Fizetős lesz a felsőoktatás?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ffxi
És mért akarják ezeket beszüntetni?

Fákjúal!

8 osztályosban 5-iket már gimnáziumban kezded de ugyanakkor végzel mint a többi gimis. csak te nem 8-ik után felvételizel a gimibe hanem 4ik végén, és ezután keményebb oktatásban részesülsz

http://www.lohere.net - a MagyarChan

ffxi
Nem értem a 8 és 6 osztályos gimi között<#nemtudom>

Fákjúal!

hallottátok? az újdonság: meg akarják szüntetni a 8 osztályos gimnáziumokat is, mert esélyegyenlõség a fontos, és milyen dolog az hogy valaki jobb iskolába jár mint azok akik nem tudnak olvasni

[HUN]FaTaL
Tanítanak de milyen szinten. Semmilyenen... Állítom, hogy a 4 év alatt szakközépben legalább tízszer annyival tanultam többet angolból mint az elõtte való 6 évben (harmadiktól tanultam nyelvet).

http://goo.gl/gd6Zi5

Botond
Általánosban is tanítanak nyelvet felsõben.
BADE
egyes helyekre ha megszakadsz sem vesznek fel,2 nyelvvizsga nélkül meg esélytelen vagy
8 év alatt mégis könyebb elsajátítani egy nyelvet,mint 4 alatt.

2010 VB és klubtermékek: http://kep.tar.hu/lonsdaleshop/50636453#2

Bucser
Én 6+6-osban voltam elsõ helyre felvettek de kivágtak.. az ha felvesznek nem jelent semmit. Bent is kell maradni és az az igazi rosta... Nálunk szar volt a matek és azóta is az a gyenge pontom azon a szakon ahova járok...

Egyébként nem attül kerülsz be egyetemre hogy 4+8-ba vagy 6+6-ba vagy 8+4-be jársz hanem attól, hogy mennyire vagy szorgalmas... nálunk bvaromi sokan jártak külön tanárhoz azért, hogy a felvételijük meglegyen. Csakis szorgalom kérdése a dolog.. kár a sulira hárítani bármit is.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

BADE
azért nemegészen ugyanazt tanítják,a másik meg,ha hatásos,akkor megéri és az.
Kár,hogy engem nem 8osztályosba írattak be,azóta már bent lennék valamelyik egyetemen.

Bucser
Igazából az egyik legnagyobb hülyeség a 8+4 .es ált suli+ gimnázium... amit 6-7-8-ban tanulsz azt a gimiben újra megtanítják.. csak kérdezem én mi a francnak??

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

BADE
az oktatásban egy dolog vált be,ez pedig 8osztályos gimnáziumok voltak,most ezeket is teljesen meg akarják szüntetni!
Ahova én jártam gimibe,azis 8 osztályos volt,azok akik 5-ik osztálytól kezdve odajártak minimum 2 nyelvvizsgájuk volt,volt nemis 1 olyan ember,akinek 2 felsõfokú.Szinte mindenkit fel is vettek,ahova akart menni.Míg tõlünk(mi csak gimn. 1-4-ig tanultunk ott) ,ha jól emlékszem 1 embert vettek fel elsõ helyre,amit megjelölt.Az osztályunkból 7 embernek volt középfokú német vagy angol nyelvvizsgája.Teljesen más,ha valaki az 5-ik osztálytól kezdve 2 nyelvet tanul,mint mi,akik gimn.1-tõl kezdtük el tanulni.

ffxi
Meddig tudok államira jelentkezni, úgy értem hány éves korig lehet?
THX!

Fákjúal!

Bucser
Kedvesem kint tanult USA-ban 1,5 évig ösztöndíjjal. A megélhetés bulizás és egyebek mellett 8000$ spórolt meg a 1,5 év alatt amit hazahozott. Persze suli mellett dolgozott is. Lehet külföldön drága a tanulás de a diáknak adott a lehetõség hogy ösztöndíjat kapjon céges ösztöndíjat kapon (ugye amikor a cég szerzõdést köt a tehetséges gyerekkel, hogy átvállalja az oktatás költégeit és utána náluk kell majd dolgozzon 5-6 évet) Vagy éppen kedvezményes tanulási kölcsönt vegyen fel (ott kicsit más az öszeg mint itthon😄 ÉS közvetlen az egyetemnek utalják nem a diáknak). Nincs kolbászból a kerítás meg kell dolgozni mindenért és nem is csinálja azt a diák, hogy ahh majd jövõre megcsinálom ezt a tárgyat. Nem beszélve arról, hogy rohadtul meggondolja, hogy hova jelentkezik mert tudja, hogy onnantól lehet egész életében azzal fog foglalkozni mertsoha nem lesz újra pénze másik szakot elvégezni.

Bucser
Nem a lopásról van szó hanem a pazarlásról. Amíg fejkvóta létezik addig az egyetemek legfõbb célja az lesz, hogy minél kisebb kiadással szakonként minnél több embert vegyenek fel. Hogyha emeled a fejkvótát ugyanezt erõsíted csak az egyetemnek lesz több pénze. Attól a használhatatlan diplomások száma a külföldre távozók száma nem csökken mert az egyetem így is annyit fog képezni amennyire képes nagyüzemben és nemfogja viszavenni a "termelését" csak azért mert több fejkvótát kap. HA valamiért többet fizetnek mint eddig annak fokozni fogod a kibocsátását alap gazdasági tétel... Pláne ha a kobocsátás növekedése nemj ár költségnövekedéssel (tök mindegy az egyetemnek, hogy egy szakon 100 vagy 200 embert képez (pláne humán szakokon ahol szinte semmilyen drága materiális kutatás nemfolyik...))

Bucser
Olyan szerzõdést viszont símán lehet íratni a kedves diákkal beíratkozáskor, hogy vállalom, hogy nem hagyom el az országot a teljes tandíj visszafizetéséig vagy én finanszírozom a saját taníttatásomat. Itt nem korlátoznak semmilyen személyi szabadságot és kapsz egy döntési lehetõséget. Mellesleg aki azt hiszi, hogy az állam felé való tartozás elõl megléphet külföldre az téved... A tartozás mindenhol tartozás és hidd el megvan a módja, hogy behajtsák rajtad még ha nem is vagy itthon.

igaz, de ha ua pénzt amit ígyisúgyis odaadnak a felsõoktatásnak azt kevesebb tanulóra kellene fordítani, akkor kevesebb tanuló=jobb szinvonalat eredményezne

hacsak el nem lopják megint.a pénzek tényleges ráfordításainak számonkérése érdekes módon a kormányoldalról a leglazább elszámolású. sajnos

de a lényeg ott lenne hogy kevesebb tanulót jobb színvonalon lehet kiszolgálni mind az oktatási feltételek, mind az egyéb feltételek megvalósítása terén

magyarországon nem a fejlesztéshez hiányzik a pénz hanem a szinten tartáshoz, mert ellopták

HD JOHNNIE
mivel fáradt vagyok és tanulnom kell ezért csak idézem az utolsó mondatod: lehet az én elképzelésem sem tökéletes, és természetesen finomítani kellene és jól átgondolni, de az biztos hogy a mostani helyzeten változtatni kellene
szal az ötlet:<#eljen>

WihARsarok | German Front Mod | www.h2qbull.extra.hu| 84.2.39.213:28966 COD UO GFM Nick: [H2Q&BULL]JOHNNIE, COD4 nick: JOHNNIE, COD WAW nick: --JOHNNIE-- Battlefield Bad Company 2: Johnnie [HUN]

miért, ha elvégzik a fõiskolát és utána nem találnak megfelelõ állást, nem húznak ki ugyanúgy külföldre ? egy csomó ismerõsöm kimet dolgozni, és aki akar dolgozni az kinnt megtalálja a számítását. legalábbis jobban mint itthon.

gondolom az fel sem merült bennetek, hogy esetleg a felsõoktatási támogatási rendszert megváltoztatnák a limitcsökkentéssel együtt úgy, hogy az egy fõre esõ kvóta mondjuk kétszeresére emelkedne, így fele tanulóval is ua pénzt kapnák mint eddig. vagy úgy változtatnának, hogy a különféle típusú felsõoktatások különféle eszközszükséglettel bírnak (pl ovos képzés költsége nagyon magas) és eszerint differenciálva kapnák egy fõ után a támogatást.

de a lényeg ott lenne hogy kevesebb tanulót jobb színvonalon lehet kiszolgálni mind az oktatási feltételek, mind az egyéb feltételek megvalósítása terén (pl új vagy felújított kollégiumi férõhelyek, nagyobb eszközpark stb., több diáktámogatás, kedvezmények stb)

mivel ugye az alapgondolat az volt hogy túlképzés van bizonyos területeken, más diplomát nem igénylõ ágazatokban viszont munkaerõhiány. na így már akik kiszorultak a felsõoktatásból azok jó eséllyel mennének felsõfokú, magas és széleskörû ismereteket adó szakmákat tanulni, nemde?

lehet az én elképzelésem sem tökéletes, és természetesen finomítani kellene és jól átgondolni, de az biztos hogy a mostani helyzeten változtatni kellene

😄

Zsoltika 007
Ha így folytatjuk akkor nem olyan sokáig. <#szomoru1>

i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360

HD JOHNNIE
megoldotta, vett egy laptopot és DVD-ket néz közben 😄

WihARsarok | German Front Mod | www.h2qbull.extra.hu| 84.2.39.213:28966 COD UO GFM Nick: [H2Q&BULL]JOHNNIE, COD4 nick: JOHNNIE, COD WAW nick: --JOHNNIE-- Battlefield Bad Company 2: Johnnie [HUN]

HD JOHNNIE
ezzel tisztában vagyok... csakhogy az a különbség, hogy ott az ember munkáját megfizetik és ha félre tud tenni, és itt most mindegy, hogy mennyit, akkor már összeteheti a két kacsóját... magyarhonban mikor teszel félre pénzt ugyanennyi munkával, hm?
Nem mondom, hogy könnyû kint, mert nem az... ha kimegyek akkor lehet hogy beszívom a f@szt, de az is lehet, hogy nem... természetesen ez majd ott derül ki.

Sadist
Jah, csak az ottani árak kicsit magasabbak is.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Sadist
Jah sry, a hozzászólásból nekem úgy tûnt, hogy dolgozni.
A saját pénzét meg úgy költi el, ahogy akarja. Felõlem külföldön is tanulhat, ha neki ott jobban esik. Bár szerintem egy itthoni költségtérítéses még mindig olcsóbb, mint egy külföldi egyetemen/fõiskolán tanulni.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

mond neki hogy olvasson vagy nézzen tévét közben 😄

ez a félmilla nagyon jól hangzik de hülye az aki elhiszi, hogy kint kolbászból van a kerités. igen fél milliót keres de nem 150 forint egy kiló kenyér, nem 30 ruppó az albérlet, nem ebédel meg egy ezresbõl étteremben, ha meg még dohányzik is... stb

persze többje marad meg jobban él, de nem annyival hogy attól le kell hogy essen az ember álla. Nem flémbõl hanem tapasztalatból mondom

HD JOHNNIE
az meg a másik...

HD JOHNNIE
és még mindig jobban keres!😛 Van egy ismerõsöm, egy szál érettségije van, az utakat takarítja Írországban 40km/h-ás sebességgel napi 8 órán át és félmillió körül van a fizetése és az a legnagyobb baja, hogy munka közben unatkozik. Tudod mit? Õ teszi jól!

[HUN]FaTaL
nem melózni megy ki hanem tanulni😊

http://goo.gl/gd6Zi5

Sadist
Aha, szerinted az a 6 ember kimegy külföldre az egy szál érettségijével? Max utcaseprõnek.

HD JOHNNIE
ha a hiányszakmákat megfizetnék rendesen, akkor pikk pakk leszoknának a divatszakokról...

Punker
nem mernek, pont azokból van a pénzük.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Zsoltika 007
Ez a fõ gond. És itt kéne beavatkozni hogy a hiány szakmák képzését kéne elõnyösebben támogatni a divat szakmák ellenében.

i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360

Punker
szal szerintem még mindig az a legnagyobb gond hogy pont azok a "divat szakok" amikbõl már most is több ember keres munkát mint amennyire a piacnak szüksége van a hiány képzés orvos gyógyszerész stb meg menekül az országból mert reménytelen a kezdõk helyzete.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Punker
"aki mûveltebb ember nem fog villanyszerelõnek meg hasonlóknak tanulni, mert az ilyen szakmák megítélése prolimunka, és általában véve nem is keresnek jól."

hát az biztos hogy keményen kell melózni meg nem életbiztosítás de hogy nem fizet jól azt kétlem, mivel kevesen vannak olyan pénzeket zsebbe kérnek hogy jaj, aki építkezik stb az tudja hogy az 1-2 órás melókért heti minimálbért simán elkér az összes ilyen mesterember, és mivel így kevesebbett kell melóznia lehet akár mûvelt is a légkondis csóka aki melózott nálunk (eredetileg mérnök volt😊 sakk bajnokságokra járt tehát nem mondanám hogy 1 tudatlan proli volt.

HD JOHNNIE
jól látod<#eljen>

HD JOHNNIE
igen érthetõ, ezek összefüggnek... megoldás lehetne, ha sok sok milliárdot amikrõl nem tudunk, munkahelyek létesítésére és fizetések emelésére költenék. ergo többen maradnak itthon és gyorsabb lenne a fejlõdés...

HD JOHNNIE
olvastad a cikket?<#sniffles> ez a topik nem a politizálásról szól,így aztán nem is politikai szakértek... amit leírtam azt a cikkben is megtaláltad volna, ha olvastad volna... Tudom, hogy lóvébehajtás az egyik célja ennek...Az ingatlan adóra csak annyit tudok mondani, hogy szánalmas országban élünk kormánytól függetlenül! A felsõoktatásos ötletedre csak annyit, hogy abban a felsõoktatási intézmények nem fogna belemenni, hogy radikálisan csökkentsék a hallgatókat, ugyanis pont azok után kapnak pénzt... csak gondolj bele: ha 10 emberbõl 4-et vesznek fel, akkor a maradék 6 szted el fog menni kétkezi szakmát tanulni? francokat, kihúznak külföldre...
mind mind amit itt leírtál, kivéve az ingatlanadót, amit nem tudom, hogy minek keverted ide, már szó volt...<#pardon1>

Zsoltika 007
A limit csökkentéssel az gond hogy az egyetemeknek/fõiskoláknak minél több diákjuk van annál több lóvét kapnak. Ez pont az ellenkezõjét hozza. De lehet rosszul tudom.

sz4bolcs
De érted mit mondok... ha képzett emberek itt maradnának, fejlõdhetne minden - de hogy kivándorolnak, ezek a dolgok egymást erõsítik, megy le a színvonal, és ezzel még többen mennek ki.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

te aztán egy nagy politikai szakember lehetsz. szóval a kutya ott van elásva, amit józan paraszti ésszel is ki lehet következtetni, hogy egy újabb tétel amivel adóbevételre tehet szert a kormány, igaz csak a késõbbiekben. elõször is tisztázzuk, az oktatás azért volt ingyenes, mert azt az adófizetõk pénzébõl tartották fenn. de mivel ez már nem elég rá, kitalálták hogy legyen ez is fizetõs. ugyan miért ne, ha lesz ingatlanadó is az sokkal inkább irritáló és fõleg alkotmányosan megkérdõjelezhetõ.

(milyen alapon fizetne vki azért adót mert az átlagostól nagyobb alapterületû, vagy forgalmi értékû ingatlanban lakik? pl nekem a két nagyim özvegyként két nagy házban él, ami ugyan régebbi építésû de elég nagy alapterületû és értékû így is. milyen alapon adóztatná meg a jelenlegi kormány õket kb évi 100.000 ft-tal azért mert egész életükben keményen dolgoztak, és régebben azért sokkal könnyebb volt munkával egy takaros házat építeni.nyugdíjból élnek mind a ketten, szó nincs itt luxuskörülményekrõl meg nagyösszegû befektetések zsíros kamatairól. - ja, hogy milyen alapon: erõalapon)

de visszatérve a felsõoktatásra, nagyon egyszerûen meg lehetne oldani a túlképzést ha csak errõl lenne szó hogy nincsenek melósok.egyszerûen csökkentenék a felsõoktatásba felvehetõk számát, legalábbis az államilag finanszírozott keretre vonatkozólag.modjuk ha a limitet levinnék a felére, akkor több pénz maradna a bennmaradók számára a megfelelõ szinvonalú oktatáshoz, illetve azok feltételeinek a biztosításához. pl diákszállások vagy dologi eszközpark stb.

ami meg a személyi oldalát illeti, mivel az hogy ki mivel foglalkozik nemcsak fizetésbeli hanem presztizskérdés is, aki mûveltebb ember nem fog villanyszerelõnek meg hasonlóknak tanulni, mert az ilyen szakmák megítélése prolimunka, és általában véve nem is keresnek jól. ezt úgy lehetne hosszú távon ellensúlyozni, hogy felsõfokú képzéseket indítani ilyen területeken is, vagyis lenne olyan szakemberképzés hogy nem csak a villanyt vagy a gázt tudja megszerelni, hanem adott esetben a csavarhúzót is meg tudja fogni, vagy betontkeverni stb. máris jobb lenne a munkavégzés színvonala és megítélése is, illetve a minõség emelkedésével az átlagos bérszint is növekedne a területen.

de természetesen errõl szó nincsen hogy ez lenne a cél

HD JOHNNIE
én az asztalosmelón gondolkoztam... van olyan aki képes kifizetni 3-4 millát egy egy konyháért... na de ez sem könnyû szakma, erõs a konkurencia stb.

Punker
hát nekem már jópárszor megforult a fejemben hogy átképzem magam mester embernek mert 10x-15x annyit kaszálnak mint a diplomások ha jól melóznak, csinálgatom a lakásom víz gáz villany szerelõk semmi munkákért olyan lóvékat kérnek hogy csak lestem, a gázos kemény 8 percért 8500 pénzt kért csak mert ha nem õ köti be nem garis a cucc, hát vicc bazze, szal nem olyan biztos hogy csak diplomával lehet rendes fizut kapni.

HD JOHNNIE
Ez az egyik legfõbb oka a társadalom elöregedésének, ugyanis elõtérbe került a karrier a családalapítás hátrányára

HD JOHNNIE
Ha belegondolsz akkor mostani ötletnek, tehát a diploma utáni fizetésnek épp ez a célja, hogy ne menjenek annyian jogásznak stb... Ausztriában ez nagyon nagy probléma már, ugyanis nincs kétkezi munkás... Konkrétan az orvosi egyetemrõl tudom, hogy ontják magukból az orvosokat, akik a rezidensképzésük ideje alatt ingyen és nagyon sokat dolgoznak.

Zsoltika 007
Ráadásul ezt még tetézi hogy sokan nem mernek gyereket vállalni mert létbiztonság az 0.

HD JOHNNIE
egyébként is elöregedõ társadalom vagyunk... ez amúgy világméretû probléma és többrétû. ezzel kapcsolatban láttam egy nagyon érdekes mûsort, hogy Canada miként kívánja ezt megakadályozni...

Zsoltika 007
A másik meg az hogy mindenki sokat akar keresni dolgozni meg senki. Senki sem akar autószerelõ, asztalos, festõ stb lenni. Mindenki jogász meg közgazdász akar lenni. Ez így nem lesz jó.

HD JOHNNIE
jogos és én is jogosnak tartom, csak mint lentebb tomo nagyon is helyesen megfogalmazta: az állam tehetetlen ezekkel kapcsolatban és hogy adminisztratív eszközökkel képtelenség itthon tartani az embereket...

HD JOHNNIE
igaz és még sokáig le is leszünk maradva, ha nem vagyunk képesek alkalmazkodni, de ez nem ide tartozik