614
2. Világháborús hajós MMO
  • davidbog
    Ez az egyik megoldás. De ezzel az a baj, hogy mire elérsz a Yamatohoz lesz egy 89 lvl-es kapitányod és 2 89 lvl-es gunnered, de a többi matrózod csak 75 lvl körüli lesz.

A másik az hogy két kapitányt csinálsz és mindekettővel elmész a Yamatoig. Így minden embered 89 lvl-es lesz amíg mindkettő kapitánnyal eljutsz a Yamatoig. A gunnerek pedig 100 lvl körül lesznek. De ekkor lesz egy felesleges kapitányod a végén.

Azt nem tudom melyik a jó megoldás. Hajó és játékos függő. Ha tetszenek a japán hajók akkor érdemes két kapitányt csinállni, mert másodszorra is élvezni fogod. Ha nem fekszenek, akkor borzasztó lesz másodszorra. Csak ugye az ember nem tudja, hogy mennyire fog neki tetszetni a játék mondjuk az Ise csatahajóval.

Ez a legnehezebb része a játéknak, amíg nincs egy nagy bevállt hajód. Ha már van ilyen akkor könnyebben tudsz új matrózokat fejleszteni.
  • Sippie
    hogy érdemes akkor az elején menni? Cserélgessem folyamatosan a sailorokat?
  • davidbog
    Jó ötlet a Yamato. Majd az elején szenvedni fogsz, mert csak egy BB ág van és nem tudsz elég matrózt képezni. Tehát mégegyszer végig kell menned ugyanazon az egy ágon vagy sokáig mész egy-egy hajóval. De ha megvannak a matrózok akkor már élvezetes.
    Amúgy jó BB-ik vannak.

Ise, Hyuga nagy tűzerejű de nem valami nagy lőtávú hajók.
    Nagato az egyik legjobb BB3-as.
    Yamato jól kiegyensúlyozott BB4-es.
    Super Yamato is jól kiegyensúlyoztott.
  • Sippie
    őő igen, szeretnék majd CV-t is, de nem tudom érdemes-e azzal kezdeni, egyelőre még nem döntöttem el pontosan mi legyen, a japán oldal felé húzok, ott szerettem a shimakaze-t, de lehet CV irányba mennék el, csak akkor repülőst sem ártana képezni (meg lehet oda pl gunner se kell?)
  • Sippie
    Huh akkor mázli :) +11 Torp és Reloadosat kezdtem el torpedos helyen használni. Azt hiszem a japán vonalon fogok menni, yamato felé. Jó 5let? vagy BB vonalon inkább más nemzetet válasszak?
  • davidbog
    Most olvasom, hogy CV-t akartál. Akkor teljesen mindegy milyen hosszú a célzó vonal. :)
    De CV-re kell a pilótákon és az supportosokon kívül Medic és Seaman is. Illetve a vadász pilótáknál kötelező a +12-es fighter. De ha lehet akkor a többi repüléses skill se legyen +11 alatt.
  • davidbog
    AA gunnereknél a reload és az AAW a fontos. Az AAW a hajón lévő géppuskák és gépágyúk hatékonyságára van hatással. Szerintem ez nem olyan fontos. Reload képességre elég a +11. Ugyanis a gunnereknek van egy cap határ, aminél jobbak nem lehetnek hiába +12/+13 meg boostolt. (Illetve mindennél van kivéve a túlhajtási sebesség időtartamát.) Ha +11-es a matróz, akkor mondjuk nem 89 hanem 96 lvl-nél éri el ezt a capet.

Torpedósok nagyon hamar elérik a capet. Azoknak reload és torpedo képesség a fontos. Szerintem bőven elég nekik a +11/+11.
    Gunnereknél más képesség nem fontos, mert ahogy fejlődnek az előléptetéseknél rengeteg growth levonást kapnak és csak minimális mértékben növelik a repair, restore képességet.

Én nem szoktam kivárni a +12 vagy a +15-ös growth értéket. Beérem eggyel kisebbel is. Egyedül a repairer és az engineernél lehet fontos a maximum. De az se baj ha +11-esek majd raksz rájuk boostot és sok veteránt.

A kapitánynál nem fontos a +15. Gyengébb is bőven elég. A kapott xp-nél sokkal többet számít a sebzésed mint a kapitány képessége, az szinte elhanyagolható.
    A célzó vonalak hosszát is befolyásolja. Az elején ez a vonal rövid lesz és sokat lehet bosszankodni azon, hogy lehetne jobb a kapitány képessége. De 100 lvl felett már nagyon hosszú ez a célzó vonal, bosszantóan hosszú. Például nekem már fél képernyőnyivel túllog a max lőtávon. Ez zavaró tud lenni, ha egy előző kicsi lőtávról kell lőnöd maximum vagy ahhoz közeli távolságon megjelenő hajóra. Mert hirtelen nem tudod megállítani, hogy hol is lehet az a maximum lőtáv a célzó vonalon és nem tudod pontosanbeállítani az ágyúk csőemelkedési szögeit. Lehet csökkenteni a hosszát, ha a kapitányt nem töltöd fel teljesen matrózokkal, de nálam már ez se működik.
  • Sippie
    Na 20ezer pont el Roll Dice-ozás után egy darab +15-ös potencialos csávót se találtam, sőt +12 más képességű is alig alig bukkant fel, szóval a játék nagyrészt abból áll hogy ezt a gombot nyomkodom? :D
    Anti Aires és torpedós muksóhoz milyen más képességek fontosak még?
  • lammaer
    US szerver az éjzakai játékosoknak (mint pl én is, este9 után kezdek élni hajnali 2-ig) sokkal jobb, olyankor ott van csúcsidő, mig EUban ugye sokan már fekszenek ilyenkor.
  • Sippie
    Az egyetlen gáz hogy az USA változatot fel se tudtam telepíteni. Letöltöttem a NF1314.exe-t klikkeltem és nem történt semmit. Pedig vagy 5 órán keresztül szedte azt az egy szem fájlt, kissé morcos voltam. Utána leszedtem egy korábbit, azt fel tudtam rakni, de azt meg update-elni nem tudtam, úgyhogy gondoltam felrakok európait, az meg egyből felment :)
  • davidbog
    Hát az európai szervereken nem nagyon fogsz szobák tömkelegével találkozni. :( Ha egyszerre 10 szoba van ahol csata folyik, vagy battle roomba lehet belépni az már sok. Ez 48-as szobáknál is csak 480 játékos.
    Az usa szerverek valamivel játékosok számát tekintve jobbak, ott többen játszanak. De nekem nem tetszettek. Van pár eltérés az európai és az amerikai szerverek közt, amik apró különbségek, de számomra zavaróak voltak. Pár ismerősöm maradt az amerikai szerveren. Azt mondták, hiába volt szerver összevonás, ahhoz képest kevés a játékos. Ugyan jobb a helyzet, mint az európai szervereken, de ott is egyre kevesebben játszák a NF-et.

Hordozóim nincsenek, mert nem komálom őket. Különböző célokra más más nemzet jó. Ha vadász CV-t akarsz, akkor német vagy usa a jó választás. Bombázó CV-nek a francia és talán a japán legjobb, valószínűleg az orosz is jó lesz. Torpedós CV-nek talán angol és japán.

Talán van itt a fórumon CV játékos, majd ő útba igazít melyik nemzeté mire jó.
  • Sippie
    EU hoodra csatlakoztam, remélem csak éjszakai pangás időszak volt tegnap este, elég kevés csatát láttam. Lehet másik szerveren kéne kezdenem?

Anno bejött a japán oldal (főleg a DD-k), de volt brit cirkálóm, amcsi dd, meg németet is toltam. Talán most a hordozók felé mennék el, abból melyik oldal ajánlott? Egyáltalán ajánlott-e, régen addig sajnos nem jutottam el.

Köszi, visszaolvasok
  • davidbog
    Sippie!!

Mivel Balika95 is kezdő kapott pár instrukciót. Javaslom neked, ha még nem tetted volna meg, akkor olvass vissza a 288. hozzászólásig mielőtt komolyabban nekiállná a Navy Fieldnek. Nagyon könnyen el lehet rontani már az elején a matrózaidat. Ezzel és mással kapcsolatban is van egy pár nagyon hasznos hozzászólás Mstummertől, Lammaertől és tőlem. Nézegesd a linkben szereplő dolgokat is és próbáld meg eldönteni milyen hajókkal szeretnél játszani. Jó ha az elején céltudatosan fejlődik az ember.

Légyszíves írd meg hogy melyik szolgáltató melyik szerverén játszol.
  • davidbog
    Az XP-t főleg sebzésre kapjuk. Illetve van shared xp. Azt hiszem így hívák. Ezt bizonyos szobákban kapod a csapatsebzés után. Úgy tudom minden szobában van shared xp, kivéve a black roomokban, ott csak a saját sebzésed után kapsz. Ezért nem valami népszerűek ezek a black roomok, általában olyan nevük van, hogy BB1-5, BB4-5, CV1-5 stb. De ha jó játékos vagy akkor mondjuk 200000 feletti sebzésre prémiummal kegyetlen mennyiségű xp-t ad. :D

A Great Battle, Great Battle 2, Blitzkrieg szobákban van shared xp. Ez azt jelentni minél többet sebez a csapat, annál több xp-t kapsz. Ez azzal is jár, hogy ha megvárod a csata végét akkor több xp-t kapsz, mintha 6 perc után kilépnél. Logikuasan győzelemre több xp jár. Ha nem várod meg a csata végét és kilépsz akkor az aktuális csapatsebzés alapján nyersz vagy vesztesz. Ha a te csapatod sebzése mondjuk 460000 az ellenfélé csak 380000 és kilépsz, akkor nyersz. A probléma az, hogy nem látod az ellenséges csapat sebzését, BK-ban az elsüllyedt hajókból lehet rá következtetni. Illetve a GB2 szobákban ha elsüllyedt az ellenséges flag ship és akkor lépsz, ki akkor is nyersz, függetlenül a csapatsebzéstől.
  • Sippie
    köszi, elmentettem.
  • balika95
    én ha nem csinálok semmit csak előrerohanok kb 100-200 sebzéssel és nem várom ki az 5 percet, akkor ilyen 150-300 között kapok xp-t
  • mstummer
    Azért is jár XP. Bár... nem tudom Silver Account-al mennyi. Lehet én csak a premium miatt kaptam olyan jól.
  • balika95
    http://www.trainworld.us/NF2/English/index.html
  • Sippie
    jah de ha nem viszek be egyet sem mert az elején szétszednek azért is jár XP? Most egy misszióba ez történt és semmi se járt :D
    Van valami hasznos oldal ahol láthatóak a ship tree-k, szintek, igényelt legénység stb?
  • balika95
    lehet én vagyok a fekete bárány, de én a wot-ból jöttem és nem bántam meg, a wot-ban kipróbáltam mindent amit akartam 2-3 ezer meccs a rendes szerón+ 500 az orosz tesztszerón.
    amikor elkezdtem, volt benne élmény, amikor csak 4k játékos volt, de annyira felhígult a nagy tankos mezőny (t9-10) hogy már nem volt értelme, ráadásul kempelésért nem fogok játszani.
    eljutottam odáig, hogy volt is7 a garázsban, mégis csak a shermant meg a stugot használtam, aztán később felmentem megnéztem fennt van e a platoonozós társam, és ha fent volt akkor nyomtuk, ha nem volt fennt akkor meg nyomtam a logoutot.
  • mstummer
    Az első neutral romboló 6-os szinttől van. 12-es szinttől meg jön a nemzet választás.
    Szvsz nyugodtan menj blitzkrieg-be FF-el is. Az elején úgy is szinte minden csata után szintet lépsz majd. Elég pár lövést bevinni és már jó is voltál.
  • Sippie
    Üdv!
    Most kezdtem el ismét a játék (pár éve már játszottam) de az FF-el tökölődés elég lassú, nem nagyon látok FF csatákat, így trainingbe kell fejlődnöm, ez azért elég gáz. Valami 5let? Hanyas szintnél is lehet rombolóm?
  • mstummer
    Ha magyar flotta nincs is,de magyar Squad van a Hood szerveren. Ők pedig a Black Angels (B.A.).Ők régebben a Bundesmarine berkein belül tevékenykedtek (én most is ott vagyok). Jelenleg a Rebel Yell fogadta be őket. Ok nem 100%-osan magyar a csapat. Van köztük néhány félig magyar félig német,és pár teljesen német is. Normális társaság. Muki66 a vezetőjük.
  • davidbog
    Elvileg a NF2 a mostani. A 3D-s NF azt hiszem a NF3 lenne. De minegy is.

Valóban már leáldozóban van a NF. A legnagyobb baja az, hogy nagyon látványosan szarnak az egészre a fejlesztők. A francia BB-k úgy szarok ahogy vannak, 1. vh-s csatahajók BB2-BB3-as gépek. Pedig a franciáknak is volt egy pár tervként létezett hajója. Simán bele rakhatták volna őket egy-két fiktív hajókval együtt. A francia hajók javítása majd 1 évet váratott magára.
    Az orosz BB-ket szintén elrontották. De itt még azt se lehet mondani, hogy kevés volt a hajó, mert csak egy szar fiktív BB6-ost, CV6-ost kellett volna megcsinállniuk és már tökéletes lenne a ship tree. Azért megkérdezném a fejlesztőket, miért nincsenek benne az 1. vh végén tervezett 16"-es orosz hajók, amiket I.G. Bubnov, Kostenko mérnökök vagy a Putilov hajógyár tervezett. Tökéletes BB3-asok lennének.
    A mostani francia prémium hajók egyszerűen gyalázatosak: német prémium hajók, amiken más skin van és más ágyúk rakhatóak rájuk. Már arra nem veszik a fáradságot, hogy külön prémium hajókat csinálljanak nekik. Csak abban reménykedek, hogy azért ilyen a színvonal, mert a pénzük és energiájuk nagyrészét a 3D-s verzióra fordítják. De azért ennek nagyon kicsi az esélye.

A WoT-ban a legkellemessebb dolog az volt, amikor ismeretlennek hitt játékosok üdvözöltek angol, német nyelven. Aztán hamar kiderült, hogy a NF EU/Yamato szerverről ismerjük egymást. A srácok megismertek mert ugyanaz a név alatt játszok mind a kettő játékban. Nálam az meg a WoT-ot minősíti, hogy ez volt a legkellemesebb meglepetésem a játékban.
    A NF-hez legalább kell valami ügyesség, tudás a célzás és a manőverezés miatt. Hiába veszel akármilyen prémium cuccot ha nem tudsz lőni vagy rosszul mozogsz. A WoT-ban túl sok a random faktor. A NF matróz rendszere elég jó. Jó pár dolgot koppintottak a WoT-osok, persze ezt pont nem.
    Plusz a NF-esek nem igérik le a csillagos eget. Az más dolog hogy nem ígérnek semmit. Nekem ez sokkal jobban tetszik, mint az hogy ígérgetnek, de semmit nem tudnak megcsinállni határidőre.

Tulajdonképpen csak azért WoT-ozk, mert szépen megcsinállják a tankokat és lehet látni olyan ritkaságokat, amik se makettként nem szerezhetőek be, se más játákban nincsnek. (Az megint "fantasztikus", hogy a német tankokból már a prototípúsokat is megcsinállják makettként, de más nemzetnél még a széria gépek közt is nagy hiány van.) Jelenleg a WoT játékélménye önmagában lehet kevés lenne nekem.
  • davidbog
    Az FC lőszer szerintem a tűzijáték lesz. De ez nem biztos.

Az alap lőszer a HE. Ebből három fajta van:
    HE light, HE normál, HE heavy. A lightnak kicsi a sebzése de nagy a lőtávja, a normál mind a két tulajdonságban közepes, a heavy kis lőtávval és nagy sebzéssel rendelkezik. A nem páncélozott hajók ellen alkalmazzuk őket.
    Az AP páncélozott hajók ellen jó. Ami nincs páncélozva, azt alig sebzi. Ez pontosan ugyanakkora lötávval rendelkezik mint a HE light.

Szinte minden hajóhoz 3:1 arányban HE és AP lövedéket használok.
    CA hajókig változó ki milyen HE lőszert használ, én általában HE heavy lövedékeket. Blitzkrieg csatákban nem számít annyira a lőtáv, nincs olyan sok profi és gyorsak a hajók.
    Csatahajókra kizárólag HE light és AP lőszert használunk. Szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy aki nem HE light lövedéket használ egy BB-n, az noob. Csatahajóknál nagyon fontos a lőtáv.

Csak a páncélozott hajókra érdemes AP-vel lőni. A páncélozott hajókat két dologról lehet felismerni:
    1. A HE lövedékek alig sebzik. Mondjuk ha egy CA-ba lövedékenként 300-at sebzel HE light lövedékekkel, de egy másikba ugyanazzal a lőszerrel csak 50-et, akkor az páncélozott. Ilyenkor kell átváltani AP-re.
    2. A hajó sebességéből. Ezt csak tapasztalat alapján lehet felismerni. Főleg BB-knél, mert azoknak nem annyira változó a felszereltsége. Például ha egy Lion I csatahajó 24/40+ -ot megy, akkor az nincs páncélozva. De ha csak 23/37- -t, akkor válthatsz is át AP-re.

Az AP-nél nagyon fontos, hogy lehetőleg a legmeredekebb szögben csapódjanak be a lövedékek. Ha lapos szögben csapódnak be 0-át sebez. Közép lőtávban nem jók az AP-k. Akkor erős, ha nagyon közel van ellenfél és merőlegesen csapódik be az övpáncéljába, illetve ha nagyon távol van és minél meredekebben csapódik be a fedélzetbe. Persze hiába vagy jó pozicióba, ha nincs páncélozva. Akkor lőheted AP-vel akármilyen szög alatt, nem sokat ér.
  • lammaer
    Ecsém, én már azt sem tudom megtalálnám e az accountjaimat. US-en a new yorkon voltam, EUn meg egy darabig asszem a Hoodon :)

Az a "baj", az NF felett nagyon elszállt az idő, már csak a nyugdíjaséveit tölti, nem igazán lehet már ütőképes klánt - főleg magyart - összerakni. Az NFesek többsége amúgy is World of TAnksozik.

Az NFet az NF2 (3D) tudná életre lehelni, de évek óta csak hitegetik az embereket, sose lesz belőle semmi...
  • davidbog
    Igen.

Négy NF szolgáltatóról tudok: NF EU, NF US, NF RU, meg valami koreai. Az első három az európai, észak-amerikai, orosz. Minden szolgáltatónál vannak még különböző szerverek. Mindegyiknek külön webcíme van, te a navyfield.com-ra regisztráltál és onnan töltötted le a játékot, ezért az usa szerveren játszol. PÉldául Mstummer és én a navyfield.eu-ra regisztráltunk.

NF EU-n három szerver van: Hood, Bismarck, Yamato
    NF US-n kettő szerver van: Kaiser, Nebraska
    Az oroszon és a koreain nem tudom mennyi szerver van és hogyan hívják őket.
  • balika95
    kérdésem lenne:
    AP és HE töltény között mi a különbség, hova értelmes használni?
    FC töltény mire jó?
  • balika95
    hoppicsek, akkor most hány fajta szerver van?
    én ha belépek a játékba akkor a nebraska és a Kaiser közül lehet választani a kaiser en vok, ezek szerint van több is?
  • davidbog
    Elvileg lehetséges lenne. De kétlem, hogy valaha is lesz. Az európai szervereken a klán alapításhoz 30 ember kell. A Hood szerveren biztosan nincs ennyi magyar játékos. A Yamato szerveren jó ha van 6-7 aktív magyar játékos. A Bismarckon van egy magyar klán, de azt hiszem nekik is dupla accontokkal jött össze a 30 ember a flottához.

Csak akkor lenne értelme az egésznek, ha a flottatagok nagy része aktív. Különben hülyeség az egész és az egyetlen értelme az, hogy a neved előtt van egy jelvény, ami magyar. Az egyetlen reményünk egy magyar flottára az, ha végre itt is csinállnának olyan szerver összevonásokat, mint ami az amerikai NF-en volt pár hete. Akkor mindenki a Bismarck szerverre (vagy ami az új neve lenne) csoportosulna és beléphetnénk a jelenlegi Magyar Flottába. Már mióta reménykedek egy ilyen összevonásban.
  • sulyid
    Azt szeretném megkérdezni hogy nem lenne-e hülyeség alapítani egy full magyar klánt a Hood-on?
  • lammaer
    Hát nemtom jól tetted e, sztem az amerikai hajók a legbarátságosabak a kezdőkhöz, főleg a brooklyn és társai.

A némethez nagyon ott kell lenni a célzásnál.
  • davidbog
    A németekhez is ugyanannyi matróz kell: 2 Gunner, 2 AA Gunner, 2 BO, 6 engineer, 3-4 repairer, 1 scout. (A H39-hez elég 4 engineer, de a H44-re már kevés, a Kaiserre pedig már az 5 is kevés lehet.)

A német hajók elég nehezen játszhatóak. A csatahajóik kicsi sebzésűek, egy részük papír. A lőtávjuk viszont jó.
    A Gneisenau a tripla 11"-esekkel jobb lőtávval rendelkezik mint egy BB3-as. A H39-nek is kiváló lőtávja van. De mind a két hajó gyenge sebzéssel rendelkezik a kategóriájához képest.

A német hajók egy része alkalmas a parittyázáshoz. Ez egy olyan tüzelési mód, amikor a hajóddal az ellenfél felé mész, aztán lősz az elsó tornyokkal, majd furdulsz és a hátsó tornyokkal is lősz. Ehhez nagyon jók a 4 toronnyal rendelkező hajók: Bismarck, H39, H44.
  • mstummer
    A németeknél nincs reload gunner,csak sima. A német hajókra is nagyjából ugyanaz a legénység kell. 3-4 engineer tuti kell majd. Ja és ami fontos német hajókra jó légvédelmi személyzetet lehet képezni. Ez hasznos szerintem mert pl a Scharnhorst alkalmatlan normális csatákra, légvédelmizni kell vele, és csak akkor támadni ha az ellen nagyobb hajói már nem zavarnak.

A német csatahajóvonal szerintem az egyik legnehezebb. Mivel a többségük papírhajó ezért állandóan előre törni,lőni majd visszavonulni a megfelelő taktika.
  • balika95
    sziasztok!
    elkezdtem a német BB vonalat scharnhorst fele, minden amerikai ember/hajó amim volt eladtam, mert csak idegesítettem magam.
    Tudnátok segíteni, hogy ittis ugyanolyan embereket vegyek fel mint ami macsi BB nél kellett?
    Másik kérdés, itt is majd RLD gunner kell?
  • balika95
    sziasztok meglett a northampron, és azt kérdezném, ha a fő ágyú helyeken tripla 8"-ast használok, akkor mit rakjak középre?
  • balika95
    igen ki is próbáltam, de még annyira nem érzem, az xp elosztás lényegét :)
  • mstummer
    Én is megvoltam nélküle egy darabig....amég nem tudtam hogy van :) Sokkal jobban átlátom a területet. A G nyomkodása persze igy is kötelező :)
  • lammaer
    Akár ki is próbálhattad volna... :)
    5 percig ne lépj ki.
  • balika95
    Sziasztok
    következő kérdésem:
    vettem prémiumot a hét elején, és azt kérdezném, hogy ugye 5 perc játékért megkapom az 1k xp-t, de az a lényeg, hogy a hajóm éljen 5 percig, vagy 5 percig ne lépjek ki a csatából?