Mindenkinek fizetős lesz a felsőoktatás?
  • tirpitz
    #425
    "aki pedig bejutott az államilag finanszírozott szakra, akárhogy bukdácsol is, nem kell fizetnie." Engem ez idegesít fel talán a legjobban ebben az egészben, főleg mert erősen érint ez a kijelentés. Aki felsőoktatásban tanul annak ismerős lesz amit leírok, de azért mégis:

    Adott egy rendszer, ami szvsz is tényleg a mennyiséget és nem a minőséget szolgálja. Jogi egyetemen tanulok, nálunk átlagosan 250-300 elsőéves van (később sokan feladják, elmennek, stb), de gondolom ez máshol is így van. Arról nem a hallgatók tehetnek, hogy ennyi az irányszám, és hogy az egyetemeknek/fősuliknak érdekük hogy minél több embert vegyenek fel (fejkvóta). Viszont az intézmények döntő többsége nincs felkészülve ennyi emberre (nálunk a legnagyobb előadó például 180 személyes, és akkor még nem beszéltem arról, hogy szemináriumokon hány ember jut egy tanárra, mennyi értelme van így egyáltalán egy "kiscsoportos" foglalkozásnak), azaz magához az oktatáshoz nincs megfelelő infrastruktúra és sok helyen kevés az oktató. Ez az egyik.

    A másik probléma, ami gondolom másokat is érzékenyen érint, a tanerő: már régen be kellett volna vezetni, hogy a hallgatók osztályozhassák a profokat, és azok eszerint kapjanak juttatásokat (vagy akár eszerint kapják a fizetésüket). Ezzel a rendszerrel ki lehetne szűrni azokat az oktatókat, akik puszta élvezetből vágnak ki embereket, akiknél a bukási ráta 90%-os, aki vizsga közben úgy hozzávágja a hallgatóhoz az indexét hogy annak felreped a szemöldöke (nem városi legenda, higgyétek el), aki államvizsgán kiküldi a többi tanárt miután a jelenléti ívet aláíratta velük (és ezzel okirat-hamisítást követ el mellékesen) és így a diákkal kettesben marad.. elárulom nem azért hogy így segítse át a vizsgán a szerencsétlent.
    Ha néhányan hülyéskedésre/bosszúra is használnák az oktatók osztályozását, a többség szvsz korrekt és reális jegyeket adna nekik és nem azért mert a tanár pl. mindenkit átenged a vizsgán (egy kezemen meg tudom számolni, hogy a 4 év alatt megismertek közül hány profot tekintek egyáltalán embernek; közülük 3-nál buktam vizsgán, mégis 5-öst adnék nekik). A "bukdácsolók" nevében mondom, hogy egyetemen a bukások nagy többsége nem a tudás hiánya, hanem az oktatás színvonala és a szociopata oktatók miatt van. Ezt a két dolgot a tandíj bevezetésével nem fogják megszűntetni, sőt: az egyetemeknek érdekük lesz, hogy minél nagyobb legyen a bukási arány, mert annál több ideig szedhetik be a pénzt a "továbbszolgálóktól".

    u.i.: (bocs, hogy még egyszer bemásolom, de) "aki pedig bejutott az államilag finanszírozott szakra, akárhogy bukdácsol is, nem kell fizetnie." csak annyit mondok hogy UV-díj (nem egy hatalmas összeg, de akkor is..), és volt még kredithiány miatti büntetés (ha nem értél el x kreditet a félévben akkor fizetned kellett, nálunk ez 15 ezer körül mozgott) amit az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősített. Azóta megszűnt, de az addig alkotmányellenesen beszedett pénzt senki sem kapta vissza...
    Elnézést a hosszú hsz-ért.