146
 • fonak
  #146
  Ami Kínában van az piacgazdaság, vagyis kapitalizmus.
  (Természetesen diktatúrában is lehet kapitalizmus, Dél-Korea is diktatúra volt a 80-as évekig, Tajvan szintén kb. eddig. Japán formálisan demokrácia volt 1945 után, de több mint 40 évig ugyanaz a párt volt kormányon, és nem igazán volt esély a leváltására, össze volt fonódva teljesen a gazdasági elittel, viszont valamit mégis jól csináltak.)
  Mao-hoz nem sok köze van annak, ami ma Kína, 1978-ban Kína gazdasági reformokba kezdett, ennek az elindítója Teng Hsziaoping volt, aki Kína tényleges vezetője volt majdnem 20 évig, bár hivatalosan nem viselt semmilyen fő tisztséget.
  Ezek hasonlóak voltak azokhoz a reformokhoz, amiket Magyarországon is bevezettek 1968-ban, majd a '80-as években, csak azoknál is szélesebb körűek voltak (egyébként a kínaiak alaposan tanulmányozták a magyar tapasztalatokat is annak idején). Engedélyezték a magánvállalkozásokat, először csak kicsiben (mint Mo-n a "maszekolást" és a "háztájit"), majd engedélyezték a nagy magánvállalatokat is. Ma már sok magánkézben lévő kínai cég működik, milliomosok, milliárdosok is szép számmal vannak. Az állami cégek is nagy önállóságot kaptak (ahogy Mo-n is, csak ott valamiért ez szintén sikeresebbek bizonyult), gyakorlatilag a piacról élő kapitalista cégek ezek is többnyire.
  Másrészt beengedték a külföldi tőkét, viszont előírták, hogy vegyes vállalatokat kell alakítaniuk kínaiakkal, ahol a többségi tulajdon kínai (ma már ezt eltörölték de sokáig így volt). A nyugati tőke még ebbe is belement, mert olyan csábító volt egyrészt a kínai hatalmas potenciális piac, másrészt az olcsó munkaerő. A Kínába vitt nyugati gyártástechnológiát pedig így nem tarthatták titokban a kínaiak elől, azt a kínaiak így le is másolták mindig előbb-utóbb.
 • Tiberius B
  #145
  JA.
  Látta valaki a Discovery-n a kínaiak olimpiai készülődéseiről szóló műsort?
  Elég érdekes dolgokat képzeltek el, és készítenek már.
 • Pharaoh
  #144
  Már gy is beleszólnak. Pl az ensz biztonsági tanács állandó tagja.
 • sekta
  #143
  nem sokáig, ösi civilizácio és ráadásul egosok is. szerintem 10éven belül nagyhatalom és esetleg világ égés is lehet pl:usa ill ruszki nem akarná, hogy Ők is bele szoljanak a nagyok dolgaikba
 • Tomalak
  #142
  Nem mondtam hogy az okorban égették meg oket érte.
 • Chappy
  #141
  már ezt is a kínaiak? na elmennek a búsbánatba!
 • Tiberius B
  #140
  Asszem a végén már nem írtam helyesen a kifejezést, kis önkritika.
 • Tiberius B
  #139
  Kína fejlett gazdaságilag??? Csak látványosan fejlődik. Friss infók alapján tanultuk a suliban, hogy 9% a gazdasági növekedése, ehhez hozzátartozik: ez egy százalékos adat, a több mint 1 milliárd emberes népességgel nem is rossz, bár asszem tényleges értékben mérve, az USA 1%-nál kisebb gazdasági fejlődése sokkal több. %-osan a semmiről könnyű sokat elérni, de a csúcsról? Bush-t inkább nem minősítem, nem kedvelem a hapit. Én sajna csak ma 60-70-80 sőt 90 egynehány éves emberekkel beszélgettem arró, mi volt a születésem előtt, mint "átlagemberek", egész jó dolgokat mondtak. Bár az idő szépíti az emlékeket, nem volt itt túl rossz világ, mi voltunk a kapu a kapitalizmusba, járt már vki Auschwitzban? Én voltam a magyar barakkban, elképesztő, mi egyediek vagyunk, az egész magyarság. Egy haverom mondta: a 100 leggazdagabb emberből 63 magyar, bár ez pár éves adat, azért elég érdekes, lehet hogy nacionalista vagyok??? A kínaiak voltak sok mindenben az elsők, ott szúrták el kissé, hogy a bezárkózáspolitikát választották, bár csak ez volt képes megőrizni kultúrájukat. A régi kína fejlettebb volt, mint bármelyik európai, de aztán jöttek érdekes idők, szerintem ez már akkor elkezdődött, mikor a mongolok megszállták őket, vagy előbb. Asszem megszállták őket. Hmm?? Nem vagyok benne teljesen biztos. Na mindegy. Lényeg a lényeg: ma már nem nagyágyúk, de ott van bennük egy igecsak hiper-szuper hatalom potenciális magja, ebbe megint bele fog vki kötni, ugye, azért írtam, jó kis vitaindító lesz.

  u.i.:
  Sok az okos itt, bár ezt már sokszor mondtam, de elismétlem: szerintem. Itt csak tanulhatok. Fiatal vagyok és némiképp naiv és főleg nem túl jól tájékozott, kicsit otthonülő vagyok. De ez egy jó hely ennek orvoslására, ez egy olyan hely, ami némiképp felkészít arra, amit az érettségi után kaphatok majd az élettől. Köszönöm mindenkinek. Kicsit érzelmes? Lehet éppen kicsit emocionális helyzetben vagyok. Jelenleg.
 • Pharaoh
  #138
  Az ókorban senkit nem égettek meg ezért
 • Tomalak
  #137
  Csak megégették oket érte.
 • BiroAndras
  #136
  "Ebben az a durva h. a kínaiak már akkor tudták h. a föld gömbölyű, amikor európában nemhogy megégettek érte, de még gondolni sem mert rá senki."

  A görögök is tudták.
 • pemga
  #135
  Tudod a hatalom nem csak katonai erővel és félelemmel (ld. StarWars az erő sötét oldala) tartható fent, hanem mondjuk pénzzel is. Pl. bankokon keresztüli tulajdonlással... De ez a franciákra is ugyanúgy igaz.
 • Sámson
  #134
  "Németek gazdasága ugyanolyan központi irányítású volt, mint a ruszkiké"
  Ezt kifejtenéd bővebben?
 • I.C.ram
  #133
  Mussolini idejében is az olaszoknál félig meddig kapitalizmus volt.
 • I.C.ram
  #132
  Ez így ebben a formában nem igaz. Németek gazdasága ugyanolyan központi irányítású volt, mint a ruszkiké. Egy gazdaság nem az irányítás rendszere miatt bukik meg, hanem a módja miatt.
 • Pharaoh
  #131
  Persze, hogy más időszámítást használtak, hisz ezt a krisztusos dolgot csak Európában használták.
  Gondolom átszámolták a mostanira, ilyen hülyeséget azért nem csinálnak hogy erről elfelejtkeznek.

  Sajnos mivel a térkép csak egy 1700-as másolat és az állítólagos eredeti nics meg, ezt a Kínaiak, ha igaz is, soha nem fogják bebizonyítani.
 • valamit
  #130
  ez a korai időszakra igaz, amikor valódi "rendszerváltást" akartak, és ebbe ugye nem fér bele, hogy maradjon ugyanaz a vezető réteg. márpedig anno (és még valamelyest ma is) az lehetett tanult, aki eleve jó környezetből jött. ergo nem lett volna számukra változás egy másik mérnök, hisz annak például a kapcsolati tőkéje a múlt rendszert szolgálja, stb.
  viszont a hetvenes pláne nyolcvanas évekre már nem igazán ez a szemlélet volt jellemző, addigra már kinevelték a saját aparátukat az iskolákban. persze nyilván maradtak ott emberek korábbról is. de ma is vannak ám. meg olyan is akad, aki 8 általánossal jobb melót végez mint a másik egyetemmel.
  és az, hogy ki hol van abba ma is sok minden belejátszik. hogy iskolába járhatsz, stb.-stb. Bush elnökségébe nem kis szerepe van apjának meg annak az olajvállalkozásnak, amire így a gazdasági-kapcsolati hatalmuk épült, és ez most csak egy példa volt, talán nem is a legjobb

  így utólag meg könnyű mondani, hogy milyen rossz munkát végeztek, igazság szerint mindenkinek megvolt kötve a keze a SZU árnyékában, lényegében erről szólt ugye 56.
 • SmallGreenET
  #129
  de úgy látom ezt az eszmecserét vmi más fórumon kéne folytatni, mert eléggé offba csúsztunk... :D
 • SmallGreenET
  #128
  Ha te úgy gondolod, hogy pl. itt Magyarországon hozzáértő, megfelelő emberek voltak akár az országos pozíciók, akár a kis falusi TSZ élén, akkor nem tudod mi folyt itt. 6-8 általánost elvégzett emberek voltak állami beosztásban, csak és kizárólag az számított, hogy ki nyalt be a pártnak, s kinek volt ideológiai szempontból feddhetetlen múltja, rokonsága. Sokaknak a továbbtanulási lehetőség is el volt zárva, tehetséges tervező-mérnök kevesebbet keresett, mint a fizikai gyári munkás, csak hogy ezzel is alázhassák. Sztem itt nem bizonyíthatott a központi irányítás...
 • Sámson
  #127
  Amitől megbukott, az bizony a "majd én itt a központban megmondom hol mikor mennyit termeljenek, gyártsanak, és akkor jó lesz" történettől volt.
 • Sámson
  #126
  Ennek semmi köze a központi irányításhoz, amiről te beszélsz az a szakértelem.
 • SmallGreenET
  #125
  Oks, a központi irányítás szó lehet félreérthető, ezalatt nem a "termeljünk gyapotot az Alföldön" és "legyünk a vas és acél országa" gazdaságpolitikát értettem. De ha hozzáértő (!) szakemberek (!) irányítják azt a gazdaságot (mert sztem ennek totális hiányától bukott meg az orosz hatású kommunista blokk minden gazdasága), s nem a széthúzás, ellenségeskedés, hanem a közös építés megy (aminek sajnos ma Mo-on eléggé hiányában vagyunk), akkor eléggé élet- és versenyképessé lehet tenni egy országot.
 • Sámson
  #124
  " Sőt!!! Sokkal hatékonyabb egy központilag irányított gazdaság. "

  Ez így általában nem igaz, mert egy nagy baromság, már megbocsáss.

  Az egész kommunista blokk tudod mitől bukott meg?
  Nem a fegyverkezési versenytől
  nem az ideológiától

  hanem a központilag irányított gazdasági rendszertől.

  Olvass utána, érdekes a téma, tényleg (no offens)
  A németek a csoportszellem és a munkaszeretet miatt tudtak felemelkedni, akárcsak a japcsik, nem a központi irányítás miatt..,

  Üdv
 • valamit
  #123
  a kapitalizmus - átmenetileg - egy diktatúrában is elképzelhető szvsz., viszont az nem egyenlő a demokráciával. csupán elvezethet hozzá szerintem. (amikortól a gazdaság erősebb lesz az ideológiánál átalakulhat a társadalom; igazából némileg ez folyt le európában is)
 • SmallGreenET
  #122
  Ez ebben a formában erős túlzás, mert a sötét középkor előtt sokkal magasabb fokú civilizáció és tudomány volt (görög, római), amit az arabok és bizánciak tovább is vittek. A Föld gömb alakjának sejtését, matematikai szögségszerűségét már egyes görög tudósok látták. A középkorban is voltak olyan szerzetesek (hiszen a tudás egyetlen hordozói ők voltak, maga az egyház), akik ismerték a régiek tudásának egy részét, de a saját életüket és az egyház hatalmát féltették, ezért nem "nyilatkozhattak". Gallilei és Kepler voltak az elsők, akik kifejtették véleményüket, de pl az olasz is visszavonta az összes állítását a máglya árnyékában.
 • SmallGreenET
  #121
  Pont ezért más a kínai diktatúra, nagyon különbözik a többi kommunista uralomtól, mert valóban elnyom, de egyben rugalmas is. mberi jogok, szólásszabadság nuku, de külföld felé nyitott, s az imperialista kapitalista világot gyakorlatilag meghódította az áruival. Ez nem egy "egyéniség" uralmáról szól, itt nem csak egy Mao volt, s pont ezért erősek és talán veszélyesek a világra, mert ott valóban a "központi párt" az uralkodó szerv, személyektől függetlenül.
 • Esrohnoil
  #120
  Ebben az a durva h. a kínaiak már akkor tudták h. a föld gömbölyű, amikor európában nemhogy megégettek érte, de még gondolni sem mert rá senki. :D
 • valamit
  #119
  a társadalmi fejlettség mértéke jól tettenérhető a hatalamról való lemondani tudás mértékében. (ugyanis minél több mindenről tudsz lemondani, annál "több" számodra az a "kevés" is ami marad) ez pedig az USÁ-ban sokkal inkább jelen van, mint Kínában (az meg szvsz. eléggé természetes, hogy nagyon eltérő gazdasági-szociális környezet más hatalmi alapon szerveződik; pl. egy vallás igen olcsón képes kielégíteni a tömeg igényeit (lásd arabok, palesztínok, Bin Laden), egy demokrácia igényel bizonyos fokú tanultságot (a nyomtatással majd egy idősek a modern demokráciák, és 19. század fejlődő ipara még jobban elmélyítette-terjesztette őket), egy a demokráciáktól elzárt kommunista struktúra - némiképp a valláshoz hasonlóan - olcsón nyújt megélhetést sokaknak, ugyanakkor a hatalmi áttrendeződés szempontjából ezek nagyon merevek: Kádár, Castro, Sztálin, Brezsnyev, Hruscsov, Csaucseszku, Tito, mind egy-egy korszak)
 • Tomalak
  #118
  Annyira azért nem jo nilus semmi szinte voros tenger is kicsit arrébb van. IInkàbb amerikàra gyurtak.
  A hogy lehet ott hogy 1418 ban volt, kina nem màs idoszàmitàst hasznàlt akkoriban? (ezt nem tom pontosan javitsatok ki)
 • SmallGreenET
  #117
  A "társadalmi fejlettség" és hasonló fogalmak, amikket használsz elég relatív dolgok! Azért, mert te ebben a közösségben élsz, ahol max az amerikai népbutító hatást kapod, még nem kell ismeretlenül lenézni másokat. Kínában biztos nehéz lehet egy diktatúra elnyomása alatt élni, az idősebbek, vagy akik a szüleikkel szoktak beszélgetni a magyar múltról tudják, hogy mennyire egy szar dolog ez, de ennek semmi köze a gazdasági, politikai, katonai eredményekhez. Sőt!!! Sokkal hatékonyabb egy központilag irányított gazdaság. Vissza lehet nézni, hogy a náci Németország hogy nyomta le a világot a 30as években, szédületes fellendüléssel kilábaltak a világválságból. Az, hogy nincs munkanélküliség, s ezt mesterségesen tartják fenn, az itthon sem ismeretlen dolog, '89 előtt nálunk sem volt. Aki nem dolgozott, azt bezárták. Az állam gondoskodott munkáról mindenki számára, így lehetett legjobbal szemmel tartani a népet. Nagy ipari létesítményekben elképesztő túlfoglalkoztatás volt. Ezért (is) döglött be a magyar ipar pillanatok alatt, pl Győrben a Rábánál a korábbi 25 ezer ember helyett 5 ezer is el tudta látni a feladatot...
 • Tiberius B
  #116
  A térkép meg szerintem is enyhén "ki van egészítve", vki írta az ópiumháború utáni jelenetet, vicces. Na mindegy, made in China ez is, ezek lehamisították a Harry Potter 6-ot, 7-et, sőt a 8-at is, mikor Angliában még csak az 5 jelent meg, ez azé mond vmit.
  Volt vhol lentebb egy angol idézet a világ hatalmainak gazdasági erejéről és annak jövőjéről. Érdekes volt, sejtettem eddig is vmit, de ezt. Ja, és a kínaiak egy kicsit mintha meg lennének támogatva hátulról, ha ideológiáról van szó, egy nevenincs kínai cég megvette a (már ne memlékszem, de megdöbbentem) nevű bazi naggyon-naggyon nagy amcsi vállalat 50 valahány százalékát, elképzelhetetlen összegekért. Vmi már akkor se stimmelt körülöttük, de ez már gáz, szerintem.
  Kössetek nyugodtan bele, csak tanulhatok belőle.
 • Tiberius B
  #115
  Aki nem akar idegelődni, vagy röhögni, ne olvassa el!
  Vki itt jött azzal, hogy kína milyen fejlett, régen volt. Hát tanáraom mesélt egy haverja tapasztalatairól, fejlettnek fejlett, de hogy társadalmilag fejlettebb lenne???Ezt még elhinném, de hogy ideológiailag, mint vki már írta: nem, nem, nem. Társadalmi, gazdasági fejlettség pl.: kis iparváros, népesség: 30 millió, gondolom ennyien járnak be, csak így jobban hangzik, több 10 km-ekre meg semmi zöld, ez nem fejlettség, ez túlzás, szerintem. Na meg hogy bármit megesznek, mindent, eléggé igénytelen fajta a többség, munkanélküliség nincs, szinte, ez jó dolog. Hogy oldották meg: náluk van olyan, hogy bolti köszönőember, ajtónyitogató, jól láttok, Japánban sem túl jó ilyen téren a helyzet, munkanélküli vagy? Gyere metrójegyet lyukasztani!Furmányos emberkék.
 • Pash
  #114
  Az animáció szövegében egyértelműen azt mondja hogy a mai USA nyugati partján kolóniákat hoztak létre. Baromság az egész...
 • valamit
  #113
  egy másik dolog:
  ha megnézitek az animációt, abban az van, hogy a panama csatorna egyik és másik oldalát két külön "kutatócsoport" fedezte fel. (más hajó"társaság") na mármost, abban az időben ott nem volt csatorna. egyik és másik oldalról is láttak egy partot. a távolságokat - így a két tengert elválasztó földnyelv szélességét - csak a csillagok (meg mondjuk a nap) állásából mérte két külön csoport. ennek ellenére elég jól méricsgéltek, sokkal jobban, mint az azt követő 100-150 évben az európaiaik, akiknek ilyen térképe már csak a partraszállásokat követően volt. (az meg már egész elképzelhetetlen szerintem, hogy 27 év alatt még be is járták az amerikai kontinenst, még akár lóháton is; ráadásul ha a hajók tényleg akkorák mint a képen, akkor azok elég komoly merüléssel is bírnak, tehát nem sokat mászkálhattak folyókban)
 • Laci73
  #112

  A térkép "túl jó". Fel lehet ismerni az Antarktiszt éppen úgy, mint Ausztráliát, az elkeskenyedő Közép-Amerikát annnak északi és déli kontinens-részeivel, de még az Északi-Sark jeges területe is jelölve van - gyanúsan "jó" az észak-kanadai partvidék is. Tudunk ugyan kínai tengeri expedíciókról - Zeng He admirális Indiát, A Perzsa-Öbölöt és Afrika keleti részét meglátogató útjáról - ismerjük a Ming korabeli kínai hajók nagyszerűségét is - de mindezek ellenére a térkép igen valőszínű hogy hamis.

  A korabeli, fából épített vitorláshajókkal - amelyeknek amúgy is több éves időtartam kellett egy ilyen jellegű út megtételéhez - én lehetetlen vállalkozásnak tartom hogy 2-3 évszazadnál kevesebb idő alatt fel tudnák térképezni az egész Földgolyót.
  Európának a XV.-ik század elejétől-közepétől kezdődően négyszáz évre (1800-as évek eleje-közepe) volt szükség, mire - igaz pontosabb - térképet rajzolt a Földről.

  A térképek rajzolásához igen pontos műszerekre van szükség - és itt nem csak az olyan dolgokra, mint a már ismert iránytűre és a kellemes nevű szextánsra gondolok hanem pontos időmérő eszközökre. A brit térképészet - és a térképek alapján történő utazás - például látványos fejlődésnek indult az első igazán pontos tengerészeti kronométer megjelenése után (XVIII-ik század közepe-vége). Nem tudunk hasonlóan precíz eszközökről Kínában.

  A legfőbb bizonyíték

  Amikor a britek legyőzték Kínát az 1840-es Ópium Háborúban, a győztesek követséget küldtek a kínai császár elé. Itt a britek megmutatták a császári párnak és az udvarnak a világ térképét, amelyen Kína - a Mennyei Birodalom - csak egy nagyobbacska folt volt. A hatás drámai volt: ekkor döbbentek rá a kínaiak, hogy az addig barbárnak tartott Európa nemhogy alsóbbrendű lenne a kínainál, de el is hagyta azt. Hol volt hát akkor ez a térkép?
 • I.C.ram
  #111
  Nyilván tré, mert nem nagyon vlt akkor még GPS... De attól még berajzolták, és az azt jelenti, hogy végigjárták a folyót.

  Olyan meg nincs, hogy egy imperialista ország ne akarnak meghodítani újabb semleges területeket... Ahhoz nagyon balfasznak kell lenni :P

  Szokásos "kínaiak szarták a világot" című hoax az egész.
 • Sámson
  #110
  ". Lehet, hogy technológiában az USA és Európa előttük jár, de ekkora létszámmal bármit el lehet érni. "
  Például mit?
 • Sámson
  #109
  LOL ez térkép
 • Tomalak
  #108
  A folyok berajzolàsa elég tré màsrész lehet nem làttak semmi ertelmet abban hogy ott letelepedjenek.
 • I.C.ram
  #107
  Az meg a másik, hogy amerikai folyói is rajta vannak, magyarul bejárták a kontinenst is, ami szintén nagy faszság, mivel érdekes módon az indánok említés sem tettek az egészről, hogy hohó ti csak a másodikok vagytok... Kamu az egész úgy ahogy van.