Gömbvillám a laborból
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Pedig v>c egy körútnál ekvivalens az idõutazással. Ha felírod az egyenleteket, kijön, hogy egy fénysebességnél gyorsabban haladó ûrhajó a legközelebbi csillag meglátogatása után hamarabb hazaér, minthogy elindult volna. Persze elvileg lehet máshogy is az idõben visszafelé utazni.
"támpontot arra a bizonyos múltba üzengetéshez"
Mire gondolsz támpont alatt?
Hát 2+2 az mindig 4, ha úgy definiáljuk a 2-t, a +-t meg a 4-et, ahogy szokás, ezen nem szoktak a matematikusok vitatkozni, maximum azon, hogy definiáljuk. Erre jó a matek, közös nyelvet jelent.
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
Nem tudom, pontosan úgy értelmezem-e, amit írsz, ahogy azt te gondolod, de azt akaródzik válaszolnom, hogy állítólag 1db foton is hullámként viselkedik, nem csak tömegesen látszik hullámnak.
"A fény elektromágneses hullám, nem mechanikai"
Ez egy informátív kijelentés, mégsem mond túl sokat. :)
Egyes teóriák szerint bizonyos elemek antipárja azok idõben visszafelé haladó változata.
Nem. Meglepõ módon nem 600.000KM/s, hanem 300.000KM/s lesz. (Illetve picit kevesebb, valami 297-298.000KM/s?)
Attól függetlenül én is hiszek benne, csak éppen nem úgy, hogy v>c ergo idõutazás?
Nem adnál egy kis támpontot arra a bizonyos múltba üzengetéshez?
Az antianyag ilyen értelmezését én is ismerem, de szerintem csak matematikailag lehetséges, meg szemlélet kérdése.
Egyszer volt vhol egy olyan hír, hogy matematikusok azon vitatkoznak, hogy 2+2 több vagy kevesebb, mint 4. Na kösz szépen. "Matematikailag bármi lehetséges, csak nagyon kicsi a valószínûsége, lehetetlen nem létezik."(ismeretlen forrásból)
"Nézsonra járt, nyalkás brigyók
turboltak, púrtak a zepén,
nyamlogott mind a pirityók,
bröftyent a mamsi plény."
Nos, ebben a versben a foton a brigyó és nem hullámzik és terjed, hanem turbol.
Ha gyorsabban tudnál menni a fénynél, akkor valóban, a fény "hátrafelé" menne, de azért, mert az idõben visszafelé utaznál.
Bõvebben pár link:
http://www.neh.gov/news/humanities/2005-03/elasticity.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Hafele-Keating_experiment
Starcraft + Diablo III - esemve
A fény elektromágneses hullám, nem mechanikai, bár énis szeretném jobban megismerni, mert a fizikatankönyvben eléggé gyér anyag van róla.
Tudtommal egyébként több hanghatár is létezik, azaz elég érdekesen néz ki egy többszörös hangsebességgel menõ repcsi légáramlatainak képe.
Megintcsak: tudtommal, szerintem.
Abban szerintem igaza van, hogy ez így nem igazán egységes. Mégpedig ugyebár(?) azért, mert nem tudjuk tökéletesen, mi is a fény, csak ismerjük 1-2 tulajdonságát. Pl. érdekes, hogy hullám, de nem tudjuk, mi is hullámzik, mi a közege, stb.
radeon 983760 überpro - csörgõ ventillátorral, kólával leöntött kisegítõ billentyûzet :D én nyertem
Most kiszámoltam a képlet alapján, egy 1000 km/h sebességû repülõnél a sebesség miatt 1,0000167-szeresen lassabban telik az idõ. Sztem ez atomórával simán kimutatható.
rosszul írtam, fénysebesség közelében lelassul, fénysebességnél megáll az idõ
BiroAndrás már belinkelte a képletet.
A relatív sebességeket meg ezzel a képlettel számolhatod ki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lightspeed#Physics
A mikrohullámokat visszaverik a fémek, ha jól tudom. Egyébként egy tank felmelegítésének leghatékonyabb módja a napalm használata.
Konkrétan : http://hu.wikipedia.org/wiki/Relativit%C3%A1selm%C3%A9let
""egyébként már repülõgépeken, sõt autókban is ki lehet mutatni, hogy lassabban múlik az idõ egy megfelelõ atomórával" - ezt te el is hiszed?"
Az biztos, hogy a GPS mûholdaknál már ténylegesen figyelembe kell venni ezt a hatást.
Mert a kettõ közt csupán annyi a hasonlóság, hogy mindkettõ hullám.
A kísérleti eredmények szerint a fénysebesség állandó. Pont. A miértekrõl több száz oldalas könyveket lehetne írni, de ez a vita szempontjából lényegtelen.
Egyébként a hang nem mehet gyorsabban a hangsebességnél, hiszen a hangsebesség definíciója, hogy a hang olyan gyorsan terjed. Az más kérdés, hogy a hangsebesség sokmindentõl függ.
"Persze, ha ütküzik részecskeként számolunk,ha halad hullámként,de szerintem ez nem normális dolog."
Az hogy szerinted mi a normális nem különösebben hatja meg se a fényt, se a fizikusokat.
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn340
Egy külsõ szemlélõ számára a különbség 2c, de a fotonok szempontjából a szembe jövõ többi foton épp fénysebesééggel halad. Persze mindezt 0 ideig teszik, mivel ha fénysebességgel mész, akkor minden végtelen gyorsan történik.
Ezt most nagyon nem értem.
Mi az hogy felgyorsítod a fényt??? Hogy kell olyat csinálni?
És mit jelent az extra nagy energia? A kozmikus sugárzásban levõ kemény gamma fotonok energiája elég, vagy még több kell?
És mi az hogy nem ott fog megjelenni?
Leírhatnád részletesen, hogy mirõl van szó.
Igaz nem ilyen formában...
Télleg mivan ha egy harckocsira irányítunk egy erõs magnetront?Fel lehetne hevíteni annyira hogy a benne tárolt lõszer elszálljon? Vagy ahhoz qrva nagy berendezés kéne?
E.Gy.B.E. Airsoft Team
"egyébként már repülõgépeken, sõt autókban is ki lehet mutatni, hogy lassabban múlik az idõ egy megfelelõ atomórával" - ezt te el is hiszed?
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
<#vigyor3>#vigyor3>
"
I am researching the possibility of finding a theory to show that the speed of light is not constant. Where should I search?
The first thing you should do is get your PhD in physics, specializing in General Relativity. General Relativity has MANY observations (precession of Mercury's orbit, slowing down of binary pulsars, etc., etc., etc.) that your theory would have to explain as well or better before anyone else would even consider it. It will take years to learn and understand all the complexities. Many extremely intelligent people have tried and no one has even come close. I'm not saying it's impossible, and many of us hope that a loophole will eventually be found, but don't think it will be easy.
"
http://helios.gsfc.nasa.gov/qa_gp_sl.html#speedlight
Eisten asszem ezt állította ... <#hehe>#hehe>
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Azt végképp nem értem, hogy szerinted ehhez miért nem kell extra nagy energia.
Hol olvastál ilyet, vagy ez csak "városi legenda".
Annyira nem értek a fizikához, de t'od ott van azaz emc, aztán hát szerintem a fény felgyorsítása oly szenzáció volna ami jó sokszor körbefutná a födet.
A grav. nem befolyásolja. Attól csak a hullámhossza változik, meg az iránya.
a hõmérsékletet meg végképp nem értem. Hol van a vákuumban hõmérséklet???
A fénysebesség egyébként annyira állandó, hogy ma már a méter definícióját is hozzá kötik.
A sebesség tudtommal azt mondja meg, hogy milyen sebességgel terjed.
Hacsak nem a fázis- és a csoportsebesség különbségére gondolsz.
"Pl meg lehet állítani"
Mint modtam, ha elektromágneses térrel hat kölcsön, akkor változnak a dolgok. Extrém körülmények közt nagyon le lehet lassítani egy fotont. A megállítás már más tészta. Elképzelhetõ, hogy azt is lehet (állóhullám?).
"fel lehet gyorsítani/ilyenkor hát úgy is mondhatjuk hogy teleportál/"
A teleportálás egy teljesen más tészta.
"és meg is lehet fordítani a haladási irányát"
Simán. Tükörnek hívják a szükséges berendezést.
A fénysebesség csökken, mert a foton kölcsönhatásba lép az atomok elektromágneses terével.
A fény ugye elektromágneses hullám. A viselkedését így nagy méretekben a Maxwell egyenletek írják le. Ha az atomok elektromágneses terét hatványsorként írjuk fel, és betesszük az egyenletekbe, akkor az elsõ néhány tagból kijön a fénysebesség változása, illetve a diszperzió (a fénysebesség hullámhossz függése) is.
Már sokat gondoltam a kipróbálására, de anyámék kivágnának otthonról, ha felgyújtanám a házat, vagy tönretenném a mikrót. :D