461
Mindenkinek fizetős lesz a felsőoktatás?
  • t0mmy #381
    nem tom hogy FIDESZES vagy-e de általában az ő buzdíásukra a hang megy ki és nem az ész... :S itt nem apolitikai hovatartozásról beszélek csak hogy ki mit mozgósít!
  • Kmarha
    ööö mielött megszólnának. POersze hgoy nem lehet két hármassal bekerülni bárhova. De talán azokat kéne meghagyni, ahova nem is tudd bekerülni a gyerek ilyen helyekre. Persze jönne a kevés pontú diákok siralma, de inkább itt húzzúk meg a határt, és ne a pénztárcánál.
  • Kmarha
    kétlem hogy csak úgy a vakvilágba kimegy a diáktömeg. A HÖOKos banda, és még jó pár nagyobb hangú, kezdeményező képességü ember biztosan dolgoz ki kiáltványt. Sőt ha jól tudom, már volt is valami vázlatos izé a kezükben. NEm hiszem hogy csak a hangra fog mindenki spekulálni. Legalábbis remélem.

De majd körbenézek a Höokosoknál is, hogy mi van.
  • t0mmy #378
    igazad van és igy kell kimenni ha az ember akar valamit... de nem cask hogy menjünk ki lesz ami lesz... :S
  • Kmarha
    Csak röhögve figyelem, hogy két hármassal a hülyegyerek bekerülhet majdnem bárhova. Az én müszaki infos szakomon volt olyan aki a TESTNEVELÉS 5-ösével került be. Hát nem.

Keményebb fizika, matek, infó felvételit, hogy már korán kiszürjék a nemodavaló gyermeket. Gazdasági szakon meg szépen kemény gazdasági, matek szürüt. És így tovább és így tovább. Talán ezzel kéne kezdeni.

Aztán strájkoljon az, akit azért nem vesznek fel mert nem ért a szükséges tárgyakhoz. No, azokon lehet röhögni, meg semmibe venni. De nem azokat, akik azért mennek strájkolni, mert a 3 gyermekes családban nem tudják továbbtanultatni a gyerekeket.
  • Kmarha
    lenne pár ötletem. Kapásból jobban kézbe kéne vennie az államnak a közoktatást, és nem kimenekülnie belőle mint ahogy állítólag most tervezi.

Talán ha túl sok a láblógató, túl sok felesleges diák van a szakokunk, túl sok a diplomás, akkor ezt a problémát a gyökerénél kell megragadni.

A megoldás nem az, hogy a pénzzel rendelkező gyermekek kaphassanak csak diplomát, nem.
    Szépen eltörölni ezt a nevetséges éretségi rendszert amit MB bevezetett (az én koromban is sok volt a max vagy felette lévő pontszámú emberke, de azért szépen megnéztük őket, mert nehéz volt elképzelni hogy csinálták. És most??? Két ötöst szerez a hülyegyerek, és már max pontja van majdnem. A francba is a diákok 80 %-a 140 pont körül van. Hogy érték ezt el? Nem úgy, hogy hirtelen mindenki zseni lett, hanem mert a pontszerzés irreálisan könnyü lett)

Esetleg nem ártana visszamenni a külön felvételikhez is. Ahova jelentkezel, ott külön vizsgát kell letenned, hogy tudják az egyetemen, képes vagy e elvégezni azt, vagy egyeltalán esélyed sincs rá. Ha nincs esélyed, ne is vegyenek fel, csak azért, hogy 3 évig pénzt kapjanak utánad, aztán meg kibasszanak a fenébe. A mai közoktatás eddig is a pénzről szólt, hát ugy néz ki, ezek útán már tényleg másról nem is fog. Ezt nem szabadna megengedni.

Több jogot kéne elvenni a pénzhajhász rektorok tanácsától. Jobban felügyelni, és jobbá kialakítani a tanmenetet, a követelmény rendszert. Tudáshoz, igazi tudáshoz addni a diplomát. Megszüntetni a menekülő szakokat, mint müszakisoknál pl a Debreceni viccszakot. Hol járja már az, hogy a béna gyerek aki nem képes elvégezni egy VE-t, egy BME-t vagy egy BMF-et, és totál sügér a matekhoz, az elmegy ilyen helyekre, és röhögve megcsinálja 3 év alatt a diplomát?? Munkahelyen őket már nem is veszik komolyan. Hát szüntessék meg e szakokat, melyek csak dísznek vagy éppen pénzszerzésnek vannak fentartva.

Ezeken kéne változtatni, nem megszabni hogy hány százerer forintért tanulhassak.

Ezekkel már ki lehetne állni? A fenébe is, nem én vagyok az oktatási miniszter. Miért az én dolgom, hogy normális intézkedéseken agyaljak?
  • vg
    Sok, nagyon sok pénz kell a tanuláshoz... a 2-3 felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező diplomás emberkék soha nem csórók, figyeld meg! Az utolsó mondatod teljesen igaz, sajnos! Egy olyan fiatal, akinek mondjuk csak anyukája van, és vele él, teljesen reménytelen a felsőoktatás, a minőségi nyelvtanulásról pedig ne is beszéljünk!

Ez a kormány szétbasz mindent, iszonyat nagy bajok lesznek itt pár év múlva!
  • sufnituning
    Mikor meghallottam hogy fizetni kell olyan ideges lettem hogy majdnem összetörtem a tv-t! Ez a mocskos tetves köcsög hogy vezethetett be ilyen fa***ágot?! Elmegy a jó k**va annyába! És mi a lóf**z lesz azzal aki nem bírja fizetni? Elmegy dolgozni? Hova a halál fa**ába??? Kell a végzettség! De miből fizesse?! Ez is csak az újgazdag ge**knek lett kitalálva, mint például ez a köcsög!
  • t0mmy #373
    Petőfi nem olvasott fel semmit sehol... Ez csak egy legenda!

10 pont? erről beszélek! nekik volt mivel kiállni! de igy csak hogy akkor is mutassuk meg hogy van hangunk senkit nem érdekel...

nem azt mondtam hogy kuss legyen hanem azt hogy amég nincs valami helyesbítő javaslat addig minek ugrálni??
  • t0mmy #372
    bah nem tom asszem az e havi CPben van
  • Kmarha
    Na ez a hozzáállás a hülyeség. Még ha nincs is semmi értelme, ha nem is érünk el valamit, akkor sem szabad meghúznunk magunkat és kussba lenni, mert a fejesek érdeke azt kivánja.

Igenis ki az utcákra, ki a parlament elé. Ha már mást nem tudunk csinálni az ügy érdekében.

De hallgatni? Áhh.

Képzelem ahogy Petőfi ezt mondogatja magának az ágyában: "Ehh felesleges kiállni.. ezt felolvasni? ugyan, kit érdekel e vacak 10 pont?"
  • ffxi
    Hány litereset?:)
  • t0mmy #369
    japánban már 95%-os tisztaságú oxigént árulják palackozva...
  • t0mmy #368
    Szerintem nem elég ehhez egy tüntetés...

De nem is értem minek akartok?? Egy dologért ami ezer másikért felel nem lehet tüntetni. mi értelme van? igy is tudja mindenki hogy ez nem jó igy akkor meg minek? Hangosabb lesz a nép?? áhhh felesleges

sajnos ez van nem kell beletörödni de nem ilyen modon kell ellene tenni!
    papir ceruza inditvány petíció! Ha leirod forintositva hogy hogy tennéd jobbá talán meghallgatnak, de amég csak tüntetés az senkit nem fog érdekelni! Felesleges! :(
  • Punker
    elszántságtól függ
  • Smuge
    Levegőért mikor kell fizetni? Nincs már messze az a korszak sem...
  • ffxi
    A tüntetéssel elérünk vmit
  • Punker
    Magánosítaná a felsőoktatást a kormány

na ebből lehet még szép nagy balhé
  • CattiBrie
    és én vagyok a kivétel :D
  • t0mmy #362
    nem kapsz "jól fizető állást akkor sem ha van diplomád... a jó munkák ismerősökkel jönnek... :S

(Vagy NAGYON kell tudnod valamit ahhoz... :( )
  • xxdavexx
    Köszi szépen az infot...
    Hát ez így f*sza lesz... lassan már azért is fizetnem kell, mert eszembe jutott a tanulás...
    Az egésznek az a lényege hogy csak az tanulhasson akinek van pénze, aki pedig azért szeretne tanulni, hogy valamikor a jövőben legyen egy jólfizető állása az meg felejtse el az egészet vagy vegyen fel hiteleket és fizesse azt élete végéig.
    Magyar oktatási rendszer 4 ever
  • CattiBrie
    Elírtad a kedvenc HVG-m első linkjét

[ejnye] :)
  • Dj Faustus #359
    "A módosított felsőoktatási törvény szerint először 2008-ban kell majd fizetni az akkori másodéveseknek. Az alapképzésben évi 105 ezer, a mesterképzésben évi 150 ezer forintot. A tandíj összegét az egyetemek +/- 50 százalékkal módosíthatják, így a legalacsonyabb összeg évi 52.500, a legmagasabb 225 ezer forint lehet évenként. Ez havonta minimum 4375, maximum 13.125 forintot jelent."

Index - Megszavazták a tandíjat
    Educatio Press - Lesz tandíj, lesz tüntetés
    Educatio Press - Gyurcsány: Megértem a hallgatókat

HVG - Piros háromszöggel tüntettek a tandíj ellen Gyüjtobe vele!
    Népszabadság - Fizetni kell a felsőoktatásban
    Magyar nemzet - Megszavazták a tandíjat és az óraszám emelést

• BADE
    szerintem igen
  • t0mmy #357
    meg annak is aki még akkor is tanul nem?!
  • ffxi
    Így van! Akik 2008-ban felvesznek vhová annak fizetni kell.
  • xxdavexx
    Hello!

Azt tudom /úgy hallottam/ hogy 2008-tól lesz fizetős a felsoktatás.
    Mivel én (remélhetőleg) 2006-ban kezdem a főiskolát akkor nekem 2008-tól fizetnem kell majd tandíjat, vagy csak azoknak akik 2008-ban kezdik???

Ha valaki tudná rá a választ és el is árulná nekem azt megköszönnömém...
  • CattiBrie
    én is azt tapasztalom, hogy sokkal jobb, ha inkább puskázom

a többiek mind puskáznak -> jobbat írnak
    csak akkor tarthatok lépést, ha én is csalok

aminek meg semmi köze a tudáshoz
  • Punker
    te maradj csöndben és menj vissza a gumiba!
  • t0mmy #352
    mit vállalkozol?
  • NFP
    ott az iskolát és menjen el dolgozni építkezésre pl?

Nem muszáj dolgozni suli mellett.
    Lehet vállalkozni is.
    Én is azt csinálom.
  • t0mmy #350
    én eddig is dolgoztam... :S:D ennyit a magyar közigazgatásról :P
  • Kmarha
    de nem is a hátramenet :)

No a mai napi eszmecserémnek vége. Most vissza dolgozni, hogy legyen mit a tandíjhoz hozzátenni
  • t0mmy #348
    nem igazából tudom hogy gyökereiben rossz az egész rendszer az országban, de nem hiszem hogy az egyhelyben toporgás oldaná meg a helyzetet amit 16 évre visszmenőleg kéne megoldani!
  • Kmarha
    egyébbként tényleg úgy érzed hogy ez hasznos "reform" és használ az országnak?

Vagy csak arról van szó, hogy ezt bevezették, és mivel változtatni nem lehet hát türjük el, mert hát ki tudja, van dolog (szemben azzal amit elrontanak) ami valakinek még jól is jön?

Mert az ilyen beletörödés sem az én müfajom. A fenének kell beletörödni abba ami nem jó, mikor valahogyan lehetne pozitiv irányban is változtatni. De hát ebben az esetben még menthető vagy :) Ellenkező esetben meg sajnálom. :I Remélem nem lesznek sokan az első verzió embereiből az országban, mert akkor tényleg ámen az oktatásra.
  • t0mmy #346
    jo hát nem a moszkvatérről összekapart románokra gondolok meg aki egy üveg borért felrotálja a kertet...

hanem az igazi jó szakmunkásról aki után nem kell még másik 3at hivni hanem ugy megcsinálja hogy az unokáim uis élvezni tudják!
  • Kmarha
    Na, már ahol.

Mennyire jársz késdobálókba? Nézz ott körül alaposan. Vannak kivételek, tény.

Itt Egerszegen, és a környéken Vas megyében egyeltalán nem találtam egy félévig sem olyan munkát éretségivel, ami meghaladta volna a minimál bért. És nem diákmunka, akkor munkanélküli voltam.

Szakmunkásoknak volt egy két lehetőség. 4-5 hónap alatt kb 3 helyre kerestek 70 ezres fizetésért munkásokat. Szép kilátások.

Ohh és volt 86 ezer forintért is állás. Nem mondom hogy nem lehet megélni belőle mert meglehet. De ezen a pénzen, ha ennyit kapsz, bizony a fiad is max ilyen munkát fog találni. Talán majd használhatja a lestrapált suzukidat, amig gazdag gyerek a második mercédeszét kapja, és fizeti lusta, tehetségtelen, szerencsétlen fia tanulását.

Ez eddig is megvolt, hisz sok több gyermekes munkás család nem küldhette egyetemre fiait. Mert az oktatás eddig sem volt ingyen. És sok gazdag tehetségtelen (persze vannak tehetséges is) pedig járt fizetősre, és szerzett könnyedén, hol nehezebben, diplomát.

Most csak ez az arány fog változni. És nem éppen jóirányban. Kell a szakmunkás, van akit meg is fizetnek, vannak ilyen munkák.. de még mindig tartom magam ahoz hogy ezt nem így kell elintézni. Nem lehet egy ember, egy generáció sorsát azálltal befolyásolni, hogy ő vagy a családja mennyi pénzt tudd összeszedni.

De úgy nézem, egyikünk sem fogja meggyözni a másikat. :) Én mindenesetre megyek tüntetni, ha nem is érek el semmit. És probálom megszerezni a diplomát, hogy végül anyáméknak a 10 éves, rúgdosásra beinduló hütő helyet legalább vegyek egy újat. Mert úgylátszik arra most végképp nem lesz pénzünk. Annak az ára kb 7-ed része annak, amit anyáméknak előreláthatólag ránk kell költenie. És nem, amig tehetem, nem adom fel az álmaimat, és tovább tanulok. Akárhogy is akar a kormány ebben meggátolni.

Ha meg lesz ösztöndíjam akkor legalább a diákhitelt tudom majd visszafizetni, amit első évembe kénytelen voltam albérlet miatt felvenni (ugyebár akkor müszaki pályára vittem a nyelvtan, töri, magyar jegyeimet, melyek nem mutattak szépen az 5-ös fizika és matek jegy mellett, melyek a többivel szemben nem értek sokat. Koleszba be sem tudtam miattuk kerülni. Az a rendszer is szar volt)
  • t0mmy #344
    azért nem 56ot keres egy kőműves meg egy ács...
    egy kőműves segéd 12ezer forintért megy el dolgozni egy napra!
  • Kmarha
    Ebben mondjuk igazad van. De miért van így? Az hagyján hogy keményem munka lapátolni vagy falat rakni, mint a gép elött ülni. De amig a Katika titkárnő keres 120-at mindenfajta jutattásként, addig a szakmunkás összseszed 56 ezer forint. Talán itt is lehetne valami változást kierőszakolni. Nem azt csinálni, hogy meggátolják a továbbtanulást. Főleg nem egy bizonyos réteg továbbtanulását.

mert hova vezet az, ha a szegény ember gyereke csak szakmunkás lehet, és a tehetősebbé pedig diplomás, fejes?? A történelem ismétli önmagát.. meddig szélesedjen a két munkás réteg közötti különbség?

Aki tud, annak legyen diplomája. Aki nem tud, az menjen és tanuljon szakmát. Így van értelme. Tudás alapján osztályozni nem pénz alapján
  • t0mmy #342
    a legnagyobb hiány az országban nem a diplomás emberekből van hanem a szakmunkásokbol!!

mivel már ott tartunk hogy több egyetemet végzett több nyelvet beszélő katika ül valamelyik titkárnői székben!