Hunter

Egy kínai térkép átírhatja a világ­tör­té­nel­met

Egy kínai térképgyűjtő olyan ősi térképmásolatra bukkant, ami szerinte bizonyítja azokat a sokat vitatott elméleteket, melyek szerint egy kínai felfedező jutott el elsőként Amerikába és hajózta körbe a világot.

A gyűjtő - név szerint Liu Gang - a kínai Xinhua hírügynökségnek tett nyilatkozata szerint a térkép alátámasztja azt a nemrég napvilágot látott elméletet, amely megnyirbálná Kolombusz dicsőségét. A térkép szerint a kínaiak Zheng He vezetésével 70 évvel megelőzték az európai felfedezőt és olyan területeket is feltérképeztek, mint a déli sarkvidék és Kanada északi része.

A térképen 1763. szerepel dátumként, azonban azt is egyértelműen jelölték, hogy az eredeti 1418-ban készült - ez egybeesik Zheng He 1405 és 1432 közötti utazásaival. Liu 2001-ben 500 dollárért vásárolta meg a térképet egy másik gyűjtőtől Sanghajban, fontosságára azonban csak akkor eszmélt rá miután elolvasta Gavin Menzies "1421: Az év, amikor Kína felfedezte a világot" című könyvét. Ebben a műben Menzies leírja, hogy a Zheng He admirálisai által megrajzolt térképeket európai térképészek lemásolták, majd a nagy nyugati felfedezők, mint Kolombusz, Magellán, Vasco Da Gama és James Cook széleskörűen alkalmazták azokat útjaik során. Menzies elméleteit az óceáni áramlatokról, a kontinentális passzátszelekről és a csillagok alapján történő navigációról brit haditengerészeti parancsnokként megszerzett ismereteire alapozta. Könyve bár bestseller lett, rengeteg kritikát kapott a történészektől, főként azért, mert elméletét nagyon kevés bizonyítékkal tudta alátámasztani.

Zheng hatalmas, gyakran több száz hajóból álló flottát irányított és számos felfedező utat vezényelt le. Ezeket a Ming dinasztia Zhu Di császár halála után - elsősorban a flotta hatalmas fenntartási költségei miatt - betiltott, mivel azokat az új uralkodó elődjével szemben már nem volt hajlandó finanszírozni.


Zheng He utazásairól készült feljegyzések nagy része eltűnt, egy részét szándékosan semmisítették meg a tilalom miatt, míg jelentős része a pekingi császári palotában az 1420-as években pusztító tűzvésznek esett áldozatul. Liu szerint ezzel együtt is sok feljegyzés létezik még, a kínai tudósok azonban általában figyelmen kívül hagyták azokat, így most legtöbbjük különböző gyűjtemények vagy archívumok mélyén pihen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #146
    Ami Kínában van az piacgazdaság, vagyis kapitalizmus.
    (Természetesen diktatúrában is lehet kapitalizmus, Dél-Korea is diktatúra volt a 80-as évekig, Tajvan szintén kb. eddig. Japán formálisan demokrácia volt 1945 után, de több mint 40 évig ugyanaz a párt volt kormányon, és nem igazán volt esély a leváltására, össze volt fonódva teljesen a gazdasági elittel, viszont valamit mégis jól csináltak.)
    Mao-hoz nem sok köze van annak, ami ma Kína, 1978-ban Kína gazdasági reformokba kezdett, ennek az elindítója Teng Hsziaoping volt, aki Kína tényleges vezetője volt majdnem 20 évig, bár hivatalosan nem viselt semmilyen fő tisztséget.
    Ezek hasonlóak voltak azokhoz a reformokhoz, amiket Magyarországon is bevezettek 1968-ban, majd a '80-as években, csak azoknál is szélesebb körűek voltak (egyébként a kínaiak alaposan tanulmányozták a magyar tapasztalatokat is annak idején). Engedélyezték a magánvállalkozásokat, először csak kicsiben (mint Mo-n a "maszekolást" és a "háztájit"), majd engedélyezték a nagy magánvállalatokat is. Ma már sok magánkézben lévő kínai cég működik, milliomosok, milliárdosok is szép számmal vannak. Az állami cégek is nagy önállóságot kaptak (ahogy Mo-n is, csak ott valamiért ez szintén sikeresebbek bizonyult), gyakorlatilag a piacról élő kapitalista cégek ezek is többnyire.
    Másrészt beengedték a külföldi tőkét, viszont előírták, hogy vegyes vállalatokat kell alakítaniuk kínaiakkal, ahol a többségi tulajdon kínai (ma már ezt eltörölték de sokáig így volt). A nyugati tőke még ebbe is belement, mert olyan csábító volt egyrészt a kínai hatalmas potenciális piac, másrészt az olcsó munkaerő. A Kínába vitt nyugati gyártástechnológiát pedig így nem tarthatták titokban a kínaiak elől, azt a kínaiak így le is másolták mindig előbb-utóbb.
  • Tiberius B #145
    JA.
    Látta valaki a Discovery-n a kínaiak olimpiai készülődéseiről szóló műsort?
    Elég érdekes dolgokat képzeltek el, és készítenek már.
  • Pharaoh #144
    Már gy is beleszólnak. Pl az ensz biztonsági tanács állandó tagja.
  • sekta #143
    nem sokáig, ösi civilizácio és ráadásul egosok is. szerintem 10éven belül nagyhatalom és esetleg világ égés is lehet pl:usa ill ruszki nem akarná, hogy Ők is bele szoljanak a nagyok dolgaikba
  • Tomalak #142
    Nem mondtam hogy az okorban égették meg oket érte.
  • Chappy #141
    már ezt is a kínaiak? na elmennek a búsbánatba!
  • Tiberius B #140
    Asszem a végén már nem írtam helyesen a kifejezést, kis önkritika.
  • Tiberius B #139
    Kína fejlett gazdaságilag??? Csak látványosan fejlődik. Friss infók alapján tanultuk a suliban, hogy 9% a gazdasági növekedése, ehhez hozzátartozik: ez egy százalékos adat, a több mint 1 milliárd emberes népességgel nem is rossz, bár asszem tényleges értékben mérve, az USA 1%-nál kisebb gazdasági fejlődése sokkal több. %-osan a semmiről könnyű sokat elérni, de a csúcsról? Bush-t inkább nem minősítem, nem kedvelem a hapit. Én sajna csak ma 60-70-80 sőt 90 egynehány éves emberekkel beszélgettem arró, mi volt a születésem előtt, mint "átlagemberek", egész jó dolgokat mondtak. Bár az idő szépíti az emlékeket, nem volt itt túl rossz világ, mi voltunk a kapu a kapitalizmusba, járt már vki Auschwitzban? Én voltam a magyar barakkban, elképesztő, mi egyediek vagyunk, az egész magyarság. Egy haverom mondta: a 100 leggazdagabb emberből 63 magyar, bár ez pár éves adat, azért elég érdekes, lehet hogy nacionalista vagyok??? A kínaiak voltak sok mindenben az elsők, ott szúrták el kissé, hogy a bezárkózáspolitikát választották, bár csak ez volt képes megőrizni kultúrájukat. A régi kína fejlettebb volt, mint bármelyik európai, de aztán jöttek érdekes idők, szerintem ez már akkor elkezdődött, mikor a mongolok megszállták őket, vagy előbb. Asszem megszállták őket. Hmm?? Nem vagyok benne teljesen biztos. Na mindegy. Lényeg a lényeg: ma már nem nagyágyúk, de ott van bennük egy igecsak hiper-szuper hatalom potenciális magja, ebbe megint bele fog vki kötni, ugye, azért írtam, jó kis vitaindító lesz.

    u.i.:
    Sok az okos itt, bár ezt már sokszor mondtam, de elismétlem: szerintem. Itt csak tanulhatok. Fiatal vagyok és némiképp naiv és főleg nem túl jól tájékozott, kicsit otthonülő vagyok. De ez egy jó hely ennek orvoslására, ez egy olyan hely, ami némiképp felkészít arra, amit az érettségi után kaphatok majd az élettől. Köszönöm mindenkinek. Kicsit érzelmes? Lehet éppen kicsit emocionális helyzetben vagyok. Jelenleg.
  • Pharaoh #138
    Az ókorban senkit nem égettek meg ezért
  • Tomalak #137
    Csak megégették oket érte.