6292
  • mrzed001
    Spoiler (invisibility ON :))

Amúgy belegondolt valaki abba, hogy 12 Kolónia van és ugyanakkor 12 Cylon másolat
    Nem csak 8 Cylon van még a flottában (egy pédány Six-nek is lennie kell valahol, különben hogy is kerülhetett volna elő a Baltar megfutamodós részben
    + maga Boomer
    +(?) meghalt, akit kidobtak ), Boomerrer 9

Tehát az öreg szintén Cylon lenne?
    Adama nem Cylon, az tuti, különben abban a részben az űrraktárban nem csak a Cyloon, hanem ő is kikészült volna a sugárzástól

IMYke-nak teljesen igaza van, tényleg áttöltik a tudatot
    Viszont neked is igazad van, akkor már halott volt, és nincs az agyukba chip, szóval akkor vagy tényleg organikus chip van az agyukban (kvázi az agyuk egy része), mivel ha technikai kütyüvel próbálkoznának, az gyosran kiderülne.
    Persze, az is lehet, hogy valami titokzatos okból kifolyólag kollektív tudatuk van, de ez azért már meredek :)

• [NST]Cifu
    Spoiler:

[szin=white]Csakhogy emlékeim szerint az öreg a halott Boomer felett teszi fel a kérdést! Itt a probléma! Egy halott Cylon is hall, sőt, átküldi a hallottakat a többieknek?!?
  • IMYke2.0.0.0
    SPOILER

12. rész.
    Baltar bemegy az öngyilkossági szándékú "Sharon"-hoz, és lelkizik vele.
    A szőke csaj [ki Baltar elméjében él] ezt súgja a dokinak, a két élő ember beszélgetése közben, 22 és fél perc környékén:
    Szerintem tudja, hogy ő egy Cylon. De tudatosan nem tudja elfogadni.

Ha egy Cylon meghal, letöltik a tudatát. Ez elhangzik a 8. és a 14 részben.
    De először a Battlestar Galactica 2003-ban szembesülünk a dologgal [2. CD 35 perc]:

De nem fogok meghalni. Ha ez a test meghal, a tudatomat áthelyezik egy másikba. És ha ez megtörténik... elmondom a többieknek, pontosan hol találják magát... és akkor ide fognak jönni... megölik magukat mind... és én végig fogom nézni az egészet.

A Galactica-i "Sharon" tudata halálával átkerült a Caprica-i "Boomer"-be, aki így mindent tud, amit Sharon tudott.
    Legjobb példák:

- "You asked: "Why..."

- Amikor a Chief odalép Helo és Boomer párosához [26. perc]:
    Chief: Hi... "Sharon"
    Boomer: Hello Chief!
    Chief: Tudod ki vagyok?
    Boomer: Igen. Még nem találkoztunk, de emlékszem rád.

• [NST]Cifu
    [szin=white]Banyek, igazad van. Megnéztem a jelenetet még 1x, és tényleg asked-et mond.

Viszont ez az jelenti, hogy egy halott Cylon is folyamatosan "sugároz"? Érdekes kis össznépi tudat lehet ez... Viszont egyre zűrösebb ez az egész. Egyfelől a Galacticai Sharon anno nem tudott arról, hogy Cylon - hogy is van ez akkor? Le van fojtva a közös tudata, vagy mi a rák?
  • IMYke2.0.0.0
    Tévedsz.
    SPOILER
    A földre kerülés és fojtogatás közben ez hangzik el:
    "You asked "Why..."!" - azaz: "Azt kérdezte: Miért?" Nem mindegy!
    Adama ugye be ment a hullaházba és a Galactica-i Sharon-hoz hajolva ezt kérdezte: Miért...?!
    A Cylon-ok letöltött tudatából pedig "Boomer" tudta, hogy mit mondott akkor Adama és ezt citálta neki.
    A szívéhez pedig azért kaphatott, mert nemrég kelt ki az ágyból, lábadozik. [Adott részben erre utalás is történt.]

• [NST]Cifu
    Spoiler (2x07):

[szin=white]Mikor az öreg a földre küldi Sharon-t, és fojtogatja, Sharon szétteszi a kezét. Adama a szívéhez kap hirtelen, és rázuhan, ekkor azt súgja a fülébe: Azt kérded miért? (You ask why?).

Egyébként anno az 1x08-ban a másik Cylon is azt mondta az elnöknőnek, hogy "Valamint el kell mondanom.... Adama egy Cylon" (I have something to tell you... Adama is a Cylon). Eddig csak az nem volt tiszta, hogy melyik Adama...
  • attilabal
    Spoiler:
    Honnan veszed, hogy Adama Cylon? nekem ez nem jött le a 2x07-ből
  • [NST]Cifu
    Spoiler:

[szin=white]Na, én is átestem a 2x07-en. Megvallom miután negatívan indultam hozzá, kellemesen csalódtam. Annyira azért nem lett nyálas. És itt az újabb csavar - Capricai Boomer esete Adama parancsnokkal. Tehát az öreg szintén Cylon lenne? Csúnya húzás. :)

Amúgy belegondolt valaki abba, hogy 12 Kolónia van és ugyanakkor 12 Cylon másolat? Érdekes párhuzam. Esetleg minden kolóniát egyben egy Cylon jelképez?
  • mrzed001
    Dehogynem tudunk, én pl eleve a pénz ellen vagyok, és a star trek féle szép jövő felé szeretnék elvonatkozni :))
  • IMYke2.0.0.0
    S tegyük hozzá:
    Mi sem tudunk a mai, pénzre és hatalomra épülő világunktól elvonatkoztatni - Tom erre próbálta felhívni a szavazói figyelmét...
  • [NST]Cifu
    Az csak nukleáris hatalmaknál játszik. :)
  • mrzed001
    Sztem ezt a kérdés rövidre zárhatjuk azzal, hogy épp zabos volt az öreg, és akkor kit érdekel a demokrácia :)
    Sajnos/Szerencsére az igazán jó vezetők egy kicsit önfejűek, és öntörvényűek
  • mrzed001
    Jó, a Navy, AirForce tényleg rossz példa volt, de az ellátmányozás nem. Az jó példa volt :))
    Egyébként pont a CoC megerősítése, hogy bizonyos esetekben a legkomolyabb parancsot pont az elnök adja ki (vagy csak ő adhatja ki)
  • [NST]Cifu
    Én meg erre írtam, hogy Adama-nak azt kellett volna tennie, hogy a szenátus elé viszi az ügyet, és nem letartóztatja az elnöknőt - ha a demokrácia szabályai szerint gondolkozik. Viszont lehet, hogy ő már azokban sem bízik (lévén ha sikerült Starback-ot árulásra rávennie...), ezért nem maradt más választása...
  • [NST]Cifu
    A CoC lényege ez esetben, hogy a feletteseid és a sereg ellen teszel, mégha a főparancsnoktól is kapod az utasítást. Azért írtam lent, hogy a katonának mérlegelnie kell adott esetben!

Egyébként CoC átjárás működik az USA katonai erőinél, tehát egy Tengerészgyalogos törzsőrmesternek adhat parancsot például egy haditengerészetbe tartozó Fregattkapitány. Sőt! A több fegyvernemet is felvonultató egységekben e nélkül elképzelhetettlen lenne a működés. :)
  • mrzed001
    Ha nézted a Babylon 5-öt, ott pont erről szólt egy rész. Kapott egy parancsot Sheridan, hogy adja át a rendőri feladatokat az állomáson a Nightwatch (jól emlékszem?) nevű szervezetnek.
    És ezt a parancsot (miután rájött) nevetve utasította el, ugyanis az ellátmányozásról (vagy politikai osztályról?) jött, tehát nem a felette lévőktől. (másik oldalág)
  • attilabal
    én is angolul néztem meg, de miután meglett az angol felirat, kicsit kiokosítottam magam. Nem minden jött le jól hallás után...
  • mrzed001
    A gond az, hogy csak a szenátus válthatja le, akik viszont mögötte állnak, tehát ez amit Adama (azaz Tigh) csinált nem más, mint kaponai puccs
  • mrzed001
    Ezt nem jól tudod. A CoC lényege az, hogy csak a fölötted állók adhatnak neked parancsot (mindegy, hogy mennyivel feletted áll), és nem adhat neked parancsot pl ha te Navy Seal vagy egy légierő ezredes, vagy egy ellátmányozásért felelős tábornok
  • BorsoFozelek
    énis ott neztem meg, találtam angolt. azert kérdeztem hátha már valaki leforditotta az ilyen lámáknak mint én
  • IMYke2.0.0.0
    Elfogadom. :)
    Én a feliratok.hu-ra szoktam ránézni, ott nem láttam tegnap. Ha van, akkor szorri.
  • BorsoFozelek
    neked lehet :DDD 1ébként már van angol felirat
  • IMYke2.0.0.0
    Még angol sem létezik.
    De nézd meg inglisül, tök érthető minden.
  • [NST]Cifu
    Pontosan így gondolom én is. Az elnöki hatalom nem sérthetettlen egy demokratikus helyzetben, és olykor tényleg üdvösebb akár katonai erővel megszabadulni tőle, mint tovább elviselni.
  • [NST]Cifu
    Pontosan - de a CoC lényege pont az, hogy a legfelül állók nem közvetlenül parancsolnak az alattuk lévőknek. Az elnöknek a Pentagonon keresztül van lehetősége élni a hatalmával, ennek a lényege éppen az, hogy ő nem katona, tehát nem látja át szükségszerűen a katonai rendszer működését, nem ismeri annak felépítését és képességeit. Parancsot adhat egy katonának közvetlenül, de ha az a parancs ellentmond a katonai ésszerűségnek, és ezért megtagadja a parancsot, akkor nem valószinű, hogy bűnösnek mondaná ki őt a katonai bíróság (amennyiben persze a parancsmegtagadás valóban helytálló katonai szemszögből).
  • BorsoFozelek
    vkinek van a 2X07-hez magyar felirat?
  • IMYke2.0.0.0
    Túl hideg fejjel nézed a sorozatot...
  • mrzed001
    Az elnök hatalmának mértéke nem függ a hatalomra jutásának körülményeitől. Nem megörökölte (nem családtag), hanem csak ő élte túl.
    Egyébként pont abban a pillanatban, amikor az elnöknő elárulta a szenátusnak, hogy haldoklik erősítette meg legjobban a hatalmát.
    Lee pedig kénytelen volt az apja ellen fordulni, túl makacs volt az öreg
  • IMYke2.0.0.0
    Vigyázat! A BSG egészen speciális helyzet.
    Az e.nő "hatalma" elsősorban a lelki bizalmon alapul, miközben a kihalálosos rendnek köszönhetően meg is örökölte az elnöki széket. Ettől függetlenül, történhetett volna az, hogy Adama mellé állnak akkor, amikor szemetszúróan kiderült, hogy drogos a nő, hogy "önkényesen" dönt - helyette az elvakult hit, a biztonságra vágyás erősebb lévén a nő mellé álltak. Legjobb példa: Lee és Bobby.
    Lee még az apja ellen is fordult [a gec].
  • mrzed001
    Azt elfelejted, hogy a CoC legtetején épp az elnök áll :))
  • mrzed001
    Csak ha kulon felhatalazast kapott vagy szukseg allapot lep fel.
    Vagy el kell dönteni, hogy lelőjjenek-e egy gépet, vagy kilőjjenek-e egy nukeot ....
    Persze háborút nem indíthat szenátusi engedély nélkül, de kisebb akciókat bármikor
  • mrzed001
    Jaja, az mondjuk nekem is feltűnt, hogy Baltart nem támogatják eléggé a Cylon detektor elkészítésében. Oda min egy 10-15 fős kis csapatot kellett volna összedobni (rögtön kiderült volna még egy pár turpisság)
    Az elfogott Cylonokból meg sztem egy szót sem tudtak volna kihúzni, láttad, hogy Baltar-nak is alig sikerült azt az ici pici infót kiszednie Boomerből
  • [NST]Cifu
    Spoiler

[szin=white]Ha az USA elnöke parancsot ad egy kapitánynak, hogy lopjon el egy vadásztengeralattjárót, és csináljon vele XYZ dolgot, amit nem köt a katonai vezetők orrára, akkor szerinted mi lenne? Égtelen botrány, minimum bizalmatlansági indítvány, és a katonai vezetők bizalmának megromlása az elnök irányába. Egyébként nem biztos, hogy alapból elitélnék azt a katonát, aki megtagadna egy ilyen parancsot, ugyanis ez kívűl esne a CoC (Chain of Command) keretein.

Itt gyakorlatilag erről volt szó. Átnyúlt nemcsak Adama, de mindenki más feje felett. Mai katonai szemlélet mellett ha megtagadta volna Starbuck az elnöknő kérését/parancsát, mivel katonai feletteseit megkerülve cseledne, tudatosan vétve a CoC ellen, akkor azért nem lenne elítélhető!
  • attilabal
    Az amerika allamok elnoke a hadsereg foparancsnoka, mint nalunk a koztarsasagi elnok. Nincs joga iranyitani a hadsereget. Csak ha kulon felhatalazast kapott vagy szukseg allapot lep fel. Tehat, hogy az elnok a hadsereg vezetoje az igaz, de csak bizonyos feltetelek teljesulese eseten ove a tnyleges hatalom!
  • [NST]Cifu
    Ott volt a kezükben három Cylon eddig (a negyedik a Capricai Boomer), mégis viszonylag keveset tudnak felmutatni. Persze ehhez tudni kellene, hogy miért csak a doki barátunk magányosan kutatja a Cylonokat...
  • mrzed001
    Spoiler

Még az USA elnökének sincs korlátlan hatalma,
    Tévedsz, az USA elnöke az USA haderejének LEGFŐBB parancsnoka, tehát amit mond, az lesz, egyetlen admirálisa sem mondhatja az, hogy ezt nem teszem meg, mert akkor parancsmegtagadásért azonnal hadbíróság elé kerül (és ezért is elnöki parancs kell atomrakéta indításához, és nem pl adminrális szintű)

Ami leválthatja az elnököt, az a szenátus (és kongresszus? nemtom :))
    A probléma éppen az, hogy a szenátus teljesen az elnöknő mögött áll :))
  • mrzed001
    A gond a Cylonok terveinek megismerésével az, hogy a Cylonok tudnak kémeket beépíteni a flottába, ők viszont nem a Cylonok közé.
    A lehallgatás megintcsak megvalósíthatatlan, még csak a bázisok helyét sem ismerik
    Így aztán semmiféle hírszerzés sem lehetséges
    Egy valamit nem szabad elfelejteni. Azzal, ha felderítőket küldenének szerteszét az azonnali lebukát veszélyeztetnék, tehát nem tehetnek mást, mint ülnek a fenekükön és meghúzzák magukat
  • [NST]Cifu
    Spoiler

[szin=white]Szerintem egy kicsit túlságosan is cinikusan közelíted meg a kérdést. :)

Még az USA elnökének sincs korlátlan hatalma, és ha mások feje felett átnyúlva próbál túllőni a célon, akkor keményen rá szoktak koppintani a fejére (pl. Irángate). Ez a tizenkettek tanácsának a feladata a BSG-ben elvileg. Tehát ha Adama politikailag korrektűl akart volna eljárni, akkor a tanácshoz fordul, hogy az elnöknő túllépte hatáskörét (az USA esetén is úgy van, hogy hiába az elnök a főparancsnok, közvetlenül beleavatkozni katonai döntésekbe nem szokásuk - ez inkább Hitler megközelítése volt).
  • [NST]Cifu
    40000 ember és az adott lehetőségek még éppen elég az újrakezdéshez szvsz. Az, hogy úgy gondolja az elnöknő és Adama, hogy nincs már esélyük, viszont tisztán feltételezés.

Épp azt elemeztem lent, hogy egy alapjában véve vesztes helyzetben arra kéne törekedni, hogy minél jobban megismerjék a Cylonok terveit, miután nyilt küzdelemben esélytelenek, ezért csakis csellel, jó taktikai húzással kerekedhetnek felül.
  • Prof William
    JAVÍTOTT VÁLTOZAT.

Spoiler - Bár poen.

És akkor az eddig halottnak hitt elnöknő kinyitja a szemét a többiek meg könnyekben kitörve a nyakába ugranak és a flotta pedig elkezdi az út utolsó szakaszát a gyönyörű föld felé. És mindenki bizakodó arcal néz a messzeségbe. Boomer karján babával+Helo. + Adama belvalja hogy szereti az elnöknőt!

Na ez már elégé amcsi vég lenne?