274
  • Tiberius B
    #274
    mondasz vmit
  • Gid
    #273
    A "fejlett" demokratikus társadalmakban most az egyéni deviancia előnyben részesítése dívik a közjó rovására. Ez a nagy szabadság valójában. Ameddig van pazarolható energia menni fog, utána nagy szarban lesznek a nyugati társadalmak ilyen felfogással.
    Nálunk is megfigyelhető: a rendszer fenntartásában tulképpen senki sem érdekelt, mindenki kihasználni akarja csupán. Nemsokára sajnos meg lesz az eredménye az energiaválság nélkül is.
  • Gid
    #272
    Nézd a demokrácia, emberi jogok és minden hasonló szép dolog addig tart amig van olcsó energiahordozó.
    Ha ez nem lesz iszonyú dolgok fognak történni.
    Nem véletlenül emelkedik az olaj ára, tetőzött a termelés, innen már a leszálló ág van, egyre drágább lesz.
    Áltathatod magad alternatívákkal, maximum hihetsz a tudományban, hogy majd megoldja (mint a maják az isteneikben).
    Az alternatív megoldások nagyon költségesek és vagy nem termelik emg élettartamuk alatt a beléjük ölt (fosszilis) energiát (pl napelemek) vagy nem működhetnek nélküle.
    Az egyetlen valós alternatíva, az atomenergia pedig önmagában iszonyú kevés, ráadásul el is van nyomva az olajlobbi által támogatott zöldek segítségével.
  • Gid
    #271
    Az usa gazdasága hiába betegeskedik, évi kb 1000 Mrd dollár minuszban vannak, de kénytelen mindenki finanszírozni (igen te is) az olajon keresztül.
    Az usa egy dologra nagyon vigyáz: az energiahordozónak - amelyen a mai civilizáció alapul - a kereskedelme csak dollárban történhet.
    Tudtál arról, hogy Irak megpróbált euro alapú elszámolást bevezetni?
    Aztán nem sokal rá demokratizálták.
    Irán is euro alapú olajtőzsdét kiván bevezetni...
  • Barnagekko
    #270
    Vagy akármilyen szénalapú dologból! Kutyából, macskából, fából, emberből stb. :)
    Szép jövőkép! Az embereket direkt ezért fogják lopdosni, hogy aztán fekete arany készüljön belőlük. Vagy a "használhatatlanokat" (itt gondolok az örgekre, fogyatékosokra).
    Persze ez csak egy rémkép, de valószínű hogy az olajcégek képesek lennének rá...
  • Tiberius B
    #269
    persze, mer a fejlett társadalmak berendezkedése a kevés gyereket preferálja, a szegényországokban mondjuk inkább azzal van a baj, hogy nem egészséges gyerekek születnek, vmint az emberek hullanak, mint a legyek
  • Tiberius B
    #268
    hát igen
  • Neakardtudni
    #267
    Gyermekszaporulat és a gazdasági helyzet között nincs kimutatható összefüggés. Sőt inkább a szegényebb országokra jellemző a nagyobb szaporulat.
  • BiroAndras
    #266
    Érdekes, hogy az állítólag csúnyán kizsákmányolt arab államok hülyére keresik magukat az olajon, és látványosan fejlődnek(Dubai-ról hallottál már?).
    Az USA gazdasága meg évek óta betegeskedik.
  • Epikurosz
    #265
    OFF

    "És ennek ismeretében képzeljük el a következőt: négyszeres áron adják az olajat. Nos, nem kell mondanom kinek jelent ez igazából hasznot. És a történet még nem teljes! Sőt! A piszkos sztori még csak most jön."

    Érdekes, és tanulságos, amit írsz, persze van benne egyoldalúság.
    USA-kizsákmányolásról írsz, amikor a valóság az, hogy a nagy kőolajtartalékokkal rendelkező arabus államok "ingyen" pénzeket kapnak csak azért, mert a fenekük alatt ott van véletlenül a kőolaj, és emiatt: 1. nem kényszerülnek reformokra 2. demográfiai robbanás volt/van, amelyet a "kizsákmányoló" nyugat finanszírozott. Érdekes: úgy zsákmányolok ki egy térséget, hogy ott nő a gyerekszaporulat, nofene.

    Szóval, ezek a marxista ihletésű elemzések szépen szólnak, de a valóság ennél sokkalta bonyolultabb.

  • Epikurosz
    #264
    Hülyeség.
    Ha nem tudod eladni az elternatív bigyódat, akkor oldd meg magadnak otthon a fűtést, a villanyszámát stb. Utána jöhetnek a rokonok, barátok, is kíváncsi ismerősök.

    Szeretnélek biztosítani, hogy ha olyan energiaforrást találsz fel, amely a lakásom fűtését olcsóbban kihozza, mint a FŐTÁV, és nem kell 20 év a megtérüléséhez, hanem mondjuk csak 4-5, akkor én leszek az eső vásárlóid egyike.

    Na bummm!
  • Molnibalage
    #263
    Nem is az értelmeseknek szántam a megjegyzést.
    Te úgy tűnik közéjük tartozol.
  • NEXUS6
    #262
    Így van.

    Benzint akár szénből is lehet csinálni (a németek csinálták a 2. VH alatt). Az meg jó pár száz évre van elegendő, illetve szinte minden országban van dögivel, de az usa stratégiai ellenfeleinél biztos.

    A Föld környezet szempontból viszont csak pár évtizedig bírja.

    Sőt, van zéró emissziós/tiszta foszilis erőmű technológia is, ami H2-t és magnéziumkarbonát kőzetet nyomat ki magából, amit szépen el lehet ásni a kitermelt szén helyére .

    A gond nem az hogy miből csinálunk energiát, hanem ahogy csináljuk!
    Sajnos akik ezt jelenleg ellenőrzésük alatt tartják, képesek az egész bolygót tönkrevágni, néhány nulláért a bankszámlájukon.;(
  • juzosch
    #261
    "Roliika: "Valószínőségszámítással pontosan SEMMIT nem lehet megmondani!"

    Aha. Ezzel a semmivel termelnek energiát az atomerőművekben és ezzel a semmivel csináltak atomfegyvert és számítógépet amivel állítólag programozol. Tudod, a szabad neutronok keletkezése a reakciókhoz és az ütközések számítása és az egész elmélet a valszámon alapul. Csak a matematikusok egy tetemes részét és pár millió mérnököt szóltál le így félvállról.

    Tudod te mi az a mérés hibabcslése? Ja, hogy infós az nem mér semmit csak püföli a billentyűket..."

    Az infósokat ne keverjük az olyan agyatlan programozókkal, mint rollika. Én is infós vagyok. És mi tanulunk valszámot, mérés hibabecslését, szabályozástechnikát és még 1000 dolgot. Szóval rollikát és az infó-t egy hozzászólásban emlegetni személyes sértésnek veszem.
  • Molnibalage
    #260
    Mármint arra a pasasra gondolsz aki állítja, hogy vízzel hajthatja az autókat és működik?
    Khmmmm.. Csak kicsit lett körberöhögve szegény BME-n és más helyeken. (Nem érti a termodinamika II. főtételét, a körfolyamtok megvalósíthatóságának elvét.)Meg, ha ez a technológia van miért nem gyártanak ilyen autót?
    Az autógyártót nem érdekli mivel megy, ha eladható. És ki nem akarna vízzel tankolni?

    Asszem az jelenleg hatályos magyar törvény nem is engednék, mert a hajtóanyagok után - bárimt is használsz - jövedéki adót kell fizetni.(Valahogy így hívják.)
  • Laci73
    #259
    BuzzFuzz: bármiből kreálhatsz energiát, nem fogod tudni eladni. Éppen erről írtam az alábbi hozzászólásaimban. Ugyanis az olcsó, bárki által használható alternatívákban nincs haszon, ellenben a földrajzilag helyhez kötött, csak dollárért beszerezhető kőolajat drágán el lehet adni, és kialakítható az egyes országok függősége az olajtól. És ez már üzlet a javából.
  • BuzzFuzz
    #258
    "Judith Miller (jelenleg börtönbüntetését töltő újságírónő) írja nagyon találóan:" A kőolaj nem egyszerűen egy anyag. Az olaj a modern világ heroinja. Olyan életformát táplál, melyet egyetlen más anyag sem tudna kielégíteni ilyen hatékonyan és olcsón"

    Szinte 100% hogy nincs igaza!! Elég ha arra a magyar találmányra gondolunk ami vízből "kreál" hajtóanyagot.... ha nem is mostanában, de az olajat fel fogja váltani valami más 50-80 éven bellül..
  • Mr Csé
    #257
    addig elég ameddig el-ég
  • valamit
    #256
    amit előbb írtam, ahhoz vedd hozzá az elmúlt években Irak miatt az USA-ban kialakult légkört. amikor is egy csomóan tüntettek az USA Irak politikája ellen. vedd hozzá, hogy Bush év elején azt mondta a beszédében, hogy meg akarja szüntetni a közel-keleti olajtól való függőségüket. és vedd hozzá, hogy pl. Hollywoodban milyen filmek is voltak az Oscar gálán (főként a Szirianát és a Good Night, Good Luck-ot). ha ezeket így egymás után rakod, akkor abból az jön ki, hogy Katrina után az USA változtatott az olajpolitikáján, és az iraki helyzet rendezésében lett érdekelt (lásd. 27 év után Irán is felvette vele a kapcsolatot ez ügyben), illetve abban, hogy az olajat alternatívákkal ki tudja váltani. végy még hozzá olyan dolgokat, mint, hogy USA jobbkezet nyújtott Indiának az atomerőmű programjában, vagy, hogy megemelte az alternatív üzemanyagok kutatására fordított összeget és támogatásokat.
    ugyanakkor a világban egyre több autóforgalmazó ad ki hybrideket és olaj cégek is reklámozzák alternatív üzemanyagokat (lásd Time, Newsweek, Economist). azaz az alternatívák a Katrinának köszönhetően teret nyertek... persze, még ez korántsem végleges helyzet, de jelenleg (vagy a közelmúltban) terjedőben vannak/voltak erőteljesen.
  • valamit
    #255
    A nagy mértékű olajfelhasználás hozza magával a klímaváltozást. És a Katrina hurrikán (meg az évi egész Mexikói-öböli "hurrikanizmus") szembesítette azzal az USA-t, hogy a klímaváltozás nála is okozhat súlyos károkat. Lásd New Orleans.
  • teddybear
    #254
    Ezt nem értem. A Katrina letámadta New Orleanst, és az is igaz, az amerikai katasztrófa-védelem látványosat bukott. De mi köze ennek az olajhoz?

    Persze, a Mexikói - öböl fúrótornyait is értintette, volt ahol némi bajt is csinált, de a hiszti sokkal nagyobb volt, mint a baj. Ebből is csak a spekulánsok csináltak üzletet.
  • valamit
    #253
    szerintem az általad változott helyzet már idejétmúlt. tavaly óta, mióta a Katrina hurrikán áttörte New Orleans gátjait és a várost elöntötte az ár, azóta másképp gondolkoznak erről az USA-ban.
  • Laci73
    #252
    OFF
    Cat: Ha ilyen egyszerű lenne, már megtették volna - Teddynek igaza van. Ne feledkezz meg az európai és japán bankok dollárban elszámolt követeléseiről, de legfőképpen Kínáról (és Ázsiáról) amely áruiért cserébe dollárt kap az USA-tól. Amennyiben a dollár bebukik, Kína egy halom játékpénzt őriz majd bankjaiban, az EU és Japán pedig elveszíti befektetéseit/követeléseit. Mellesleg az USA a válságtól függetlenül megőrizné hadseregét és atomrakétáit (továbbra is szuperhatalom maradna), valamint nagy valószínűséggel tovább gyakorolná a Közel-Kelet és a Mexikói-Öböl kőolajkészletének ellenőrzését. Mindössze adósságától szabadulna meg. Persze az Egyesült Államok sem lehet annyira ostoba hogy egy ilyen válságot csak úgy megengedjen, de nincs igazán jó megoldás erre a problémára. A dollár - éppen az erőszakos status quo miatt - egyre inkább haldoklik.

    ON
    Dióhéjban összefoglalva: miután a kőolaj kitermelésének/elosztásának birtoklása (lentebb írt kiselőadásomból kiderül) nem akármilyen hatalmat jelent, ráadásul a kőolaj keletkezését illetően a nem-fosszilis kialakulás egyre inkább igazolódó sejtése valószínűsíti a kőolaj lassú újratermelődését a földkéregben, én ki merem jelenteni: a kőolaj (és vele együtt a drágán mért energia) megmarad még igen sokáig púpnak a hátunkra.
  • teddybear
    #251
    Cat! Ez ugyan geo-gazdasági probléma, amihez tulképp nem nagyon értek, de a magánvéleményem szerint az egész föld pénzügyi rendszerét magával rántaná a dollár bukása. A harmincas évek elején is mekkora gazdasági válság robbant ki az amerikai tőzsdekrach hatására, pedig abban az időben még nem fonódott össze egymással minden nemzetgazdaság.
  • Cat #250
    ha a dollár bebukik, a nagy piacok gondolkodás nélkül áttérnek euró elszámolásra.
  • Laci73
    #249
    Kicsit OFF-Topic

    Dave77: A The Economist című gazdasági lapban megjelent adatok szerint az USA külföldi adósságának 40%-ában fizetésképtelenné vált. Az USA ingatag játékot folytat, gyakorlatilag arra is képes, hogy felvett vagy felhalmozott adósságait (EU, Japán) nem fizeti vissza (!!!). Ezért reagált úgy a piac, hogy a dollár értékének 40%-át elvesztette, a korábbi 0.80 centes jegyzésről 1.33-ra ugorva az eurót illetően. Ez a folyamat egy elszakadási kísérlet (vagy inkább kényszer) az USA gazdasági hegemóniájától.
    Az USA GDP-jének egyharmadát kitevő összeggel tartozik a világ többi részének (többek között a lent is írt "biztos befektetési területre" jószándékúan befektető külföldieknek, akik erősnek gondolván az USA gazdaságát, be lettek palizva)
    Nagyon látványos összeomlás várható Kínát, pontosabban a vele folytatott kereskedelmet illetően (ugyanis az USA rendkívül nagy passzívumot halmoz fel a tengernyi, USA-ba érkező kínai áru miatt): ám ennek a válságnak (is) az lesz a végeredménye, hogy a dollár ugyan bebukik, de az USA megszabadul csillagászati adósságaitól. A lent említett kőolaj-rendszer pedig ettől függetlenül a kezében marad...
  • Dave77
    #248
    Ha még mindíg szupehatalom, akkor miért zuhant a dollár árfolyama az utóbbi 5 évben? Mivel én külföldön dolgozok és dollárban keresek, igen aggódva figyelem, hogy 2001-ben 310 Ft körül váltottam, most meg kb. 210 és még örülhetek is, mert tavaly januárban ~175 is volt.
  • Laci73
    #247
    Ígért anarchista kiselőadásom, azaz A nagy olajsztori.

    1973 nagyon fontos év volt a világtörténelemben. Nemcsak szerény személyem született akkortájt, és fejezte be az USA vietnámi háborúját - hanem történt egy olyan mélyreható vátozás, amelynek hatása mai napig érezhető. 1973 az olajár-robbanás éve volt. Igen rövid idő alatt négyszeresére(!) emelkedett a kőolaj világpiaci ára. Ennek okaként akkoriban az arab országok gazdaságpolitikáját jelölték meg (az újabb sikertelen Izrael elleni háborút), azonban - mit a leírtakból kiderül majd - az USA érdekcsoportjai álltak a háttérben.

    A petrodollár

    Hogy megértsük a történet egészét, ismernünk kell néhány dolgot. Az Egyesült Államok - amely jelenleg egyetlen szuperhatalma a Földnek - ereje három pilléren nyugszik. Ez a három pillér a kőolaj-hegemónia (ezt kivessézzük lentebb), a világ legütőképesebb hadserege és atomarzenálja, illetve a világ kétharmadára kényszerített egyenlőtlen gazdasági kapcsolatrendszer. Közelebbről vizsgálva és igen röviden összefoglalva a kőolajra épített gazdasági rendszer a következőképpen működik: az USA legnagyobb "fegyverténye", hogy szuperhatalomként (még a SZU létezése idejében) el tudta érni szövetségeseinél (zsarolásnak is hívható akár) hogy valutájával, azaz a US dollárral fizessenek a kőolajért cserébe. A világ akkori "szabad" harmadának és a fejlődő országoknak nemigen lehetett ellenvetése - az USA pedig szép hasznot húz ebből a mai napig. De térjünk vissza 1973-ba, és tudjuk meg, milyen hatalma van annak a pénzügyi csoportnak, amely előkészítette és kirobbantotta az olajválságot, s amely lehalászta ennek minden (és tetemes) hasznát.
    Tehát 1973. A kőolajért ugyan már dollárban kell fizetni, de ekkoriban még egy igen olcsó nyersanyagról van szó - különösebb zokszó nélkül elfogadja mindenki, különösen az ekkoriban igen intenzíven fejlődő Nyugat-Európa. Kövessük végig egy dollárnak az útját a kőolaj piacon! Az USA kibocsájtaja a dollárt, mint valutáját. A kőolajat vásárolni szándékozó ország/cég kénytelen dollárt szerezni, amely közvetlenül vagy közvetetten már haszonnal jár az USA jegybankja, a zöldhasút kibocsájtó, híres-hírhedett FED számára. A vásárló kifizeti a megszerzett dollárt a kőolajért pl. egy arab országnak. A dollár azonban nem marad az araboknál, ők ezt a pénzt befektetik - mégpedig amerikai bankfiókokba és kincstári kötvényekbe, mivel az USA a világ legerősebb gazdaságával és hadseregével igen erős garanciát jelent a megtérülésre - még akkor is ha csak három százalékos (kincstárjegyre egy százalékos) éves kamatot ad a külföldi befektetőnek. (az USA a legmegbízhatóbb befektetési terület a mai napig)
    És ennek ismeretében képzeljük el a következőt: négyszeres áron adják az olajat. Nos, nem kell mondanom kinek jelent ez igazából hasznot. És a történet még nem teljes! Sőt! A piszkos sztori még csak most jön.

    Az olajár-robbanást követően a bankokban felhalmozódó petro-dollárokat (a kőolaj-kereskedelemben résztvevő pénzt) a hetvenes években igen kedvező hitelként kínálták fel a világ országainak ezek a pénzintézetek. Alig 5-6 százalékos kamatra adták a dollár-hitelt, és ezzel a rendkívül méltányos hitellel szinte minden ország élni kívánt - legyen akár fejlett, akár fejlődő, vagy szocialista ország. A kánaán egy évtizedig sem tartott: 1979-ben ezen bankok ún. irányadó kamatukat 20 percent felé emelték, az addigi igen kedvező 5-6-ról. Egy csendes világgazdasági válság tört ki: pl. hazánk, amely akorra már sokmilliárd (legalább 7 de inkább 10 Mrd) dollárban mérte külföldi adósságát, 1982-re hajszál híján fizetésképtelenné vált. EGYÉRTELMŰ TÉNY HOGY A SZOCIALISTA VILÁGRENDSZER EZEN GAZDASÁGI KEGYELEMDÖFÉS MIATT KÉNYSZERÜLT TÉRDRE. Ám a fiatal fejlődő országok ennél is rosszabbul jártak: nyereséget (aktívumot) termelő gazdaságuk véglegesen veszteségessé vált. A világ legtöbb országa adósságcsapdába került a petrodollár-kölcsönök révén, így pl. mi is (adósságcsapda: amikor már azért veszünk fel hitelt, hogy az előző kamatait fizetni tudjuk) Így tett szert az USA a kőolaj révén gazdasági hegemóniára. Ha modern életet akarsz élni, ahoz motorizáció kell, amihez pediglen kőolajat muszáj vásárolnod, ehhez pedig dollárra lesz szükséged. Az USA rátette a kezét a Közel-Kelet kőolajára éppúgy mint az ún. Mexikói-Öböl környéki olajmezőkére (Venezuela) és egyre inkább behatol az orosz olajcégekbe is (Hodorkovszkij-ügy) A legnagyobb kőolaj-termelő/finomító és szállító cégek amerikai érdekeltségűek (Hét Nővér)...

    Na, érezzük már a mélységét a kőolaj-lobbynak?
  • Molnibalage
    #246
    Roliika: "Valószínőségszámítással pontosan SEMMIT nem lehet megmondani!"

    Aha. Ezzel a semmivel termelnek energiát az atomerőművekben és ezzel a semmivel csináltak atomfegyvert és számítógépet amivel állítólag programozol. Tudod, a szabad neutronok keletkezése a reakciókhoz és az ütközések számítása és az egész elmélet a valszámon alapul. Csak a matematikusok egy tetemes részét és pár millió mérnököt szóltál le így félvállról.

    Tudod te mi az a mérés hibabcslése? Ja, hogy infós az nem mér semmit csak püföli a billentyűket...


    Mardel: Sajnos az emberiség nem látja be, hogy az atomenergián kívül sok HATÁSOS alternatíva nincs a láthatáron.(a fúzión azért még dolgozni kell)
    A radioaktív TÖKÉLETESEN tárolható a föld alatti kősótömbökben, amik pár száz milló éve őrzik integritásukat. Mellesleg sok ezer év múlva igen értékes anyagok nyerhetők ki belőlük, mikor már nem sugároznak. Az elbomlott fűtőelemekben gyakorlatilag a periódusos rendszer összes stabil eleme megtalálható, az igen ritka elemek is. Ez hihetetlennek tűnik, pedig így van. Pár ezer év múlva pl: ki tudja mennyi titán lsz? BME Nukleáris Technikai Intézet munkatársaitól IGEN bölcs dolgokat lehet megtanulni.
  • Skyline
    #245
    ŐŐŐ a nagy fejszámolók akik számolgatják mikófogy el ez meg az belekalkulálták a Forma 1 új baromszabályát (végső időmérő) amiben a 15 percből 10 perc gyakorlatilag üzemanyagpocsékolással telik el?:)
  • juzosch
    #244
    Japánban és Európában nem nagyon van kőolajlobby. Kutatási potenciál viszont annál is inkább. Nem véletlenül ez a két helyszín jött számításba a kísérleti erőmű éítéséhez.
  • Mardel
    #243
    "Mardel: mi a nagyobb üzlet - drágán eladni a xart (fosszilis energia), vagy olcsón a jót?"

    Amíg az ember nem tapasztalta meg mind kettőt,csak az egyiket, akkor azt veszi ami van...
  • Laci73
    #242
    Egy jó óra szusszantásnyi időt kérek a fiataloktól (hiába, alattam már nem szalad úgy a szekér) és írok egy rövidebb kiselőadást a kőolaj-lobby mélységeiről. Előre szólok: tanulságos olvasmány lesz.
  • juzosch
    #241
    A fúzió nagy üzlet lehet. 10ed annyiért előállítod, feleannyiért eladod.

    Egyébként a nagy lobbyk pártolnak el a foszilis energiahordozóktól. Az autógyárak elindították a nem foszilis alapú járművek tervezését, sőt már árulják is. Az egyesült államoknak is kezd igen kényelmetlenné válni az olajtól való függés.
  • roliika
    #240
    ?!?! nem értem. Nem írtam én semmi atomosat.:-) Sőt ellene vagyok!
  • Laci73
    #239
    Mardel: mi a nagyobb üzlet - drágán eladni a xart (fosszilis energia), vagy olcsón a jót? :) Ne feled azt sem: a kőolaj-lobby nemzetközi szinten szervezi magát, ahol már rég nincsenek különálló egyének, egy szép, nagy, boldog kartell-maffia az egész.
    Jaj miket mondok itt :)

    Tiberius B: olvasd el a #177-es hozzászólásom linkjét (Honnét jön a kőolaj). Meggyőző.
  • Mardel
    #238
    Az a baj, hogy mindent nagyban próbálunk elképzelni.
    Sok profit reményében nagy ár.
    Sok energia reményében egy "nagy erőmű".
    Az ember sem úgyszületett, sőt nem is úgy fogant, hogy egyből elérte azt a magasságát ami most van.
    Sok kicsi sokra megy...
  • Kryon
    #237
    A fúziós energiát egyrészt azért nem hasznosítják,mert még nincs készen a technológia hozzá,másrészt pedig,mert nem lesz túl olcsó,bár legalább korlátlan.Úgy tudon kb. 10 GW teljesítmény fölött lesz gazdaságos fúziós erőművet építeni,ami nagyon sok,épp ez lesz a baj.Egy ekkora erőmű több ország,vagy nagyváros energiaellátását biztosíthatná,de ha valamiért leáll,komoly áramszünet lenne.Kérdéses,hogy mely ország vállalna be egy ilyen rizikót....
  • zjápsretne
    #236
    Ez igaz, csak hogy itt nem 100 milliós nyereségről van szó hanem sokkal többröl és olyan iparágról amely ha azt mondná, hogy nem ad többet akkor pár hónapon belül leállna a civilizáció vagy 1000x haszonnal zárnák az eseményt és hirelen senki sem tudná helyettesíteni.
  • Mardel
    #235
    "A fúziós kísérleti-erőmű vitája éppen azt jelzi: van kinyerhető fúziós energia, csak a közeljövőben nem kívánják előtérbe tenni. (Ugyanis túl olcsón termelne energiát, ami egyesek számára nem üzlet)."

    Rossz felfogás. Ugyanis ha egy áruház vmit olcsóbban ad mint a másik, akkor oda többen mennek vásárolni és egy két ember nem egyet vesz, hanem kettőt, vagy többet.
    Tehát a profitot nem csak a drága termékekből lehet nyerni.
    Pl. Tesco vs többi benzinkút. A tesó csak pár forinttal vitte lejebb az árakat és máris milyen forgalmat generált...