egyetemista is vagyok, ugyanakkor nem tartom magam túlságosan okosnak, ellenben elég lusta vagyok. :D
    Ha én képes vagyok rá, akkor aki nem pont szar le mindent, hozzám hasonlóan, az plána képes rá.
  • Kmarha
    #430
    szóval mert egy kövér bajszos csóka odafönt azt mondta hogy bármely egyetemista 1 hónap alatt megkeres 105 ezer forintot, akkor az ugyis van. :) Tényleg nem fog belehalni senki, bár még igy is lesz akit kegyetlenül szarul érint. De csak azért, mert kevéssbé fáj, mintha másfél milliót kéne fizetni akkor máris rendben van minden?
  • tirpitz
    #429
    Nem végeztem még el a jogot, de szerintem erre az egészre a jogalap nélküli gazdagodás tényállása illik: eszerint visszakövetelhetnénk a pénzt. Persze ebbe az egészbe még "beleszólhat" az alkotmányjog is, amiben elég gyatra vagyok, de nem tudok olyan redelkezésről ami kizárja azt hogy az a pénz visszakerüljön, ha már egyszer jogellenesen szedték be.
    A lényeg nem is ez, hanem hogy a "bukdácsolóknak" van abból elég hátrányuk, hogy nem úgy megy az egyetem nekik, ahogy annak mennie kéne. Még mielőtt vki kijelenti hogy "tanulni kéne", leírom hogy nagyon ritka az az ember aki évekig csinálja az egyetemet csak azért hogy legyen diákja pl, és közben magasról tesz a tanulásra.
  • NFP
    #428
    :-)
    Mi van? :D

    Attól még, hogy alkotmányellenes, amíg hatályban volt, joggal szedték, tehát náluk maradhat, nem?
  • tirpitz
    #427
    Gondolom Te is visszakaptad visszamenőleg fillérre pontosan...
  • NFP
    #426
    nálunk ez 15 ezer körül mozgott) amit az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősített

    Nálunk (ELTE TTK) 23 volt.
  • tirpitz
    #425
    "aki pedig bejutott az államilag finanszírozott szakra, akárhogy bukdácsol is, nem kell fizetnie." Engem ez idegesít fel talán a legjobban ebben az egészben, főleg mert erősen érint ez a kijelentés. Aki felsőoktatásban tanul annak ismerős lesz amit leírok, de azért mégis:

    Adott egy rendszer, ami szvsz is tényleg a mennyiséget és nem a minőséget szolgálja. Jogi egyetemen tanulok, nálunk átlagosan 250-300 elsőéves van (később sokan feladják, elmennek, stb), de gondolom ez máshol is így van. Arról nem a hallgatók tehetnek, hogy ennyi az irányszám, és hogy az egyetemeknek/fősuliknak érdekük hogy minél több embert vegyenek fel (fejkvóta). Viszont az intézmények döntő többsége nincs felkészülve ennyi emberre (nálunk a legnagyobb előadó például 180 személyes, és akkor még nem beszéltem arról, hogy szemináriumokon hány ember jut egy tanárra, mennyi értelme van így egyáltalán egy "kiscsoportos" foglalkozásnak), azaz magához az oktatáshoz nincs megfelelő infrastruktúra és sok helyen kevés az oktató. Ez az egyik.

    A másik probléma, ami gondolom másokat is érzékenyen érint, a tanerő: már régen be kellett volna vezetni, hogy a hallgatók osztályozhassák a profokat, és azok eszerint kapjanak juttatásokat (vagy akár eszerint kapják a fizetésüket). Ezzel a rendszerrel ki lehetne szűrni azokat az oktatókat, akik puszta élvezetből vágnak ki embereket, akiknél a bukási ráta 90%-os, aki vizsga közben úgy hozzávágja a hallgatóhoz az indexét hogy annak felreped a szemöldöke (nem városi legenda, higgyétek el), aki államvizsgán kiküldi a többi tanárt miután a jelenléti ívet aláíratta velük (és ezzel okirat-hamisítást követ el mellékesen) és így a diákkal kettesben marad.. elárulom nem azért hogy így segítse át a vizsgán a szerencsétlent.
    Ha néhányan hülyéskedésre/bosszúra is használnák az oktatók osztályozását, a többség szvsz korrekt és reális jegyeket adna nekik és nem azért mert a tanár pl. mindenkit átenged a vizsgán (egy kezemen meg tudom számolni, hogy a 4 év alatt megismertek közül hány profot tekintek egyáltalán embernek; közülük 3-nál buktam vizsgán, mégis 5-öst adnék nekik). A "bukdácsolók" nevében mondom, hogy egyetemen a bukások nagy többsége nem a tudás hiánya, hanem az oktatás színvonala és a szociopata oktatók miatt van. Ezt a két dolgot a tandíj bevezetésével nem fogják megszűntetni, sőt: az egyetemeknek érdekük lesz, hogy minél nagyobb legyen a bukási arány, mert annál több ideig szedhetik be a pénzt a "továbbszolgálóktól".

    u.i.: (bocs, hogy még egyszer bemásolom, de) "aki pedig bejutott az államilag finanszírozott szakra, akárhogy bukdácsol is, nem kell fizetnie." csak annyit mondok hogy UV-díj (nem egy hatalmas összeg, de akkor is..), és volt még kredithiány miatti büntetés (ha nem értél el x kreditet a félévben akkor fizetned kellett, nálunk ez 15 ezer körül mozgott) amit az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősített. Azóta megszűnt, de az addig alkotmányellenesen beszedett pénzt senki sem kapta vissza...
    Elnézést a hosszú hsz-ért.
  • NFP
    #424
    Na akkor ezt most lefordítom bajuszból magyarra. :D
    Tűzhetetlen a normatíva, mert még mindig hagy az oktatásban olyan finanszírozási részt, amit nem a kölykök vállát nyomja. Ha a nyomi 100 kiló helyett évi milla feletti a sarc, majd még jobban meggondolják ezek, hogy mit tanulnak.
    De buli! :)
  • NFP
    #423
    hja és mellette jár a suliba és készül a vizsgákra? :)

    Nem figyelsz a parlamenti közvetítésekre.
    Az egyik kövér zsírgömböc döbrögi, akinek nem tudom a nevét, világosan elmondta, hogy bármelyik egyetemista megkeresi ezt az éves tandíjat egy hónap alatt.
  • NFP
    #422
    másfél millió forint tartozással kezdhetek neki :)

    Kb. én is. Nem szoroluk rá, de felveszem, és elbulizom. :)
    Na és aztán.
    Mi van akkor?
    A legális jövedelmed 6%-ával kell törlesztened csak.
    Legyen az bármennyi.
    Nyomorult 6%-ba nem halt még bele senki.