314
beszélgessünk kedvenc hazai termékeinkről!
-
Grenzjager #234 Emlékezzünk...
Ötven év kényszerű szünet után 1998-ban Győrött, a Rába Rt-nél ismét újjáéledt az autóbuszgyártás. Saját modell kifejlesztére nem volt a társaságnak sem ideje, sem pénze, így a licencvásárlás mellett döntöttek. A belga Jonckheere cégtől vásárolt autóbuszfelépítmény-licencet azonban megtöltötték magyar tartalommal, így a Rába Contact és Premier típusok csak formájukban hasonlítanak belga rokonaikra, a felhasznált részegységek és alkatrészek zöme hazai gyártású. Az alaptípusok (12 méteres szóló és 18 méteres csuklós elővárosi-városi buszok) mellett hamarosan elindult a szokásostól eltérő hosszúságú (13,5 és 15 méter) járművek gyártása is, tovább erősítve a Rába buszok egyediségét. Két év után azonban a lendület alábbhagyott, s a szervezeti átalakulások, vezetőváltások sajnálatos módon egybeestek gazdasági recesszióval, mindkét tényező egyre nehezítette a buszok gazdaságos gyártását. 2001. év nyarán végül elfogyott a türelem, mivel már a Holding egésze veszélybe került. Az autóbuszgyártást be kellett fejezni annak veszteségessége, s a vevők elmaradása miatt. Ördögi kör, melyből nem volt kiút. Pedig tervekben továbbra sem volt hiány. Már kész volt az Euro 3-as motor, melyet próbaként egy Rába Premier autóbuszba be is építettek. Tervezték teljesen alacsonypadlós autóbusz elkészítését is, melyet végül a pénzhiány akadályozott meg. De ez a három termékeny év nem múlik el nyomtalanul. Emlékül itt maradt kétszáz-egynéhány autóbusz, melyek még jó néhány évig szállítani fogják az utasokat. S ha már az utolsó Contact és Premier is eltűnik az utakról, maradjon meg emlékezetünkben e mozgalmas három év, mely megerősíti a Rába buszok rajongóit abban, hogy a leállás ismét csak ideiglenes...
forrás:
RÁBA BUSZOK EMLÉKLAPJA -
#233 ezt melyikre gondolod? -
#232 Nem ő gyártja őket, csak az alvázát, meg a kasztnit. Mindent más 3. kézből jön. -
#231 De az gyárt Merci teherautókat is, és tudomásom szerint Rába katona szállító járműveket még az amcsi hadseregnek is gyárt a Rába. -
#230 Ikarus is kurvajó volt. Legsikeresebb autógyártó cég volt. még Szaudarábiában is jártak Ikarusok. Államnak sikerült tönkrebasznia teljesn. Rába is már csak alvázokat gyárt, meg egyéb alkatrészeket.
Ami még világszinvonalú itthon az ugye a Béres pl. meg úgy amblokk a magyar gyógyszergyártás benne van a világ top3ban, és ez nem vicc. -
#229 Eszembe jutott még 2 jó magyar márka: Cerbona, Cornexi. -
#228 Ma volt a hírekben, lehet félre értettem, de 10milliárd forintot kapnak volán társaságonként a kormánytól, hogy frissítsék a buszokat, mert az átlagéletkor 15:S -
szando #227 Ez nagyon meggyőzőnek tűnik, csak azt nem vetted figyelembe hogy pl. az új Volvo buszok fele ennyibe (harmad ennyibe? nem emlékszem pontosan hogy mit olvastam, de biztosan jóval kevesebb összeg volt) kerültek... És nekem azokkal sincs személy szerint semmi problémám (jó, az igaz hogy a hetessel nem sűrűn járok, de a 106ossal naponta). Akkor minek nekünk jóval drágább busz? Főleg úgy hogy pénz sem lenne nagyon rá.
Természetesen azt le kéne tisztáznunk hogy a távolsági vagy a helyi járatos buszokról beszélünk. Énszerintem a helyi járatosokkal (nem csak Budapesten, szinte mindenhol) nagyobb bajok vannak, ugyanakkor mindkét részre ráférne egy kis vérfrissítés. -
#226 olyan egerem meg motorom nekm is volt nagyon nagy -
_Vegeta_ #225 Tünde motor -
-
#223 OFF
ebben igazad van, de itt most a buszokról beszéltünk :)
egyébként kb 2 hete jártam Komáromban és átugrottunk Komárnoba szétnézni.
hát van különbség a szlovák és a magyar Komárom közt erősen a mi javunkra...
az autópályák Szlovákiában és Csehországban is olyan minőségűek, mint az M7es 10 évvel ezelőtt!
ON -
#222 Mondjuk azért hozzá kell tenni, hogy valszeg találunk olyan dolgot, amiből nálunk cserélnek 4-szer annyit újra, ott meg nem. -
#221 Csehországban azért "sikerült" az, hogy 4szer annyi új busz kerüljön forgalomba, mert a buszgyártók érdekeltek a Volán társaságokban. Ez végül is mindkét fél részéről jó ugye. Nálunk ez nem megvalósítható. érthetetlen okokból. :S
akit érdekel itt van egy cikk róla -
#220 Mátyásföldön nem a NABI van? -
#219 Mire gondolsz? -
Grenzjager #218 megmondom őszintén én már nem vágom a NABI részét -
#217 Mondtam én, hogy a NABI él és virul. -
Grenzjager #216 most meg mondom egy darab magyar buszt sem fog venni a BKV! (mert idegenek szolgái Aba és haverjai) -
Grenzjager #215 Íme, hogy gyártunk mi jó dolgokat, csak az ABA BOTOND (bkv vezérig.) egy utolsó fasz (már elnézést, de nincs rá jobb szó)
USA-nak kell, a BKV-nak nem!
Magyar buszok Los Angeles utcáin
A BKV-val nem sikerült üzletet kötni
A tengerentúlra több százat szállítanak, itthon viszont alig tudnak eladni belőle. Egy közel 19 millió dolláros értékű üzletnek köszönhetően Mátyásföldön gyártott buszok közlekednek majd Los Angeles utcáin. A BKV-val a magyar cég fennállása óta nem sikerült üzletet kötni.
Los Angelesben az elmúlt 20 évben nem lehetett látni csuklósbuszokat. A mátyásföldön gyártott buszok meg sem állnak egészen az Egyesült Államokig. A sűrített földgáz üzemű buszok a legfejlettebb tömegközlekedési járművek, amelyek valaha is Los Angeles utcáin közlekedtek. A buszok egyenként 633 ezer dollárba, vagyis több, mint 126 millió forintba kerülnek. A 30 buszért mintegy 19 millió dollár fizetnek az amerikaiak. A magyar cég Budapesttől 11 ezer kilométerre sikeres üzleteket köt, itthon viszont kevésbé: a BKV-val az elmúlt 10 év alatt például nem sikerült üzleti kapcsolatba kerülniük.
"Nem zártuk ki a magyar piacot, azonban időközben a magyar piaci érdeklődés az autóbuszok cseréjére lényegesen lecsökkent. Így hát nagyon korlátozott mértékben tudtunk csak eladni, mindösszesen 60 darab autóbuszt tudtunk csak értékesíteni" - fogalmazott Rácz András, a NABI vezérigazgatója.
Csehországban például négyszer annyi új busz kerül az utakra évente, mint nálunk. Magyarországon a Volán buszokat 8 éves élettartamra tervzeték, ezzel szemben az átlagéletkoruk 12 év felett van. Ráadásul a buszok több mint fele 15 évnél idősebb. Egy szeptemberi kormánydöntés értelmében 23 Volán társaság 10 milliárd forintot kap. A forrást az ÁPV Rt. döntő részben új autóbuszok közbeszerzési eljárás keretében történő beszerzésére hagyta jóvá, ám a tendert az új buszokra még nem írták ki. Hogy mikor lehet látni és használni az új buszokat, az annak a függvénye, hogy mikor zárul az eljárás, illetve a nyertes milyen határidőkkel vállalja a buszok szállítását.
-
Grenzjager #214 nagy és kisrészvényesek, az APV Rt., a Nyugdíjbiztosító -
#213 Ki a tulaj? -
szando #212 Gyümölcsléipar? Pl. Hey-Ho-t nagyon szeretem, a Topjoy viszont elég rossz minőség.. -
Grenzjager #211 ...és a gyógyszeriparunkat is kihagytuk, pedig abban a világélmezőnyhez tartozunk, főleg a RICHTER révén! -
algIDa #210 Ilyen is előfordul nem kevésszer.
Arról írtam, amiről tudomásom van. -
#209 hát abban viszont igazad van de sztem nm egy kamu-placebo dologgal kéne kitűnni... -
#208 lehet hogy igen lehet hogy nem. most nem ez a lényeg, hanem a pénz és az ország ismertsége amit el lehet vele érni. ;) -
#207 nme is baj az annyira sztem eny nagy baromság.... (akit a fénynyomás gyógyít ne haragudj... ennyi pénzért..) -
#206 Pécsen kívül gyártották máshol is? D: -
Grenzjager #205 Magyar feltalálók külföldön, új hazájuknak találják fel a jó dolgokat az esetek 90%-ban, mivel itthon semmilyen támogatást nem kapnak. -
Grenzjager #204 A BKV csak Volvo-ban gondolkodik. Aba Boti már leírta Magyarországot... -
Grenzjager #203 pénz nem számít.
A Gyurcsány cége is 5.000.000 az az ötmillió forintot tett le az asztalra a MOTIM-ért (Mosonmagyaróvári Timföldgyár), a többi 795 millió forintot felesége, meg a haverjai intézék a bankból, hitelbe. Pedig 1992-ben nem sokan tudtak venni gyárat 5 milláért, illetve nem sokan kaptak ekkora hitelt...
Szal nem a pénz, hanem a kapcsolat a lényeg. Az többet ér bármennyi pénznél,. -
#202 láttam anno azt is....és azóta sem... (érdekes volt) -
#201 Nem ment tönkre, csak Kaposváron zárt be, amcsiba meg székesfehérváron működik. -
#200 vótmá olvass vissza -
#199 NABI-hoz mit szóltok? Az most ment tönkre!
-
#198 a BIOPTRON lámpa is made in hungary csak itthon nem éreztek "ötletet" a találmányban ezért Svájcba vitte a feltaláló...
no comment... -
#197 Ilyennel is találkoztam már. -
algIDa #196 Sok helyen ez sajnos így működik... -
algIDa #195 Úgy értettem, hogy pl x tenderre pályázik 6 valagnyi cég, mindegyik mond egy árat, de nem az dönt, hanem hogy ki hány millát dob rá még plusszba, hogy elnyerje a megrendelést.