308
-
plamex #68 Kitől kérdezed ? :) -
#67 Ha két fény egymással szembe megy, akkor találkozásuk után milyen sebességgel haladnak el egymás mellett? -
roliika #66 Pedig már elég régen felgyorsították és nem gyorsítóban nézz utána..google...
-
zjápsretne #65 Nemtudom a többiek hogy látják, de én azt nem értem, hogy a fényt "felgyorsítod".
Azt végképp nem értem, hogy szerinted ehhez miért nem kell extra nagy energia.
Hol olvastál ilyet, vagy ez csak "városi legenda".
Annyira nem értek a fizikához, de t'od ott van azaz emc, aztán hát szerintem a fény felgyorsítása oly szenzáció volna ami jó sokszor körbefutná a födet. -
roliika #64 "Simán. Tükörnek hívják a szükséges berendezést." <- :-DD Telaportálás...szal ha felgyorsítod extranagy energia nélkül akkor a fény nem ott fog megjelenni ahol számítanál rá hanem 1-2m-rel arrrrééééébbbbb....végülis teleportál. Neeem a kwwantum hasonlóságra vagy mi a túróra gondoltam. Tom te azt akarod mondani,ha lemásolnak 1 részecskét akkor a tesója is ugyanúgy viselkedik.:-)) De én nem erről beszélek.:-) Végülis mind1.:-) -
BiroAndras #63 "Pedig nem.:-( extra nagy gravitáció és hőmérséklet és 1 csomó dolog tudja befolyásolni.:-("
A grav. nem befolyásolja. Attól csak a hullámhossza változik, meg az iránya.
a hőmérsékletet meg végképp nem értem. Hol van a vákuumban hőmérséklet???
A fénysebesség egyébként annyira állandó, hogy ma már a méter definícióját is hozzá kötik. -
BiroAndras #62 "Mondjuk a sebessége tényleg állandó, de a terjedése közel sem!"
A sebesség tudtommal azt mondja meg, hogy milyen sebességgel terjed.
Hacsak nem a fázis- és a csoportsebesség különbségére gondolsz.
"Pl meg lehet állítani"
Mint modtam, ha elektromágneses térrel hat kölcsön, akkor változnak a dolgok. Extrém körülmények közt nagyon le lehet lassítani egy fotont. A megállítás már más tészta. Elképzelhető, hogy azt is lehet (állóhullám?).
"fel lehet gyorsítani/ilyenkor hát úgy is mondhatjuk hogy teleportál/"
A teleportálás egy teljesen más tészta.
"és meg is lehet fordítani a haladási irányát"
Simán. Tükörnek hívják a szükséges berendezést. -
BiroAndras #61 "A fénysebesség csökken? (foton sebessége) vagy a fény terjedése, mondjuk túl sok mindenről verődik vissza? Mert nem mindegy ám!"
A fénysebesség csökken, mert a foton kölcsönhatásba lép az atomok elektromágneses terével.
A fény ugye elektromágneses hullám. A viselkedését így nagy méretekben a Maxwell egyenletek írják le. Ha az atomok elektromágneses terét hatványsorként írjuk fel, és betesszük az egyenletekbe, akkor az első néhány tagból kijön a fénysebesség változása, illetve a diszperzió (a fénysebesség hullámhossz függése) is. -
kukacos #60 Én próbáltam a mikróba gyertyát dolgot, semmit sem láttam és a mikró is egybe maradt. -
#59 Pár éve egy oldalon láttam egy ilyen kísérletet.
Már sokat gondoltam a kipróbálására, de anyámék kivágnának otthonról, ha felgyújtanám a házat, vagy tönretenném a mikrót. :D -
fapapi #58 Ha már veszed a fáradságot és beírsz valamit azt tedd meg már magyarul mégha a lényeg is angolul :) -
No Mans Land #57 a mikroba gyufa vagy gyertya az szép plazmalángokat produkál de a mikro kicsit szétég utána :) -
Adenoma #56 én cask a macskámat szárítom benne, semmi tűzgömb, meg gömbvillám... -
#55 mi lesz, ha terroristák kezébe jut?
haha -
BladeW #54 "Ja meg honnét szedi az energiát?"
A vizbűl nyeri ki a zoxigént -
roliika #53 :-DDDDDD Azért ez jó volt! :-DDDDDD Na de mi az a tükör légyszi súgd meg! :-) -
sped #52 Mindig a csodájára járok az ilyen cikkekhez való hozzászólásokat olvasva, mennyi géniusza van kis hazánknak. A rengeteg fizikus, matematikus, csillagász... Kár hogy a nemzetközi porondon nem képviselitek az országot, nem kell ám itt az SG fórumon bújkálni.. :( -
kukacos #51 Roliika kétlem, hogy rajtad kívül bárti értené azt, hogy a "fény terjedése nem állandó"."Megállítani" eddig kizárólag roppant speciális anyagokban sikerült, tehát ez se megy vákuumban.Felgyorsítani eddig senki sem tudta, és hogy ennek mi köze a teleportációhoz... ja azt hiszem értem, te azt hiszed, hogy a fénykvantum-teleportációs kísérletekben valóban teleportáltak egy fotont. Hát nem egészen erről van szó, inkább lemásoltak egyet. Persze ez sem tehető meg fénysebességnél gyorsabban (bár a kvantumállapotok rögzítése feltételez egyfajta távolhatást, de ezt ne keverjük bele).
A fény haladási irányának megfordítása tényleg roppant tudománytalan, az akadémikusok azonnal bannolják az embert, ha beszél ilyesmiről. Én súgásokból azt hallottam, a parakutatók egy úgynevezett "tükör" nevű berendezést használnak ehhez, de ezt szinte említeni se merem, mert elvágom magam minden további publikációs lehetőségtől.
Összefoglalva: ha létezne a hülyeségnek nyomása, akkor a hozzászólásod elolvasását csak batiszkáffal rendelkező bátor vállalkozóknak javaslom, annyit préseltél bele :)
-
#50 Ja csak én ilyet még nem láttam egy mikróban sem :\ -
Cat #49 Itt a lényeg:
The fireballs observed in our laboratory experiments differ, however, in several aspects from the ball lightning observed in nature [2]. The latter were described by eyewitnesses as possibly larger than our laboratory fireballs (up to 1 m versus 3 cm diameter, respectively), as persisting longer (for seconds versus our 0:04 s measurement), and as moving faster (0:1–10m=s versus 0:3 m=s, respectively) at a roughly constant height.
Natural ball lightnings were seen also as passing through glass windows, unlike our laboratory fireballs that slightly melt and break the glass, and then move forward. Several other features common to the natural ball lightning and to laboratory fireballs include the tendency to attach to metallic bodies (and moving or bouncing along them), the ability to be divided spontaneously [e.g., Fig. 4(b)], and their appearance in various shapes (e.g., ball and column shapes).
http://www.eng.tau.ac.il/~jerby/67.pdf -
roliika #48 Plázmoid zsö mikrowéw! Atonszión! :-DDD -
roliika #47 Mondjuk a sebessége tényleg állandó, de a terjedése közel sem! Pl meg lehet állítani, fel lehet gyorsítani/ilyenkor hát úgy is mondhatjuk hogy teleportál/, és meg is lehet fordítani a haladási irányát,bármilyen hülyén vagy tudománytalanul hangzik. -
roliika #46 Ezt én is nézegettem.:-)) Ez plazma szintén. Fickó nem is mondja,hogy gömbvillám! Elég érdekes a kiejtése...:-DDD -
roliika #45 Pedig nem.:-( extra nagy gravitáció és hőmérséklet és 1 csomó dolog tudja befolyásolni.:-( -
Inquisitor #44 "A mikróban feltűnő fényjelenséget elektromos kisülésnek hívjuk nem? :)"
Aham.
http://jlnlabs.imars.com/plasma/gmrtst/index.htm
Szerintem itt a videon nem olyan, mint egy sima kisülés. -
Tiberius B #43 A fénysebesség csökken? (foton sebessége) vagy a fény terjedése, mondjuk túl sok mindenről verődik vissza? Mert nem mindegy ám! -
BiroAndras #42 "ami fénysebességre gyorsítja az ott lévő gázokat"
Na olyat nem csinál. Max. ionizálja őket, ami teljesen más tészta. -
BiroAndras #41 "A fénysebesség sem fix. Ott is vanak eltérések. Színeknél is."
Csak anyagban. Vákuumban egészen pontosan állandó a fénysebesség mindentől függetlenül. -
UnnameD #40 Szerintem ez még nem gömbvillám. Bár mikor megláttam az 'izrael' szót a címben, egyből tudtam, hogy hazugság. Itt egyszerű elektromos ívvel szórakoznak. Csak összehasonlításképp megmutatom az én ladderemet (egyszerü felfelé vándolrló ív két hosszú fémtárgy közt)Ladder
Persze lehet hogy tévedek, de a puszta ívvel elég sok érdekes dolgot lehet csinálni (pl ezt is) -
roliika #39 A fénysebesség sem fix. Ott is vanak eltérések. Színeknél is. -
Tiberius B #38 Bocs, "egy milliszekundum néhány tizedéig", na ne már! -
dez #37 Namost azt nem tudom, hogy a magasabb energiaszint (ill. klasszikusan "pálya") nagyobb sebességet jelent-e, de ha igen, akkor sem fénysebességet, csak egy kicsivel nagyobb sebességet az eredetinél. A lényeg az energiakülönbözet leadása egy foton képében. -
dez #36 Hát, ha ezt így mondod valakinek, aki tanult egy kis fizikát, nem lesz túl jó véleménye rólad... ;) Csak a foton tud fénysebességgel menni. A nagy gyorsítókban egyes apró részecskéket is csak a közelébe tudják gyorsítani, nagy energiabefektetéssel. A fénylő gázok esetén csak minimálisan gyorsul fel az elektron. -
Tiberius B #35 Na ez aztánérdekes, de nem gömbvillám.
a Neoncsőben meg tényleg csak gerjesztett atomok sokasága van, és az elektronok ugrálnak az energiaszintek közt.
Nem lehet, hogy a gömbvillámok némelyike inkább ufószonda, mint plazmagömb
Ekkora baromságot is csak néha tudok mondani.
Na mindegy, ezek plazmagömbök és nem gömbvillámok és kész!
A gömbvillám meg nem csak néhány mp.-ig "él", a videó juk is több mp.-es volt egy-egy plazmagömbről, még bele is beszéltek, erre azt mondják csak néhány miliszekundum volt?
Vagy ezek lasított felvételek kommentárral? -
roliika #34 Vagy a lassuláskor adja le az energiájat foton formájában? -
roliika #33 "klasszikus megfogalmazásban egyes elektronok magasabb pályára kerülnek az energiatöbblet miatt, és amikor visszakerülnek a helyükre, kibocsátanak egy fotont)." Kvázi fénysebességre gyorsulnak... -
roliika #32 Ugyehogyugye! :-) És szép is a gömbvillám, mármint az igazi.:-) Nem ilyen ronda zizegő tojásalakú valami.:-) -
dez #31 "ami fénysebességre gyorsítja az ott lévő gázokat" - azért ilyen butaságot ne írjál inkább: gerjeszti őket, azért világítanak (klasszikus megfogalmazásban egyes elektronok magasabb pályára kerülnek az energiatöbblet miatt, és amikor visszakerülnek a helyükre, kibocsátanak egy fotont). -
#30 A mikróban feltűnő fényjelenséget elektromos kisülésnek hívjuk nem? :) -
dez #29 Szerintem sem igazi gömbvillám, de az eddigi próbálkozások közül a legjobb. Egyébként nincs az egész kalitka besugározva mikrohullámmal, csak a cső végén, abban a bizonyos hot spotban. De az egyik videón látszik, hogy leválik onnan egy "gömb", és a kalitka teteje alá megy, és ott magában is megmarad egy ideig.
Egyébként én is láttam gömbvillámot, de csak egy pillanatig, mert bement egy fa mögé.