146
  • I.C.ram
    Szvsz nem sok valóság alapja van ennek a dolognak. Túl pontos a térkép, hogy valós legyen. Ekkoriban még Európáról sem volt ilyen pontos térkép, nemhogy az egész világról. Szvsz hoax. Az meg nem kicsit furcsa, hogy így elfeljtődött az egész, és csak most derült fény minderre. Ilyen nagy felfedezés nem veszik csak úgy el. Ja és ha kínaiak ilyen faszán eljutottak amerikába, akkor hogy a francba nem telepdtek le?
  • Pharaoh
    Egy biztos, a vitorlázata az caravellának a fejlettebb, legalábbis ránézsére.
  • Adenoma
    nem tudom srácok, de egy kis tutajjal igen át lehet jutni az egyik kontonensről a másikra: ha nincs pont a 2 kontinens között egy kibaszott nagy vihar. ezek még a mai hajókat is megrongálják, nemcsak a "tutajokat"

másik: minél nagyobb egy haj, annál könnyebben süllyed. itt most pont nem a süllyedés fizikájára gondolok, hanem egy közepes kis viharban, egy kavarodó hullámzáskor sokkal nagyobb nyíróerőknek van kitéve, és ezért sokkal nehezebb is egészben tartani (ezért sem lesznek óriási hajók a tengereken, csak olyan anyagból, ami bírja a "gyűrődést", és ezért sem lesznek túl nagyok az Űrhajók.
  • valamit
    aki ért hozzá annak azért a kép is árulkodó, pl. a hajó belépőélének meredeksége (ha jól tudom a hajó sebességéről árulkodik), a vitorlák fajtái (ami nekem ránézésre egyetlen típusnak tűnik) (és azt árulja el, hogy mennyire kormányozható, milyen szélben volt képes haladni), a hajótest formája... ezek elvileg mind meghatározzák, hogy mennyire volt ez a hajó alkalmas tengerjárásra. sajnos én nem igazán értek hozzá
  • Pharaoh
    A képen csak a méretet lehet összehasonlítani, a fejlettséget sajnos nem.
  • Prof William
    Hát igen a Kinai hajók SOKKAL fejetebbek voltak az európaiaknál.
  • booyaa
    igy az animáció után eléggé elképzelhetetlennek tartom hoo az akkori technikával így bevállalták a sarkköröket is...
  • Venom1986
    Szerintem meg az ottélők már rég felfedezték a környéket
  • haxoror
    Ja igen tutaj, bekevertem a papiruszossal sry
    Meg az útvonal is fordítva volt

De a lényeg nem változik, egy nagy hulladék ami egyáltalán nem alkalmas tengeri "tutajozásra", Heyerdalnak mázlija volt és egy rohatt nagy előnye, ő ugyanis TUDTA hogy nem a nagy semmibe hajózik hanem polinézia felé.
  • leveskocka
    kina

jah,es tobb,mint egymilliard,teljesen mas vilagnezetu,vallasu embert demokraciaban elkepzelni,kisse nehez...pl.Irak...ott sem lesz demokracia egyhamar...mondjuk,ha megnezzuk egy kicsit jobban,a vilagon sehol sincs demokracia...szerintem:)
  • valamit
    "meg az AIDS ellen is van gyógyszerük"
    nem-nem, félreérted :) lényeges, hogy csak ami már van, azt csinálták ők előbb :) azt nem fogják megmutatni, ami még másutt nincs ;) és ez még egy darabig így is lesz. (sacc per kábé még vagy 20 évig legalább)
  • TommyGun
  • Sippie
    Persze... meg a kínaiak szarták a spanyol viaszt, meg valójában ők fejlesztették ki az első atom bombát, meg sugárhajtású repülőgépet, meg az AIDS ellen is van gyógyszerük.
  • BlackVoid
    Ez szamomra egy meggyozobb bizonyitek:
    http://www.world-mysteries.com/sar_1.htm
    Ez egy terkep 1513-bol amin az Antarktiszi jeg vonala pontosan be van rajzolva.

Nagyon nehez ilyen kerdesekben elore lepni, mert a tudomanyos elit konzervativizmusa erosen akadalyoz mindenfele kutatast ami ellentmond az elfogadott elmeletnek.

Nagyon sokan itt 0 utanaolvasassal es 0 hozzaertessel iszonyu nagy hulyesegeket irnak.
    En nem mondom hogy bizonyitott, hogy a kinaiak fedeztek fel a a fel vilagot. Arra is van esely, hogy, elottuk egy osibb civilizacio mar megtette ezt (foniciaiak? egyiptomiak?). Az viszont szerintem biztos, hogy Kolumbusz es a tobbi europai felfedezo sok esetben terkeppel a kezeben indult el felfedezni.

Egyebkent eleg sokfele nyomot ir le Menzies a konyveben, akit jobban erdekel a tema az olvassa el. Tavaly jelent meg a kony magyarul.
  • szivar
    A Kon-tiki egy balsafából készült TUTAJ volt. És nem polinéziából dél-amerikába, hanem dél-amerikából polinéziába. Mellesleg erre az útra mindenki azt mondta hogy lehetetlen. Illetve ezen útig mindenki azt hitte hogy az ilyen felépítésű tutajok csak a partmenti utazásokra valók, a nyílt tengert nem lehtne vele átszelni, mert a hullámok szétnyírnák a rönköket összetartó háncsot. Ezekkel a véleményekkel szemben a tutaj egészben érte el polinézia partjait.
  • Turmoil
    Pár dolog:

1.)
    A földön kb. 6-7 milliárd ember él, ebből minden 4. kínai (nagycsaládosok figyeljenek! :) Ennyit arról, hogy ki mekkora hatalom. Lehet, hogy technológiában az USA és Európa előttük jár, de ekkora létszámmal bármit el lehet érni.
    2.)
    A kínai civilizáció sokkal régebbi, mint 1400:) Szárazföldön kereskedtek már sokkal régebben, mint a fenti időpont, tehát lehettek ismereteik akár Európáról is. Felfedezni meg akkor indul az ember, ha úgy gondolja, van mit keresni.
    Ha ők 1400-ban képesek voltak ekkora hajókat építeni, akkor már korábban is foglakoztak hajózással, gondolom nem innen kezdték. Szóval igenis, lehetett ennek a térképnek olyan előzménye (sok kisebb expedíció, stb.), ami már elég infót tartalmazott arról, hogy merre érdemes keresgélni.
    3)
    A kínaiakat nem kötötték holmi keresztény dogmák, hogy a Föld lapos és hasonló hülyeségek. Ők kiálltak a tengerpartra, látták, hogy a horizont is szépen ívelt, hamar összerakhatták, hogy egy golyón élnek, ergo körbe is lehet hajózni.
    4)
    Mindezek ellenére akár hamisítvány is lehet a térkép, vagy legalábbis kicsit szépítgettek rajta és az animáció is "érdekes"...
  • Frogen
    Egyébként meg már régóta tudott, hogy a Mars is azért vörös, mert a kínaiak jártak ott, s befestették. Valszeg ez Zneg He gyerek járt arra a felfedezései alatt, s mivel jövőlátó is volt, előrelátta a kommunizmus győzelmét, s annak dicsőségére festette vörösre. Ismerve a munkatempójukat nem tarthatott tovább egy hétnél...
  • Frogen
    Szerintem is főleg propaganda a dolog. Egy része lehet hogy igaz, a tobbit meg hozzáollózták. Piszok nagy propaganda szervezet működik Kínában.
    Csak egy hosszabb idézetet engedjetek meg az egyik kedvenc játékomról a Maoist International Movement-től:
    "A Star Wars univerzuma nem sokban különbözik a miénktől. Vannak egyszerű emberek és vannak "nagy" emberek. Ellenben a SW-ban a "nagy" embereknek saját, különleges erőkkel felruházott harcos rabszolgakaszt is rendelkezésére áll, akik a stabilitás fenntartásának ürügyével minden lázadást letörnek, és megakadályoznak minden társadalmi fejlődést. Ebben a játékban a játékos egy olyan harcos szerepét vállalja fel, aki jedi LOVAGNAK hívja magát. Látható, hogy a szoftverfejlesztő nem is próbálja leplezni vonzódását a középkor elnyomó feudális rendszere iránt. A különleges erőket lényegesen egyszerűbb lopásra, mint jótékonykodásra felhasználni. A játék sokkal egyszerűbb, ha a kapitalista utat választjuk, amely világos kapcsolatot mutat a fasiszta elvekkel."
    Ezt a SW: Knights of the Old Republic-ról írták. Innentől nem sok mindent tudok mondani, de asszem ez utal az ideológiai fejletségükre...
  • GulaSoft
    Az animáció nagyon mókás volt, főleg az a rész amikor délamerikából egyenesen ausztráliába hajóztak! Ez akárhogy nézem legalább fél év az akkori sebeségekkel, hát biztos túlélték egy tál rizzsel. Sőtt atérképen egyből az is látszik, hogy a föld gömbölyű, persze persze ezt is tudták, sőtt a fökdközi tengeren nem is jártak, és mégis a térképen van. Azért gondolom az európaiknak csak feltűnt volna, ha a húzottszeműek itt hajókáztak volna, mégsem hallott róluk senki. Biztos távolbanéztek, és úgy rajzolták meg európa körvonalait. A másik poén, hogy Megvan európa, észk és dél amerika, afrika, de japánt ami egy köpetre van tőlük, azt nem sikerül tiszteségesen lerajzolni. Az egész olyan, mintha vettek volna egy mai térképet, ráengedtek volna egy morfologia progit, ezér a tőlük egy köpetre lévő hosszú keskeny japán is ugyan annyit sérült mint a föld másik felén lévő európa és amerika.
    Ez igen is ideológia a javából! Mit gondoltok miért törnek az űr felé? Gondolom jól megfizették a hapit, mert ezzel csak a saját hírnevét ássa alá (már ha volt neki egyáltalán)
  • NeoMaN
    Uhh, ez korrekt vélemény!
  • Tomalak
    Minek csatàztak volna 1400 ban? angol kinai hàborurol csak az opiumhàborurol tudok. az meg vmikor 1800 korul volt. (sorry ha hulyeséget irok)
  • haxoror
    San Fransisco china town
  • Pash
    Na most néztem csak végig az animációt...azt mondja az USA nyugati partján még kolóniákat is létrehoztak. Na akkor hol vannak ezek? Vagy a maradványaik? Vagy bármi ami alátámasztaná?
  • haxoror
    A császári flottának esélye sem volt az angolok és általában az európai hajók ellen, persze lehet hogy tévedek de nem ugrik be egyetlen csata se amikor kínai hajók nyertek volna az európaiak ellen.
    Ha alkalmas is volt az akkori kínai hajógyártás világot körbehajózni képes flotta építésére akkor is kellett volna valahonnan embereket szerezniük akik egy dzsunkánál bonyolultabb hajót nem visznek rá rögtön az első zátonyra.
  • Kelta
    Inkább hiszem Piri Reis térképeit valódinak, mint ezt :)
  • haxoror
    A kon-tiki nem viking csónak volt hanem egy hajó háncsból és azt akarta bizonyítani vele hogy dél-amerikába polinéziából érkeztek az első bevándorlók VÉLETLENÜL mert elsodródtak az ismert vizekről, egyébként partmenti hajó volt amit épeszű ember direkt soha nem használna nyílt vízen
  • aiguo
    "A kínai hajók minőségben sehol sem voltak az európaiakhoz képest"

Ostoba tevedes!

tanulmanyozd a temat eloszor!

Evvel a konyvel kezdheted:
    Fighting Ships of the Far East (1) China and Southeast Asia 202 Bc-Ad 1419 [New Vanguard No.061]Osprey Publishing

• SmallGreenET
    Na közben más is +írta a véleményem elejét, de amikor nekiálltam a kisregényemnek, még nem láttam... :D
  • SmallGreenET
    Először is azt közölném, hogy nem vagyok hajózásban járatos, ha nagy hülyeségeket írnék, légyszi javítsatok ki! Történelemben viszont már jobban otthon vagyok, szóval van elképzelésem.
    Ebben a formában a térkép sztem is totál kamu. Attól hogy ráírják, hogy egy 1421es kép másolata, még nem kell elhinni. Rengeteg tipikus hasonlóságot mutat az 1500as évek során készített európai térképekkel, nekem nagyon úgy tűnik, hogy az utókor szemével alkották.
    Az animációban én az eurázsiai kontinens északi részén végighajózó hajóktól dobtam hátast. Amennyire én tudom, az nem éppen - akár minőségi - fahajóknak való terep. Majdnem egész évben be van fagyva, jobbára csak az atomtengeralattjárók útvonala - gyakran a jég alatt. Kétlem, hogy az 1400as években azon vki is végigvezett egy flottát. 1általán nem becsülöm le a kínai kultúrát, biztos voltak frankó és eredményes exedícióik, de ez nagyon sántít nekem.
    A vikingek átkeléséről annyit, hogy egész más Skandinávia - Izland - Grönland érintésével eljutni a Hudson-öböl vidékéig úgy, hogy közben Izlandig, időlegesen Grönlandig kiépített telepeik voltak, s lakták a vidéket. Ez egy-egy ugrás, amit újabb generációk megléptek. A vikingek voltak azok a hajósok, akik a középkor során az 1400as évek fellendüléséig uralták a tengereket, eddzett hajósok voltak, akik kisebb távolságokat erős hajóikkal a nyílt tengeren is megtettek. Teljesen hihető az átkelés.
    DE itt arról van szó, hogy az Atlanti- és Csendes -óceánt csuklóból áthajózzák. Ez dimenziókkal bonyolultabb feladat. Az óriási távolság, A polinéz szigetvilágot leszámítva a többi helyen a szigetek hiánya, ill. a rengeteg tengeri - trópusi vihar egész más kihívások elé állítja a hajósokat.
    Az pedig a 20. századi diktatórikus, ideológiákon alapuló hatalmaknál +szokott dolog, hogy állami pénzeléssel (általában vélt) dicső múltat ásnak elő. Pl. a németek rengeteg "lelete" Ukrajnából, a régi dicső germán ősök uralmának felfedezése. Persze az oroszokat sem kellett félteni, s a kisebb nemzetek hasonlóan tettek. (pl: dákoromán elmélet, magyar rokonság ősi birodalmakkal) Teljesen érthető, ha a feltörekvő Kínában fontosnak tarják, hogy az 1ébként lenyűgöző és óriási kínai történelmet még kicsit túlszínezzék.
    A másik véleményem a mai Kínáról: aki még mindig az olcsó gagyi gyártóját látja bennük, az nagyot fog csodálkozni!!! Óriási fejlődésen mennek keresztül, felmérhetetlen potenciállal a hátuk mögött. Az ottani kommunizmus azé eléggé más, mint a szovjet mintájú rendszer. Már Sztalinnak sem tetszett, hogy Mao egy másik utat járt. Ez az út életképesnek bizonyult, túlélte a "nagytestvért", mára az egyik legnagyobb jövő előtt álló szuperhatalom. Pl: Hongkong visszakerült, de +hagyták úgy, ahogy van - kapitalistának, gazdagnak és fejlettnek. Vajon a SZU is ezt tette volna? :) Kineveli magának azt a szellemi elitet, ami a gazdasági fejlődésből táplált pénzzel óriási fejlesztéseket rejt. Ellepte a világot, figyelt és tanult, beáramlott a rengeteg külföldi technika. Az zajlott-zajlik le, ami Japán esetében 30-40 évvel ezelőtt. Ők is gagyi órák, kerékpárok gyártásával kezte, aztán jött a motor, mára az autópiacot is uralják, s a high-tech területén sem ismeretlenek. Amerika ezzel a politikai, társadalmi és gazdasái válsággal nem lesz képes felvenni velük a versenyt, főleg úgy, ha közben az egész világgal +utűltatják magukat. Amit itt valaki 30éves technikák "felfedezését" emlegette, s kinevette, az sztem igen is lényeges. Kína olyan erős lett, hogy saját űrprogramot kezdett, eredményes, s egyedül, teljesen önerőből csinál mindent. Az USA a hidegháborús űrverseny óta, mióta nincs a minden pénzt megérő verseny, az űrtechnikára nem tud elég pénzt áldozni. Állandóak a kudarcok és a költségvetési faragások, míg Kína nagyon felszálló ágban van. Ez akkor lesz igazán érdekes, ha azt mondják: miénk a világ feletti gazdasági uralom, akkor lépjük meg politikában, katonailag is...
  • Pash
    Ez az animáció elég nagy faszság. Az észak-keleti átjáron még ma is csak jégtörőkkel lehet átmenni, ne mondja nekem senki hogy azok a fa hajókkal áttörték magukat. Egyébként meg azt írja hogy egy csomó helyen vannak hajóroncsok, sőt, kubában még hajótörötteket is kiraktak, na akkor csak van valami nyoma, amennyiben ez igaz...(bár nem hiszem)
  • weine
    hat az egyből látszik, nem vagy hajózási szakértő. Mert akkor hallottál volna Heyerdal kísérletéről a Kontiki nevű hajójával...
    Az vazze nem part mellett ment át az óceánon egy viking csónakban.

• Fen3gyerek
    world by 2050
    "The total economic output of the globe is about 30 trillion dollars. America accounts for 10 trillion, while Europe produces about 8 trillion. China, despite its rapid progress in the last 20 years, has just reached the 1 trillion dollar mark, and poverty stricken India produces less than half a trillion dollars in output. Let us assume that America continues its historical growth rate of about 3.5% per year, while Europe continues at its pace of 2.5% per year, China at 7% and India at 6% for the next 50 years. In 2050, the US economy will be 55 trillion dollars, China 29 trillion, Europe 27 trillion, and India 8 trillion. America will still be far ahead of even China, and at 6% growth, India will remain a second rate economy."
  • valamit
    na igen, de vajon akkor mennyi a kiegészítés és mennyi volt az eredetin?
  • valamit
    és ami még fura nekem, hogy a térkép Kínához legközelebbi része sokkal pontatanabb, mint mondjuk Afrika, vagy akár Közép-Amerika
  • Pharaoh
    Amúgy ez van a cikkben: "A térképen 1763. szerepel dátumként, azonban azt is egyértelműen jelölték, hogy az eredeti 1418-ban készült"

Lehet lemásolták az eredetit, majd a hiányzó részekkel kiegészíteték, végülis akkoriban nem hagyhatták úgy a térképet, hogy a fél világ nincs rajta.
  • HUmanEmber41st
    A kínai hajóknak sokkal jobb volt a vitorlázata, kevesebb személyzettel ugyanolyan gyorsan ment, mint a vitorlások csúcstartója a clipper.
    Gondoljatok bele!
    Kínában már akkor központi uralom volt, mikor Európában javában tartott a népvándorlás...
  • Pharaoh
    Itt egy még nagyobb kép

• Pharaoh
    Itt az animáció
  • valamit
    ráadásul a térképet elnézve, nem egyszerűen hajóztak a tengeren, hiszen folyók és hegyek is jelölve vannak a térképen
    itt egy nagyobb kép: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/bc/Zhenghemap.jpg
    jól látszik, hogy jópár helyen a folyókon még elágazások is jelölve vannak (pl. észak-amerikában)
  • JTBM
    A Kínaiak hagyományos mesterei a hamisításnak.
    Évezredek óta a művészeik úgy kezdik a pályájukat, hogy régebbi művészek hamisítványait hamisítják, majd, ha befutnak, akkor az ő hamisítványuk lesz az értékes és arról készít az új generáció hamisítányokat.

A térkép egy gyönyörű hamisítvány és 100 év múlva sokat fog érni. ;-)))