• Laci73
    #249
    Kicsit OFF-Topic

    Dave77: A The Economist című gazdasági lapban megjelent adatok szerint az USA külföldi adósságának 40%-ában fizetésképtelenné vált. Az USA ingatag játékot folytat, gyakorlatilag arra is képes, hogy felvett vagy felhalmozott adósságait (EU, Japán) nem fizeti vissza (!!!). Ezért reagált úgy a piac, hogy a dollár értékének 40%-át elvesztette, a korábbi 0.80 centes jegyzésről 1.33-ra ugorva az eurót illetően. Ez a folyamat egy elszakadási kísérlet (vagy inkább kényszer) az USA gazdasági hegemóniájától.
    Az USA GDP-jének egyharmadát kitevő összeggel tartozik a világ többi részének (többek között a lent is írt "biztos befektetési területre" jószándékúan befektető külföldieknek, akik erősnek gondolván az USA gazdaságát, be lettek palizva)
    Nagyon látványos összeomlás várható Kínát, pontosabban a vele folytatott kereskedelmet illetően (ugyanis az USA rendkívül nagy passzívumot halmoz fel a tengernyi, USA-ba érkező kínai áru miatt): ám ennek a válságnak (is) az lesz a végeredménye, hogy a dollár ugyan bebukik, de az USA megszabadul csillagászati adósságaitól. A lent említett kőolaj-rendszer pedig ettől függetlenül a kezében marad...