Meddig elég még az olaj?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Igen, és ha ésszerüen használnánk fel akkor a szén-dioxidból megint lehetne felhasználható anyag a benzinhez és a mûanyaghoz amit újra elégetnénk(vagy okosabban ujrafelhasználnánk) és megint kezdõdhetne elõlröl, csak energia kell hozzá
Van olyan elképzelés,hogy földalatti atomerõmûveket kellene építeni.Ezekbõl akkor sem jutna semmi a felszínre,ha baleset történik.És az erõmû élettartama végén egyszerûen el lehetne temetni az egészet és kész...

És hogy került oda a metán? Ami szerves vegyület?

Gracie Barra

Ez a lobby mégsem olyan erõs, ha európa, japán és amerika akkora politikai csatát vívott abból, hogy hol építsék meg milliárdokért a kísérleti-erõmûvet.

Gracie Barra

Az összes olajat pedig nem lehet kibányászni. Fizikailag még csak-csak, de kihal az élet. A földi légkör a kezdetekben nagyrész szén-dioxidból állt. A növények kivonták belõle a szént és beépítették. És késõbb olaj/szén lett belõle. Ha azt most mind elégetjük, akkor újra szén-dioxid légkörünk lesz.

Gracie Barra

Laci73
Juzosch: a gazdaságos, azaz kinyerhetõ energiát adó fúziós energia már valóság. Nem akartam egy elõzõ cikkben hozzászólni a témához (úgy érzem csak vitát keltett volna), de éppen a kõolajlobby nyomása miatt "felejtõdik" a fúziós energia.

Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket

Aztán várni kellen 3000 évet, hogy jó is legyen a földön élni 😊 Akkor inkább a hordónkénti óriási felár, az úgyis tönkreteszi a társadalmat, és keresnek más megoldást.
Az a baj az olajhomokkal, hogy sokkal több erõforrást igényel a feldolgozása. Nem éri meg. És a z olaj nagy rész még csak nem is olajhomokban van, hanem még annél is ritkábban.

Gracie Barra

Laci73
Mardel: a nem szerves eredet elmélete(ténye) szerint a kõolaj - lassan de biztosan - folyamatosan keletkezik a Földkéreg alatti metánból.

Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket

A szélenergia is jó megoldás. CSak kicsi a hatékonysága.

Gracie Barra

Ezt az 50-100 évet kéne kihúzni, amíg a fúziós energia piacképes lesz. És ki is lehetne húzni az atomenergiával.

Gracie Barra

Mardel
A szél energi meg egyáltalán nem káros, és a legtöbb erõmû nem szélerûmû. Pedig az szélerûmveket a szélcsatornákban lehetne jól kihazsnálni, már ha sok szélcsatorna lenne az adott térségben!

"Timeo Danaos et dona ferentes."

Laci73
Juzosch: Már akár 30 kilométers mélységbõl is fel tudjuk hozni az olajat. Ami viszont a lényeg, és éppen a nem szerves eredetet támasztaja alá: a kuatatók ilyen mélyen is összefüggõ mezõket találnak rendre. Egyébként napjainkra már az olajhomok vagy az olajpala feldolgozása is megoldható.

Mátrix?😊

Azt fel is használja az emberi szerverez. És az is csak foszilis energiahordozóra épül. Ugyanúgy széndioxidot termel.

Gracie Barra

Eltemeted. Az atomenergia SOKKAL kevesebb kárt okoz a környezetben, mint a foszilis energia. Még akkor is, ha 50évenként van 1-1 nagyobb baleset.

Gracie Barra

Mardel
Amúgy Einstein nem a háborúhoz kívánta felhasználni az atomot, hanem energia termelés szintjén.
De ez is olyan, hogy lehet, hogy termelsz vele energiát, de utána hova teszed a sugárzó, káros maradékokat?

Mardel
Az emberi szervezet is termel energiát, vagy azt nem is lehet hasznosítani?

Ez szép+jó, csak minél "fejlettebbek" vagyunk és minél többen annál több energia kell!

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Szénbõl is lehet benzint valami hidrolízises izével...2. VH-ban csinálták a tankokba.

Mardel
Szerintem nem az a fontos, hogy hogy képzõdik meg, hogy kezd elfogyni. Az a fontos, hogy olyan "civilizált" életet kell teremteni, amivel nem romboljuk le azt a helyet ahol élünk.
Sokszor nem mi alkalmazkodunka környeztehez, hanem a környezetet alakítjuk át. Pl. Megalkotják, az autót, de az autóknak is menni kell valahol mert esõzésekkor sár, meg minden, így elkezdenek utakat építeni...
Lehet, hogy egy elgondolás jó, az autóval speciel semmi problémám nem lenne, ha nem vonták volna ki a forgalomból, az adott dolgokat.
De amerikának mindent könnyebb egy huszárvágással megoldani, ha nem megy a háború akkor bevetjük az atomot, arra nem gondolva, hogy milyen károkat okooz... Atom ledobva, pár hónap múlva béke megkötve, probléma az õ részükrõl megoldva...
Kicsit egyoldalú a gondolatmenet.

Igazad van, csak az a baj, hogy végül is amit mondani akartam valaki elmondta a #177-ben. Jó Befogom.
Majd Jön a Tupperváry vagy mi és csinál fûbõl fából mûanyagot! :-)

Olyan nincs, hogy nem jön be. Max nem tökéletesen pontosan. De kis hiba megengedett.

Gracie Barra

<#worship>Bocs! :-D <#wave>

Ok, részemrõl befejeztem.

Vissza a témához. Építsünk jó sok atomerõmûvet.

Egyébként a kisebbik gond, hogy nem lesz benzin. De honnan lesz mûanyag?

Gracie Barra

Ott a pont! :-D Hádde mi a bánatért kell kiszámolni amit nem tudunk?:-D Pláne ha be se jön.:-D

Laci73
Roliika, Juzosch, Zjápsrente: Megtisztelnétek másokat ha témába vágó topicot indítanátok, esetleg - ha elég bátrak vagytok - látogatnátok az ELTE TK Matematika Intézetét. Mindent a maga idejében és a maga helyén.

Inkább ne legyen!
A veréb az szárnyal! :-D Hádde 1 ló...max vágtázik a semmibe. :-D

De nem is érdekel, hogy pontosan hány atom fog a példában szétbomlani. Elég a nagy pontosság.

Gracie Barra

Nos szerintam a valószinûség pont az olyan esetkben jól használható amikor egyébként nem lehet semmit sem mondani.
Na Ja. :-/ Lenne idegi interface-em megértenétek! :-D

Kikérem magamnak nem vagyok veréb! 😊 Bár lehet kissé korlátolt.
Valószínõségszámítással pontosan SEMMIT nem lehet megmondani!

az látszik is😊

Gracie Barra

Igaz, ezért mondtam a lehetõséget.
Fogalmazni tényleg nem tudok, de nem is író a szakmám...mondjuk nem is fizikus.

Bagoly mondja😊

Gracie Barra

Mert pl tudni akarom, hogy hány atom fog szétbomlani abból az 1000000000bõl.

Gracie Barra

Ló is csak arra megy amerre lát, korlátolt.

Na ja. De 1000000 atomra meg miért valószínûségszámolsz?:-)

Ez a szám határozatlan.

Gracie Barra

Lehet hogy kiváló programozó vagy , de szerintem fizikusnak elég silány, vagy csak nem tudod értelmesen összefoglalni amit akarsz (bár elismerem úgy nehéz is ha sokan támadnak). De a sok ló... nem értem.
Még a gimiben tanultuk, hogy az olajnak csak kis százalékát használtuk fel De ez az a kis százalék ami bányászható. A többi (rengeteg) olaj szét van szóródva a föld mélyében. Kb cseppenként kéne kibányászni.

Gracie Barra

Azért ez kevés, ha van egy végtelenül kicsi valõszínûségem, de másodpercenként végtelen sokszor megtörténik egy esemény akkor akár egy másodpercben is megtörténhet ...
De a pontosság tetszõlegesen növelehtõ a példahalmaz növelésével. pl engem marhra nem érdekel, hogy egy konkrét atom mikor bomlik fel egy nukleáris reakcióban. 1millió atomra viszont már tökéletes a valszám.

Gracie Barra

Sok ló...arra megy amerre lát.

Laci73
Idézet a cikkbõl:"...mikor fogy el a világ olajkészlete: gyakorlatilag soha."

Még rá is kontrázok erre a kijelentésre, és azt állítom, a beismertnél sokkal nagyobb és megújló(!) kõolaj-készletei vannak a Földnek.
A soha ki nem merülõ készletek okára azonban - a cikkben említett alternatív energiaforrások keresése mellett - a kõolaj keletkezésének új magyarázata világít rá.
A jelenlegi, általánosan elfogadott tudományos nézet szerint a kõolaj szerves (fosszilis) eredetû anyag, amely egykor élt élõlények üledékesen lerakodótt maradványaiból, a levegõtõl elzártan nyomás- és hõhatások során keletkezik (Lomonoszov-elmélet). Azonban a legújabb kutatások és komoly geológusok cáfolják ezen elméletet. Nem kívánok hosszan írni róla, a témát kiválóan kivesézi az alábbi cikk:Honnan jön a kõolaj? - A nem fosszilis eredetû olajról (Index)

Jöhet akkor a kérdés: mégis miért nem ismertek széles körben a fenti linkben is ismertetett adatok, tények? A válasz most is az érdekcsoportok harcában rejlik: ugyanis a kõolaj-kitermelést birtokló (vagy akár másoktól bitorló) országok számára a jelen helyzet nagyon is megfelelõ: magas áron, a tûréshatár közelében értékesíthetik kõolajukat a világpiacon, legfõképpen az USA érdekkörében tevékenykedõ korporációk, a Hét Nõvérnek is gúnyolt olajcég-gigászok.

Van-e igazi altrnatívája az olajnak?

Nincs.
Judith Miller (jelenleg börtönbüntetését töltõ újságírónõ) írja nagyon találóan:" A kõolaj nem egyszerûen egy anyag. Az olaj a modern világ heroinja. Olyan életformát táplál, melyet egyetlen más anyag sem tudna kielégíteni ilyen hatékonyan és olcsón” (Utóbbi megjegyzéshez egy elgondolkodtató adat: Szaúdi-Arábia sivatagában egy hordó olaj kitermelése még mindig 5 USD önköltség alatt van. Ehhez képest igazán pofátlan a hordónkénti 60-70 USD eladási ár. Ebbõl is látható miért éri meg – persze nem nekünk – a kõolajat használni)

A végtelenben.

Gracie Barra

Matematikailag kiszámítható bármilyen esemény valószínõsége! De SOHA sem 100%. És bármekkora % arány marad, az bármikor bekövetkezhet! Matematikailag ok a dolog + számolni is lehet vele, de a valósághoz tényleg csak annyi köze van, hogy vagy bejön, vagy nem.