614
2. Világháborús hajós MMO
  • Adjunktus
    Jaja.A Bismarcon.
    Nekem is win7 van.Lehet,hogy azt nem szereti valamiért.Így azért elég gáz játszani.
    A másik.Én tulajdonképpen BB-t szeretnék.:)Csak hát ugye nem ártana megtanulni lőni.:)
  • davidbog
    Jól néz ki. Engem a Robotzsaruban lévő lépegetőre emlékeztet.
  • Sippie
    állat :D az új mechwarrior játékot várom! :D
  • lammaer
    Még meg is van NFen a commentem meg a fotók :)

robot
  • lammaer
    Jah, a battle szervezés elég macerás része volt. Emlékszem, a navyfield alatti várakozások során ragaszgattam össze papirból egy 25cm magas, 3d-s Mechwarrior robotot (bushwacker).

Az volt a legszebb, amikor mondjuk 10 perc után megtelt a szoba, a host meg AFK volt...
    Pedig én az US szervereken toltam főként, ahol az éjfél (amikor játszani szoktam) alapvetően főidő.
  • davidbog
    Szia!

Délelőtt nagyon kevesen játszanak. Délután 3-től éjjel 11-ig van élet az EU szervereken. Ha event van akkor talán kicsit kitolódik az időtartam.
    A kifagyás nem tudom mitől lehet. Valaki írta, hogy neki is kifagy. Neki Win7-ese volt.

Az EU/Bismarckon vagy?
    Egyáltalán nem kell BB-t húznod. Ha nem megy a manuális célzás és nem akarsz vele vesződni, akkor felesleges a BB. Most már sok játékosnak van BB-je, BB-vel többet kell várni szobára. A CV, SS hamar bekerül és szinte mindig van nekik hely.
  • Adjunktus
    Na egy kicsit jobban ráfeküdtem és rögtön beugrott miért is hagytam abba.
    A szerver kihalt.Ma délelőtt kb 20perceket kellett várni,hogy összejöjjön egy csatára való ember.Azonkívül 40-50perces rendszerességgel kifagytam a játékból.
  • Adjunktus
    No ehun vagyok la!
    Sziasztok!
    Kb.2-1,5évvel ezelőtt nyomtam még Usa verzión.Németeket.Gneisenau-ig,meg VIIC sub-ig jutottam.Aztán az akkori társaság átköltözött az EU-ra és én is váltottam.Itt már a Japo-kat választottam.Hogy miért már nem emlékszem,de rémlik egy Amagis mészáros gyerek még USA-ról.Talán az fogott meg.
    De aztán más játékok (pl a W.O.T.) és az iszonyat lassú fejlődés miatt abbahagytam.Meg a Magyarok beolvadtak valami Görög klánba és ott elég nagyok voltak az elvárások,az én játékkapacitásomhoz képest.:D
    Mostanában megint pötyögök vele,naponta pár csatát.
    EU Bismarc-on van egy Miyoko-m (iszonyat tehetségtelen vagyok a manuális ágyúzásban.Mondjuk a célratartás még menne,kissebb újjösszegabajodásokkal csak a távolságot találom nehezen.A légvédelmem még katasztrófálisabb.Annak tükrében,hogy 7 évet szolgáltam a tüzérségnél,ez elég nagy gáz!:D)van egy csíra CV-m,talán az még könnyűcirkálónak is sorolja be,meg egy sub-om.
    A CV meg a sub égész jól megy.Sikerült viszonylag jó legénységeket is kipörgetnem.
    Imádok DD-ni.Sub-okra vadászni.Na meg sub-al gyilkolni.
    Az USA-s Német sub-ot is szerettem,de ez a Japo,igazi szerelem.Iszonyat torpedó sorozatokat lehet vele kitolni.
    Tudom,hogy igazából a BB-t kellene húznom,de az kínlódás számomra.A gunnereimet is úgy fejlesztgetem,hogy berakom őket a sub.ra meg a CV-re.
    Lassan tényleg meg kellene tanulnom a manuál aim-ot.:D
  • davidbog
    Lexlutor: Vigyázz, ne hogy abba a hibába ess, hogy elköltöd a pontjaid nagy részét rollozásra és az előléptetésekre nem marad majd. Ha nem lépteted elő időben a matrózokat pontokat veszítenek a képességeikből.
  • mstummer
    Na akkor van már 2 11es torpedósod is. A 11/11-es gunnert rakd el más nemzethez majd. A 11es AAW-st is tartsd meg. A többi szerintem kuka.
    Talán még a 12-es ACC-osat lehetne elrakni.
  • lexlutor
    Közben azért dobálgattam párat hátha, de nincs nagy változás:

gunner1:pot:13, acc:11 reload:11 torpedo:10 aaw:10
    gunner2:pot:9, acc:11 reload:11 torpedo:9 aaw:9

illetve további gunnerek:

pot:13, acc:12 reload:10 torpedo:10 aaw:9
    pot:13, acc:10 reload:10 torpedo:10 aaw:9
    pot:12, acc:10 reload:10 torpedo:10 aaw:11
    pot:11, acc:10 reload:10 torpedo:11 aaw:10
    pot:11, acc:10 reload:10 torpedo:11 aaw:9
    pot:9, acc:11 reload:11 torpedo:9 aaw:9

engineer: repair:10 restore:10 engine:11

Akkor a mérnökökre még gyúrok párat.

Köszönöm!
  • mstummer
    Az operátor jó, a gunner 1-2 tökéletes. A többi gunner átlagos, igazából belőlük torpedós vagy légvédelmis (AAW) lenne majd a jövőben. Sztem dobj még 1et amelyiknek 11 a torpedója. Az AAW értékük milyen?

Az engineer jó, még kell belőle legalább 2 ilyen a jövőben.

Jó helyre tetted egyébként a mérnököt, oda operatort nem rakhatsz.
  • lexlutor
    Sziasztok,
    már egy kicsit unom a legénység értékeinek újradobálását ezért lennék kíváncsi a véleményetekre:

operátor - default - pot:14 az összes többi 10

gunner1:pot:13, acc:11 reload:11 torpedo:10
    gunner2:pot:9, acc:11 reload:11 torpedo:9

illetve további gunnerek:

pot:11, acc:10 reload:10 torpedo:10
    pot:12, acc:10 reload:10 torpedo:10
    pot:10, acc:9 reload:10 torpedo:11
    pot:13, acc:12 reload:10 torpedo:10

enginier: repair:10 restore:10 engine:11 - őt a kikötőben lévő posztra ültettem, bár a tooltip szerint ide vagy egy operator vagy egy armory sailor kéne, bár erről fogalmam sincs mi akarna lenni. gondoltam itt majd azért gyűjt tapasztalatot.

dobálgassak még?

• lammaer
    Hat, lehet, bar toltam vagy 2 evig, sajnos a platoon hianya nagyon unalmassa tette... csomo jo arccal osszefutottam, de mivel nem lehetett egyutt jatszani, igy beleuntam...
  • davidbog
    Lehet itt lenne az ideje, hogy a szovjetek jövetelével te is visszatérj a virtuális tengerekre. ;)
  • davidbog
    Azt még kifelejtettem, hogy a páncéltípúsoknák a csatahajók 95%-ánál csak a bulge ér valamit. A többi pazarlás. Van egy két hajó, amit érdemes lehet páncélozni: PoW, Lion I, Nelson, meg még egy kettő.

Az SD, sérülés részhez még annyit, hogy a lövedékek becsapódásakor kiírt szám az azonnali sérülést mutatja. Azért lehet olyat látni, hogy egy nagy kaliberű ágyú lövedékei például 280-310 körül sebeznek. Ez a 280-310 a 10% 900-as SD esetén. A teljes sebzés 2800-3100 lövedékenként, csak a különbséget (90%-ot 900-as SD esetén) az SD lenyeli és ez ég le a hajóból. Ha kisebb az SD, akkor nem 280-310-et lehet látni, hanem az SD-vel arányos, nagyobb értéket.

Amikor kezdő voltam csodálkoztam, hogy milyen jól páncélozott hajók vannak és mindenáron páncélozni akartam a hajóim. :D Csak később magyarázta el egy magyar srác, hogy nincsenek páncálozva, hanem az SD miatt sérülnek látszólag (és gyakorlatilag is) kevesebbet.
  • lammaer
    SD, ez az, erre nem emlékeztem hogyan hivják :)

De rég volt már amikor toltam...
  • davidbog
    Lexlutor: A matrózokat átképezni más nemzetre nem lehet. De bizonyos matrózok kompatibilisek. Példéul amerikai-angol és német-japán supportosok. Tehét, ha egy angol repairert használsz amerikai hajón, akkor működni fog a képessége. Abban nem vagyok biztos, hogy 100%-osan működik-e, de szerintem igen. Az új nemzeteknél nem tudom kompatibilisek-e a suppotos matrózok.

Sippie: A csatahajókon többnyire van bulge. Ez egy páncélfajta, magyarul talán torpedóvédő rekesz a neve. A hajó páncélozásánál felülről a harmadik. A többihez képest olcsó és könnyű, de sok kell belőle. Lammaer jól írta, először a bulge sérül le, ha az elfogy akkor sérül a hajó. Elég változatos mennyiségű bulgeot szoktak rakni a BB-kre. Valaki semmennyit nem rak. Valaki csak annyit, hogy ne csökkenjen a sebessége. Én például többnyire sokat rakok a hajóimra, ha lehet. Mindig annyit, hogy maximum 1 csomóval csökkenjen az alapsebességem. A H39-esemen elég sok van, mert sok szabad tonnatartalma van. 4-5 tengeralattjáró torpedót kibír csak a bulge, ha szerencsém van 6-7-et is. Csak ezután sérül a hajóm, ami még 4 torpedóba kerül. A kisebb hajóról indítható torpedókból 20-30-at is kibír a H39-esem. Cserébe 1 csomóval lassabb vagyok, mint a hasonló szintű többi H39.

Ha már szóba került: Van egy olyan dolog, hogy Soft Defense képesség, másnéven SD. Ez is befolyásolja, hogy mennyit bír egy hajó. Ezt a matrózok restore képessége adja, maximum 900 lehet ez az SD érték. Ami azt jelenti, hogy a sebzésnek csak a 10%-át sérülöd le azonnal, a maradék 90% leég a hajó életéből. Egy példa: a 26000 HP-s H39 kap egy sortüzet, aminek a teljes sebzése 20000. Ha 900 az SD, akkor a 20000 helyett, csak 2000 HP megy le azonnal az életéből, a maradék 18000-ret leégi. Az életerő csíkon van egy piros háromszög, ez jelzi meddig fog leégni. A példa alapján ez a piros háromszög leugrik a HP csíkon 6000-re, eddig fog sérülni. De miközben sérül a hajó a matrózok restore képessége működik és a piros háromszög szép lassan halad előre és végeredményben kevesebb ég le a hajóból mint 18000. Ha akkora sebzést kap a hajó, hogy piros háromszög a nulla HP-n áll, akkor már direktbe sérül a hajó. Ekkor lehet látni olyat, hogy egy DD egy sortűzzel kilő egy 1-2000 vagy még több HP-s BB-t. A piros háromszög soha nem tud addig visszakúszni, amennyi a sebzés előtti HP-d volt. Ha nem 900 az SD hanem mondjuk csak 681, akkor 31,9%-ot sérül le azonnal a hajó és 68,1%-ot ég le.
    Egy BB5-ös csatahajónak álltalában már 900 SD értéke van. Ami azt jelenti, hogy egy Lion II-nek 31000x1,9=58900 sebzést vagy többet kell bekapni egy sortűzzel hogy azonnal elsüllyedjen. A Bismarcknak 24000x1,9=45600 pontot kell sérülnie stb. A legbrutálisabb tűzerejű hajók (Montana, Alsace és majd a Sovietsky Soyuz) 70000 körül sebezhetnek egyetlen sortűzzel.
  • Sippie
    igen tudom hogy van, de ahogy elnéztem az SS, és TB-knél baromira kicsi... az én kis Kageromon meg néha kilóméterek :D
  • mstummer
    Van minimal range. Ha túl közel kapja el a hajót akkor becsapódik,de tompa puffanó hangot ad és nem sebez.
  • lammaer
    Bulge armor ha jol emlekszem... kb olyan, mintha lenne egy pancelzat, amit a torpedok "olvasztgatnak" lefele. Amig nem fogy el, addig a hajo nem sebződik, csak a bulge armor. Amint viszont a bulg elfogy, a sebezes mar a hajot eri.

Plusz a jol képzett restorer tengerészek ideiglenesen képesek "bufferelni" a sebzést, hogy a repairereknek legyen idejük javítani. Túl sok sebzést azonban nem képesek "elnyelni" igy egy küszöb elérése után puff, elszáll az egész.
  • Sippie
    Na én ezt a torpedós dolgot nem igazán értem.
    Látom a tengeralattjárókat, ahogy indítják egy BB ellen. Az első torpedo alig sebez a hajón, olyan tized csíkot visz le, a következő viszont totál szétrobbantja. Hogy van ez?
    A másik ahogy néztem az SS-nél nincs minimal range a torpedokra? 2 miliről lövik ki egymást, csak úgy mint a torpedo bomberek, most kaptak szét egy SS-t, szinte rádobták a torpedot mégis robbant.
    Hm? :D
  • mstummer
    Ha egy matróznak már választottál nemzetet (12. szinten) akkor többé már nem lehet módosítani, nem használható más nemzet hajóin.

Ahogy korábban is írtuk másoknak is, figyelj a legénységeid értékeire, és a képességeiknek megfelelően válassz nekik beosztást.
  • lexlutor
    Köszönöm a gyors válaszokat! :)

szerintem nekivágok. sajnos az éjszakai játék nem kivitelezhető, úgyhogy marad majd valamelyik európai szerver a német vonalon. vagy van arra lehetőség h mondjuk az usa vonalon indulok el, ami korábbi hozzászólások szerint a leg kezdő-barátabb, és legénységet vigyek át a német vonalra később?

• mstummer
    Szerintem még nem késő nekiállni. Időnként jönnek újdonságok.

Tengeralattjáró:

Személyes tapasztalatom a németekkel van csak. Az első tengójuk a Type II nagyon gyenge. Örülni fogsz ha eljutsz az ellenséges vonalakig és ha ki tudsz lőni 1 sorozatot. Igazi kínszenvedés. A többi nemzet első tengeralattjárójáról is hasonlókat hallottam, néhol még a másodikról is.
    A Type VIIa egy igazi felüdülés. Bárkivel felveheted a versenyt. A VIIc-ről már nem is beszélve, az egy fenevad. A VII-Flak-ig még nem jutottam el,de az sem rosszabb az 100%.

A német tengeralattjárókat tartják a legtáposabbaknak.

Előnyeik:
    - Közelségi gyújtós torpedó: Nem fontos eltalálni a célpontot, elég ha a közelében van a torpedó. Semelyik más nemzetnek nincs ilyen.
    - Gyorsak
    -Fordulékonyak

Hátrányuk:
    -Kevés vetőcső: A Type II 3 vetőcsővel rendelkezik, a VII-esek 4-el előre, 1el hátra. A legtöbb nemzetnek legalább 6 van előre és 2 hátra. De sajnos ez a reális.
    -Viszonylag kevés levegő. Emiatt korábban kell felemelkedni mint más nemzetek hajóinak.

Én ajánlani tudom a német tengeralattjárót mint 2. vagy 3. vonal. Elsőre viszont nem, mivel a kezdeti pocsék hajó elveheti a kedvet. Utána azonban kész élmény.

Kell hozzá egy jó Planesman, 15ös potetial értékű ember legyen. Plusz 2 jó torpedós, melyek nembaj ha a kapitánynál 5-6 szinttel előrébb járnak. / Ezért is jó előtte egy másik vonalat indítani hogy már magasabb szintű torpedósaid legyenek/. Ja és egy jó mérnök sem árt.
  • davidbog
    Maga a játékban lenne még 1 év. Egy nemzet még hiányzik. A játékosok fogynak nagyon.

A tengeralattjárok elég felemás egységek. Kizárólag vízfelszín alatt használhatóak, mivel a HE lövedékek duplán sebzik. Az álltalános taktika az, hogy egy ideig várakoznak, amíg feltöltődik maximumra a levegő kéyzletük. Majd megindulnak és lemerülnek. Ekkor többnyire az ellenséges tengeralttárókkal kell megküzdeni, ha sikerül, akkor mennek tovább a csatahajók felé. Ha jó matrózok vannak a tengeralattjáron, akkor sokáig bírhatja a felszín alatt. Ha olyan területen jön fel levegőért, ahol ellenséges hajók vannak a közelében, akkor 20 másodpercig él. Ha a repülőgép-hordozók nem bírnak elegendő fényt adni a csatahajóknak, akkor többnyire a tengókra marad a feladat.
    Vannak nagyon jó tengeralattjáros játékosok, lehet velük eredményesen játszani. A legnagyobb ellenfelük az ellenséges tengeralattjárok. De a csatahajók és a kicsi, gyors fregattok, rombolók is nagyon veszélyesek rájuk hedgehoddal.

A szerverekről:
    Az USA szervereken többen játszanak és ha főként éjjel tudsz játszani, akkor jobb választás. A Nebraska szerveren van magyar flotta. A Kaiseron nem tudom mi a helyzet. Ezeken a szervereken jobban számít, hogy fizetős vagy-e vagy sem (nagyobb bónuszt kapnak a matrózok). Illetve többször van event is.

Az Európai szervereken kevesebben játszanak, de kevésbé számít a premium matróz. Az EU-n jelenleg 3 szerver van. A Hood és a Yamato szerver összevonásra kerül, ezeken önálló magyar flotta nincs, csak squadronok. A Bismarck szerveren viszont van önálló magyar flotta.

Akárhol is kezdesz, mindenhol rengeteg a nagyon magas szintű játékos.
  • lexlutor
    Hello,
    sajnos csak most jutott el hozzá a játék híre. a fórum alapján már eléggé kifutóban van. Véleményetek szerint érdemes még elkezdeni?

Végig olvasva a korábbiakat, ahogy látom jórészt csatahajó vonalon halad minden hozzászoló, esetleg valaki mesélne a tengeralatjárókról?

Kösz!
  • davidbog
    A Tsukikei szerintem is nagyon jó hajó. Ugyan nekem sincs japán hajóm, de nagyon tetszik ez a DD. A legerősebb nem torpedós DD, 5x2 ha jól emlékszem 5,5"-es torony. Még az amerikai DDX hasonló tűzerejű.

A japán hajók mind elég törékenyek (üveghajóknak szoktuk hívni őket), de elég jó lőtávval és jó sebzéssel rendelkeznek. Nehéz velük játszani, talán a legnehezebb nemzet.
  • mstummer
    Japán vonalon még nem voltam. De ellenfélként a Tsukikei nagyon durva. A hajó is erős és a fegyverzete is.
  • Sippie
    hát egyelőre azt csinálom amit felvázoltam, vettem az elején 5-6 béna matrózt rollozás nélkül, és elindítottam őket a vakvilágba japán oldalon, hogy majd idővel hozzák a pontokat, és crediteket, amikből már a jobb képességűeket tápolom. Van még pár level addig, lehet hogy veszek végül egy tsukikeit, arra még fussa :) bár akkor nem kéne 50k credit alá mennem, hogy lehessen tradelni. Na mind1, egyelőre haladok, már van 70ezrem :D
  • davidbog
    Valóban nem sok az a 60k credit. Ráadásul most még jó helyzetben vagy, mert CL-ig nincs javítási költség.
    Nekem is nagy szükségem lenne creditre, mert 26 millió kéne a Kaiserhez és még 7 lvl a kapitánynak. Nekem csatánként 3-5000 credit a profit.

Ha összevonják a Hood és a Yamato szervert, akkor elvileg egy szerveren fogunk játszani. Ez esetben, ha szükséged lesz creditre, akkor szívesen adok kölcsön. 26 millió prémium nélkül csak CV-vel esélyes és amúgy se tudnám használni a BB6-osom. Az csak maximális legénységgel futhat ki a kikötőből és csak 115+ lvl-es matrózokkal. Eleve eggyel kevesebb matrózom van és legtöbbje még csak 107 lvl-es. Úgyhogy nyugodtan szólj, ha szükséged lesz pontra vagy creditre.
  • Sippie
    ja benéztem a bejelentkező képernyőt :)
    Na hasítok az Agano felé, úgy gondoltam addig nem is veszek más hajót, hogy legyen rá creditem, de úg ynézem így se nagyon lesz, most van kb 60k-m, csatánként 600-1300 kredittel... hát... örökké valóság :D
  • davidbog
    Még nem vonták össze, de tervbe van. A hivatalos fórumon van róla topik. Remélem megvalósul. Fura lesz új játékosokkal megküzdeni. A mostani Yamatos top 50 játékosokkal már sokat játszottam, olyan egetrengető meglepetést nem nagyon okoznak. De majd az összevonás után az újak. :D
  • Sippie
    úgy néz ki összevonták az EU szervereket?
  • Sippie
    Az lesz.
    Csinálok pár gagyi legénységet, és azokkal kezdem el, így nem gáz ha nem lesz pointom fejleszteni őket, majd amikor már magasabb rangúak lesznek és hozzák a pontokat, akkor elkezdem az alap 11-esekkel rendesen, és azokat már kimaxolom ahogy kell.
  • davidbog
    A 7 inditóhelyes anti-sub fegyver az csak prémium lőszrrel működik. Az kisebb hajók ellen brutális.

Ha nagyon nincs pontod az előléptetéshez, akkor jobb ha újra kezded. A legelején kapott matrózok mind +11-esek. Azok nem rosszak, én csak olyanokat használok, a németeknél talán nincs is +12-es matrózom. Jobb lenne ha az engineerjeim +12-esek lennének, de okos játékkal ellensúlyozható ez a hátrány.
  • davidbog
    Úgy néz ki lesz szerverösszevonás az európai NF-en is. A Hood és a Yamato szervert fogják összevonni. Az még nem tisztázott hogyan oldják meg. A hivatalos fórumon van róla topik.
  • mstummer
    7 indítóhelyes az amit ráraktál? Mert azt nekem soha nem sikerült működésre bírnom. Tippem szerint abba lehet a premium hedgehog-ot rakni. Próbáld az 5 helyessel.
  • Sippie
    na igen, elvileg a projector kai lenne, de egy darab lőszer se fér bele, pedig van elég space, és súly is.
    Most pedig megszívtam, 22ezer credit kéne hogy fejlesszem a matrózom AAW-sé, utána nemsokára a két gunnert 26ezer creditért. Nincs csak DD csata, örülök ha sebezni tudok egy két hajót, ez így gázos.
  • davidbog
    Szerintem amire te gondolsz az nem deep charge, hanem hedgehog. Ehhez is van külön platform, 5 vagy 7 indítóhelyes.